2012-02-12 552 瀏覽
友人BOOK左位賀B君生日 我怕山長水遠..好彩有順風車坐最终也有來露天位置好THAI式FEEL 奈何等同食煙人士同放狗人士最佳選擇負責BOOK位既預早訂下坐室內 其實裝潢也不輸蝕 好GRAND當晚係星期六 個場都幾FULL BOOK位也要等帶位稍後安排我地上二樓一張大圓檯 之後都放低餐牌同水 之後就唔見侍應也好人未齊先吹吹水 剛好齊人 侍應隨即落單所點食物大至一般 不太差但無話特別要推介什麼..較喜愛紅酒燴牛尾 幾醒胃串燒 幾大串同燒得香口煎大蝦碌 夠惹味泰式糕點夠凍 味道也不錯總括來說 圍埋飯眾確是好地方 係侍應唔夠少服務 但大家又樂得自在 佢地又無催趕客人
友人BOOK左位賀B君生日
我怕山長水遠..好彩有順風車坐最终也有來

當晚係星期六 個場都幾FULL BOOK位也要等帶位

稍後安排我地上二樓一張大圓檯 之後都放低餐牌同水
之後就唔見侍應

也好人未齊先吹吹水 剛好齊人 侍應隨即落單

所點食物大至一般 不太差但無話特別要推介什麼..
較喜愛紅酒燴牛尾 幾醒胃
串燒 幾大串同燒得香口
煎大蝦碌 夠惹味
泰式糕點夠凍 味道也不錯

10 分鐘 (堂食)
2011-09-11 486 瀏覽
去泰屋食過好多次,每次都唔錯,但今次竟然食到蒼蠅之後轉咗個燒魷魚,不過等咗成半個鐘,服務態度唔多好,都無任何悔意,因為帶住狗仔,唔想搞咁多事,但大家第日真係小心D,睇真D先好食!!

去泰屋食過好多次,每次都唔錯,但今次竟然食到蒼蠅
真係好得人驚!搞到我好想嘔...
2011-09-11
2011-08-08 335 瀏覽
3天前預訂要圓枱,到後變長餐枱,與帶位朿長髮侍應生交涉,堅持不夠坐(但我方並不介意用圓櫈)。該侍應生堅持後走咗, 再度找她理,她原在在接待處與同事訴說換枱的不是!所以各方好友在訂枱前切記問清楚,免得要付款食飯又要受氣呀!
所以各方好友在訂枱前切記問清楚,免得要付款食飯又要受氣呀!
2011-08-07
生日
2011-05-27 304 瀏覽
5月8日, 母親節, 尤於皇阿娘鐘情於泰國菜, 又可以泊車, 又近市中心, 所以於幾日前 book定枱。 可能係母親節嘅關係, 就算訂咗位都要等差不多半個鐘, 好彩當時外面泊咗部古董車, 可以影吓相打發吓時間! 我訂位時明明要求坐室內, 但可能太多人真係安排唔到, 唯有坐露天長枱, 即刻要噴蚊怕水, 但天氣不太熱, 還可接受。 我哋點咗酸辣海哲 、 蒜蓉簿餅、 春卷、 蠔仔煎蛋、泰式鳯爪、串燒、青咖哩雞、蒜香雞翼、豬頸肉、飲品就點咗我最愛嘅芒果沙冰 後感: 整體嘅食物都不過不失, 但係好似無咗以前食完有超滿足嘅感覺, 今次只係算合格, 同埋價錢貴咗好多, 埋單要$11XX, 平均每人$160! 但如坐露天位不熱嘅話個環境都幾有泰國feel 嘅, 呢個價錢都算值得! 另外, 呢度提供一座好似火箭形狀嘅大裝啤酒, 如果四五個一齊飲都幾抵㗎!
我哋點咗

豬頸肉、
飲品就點咗我最愛嘅
芒果沙冰
2011-05-08
30 分鐘 (堂食)
母親節
  • 芒果沙冰
2011-05-24 82 瀏覽
一入到去間鋪裡面 我和朋友點了冬陰公湯 ,鳳爪, 生菜包 還有酥餅先吃了鳳爪味道還蠻好吃的吃完好吃的頭盤之後就開始失望了生菜包不香不辣也沒什麼味道酥餅也是很普通最差的就是冬陰公 咸到一口都喝不下換了一次,第二次也是一樣結果就取消了,原本以為在OPENRICE評價那麼高的一家餐廳老實說,本人對OPENRICE真的感覺到很失望侍應仲明明見到我地都當沒見到....唉~

