放學經過見到 #波仔 開左新門市,好大間,好多食物,有波仔系列飯盒,款式越出越多,有埋港式、韓式、日式,總有一款岩口味!除左「波仔飯」,仲有糖水、碗仔翅、pizza、沙律等等,考試考足一星期,日日食都唔怕悶!另外,波仔增添熱食檔,有熱辣辣飽肚蒸飯及足料燉湯外,亦有燒賣、魚蛋、茶葉蛋等多款街頭小食!蒸飯我哋試左 #蓮藕肉餅蒸飯 !肉餅好淋,最重要無咩肥肉,我個人好怕出街食肉餅,肥肉多過瘦肉!特飲有燕麥奶特調系列,但我哋點左 #白桃粒粒茉莉花茶,十分清爽,仲有粒粒白桃果肉,又唔會好甜,夠健康!小食我哋買左 #粢飯,糯米軟硬煙韌適中,唔會太淋/太硬,入面材料有榨菜肉鬆,哥哥大愛!我另外買左 #芝士泡菜雞粒炒飯、#乾炒牛河、#日式照燒雞扒意粉、#魚籽豬肉燒賣 返屋企做考試週儲糧!有飯有湯,連返屋企翻熱既時間都慳返,真係幫輕左我好多!

蒸飯我哋試左 #蓮藕肉餅蒸飯 !

有飯有湯,連返屋企翻熱既時間都慳返,真係幫輕左我好多!
1K
2024-06-06 5 瀏覽
最近一個月在公在私也有點忙不過氣加上每天下大雨…沒買菜,下班直接回家去有什麼比兩餸飯更方便的東西?就是陪伴我多年的波仔😗(真的,由中學就一直吃他)家中常備一兩盒在雪櫃款式多,價錢便宜,味道也不錯有沒有知道,現在有健康系列連萎麥雞肉椰菜花飯也有了!極低碳水啊!減碳者恩物!不過我想說的是波仔在荃灣兆和街的新店這跟別的只賣凍櫃飯盒糖水的有點不同這𥚃有點像有小食的便利店有熱食如茶葉蛋,點心,炸物還有手搖飲品,咖啡焙茶虎堅果燕麥奶,有驚喜!就連蒸飯和燉湯也有啊價錢也是十分平民家裡湯水少,想喝湯會想起這裡料蠻多的,這是章魚合掌瓜,好喝(反正我在家就不會燉湯)除了飯盒,糖水和粥這家還有新鮮蔬菜包波仔真是太適合我這種懶人了✌️
最近一個月在公在私也有點忙不過氣
加上每天下大雨…沒買菜,下班直接回家去
有什麼比兩餸飯更方便的東西?

就是陪伴我多年的波仔😗
(真的,由中學就一直吃他)

家中常備一兩盒在雪櫃
款式多,價錢便宜,味道也不錯

有沒有知道,現在有健康系列
連萎麥雞肉椰菜花飯也有了!
極低碳水啊!減碳者恩物!

不過我想說的是波仔在荃灣兆和街的新店
這跟別的只賣凍櫃飯盒糖水的有點不同
這𥚃有點像有小食的便利店

有熱食如茶葉蛋,點心,炸物
還有手搖飲品,咖啡
焙茶虎堅果燕麥奶,有驚喜!
就連蒸飯和燉湯也有啊
價錢也是十分平民

家裡湯水少,想喝湯會想起這裡
料蠻多的,這是章魚合掌瓜,好喝
(反正我在家就不會燉湯)
除了飯盒,糖水和粥

這家還有新鮮蔬菜包

波仔真是太適合我這種懶人了✌️
2024-06-06 9 瀏覽
波仔一直係我快靚正之選,最近行經荃灣,見到呢間波仔門面咁大,原來呢一間係全新嘅概念店,見咁有趣就入去睇吓。概念店除咗一整排凍櫃有賣舊有的即叮即食粥粉麵飯、湯品同甜品之外,另一邊係好大範圍的熱食檔,有熱辣辣飽肚蒸飯、足料燉湯,亦有燒賣、魚蛋、茶葉蛋等多款街頭小食,連茶飲都有!即刻買咗熟食飲品,買埋今晚晚餐,同埋明天的午餐,一次過搞掂真係開心。蒸粉果草莓番石榴乳酸梳打蓮藕肉餅蒸飯乾炒牛河魚籽燒賣豉汁涼瓜排骨飯燒雞脾原汁煲飯熱食檔當日即食,味道不錯,雞髀原汁煲飯味道非常香,其他急凍叮飯留在第二天午餐。

