2022-11-04 598 瀏覽
喺大坑附近上堂,lunch break就隨心入一間餐廳泰國餐廳最鍾意食炒金邊粉不過呢碟就一般炒得好濕,同太甜同平時食開嗰啲唔同(可能係佢嘅特色😂)青檸水就正正常常啦
喺大坑附近上堂,lunch break就隨心入一間餐廳
泰國餐廳最鍾意食炒金邊粉
不過呢碟就一般
炒得好濕,同太甜
同平時食開嗰啲唔同(可能係佢嘅特色😂)
青檸水就正正常常啦

2021-10-17 1415 瀏覽
第一次去堂食已經6年前。記得係好食嘅今次叫外賣一樣快、靚、正。老細又親民,啲嘢好食。又正中。個碎肉菜包真係好食。雖然偏辣。但咁先正中。價錢相當合理。下次再試其他嘢食!
第一次去堂食已經6年前。記得係好食嘅

今次叫外賣一樣快、靚、正。
老細又親民,啲嘢好食。又正中。
外賣自取
  • 生菜包
有日咁啱要去大坑有D嘢做,所以路過此地就順便搵下食,見到呢間《泰味屋》,雖然鋪面平平無奇,有啲小店feel,不過見價錢親民,所以就抱住一試無妨嘅心態試下😚😚,點知一食…………有~驚~喜🤩🤩超好食!係近排食過有水準嘅泰國嘢之一👍👍未食完已經問佢地拎定張Menu,準備下次叫外賣🤫🤫回頭指數5粒⭐🦐泰式生蝦$68呢個前菜必叫是常識吧🤷🤷雖然價錢平,但6隻蝦size算大,但個汁先係主角,酸辣比例適中,青檸味好出,感覺清新,好開胃👍👍🐷炭燒豬頸肉$85燒豬頸肉周圍都有得食,可能有啲茶記or酒樓都有,但呢個豬頸肉係呢餐最驚喜之作,賣相已經好吸引,食落肉質仲好 Juicy而且好香口,微微帶甜,點埋個汁食一流,回味中🤤🤤🐔青咖喱雞$98重點係個咖喱,本來已經叫左個蒜蓉包諗住點咖喱食,但一上枱已經聞好香椰奶味,入口仲食到青辣椒嘅香味☺☺所以即時叫多碗白飯撈咖喱🙈🙈🥬泰式炒通菜$68相比之下,呢個就有d失色,雖然都係香口惹味,但略嫌比較多油😅😅P.S.其實仲有好多嘢想試,炒金邊粉、黃咖喱大蝦、燒鱿魚、酸辣鳳爪……🤤🤤但胃部容量有限🙈🙈,所以一定有下次💪💪

