2023-06-16 147 瀏覽
今日去試左泰斗出既海鮮桶佢地既泰式汁做得好出式配合啲海鮮好有泰式味道,又唔會搶左海鮮既鮮味海鮮桶有 魷魚 肓曹 扇貝 老虎蝦 青口等等肓曹係炸過既點汁食好脆口魷魚算彈牙唔會靭青口厚肉 唔覺腥 老虎蝦超大隻兩都飽飽整體合格中上,一盤咁上用手食夠開心
今日去試左泰斗出既海鮮桶
佢地既泰式汁做得好出式
配合啲海鮮好有泰式味道,又唔會搶左海鮮既鮮味
海鮮桶

海鮮桶有 魷魚 肓曹 扇貝 老虎蝦 青口等等
肓曹係炸過既點汁食好脆口
魷魚算彈牙唔會靭
青口厚肉 唔覺腥 老虎蝦超大隻兩都飽飽
整體合格中上,一盤咁上用手食夠開心

2023-06-15
10 分鐘 (堂食)
海鮮桶
好耐冇食泰菜😋呢日同男朋友出開尖沙咀,就搵左附近既一間泰國菜餐廳食晚餐🇹🇭餐廳位於尖沙咀海防道,地理位置好方便,地鐵站行過去只需幾分鐘☺️餐廳設有室外同室內座位~室內有冷氣,夏天既日子坐得比較舒適!而室外既座位環境比較有氣氛,感覺chill d🥳因為indoor已經爆滿,今次我地被安排坐outdoor,有少少風,比想像中涼爽舒服💖❥ 泰式鳳爪 $98完全無骨,酸甜中帶少少辣,好醒胃💫❥ 泰式燒豬頸肉 $138豬頸肉份量好多🤩外皮有焦香感,入口爽脆,唔會太乾太硬,好好咬👍🏻配埋酸酸地帶有微辣既醬汁,夠惹味🤤❥ 泰式蝦肉炒金邊粉 $128份量超多,入面既材料好足,有蝦仁、蛋碎、芽菜🧡連埋花生碎一齊食,口感豐富😌金邊粉味道酸酸甜甜,味記正宗,炒得幾有穫氣👍❥ 串燒沙嗲雞(2串)$38❥ 鹽燒牛舌芯(2串)$48兩款串燒都燒得好香,有風味✨牛舌芯幾厚身,食落好爽口!配埋泰式汁好惹味😋沙嗲雞肉串就好嫩滑,咬落口啖啖肉、有肉汁,配埋甜甜地既沙嗲醬,超正🤩❥ 芒果糯米飯 $68心型造型好吸睛🫶🏼糯米飯暖笠笠,口感軟糯,配埋椰漿一齊食,好香口🍚芒果肉厚多汁🥭食落夠清甜!❥ 椰青 $48椰青水清甜解膩,夏
好耐冇食泰菜😋

餐廳設有室外同室內座位~
室內有冷氣,夏天既日子坐得比較舒適!
而室外既座位環境比較有氣氛,感覺chill d🥳

❥ 泰式鳳爪 $98
完全無骨,酸甜中帶少少辣,好醒胃💫

❥ 泰式燒豬頸肉 $138
豬頸肉份量好多🤩
外皮有焦香感,入口爽脆,唔會太乾太硬,好好咬👍🏻
配埋酸酸地帶有微辣既醬汁,夠惹味🤤

❥ 泰式蝦肉炒金邊粉 $128
金邊粉味道酸酸甜甜,味記正宗,炒得幾有穫氣👍

❥ 串燒沙嗲雞(2串)$38
❥ 鹽燒牛舌芯(2串)$48
兩款串燒都燒得好香,有風味✨
牛舌芯幾厚身,食落好爽口!
配埋泰式汁好惹味😋

❥ 芒果糯米飯 $68
心型造型好吸睛🫶🏼
糯米飯暖笠笠,口感軟糯,配埋椰漿一齊食,好香口🍚
芒果肉厚多汁🥭食落夠清甜!

