2019-08-20 2127 瀏覽
朋友話ok我先上嚟。雖住銅鑼灣但這店係冇廣告也不是地舖,唔會咁易察覺!個人推介龍蝦湯,真的入味,甜。smoked fois gras, 晕了30分鐘以上,唔油,味重。 食完碟係乾的,真係冇油, smoked 曬出嚟。煎的反而普通。老婆的鴨 confit 也很到家。我也叫了牛扒,5成,掌握得很好。牛扒是高質的。加90蚊,ok la. 甜品我點了formage blanc,跟白油一流。老婆很滿意,會再來的。會試個pot au feu
個人推介龍蝦湯,真的入味,甜。
Formage  blanc
Mushroom  soup
Smoked  fois  gras  ,完全唔漏!推介。
我叫左牛扒,5成,要加錢的,很滿意
法國牛油!細心!
Formage  blanc
Mushroom  soup
Smoked  fois  gras  ,完全唔漏!推介。
我叫左牛扒,5成,要加錢的,很滿意
法國牛油!細心!
2019-06-28 1858 瀏覽
有如鄰家般的用餐,餐廳整個風格走家居風很寧靜很舒服。全場滿佈著法式音樂增添不少氣氛。這樣的setting在繁忙的香港真的不多見。說到食物的部分,用料實在可以吃得出新鮮,大廚的廚藝走Neo classic 法國風中規中矩中有加上小創新的巧思。強力推薦大家去時試一下煙燻鵝肝, 回味無窮!主菜部份是走季節風,假設你喜歡吃羊,他們家的烤羊腿處理的非常棒!沒有騷味但卻可以完整體現所為的gamey!名副其實的hidden gem.
2019-06-27
生日
2019-06-22 1581 瀏覽
行過條街入來這大廈一看, 水牌看到這間便來到一試, 冇訂位啊..上來的餐牌是五式餐;romain,seafood,aïolli sauce羅馬生菜, 本地小魷魚, 蒜蓉蛋黃醤,第一口已品倒本地味道, 包括用料已經講到, 醬味如像港式沙律吧, 魷魚碎切不帶鮮味。cream of organic mushroom with black truffle coulis 雜菌湯伴黑松露醬,湯的份量很少, 就算放落鐵匙羹也蓋不住, 大約幾口後就喝完, 味感也是淡淡的。pan fried duck foie gras,green apple sauce煎法國鴨肝,青蘋果汁,九成是生的; 內裏還附帶根, 面層一煎還帶有蘇味, 那一點的醬汁食不出味來。fish 本地馬頭海魚,墨魚汁,不是鮮魚柳肉質一切便鬆懈, 配料小櫻蝦們及幾粒蝦仁同青豆們, 味道有如港式小炒皇, 那墨魚汁幾乎点不到因為少得已乾了, 所以品不到那汁嘅味道。tête de veau 燉法國小牛面頰卷,這個十分恐怖的一道菜, 中式炆腩般, 那個所稱為牛面份量少還可接受, 但是連埋那塊牛皮一起, 賣相好嘔心, 亦清淡淡的沒有調味。隨後上來的甜
上來的餐牌是五式餐;
romain,seafood,aïolli sauce
羅馬生菜, 本地小魷魚, 蒜蓉蛋黃醤,
煎法國鴨肝,青蘋果汁,
fish 本地馬頭海魚,墨魚汁,
tête de veau 燉法國小牛面頰卷,
隨後上來的甜點, 冇特別的味也不想再提了; nougat glaçé 鳥結冰膏, crème brûlée 法式焦糖燉旦。
這家絶對沒有下次。
今天和同事剛好在灣仔道附近覓食,眼見很多餐廳排了長長人龍,於是立即openrice 一下附近的餐廳,意外發現了這間寧靜舒適的法國餐廳— 供應名為「法式碟頭飯」的午餐,於是便在沒有預約下上來一探究竟餐廳裝潢簡單高雅,採用暖色調,空間感充足。在細節如牆面佈置、掛畫、燈飾家具等都營造了溫馨的法式小館風格,同時餐廳不同角落亦擺放了好些書籍,加添不少人文藝術氣息今天沒有供應蘑菇湯亦沒有Daily Special,所以點選了「法國鴨肝蘑菇奄列飯 $60」主菜上桌,賣相的確好似碟頭飯,似芙蓉蛋飯🤣 奄列稍嫌煎得過火了一點,個人口味比較喜歡仍有蛋汁的蛋;鴨肝和蘑菇份量不少,當中鴨肝質感綿密,雖未算入口即溶,但以性價比而言已十分出色。另外亦有不同類型的瓜菜墊底,營養均衡意猶未盡之下,加點了「法式焦糖燉蛋 $30」和熱咖啡。即叫即燒的焦糖燉蛋叫甜品控興奮— 焦糖糖衣夠香脆,配上甜度適中亦軟滑的custard還有酸酸甜甜的藍莓襯托,很不錯👌🏻 小建議,餐廳可考慮在custard中加入一些新鮮雲尼拿籽,令燉蛋味道更多層次一個寧靜悠閒的午後,餐廳悠揚的音樂令我差d唔記得要繼續返工😂