🦐泰式生蝦$68

🐷炭燒豬頸肉$85

🐔青咖喱雞$98

🥬泰式炒通菜$68

2020-12-03 1271 瀏覽
Have order takeaway due to covid Want something light that day and so ordered yuzi salad and Thai style vegetable wrap Both dishes sauces are refreshing and crispy felt but is hotter than expected The takeaway order is well presented and hot dishes e.g. snack platter is still hot when we get the order
外賣自取
2020-10-14 1010 瀏覽
周末來到大坑的泰味屋,裝潢非常有泰國風情。老闆也非常熱情有禮貌。我們點了泰式生蝦,冬陰公炒飯,札肉 牛丸金邊粉和雜錦拼盤。泰式生蝦: 非常新鮮,每隻生蝦有辣辣和一片蒜,配搭泰式生蝦醬一起食用,美味非常。非常開胃。是個不錯的頭盤。雜錦併盤:有不同的炸物,陪有泰式辣醬很好味。併盤來到 炸物還熱騰騰,應該是有誠意地即時新鮮炸起。冬陰公炒飯:有冬陰味,和飯配合味道行特別。正!札肉牛丸金邊粉:湯底清新可口,粉質也煮到剛剛好,軟硬適中。疫情暫時沒辦法去泰國旅行,但來到這家泰國菜小店,令人感到致身於泰國,感受泰國風情。😄
我們點了泰式生蝦,冬陰公炒飯,札肉 牛丸金邊粉和雜錦拼盤。
冬陰公炒飯:有冬陰味,和飯配合味道行特別。正!
札肉牛丸金邊粉:湯底清新可口,粉質也煮到剛剛好,軟硬適中。
2020-10-13 658 瀏覽
  難得出街食lunch,同事成日去呢間,就帶我哋一齊去食! 一入去就有張枱,so lucky ~ 之後就越嚟越多人嚟。Joy Joy子叫咗個扎肉魚片河,青檸梳打。原來飲品係送架,唔駛加$。 同事就推介冬陰公河,仲叫咗個酥餅一齊share ~ 餐廳d服務員好好人,好親切,上菜會講小心熱!個場旺都依然好落力 ~ 碗河粉都幾大,料又多,紅蘿蔔好腍好好食。見個酥餅未到就問吓,話要等8分鐘,咁好嘢係要等耐d ~ 不一會就到,食落幾有咬口,熱辣辣好食!同事話加d冬陰公湯食仲正我哋食完就急急腳返去,下次真係要叫多幾樣,慢慢嘆 !
  難得出街食lunch,同事成日去呢間,就帶我哋一齊去食!
我哋食完就急急腳返去,下次真係要叫多幾樣,慢慢嘆 !
題外話/補充資料: 大坑銅鑼灣道140號
2020-10-03
午餐
2020-08-26 615 瀏覽
疫情期間政府禁止夜晚堂食,啱啱經過呢間,見佢做緊外賣八折咪試吓囉。其實佢整體嘅嘢食都超級平,呢間大坑舖頭嘅價錢仲要平過九龍城同大美督。價位平均50至到$60.1個炒粉麵,仲未計你外賣八折。平唔一定正,我就叫咗菠蘿炒飯,青咖喱雞飯同埋小食拼盤。誠意推介菠蘿炒飯,雖然佢$60,折完後係$48,但係佢料非常多,入邊有雞肉仲有臘腸,上面有好多腰果肉鬆,食落去嘅味好好味。至於青咖喱雞飯($55)個汁都幾香椰香,雞肉都好多。小食拼盤,等咗半個鐘先至有,佢嘅蝦餅魚餅都新鮮,春卷好味多汁,但係食咗一舊唔知乜嘢嘅圓形一小短襪,嗰舊嘢就有啲唔新鮮有啲臭,但係整體而言,小食拼盤份量唔錯,質素都唔錯,折扣完後只係$72。大坑嘅食物整體出名貴,本人身住大坑,個人而言,泰味屋既性價比10分高,值得推介。
2020-04-14 1042 瀏覽
好耐冇食過泰國嘢啦,今次嚟到大坑梗係要試試新野啦!嚟到呢間泰味屋 ,梗係要試吓佢哋嘅海南雞飯。午餐真係好抵 ,大約$50到。呢個海南雞飯睇落簡單,其實好濃味。首先食咗佢哋嘅油飯 ,油飯帶點香味,飯都算分明。當然要試吓佢哋嘅海南雞啦,非常之嫩滑,咬落有陣陣嘅新鮮雞味,再配埋啲醬汁一齊食,真係好有海南雞嘅味道。隔離枱仲食緊金邊粉下次一定要試試。順帶一提佢哋嘅午餐係包嘢飲㗎,我就飲咗佢哋嘅泰式奶茶,都算夠傳統,好夠泰味呀。
好耐冇食過泰國嘢啦,今次嚟到大坑梗係要試試新野啦!

隔離枱仲食緊金邊粉下次一定要試試。
2020-04-13 672 瀏覽
限聚令下一家四口蠢蠢欲動,終於去左大坑搵食。泰味屋環境一般,但絕對係區內最抵食嘅泰國菜,佢嘅炒金邊粉係亞仔嘅至愛。今日試左椰汁雞湯味道香濃,紅咖喱牛肉配法包,柚子沙律亦甚佳。老爺點左個素炒飯同椰菜苗均色香味俱全,四個人只係盛惠$500+,超值之選👍🏻
2020-03-31 608 瀏覽
【大坑至抵食泰國菜 🍽】來到大坑,最喜歡就係大坑食街有著各式各樣特色小店❤️今次就來試泰味屋,小小的餐館,坐位舒適,簡單的佈局老闆是兩夫婦經營,好客招待,就是小店才有的人情味🥰食泰國菜當然要點碟🐶泰式炒金邊粉($53)大大碟金邊粉,賣相不俗,是比較帶酸酸甜甜的金邊粉想少辣可以沾少許辣椒粉,更惹味👍🏻再來點個老闆推介我們的🐶泰式椰菜苗($68)在香港很少食到這種椰菜苗,相當新鮮爽口~果然無介紹錯咖哩當然唔少得,我地點了🐶青咖哩雞($78)呢個咖哩唔太辣但帶椰汁味很香濃好喜歡當中的配菜有咖哩一定要有最愛的🐶蒜蓉包($25)師傅慢功出細火,超香脆的蒜蓉包再拌咖哩汁食超滋味!