❥ 椰青 $48
椰青水清甜解膩,夏天飲一流😚

❥ 芒果沙冰 $68
好大杯,芒果味濃,口感細滑💕
大大啖咁啜,有種透心涼既感覺😍
2023-06-07
最近朋友喺外國返嚟🥰好想食泰國菜 前排同同事食過一間驚喜到我嘅泰國菜🫣見到尖沙咀有分店 就帶咗我朋友過去食🙌🏻呢一間分店係半露台酒吧形式 當日比較熱 所以我哋都選擇坐入邊有冷氣嘅地方 燈光比較昏暗 環境整體都幾有情調🫣重點係呢度嘅泰國菜正宗又好食 價錢唔貴仲好大份!呢款咖哩滿滿嘅椰香味 唔會太辣🌶️醬汁方面偏稀 配埋嫩滑既牛肉、薯仔、洋蔥、車厘茄 醬汁配埋蒜容包一齊食 真係好香 食唔停口🤣即叫即燒 要等20-25分鐘 食落一啲都唔鞋 雞皮香滑唔肥膩 雞肉嫩滿燒得好香 雖然佢俾埋泰式辣醬 但係唔點都好好食 而且份量好足 兩個人食岩岩好!泰國菜必食芒果糯米糍💓香甜軟嫩 鮮甜多汁 糯米飯椰香味十足 軟糯無比 而且熱辣辣🔥食完一個 再買多咗個返屋企比屋企人做宵夜🤣鮮甜大杯 濃郁既椰汁味唔會死甜 好滿足🙌🏻

重點係呢度嘅泰國菜正宗又好食 價錢唔貴仲好大份!

鮮甜大杯 濃郁既椰汁味唔會死甜 好滿足🙌🏻
2023-06-03
  • 芒果糯米飯
  • 小食拼盤
成日都經過海防道都唔知原來樓上有間咁正嘅「泰斗」泰國菜😍呢度嘅露台夠晒chill ,約朋友飲吓嘢傾吓計真係坐得好舒服,而且呢度嘅食物質素都唔錯,值得推薦👍🏻🦐泰式生蝦冰涼爽甜嘅蝦肉,配上酸酸辣辣嘅醬汁好開胃🥩汁燒安格斯小牛排肉質非常鮮嫩多汁,每一口都充滿香濃嘅牛味,佢哋嘅秘製醬汁都好惹味。🦑泰式香辣蝦膏海鮮炒河非常足料,有好多魷魚同埋青口,河粉好入味,辣辣地刺激又好味!🐟鹽燒盲曹一上枱已經聞到好香,而且盲曹嘅肉質非常鮮嫩多汁,好味到停唔到😍 🍭甜品拼盤🥥椰汁糕同埋椰汁西米糕又香又滑,口感Q彈🥭芒果糯米飯係心型嘅造型🤍芒果肉好鮮甜,而且個糯米飯煙煙韌韌,味道啱啱好🍹 White Temple賣相非常之靚,用咗益力多、白酒、橙汁、荔枝同埋桃調配,加上紫色嘅冰玫瑰花做點綴,啱晒打卡🌹🍸Pina Vanilla 香甜嘅雲呢拿混合菠蘿檸檬,味都好清新✨

