2022-11-16 551 瀏覽
要來這區七天兼職工作,也即是這七天要在這區覓食,其中一頓午飯的選擇似乎不得不選擇曾獲米芝蓮加持的波記,況且我吃燒味是百吃不厭的,頭兩三天來過都排滿了人,由於我的午飯時間不多,唯有去其他食肆解決,過了兩天,終於這天只需要排在第二位,不消5分鐘便有位了。看過餐牌,叉燒飯$38,燒鵝飯$56,如果雙拼要加$8,並以高價者加,我既想吃燒鵝又想吃叉燒,遂點了叉鵝飯。等餐期間,聞其他食客點燒鵝飯之聲不絕,惟大多吩咐「走翼」,這以為是個別偏愛,沒有多加理會。飯送來了!賣相不錯,叉燒和燒鵝排列整齊,還有一些蔥油,先試了叉燒,叉燒軟腍可口,蜜味香甜,吃得相當滿意,再試燒鵝,是一隻翼位,外皮燒得乾巴巴,肉不多,才醒覺老饕都紛紛要「走翼」,但為時已晚!若以叉燒飯$38來說,水準及性價比相當不錯,但加$26多一隻沒有肉的鵝翼,我是相當失望的!
3 分鐘 (堂食)
  • 叉燒
2022-11-11 455 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 波記燒臘粉麵店 💥地址:西環石塘咀皇后大道西425號P舖地下營業時間:星期一至六 11:30-19:30 大隻仔食過波記兩三次,每次都食唔到鴨髀,大隻仔今日放假,一心想食鴨髀瀨,打算一早起身去排隊,最尾都係失望而回。大隻仔排隊期間已經問過員工有冇鴨髀,如果冇就唔排隊等,但係店員都唔肯回答,店員話排到你就係你。到最後,入到餐廳坐低,都係冇鴨髀。🥲🥲鴨髀,雞髀供應極少,一心想食髀位朋友仔,要打定輸數,機會渺茫。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️環境 ⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 燒鵝飯 $56雖然冇鴨髀,大隻仔已經入到餐廳坐低,只好食未曾試過嘅燒鵝飯,燒鵝肉比較結實,少少乾,唔夠油香,鵝皮已經輕微冧咗,反而上次食燒鴨冇呢個問題。😖😖白飯分量少,男仔未必夠食,勝在價錢平,味道正常,與一般比較好少少燒臘店差唔多,如果專登山長水遠排隊去食就未必值得。溫馨提示:午飯時間波記生意好,人流多,某員工服務態度一般,黑面對客,大家有需要醬汁
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 波記燒臘粉麵店 💥
地址:西環石塘咀皇后大道西425號P舖地下
營業時間:星期一至六 11:30-19:30

店員話排到你就係你。到最後,入到餐廳坐低,都係冇鴨髀。🥲🥲

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 燒鵝飯 $56
燒鵝飯

溫馨提示:
午飯時間波記生意好,人流多,某員工服務態度一般,黑面對客,大家有需要醬汁,姜蓉最好落單一次過講,以免增加員工工作量。
反而老闆娘對客人殷勤,極之有禮貌。

2022-11-11
20 分鐘 (堂食)
相信西環街坊應該唔會對呢間小店唔陌生🤣 唔少人因為米芝蓮推介而被吸引而來🏅️而我都唔例外 今日午餐時間條龍特別長 座位逼到你都唔會坐得耐😛 如果食物質素出色唔會介意 但係名物燒鵝質素一般 CP值唔係特別高💸 要排長龍的話並不特別吸引🤨⭐️ 燒鵝瀨粉 🦆To be fair燒鵝的確有一點點燒過的柴火香🔥 但係外皮欠缺油香 鵝肉整體比較乾 重點係骨佔至少一半食落唔係好多肉‼️ 以呢個價錢嚟講非常一般 唯獨瀨粉口感算滑 挽回一成🍜

⭐️ 燒鵝瀨粉 🦆
燒鵝瀨粉
佢地11點就開門,一開門已經有好多人排隊入面嘅座位唔多,要等齊人先可以入座今日就差唔多1130去到食 唔使等位直接入得嗰日係兩個人嚟都要搭枱嗌咗佢哋最出名嘅燒鴨瀨粉😚過咗唔使5分鐘,就已經有得食😛一上到枱 燒鴨鋪滿左成個碗🤯差唔多有成7 8件啲肉仲多過碗瀨粉對於食肉獸嚟講,一定夠食🤪但係燒鴨就比較多骨,好彩嘅係佢啲骨都大大件好容易就整到出嚟整體嚟講呢一個價錢真係冇得輸同埋燒鴨瀨粉,真係好少見專登嚟薄扶林食😋唯一不足嘅係座位真係比較窄🤥只可以容納到一兩個人🫡多啲人嚟食,就會好迫😢
佢地11點就開門,一開門已經有好多人排隊
入面嘅座位唔多,要等齊人先可以入座

