2020-11-16 931 瀏覽
尼排疫情,個人太苦悶,搞到好想食泰菜,應該話食咁食泰菜,沖擊下生活,今次又係深水埗食泰菜,尼間鋪細細,平時都多人,今次行過冇咩人,即刻入左去,我地就叫左個套餐,幾抵食,不過唯一唔開心既係套餐入面個野飲唔石以轉椰青,加錢都冇得轉😢最後冇飲到,sadsad,整體味道唔錯,幾好,但都係覺得唔夠味,唔夠重口味🤣🤣🤣但係都係好食既,性價比係好高,推薦大家來試吓,但地方比較細,如果想坐得好舒服既話,就唔好。最後要講句:真係好抵,仲有芒果糯米飯做甜品,正!
2018-09-23 1164 瀏覽
今日老佛爺無咩胃口,本想去食碗泰式湯粉,行到中途見小泰飛,見門面都幾靚又係泰式野,就入去試吓先。內裏比較細少,數張摺枱拼埋,可坐8至10人,尚算企理。看看餐牌,價錢覺略貴了點,以價錢論,該可去較高級和環境好一點的,有套餐的,價錢還算可以。冇咩謂口,就求其散叫两味,【泰式豬頸肉生菜包】,【蝦醬炒飯】。生菜包上枱第一感覺,依...嘟幾大碟吓喎!!侍應話吾夠菜仲可以添架!老佛爺大讚!豬頸肉好好食,酸酸咪咪,炒得有鑊氣,即時開謂返,最尾肉多吾夠包,要添菜。而個蝦醬炒飯不過不失,幾乾身幾香,但欠蝦醬味,飯不油膩,反而香腸好多油,一咬好多油吱出,總計不錯。見隔離枱有甜品送(其實人家是套餐才有),老佛爺又扮傻問老闆: 係米有甜品送破?!點知老闆娘真係話有,好nice話 :有有有,咁都比老佛爺咋傻納福,送了两客香芋西米椰汁糕,好好味,又香又甜又美味。因初初無謂口和覺貴下,沒有叫飲品,埋單14x,人均75蚊,但睇翻份量和屈了甜品,算係咁喇。p.s.: 老闆娘好似幾nice, 試吓扮無知問(係米有甜品送架),看看有冇驚喜🤣🤣🤣。

內裏比較細少,數張摺枱拼埋,可坐8至10人,尚算企理。

生菜包上枱第一感覺,依...嘟幾大碟吓喎!!

侍應話吾夠菜仲可以添架!老佛爺大讚
!

,算係咁喇。

2018-09-15
  • 泰式豬頸肉生菜包
2018-03-05 965 瀏覽
再訪此店.點了跟上次不同的菜式, 泰式炸春卷, 半只海南雞, 油飯, 冬蔭公湯, 泰式炒通菜.泰式炸春卷有4整條, 共分成8小段, 炸的非常香脆, 是一道很好的開胃小食.半只海南雞, 油黃油黃的, 皮肉分明, 只是有點過老, 略遜一籌.冬蔭公湯, 材料十足, 只是忘了請店員少放點辣, 對我來說, 有一點點受不了.後面為了怕胃痛, 還是點了個油飯來墊墊胃, 不然怕胃痛呢.泰式炒通菜也炒的挺好.整體來說, 味道仍是不錯, 對於小店, 還是要多多給予支持!
再訪此店.
後面為了怕胃痛, 還是點了個油飯來墊墊胃, 不然怕胃痛呢.
泰式炒通菜也炒的挺好.
泰式炸春卷
2018-03-03
  • 泰式炸春卷
  • 冬蔭公湯
2017-12-01 378 瀏覽
開業不久的小店, 只有幾張枱, 小小的, 挺有家裡吃飯的感覺.那天朋友本來想吃海南雞飯, 誰知道已經售完了, 下次只好早一點來.由於比較夜, 吃不了太多, 也就只點了冬蔭公湯, 炸蝦餅和泰式生菜包, 2個人, 份量剛好.冬蔭公湯, 用料挺足的. 碗內有2只開邊的大頭蝦. 蝦肉也挺新鮮的, 湯也不算太辣, 湯顏色鮮艷, 挺能勾起你的食慾.炸蝦餅也是即點即炸的, 上枱時還冒著少煙. 炸物只要夠新鮮, 是沒有不好吃的, 哈哈!泰式生菜包, 滿滿的一碟, 免治豬肉配上新鮮的香料, 用生菜包著吃, 讓人食慾大增!!只是那生菜有點小, 包的有點吃力, 不然點個白飯, 應該也是不錯的選擇!!!
泰式生菜包
炸蝦餅
2017-11-03
  • 冬蔭公湯
  • 泰式生菜包
2017-03-05 1357 瀏覽
本身同兩個朋友去食辣雲吞,但津津爆場,所以就行入深水埗搵地方食Lunch,我地無意間發現哩間新開既泰國野,門面乾淨就決定試下啦。遊船河即係咩都有,肥牛唔嚡口有牛味、魚旦爽口、肉丸都好味、蘿蔔一啲都唔馬虎,炆到好入味同好清甜!真係好似係泰國食既湯粉咁,仲要好大碗,啲香葉令到個湯底更加豐富。泰式炒河,係我去食泰國菜必叫既,份量算大,雞肉唔會炒到勁乾、最重要個味唔會太甜、啲粉又唔會痴到一舊舊、炒到每條粉個濕度都剛剛好,加埋蛋絲,好味呀!三樣我最鍾意辣膏豆角炒腩肉飯,非常惹味、啲豆角仲好爽口、腩肉半肥瘦,最重要係佢個腩肉皮係脆咖如果鐘意食辣既千其唔好挑走啲指天椒,夾埋啲汁嚟餸飯真係勁好食!杯凍檸茶都好飲,哩間係用青檸咖,杯野份量又大!有時亂咁試新野都係件好事,我會下次去試下食晚飯。