蒸粉果
豉汁涼瓜排骨飯
燒雞脾原汁煲飯

2024-05-29
2024-06-06 19 瀏覽
平時耐唔時都會幫襯下波仔飯盒同糖水。呢2日經過荃灣兆和街,發現有間新開嘅🟢波仔全新概念店.....店鋪都幾大,除咗有嘅波仔嘅食品,仲有熱食檔,熱辣辣嘅蒸飯,足料燉湯外,亦有燒賣、魚蛋、茶葉蛋等多款街頭小食,也有特調飲品。同時有其他品牌嘅凍貨,小食,餅乾,雪條,飲品售賣。朋友嚟屋企食tea又傾下計我買食物齊齊開心Share熱食我地揀🍚足料肉鬆粢飯**$13,糯米飯好煙靭唔痴口,餡料亦好足,2個人share啱啱好。飲品🥤揀左白桃粒粒茉莉花茶**$28另有乳酸梳打及燕麥奶款式好香苿莉茶味,仲有好多桃肉添!燉湯 🥣揀左章魚合掌瓜燉湯**$39咁大碗40蚊都唔駛,有好多湯料,不加味精,足料又入味!如果揀蒸飯都有豉椒肉粒蒸飯、冬菇雞蒸飯等幾款,都係$29。買定幾盒波仔系列聽日做午餐先🍽乾炒牛河 🍽咖哩牛腩飯🍽照燒雞排意粉🍽魚籽豬肉燒賣 魚籽豬肉燒賣第1次試,$28有6粒,大大粒燒賣餡料豐富,唔係一舊麵粉,有豬肉有冬菇蟹籽,好味又有口感。.

朋友嚟屋企食tea又傾下計
我買食物齊齊開心Share

飲品🥤揀左白桃粒粒茉莉花茶**$28
另有乳酸梳打及燕麥奶款式
好香苿莉茶味,仲有好多桃肉添!

燉湯 🥣揀左章魚合掌瓜燉湯**$39

🍽魚籽豬肉燒賣

• 肉鬆粢飯
  • 魚籽豬肉燒賣
2024-06-06 7 瀏覽
周日,我在荃灣新開張的—「波仔」逛逛,店內設置了用餐區,我即場試了「珍珠雞」~$15、「冬菇滑雞蒸飯」~$29及「抹茶虎堅果燕麥奶特調」~$32。「珍珠雞」鮮嫩多汁,是不可錯過的美味。「冬菇滑雞蒸飯」用心炮製,滑嫩爽口,飯香四溢。而「抹茶虎堅果燕麥奶特調」糅合了抹茶、堅果及燕麥的天然香醇,清新解膩。除了享受店內的美味佳餚,我更選擇外賣冷藏飯盒,帶回家中儲糧備用~「魚籽豬肉燒賣」~$22、「香辣豬肉炒河」~$32及「白汁粟米魚柳飯」~$32。店內更設有小食及特飲製作區,讓顧客以最便捷的方式品嚐到美味佳餚,填飽肚子。

2024-06-06 6 瀏覽
今日經過荃灣見到開咗間波仔分店, 就入去買咗幾款急凍飯, 除左有大量叮叮產品, 仲有熟食檔, 有即食點心, 老火燉湯同手搖飲品水晶蝦餃, 熱辣辣, 蝦餃皮晶瑩剔透,加埋辣油鼓油好惹味抹茶虎紋燕麥奶用咗燕麥奶沖, 2者好夾, 抹茶味香濃, 飲落順滑花生眉豆燉雞腳湯味道鮮甜, 好多眉豆喺底層, 啲雞腳炆到好腍身魚籽豬肉燒賣呢款港式街頭小食粒粒超飽滿瑤柱雞粒荷葉飯, 成塊荷葉包住啲飯, 幾香口黑松露蘑菇意粉超多蘑菇,意粉掛滿醬汁, 黑松露味好香, 港式系列既乾炒牛河, 叮一陣就食得, 好方便

