大大力推薦呢間環境靚、地段好、嘢食正同埋服務態度一流嘅泰國餐廳!!!唔知係咪適逢聖誕,呢度佈置好靚好有情調~有半邊係outdoor seating,餐廳好貼心地放咗啲暖爐喺度,唔洗驚好凍~特別想讚呢度嘅店員都好有禮貌、好親切仲會好有耐心咁介紹同推薦嘢食嘢飲比客人~真心推介比鍾意食泰菜嘅大家!✨馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅 $188薄餅熱辣辣好酥脆,真係記得要趁熱食!咖喱味道濃郁,帶微微辣味,重口味人士必食!牛坑腩幾嫩,好好食!配咖哩真係一流🥹✨手打炸魚餅 $98泰藉混血兒朋友大讚呢個魚餅(๑・̑◡・̑๑)檸檬葉、香料味好濃,好少喺香港其他泰國餐廳食到呢個風味!魚餅入面仲mix埋細細粒豆角、辣椒食得出真係餐廳手打,唔係來貨嘢~十分推薦鍾意泰式口味大家食呢道菜!!!✨泰式椰青海鮮焗飯 $168呢個椰青焗飯份量勁多,上面堆滿一個半圓嘅飯椰青入面仲有一半飯,真係勁多😂每啖飯都有好清甜嘅椰香味,仲夾雜住椰子粒,好用心!加埋啲肉鬆同腰果一齊食,口感香味更豐富!!食到最後我仲有刮內裡啲椰子肉嚟食🤭🔹青芒絲沙律配燒北海道帶子 $158酸酸甜甜辣辣哋幾開胃~帶子燒過有少少炙燒香味~正~🔹千層糕 $48好香椰汁味唔
大大力推薦呢間環境靚、地段好、嘢食正
同埋服務態度一流嘅泰國餐廳!!!

唔知係咪適逢聖誕,呢度佈置好靚好有情調~
特別想讚呢度嘅店員都好有禮貌、好親切
仲會好有耐心咁介紹同推薦嘢食嘢飲比客人~
真心推介比鍾意食泰菜嘅大家!

✨馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅 $188
馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅
薄餅熱辣辣好酥脆,真係記得要趁熱食!
咖喱味道濃郁,帶微微辣味,重口味人士必食!
牛坑腩幾嫩,好好食!配咖哩真係一流🥹

✨手打炸魚餅 $98
手打炸魚餅
泰藉混血兒朋友大讚呢個魚餅(๑・̑◡・̑๑)
檸檬葉、香料味好濃,好少喺香港其他泰國餐廳食到呢個風味!
魚餅入面仲mix埋細細粒豆角、辣椒
食得出真係餐廳手打,唔係來貨嘢~
十分推薦鍾意泰式口味大家食呢道菜!!!

✨泰式椰青海鮮焗飯 $168
泰式椰青海鮮焗飯
呢個椰青焗飯份量勁多,上面堆滿一個半圓嘅飯
椰青入面仲有一半飯,真係勁多😂
每啖飯都有好清甜嘅椰香味,仲夾雜住椰子粒,好用心!
加埋啲肉鬆同腰果一齊食,口感香味更豐富!!
食到最後我仲有刮內裡啲椰子肉嚟食🤭

