After my first trip to Mak's, I found myself with a hankering for wonton noodles. I wanted to try something new, so I gave this place a go. Here are my impressions, with the caveat that I am the least qualified person to assess the merits of wonton noodle soup.You get three options: shrimp wontons, beef, or fish ball. All the options are exactly the same in terms of broth and noodles, they just differ in terms of what gets put on top. The beef, I think, is velveted, and so has this strange 'soft

You get three options: shrimp wontons, beef, or fish ball. All the options are exactly the same in terms of broth and noodles, they just differ in terms of what gets put on top. The beef, I think, is velveted, and so has this strange 'soft' texture that I don't really think goes well in soup. The shrimp wontons are enormous, and mine had 3 shrimp in each wonton. They're very meaty and flavorful, and that's what I'd recommend.

The broth is not clear and 'light'-- it's heavy, heavily flavored, and salty. I feel like Mak's broth was way more refreshing.

The noodles are certainly good-- maybe a little bit too al dente at the beginning, but you've gotta eat them fast, because they cook quickly in the hot broth.

The veggies on the side were dark green and rich. The oyster sauce on them was not overbearing. Yum.

The soup was totally filling, and well worth the price. I think there's better wonton noodles in the area, but you can't really go wrong here. B+
2012-09-10 22 瀏覽
由以前$10一碗有5粒雲吞麵, 食到而家$21碗得3粒雲吞麵, 簡直係陪住我長大! 每當唔係太肚餓想食少少嘢時就會去幫襯! 雲吞爽口又大粒, 麵唔會太重梘水味! 雖然而家得返3粒, 但係$21喺中環食個晏, 邊度搵?

雖然而家得返3粒, 但係$21喺中環食個晏, 邊度搵?
2012-09-07
2012-08-07 56 瀏覽
我都有成多過5年冇去過沾仔記,好多年前就成日去威靈頓街果間,呢間係正永亨銀行大廈旁邊,經過就多,入去食我都係第一次,真係沾仔記重拾舊日的足跡。今次我同朋友食下午茶餐,我地夜晚七點幾都仲可以係中環食到下午茶餐,實在非常難得,仲要環境算係不俗,客唔多,都幾適合同朋友傾計,靜靜地。我當然係揀最愛的雲吞麵,套餐飲豆漿都係24蚊好似都幾抵食喎!雲吞依舊大大粒好似乒乓波咁大粒,蝦係用鮮蝦,除左食到鮮味,朋友食到有蝦殼添! 幼麵依舊彈牙。豆漿都係代理果D,冇乜豆味,算啦!

下午茶餐牌
招牌雲吞麵
幼麵依舊彈牙。
招牌雲吞麵連豆漿
豆漿都係代理果D,冇乜豆味,算啦!
2012-07-30
招牌雲吞麵
招牌雲吞麵連豆漿
2012-08-01 11 瀏覽
同朋友去完動植物公園睇猩猩BB,就去左依度食TEA LA~假期來這間沾仔記就最好不過喇,一定有位坐的,仲要係卡位呢~我們都叫了最出名的雲吞配麵or米粉,都只是 $18~在中環都好難搵到咁平既麵,仲要環境係舒服的~我的是雲吞米,d米粉都好多的,雖然只有三粒雲吞,但每粒都大大粒,又飽滿,見到都開心呀~朋友仔是第一次來吃,她們都覺得很讚呀,好開心可以同朋友一齊食又平又抵的食物
同朋友去完動植物公園睇猩猩BB,就去左依度食TEA LA~