今日就差唔多1130去到食 唔使等位直接入得
嗰日係兩個人嚟都要搭枱

嗌咗佢哋最出名嘅燒鴨瀨粉😚
過咗唔使5分鐘,就已經有得食😛
一上到枱 燒鴨鋪滿左成個碗🤯
差唔多有成7 8件
啲肉仲多過碗瀨粉
對於食肉獸嚟講,一定夠食🤪
但係燒鴨就比較多骨,好彩嘅係佢啲骨都大大件
好容易就整到出嚟
整體嚟講呢一個價錢真係冇得輸
同埋燒鴨瀨粉,真係好少見
專登嚟薄扶林食😋

唯一不足嘅係座位真係比較窄🤥
只可以容納到一兩個人🫡
多啲人嚟食,就會好迫😢

• 燒鴨瀨粉
2022-10-04 471 瀏覽
約左個朋友係西環食lunch 12 點出發 12:30 先到 岩岩好唔洗等位 多年前同朋友食過一次 今次再黎 裝潢都冇點變 主菜:叉燒燒鵝飯叉燒唔係好特別 比較瘦 叉燒始終都係龍邦最出色 之後既燒鵝就出色啦 皮脆肉嫩 中間既油脂岩岩好 配埋飯同薑蓉食好好味 但份量偏細 同埋冇港式既飲品 得罐裝汽水 有點失望呢個飯要$60 燒鵝都係比其他燒味較為貴 以前好出名好多人排 依家已經少左好多人 可能做開遊客生意 今次再黎比較失望 因為當你有比較就會有傷害

多年前同朋友食過一次 今次再黎 裝潢都冇點變

主菜:叉燒燒鵝飯

呢個飯要$60 燒鵝都係比其他燒味較為貴

2022-09-16
2022-10-04 402 瀏覽
一直聽人講波記好好食,我自己覺得還好,但真係好足料👍🏻夜晚around 6半開始要排隊,本身想試瀨粉但sold out sosad叉燒燒鴨米粉叫左雙拼,啲叉燒同燒鴨多到,同米粉ratio差唔多一比一😂叉燒都算係瘦叉唔會好多肥膏,但兩款肉都偏韌,唔知關唔關浸左湯事,而米粉texture煮到硬度岩岩好~overall comment係性價比高,足料,飽肚,但味道無咩特別,不過係西環應該算係數一數二嘅燒味店

2022-09-27 446 瀏覽
搵日上網搵西環有咩好嘢食,見到好多人介紹依間波記燒臘。即刻揸車過去食嘢?一入門口先問咗老細有冇燒鵝髀瀨先?但係遺憾地 無但係入到門口見到佢玩叉燒靚到呢晶凝通透肥瘦均勻,如果你見到一定會叫呀。既然去到梗係試多幾樣,於是就同老婆叫咗兩個雙併瀨粉一碗係燒鴨叉燒瀨,令一碗係切鷄燒肉瀨先講叉燒同燒鴨好好食,睇得出間鋪係自己爐燒出嚟,許嘅肉好Juicy, 燶香味十足啲鴨油同叉燒嘅油浸落個瀨粉到,出色,好香至於個設計同燒肉就正常水準如果真係要再去就真係要夾啱時間就要試吓隻燒鵝髀啦記得佢星期日係休息嘅,唔好摸門釘

一入門口先問咗老細有冇燒鵝髀瀨先?但係遺憾地 無

既然去到梗係試多幾樣,於是就同老婆叫咗兩個雙併瀨粉

一碗係燒鴨叉燒瀨,令一碗係切鷄燒肉瀨
雙併瀨粉

啲鴨油同叉燒嘅油浸落個瀨粉到,出色,好香

至於個設計同燒肉就正常水準
如果真係要再去就真係要夾啱時間就要試吓隻燒鵝髀啦

記得佢星期日係休息嘅,唔好摸門釘
15 分鐘 (堂食)
午餐
雙併瀨粉
  • 燒鵝瀨粉
  • 燒鴨瀨粉
  • 叉燒瀨
2022-09-24 333 瀏覽
喺西環嘅波記燒臘粉麵店,相信唔使我多介紹,好多人都識☺️係我心目中佢亦都係第一位嘅燒臘店,尤其是佢嘅燒鵝真係特別好食。回想返我第一次幫襯波記嘅時候應該已經有十幾年前,當時佢嘅舖位仲係喺山道天橋底下面嘅一間大舖,有冇人同我一樣已經幫襯左咁多年,食過舊舖呢?🤪不過就算搬咗舖都好,佢哋嘅質素一直都冇變,今次我同朋友下午兩點幾去到,已經冇晒燒鵝髀,所以我哋分別叫咗燒鵝瀨粉同燒鵝飯,佢哋嘅燒鵝實在係燒得好出色,好香,外層皮好脆,百吃不厭🥢如果有心想試佢哋嘅燒鵝髀,建議你哋一早去到,佢哋開11:30 ,最好12點之前就去啦。
2022-09-16 305 瀏覽
3/5Roasted goose has a very unique aroma that is so good, but the texture of the goose is just alright. Tired soy sauce chicken, white braise chicken, roasted duck, wonton and bbq pork as well. Wonton is seriously a no go. Roasted was nice, others are not bad.
3/5