🦐泰式生蝦
冰涼爽甜嘅蝦肉,配上酸酸辣辣嘅醬汁好開胃

🥩汁燒安格斯小牛排

🦑泰式香辣蝦膏海鮮炒河

🐟鹽燒盲曹

🍭甜品拼盤
🥥椰汁糕同埋椰汁西米糕又香又滑,口感Q彈

🍹 White Temple

🍸Pina Vanilla
香甜嘅雲呢拿混合菠蘿檸檬,味都好清新✨
2023-05-16 181 瀏覽
今次去到海防道搵食!有一間朋友介紹過好好味嘅泰國菜,就係位於中達大慶嘅泰斗!環境超好!仲有個半露天嘅空間😉 由於當晚食飯有八至九個人,所以都叫咗好多嘢食!每個菜份量都好多,而且充滿泰式風情!值得鍾意食泰國菜嘅朋友去試一試😋泰式生蝦 $128生蝦非常新鮮,入口好彈牙椰香青咖喱雞配薄餅 $138青咖喱份量好多,而且配料都好足,配埋新鮮熱辣嘅薄餅! 絕配!泰式燒豬頸肉 $138外脆肉嫩!點埋特製醬汁非常惹味架!泰式炒椰菜苗 $138比預期之中辣,唔食得辣嘅朋友可能係點才是要特別通知香芋雞肉焗飯 $138全晚最喜歡嘅菜式!香芋有咬口,而且配返原來係咁夾!泰式炒河 $118最鍾意炒河配多款蔬菜,食落去冇咁油膩!飛天通菜 $98飛天通菜喺泰國餐必點嘅一蔬菜!通菜炒得啱啱好 唔會過老生菜包 $138清新嘅生菜包炒肉碎,亦都唔有泰國風味!必點!芒果糯米飯 $68煙煙韌韌嘅糯米飯,芒果可能唔啱季節有啲酸!

泰式生蝦 $128
生蝦非常新鮮,入口好彈牙

椰香青咖喱雞配薄餅 $138

泰式燒豬頸肉 $138
外脆肉嫩!點埋特製醬汁非常惹味架!

泰式炒椰菜苗 $138
比預期之中辣,唔食得辣嘅朋友可能係點才是要特別通知

香芋雞肉焗飯 $138
全晚最喜歡嘅菜式!香芋有咬口,而且配返原來係咁夾!

泰式炒河 $118
最鍾意炒河配多款蔬菜,食落去冇咁油膩!

飛天通菜 $98
飛天通菜喺泰國餐必點嘅一蔬菜!通菜炒得啱啱好 唔會過老

生菜包 $138
清新嘅生菜包炒肉碎,亦都唔有泰國風味!必點!

芒果糯米飯 $68
煙煙韌韌嘅糯米飯,芒果可能唔啱季節有啲酸!
2023-05-12 156 瀏覽
想揀間環境靚少少嘅泰國餐廳,海港城間lady Nara 無位就搵到呢間都好似幾有特色。提前1日book位想揀露台佢話盡量安排, 但去到只安排到走廊位, 餐廳好細間, 每張枱都要同人搭枱。鹽燒牛舌串(2串)$48串燒沙嗲豬(2串)$38串燒無拼盤, 要2串起嗌, 試左2款都好食, 牛舌厚身彈牙, 豬肉帶甜, 燒到好似叉燒嘅樣, 不過豬肉肉質唔係特別出色。原盅椰青冬蔭功湯(2人)$128個人認為必試原盎冬蔭功, 酸辣度適中, 侍應會主動幫你斟同挖埋啲椰子肉出黎,2人份都飲到3碗。小食拼艦(細》$148炸物都好食, 脆得黎唔會食到成口油。椰香青咖哩牛肉 $138烤薄餅 $362個人嗌左好多, 侍應會等我地食完先上其他菜式, 青咖哩偏稀, 配滑牛, 加左個薄餅,但唔係好接得住青咖哩, 薄餅份量唔多, 同埋後上擺到凍左。龍眼冰 $42

鹽燒牛舌串(2串)$48
串燒沙嗲豬(2串)$38

原盅椰青冬蔭功湯(2人)$128

小食拼艦(細》$148
炸物都好食, 脆得黎唔會食到成口油。

椰香青咖哩牛肉 $138
烤薄餅 $36

龍眼冰 $42
2023-05-11
慶祝紀念
母親節
2023-04-19 488 瀏覽
我電話訂座備註想坐露台位, 點知去到無露台位都算, 佢俾左張全場最迫既位,同隔離枱係得半個身位距離。食物方面真係不得了, 我地叫左6樣野:小食拼盤: 正正常常既 應該都係直接來貨 就咁炸同翻熱咸肉炒菜: 咸到傻 又水汪汪咖哩牛坑腩+薄餅: 咖哩水+餅乾 唔講了 哂氣豬頸肉炒飯: 一黎到我地望極都望唔到有肉, 淨係得個炒飯, 侍應話應該係炒漏左, 重炒後味道OK炒金邊粉: 正常OK既牛肉沙律: 勁少菜, 得DD洋蔥絲同幾片牛肉... 味道OK<總結> 炒飯炒粉合格,但不是泰國風味的味道, 估計師傅唔係泰菜出身, 咖哩差到離譜 (唔明點解咁多人推薦)