假期來這間沾仔記就最好不過喇,一定有位坐的,仲要係卡位呢~

我們都叫了最出名的雲吞配麵or米粉,都只是 $18~

在中環都好難搵到咁平既麵,仲要環境係舒服的~
雲吞米

2012-04-15
雲吞米
  • 雲吞麵
2012-05-09 8 瀏覽
在中環逛街,順道到這家馳名的麵店下午茶。入口比較不顯眼,沿樓梯往下走,就到地庫的麵店。即使是星期六下午,人不太多,我們可輕易找個卡座坐下。裝修以木材為主,有別緻的掛燈,充滿中式風格。餐牌選擇不多,而我點了牛肉麵。不一會,侍應端上滾燙的、用傳統的中式湯碗盛載的牛肉麵。牛肉份量多,鋪滿了整個湯碗,肉汁鮮味,嫰滑軟腍。麵條爽口彈牙,有鹼水味。湯底不肥膩,清甜可口!真是一個經濟實惠而味道佳的下午茶!
餐牌選擇不多,而我點了牛肉麵。
真是一個經濟實惠而味道佳的下午茶!
2012-05-05
2012-02-24 20 瀏覽
因同行的C小姐原有要事在身,只能與我們來一個短聚午餐於是我提議到沾仔記,吃大大粒雲吞我倆先到店子找位,由於較早到,不用等位,而且還是一個角落位等了一會,她和J先生倆也低達,C小姐還說不用趕午餐了,有點無奈期間,不斷有店員催促我們點餐……令我最懷念的是它的乒乓球雲吞如今吃的已經不再是乒乓球SIZE了三粒雲吞,形狀不一,有粒還是扁的鮮蝦彈牙,但的確少了蝦肉廿元一碗,在中環吃已經是十分超值!麵質尚算彈牙,但鹼水味較濃兩大粒鯪魚球,手打魚肉味鮮而質感煙韌牛肉很稔,切得薄容易入口,但牛味略欠雖叫油菜,但一點也不油膩菜心新鮮爽口,蠔油惹味由於C小姐突然又不用趕時間,我們放慢了步伐,不經不覺坐多了廿多分鐘最後被店員給予壓力(叫食客過來等位) ,識趣的我們最後便立即動身走人~
因同行的C小姐原有要事在身,只能與我們來一個短聚午餐
於是我提議到沾仔記,吃大大粒雲吞
我倆先到店子找位,由於較早到,不用等位,而且還是一個角落位
成為米芝蓮後,裝潢也好多了
餐牌也加入英文日文!
期間,不斷有店員催促我們點餐……

令我最懷念的是它的乒乓球雲吞
雲吞縮水了
如今吃的已經不再是乒乓球SIZE了
三粒雲吞,形狀不一,有粒還是扁的
鮮蝦彈牙,但的確少了蝦肉
廿元一碗,在中環吃已經是十分超值!
麵質尚算彈牙,但鹼水味較濃
鯪魚球鮮牛肉米粉
兩大粒鯪魚球,手打魚肉味鮮而質感煙韌
牛肉很稔,切得薄容易入口,但牛味略欠
油菜反而是最驚喜的!
雖叫油菜,但一點也不油膩
菜心新鮮爽口,蠔油惹味

2012-02-08
慶祝紀念
情人節
油菜反而是最驚喜的!
2012-02-22 6 瀏覽
「沾仔記」這間以大大粒雲吞與鯪魚球打響名堂的港式粉麵店,原來已經連續三年入選為米芝蓮推介食店,但自己卻一直不曾幫襯過,直到近日,才第一次光顧。這間「沾仔記」位處地庫之中,門前的牌匾高掛著「沾仔記」三個大字,下去地庫樓梯旁的牆上,同樣有朱紅色的「沾仔記」字樣,下面有米芝蓮美食指南連續三年的封面,旁邊還有多篇有關它的雜誌報章報道,在在提醒前來的顧客這間是米芝蓮的推介食府之一。沿著樓梯來到地庫,又有一張宣傳易拉架,這店子的宣傳可真是無孔不入呢!其實這間薄有名氣的食店又何需這麼 Hard Sell 自己的威水戰績呢?所謂「有麝自然香」,要是它有真材實料,顧客自然會蜂擁而至,趨之若鶩啦!言歸正傳,這間港式粉麵店的陳設是頗雅致的,甚有中式食店風味,在眾多裝飾中,最吸引自己目光的是牆上的一幅以「沾仔記好」為每句首字的七言絕詩,不過這詩的嵌字功夫似乎未算到家,詩中字句文采也未算精彩。但當然,這只是我的個人感覺而已,別人未必認同。這裡的食品絕對稱對上是貴精不貴多。桌上的餐牌中只寫著三數款麵食、油菜與飲品,未有其他,而且即使是麵食,材料也只得三種,分別是雲吞、鮮鯪魚球和鮮牛肉,顧客只吃一款固然可以,想要雙