🔹青芒絲沙律配燒北海道帶子 $158
青芒絲沙律配燒北海道帶子
酸酸甜甜辣辣哋幾開胃~
帶子燒過有少少炙燒香味~正~

🔹千層糕 $48
千層糕
好香椰汁味唔會太甜!
食落口感幾煙韌~

🍸Basil Lagoon $88
🍹White Temple $108
叫咗兩杯cocktails飲~
前者以羅勒葉、冧酒、青檸調製而成
飲落會比較重香料味
後面個杯我個人比較鍾意,以白酒、蜜桃、荔枝、橙等等嘅果汁作主調~
飲落比較清甜、容易入口
啱晒唔太飲得酒嘅我(*⁰▿⁰*)
泰式椰青海鮮焗飯
青芒絲沙律配燒北海道帶子
千層糕
  • 馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅
2022-12-22 157 瀏覽
今日約咗朋友喺尖沙咀食飯,朋友話想食泰國菜,所以決定返兜之前食過將軍澳唔錯嘅泰斗!尖沙咀呢間嘅裝修型格嘅風格,燈光軒咁,好有情調,而且仲有大大個露台位置,俾人可以喺露台一邊欣賞街景一邊食嘢,超有feel~✨黃咖喱雞+薄餅黃咖喱味道唔算辣,反而有濃濃既椰香,偏甜,啱哂唔食得辣既朋友。雞都係以肉為主,冇咩骨,食落嫩滑。配菜有洋蔥、紅椒等,仲有炸過既薯仔,索哂啲咖哩汁,配埋薄餅簡直絕配!✨生菜包生菜包唔算好辣,亦都唔會好咸,反而食得出落左唔同既香料,食落酸辣香口。最中意既係佢地仲加左好少見既炸豬皮,增加左成個餸既口感同層次~✨串燒牛肉+牛舌喺外面食嘅泰式串燒既肉質都偏結實,反而呢到牛肉同牛舌都勁soft,火候掌握得啱啱好,勁suprise。而且佢地既肉都係厚切,份量十足!串燒跟左兩隻醬汁,一隻係酸酸甜甜既魚露汁,味道夠鮮香;一隻係惹味既沙嗲醬,令人回味無窮。✨炒椰菜苗一上檯已經聞到蠔油鮮露同蒜頭辣椒香,成個炒菜既味道都少少甜,唔會好辣。食得出個菜好有鑊氣,熱辣辣咁上檯好吸引。✨椰汁冰+珍多冰兩杯野飲既椰汁都係偏杰個種,有濃濃既椰子香。開頭好驚會好甜,但出乎意料既係唔會,非常

✨黃咖喱雞+薄餅

✨生菜包

✨串燒牛肉+牛舌

✨炒椰菜苗

✨椰汁冰+珍多冰
今晚媽咪👩🏻就埋我放工時間🕕一齊近近地去尖沙咀搵晚餐食🍽️。經過尖沙咀海防道中達大廈樓下。有個「泰斗」嘅餐牌,見嘢食幾啱我地食就上去。👣上到4️⃣樓出𨋢,係間有氣氛、有情調嘅泰國餐廳🍴。決定今晚同媽咪係度撐下枱腳。🥳🐔 泰嫩海南雞(半隻)餐廳🍴提供薑蓉同海南雞辣汁。😚我個人比較鍾意辣汁,好惹味。😋起咗骨嘅海南雞肉質嫩滑,咬落啖啖肉。🤩🥘 椰香紅咖哩 (牛)青咖哩、紅咖哩、黃咖哩之間,🤓我地揀咗中間辣度嘅紅咖哩。😎媽咪👩🏻好鍾意呢個汁。😍佢話辣得度又有椰香味。😋🥯 蒜蓉包一上枱已經聞到好香嘅蒜蓉味。🙊蒜蓉包索汁,用嚟蘸咖哩汁食一流。😻原本媽咪仲想再叫多個蒜蓉包嚟蘸埋少少咖哩汁。😂不過我地實在太飽了。🤭🍲 濕炒海鮮河有蝦、青口、魷魚、西蘭花、菜心、紅蘿蔔等等食材。🥰估唔到呢間泰國餐廳都可以炒到有鑊氣。🤩而家咁乾燥嘅天氣💨好適合食濕炒河粉。忍唔住要外賣多份比爹地放工返屋企食。😛🍹 Blue Butterly (Cocktail)係間有氣氛嘅餐廳🌠,我叫咗杯有酒精嘅cocktail飲品。💕用奇異果、益力多、碟豆花、Gin Soda調製成。紫紫的💜賣相好靚。奇異果、益力多味道突出,仲有奇異果肉🥝。同G
今晚媽咪👩🏻就埋我放工時間🕕
一齊近近地去尖沙咀搵晚餐食🍽️。