法國鴨肝蘑菇奄列飯

法式焦糖燉蛋

法國鴨肝蘑菇奄列飯
法式焦糖燉蛋
2019-03-02 3320 瀏覽
今天,朋友帶我來這隱世的 「法式桃花源 亅吃午餐。。。 這其實是一家位於灣仔道的樓上法國餐廳, 午餐提供特色的「法國式碟頭飯」!嘩!!先看餐廳的裝潢和環境, 你覺得在這裏包場吃一個午飯, 是否應該所費不菲呢?Next,什麼是法國式碟頭飯呢?去相吧!!一看便知龍與鳳。。。這就是今日我們叫的兩個主菜:每天特選:紅酒燴牛肉 ($60)市場鮮魚飯:馬頭魚 ($80)食材十分新鮮 !這個魚吃起來鹹鮮味十足, 調味落得剛剛好 ,而且煎得脆脆的,好味!吃完主菜意猶未盡 ,我們還加錢叫了兩客店家的 signature 甜品。。。 如果晚上來這裏吃,收的是天價, 現在呢?賣大包平民價。。。甜品孖寶一: 血橙雪葩拼水果 ($30)這個血橙雪芭是我吃過最好味的, 是新鮮水果的香味!配上新鮮血橙和普通橙, 吃下去十分清新而且健康。甜品孖寶二: 鳥結冰淇淋 ($50)牛奶味跟焦糖味調得剛剛好, 把「鳥結糖亅嘅香味獨特呈現, 中間的果仁脆脆很好吃, 很有吃「真。鳥結糖亅的神髓。 是一道「心機菜」。收費呢??那麼高貴的環境,那麼吸睛的美食, 原來只是收一個茶餐廳的價錢。。。就是$60起有交易, 真的是物超所值, 令

這就是今日我們叫的兩個主菜:

每天特選:紅酒燴牛肉 ($60)

市場鮮魚飯:馬頭魚 ($80)

食材十分新鮮 !

甜品孖寶一: 血橙雪葩拼水果 ($30)

甜品孖寶二: 鳥結冰淇淋 ($50)

收費呢??那麼高貴的環境,那麼吸睛的美食, 原來只是收一個茶餐廳的價錢。。。就是$60起有交易, 真的是物超所值, 令我兩眼放光!

今天,我們還包場啊!! 因為只有我們一枱客。。。

我想餐廳大概是 開錯了地方, 開在灣仔與銅鑼灣地鐵站中間的「灣仔道」,著實有點曲高和寡,如果開在中環或 Soho, 我想價錢可以收雙倍而且午市還會滿座,信嗎?

有什麼忠告可以給店家? 呵呵!當然是找福福郎來做下marketing 推廣啦! 我假假地都是個 「市場推廣達人亅兼「美食KOL亅啊!(一笑)

這次,我給了餐廳一個OK評級, 是因為我覺得餐廳還有很多可以改善的空間, 正所謂「禾稈冚珍珠亅, 與其孤芳自賞 ,我希望餐廳老闆能快快把禾桿拿走,好能露出珍珠的光芒。

。。。🦉
有時候,生活就是這樣。簡簡單單的 來一家優雅的法國餐廳吃一個「驚喜價午餐亅,就可以令我開心一整天!