先吃了鳳爪味道還蠻好吃的

吃完好吃的頭盤之後就開始失望了

生菜包不香不辣也沒什麼味道

酥餅也是很普通

最差的就是冬陰公 咸到一口都喝不下

換了一次,第二次也是一樣

老實說,本人對OPENRICE真的感覺到很失望

侍應仲明明見到我地都當沒見到....唉~
2011-05-08
2011-05-17 67 瀏覽
食品賣相差,加上勁多味精,可以bad list,永不幫襯。牛尾un,海南雞汁冇味,啤酒唔夠凍,冬蔭公勁酸
2011-05-17
15 分鐘 (堂食)
2011-05-08 65 瀏覽
打去訂位已一肚氣訂8點,入面又話得6半同8半冇8點我話早d來得唔得又話要等law我話ok,跟著話想訂入面ok左冇耐又打來話冇入面都算啦,因為之前食過真係幾好食點知最舌我地7點9入到去唔駛等即刻有得入去5個人叫左5樣野,2個甜品*蒜茸包-ok喎,真係幾脆*薄飽-麻麻地,不試也罷好唔明點解來左呢2個先,叫左10分鐘來左2個包跟著要等多10分鐘先來下面果d*拼盤-次次來都叫 抵食夾大件 真係咩都有d 又平 5個人叫個迷你都唔駛100蚊 (不過唔知實質幾錢)*艼頭飯 - 幾好食, 不過好似濕左少少*咖哩蟹- 堅好食, 必試跟著叫甜品,叫左半個鐘都未到真係扣哂分......*芒果黑"囉"米-每次來都必食*椰汁西米糕-so far so good啦整體上ok不過真係遠左d次次都要搭的士入來但個場次次來都爆......
打去訂位已一肚氣
訂8點,入面
又話得6半同8半冇8點
我話早d來得唔得又話要等law
我話ok,跟著話想訂入面ok左冇耐又打來話冇入面
都算啦,因為之前食過真係幾好食
點知最舌我地7點9入到去

-麻麻地,不試也罷

好唔明點解來左呢2個先,叫左10分鐘來左2個包
跟著要等多10分鐘先來下面果d

*拼盤
(不過唔知實質幾錢)

*艼頭飯
- 幾好食, 不過好似濕左少少

*咖哩蟹
- 堅好食, 必試

跟著叫甜品,叫左半個鐘都未到
真係扣哂分......
*芒果黑"囉"米
-每次來都必食

*椰汁西米糕
-so far so good啦

整體上ok
不過真係遠左d
次次都要搭的士入來
但個場次次來都爆......

2011-05-06
  • 咖哩蟹
2011-04-28 70 瀏覽
早幾年成日黎依到食,筧得d野好好味,,~~冇啦啦想食泰國菜,,咁朋友就建議黎返依間啦,因為d環境都ok~~開頭諗住熱熱地,坐房啦,,點知左右兩枱都係大枱,,好多女人係到傾計,,,環境太嘈,,我同朋友都傾唔到計之後轉左坐出面近門口既位置~~一坐低就先出去點海鮮啦~~叫左大蜆,魷魚,雞翼,蟹腳之後仲叫左果仁果醬薄飽,炒貴刁,同2杯飲品~~第一個上既係蒜茸燒大蜆,一份有6只,味道扁咸,同埋多沙~但都夠大只,都可以話係肥蜆~~第二個係炒貴刁,差黎到好似乾炒牛河咁,,,多油,冇乜味,,,,最衰係d肉仲要係變左,佢地加返重d奄料,以為可以掩住果陣味~~~傻的~~第三個係薄飽,依個keep到水準,好好食,唔用配咖喱都食到呀~第四個燒蟹腳,too bad,,,,早知刺身咁食,,,燒到超乾,一d水份都冇,連鮮味都冇~~第五個燒雞翼依個因為我朋友知我鐘意食雞翼,突登叫,,,點知又係失望,,,依個唔係太乾,,但係超燶囉~~第六個燒魷魚,依個都ok,,,冇乜特別野講~~傾左一陣計,,,隔離d 枱又係好多國內人,,好大聲傾計,頂唔順,,走lu~~不過下次既話,,我會去入少少,去旦王花~~**順帶提醒各位女士,,
早幾年成日黎依到食,筧得d野好好味,,~~

之後轉左坐出面近門口既位置~~
一坐低就先出去點海鮮啦~~叫左大蜆,魷魚,雞翼,蟹腳
之後仲叫左果仁果醬薄飽,炒貴刁,同2杯飲品~~
第一個上既係
蒜茸燒大蜆,
第二個係
炒貴刁,差
以為可以掩住果陣味~~~傻的~~
第三個係
薄飽,
依個keep到水準,好好食,唔用配咖喱都食到呀~