經過尖沙咀海防道中達大廈樓下。
有個「泰斗」嘅餐牌,見嘢食幾啱我地食就上去。👣

上到4️⃣樓出𨋢,係間有氣氛、有情調嘅泰國餐廳🍴。
決定今晚同媽咪係度撐下枱腳。🥳

🐔 泰嫩海南雞(半隻)
餐廳🍴提供薑蓉同海南雞辣汁。😚
我個人比較鍾意辣汁,好惹味。😋

起咗骨嘅海南雞肉質嫩滑,咬落啖啖肉。🤩

🥘 椰香紅咖哩 (牛)
青咖哩、紅咖哩、黃咖哩之間,🤓
我地揀咗中間辣度嘅紅咖哩。😎

媽咪👩🏻好鍾意呢個汁。😍
佢話辣得度又有椰香味。😋

🥯 蒜蓉包
一上枱已經聞到好香嘅蒜蓉味。🙊
蒜蓉包索汁,用嚟蘸咖哩汁食一流。😻

原本媽咪仲想再叫多個蒜蓉包嚟蘸埋少少咖哩汁。😂
不過我地實在太飽了。🤭

🍲 濕炒海鮮河
有蝦、青口、魷魚、西蘭花、菜心、紅蘿蔔等等食材。🥰
估唔到呢間泰國餐廳都可以炒到有鑊氣。🤩
而家咁乾燥嘅天氣💨好適合食濕炒河粉。

忍唔住要外賣多份比爹地放工返屋企食。😛

🍹 Blue Butterly (Cocktail)
用奇異果、益力多、碟豆花、Gin Soda調製成。

紫紫的💜賣相好靚。
奇異果、益力多味道突出,仲有奇異果肉🥝。
同Gin Soda嘅清爽味道好夾。🤗

🍹 Refresh (Mocktail)
媽咪👩🏻揀咗無酒精嘅mocktail。
用荔枝、青瓜、梳打、Rose Syrup、Blue Curacao調製出。

荔枝肉都食到青瓜味。🫢
味道同飲品名一樣咁清新。🤤

聽朋友講中達有間空中花園嘅泰菜,話d野食質素好好,環境又好chill,咁喜歡食野嘅我一定要去試下啦🤤估唔到Lee間餐廳咁出名,真係爆滿,平日去食都超多人去排隊,環境方面真係超有氣氛,露台邊嘅位置好適合打卡,不過座位有限,如果想坐個d位就要早d去啦😽◽️小食拼盤$148Lee個拼盤唔簡單😂有泰式雞卷,魚餅,蝦餅同埋粉絲皮春卷,全部都炸到好鬆脆,但唔會油膩,另外仲配埋泰式雞汁,好夾👍🏻◽️串燒沙爹牛$38好香好惹味,肉質鬆軟juicy,超正🫶🏻💕◽️泰式椰青海鮮焗飯$168好特別,有淡淡椰青香味,海鮮好多,食落比較飽肚☺️◽️蝦醬炒通菜$88蝦醬好香,通菜入面仲加左薑絲,岩曬而家嘅天氣食,暖胃💕◽️White Temple $108好靚嘅一杯cocktail 🥰好似個粉紅色嘅海洋咁,中間仲坐住一隻🧸💕飲落會有淡淡荔枝同埋桃香味,係水果味比較重嘅一杯cocktail🍹◽️Blue Butterfly $98Lee杯都係好靚,好似日落咁🌄飲落有d蝶豆花同奇異果味,幾特別☺️好飲

