呢一間係經朋友介紹,位於長沙灣嘅小店,舖頭細細,老闆表示歡迎包場~ 《泰式咖哩炒蟹配蒜蓉包》🦀🦀食蟹最緊要新鮮,呢度嘅蟹唔會令你失望,蟹肉鮮甜,仲有唔少蟹膏添!半點腥臭味都冇。咖哩係成道菜嘅靈魂所在,雖然唔辣,但香濃嘅椰汁味,加上大量嘅蛋絲仲帶出濃濃的蛋香味,忍唔住用蒜蓉包不停點咖喱汁食!😝《泰式鐵板蠔仔》🧑🏾‍🍳🍳泰式蠔餅小編都係第一次食,蠔餅嘅蛋味偏重,同潮州蠔餅唔同,泰式豪餅只會用雞蛋唔會用鴨蛋;亦同台灣嘅蚵仔煎唔一樣,唔會用地瓜粉。雖然冇咗煙韌同香脆嘅口感,但係就多咗一份濃濃嘅雞蛋香味,而且加入左大量嘅芽菜令到口感更加豐富,蠔仔都幾大粒,幾乎每啖都食到,好滿足。《泰式小食拼盤》😍拼盤有炸蝦餅、香矛雞翼、春卷、炸魚餅、炸肉丸,一次過滿足你所有嘅願望,樣樣都大大件,包你食得滿足。當中嘅炸蝦餅就最好食,蝦味突出之餘仲好彈牙,小編同朋友都忍唔住嗌encore!😍😛《泰式生蝦》🦐生蝦鮮甜爽口,非常新鮮,夾埋辣椒片同蒜片一齊食,再沾一啲泰式酸辣汁,作為前菜非常開胃。

《泰式咖哩炒蟹配蒜蓉包》🦀🦀

泰式咖喱炒蟹配蒜茸包
泰式生蝦
泰式拼盤
2020-10-23 897 瀏覽
今日收工三個人馬上去附近食泰菜,可能時間早舖內未有其他客人,一見老闆娘就問我要唔要燒魷魚,她説是剛剛去街市買回來,基本上我每次去也必食燒魚及燒魷魚,每次也燒得啱啱好燒盲曹,D肉好滑又夠味燒魷魚就更加正到不得了泰式雜菜炒河粉,夠曬鑊氣味到十足馬拉盞通菜,也是鑊氣十足,而且感覺到係生炒的😋😋😋😋😋😋在其他地方好難食到,重有海南雞飯,雞整得好滑又夠味今日老闆娘重送咗甜品,椰香味十足,又不太甜,西米煮得口感剛剛好,令這餐更滿足🥰🥰🥰全餐400元,十分抵食呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
燒魷魚就更加正到不得了
泰式雜菜炒河粉,夠曬鑊氣味到十足
  • 燒魷魚,燒魚,馬拉盞通菜,雜菜炒河粉,海南雞飯
2020-06-17 886 瀏覽
小巷美味50元之下吃到足料喇沙金邊粉配餸:煎雞扒,半只雞蛋,魚蛋片,豆卜湯農,辣度適中,仲有飲品送我揀金邊粉,口感彈牙,不糊口餐廳環境:家庭式,簡陋,要求不能太高。只要衛生,把錢花在食物上更好!
小巷美味

50元之下吃到足料喇沙金邊粉

配餸:煎雞扒,半只雞蛋,魚蛋片,豆卜

湯農,辣度適中,仲有飲品送

我揀金邊粉,口感彈牙,不糊口

餐廳環境:家庭式,簡陋,要求不能太高。

只要衛生,把錢花在食物上更好!

2020-04-02 821 瀏覽
夜晚去開長沙灣,甘啱又想食泰菜 見到附近有間,就膽粗粗決定入去試下!我地三個人,裏面得一張十人長枱,一張六枱同一張四人枱。1. "酸辣鳳爪"坐底即叫作為前菜比出面既會辣小小,份量都適中。2. "炸蝦餅"一碟有八粒咬落唔油 仲好彈牙添!3. "泰式青檸燒牛肉"👍🏻呢個特別牙 佢係牛柳唔係牛肉燒到七成熟 真係燒得好靚咬落唔硬又唔太冧加蒜頭同酸辣汁食仲有d菜心放係底好味!

我地三個人,裏面得一張十人長枱,一張六枱同一張四人枱。

1. "酸辣鳳爪"
坐底即叫作為前菜
比出面既會辣小小,份量都適中。

2. "炸蝦餅"
一碟有八粒
咬落唔油 仲好彈牙添!