這令我想起了一首我很喜歡的法文短詩, 就在這裏跟大家作一壓軸分享,願大家也可以「簡簡單單」地享受一下法式慢活。

因為。。。幸福的生活:原本就應該是簡單的!

「La vie est si belle ! La nature est si riche !

Le bonheur est là, dans la simplicité !亅

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-02-27
紀念日
  • 市場鮮魚飯:馬頭魚
  • 每天特選:紅酒燴牛肉
2019-01-27 2397 瀏覽
推薦哩間餐廳,唔止係因為啲野食好味,環境非常舒適,而且服務態度仲好好。每一道菜都好好味,而且足料。兩舊鵝肝大大舊,香到不得了,外面脆,入口即溶。主菜牛排好大塊,鴨腿亦都非常岀色。而最後既甜品更加令人驚喜,自家制,最緊要係你食得岀佢既心思。
  • 鵝肝
2019-01-06 2083 瀏覽
朋友一家係外國番嚟玩,其中一樣最想食嘅就係鵝肝。因為朋友有一個歲幾嘅小朋友,好多西餐廳都未必welcome,再加上小朋友有食物敏感,好多野都唔食得,所以都唔易搵合適又有質素嘅餐廳。搵左幾間,法國鵝肝專門店嘅回應最令人感到窩心。唔知係咪老闆聽電話呢🤭 佢好快就話可以留BB櫈俾我地,仲話可以特別為小朋友整個啱食嘅意粉,我就決定揀呢間。結果我好慶幸做啱呢個決定。小朋友好鍾意老闆為佢準備嘅茄汁肉肉意粉。而我地幾個大人叫咗唔同菜式,但大家都對每一道好滿意。melted cheese 好香、煎鴨肝外脆內軟、煙燻鵝肝嘅煙燻味啱啱好,唔會太搶,小青口嘅cream sauce 亦好好味。到咗甜品,我地大人嘅甜品上有藍苺裝飾,小朋友見到好想食,但因為甜品有蛋,小朋友食左會敏感,所係唔可以俾個d掂過蛋嘅藍苺佢。我哋冒昧地問餐廳可唔可以額外俾少少藍苺小朋友,佢地好爽快應承。小朋友即刻開心哂。食物好嘅餐廳或者有好多,食物好仲要有人情味嘅就真係唔多。其實我由以前法國鵝肝專門店嘅時候已經幫襯佢,佢搬左去灣仔之後少咗黎,但今次嘅經驗重新令我認識佢,擺佢係我嘅Top List。最後再次衷心多謝老闆同每一位server嘅

食物好嘅餐廳或者有好多,食物好仲要有人情味嘅就真係唔多。其實我由以前法國鵝肝專門店嘅時候已經幫襯佢,佢搬左去灣仔之後少咗黎,但今次嘅經驗重新令我認識佢,擺佢係我嘅Top List。最後再次衷心多謝老闆同每一位server嘅貼心服務🙇🏻‍♀️
2019-01-05
  • 煎鴨肝
2018-11-28 2178 瀏覽
從未寫過食評,但這餐廳真的一定要寫慶生的晚餐,100分滿足!前菜:烤芝士,軟包芝士很有口感,軟包外脆內軟,熱呼呼,口感好吃得不得了!湯: 鴨清湯,清淡口味,十分新鮮。 有機雜菌黑松露湯,濃郁菌味卻不腻。鵝肝: 煎鵝肝配青蘋果汁,知道我是孕婦,突地煮熟一點。鵝肝旁有一塊柿子,用來解肝的油味,正好!煙燻鵝肝, 軟滑的口味加上淡淡的煙燻味,很回味。主菜: 天然肉眼扒,要大讚!!!由於不能吃到血水,又怕牛肉太老,很難吃。。。廚師十分用心,內眼扒不但軟嫩,而且是熟度剛好,一滴血水也沒有。再加上是無激素,無抗生素的天然牛扒,對作為孕婦的我是大大加分。就油封鴨腿, 十分濃郁,肉質也嫩。不過作為孕婦的我感到略鹹。甜品: 大推鳥結冰膏!!!餐廳環境空間雅緻舒適,內有洗手間,十分方便。餐點十分飽肚,絕不是小巧菜式,一定會再去!!!!!!!
從未寫過食評,但這餐廳真的一定要寫
慶生的晚餐,100分滿足!
前菜:烤芝士,軟包
芝士很有口感,軟包外脆內軟,熱呼呼,口感好吃得不得了!
湯: 鴨清湯,清淡口味,十分新鮮。
有機雜菌黑松露湯,濃郁菌味卻不腻。
煙燻鵝肝, 軟滑的口味加上淡淡的煙燻味,很回味。
油封鴨腿, 十分濃郁,肉質也嫩。不過作為孕婦的我感到略鹹。
甜品: 大推鳥結冰膏!!!