水晶蝦餃, 熱辣辣, 蝦餃皮晶瑩剔透,加埋辣油鼓油好惹味

抹茶虎紋燕麥奶
用咗燕麥奶沖, 2者好夾, 抹茶味香濃, 飲落順滑

花生眉豆燉雞腳湯
味道鮮甜, 好多眉豆喺底層, 啲雞腳炆到好腍身

魚籽豬肉燒賣
呢款港式街頭小食粒粒超飽滿

瑤柱雞粒荷葉飯, 成塊荷葉包住啲飯, 幾香口

黑松露蘑菇意粉
超多蘑菇,意粉掛滿醬汁, 黑松露味好香,

港式系列既乾炒牛河, 叮一陣就食得, 好方便
2024-06-04 19 瀏覽
*/由細食到大既波仔宜家開新舖喇🤩🤩✨波仔✨ 荃灣全新概念店🫶🏻今次波仔荃灣全新概念店除了原有產品,仲首次增添熱食檔,有熱辣辣飽肚蒸飯及足料燉湯外,亦有燒賣、魚蛋、茶葉蛋等多款街頭小食,記得以前中學lunch成日食,又平又好食🤭宜家食番真係回憶番哂黎🤩🤩今次我哋揀左幾樣野試下🫶🏻✨足料肉鬆粢飯拎上手暖笠笠🤩🤩食落口勁多肉鬆,好好味呀😋😋😋✨抹茶虎堅果燕麥奶特調完全冇諗過可以係波仔飲到一杯咁有特色既飲品🥤🤩勁香抹茶味,飲落又夠順滑🤭🤭拍得住出面貴舖既飲品👍🏻👍🏻👍🏻✨蓮藕肉餅蒸飯以前細個成日食,宜家大個食番,依然咁好味🥹🥹好有阿媽煮既味道,食落口啖啖肉👍🏻👍🏻✨香辣豬肉炒河原本以為叮完會淋哂,又吾會喎,食落口都幾辣下😂😂但都好惹味👍🏻👍🏻豬肉又夠多✨魚籽豬肉燒賣早餐叮黎食正到爆,粒粒大大粒🤭🤭又有魚籽👍🏻👍🏻好好食✨波仔系列必食糖水椰汁紫米露同椰汁香芋西米露🫶🏻超香濃椰汁,飲落又吾會太甜,老人家都岩飲,而且勁大盒🤩🤩真係又平好抵買👍🏻👍🏻👍🏻✨波仔荃灣東兆和街2-4A號周氏大廈地下4-A

今次我哋揀左幾樣野試下🫶🏻

✨足料肉鬆粢飯
拎上手暖笠笠🤩🤩食落口勁多肉鬆,好好味呀😋😋😋

✨抹茶虎堅果燕麥奶特調

✨蓮藕肉餅蒸飯

✨香辣豬肉炒河

✨魚籽豬肉燒賣
早餐叮黎食正到爆,粒粒大大粒🤭🤭又有魚籽👍🏻👍🏻好好食

✨波仔系列必食糖水

✨波仔
荃灣東兆和街2-4A號周氏大廈地下4-A

2024-06-04 30 瀏覽
見到荃灣最近開咗間新嘅波仔概念店,除咗有平時買嘅叮叮飯之外,仲有熟食同飲品賣。有街頭小食魚蛋燒賣、茶葉蛋、蒸飯、燉湯同手沖飲品等等,番工番學買黎食就最啱!呢到款式好齊,可以揀多啲款😌▪️水晶蝦餃(6粒)$25整體大粒,皮就唔算好薄,最緊要落埋豉油辣油,25蚊有6粒都幾抵食▪️冬菇滑雞蒸飯$29唔洗叮,熱辣辣即買即食,飯爐軟糯,冬菇同雞肉都唔少,經濟之選~▪️抹茶虎堅果燕麥奶特調$32 即叫即沖,配搭幾特別,味道唔太甜,帶淡抹茶味▪️乾炒牛河$32以前未見過炒河,原來上個月新出,有幾片牛肉,河粉爽彈,唔算油膩▪️魚籽豬肉燒賣(6粒)$28而家有優惠價$48/2盒,冬菇同豬肉為主,味道有啲似酒樓燒賣,推薦👍🏻另外仲買咗兩盒番屋企,冇飯食嘅時候叮黎食夠晒方便🙌🏻▪️雞沙嗲XO醬炒飯$27▪️燒雞髀原汁煲飯$28