【大坑至抵食泰國菜 🍽】

來到大坑,最喜歡就係大坑食街有著各式各樣特色小店❤️
今次就來試泰味屋,小小的餐館,坐位舒適,簡單的佈局
老闆是兩夫婦經營,好客招待,就是小店才有的人情味🥰
食泰國菜當然要點碟🐶泰式炒金邊粉($53)

大大碟金邊粉,賣相不俗,是比較帶酸酸甜甜的金邊粉
想少辣可以沾少許辣椒粉,更惹味👍🏻

再來點個老闆推介我們的🐶泰式椰菜苗($68)
在香港很少食到這種椰菜苗,相當新鮮爽口~果然無介紹錯

咖哩當然唔少得,我地點了🐶青咖哩雞($78)
呢個咖哩唔太辣但帶椰汁味很香濃

好喜歡當中的配菜

有咖哩一定要有最愛的🐶蒜蓉包($25)
師傅慢功出細火,超香脆的蒜蓉包

再拌咖哩汁食超滋味!

2020-03-20
2020-03-27 417 瀏覽
其實幫襯過呢間好多次,真係好好食,佢嘅泰式食物係好正宗,而且份量亦都好好,店主都好Nice架。我最鍾意食嘅係佢嘅泰式炒金邊粉,金邊粉炒得好入味,個醬汁好泰式,佢仲俾埋啲花生碎辣椒碎,同埋檸檬比你自己揀落幾多,真係好好。佢個海南雞飯係我第二之選,佢仲會附送個湯,兩個都好好食又好好飲。個海南雞飯係用傳統嘅油飯,連埋啲海南雞,點落啲相度食,完美嘅配搭。食完個飯之後飲埋碗湯,真係好舒服。最緊要嘅係佢呢度價廉物美,好值得推介。

最緊要嘅係佢呢度價廉物美,好值得推介。
2020-03-21 254 瀏覽
要試下一間泰國菜係咪地道,叫碟泰式炒金邊粉試下就知😜大坑銅鑼灣道泰味屋嘅金邊粉係我哋至愛之一,材料賣相味道均一流,午市套餐連飮品先$48,其他泰式粉麵套餐大大碗都係$45。呢度嘅椰菜苗仲係天天空運新鮮到港👍🏻老闆娘仲好好人添😍
2020-02-23 432 瀏覽
以前中學已經成日黎食,不過都係lunch time嘅飯麵餐,比較少夜晚食,事隔幾年再黎食,水準仍然保持到。先叫左個生蝦,大隻得黎又新鮮,配埋蒜頭同個汁好開胃,之後就到蒜蓉豬肉飯,同中學時期一樣,豬肉嫩滑個汁送飯一流,仲叫左黃咖喱魷魚,咖喱汁好重椰汁味又唔辣,記得要配薄餅,蔬菜都唔少得,基本上泰式炒都差唔多,今次揀左椰菜苗,非常爽口,最後甜品叫左芒果糯米飯同班蘭糕,錦上添花。每個餸都唔大碟,人少少都可以試多幾樣,價錢又唔貴,不妨試下
  • 泰式生蝦
2019-12-15 417 瀏覽
呢排泰想食泰菜!約咗frd去尋找中學回憶所以食呢間😌仲記得以前食日lunchtime衝去食 要同qc仔爭位🤡真係又平又好食!好食過好多大餐廳同九龍城啲泰國菜!👉🏻pad thai💲58👉🏻泰式蝦炒飯💲58👉🏻泰式春卷💲45價錢唔係好記得 不過真係好平好抵 因為好大碟!仲要好好食!好食過最近食個間!pad thai雖然少啲蝦但我味煮得好好👍🏻蝦炒飯都好夠味又唔算好油 係個春卷麻麻 皮太厚唔夠多餡 但我覺得個pad thai好好食所以推介佢haha〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️泰味屋 (大坑)📍大坑銅鑼灣道140號🔗#7eating大坑#7eating泰國菜#7eating黃店
👉🏻pad thai💲58

👉🏻泰式蝦炒飯💲58

👉🏻泰式春卷💲45

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
泰味屋 (大坑)
📍大坑銅鑼灣道140號
2019-09-30 527 瀏覽
朋友是這裏的熟客,帶我來吃已經不下兩次。夜晚都挺多人的,水準也保持得不錯。老闆是兩夫婦經營,想要辣些,切碎些也可以要求的。不是連鎖,人情味比較多。泰式酸辣鳳爪一定是我的最愛,夠辣有生洋蔥,無骨鳳爪再點酸辣汁,好惹味。咁啱朋友剛剛拔了牙,切碎的通菜也可以吃也不會太辣。Pad thai其實是蕃茄味濃,怕辣可以自己調節辣度,加上花生碎。同樣,想吃辣就喝冬陰公湯,否則就試椰汁雞湯。椰汁雞湯都幾濃,雞胸肉也不會太韌。

咁啱朋友剛剛拔了牙,切碎的通菜也可以吃也不會太辣。

• 泰式酸辣鳳爪