◽️小食拼盤$148

◽️串燒沙爹牛$38
好香好惹味,肉質鬆軟juicy,超正🫶🏻💕

◽️泰式椰青海鮮焗飯$168
好特別,有淡淡椰青香味,海鮮好多,食落比較飽肚☺️

◽️蝦醬炒通菜$88
蝦醬好香,通菜入面仲加左薑絲,岩曬而家嘅天氣食,暖胃💕

◽️White Temple $108

◽️Blue Butterfly $98

2022-12-19 100 瀏覽
嚟到尖沙咀想食泰國菜加上天氣涼涼哋 就諗起泰斗嘅環境設有露台空間一邊用餐一邊有微微嘅涼風吹感覺都幾寫意地點夠就腳 食物質素都唔錯添-生蝦木瓜沙律 $138木瓜絲清爽開胃 生蝦肉厚口感彈牙 好好味大頭蝦冬蔭公湯 (細) $158足夠 4碗份量有兩隻開邊大蝦 湯底有唔少菇類冬陰功味好濃郁 趁熱辣辣飲就最正泰式香辣蝦膏海鮮炒河 $138有蝦、魷魚、青口 海鮮份量好足味道方面唔覺得辣 甜味則比較突出平時食唔到小辣嘅朋友都食到飲品點咗龍眼冰及青檸梳打 @ $42龍眼冰清甜 青檸梳打酸爽 解渴又消滯
嚟到尖沙咀想食泰國菜

足夠 4碗份量
有兩隻開邊大蝦 湯底有唔少菇類
冬陰功味好濃郁 趁熱辣辣飲就最正

泰式香辣蝦膏海鮮炒河 $138
有蝦、魷魚、青口 海鮮份量好足
味道方面唔覺得辣 甜味則比較突出
平時食唔到小辣嘅朋友都食到

飲品點咗龍眼冰及青檸梳打 @ $42
龍眼冰清甜 青檸梳打酸爽 解渴又消滯
2022-12-17 182 瀏覽
今日放工同屋企人出咗尖沙嘴食泰菜,好彩有 book 枱,七點幾已經好 full... 😱餐廳有露天座位,環境啱得嚟好有情調,而且四周環境好熱鬧有氣氛~👍🏻今日我地先叫咗兩串鹽燒牛舌串,佢地係用牛舌芯,所以燒完都唔韌,仲好香口!加上點啲泰式醬汁甜甜地,好夾!👍🏻椰香青咖喱雞再配上蒜蓉法包又係最佳配搭!青咖喱裏面有車厘茄、長豆、茄子等... 雞肉都好足份量啊!豬肉生菜包又係我最愛!炒到乾身又唔濕~ 唔算好辣~ 好足料!菠蘿海鮮炒飯炒到啲飯粒粒金黃色,腰果同肉鬆分開上,所以可以按個人喜好添加~ 炒飯裏面有大大粒嘅青口、魷魚同大蝦。鐵板菠蘿炒牛柳一上枱就吸引到隔離枱啲人望住,因為鐵板"渣渣"聲好有鑊氣~ 一夾起啲牛柳粒都差啲焫親個嘴!好惹味~我屋企人就叫咗杯珍多冰,而我就點咗杯 pussy foot~ 其實呢間泰國餐廳都算幾多新派嘅 fusion 泰菜,而且平時喺普通嗰啲泰國餐廳唔會有嘅 cocktail mocktail,呢度都有!有啲似酒吧 mix 泰國餐廳咁!今次我主要食啲傳統泰菜,下次叫多啲朋友嚟可以試多啲唔同嘅新派泰菜!

一直有留意這家餐廳,露台餐廳與泰菜Crossover在我角度很新鮮𓅿 在尖沙咀的露台餐廳不是酒店式服務就是較為高級貴價,但是這家價錢不會進取,屬合理範圍,而且非常打卡值回票價♡難怪當日溫度驟降,仍不少客人冒著寒風都要選擇露天位置呢˙ỏ˙溫馨提示,露天位置非常搶手所以需要預約୧ 喜歡打卡的大家不要錯過! (\   (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ 燒牛肉沙律 $138先來一份沙律打開胃口,辣汁灑在生菜和牛肉上刺激味蕾.ᐟ.ᐟ⭐︎ 牛肉份量很多,伴著紫洋蔥和青檸汁,很有泰式的感覺୧.• ♥️ 馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅 $198特意點了馬莎文咖哩,比起其他咖哩勝在味道溫和而且甜鹹平均。薄餅已經切成三角形方便點醬,不過薄餅份量略少 ○゚。牛腩在香甜咖哩下更能散發牛味,咬下去彈牙爽口ꔛ.• ♥️ 泰式魚肚羹 $168份量寫著5-6人份,但我認為其實只能3-4人分享₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎不過3-4人份來說,我認為價錢是頗合情合理的,因為魚肚滿滿,而且還有其他配料,天寒地凍保暖就好需要這個!✧*。 青檸可樂 $42青檸味十足,配上可樂中和過多糖份,非常解渴 ⸜(ˊ
在尖沙咀的露台餐廳不是酒店式服務就是較為高級貴價,
但是這家價錢不會進取,屬合理範圍,而且非常打卡值回票價♡