食物方面真係不得了, 我地叫左6樣野:
小食拼盤: 正正常常既 應該都係直接來貨 就咁炸同翻熱
咸肉炒菜: 咸到傻 又水汪汪
咖哩牛坑腩+薄餅: 咖哩水+餅乾 唔講了 哂氣
炒金邊粉: 正常OK既

咸肉炒菜
小食拼盤
咖喱牛坑腩配薄餅, 泰式牛肉沙律
豬頸肉炒飯
2023-04-07
慶祝紀念
生日
小食拼盤
豬頸肉炒飯
2023-03-11 1602 瀏覽
同事Farewell日 九人就book咗呢間餐廳好耐以前都食嗰啲間餐廳,但完全冇記憶大家放工都好肚餓,所以點咗好多嘢食 首先如果各位同我一樣食過嘅 應該感覺同我差唔多😂😂 叫咗杯草莓沙冰,其實都預咗唔會係真正草莓打 但係冇咩味 偏水個人認為最好食係個小食拼盤 正正常常幾好唔錯,魚餅都幾香口,春卷都好食生菜包對比以下嘅食物都好正常(唔好意思太肚餓,所以影得唔好🫣)但係冇香茅嘅味道 香料味唔重 同埋都唔辣嘅,可能佢冇揀辣今晚嘅串燒就極度唔建議大家選擇 因為豬肉食落去梳打粉太多,亦都完全冇豬肉嘅質感同埋完全食唔出係豬 雞都唔新鮮 同事都覺得有浸奇怪嘅味道 牛肉最正常,但係冇牛味😅😅 比單我哋埋嗰陣 check單其實漏咗燒雞同埋魷魚筒 要提佢呢兩樣…..魷魚要點多啲醬就好食雞就唔建議大家叫 冇咩特色⭐️⭐️⭐️💨💨💨呢個蠔仔餅本人覺得好腥 完全唔覺得好食😝 總括嚟講呢間餐廳去食個氣氛 成個環境,如果好食嘅話同類型尖沙咀大把
同事Farewell日
九人就book咗呢間餐廳