這裡的食品絕對稱對上是貴精不貴多。桌上的餐牌中只寫著三數款麵食、油菜與飲品,未有其他,而且即使是麵食,材料也只得三種,分別是雲吞、鮮鯪魚球和鮮牛肉,顧客只吃一款固然可以,想要雙拼亦沒問題,要是想三款都試齊的話,那便要揀「至尊三寶麵」,把這兒的至尊三寶,一網打盡了

這天來訪的我,正有此意,叫來了
至尊三寶麵」。而胃納比自己少得多的老婆仔呢,則要了下午茶套餐,選了
招牌雲吞麵」與罐裝可樂,作這天的晚餐。

這裡的麵其實是不大碗的,老婆仔的「招牌雲吞麵」湯味鮮甜,麵質也不錯,沒有任何鹼水味,躲藏在麵條底下的散尾雲吞共有三隻,隻隻都份量十足,餡料豐富,豬肉和蝦都多,彈牙好吃。
我的「至尊三寶麵」雖然只得兩隻雲吞,不過就有一粒鮮鯪魚球和七、八片鮮牛肉。這麵的湯底同樣鮮甜好味
,雲吞同樣彈牙好吃
,加上了少量陳皮的鯪魚球跟雲吞一樣大大粒,軟熟彈牙,口感十足
,鮮牛肉片雖然味道稍淡,都幾滑溜。
雖然這裡的麵食價錢已經多次提高,但一碗水準不俗的港式經典雲吞麵,才不過是二十塊錢,假如下午二時半後才前來幫襯,下午茶套餐連飲品更只需二十三元,而即使是試齊這裡三寶的「至尊三寶麵」,也只不過是二十八元而已
,這店子貴為米芝連推介的香港食肆之一,都可算是價廉物美了
$25.5 (晚餐)
  • 至尊三寶麵,招牌雲吞麵
2012-02-08 9 瀏覽
工作忙得不可開交要同朋友仔見一個面食一個飯來得特別溫暖仲好細心咁選擇左無咁人多既地方朋友仔找好了位置, 一到就有位了是日好想食鯪魚球二話不說要左, 配米粉好正好滑仲好肉厚既鯪魚球加左少少陳皮香味再叫左碟菜心像是健康了一點忙中看我的朋友, 心情也鬆了一點
工作忙得不可開交
要同朋友仔見一個面食一個飯來得特別溫暖
仲好細心咁選擇左無咁人多既地方

朋友仔找好了位置, 一到就有位了
是日好想食鯪魚球
二話不說要左, 配米粉
鯪魚球米粉
好正好滑仲好肉厚既鯪魚球
加左少少陳皮香味

再叫左碟菜心像是健康了一點
忙中看我的朋友, 心情也鬆了一點

鯪魚球米粉
2012-01-24 13 瀏覽
我已經有好一段時間沒有幫襯 <沾仔記>, 中午走來買外賣;起碼不用排隊等位,直接走到收銀面前買,方便快捷!這裡食物款式貴精不貴多!是其特色!亦可以保持水準!單併、雙併、及三併。以牛肉、鯪魚球及雲吞;麵、河粉、米粉;另有油菜及豆漿等。各粉麵:$20 起、雙併 $25、三併 $28,油菜:$12。不用加一!價錢大眾化!記得之前幫襯,三併是 $25,今時今日,雙併已是 $25! 很多時,餐廳會在年頭加價!即使加價後,<沾仔記> 的價錢在中環區仍有優勢! 鯪魚球 & 雲吞米 $25 鯪魚球 & 雲吞向兩大粒! 巨大的鯪魚球,與膠匙相比之下,可想而知有幾大! 依然入口彈牙! 鮮蝦雲吞依然份量十足! 蝦肉爽身鮮甜,勝在沒有蝦腸,食落不會有沙沙的感覺! 米粉只是一般貨色! 份量算幾多!食完夠飽肚! 湯底依然清得來好味! 配搭簡單又美味!
我已經有好一段時間沒有幫襯 <沾仔記>,

這裡食物款式貴精不貴多!是其特色!亦可以保持水準!

記得之前幫襯,三併是 $25,今時今日,雙併已是 $25!

鯪魚球 & 雲吞米 $25
鯪魚球 & 雲吞向兩大粒!