3. "泰式青檸燒牛肉"👍🏻
好味!
2020-03-22
  • 泰式青檸燒牛肉
2020-01-07 679 瀏覽
平安夜聚餐來這裡,位置係內街,比較僻靜,人流比較少,我地Book 左枱,一行17人,嗌左好多野食,大部分野食都係超乎想像地好食,每一碟都係份量十足,冇偷工減料。而老板係正宗泰國人,所以食的野都係正宗泰國風味,真係食完想再食過呀。我地嗌左好多野食,就揀一D擺上來吧。前菜泰式香茅鮮蝦沙律 $78生蝦,鮮甜爽口,衛生乾淨。泰式肉碎生菜包 $68肉汁多,酸酸咸咸,食完再食。泰式青檸蒸魚 $128係泰國必點的菜式之一,連盤都係泰國STYLE,烏頭多似肥美,酸酸地超開胃。泰式明爐魚 $138呢碟冇咁酸,都係好食泰式燒雞 $148醃得好好味的雞,清得好快泰式鮮蝦炒金邊粉 $58幾有鑊氣,唔會好黏果種,好味泰式原隻波蘿海鮮炒飯 $88大大大大隻蝦,仲有青口,份量十足,好抵食泰式沙爹串燒 6串 $78有DD乾泰式咖哩炒蟹(配蒜茸包) $368白飯殺手,好多蟹肉,唔錯,咖哩好香唔辣泰式小食拼盤 $138呢碟唔太特別,炸物唔係好好食泰式海南雞 $170雞有少少鞋,味道清,配辣醬還可以泰式鐵板蠔仔 $88同台灣好唔同,呢個係濕煎,蛋同比較多,好多芽菜,蠔仔都多,但味道一般般椰汁糕最後一道糕點,有親友一人食4件

前菜

泰式香茅鮮蝦沙律 $78
泰式香茅鮮蝦沙律
生蝦,鮮甜爽口,衛生乾淨。

泰式肉碎生菜包 $68
泰式肉碎生菜包
肉汁多,酸酸咸咸,食完再食。

泰式青檸蒸魚 $128
泰式青檸蒸魚

泰式明爐魚 $138
泰式明爐魚
呢碟冇咁酸,都係好食

泰式燒雞 $148
泰式燒雞 一隻
醃得好好味的雞,清得好快

泰式鮮蝦炒金邊粉 $58
泰式鮮蝦炒金邊粉
幾有鑊氣,唔會好黏果種,好味

泰式原隻波蘿海鮮炒飯 $88
泰式原隻波蘿海鮮炒飯
大大大大隻蝦,仲有青口,份量十足,好抵食

泰式沙爹串燒 6串 $78
泰式沙爹串燒 6串
有DD乾

泰式咖哩炒蟹(配蒜茸包) $368
泰式咖哩炒蟹(配蒜茸包)
白飯殺手,好多蟹肉,唔錯,咖哩好香唔辣

泰式小食拼盤 $138
泰式小食拼盤
呢碟唔太特別,炸物唔係好好食

泰式海南雞 $170
泰式海南雞 一隻
雞有少少鞋,味道清,配辣醬還可以

泰式鐵板蠔仔 $88

椰汁糕
最後一道糕點,有親友一人食4件!
泰式香茅鮮蝦沙律
泰式肉碎生菜包
泰式青檸蒸魚
泰式明爐魚
泰式燒雞 一隻
泰式鮮蝦炒金邊粉
泰式原隻波蘿海鮮炒飯
泰式沙爹串燒 6串
泰式咖哩炒蟹(配蒜茸包)
泰式海南雞 一隻
2019-06-10 909 瀏覽
估唔到一間咁唔起眼嘅餐廳一間咁平民化嘅餐廳可以有咁大嘅驚喜,經過呢間泰國菜館,環境裝修好簡單,好似一間快餐店咁樣,冇特別嘅裝修,更加冇豪華嘅格局,不過實在太過肚餓,所以就膽粗粗走入去醫肚!呢間咁似快餐廳格局嘅泰國菜館,居然都有生蝦食,我當然都唔放過試吓啦,仲有佢個煎蠔餅,睇起上嚟好似幾正,仲有我最鍾意嘅咖喱蟹,全部菜色都令我喜出望外,同出邊一般大嘅泰國餐廳食肆有得揮,雖然環境不及大餐廳,但係味道完全及得上!值得推介!