好耐以前都食嗰啲間餐廳,但完全冇記憶
大家放工都好肚餓,所以點咗好多嘢食

首先如果各位同我一樣食過嘅 應該感覺同我差唔多😂😂

個人認為最好食係個小食拼盤

正正常常幾好唔錯,魚餅都幾香口,春卷都好食

但係冇香茅嘅味道 香料味唔重 同埋都唔辣嘅,可能佢冇揀辣

今晚嘅串燒就極度唔建議大家選擇

雞都唔新鮮 同事都覺得有浸奇怪嘅味道
牛肉最正常,但係冇牛味😅😅

比單我哋埋嗰陣 check單其實漏咗燒雞同埋魷魚筒 要提佢

呢兩樣…..魷魚要點多啲醬就好食
雞就唔建議大家叫 冇咩特色

⭐️⭐️⭐️💨💨💨

呢個蠔仔餅本人覺得好腥 完全唔覺得好食😝

2023-03-10 437 瀏覽
星期四嘅晚上 約咗朋友係尖沙咀想食泰國菜一search openrice見到佢排得幾前但已經冇得book位就決定去walk in試試估唔到星期四都超級full house餐廳有室內同室外嘅位置 如果唔係咁多人咁逼 其實應該會幾chill最後等咗大約15-20分鐘 餐廳都安排咗個outdoor位俾我地但餐廳可以需要重置下啲餐凳 因為有部份餐凳椅背爛咗只係用膠紙包封住長頭髮嘅女士一靠落去就會被D膠紙痴住頭髮….打開餐牌 餐點款式非常多 睇到眼花潦亂泰式生蝦(7-8隻) $128作為前菜必點之選 配埋生蒜同酸辣汁 幾開胃冬蔭功大頭蝦湯(細 4-5位用) $158味道惹味 湯份量十足 但我覺得2人用都可以 每人飲到2-3碗4-5人用可能就真係淺嚐而且貼心位係會有火係煲底慶住 唔怕凍咗唔好飲小食拼盤(細)泰式雞卷, 魚餅, 蝦餅, 粉絲皮春卷 (四人份)$148我地一行兩人都係叫左一個四人份嘅拼盤呢個性價比十足 可以試曬咁多款小食 同多朋友黎就可以一次過滿足到大家所需我最鍾意嘅除咗蝦餅唔會好粉之外 就係粉絲皮春卷 呢個相對上比較特別就算放足全晚一樣脆卜卜好香口呢個小食拼盤係好適合飲住酒 傾住計慢
星期四嘅晚上 約咗朋友係尖沙咀想食泰國菜
估唔到星期四都超級full house
長頭髮嘅女士一靠落去就會被D膠紙痴住頭髮….

打開餐牌 餐點款式非常多 睇到眼花潦亂

餐廳每款嘅價格唔算十分平
但計番份量其實性價比都高 推薦4人或以上黎食
2個人嘅位用佢嘅份量係會食到好飽
2023-03-05 388 瀏覽
泰斗🍽️-▫️設有露天座位▫️超有東南亞feel,有格調餐廳▫️適合朋友/情侶聚餐-餐廳menu同餐具都好靚,好有泰國特色,餐廳比較多菜式係帶有海鮮。-🔹木瓜沙律(蝦) $138有蝦/魷魚/青口揀,我同朋友都揀咗款比較夾嘅蝦,每隻蝦都好新鮮好大隻爽口彈牙,木瓜沙律酸酸辣辣好開胃,而且木瓜絲好爽脆,係一道唔錯嘅開胃菜👍🏻好味:4/5😋-🔹馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅 $188呢道菜又係熱門嘅,幾乎每枱都有order,咖喱食落偏甜但帶有小小辣,沾埋薄餅食一流🤤而且牛坑腩好淰,唔韌,會想一塊一塊薄餅接着食好味:5/5😋-🔹串燒雞 + 泰式炒椰菜苗串燒正常,配嘅係偏甜味嘅沙嗲醬,整體不錯。泰式炒椰菜苗係十分有鑊氣😍炒得好好食,但係就稍為太辣,一邊食要一邊飲嘢解辣。好味:4/5😋-食泰國嘢點可以唔飲椰青,呢個夠凍夠清甜,椰肉都好軟熟唔係硬曬好難刮嚟食嗰種。-整體嚟講,絕對會二訪呢間餐廳,下次要約多幾個朋友試多幾款菜🤤每道菜都好食,好似去咗泰國咁!不過當日食食下突然間話廚房有啲事會延誤上菜,中途隔離枱又倒瀉飲品,好多突發嘢發生,但係都無阻我同朋友慢慢享受🥰下次再試下唔同菜式🤩鍾意食泰國菜嘅朋友仔又多一個選擇🤭
泰斗🍽️
▫️設有露天座位
▫️超有東南亞feel,有格調餐廳
▫️適合朋友/情侶聚餐

