2024-03-18 473 瀏覽
第一次嚟到 #大水坑村 嘅我,有如置身童話世界,村民將中庭悉心打扮,加上每家每戶喺露台都掛上燈飾,整個環境都好溫馨♥️ 呢晚我哋就跟 #地膽 嚟到村入面嘅一間 #泰國菜館 泰中意 Thai Like Kitchen 朝聖😎 餐廳地方唔算大,不過裝飾得幾骨子,適逢天氣涼涼哋,如果呢晚可以安排我哋坐喺露天位置,感覺應該會更加chill😎 為咗試多幾款唔同嘅口味,我哋決定每人點一個餸大家分享😚 成晚最令我難忘嘅係 #黃咖喱蝦球,雖然蝦球數量唔算多,但係我竟然撈 #咖喱汁都可以食晒成碗飯🍚落肚🤤 #黃咖喱 味道對我嚟講唔算太辣,廚師喺咖喱汁裡面加埋啲 #洋蔥 🧅 同 #青椒 🫑 之類做伴菜,口感非常豐富🤤 即炸嘅 #蝦餅 肉質爽彈,配埋泰式醬汁一齊入口,零舍滋味🤤 之後仲有 #海南雞、#馬拉盞通菜、#烤魷魚 … 都做得非常出色🤤 加埋 #小秘書 面前嘅新鮮 #椰青 🥥,正好為濃味嘅呢一餐好好協調😅 可惜椰青裡面嘅 #椰子肉 太老身,想刮啲椰子肉出嚟食真係絕對冇可能… 成件事有啲嘥囉😅 成餐飯我唯一唔係太欣賞條 #烏頭,味道太鹹,再加上對一個唔識拆魚骨嘅我,真係有啲困難😅整晚嘅氣氛同食物都唔錯♥️

整晚嘅氣氛同食物都唔錯♥️ 以後食 #泰國菜 又可以多一個選擇啦😚

📍 泰中意 (馬鞍山)大水坑村93號地舖
2024-03-16
  • 黃咖喱蝦球
讚:食物質素好食,尤其碳燒豬扒/雞扒👍🏻彈:員工冇笑容不單止,點餐時仲要串串共,上餐時成碟野掉上去枱度👎🏻👎🏻👎🏻,未食完就趕人離座希望老闆留意返及改善下
讚:食物質素好食,尤其碳燒豬扒/雞扒👍🏻
希望老闆留意返及改善下
2024-02-08 108 瀏覽
外賣無比餐具,行左好遠再行返到去拎,佢地來手係個袋拎番個比多左個春捲?!仲話你翻來咁岩拎番?原來食物出左門可以拎番比其他人食? 無人想要你個春捲。態度好差。下次外賣記得check有無比多或者比少嘢,做生意咁樣行唔長架
外賣自取
2023-12-28 184 瀏覽
好好食的炭燒豬扒前排跟住朋友係馬鞍山食飯,見倒佢地主打泰國菜,但都有啲fusion 既野食☺️餐廳除左戶內仲有outdoor 位,lunch價錢都好抵食蔥油炭燒豬扒配白飯$83 豬扒好有驚喜🤣大大塊外皮有焦香,肉質鬆軟,加上蔥油好香好惹味,建議可以一口豬扒一口白飯,好好食🤤泰式燒雞扒飯配蔥油汁 Weekday $83 Weekend$95 (有餐湯)如果唔想食白飯可加$15轉沙律🥗雞扒燒至外皮香脆,肉質仲係好嫩滑,用左泰式醬汁甜甜地好開胃凍檸檬茶+$3套餐轉凍飲,佢地仲有其他泰式特飲選擇
好好食的炭燒豬扒

泰式燒雞扒飯配蔥油汁
Weekday $83 Weekend$95 (有餐湯)

凍檸檬茶+$3
套餐轉凍飲,佢地仲有其他泰式特飲選擇
2023-12-15
2023-12-27 129 瀏覽
位置於大水坑村近巴士的士總站附近已經幫襯過4次次次Order既食物都好好食所以真係想係呢度推介俾大家🤗泰式青咖喱牛腩配白飯$75個青咖喱汁好香牛腩亦好林蔥油碳燒豬扒配白飯$83香噴噴嘅碳燒豬扒超級正👍份量係相當大份既所以性價比超高免收加一好食呢個價錢食到呢種級數非常抵食😚
位置於大水坑村