依然入口彈牙!
鮮蝦雲吞依然份量十足!
蝦肉爽身鮮甜,勝在沒有蝦腸,食落不會有沙沙的感覺!

米粉只是一般貨色!
份量算幾多!食完夠飽肚!
湯底依然清得來好味!

配搭簡單又美味!
鯪魚球 & 雲吞米
鮮蝦雲吞依然份量十足!
米粉只是一般貨色!份量算幾多!食完夠飽肚!
2012-01-13
2 分鐘 (外賣自取)
鯪魚球 & 雲吞米
巨大的鯪魚球,與膠匙相比之下,可想而知有幾大!
米粉只是一般貨色!份量算幾多!食完夠飽肚!
  • 鯪魚球
2012-01-24 7 瀏覽
記得讀完書後第一份工作在中環上班,人工不多,「沾仔記」就成為午飯的好去處。如無記錯,當年都只是得 「雲吞牛肉鯪魚球」呢三味,每碗 $10,平靚正。多年後的今天,「沾仔記」人氣不減,還已晉身「米芝蓮」。價錢漲價至 $2X 元,仍然算很抵吃。「至尊三寶米」$27雲吞大大粒,蝦肉爽口;鯪魚球也是非常大粒,比我隻手指公還要長,味道鮮實;鮮牛肉則是經「鬆肉粉」洗禮,肉滑但味已失。「腐乳通菜」就是普通灼茶一碟,賣 $11,大大碟,無投訴。平靚正,依然是本人對「沾仔記」的評語!

「至尊三寶米」$27

「腐乳通菜」

就是普通灼茶一碟,賣 $11,大大碟,無投訴。

平靚正,依然是本人對「沾仔記」的評語!
2011-12-13
2012-01-15 3 瀏覽
落住毛毛雨,唔想行咁遠就去左沾仔記食~唔需要等位,落左單轉個頭就有得食喇星期日全日都供應下午茶$18一碗餛飩面~抵玩加左個油菜,$12~相比起,菜就無咁抵..不過食碟茶健康D嘛~試過麥奀記,但我都係鐘意沾仔既餛飩多D雖然麥奀記個湯好味D,但D餛飩太細粒,我比較喜歡沾仔記呢種入面有蝦同豬肉做餡蝦又夠爽口~正!同埋我係無辣不歡既~佢地呢度用既辣椒油都幾香!係度番工,間唔中都會黎食下XD
招牌餛飩面+菜心
落住毛毛雨,唔想行咁遠
就去左沾仔記食~
唔需要等位,落左單轉個頭就有得食喇

星期日全日都供應下午茶$18一碗餛飩面~抵玩

試過麥奀記,但我都係鐘意沾仔既餛飩多D
係度番工,間唔中都會黎食下XD

2012-01-15
招牌餛飩面+菜心
  • 雲吞麵
2011-11-11 10 瀏覽
中午去california 做gym, 先来这里打底. 1230到,总有好多空位,没拣平时食的云吞面,挑了三宝面。 不到5分钟,大大碗已送到。 有2粒云吞(多虾少肉,超大,鲜), 鲜牛肉(嫩而鲜美,很多),1粒鲮鱼(超巨大,味道一般),汤底是传统的大地鱼汤,还是鲜。总结:中环午餐好选择- 抵食+ 好食
中午去california 做gym, 先来这里打底.

总结:中环午餐好选择- 抵食+ 好食
2011-11-11
  • 雲吞麵, 三宝面
2011-10-08 15 瀏覽
街上下著微微細雨, 中環的街上傳來一份號外報紙 報章上報導蘋果教市Steve Jobs 的死訊我不是蘋果迷, 但也擁有其數件出品 不能否認Steve Jobs改變了我們很多, 包括硬件上與精神上的, 今天希望你一路好走吧 !講回主提, 今晚預約了團購買來的私房甜品, 在品嚐甜品前當然要打打底一個人搵食, 還是吃粉麵會方便些 沾仔也是我Target 的食店, 今天終於有機會一嚐了 店內食客不多, 我則佔了四人卡坐還有下午茶特價 $17 碗云吞河, 加通菜要走油 先來云吞河, 拳頭咁大粒既云吞是賣點好唔好就見仁見智, 我則保持中立蝦與豬肉比例約是 8:2 最強的當然是蝦肉爽口而彈牙, 鮮味則一般而已但隨云吞付送還有了蝦腳和蝦殼 河粉就無乜特別通菜脆綠, 最讚是菜已剪好吾會攪到好狼狽, 可以細細口咁食 腐乳下得太多, 有點過咸情況 隔離是MC Jin 拍攝飲食節目中, 八掛完要起程品嚐那甜品私房了
街上下著微微細雨, 中環的街上傳來一份號外報紙
報章上報導蘋果教市Steve Jobs 的死訊
我不是蘋果迷, 但也擁有其數件出品
不能否認Steve Jobs改變了我們很多,
包括硬件上與精神上的, 今天希望你一路好走吧 !