凍檸茶
凍檸茶
遊船河
泰式炒河
豆角辣膏炒腩肉
  • 遊船河,辣膏豆角炒腩肉飯
2017-02-08 915 瀏覽
今次第二次嚟幫襯,但見哩度無人寫,可能太新啦!因為佢係一月才開張,所以我再寫多篇😆今次兩個人食,叫咗咖哩大蝦,泰式炒通菜,海南雞,冬陰公大頭蝦湯。原本是想叫生蝦和咖哩蟹,但突然去食,無打電話去訂所以食唔到😭(因上次老闆娘話先打電話預約)冬陰公,海南雞上次已食過,泰式通菜正常,個咖哩就正囉,個汗好好味,又夠哂椰汁味,濃得嚟又香滑,下次唔叫飯,叫蒜蓉包攬嚟食先得我今次九點幾先去,所以食完老闆娘和我哋傾吓計,我向佢投訴話想食生蝦和蟹,但突然想嚟,要預訂好麻煩,點解唔入多啲貨?老闆娘竟答我:入太多貨,多咗嘅佢一定掉哂去,唔會留第二日,所以只入剛剛好嘅貨量,要求係俾你哋食到新鮮嘅食材!嘩!咁有良心嘅食市去邊到揾😆仲要星期日唔開舖,因為個個員工都有屋企人,要放星期日陪家人😆

2017-02-01 456 瀏覽
一見到舖頭,新開的,乾乾淨淨已有好感,不過坐位不太多,但我三個去食都坐得舒服,下次去前都係打一打個電話訂定位好啲😌仲有一樣要訂嘅就係生蝦~因爲我去時已無哂食唔到😭老闆話佢驚會唔新鮮,所以入貨量不多,寧願每日都有新鮮貨也不會入大量,所以下次想食可叫佢哋留定😆當晚我哋三個點咗海南雞,泰式明爐烏頭,泰式炒什菜,冬陰公大頭蝦湯,還有兩杯飲品。因爲我和一個朋友唔食辣,所以個冬陰公湯叫佢只要小小辣,當我哋一飲真係只小小辣,但又好有公陰公味,好正。海南雞我哋只叫咗半隻,雞肉都幾滑,但最愛係雞皮與雞肉之間,有一層像啫喱的油脂,真係好味,出面啲雞已好少會見到有哩一層啦⋯⋯條烏頭都幾滑,細心的俾咗一碗湯俾我哋一路食一路加湯落條魚度😌另一提是我叫咗杯椰汁冰,一上枱面我哋一齊話點解黃色嘅?原來係隻杯嘅顏色😂我們三個女仔食得開心,係一個好好嘅聚會點😆