2019-03-29 837 瀏覽
午餐放飯時間,係長沙灣覓食真係似打仗咁。間間餐廳都好多人要等位。今日黎到間泰國菜去試試。間店鋪位置比較隱閉,位置於係條巷仔裡。室內外都有位坐。但係店鋪位置面向一間梳化翻新鋪,感覺比較大塵同嘈。午飯時間等左一陣後就坐低叫野食!三人行叫左以下餸菜:扎肉喇沙金邊粉。喇沙湯底非常惹味。好香椰奶同香料既味道。最後湯底都飲哂。 扎肉都唔錯,扎肉入面仲包有肥豬肉,幾特別。泰式干炒牛河。泰式干炒牛河就比較一般,牛肉算爽口,粉都唔錯。但問題係芥蘭苗有d苦,個人唔太鐘意。泰式炒金邊粉。依味菜無試到,所以無從評價,但賣相還可以。飲品食泰國菜飲品都係一個特色黎!龍眼冰真係非常滋潤同好飲。係回暖既季節一定要點!香甜又解渴。份量對男性是比較小,但對一般OL 黎講份量足夠。服務態度唔錯,店內侍應生應該係泰國人笑容親切,但係人手好似比較短缺,繁忙時段有點「踢哂腳」。總結食物質素是不錯的,但店鋪選址不太好,對面間翻新梳化店距離好近,最驚就係做野既塵埃會飄到過黎食物上。

午飯時間等左一陣後就坐低叫野食!
三人行叫左以下餸菜:

扎肉喇沙金邊粉。

泰式干炒牛河。

泰式炒金邊粉。

依味菜無試到,所以無從評價,但賣相還可以。

飲品

份量對男性是比較小,但對一般OL 黎講份量足夠。

總結
2019-03-21 603 瀏覽
叫佢做隱世,係因為佢真係隱藏係一條一D都唔起眼,環境昏暗既巷仔。由於係附近返工,其實一直都知佢既存在,但實在無勇氣行入去,好驚中伏。當日放lunch時突然好想食泰國野,長沙灣工廠區食泰菜地方唔多,就算有都幾貴,閒閒地都$50以上。我窮L打工妹既精神鼎持住「就算窮...都要食好西」既精神,終於鼓起勇氣俾個機會佢。午餐套餐都幾多選擇,有飯類、炒河、素類、湯粉等15項選擇,包熱飲一杯,價錢一律$52。14:30-16:30後仲會減$10,精明既打工妹梗係襯呢個時間食啦。入到去環境佈置好簡單,得5張枱,有30幾個座位左右~有一個好親切著住圍裙既既媽媽look伙記招呼我。我叫左「泰式雞肉炒金邊粉」+ 熱好立克。「泰式雞肉炒金邊粉」: 新鮮熱辣炒起,賣相就一般啦,不過食落又幾好味喎。蕃茄味重,酸酸甜甜好開胃,但略嫌金邊粉有D碎。雞肉有6-7件,旁邊有花生碎,擠埋半個青檸落去撈埋一齊,正呀!呢次我坐近門口位,食食下幾次俾烏蠅騷擾,希望餐廳可以加返D野係門口阻隔,例如透明膠片。不過,呢個價錢其實唔係話好貴但又唔係平,間唔中都會食一次既。見到餐廳都有幾位泰國面孔既媽媽伙記,同餐廳名一樣,臨走時媽媽伙記叫