2022-08-19 752 瀏覽
平民米芝蓮燒味店 - 西環波記✨波記以燒味店聞名,店舖門口貼滿各大雜誌推介,自設廚房即燒即賣,最出名一定係燒鵝全髀飯/瀨,盛惠100大元😍小編我,就係為咗食燒鵝全髀飯跑到波記,點知⋯⋯冇得食🥲咁啱職員話啱啱出咗隻全髀比第二枱,所以冇得叫😭所以小編叫咗燒鵝瀨粉 ($53) 嗯,係好食既燒鵝。圖2係👦🏻叫既燒鵝燒肉飯 ($65) 😂你可以見到佢叫既燒鵝全部都係骨冇肉🤣🤣🤣同我個d比,一個係天堂一個係地獄,👦🏻食得唔係咁開心☹️其實叫左冇耐,有第二枱客一坐低叫燒鵝全髀飯係有的🥵 所以應該等一下就有🥺下次想食既你,可以問下職員可摸耳等下隻髀☺️總結,波記係好食既燒味店,但覺得未去到米芝蓮/ 追捧到咁誇張地好食,可能係未試到佢地招牌全髀既關係🤫食物:⭐️⭐️⭐️⭐️(睇你好唔好彩食咩部位)📍 波記燒臘粉麵店 (西環)西環石塘咀皇后大道西425號P舖地舖
平民米芝蓮燒味店 - 西環波記✨

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️(睇你好唔好彩食咩部位)

📍 波記燒臘粉麵店 (西環)
西環石塘咀皇后大道西425號P舖地舖
燒鵝燒肉飯
2022-08-13 489 瀏覽
波記燒臘粉麵店 @西環📍西環石塘咀皇后大道西425號P舖地舖▫️燒鵝瀨粉 $55燒鵝皮脆肉嫩 層皮脆卜卜 色澤飽滿😍 充滿油香 食落去啖啖肉 肉味濃又juicy🤤🤤 果然係馳名燒鵝舖!▫️叉燒瀨粉 $37叉燒份量好多 都差唔多有10舊!肉質軟淋半肥瘦又唔會過份油膩👍🏻 蜜汁香甜帶油香 瀨粉粗身爽口✨👅好味:4.5/5💲價錢:4.7/5🌟性價比:4.6/5👀環境:3.3/5👥服務:4/5#hkig #hkigfoodie #hkigblogger #hkfoodblogger #hkfoodie #852foodie #852food #852美食 #foodshare #美食分享#西環 #燒味 #燒鴨 #叉燒 #燒鵝 #燒腩仔 #西環燒味 #西環美食 #西營盤 #西營盤美食#西營盤燒味

波記燒臘粉麵店 @西環

👀環境:3.3/5
👥服務:4/5

#西營盤燒味
2022-07-20 583 瀏覽
今次就去咗一間備受街坊歡迎嘅燒味鋪,但千祈唔好睇小佢哋呀!佢哋都曾經拎過米芝連推介嘅餐廳😆 我大約二點去都已經見到門口有三、四個人等緊,但係排咗十五分鐘左右就入咗去了~比我想象中快🤘🏻入到去鋪頭細細,但都已經聞到香濃嘅燒肉味。 第一次來就叫咗個叉鵝飯,叉燒肥而不膩,完完全全食到佢嘅油香🤤而燒鵝皮脆肉香比起坊間燒過火嘅味道完全唔同!得閒我一定會再過來食!雖然舖頭既冇華麗嘅裝潢,又冇精緻嘅擺盤,但係正正就係依種貼地簡樸嘅感覺先今佢更香港🇭🇰
2022-07-12 586 瀏覽
唔知大家中唔中意食燒味呢,其實我啲口味好佬,最中意揸住隻燒鵝髀大大啖咬,有時岩岩燒起,層油香十足嘅皮🤤真係諗起都流晒口水❗️今次介紹呢間聽講好多hku嘅朋友仔都一定聽過嘅,仲有啲話自己飯堂添🤫今次我話行山前要先bulk一下,唯有去試下呢間嘅燒味係咪真係咁正先🍗燒鴨全髀瀨其實佢都有燒鵝全髀瀨粉嘅,不過由於我諗住平民價啲先試下佢,就叫住個燒鴨先啦。佢比我地隻鴨髀都幾大隻,連個碗都唔夠擺。好可惜我覺得佢隻鴨髀偏瘦唔夠肥,所以食落塊皮有少少un😟呢樣係有少少失望嘅🤤燒鵝肥叉飯 既然無叫佢嘅燒鵝全髀,就叫下普通燒鵝試下啦。為左養好tummy,竟然唔肥唔食叫埋肥叉🤭咁又係嘅,瘦猛猛邊好食架🤫佢嘅叉燒肥瘦均勻,表面仲有少少嘅焦香,再有麥芽糖嘅甜,的確係出色嘅。燒鵝方面,無可否認燒鵝嘅皮油脂真係比較香,咬落有種莫莫嘅滿足感。點少少酸梅醬,仲可以減輕油膩感同埋罪惡感😆 -🍹飲品方面,餐廳主要都係得汽水,今次就無嗌喇