🔹木瓜沙律(蝦) $138
好味:4/5😋

🔹馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅 $188
好味:5/5😋

🔹串燒雞 + 泰式炒椰菜苗
串燒正常,配嘅係偏甜味嘅沙嗲醬,整體不錯。
好味:4/5😋

鍾意食泰國菜嘅朋友仔又多一個選擇🤭
2023-02-21 291 瀏覽
每次朋友gathering問食咩,我都會講不如食泰斗,一嚟環境舒服,二嚟食物質素好,地點又方便😜唯一麻煩就係搭lift上去要考智力😂呢款必嗌⭐️脆爆香茅三文魚鮫 $138睇落去好似比啲脆蒜遮住晒,但其實底下份量都唔少,三文魚油香好正,食落又方便,唔係好多碎骨,建議一嚟到就即刻食唔好等啦,熱辣辣最好味🔥⭐️泰式生蝦 $128每隻蝦都好肥好厚肉,無雪味,泰國餐廳基本嘢,食生蝦最緊要都係要點多啲汁,如果唔係會浪費咗隻蝦🤣⭐️菠蘿海鮮炒飯 $168本身同佢request咗唔要提子乾,但最後都係有😅炒飯份量都多,3個人分剛好⭐️串燒沙嗲豬 牛 雞 各$38/2串同朋友一致,覺得豬肉同埋雞都好食,但係牛肉就有啲韌,難咬左少少,但係個沙嗲汁好食,我最鍾意食沙嗲豬😜貪食落去夠彈牙其他例如冬陰功,燒豬頸肉同咖喱軟殼蟹之前黎食過都好好食,飲品又好大杯,如果坐出面嘅話都好Chill,所以都好推薦☺️
唯一麻煩就係搭lift上去要考智力😂

呢款必嗌
⭐️脆爆香茅三文魚鮫 $138

⭐️泰式生蝦 $128

⭐️菠蘿海鮮炒飯 $168

本身同佢request咗唔要提子乾,但最後都係有😅
炒飯份量都多,3個人分剛好

⭐️串燒沙嗲豬 牛 雞 各$38/2串

15 分鐘 (堂食)
2023-02-15 310 瀏覽
泰斗位於海防道,一個商業大廈嘅四樓,本來係貪方便,所以嚟試吓,原來都幾好食喎!價錢都合理。最衰就係因為星期五嘅關係一個半小時要交枱。我哋book咗露天位,環境一流,影相嘅時候好似去咗泰國咁,侍應哥哥幫我哋影相,仲會幫我哋打燈值得一讚😊招牌沙律三部曲….可以是三種特色沙律,帶子、軟殼蟹同埋蝦沙律,每款細細兜,啱晒我哋鍾意每樣事少少嘅人,本人最鍾意嘅係帶子沙律,新鮮帶子加埋泰式沙律,正冬陰功湯….味道正宗😋小食拼盤….又可以是不同種類嘅小食,最鍾意食嘅蝦餅心形芒果糯米飯….芒果甜甜,影相又靚

招牌沙律三部曲….

冬陰功湯….
味道正宗😋

小食拼盤….
又可以是不同種類嘅小食,最鍾意食嘅蝦餅

心形芒果糯米飯….
芒果甜甜,影相又靚
2023-02-10
不過起碼算中流砥柱。四個人,六點五道菜,每人一杯沙冰,每人$400。店舖唔算大,在四樓加有露台比人空間感都算ok。在春天時節嘅當下,起露台食飯嘅感覺唔錯,有微風、冇蚊。但係..........你要幸運地冇人起你格離食煙!!!!!!!!!!!無錯,話明露台就自然比人食煙,相信我,如果有人起正你格離食煙,食龍肉都......煙味啦。所以,前半餐體驗好好,後半餐......想走。木瓜沙津,唔爽脆嘅木瓜,全生嘅豆角,偏辣,唔開胃,失敗嘅前菜。非常辣嘅生菜包,譚仔最多五小辣人士建議唔好叫,味道偏死鹹,冇乜層次,唔開胃,不推薦。一碟兩串牛舌,必點,熱加厚,不過有硬有唔硬,全靠運氣,有一舊朋友直接咬唔落,不過相信大部分都唔係特別硬,依然必點。$238 椰汁唔知加咩小辣青口,明顯細粒急凍青口(冇貶意),入口幾乎only椰汁味,冇層次,食多幾隻就唔想食。一般貨色。$148 細份小食拼盤,一人一舊,冇特別但係必點。$198 燒牛小排,牛肉質地偏彈身,冇乜肉嘅質地,不過燒得幾香,點埋微酸甜嘅醬都ok,可圈可點,ok啦。$128 海鮮菠蘿炒飯,炒得幾好,粒粒分明。海鮮都有存在感,唔至於比飯完全淹沒。飯中有菠蘿
不過起碼算中流砥柱。