所以性價比超高

免收加一
好食
呢個價錢食到呢種級數非常抵食😚
餐廳設有戶外用餐區可以人寵共融,開揚視野正正面對藍天青山,抱住貓貓一齊吹住微風遠眺美景, 悠閒好寫意~餐廳店員親切細心有問必答,唔洗我主動問都會善意提醒有午餐優惠🤍 店員強烈推薦嘅蜜糖青檸梳打,蜜味香濃微酸微甜加上大量細膩泡沫清涼解渴,既親切又新鮮嘅味道🫶🏻 燒雞外皮燒到香脆雞肉嫩滑多汁調味充滿泰式風情,配上青檸油醋汁雜菜沙律好fresh,份量仲足夠2個女仔食飽飽!聽店員講餐廳用咗優質咖啡豆 PERLA MORA/Napoli (Origins: Central America•Asia•Brazil),真係一試愛上呢款堅果味濃郁嘅咖啡🤍1️⃣優質即磨咖啡 25HKD (午餐免費配送)2️⃣泰式燒雞扒配蔥油汁 配 飯 83HKD (轉配沙律菜+15HKD)3️⃣蜜糖青檸梳打 35HKD (午餐可享半價優惠)

1️⃣優質即磨咖啡 25HKD (午餐免費配送)
3️⃣蜜糖青檸梳打 35HKD (午餐可享半價優惠)
  • 燒雞
  • honey  lime  soda
  • coffee
2023-12-10 122 瀏覽
馬鞍山有間好出名既泰國餐廳,今次係下就黎估唔到CP值都好高泰式海南雞配香茅油飯 $75海南雞搭配埋泰國特有的醬汁,雞肉香嫩多汁,個香茅油飯用左雞油烹煮而成,啖啖香茅香氣,令油飯更加清香爽口,鐘意食海南雞既朋友仔唔好錯過啦另外要讚下個海南雞醬汁係雞飯老抽、自家製薑蓉 同自家製泰式青醬,酸酸辣辣好惹味 泰式炸魚餅(3件)加$15套餐加左個小食,聽聞係泰國好出名既小食,炸魚餅炸至金黃酥脆,食既時候先會食倒泰式香料既味道,之後會帶點魚香,搭埋泰國的甜辣醬真係幾好食😋
馬鞍山有間好出名既泰國餐廳,今次係下就黎估唔到CP值都好高

泰式海南雞配香茅油飯 $75

泰式炸魚餅(3件)加$15

2023-12-09 78 瀏覽
係附近番工成日都係呢邊食飯,覺得味道都唔錯👍🏻 午餐可以+$15追加小食,整體都好抵鹽燒魚配白飯或雜菜沙律 $168鹽燒魚大大條燒得外皮香脆,肉質厚實,可以加埋檸檬更加清新,餸飯一流,唔想食飯可以食沙律🥗素菜春卷(兩條)春卷外皮香脆,素菜餡都好多,味道惹味香口優質即磨咖啡 平時原價要$25,跟午餐免費,建議大家試一下🤣估唔到咖啡質素都好高,味道濃郁有Cafe既質素下次有機會黎試下佢個dinner 先

鹽燒魚配白飯或雜菜沙律 $168

素菜春卷(兩條)
春卷外皮香脆,素菜餡都好多,味道惹味香口

優質即磨咖啡

下次有機會黎試下佢個dinner 先
2023-12-09 35 瀏覽
前排見咁多人介紹呢間泰菜,今次黎食lunch有驚喜♥️選擇多味道都唔錯蔥油炭燒豬扒配白飯$83豬扒大大塊外皮炭燒過帶焦脆,口感鬆軟,配埋蔥油好蔥味,送飯好好味 香草醬鮮蝦意大利粉$80擺盤精美,意大利粉煮得剛剛好😋 香草醬味道濃郁,鮮蝦大大粒好惹味煙三文魚雜菜沙律 $80沙律菜好新鮮,煙三文魚大大嚿帶鹹香好清新,可以配埋個醬汁一齊食勁正 另外飲品揀左個優質即磨咖啡 (正價$25, 跟午餐免費)本身對佢冇咩大期望,估唔到又幾好飲🫶🏻味道好香入口順滑入鋪頭既時候見佢有寫有得賣意大利既拿坡里的咖啡粉賣~唔知係未用呢隻沖呢,值得一試