▪️水晶蝦餃(6粒)$25

▪️冬菇滑雞蒸飯$29

▪️抹茶虎堅果燕麥奶特調$32
即叫即沖,配搭幾特別,味道唔太甜,帶淡抹茶味

▪️乾炒牛河$32

▪️魚籽豬肉燒賣(6粒)$28

另外仲買咗兩盒番屋企,冇飯食嘅時候叮黎食夠晒方便🙌🏻

▪️雞沙嗲XO醬炒飯$27
▪️燒雞髀原汁煲飯$28

2024-06-04 6 瀏覽
波仔呢個香港品牌應該係香港人都知。主要做冷藏預製食物,放入微波爐,一叮就食得。門市遍布港九新界,港鐵站內都見到蹤影。每次經過都會買啲波仔飯同燒賣返屋企看門口。佢嘅瑤柱雞粒荷葉飯仲係舊年拎到亞洲農產品及農業技術展2023 首屆大灣區預制菜專題館嘅三粒味之星。味道同酒樓食真係一樣㗎。仲新出咗乾炒牛河,夜麻麻嘅時候就好方便,叮一叮有得食。呢間荃灣新店現場仲有各色小食、蒸飯、老火湯。行過快速解決一餐再返屋企又得。或者食個下午茶篤串魚蛋又得。仲有特調飲品,咖啡、梳打、果茶等。我飲呢杯抹茶虎堅果燕麥奶特調,燕麥奶味同抹茶混合埋又幾鬼好飲。

下午茶
Lunch 嘅時候見到波仔喺荃灣新開咗全新概念店~ 決定買定幾款擺公司,有時諗唔到食咩就可以拎嚟食!佢地除咗叮叮飯,仲有熱食檔,有熱辣辣飽肚蒸飯及足料燉湯外,亦有燒賣、魚蛋、茶葉蛋等多款街頭小食!🍭上素鮮竹卷 小食嚟講鮮竹卷比較少見!可以熱辣辣即食幾方便!🍭冬菇滑雞蒸飯 除左小食,仲有熱辣辣嘅蒸飯/燉湯,點左冬菇滑雞飯,細食嘅都夠飽!🍭魚籽豬肉燒賣燒賣控見到即刻買左😂 $28一盒有6粒,大大粒餡料豐富,唔錯!🍭水蜜桃柚子茉莉花茶 淡淡柚子清香,加上水蜜桃既清甜,啱曬夏天飲~ 仲買左以下幾款波仔叮叮飯:🍭乾炒牛河 🍭咖喱豬扒飯🍭咖喱椰汁雞

🍭上素鮮竹卷
小食嚟講鮮竹卷比較少見!可以熱辣辣即食幾方便!

🍭冬菇滑雞蒸飯

🍭魚籽豬肉燒賣

🍭水蜜桃柚子茉莉花茶
淡淡柚子清香,加上水蜜桃既清甜,啱曬夏天飲~

仲買左以下幾款波仔叮叮飯:
🍭乾炒牛河
🍭咖喱豬扒飯
🍭咖喱椰汁雞

2024-06-03 3 瀏覽
由細食到大嘅叮叮飯品牌,相信大家都唔陌生,佢哋最近喺荃灣開咗個全新熱食檔,有多款港式街頭小食、蒸飯、燉湯、仲有特色飲品供應,店內環境幾大,五個雪櫃連同站立枱,堂食或外賣都得。熟食有經典嘅燒賣魚蛋、茶葉蛋、粉粿、鮮竹卷、珍珠雞、便利店炸物等。私心推介蝦餃,六大粒,皮薄餡靚、豬肉燒賣比較少見,豬肉味香濃,咬落彈牙,大人小朋友都鍾意,幾值得買。粉麵飯食咗香辣豬肉炒河同咖喱牛腩飯,前者麵條軟硬度適中,醬汁夠多,足以撈麵、咖喱香濃惹味,牛腩份量唔少而且啖啖肉,飯軟糯可口,配咖喱食唔覺唔覺就食晒。差唔多到端午節,所以要咗個鹹肉糭。入面有原隻蛋黃,飯夠糯,鹹香美味,會encore。章魚合掌瓜燉湯好足料,飲落暖味,無味精感覺養生。抹茶虎堅果燕麥奶嘅茶同奶味幾balance,唔想飲廢水嘅呢款都係個唔錯嘅選擇。

