2018-12-15 448 瀏覽
星期日去完台灣返香港,食左幾日夜市同牛肉麵,女友提議食泰國菜攞返啲新鮮感,上網搵下屋企附近新餐廳,發現係大中華附近有間新泰菜岩岩開檔,抱住有新試新既冒險精神,拖埋個朋友落水,即刻開波黎到餐廳門口,感覺就係泰國個種一家人經營既小店,雖非光鮮,但絕對係乾淨企理,店內坐位唔多,個晚咁岩有班相信係泰國鄉理過黎試菜,而老闆娘同幾位工作人員又係泰籍人士,相信今晚應該有收穫啦,好,點菜呢度菜式都係港人喜愛熱門,今晚就以生蝦做前菜,生蝦舖係冰面上枱,每隻都伴有一生蒜片同辣椒,另外仲有一碟泰式酸辣汁,鮮蝦肉清爽彈牙,食材新鮮,汁醬方面,酸辣控制得相當平均,不會偏甜過辣,開胃十足,蝦頭炸好伴碟,有誠意第二度係本人全力推介,生菜包,有雞肉同豬肉供選擇,我地以今次就先試豬,由於舖面唔大,廚房制作既時候我地已經聞到香味相當吸引,乾葱,紅葱頭,蒜容既威力非同小可,配上檸檬葉,黑胡椒香味,一路炒,我地三個已經眼望望,好期待,上枱啦,先試一口肉,冇炒過火,魚露同檸檬汁配合得好均衡,就算唔加上生菜都冇過咸難入口,實在係難得高水準,份量方面,肉餡比較多,所以我地追加左一份生菜,即洗即上碟,食用感好好,要試再黎要左半隻海南
再黎要左半隻海南雞,本人係非常鍾意食雞,浸熟既雞肉入口一定感覺到,特別嫩滑,雞味亦夠,我個人評價係唔輸各大名牌食店,鐘意泰式海南雞既朋友,相信唔會失望
今晚仲點左一個炒椰菜苗,同泰式炒金邊粉,其實都係水準之作,鑊氣同味道都唔錯,加埋呢兩度,三個人已經相當夠食,加上飲品,埋單六百蚊左右,剛岩老闆娘整起左椰汁西米糕,仲醒左我地一人一件,泰國人既熱情好客,大家都食得好盡興,行經長沙灣,值得過黎試下。
由於本身並非寫手,冇特別影相,只有一張生菜包既,留返大家親身體驗
生菜包
2018-12-02