第四個
燒蟹腳,

第五個
燒雞翼
依個唔係太乾,,但係超燶囉~~

第六個
燒魷魚,
依個都ok,,,冇乜特別野講~~

不過下次既話,,我會去入少少,去旦王花~~
**順帶提醒各位女士,,如果去食,要坐出面的話,,記得拎蚊怕水果d,,因為好多野咬,搞到好痕~
2011-04-27
2011-04-26 53 瀏覽
我地5個人, 點左1冬陰公, 2芒果海折沙律, 3生菜包, 4,海南雞, 5波羅海鮮炒飯, 6杯特飲.1冬陰公, 最似樣係呢個, 夠酸都夠味, 有大蝦1隻甘大把....不過份量只夠4滿佢地既碗.2芒果海折沙律, 無咩好講, 唔駛煮既如果都唔得就真係死...3,生菜包都OK, 份量夠, 不過得6塊生菜.......只夠包一半既肉.....4,海南雞, 得個脾位得.....不過$138 半隻, 一人食到2件....好似有啲貴...5波羅海鮮炒飯, 呢個先經典, 個MENU係原隻波羅, 來既時候無左個波羅, 一碟炒飯, 問個姐姐, 佢話"無晒波羅不過一樣未架" 頂我落ORDER 你唔講, 不過都算, 一食個飯, 勁!!!百份百係微波爐翻熱...唔怪得5分鐘唔駛, 第一碟就上.....最攪笑, 食左幾啖, 友人話, 無海鮮既!!!, 再睇個飯傍邊有一堆姓色既野.......原來係炒左既海鮮.......波羅海鮮炒飯, 無左原隻波羅, 海鮮分開炒, 飯係一早炒好....成為$88蚊.....6,特飲, 3杯係紅豆冰, 1杯係青寧沙冰, 青寧沙冰唔講, 無試過....個杯紅豆冰啲紅豆爽架.....

6,特飲, 3杯係紅豆冰, 1杯係青寧沙冰, 青寧沙冰唔講, 無試過....個杯紅豆冰啲紅豆爽架.....但係又有紅豆沙響底....夠晒神奇!!!, 新舊紅豆撈埋俾人飲....甘都得, 希望唔係佢地特色LOR...

總的來講, 唔會再去....請都唔會去!
2011-04-25
今天已經係第5次黎呢間餐廳食飯,以前住元朗,要搵一間戶外坐既地方又舒服唔趕客既,呢度係個唔錯既選擇,好岩一大班人一齊黎食野同聚聚。地方唔算好偏,就算0係元朗市搭的士都好近,只係0係博愛醫院再駛入少少就已經到。而待客、服務方面都唔錯,夜晚天氣有少少凍,我地揀左戶外黎坐,侍應都好好即刻開著旁邊既暖爐燈俾我地而自己推介既野食就有呢一樣,每次黎到都會叫呢個燒香菇黎食,只要去出面點想燒既野食,有菜類同海鮮、肉等等,呢個香菇若手掌咁大,價錢40元左右,雖然價錢有少少貴,但係味道真係一流。叫完可以返自己座位坐,餐廳侍應會將野食送到你檯面。咖喱雞+ 泰式薄餅前幾日食完印度薄餅,今日仲想回味一下,所以即席叫左泰式既有咩分別,我地ORDER左個原味,味道唔算好特別,但同樣軟綿綿,點咖哩味道OK! 合格合格!再叫多個菠蘿肉鬆海鮮炒飯,都唔算好有菠蘿味,反而肉鬆好似略厭太多,蓋左本身新鮮菠蘿香味,菠蘿如果再炒耐少少,焦少少,令菠蘿香味出D,效果會更加好。但賣相都算OK,下次我會再試其他炒飯~蝦釀皮蛋最普遍既泰式小食,每次去泰式餐廳既DINNER SET都會好多時有埋呢道菜式,若論汁,蝦肉既彈口同埋皮蛋,都只屬