入到去環境佈置好簡單,得5張枱,有30幾個座位左右~

有一個好親切著住圍裙既既媽媽look伙記招呼我。

我叫左「泰式雞肉炒金邊粉」+ 熱好立克。

泰式雞肉炒金邊粉

見到餐廳都有幾位泰國面孔既媽媽伙記,同餐廳名一樣,臨走時媽媽伙記叫我下次試下佢地既炸物,好啦,等我,我一定會再返黎架。
2019-03-20
泰式雞肉炒金邊粉
跟閨蜜們約會在長沙灣,捨棄大街我國的人氣飯店,走入隱蔽的冷巷,由繁華大街走進偏靜小巷,短短20步的路程,感覺就像從繁囂鬧市走進寧靜郊區,心想,在這地方會有餐廳食肆嗎?雖然一早知食泰國菜,但只抱著跟閨蜜聚會,食物也是其次!但這其次令我再次有執筆介紹的衝動!店內環境比店外環境整潔企理,聽說是剛開業不久,所以地板門邊很乾淨,因為我坐門邊,所以有留意到,也不介意把背包靠門邊放!泰國菜在香港已不再新鮮,很多地方也有,但這間食店給我的整體感覺很舒服,食物味道沒有太大的刺激,可能這天沒嘗辣吧!所有味道也恰到好處,很溫和,雖然沒有一吃便大叫好味的那種,但價錢相宜,中價位的食物款式很多,我們4個人也不用$500,店員殷勤的招待,感覺很親切,老闆娘也很貼心的為我們送上甜品,下次到長沙灣,又多個聚落點唷。泰式金柚子鮮蝦沙律 $58 個人最喜歡這道,很清甜開胃。泰式燒豬頸肉 $68 爽口,但不夠香脆。馬拉盞炒通菜 $58 通菜很新鮮,雖少了馬拉盞那份獨有的鹹香味,但我喜歡。泰式肥牛喇沙湯河 $45 湯很正,但肥牛過熟了一點泰式雞絲喇沙湯河 $42 雞遠勝肥牛泰式青咖喱雞 $88 椰味濃郁雞很滑泰式薄餅 $22

但這其次令我再次有執筆介紹的衝動!

泰式金柚子鮮蝦沙律

泰式金柚子鮮蝦沙律 $58

個人最喜歡這道,很清甜開胃。

泰式燒豬頸肉

泰式燒豬頸肉 $68

爽口,但不夠香脆。

馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜 $58

通菜很新鮮,雖少了馬拉盞那份獨有的鹹香味,但我喜歡。

泰式肥牛喇沙湯河

泰式肥牛喇沙湯河 $45

湯很正,但肥牛過熟了一點

泰式雞絲喇沙湯河

咸檸七 $26 ;珍多冰 $22

咸檸七 $26

珍多冰 $22

老闆娘送的甜品

老闆娘送的甜點!

2019-01-25
$120 (宵夜)
泰式金柚子鮮蝦沙律
馬拉盞炒通菜
泰式雞絲喇沙湯河
泰式青咖喱雞
咸檸七 $26 ;珍多冰 $22
老闆娘送的甜品
2018-12-15 448 瀏覽
星期日去完台灣返香港,食左幾日夜市同牛肉麵,女友提議食泰國菜攞返啲新鮮感,上網搵下屋企附近新餐廳,發現係大中華附近有間新泰菜岩岩開檔,抱住有新試新既冒險精神,拖埋個朋友落水,即刻開波黎到餐廳門口,感覺就係泰國個種一家人經營既小店,雖非光鮮,但絕對係乾淨企理,店內坐位唔多,個晚咁岩有班相信係泰國鄉理過黎試菜,而老闆娘同幾位工作人員又係泰籍人士,相信今晚應該有收穫啦,好,點菜呢度菜式都係港人喜愛熱門,今晚就以生蝦做前菜,生蝦舖係冰面上枱,每隻都伴有一生蒜片同辣椒,另外仲有一碟泰式酸辣汁,鮮蝦肉清爽彈牙,食材新鮮,汁醬方面,酸辣控制得相當平均,不會偏甜過辣,開胃十足,蝦頭炸好伴碟,有誠意第二度係本人全力推介,生菜包,有雞肉同豬肉供選擇,我地以今次就先試豬,由於舖面唔大,廚房制作既時候我地已經聞到香味相當吸引,乾葱,紅葱頭,蒜容既威力非同小可,配上檸檬葉,黑胡椒香味,一路炒,我地三個已經眼望望,好期待,上枱啦,先試一口肉,冇炒過火,魚露同檸檬汁配合得好均衡,就算唔加上生菜都冇過咸難入口,實在係難得高水準,份量方面,肉餡比較多,所以我地追加左一份生菜,即洗即上碟,食用感好好,要試再黎要左半隻海南
再黎要左半隻海南雞,本人係非常鍾意食雞,浸熟既雞肉入口一定感覺到,特別嫩滑,雞味亦夠,我個人評價係唔輸各大名牌食店,鐘意泰式海南雞既朋友,相信唔會失望
今晚仲點左一個炒椰菜苗,同泰式炒金邊粉,其實都係水準之作,鑊氣同味道都唔錯,加埋呢兩度,三個人已經相當夠食,加上飲品,埋單六百蚊左右,剛岩老闆娘整起左椰汁西米糕,仲醒左我地一人一件,泰國人既熱情好客,大家都食得好盡興,行經長沙灣,值得過黎試下。
由於本身並非寫手,冇特別影相,只有一張生菜包既,留返大家親身體驗
生菜包
2018-12-02