2024-06-03 25 瀏覽
🚩波仔全新概念店〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰波仔究竟係幾多香港人嘅回憶(*´д`)~♥️最記得就係以前考試放半日|都一定會去波仔叮個飯先再返屋企估唔到叮叮下就叮到依家(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼️荃灣千色店附近開左依間波仔概念店擺脫以往叮完就走|佢仲有餐吧同其他小食提供感覺似係街頭小食店(๑´ڡ`๑)經典叮叮盒大家推薦邊款呢我就會簡🔸南京豬扒菜飯🔸咖哩牛腩飯菜飯用嘅係珍珠米|就咁食飯都夠曬味道今次試埋佢嘅🔸乾炒牛河簡直一試上癮|雖然唔係即叫即炒但又真係有炒河風味|完全出乎意料除左經典叮叮盒之外|依間全新概念店仲有好似小食店嘅熟食🔸肉鬆粢飯料超足(๑•̀ㅂ•́)و✧糯米飯亦都蒸得岩岩好|黏身又唔會硬仲有埋燉湯同飲品即叫即飲幾時都可以keep住滋潤啦ꉂ(ˊᗜˋ*)
🚩波仔全新概念店
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰
波仔究竟係幾多香港人嘅回憶(*´д`)~♥️
最記得就係以前考試放半日|都一定會去波仔叮個飯先再返屋企
估唔到叮叮下就叮到依家(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼️

荃灣千色店附近開左依間波仔概念店
擺脫以往叮完就走|佢仲有餐吧同其他小食提供
感覺似係街頭小食店(๑´ڡ`๑)
經典叮叮盒大家推薦邊款呢

除左經典叮叮盒之外|依間全新概念店仲有好似小食店嘅熟食
🔸肉鬆粢飯料超足(๑•̀ㅂ•́)و✧
糯米飯亦都蒸得岩岩好|黏身又唔會硬

仲有埋燉湯同飲品即叫即飲

幾時都可以keep住滋潤啦ꉂ(ˊᗜˋ*)
2024-06-03 14 瀏覽
荃灣近期開咗新分店 ❤️乾炒牛河$32乾炒牛河叮完一啲都唔乾,又唔會黐埋一舊,牛肉份量都算多 而家成日落雨 買定啲叮叮飯麪喺屋企看門口❤️新奧爾良雞髀$30可以氣炸或者叮叮 雞髀夠晒入味 有成兩大隻 $30兩隻雞髀真係好抵 必買❤️羅宋湯 $28羅宋湯大大碗,夠晒足料 有大量菜紅蘿蔔 我鍾意嘅羅宋湯味道❤️魚籽豬肉燒賣$28魚子豬肉燒賣好多啦 喺屋企想食啲點心買返嚟叮叮真係冇得輸 呢間荃灣嘅分店仲有即食嘅小食賣有魚蛋燒賣炸雞扒等等亦有即沖嘅飲品添📍 波仔 (荃灣)荃灣兆和街2-4A號周氏大廈地下4-A號舖
荃灣近期開咗新分店

❤️乾炒牛河$32

❤️新奧爾良雞髀$30

❤️羅宋湯 $28
羅宋湯大大碗,夠晒足料 有大量菜紅蘿蔔 我鍾意嘅羅宋湯味道

❤️魚籽豬肉燒賣$28
魚子豬肉燒賣好多啦 喺屋企想食啲點心買返嚟叮叮真係冇得輸

📍 波仔 (荃灣)
荃灣兆和街2-4A號周氏大廈地下4-A號舖
2024-06-02 10 瀏覽
初試荃灣新開的波仔外賣專門店,店鋪位於東兆和街2-4A號周氏大廈地下,佔地寬敞,備有約6台冰櫃陳列各式即食凍飯及小食。店內提供多種即場品嚐小食,我試了水晶蝦餃~$25 、蓮藕肉餅蒸飯~$29及抹茶虎堅果燕麥奶特飲~$32,價格貼地,特別適合趕時間醫肚的顧客。除了可選擇現場品嚐,店舖還提供多款外賣冷藏飯盒,方便顧客外帶回家食用,又可儲存在家中雪櫃冰格備用,在晚上宵夜,最為合適。我購買了咖喱牛腩飯~38、梅菜扣肉飯~$38等作儲糧備用。整體而言,波仔外賣專門店為附近區域增添了新的餐飲選擇,可滿足街坊不同需求。