呢度係個唔錯既選擇,好岩一大班人一齊黎食野同聚聚。

但係味道真係一流
。叫完可以返自己座位坐,餐廳侍應會將野食送到你檯面。
燒香菇
咖喱雞+ 泰式薄餅
合格合格!
咖喱雞配薄餅
但賣相都算OK,下次我會再試其他炒飯~
肉鬆菠蘿海鮮炒飯
蝦釀皮蛋
若論汁,蝦肉既彈口同埋皮蛋,都只屬好普通。
燒豬頸肉
因為自己唔食豬牛羊,所以冇食到,但係望上去燒得幾香同外脆內軟,
而且切片都切得適中,可以試一試。
2011-03-31
15 分鐘 (堂食)
燒香菇
咖喱雞配薄餅
肉鬆菠蘿海鮮炒飯
(非會員)
2011-04-07 47 瀏覽
有朋友生日想食泰國菜,二選一,香辣屋同泰屋.後選了泰屋,因很久沒去了.以前食過都O.K.,訂了七時十位,到達時己有枱,因當天是假期,人客都幾多.首先叫了幾個前菜都可以,後點了幾個主菜,其中一個是豬手煲,上枱時衹是微暖,因不能用熱來形容.叫待應拿回去加熱,點知拿回來都是一樣,再拿回去加熱.今次拿回來時终於見到煙啦!但再次失望.看清楚煲內全是豬骨連皮的泡在淡而無味的湯水中.這個菜可以改名叫豬骨皮煲了.叫了波籮炒飯,上抬時變咗用碟上,又係微暖的.問經理,得知原隻波籮用哂喎!全程無換過碟,無主動加水.可能唔夠人手掛!埋單$2100
2011-04-05
生日
2011-03-22 68 瀏覽
(曰)二人漫遊元朗西鐵站附近的村屋後, 見到泰屋便順便吃個walk in 午餐, 故没有帶相機仔.白天光線充足,可清楚欣賞泰式裝修, 由門口的大樹葉開始, 餐檯及餐椅很有氣氛, 可惜女友不喜歡自然光, 又一次坐於傳統的室內用饍.越式牛尾煲 ($78)顏色偏红的牛尾, 味道带甜, 牛尾炆夠入味, 配料有红蘿蔔及薯仔, 獻汁用作撈後也美味.原椰盅海鲜焗飯 ($88)賣相不俗, 椰味汁混合數隻蝦配合腰果及什豆等, 是一個清淡豐富的菜式, 女友再一次示範正確食椰肉的手法, 碗力剛勁, 毫不浪費, 值得學習. 椰汁西米糕 ($12)偏凍味甜的甜品內有西米和粟米.千層糕 ($12)暖身味淡的甜品, 但較黏身.是次午餐没有飲枝象仔啤酒, 如區外朋友不介意入元朗, 可來次泰feel餐, 不過我見人客多時有不少劣評啊.
, 可惜女友不喜歡自然光, 又一次坐於傳統的室內用饍

越式牛尾煲 ($78)

原椰盅海鲜焗飯 ($88)
, 女友再一次示範正確食椰肉的手法, 碗力剛勁
, 毫不浪費, 值得學習.

椰汁西米糕 ($12)
偏凍味甜的甜品內有西米和粟米.
千層糕 ($12)
暖身味淡的甜品, 但較黏身.