四個人,六點五道菜,每人一杯沙冰,每人$400。

$148 細份小食拼盤,一人一舊,冇特別但係必點。

$128 海鮮菠蘿炒飯,炒得幾好,粒粒分明。海鮮都有存在感,唔至於比飯完全淹沒。飯中有菠蘿,有酸有甜,證明唔係同一個菠蘿整出黎
,ok推薦。

$68 淡味沙冰

芒果味似落左乳酪。
椰汁沙冰唔甜、淡味。
菠蘿味一樣,淡淡嘅味道。

總結: 唔錯啦,除左我想將格離食煙嘅人起四樓扔下去之外。

PS 服務唔錯,D waiter幾nice。除左我想將格離食煙嘅人起四樓扔下去之外。
2023-01-18 567 瀏覽
今日想食泰國菜又想行海旁,所以就㨂左尖沙咀,見到食評話呢間都吾錯,好啦就去試下味先。一入到餐廳,佢係有半露天架,個feel又幾好咼!落單嘅時候個waitress 姐姐都幾有禮貌,又會介紹我地食有啲咩好食,佢推薦我飲芒果沙冰,果然冇介紹錯!佢地用新鮮芒果打,但又吾會酸,好似食緊雪糕咁,勁大杯,可以兩個人share飲。首先嚟左碟泰式生蝦,個醬比平時辣,但又幾好食!個冬蔭公係4-5人份量,但因為想飲所以都照嗌啦!佢連埋個爐上,所以隨時都可以飲住熱辣辣嘅湯。另外叫左啲雞同牛舌串燒,不過不失啦。個泰式飛天通菜都幾大碟,啲通菜又比較嫩,味道吾錯!之後叫左個黃咖哩牛腩,啲黃咖哩真係幾好食,特登叫多左碟蒜蓉包嚟點咖哩,其實應該在要嗌多個薄餅黎點咖哩,但因為太飽所以浪費左啲咖哩汁。整體黎講吾錯,但價錢略貴,食左800幾蚊。不過兩個人食飯氣氛好就得啦!
2023-01-10 474 瀏覽
尖沙咀一向食肆林立,想搵食絕對冇難度,不過如果吃完再吃,就代表D食物出品有保證。今日同朋友再次到訪哩間位於尖沙咀海防道嘅泰國餐廳,之前嚟系日間,坐室外光猛開陽,今次因為戶外已爆滿,就坐室內雅座,舒適適合傾計。▶️燒牛肉沙律($138)泰式酸辣汁撈勻再食,酸咪咪好開胃,不過牛肉燒得過咗少少,如果燒到岩岩熟就完美喇!▶️脆爆香茅三文魚鮫($138)每次嚟都必食嘅一道菜,好熱氣但系絕對要食返件,因為食完會想食多舊😂。三文魚鮫外脆內嫩,炸得岩岩好,出面脆卜卜,但係裡面新鮮嫩滑,多重口感,食到lam lam脷。▶️串燒✨鹽燒牛舌串($48/2串)✨串燒沙嗲牛($38/2串)✨串燒沙嗲豬($38/2串)✨串燒沙嗲雞($38/2串)串燒上枱時色澤光亮吸引,最欣賞個牛舌串,juicy又彈牙,裡面系粉嫩嘅顏色,點埋個泰式酸汁,真係太正喇!▶️辣椒膏炒青口($168)朋友好中意食辣椒膏炒海鮮,今次終於食到。青口大大粒,肉又肥美,加上辣椒膏炒非常惹味,岩曬送飯或者一邊食一邊飲返杯啤酒。▶️泰式凍奶茶($42)/椰汁冰($42)食泰國菜點少得杯凍奶茶,夠濃郁又夠奶香,椰汁冰甜入心,凍冰冰好清爽~

▶️燒牛肉沙律($138)

▶️脆爆香茅三文魚鮫($138)

▶️串燒
✨鹽燒牛舌串($48/2串)
✨串燒沙嗲牛($38/2串)
✨串燒沙嗲豬($38/2串)
✨串燒沙嗲雞($38/2串)

▶️辣椒膏炒青口($168)

▶️泰式凍奶茶($42)/椰汁冰($42)