一個人搵食, 還是吃粉麵會方便些
沾仔也是我Target 的食店, 今天終於有機會一嚐了

店內食客不多, 我則佔了四人卡坐
還有下午茶特價 $17 碗云吞河, 加通菜要走油
先來云吞河, 拳頭咁大粒既云吞是賣點
好唔好就見仁見智, 我則保持中立
蝦與豬肉比例約是 8:2
最強的當然是蝦肉爽口而彈牙, 鮮味則一般而已
但隨云吞付送還有了蝦腳和蝦殼
河粉就無乜特別

通菜脆綠, 最讚是菜已剪好
吾會攪到好狼狽, 可以細細口咁食
腐乳下得太多, 有點過咸情況

2011-10-06
0 分鐘 (堂食)
2011-09-29 2 瀏覽
一行到落去就有人招呼, 即刻有位跟手叫埋個餛飩麵+罐忌廉...唔使5 分鐘麵同飲品都送到嚟幾粒餛飩同以前一樣咁大, 入面依然係咁足料, 蝦又爽口, 真係冇得頂!不過D 麵鹼水味好似重咗D, 入口個感覺好怪, 習慣咗之後就冇咩問題, D 麵雖然係咁, 但係好彈牙好好食!食完之後再追加一碗牛肉麵, 不過就冇我想像中咁好, 牛肉味道單薄又唔夠咬口, 好在份量唔少, 心理上覺得抵D 咁...D 侍應姐姐做嘢好快手又好禮貌, 地方又乾淨, 價錢又唔算貴, 如果去開中環我諗我會再去食過!

唔使5 分鐘麵同飲品都送到嚟
麵同飲品

2011-09-28
麵同飲品
  • 乒乓波餛飩麵
2011-04-05 10 瀏覽
中環食云吞麵有不少館子選擇,包括麥奀、正斗、忠記、羅富記、黃枝記及今次要寫的沾仔記。其中麥奀、正斗、忠記是源出云吞麵老行專,羅富記亦已在中環屹立多年、黃枝記則是來自澳門的過江龍,各有名氣,前兩間的价錢更是不簡單。記得沾仔記主要是靠賣 BB 拳頭般大的云吞冒起,而其价錢比起其他店實在是便宜得多,就以此大件夾抵食打出名堂,在 OR check 過,原來現在已有多間分店了。這間設在皇后大道中商厦地庫的店原來座位亦不少,地方比中環电梯旁的老店寬趟,裝修亦較骨子。侍應是幾位快手快腳、快人快語的姑姑。為什麼是快人快語呢? 有食客中途要牙簽,姑姑直接了當告知牙簽在收銀處,要自己去攞,有性格,但不是冇禮貌。食物獨沽三味,牛肉、鯪魚球及云吞,可配米粉、河粉或麵。我們要了:整体不錯,優点是快夾抵,味道亦可以,為中環上班族提供一個平、快、okay 正、祭五臟之選.會 encore for good value of money.

館子設在地庫
地方濶落,装修簡潔
有性格,但不是冇禮貌。
食物獨沽三味,牛肉、鯪魚球及云吞,可配米粉、河粉或麵。
我們要了:
牛肉麵 - 麵口感不錯、size 夠、冇鹹水味、牛肉亦不會「那」到鬆哂,尚有肉味、咬口
云吞河 - 云吞有 4 粒,河粉亦夠滑
云吞米 - 同行說米粉口感不錯
蠔油菜心 - okay la.

2011-04-02
地方濶落,装修簡潔