原椰盅海鲜焗飯
越式牛尾煲
椰汁西米糕, 千層糕
2011-03-06
原椰盅海鲜焗飯
2011-03-13 25 瀏覽
今次再去係因為上次印象好,點知今次就差了很多,首先食物質素明顯下降,馬拉盞通菜不夠香又不夠咸,青咖哩雞太咸無雞味,明爐烏頭很普通,冬蔭公保持質素,油酥餅熱辣辣好味,呢餐飯竟然要$430,好貴!不合理,與食物質素不成正比;本來喜歡戶外坐位,空間感夠兼有特色,今次仍然有戶外位,但擺位很擠迫,不舒適!侍應無笑容!禮貌真的麻麻,總括一句,無下次囉!
2010-03-12
20 分鐘 (堂食)
  • 油酥餅
2011-02-27 57 瀏覽
不厭其煩地一提再提,OT的日子要對自己好一點。於是,我和兩位同事(是,第三位Z同事放我們飛機,給我記著)一收工就飛的去泰屋。很久沒有到這裡來,而且快牛一的壽星女J同事說想吃泰菜,好,來這裡吧。其實地方很大,但要在飢餓的情況下等35分鐘真的會讓人火大。算了,甫進來看見冰涼的海鮮枱,我的怒火馬上就熄滅了(是我沒志氣)。地方大,好FEEL,是泰屋的一大賣點,所以用同樣的價錢去佐敦的分店,就顯得吃虧。大家被空虛的肚皮蒙騙,三個人點了這麼多東西,真的.....這是眾同事激烈讚賞的菜,汁酸酸辣辣相當開胃也入味;雖然提議的我也很喜歡,但真的太辣了,很「感動」的吃吃吃,鼻水都流出來了。好味的沙嗲,每塊肉比一般的大,更能保持肉汁而不是一塊燒焦的炭。豬肉非常的好味。沙嗲醬好像有點不夠。這真是全場的一大敗筆,沒鑊氣,沒馬拉盞的味道。完全不辣,連味也沒有,嫌棄啊!不是太差,但跟沙嗲和粉絲一比,高下立見。油多了點,有六件著實吃不完。青咖哩吃下去是OK的,但後勁強勁,我就不停的喝水.....芋頭焗飯其實是不錯的,可惜桌面有太多選擇,芋頭雖香,但味道進不去飯裡,有些失望。在吃得太飽之下,最後要打包。另外,也叫了果醬
海鮮枱
大家被空虛的肚皮蒙騙,三個人點了這麼多東西,真的.....
酸辣蝦醃粉絲
沙嗲
馬拉盞沙通菜
炸蝦餅
青咖喱
青咖哩吃下去是OK的,但後勁強勁,我就不停的喝水.....
芋碎焗飯
果醬果仁焗飽
另外,也叫了果醬果仁焗飽,是印度的菜式。熱烘烘的,也有麵包的質感,味道就嚐不出什麼,下次試試其他的焗飽。
埋單,價錢在預料之下,可以接受。大家捧著肚子離開,還在埋怨Z同事不來搞得我們要打包。(其實在打這篇食評的時候,我還是很飽很飽.....不應該吃太多的.....)
食物質素不是最好,但人在元朗,吃泰菜這裡也是不錯選擇。環境真的不錯,很有置身泰國的感覺(當然請無視後面的博愛醫院,我還沒有試過在這裡吃到肚子痛)。我建議來泰屋,除了沙嗲外,可以叫一些比較有創意的菜式,通常都會有驚喜
2011-02-26
35 分鐘 (堂食)
海鮮枱
沙嗲
酸辣蝦醃粉絲
青咖喱
芋碎焗飯
果醬果仁焗飽
  • 沙嗲,酸辣汁醃粉絲蝦
本來情人節出街食飯預左多人, 但估ng到咁差一去到門口, 只有情人節餐($538+10%). 我覺得吳喜歡食, 問接待個個人可否散叫, 佢say ok, 但需叫$5xx左右價$, 我say ok 便入去(佢有 indoor & outdoor), 因太凍我入了indoor, 及後因下雨, 在outdoor 既人只可站著等位再入座坐底每枱有一支膠花, 但我沒有, 佢say叫情人節餐才有, but我look過就不是事實了, 同時是不需叫$5xx左右價的 (吹水)我本來叫了一客牛油味薄餅, 印度薄餅, 胡椒蝦, 冬陰功, 馬拉x通菜及$88 胡椒蝦- ok沒特別$28印度薄餅 – 超市有售 (約$14/6片)$78冬陰功 – 蝦..梅的, 超酸, 那喉$38牛油味薄餅 – 凍左, 沒有吃(因想等牛尾煲才吃…最後我退回了)$58 馬拉x通菜 - 沒特別, 多油牛尾煲 在追了1hr, 才知沒有入單每一到菜15分鐘才上一個(次序好怪)先來胡椒蝦…印度薄餅.. 冬陰功..馬拉x通菜(見隔離遲來已有..追單15分鐘才有=total 30分鐘).. 牛油味薄餅(因想等牛尾煲才吃…最後我退回了), 牛尾煲
本來情人節出街食飯預左多人, 但估ng到咁差

一去到門口, 只有情人節餐($538+10%

$88 胡椒蝦- ok沒特別
$28印度薄餅 – 超市有售 (約$14/6片)
$78冬陰功 – 蝦..梅的, 超酸, 那喉

$58 馬拉x通菜 - 沒特別, 多油
牛尾煲 在追了1hr, 才知沒有入單
每一到菜15分鐘才上一個(次序好怪)先來胡椒蝦…印度薄餅.. 冬陰功..馬拉x通菜(見隔離遲來已有..追單15分鐘才有=total 30分鐘).. 牛油味薄餅(因想等牛尾煲才吃…最後我退回了), 牛尾煲沒有來. 佢地沒有服務提供過, 每一到菜都追, 個個say跟, 但沒人理你.最後我走去落單個位經理面前check單才知漏了牛尾煲, 同時我無故飲了一杯beer酒?
佢仲去我枱前查証tim…有無攪錯…我叫佢退回牛油味薄餅, 因我沒吃過. 個個經理見我不高興就say了sorry(but樣子不太服
, 仲say出來食飯都是想開心既)..佢地d服務咁..點開心呀

$27x + 20停車場(不知要比$) + 10%

元朗大把好野食, 不需去這一間
2011-02-14
情人節