🍗燒鴨全髀瀨

🤤燒鵝肥叉飯

🍹飲品方面,餐廳主要都係得汽水,今次就無嗌喇
2022-07-11 529 瀏覽
🍪【#西環】波記燒臘粉麵店 Po Kee💥西環馳名燒鵝粉麵💥.🍪老牌燒臘店以燒鴨和燒鵝聞名,今天特地來朝聖!點了燒鵝瀨粉 ($55) 和燒鵝幼麵 ($55)。鴨肉兩字排開,量特別充足,還算實惠。 外皮油潤豐腴,可惜沒有很鬆脆,入口緩緩散發脂香。咸香肉味突出,點上甜酸梅醬更勝一籌。招牌燒鵝髀瀨粉差不多是雙倍價錢,捨不得吃呢!.✧The Cantonese barbecue specialist, particularly famous for roast duck and roast goose, has been serving for half a decade and is still going strong. We ordered the roast goose lai fun ($55) and roast goose egg noodles ($55). The liberal portion of duck comes at a pocket-friendly price, but they charge double for anyone going after th
🍪【#西環】波記燒臘粉麵店 Po Kee
💥西環馳名燒鵝粉麵💥
✧The Cantonese barbecue specialist, particularly famous for roast duck and roast goose, has been serving for half a decade and is still going strong. We ordered the roast goose lai fun ($55) and roast goose egg noodles ($55). The liberal portion of duck comes at a pocket-friendly price, but they charge double for anyone going after the meaty drumstick. The puffy skin is glittering with a mouth-watering greasiness, yet it is not crispy enough. Be sure to dip the fragrant and savory goose meat into the plum sauce!
燒鵝瀨粉

~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪/5
💸消費 Spending:$55 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 波記燒臘粉麵店 Po Kee
西環石塘咀皇后大道西425號P舖地舖 (香港大學站 B1 出口)
Shop P, G/F, 425 Queen's Road West, Shek Tong Tsui, Western District (Exit B1, HKU station)
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_saiwan
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_hk
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_糧尾精選
2022-06-25
2022-07-08 311 瀏覽
喺西環石塘咀嘅波記燒臘粉麵店係米芝連🏅餐廳之一,本來專登嚟到係想試佢最出名,個個食完都讚嘅燒鵝脾嘅🍗,晏晝大約1點鐘就到咗,門口有好多人等緊外賣🥡,反而堂食唔洗排隊🤔 一心嚟到緊係要坐低堂食先試到即燒出嚟燒臘有幾正😋 點知雖然堂食冇位坐,但落單時,姐姐話最後一份燒鵝脾啱啱賣咗,真係哭出嚟🥲 話真係想食要等到三點🕒先再出爐😵‍💫 好可惜,唯有聽姐姐話,轉食燒鴨脾啦,姐姐話好多人叫一樣好食架喎🫣🦆燒鴨叉燒雙拼瀨粉燒鴨脾個皮🍗唔知係咪因為浸咗落個湯到,所以食唔到佢燒到脆皮嘅口感😞 不過個鴨皮油脂係幾係幾香😌 肉質幾軟淋唔會有陣鴨酥味👍🏻,但係可能自己抱住想食燒鵝脾嘅心態🫣,覺得隻鴨脾有啲細隻同再啲瘦😣叉燒都只屬正常發揮,可能個位唔夠靚,偏瘦,但其實我已叫左要肥叉🫢 啲肉有啲韌嘅😮‍💨 反而個瀨粉幾好食,有咬口唔會碎濕濕,個湯底亦唔會太咸不過下次嚟我都一定要叫外賣🥡,寧願拎上車🚙食,因為波記個環境實在太唔舒服🙈,個地下係油到扇,張台都係油到笠痴痴😓

🦆燒鴨叉燒雙拼瀨粉