2018-10-20 1610 瀏覽
父母結婚週年紀念日包左場老闆Mr Ha同父母已經相識左十幾年,由喺中環既時候已經食!法國菜不嬲都細細盤,大食既朋友不妨食小小野再試但唔好太飽唔係會miss左d好野頭盤次次唔同,但紀念日個日就係Salmon Canapes細細舊餅仔做開胃小菜之後個mushroom soup又係每次都叫,好香好香真係好香好好味!煎鴨肝同自制煙分鵝肝都各有特色,自制個個真係唔係度度食到,自己覺得好味過法國🇫🇷羊架就無得頂好嫩滑,牛就比較遜色有d普通,唔知係咪牛特別難整🤥
父母結婚週年紀念日包左場

2018-10-04 1390 瀏覽
環境:平日晚上去,上到去有3,4台客,但台同台之間空間非常足夠,就算full house都會坐得舒服服務:恰到好處的服務,態度友善,細心周到,而不會過份殷勤令人拘謹,大廚亦會出來和熟客交談食物:材料新鮮,烹調美味,菜式有特色,最surprise既係以為主打精緻既法國菜份量竟然相當令人滿足推介美食:其實5 course menu求其揀都冇乜挑剔,兩款鵝肝及凍湯特別令人難忘,甜品鳥結冰糕出面好難食得到性價比:應該算係平民法國菜,抵食

性價比:應該算係平民法國菜,抵食
  • 鵝肝,凍湯,鳥結冰糕
2018-07-17 2131 瀏覽
It’s been a while since I have had such a satisfying meal. Went there with my friend for lunch. We both ordered fish soup and each mushroom omelette rice and “beef belly” “beef cheek” rice. It’s impressive how they can season the simple (yet of high quality) ingredients that well. The omelette is cooked just now and the mushroom juicy and fresh. The beef is very tender too.We end the meal with creme brûlée and fruit sorbet, which are also superb! Would definitely recommend this hidden gem

Would definitely recommend this hidden gem to friends and family, especially when their lunch menu is so reasonably priced!
2018-05-21 2314 瀏覽
友人約食晚飯,話試下一間上樓法國餐廳嘅tasting menu。6個courses 同見價幾吸引,咁就去回一回呢間餐廳。一入到間比我想像中舒服同寧靜,因為今時今日出街食飯同噪音分不開⋯。所以即時加分。枱與枱又有足夠空間。讚!友人拎咗2枝酒,佢話呢度唔收開瓶費,讚x2。坐底一陣,老板送上2⃣️小碟「草地上的蘑菇」開胃前菜😁。呢碟前菜就為今晚嗰tasting menu 揭開序幕😋個menu可以睇相。六道菜中只係三鬚魚前菜同煙熏豬頸肉須要改善。其他都非常滿意😊
友人拎咗2枝酒,佢話呢度唔收開瓶費,讚x2。
個menu可以睇相。六道菜中
只係三鬚魚前菜同煙熏豬頸肉須要改善。
其他都非常滿意😊
合桃鳥結
合桃鳥結
2017-11-22 3113 瀏覽
朋友為我慶祝生日,在網上找到這個餐廳,食評並不多,但都讚口不絕。選在星期二的晚上用餐,7點到達,只有我們一枱客人,但氣氛還可以。晚上只供應晚餐,頭盆5選3款,主菜5選1,部份款式要加數十元,甜品也是5選1,非常豐富!值得為這家餐廳獻出我的食評第一次,希望更多朋友認識及嘗試!法國包+法國牛油 即焗即食,我非常愛麵包,追加一份,廚師即焗,熱辣辣,無得彈頭盆1: 自制煙熏鵝肝+本地有機無花果頭盆2:煎鵝肝美國肉眼扒 16安士蔬菜燉牛肉 必試甜品:鳥結雪糕