煙三文魚雜菜沙律 $80

另外飲品揀左個優質即磨咖啡 (正價$25, 跟午餐免費)
本身對佢冇咩大期望,估唔到又幾好飲🫶🏻味道好香入口順滑

2023-12-06 47 瀏覽
好耐冇入馬鞍山食飯,今次黎到食lunch選擇都好豐盛,套餐都包左飲品,佢地除左泰菜都有西餐食,味道都有驚喜香草醬鮮蝦意大利粉$80意大利粉煮得剛剛好,鮮蝦大大隻入口彈牙😋香草醬入量都好多,意粉吸了醬汁好惹味煙三文魚雜菜沙律 $80值得一讚沙律菜好新鮮,配料加左煙三文魚份量都好多,食落有咬口帶鹹香,配上沙律醬汁酸酸甜甜蜜糖青檸梳打套餐包左飲品,跟餐加$16可轉特飲,蜜糖青檸都好清爽,甜甜酸酸有助解膩
香草醬鮮蝦意大利粉$80
意大利粉煮得剛剛好,鮮蝦大大隻入口彈牙😋
香草醬入量都好多,意粉吸了醬汁好惹味
煙三文魚雜菜沙律 $80
蜜糖青檸梳打
2023-12-06 43 瀏覽
呢個泰國fusion菜之前已經試個佢個Dinner,今次試左佢個午餐選擇都好多,值得一試蔥油炭燒豬扒配白飯$83豬扒大大塊,加上係炭燒食既時候有陣炭香好滿足😍配上熱辣辣既白飯好好味,面頭仲有啲蔥油好香口巴馬火腿雜菜沙律$80朋友諗住唔食咁heavy,所以就叫左個沙律,沙律菜好新鮮,配上帶鹹香既巴馬火腿又幾香,沙律醬果汁又酸酸甜甜幾惹味優質即磨咖啡見隔雜枱既咖啡咁香梗係要試下,豆香味濃,平時見要正價$25,依家跟午餐免費,好抵食
巴馬火腿雜菜沙律$80
朋友諗住唔食咁heavy,所以就叫左個沙律,沙律菜好新鮮,
配上帶鹹香既巴馬火腿又幾香,沙律醬果汁又酸酸甜甜幾惹味
優質即磨咖啡
2023-12-02 29 瀏覽
好耐冇去過馬鞍山食野,今次黎試呢間既lunch都有好多選擇,Menu有飯有濛粉,仲有啲走fusion 風格既野食😀價錢唔貴味道都有驚喜泰式燒雞扒飯配蔥油汁 Weekday$83Weekend$95 (有餐湯)見隔離枱都有叫就試下,燒雞扒大大塊外皮燒至香脆,肉質都好嫩滑😋另外個蔥油汁好香,配飯一流,如果唔食白飯可轉沙律+$15,感覺更加fresh香草醬鮮蝦意大利粉$80另外叫左個fusion啲既野食😊鮮蝦大大隻幾彈牙🤤個香草醬好濃郁惹味,意大利粉煮得剛剛好,值得一試另外午餐仲可以+$15 追加小食今次叫左個素菜春卷(兩條)外皮香脆,素菜餡份量多不會太油,值得一試

泰式燒雞扒飯配蔥油汁 Weekday$83
Weekend$95 (有餐湯)

另外午餐仲可以+$15 追加小食
今次叫左個素菜春卷(兩條)
外皮香脆,素菜餡份量多不會太油,值得一試
2023-12-02 23 瀏覽

泰式燒雞扒飯配蔥油汁
Weekday $83 Weekend$95 (有餐湯)

凍檸檬茶+$3
套餐轉凍飲,佢地仲有其他泰式特飲選擇
2023-12-01
2023-11-29 44 瀏覽
上個星期入黎馬鞍山做野順便搵地方食飯,之前見好多人介紹呢間泰菜,lunch menu原來都幾平,包埋野飲幾高質,同同事試左兩個Set香草醬鮮蝦意大利粉$80意大利粉食落彈牙有咬口,加上煮熟的鮮蝦鮮味十足,另外仲要讚下個香草醬好好味!加入香羅勒,香菜、迷迭香,再加埋橄欖油和大蒜,成個意粉好味左好多 蔥油炭燒豬扒配白飯$83愛肉之人必點! 炭燒豬扒大大塊煮得剛剛好,豬肉仲係保持住柔嫩口感。搭上特制的蔥油醬汁,甜甜鹹鹹幾惹味,蔥油醬汁送飯一流,份量都好多

蔥油炭燒豬扒配白飯$83
前排係屋企附近搵野食,搵左間主打泰菜的餐廳食lunch,選擇都好多,有泰菜亦有西餐,味道有驚喜巴馬火腿雜菜沙律$80作為前菜一流! 巴馬火腿加上各式時令蔬菜,包括紅蘿蔔、青瓜、番茄等等,搭配沙拉醬調味,健康又好味香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉$80擺盤幾靚! 意粉煮得剛剛好,加入鮮甜鮮蝦同脆嫩蘆筍香口惹味! 另外以香蒜辣椒橄欖油調味幾特別,值得一試蜜糖青檸梳打 正價$35,跟餐$16味道清新! 青檸汁加上蜜糖和氣泡水調制而成,味道酸酸甜甜帶檸檬香味,有助解膩

巴馬火腿雜菜沙律$80

香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉$80