法國包+法國牛油
即焗即食,我非常愛麵包,追加一份,廚師即焗,熱辣辣,無得彈

法國包
煎鵝肝
美國肉眼扒
鳥結雪糕
2017-11-03 2294 瀏覽
之前同屋企人食過一次,今次同男朋友慶祝生日,實在太好味,點都要為老闆夏先生寫食評。五道菜餐牌,全部都非常出色。首先可以揀3個頭盤,第一個我哋都揀咗車厘茄沙丁魚,清新、配搭唔錯。湯有龍蝦湯同雜菌湯配黑松露醬,味道夠濃郁,配麵包一流,牛油超正。男朋友仲話有歐洲麵包嘅水準,淨係食包食成晚都願😂第三樣係招牌煙熏鵝肝同煎鴨肝,比較鍾意煙熏,無咁膩,但兩樣都好正嘅。主菜我揀咗油封鴨腿,外脆內軟,duck confit fans一定要試。男朋友就揀咗牛扒。訂位時講咗係慶祝生日,但叫甜品嗰陣無講,好開心都有寫Happy Birthday (雖然手字麻麻,哈哈)。我就食雪芭清一清,酸酸哋好正。另外睇咗午餐Menu,都幾抵,會再嚟試下

前菜 Starter - 法國車厘茄、小沙丁魚 French Cherry Tomato with Baby Sardine

前菜 Starter - 龍蝦湯 Lobster Bisque

前菜 Starter - 有機雜菌湯伴黑松露醬 Cream if Organic Mushroom with Black Truffle Coulis

前菜 Starter

前菜 Starter - Homemade Smoked Foie Gras 自家製煙熏鵝肝

前菜 Starter - 煎法國鴨肝伴青蘋果汁 Pan Fried Duck Foie Gras with Green Apple Sauce

主菜 Main Course - 法式油漬鴨腿 French Duck Leg Confit

主菜 Main Course - 美國天然肉眼牛扒 US Natural Rib Eye Steak

甜品 Dessert - 鳥結冰膏 Nougat Glacé

甜品 Dessert - 雪芭伴水果 Fruit Cocktail, Homemade Sorbet

另外睇咗午餐Menu,都幾抵,會再嚟試下
2017-10-30
生日
2017-10-15 1708 瀏覽
今日八號風球,風大雨大又想食好野既我當然就打比人問下,最後問到呢間竟然有開門,就一於今晚黎呢度食。小弟無咩錢但為食,所以無計,今晚黎到好靜 可能風球關係吧,當係撐下枱腳,幾浪漫喔。之後睇下餐牌,都幾貴,但好野的話比多少少都值既五百一位,某菜式要加幾十元頭盤係八爪魚加法國車厘茄幾過引呢又幾靚喎衰鬼,幾爽口幾鮮甜之後點了一個雜菌湯同法式魚湯有機雜菌湯伴黑松靈漿,食得岀湯係好有厚度,並不水,菌味足,黑松露醬都多,值得一試到鵝肝部分,點左自家製煙熏鵝肝,好味,煙熏味好岀法國菜點可以不點油漬鴨腿,用鴨油煎到香脆,好惹味好飽了,但仲要食埋甜品先叫完美老世兼大廚夏先生好好人,同左我地閒聊幾句,不錯的經驗☺️☺️😁夏先生金句:因為食材好,食物才好味。證明夏先生煮既野食足料又謙虛
之後睇下餐牌,都幾貴,但好野的話比多少少都值既

五百一位,某菜式要加幾十元

頭盤係八爪魚加法國車厘茄
幾過引呢又幾靚喎衰鬼,幾爽口幾鮮甜

之後點了一個雜菌湯同法式魚湯
到鵝肝部分,點左自家製煙熏鵝肝,好味,煙熏味好岀
法國菜點可以不點油漬鴨腿,用鴨油煎到香脆,好惹味

好飽了,但仲要食埋甜品先叫完美

證明夏先生煮既野食足料又謙虛
八爪魚加法國車厘茄