(\   (\

.• ♥️ 燒牛肉沙律 $138
牛肉份量很多,伴著紫洋蔥和青檸汁,很有泰式的感覺୧

.• ♥️ 馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅 $198

特意點了馬莎文咖哩,比起其他咖哩勝在味道溫和而且甜鹹平均。
薄餅已經切成三角形方便點醬,不過薄餅份量略少 ○゚。
牛腩在香甜咖哩下更能散發牛味,咬下去彈牙爽口ꔛ

.• ♥️ 泰式魚肚羹 $168

不過3-4人份來說,我認為價錢是頗合情合理的,
因為魚肚滿滿,而且還有其他配料,天寒地凍保暖就好需要這個!

✧*。 青檸可樂 $42
青檸味十足,配上可樂中和過多糖份,非常解渴 ⸜(ˊᵕˋ)⸝

✧*。 龍眼冰 $42
盛讚這個!!因為龍眼超級多,有足足完整10粒,十分驚喜。
2022-12-14 221 瀏覽
今日同朋友嚟咗呢一間近海港城嘅泰國菜試下,餐廳喺樓上鋪,但有露台位又對住樹景,好有泰國風情🌴🙂 食物打卡一流又幾有驚喜✨我地叫左:🔹小食拼盤(細)-$144泰式雞卷、魚餅、蝦餅、粉絲皮春卷🔹泰式生蝦 -$124🔹 泰式椰青海鮮焗飯 -$168🔹 芒果沙冰 -$68🪄生蝦肥美,配埋啲生蒜、辣椒同酸辣汁,估唔到有幾惹味🪄小食拼盤既小食,新鮮炸起幾香脆🪄 泰式椰青海鮮焗飯有驚喜,焗飯有椰肉碎、大蝦及青口,有椰汁味,幾抵食😋下次天氣冇咁凍,一定同朋友再黎坐露台位🙂

我地叫左:

🔹小食拼盤(細)-$144
泰式雞卷、魚餅、蝦餅、粉絲皮春卷
🔹泰式生蝦 -$124
🔹 泰式椰青海鮮焗飯 -$168
🔹 芒果沙冰 -$68

🪄生蝦肥美,配埋啲生蒜、辣椒同酸辣汁,估唔到有幾惹味
🪄小食拼盤既小食,新鮮炸起幾香脆

下次天氣冇咁凍,一定同朋友再黎坐露台位🙂

泰式生蝦
芒果沙冰
小食拼盤
椰青焗飯
2022-12-12 106 瀏覽
早排係坑口都食過佢既分店,已經好想再去尖沙咀店食多次尖沙咀店位置非常便利,仲要有露台座位,可以望住對面九龍公園綠油油的樹景,加上閃燈及裝飾,非常有 feel就算近排溫度驟降,都值得坐個靚位打卡拍照餐廳環境寬敞舒適,主打正宗泰國菜,環境和食物都讓人恍如置身泰國一樣,讓大家在鬧市中偷閒一刻 食物方面:串燒 : 選擇左沙爹雞,沙爹豬及鹽燒牛舌,串燒燒得香口,肉質嫩滑,再沾少少沙爹醬,非常惹味椰香青咖喱 (牛肉) : 青咖喱味道香濃,牛肉嫩滑,配埋薄餅或蒜蓉包就 very good濕炒海鮮炒河 : 有大蝦,青口、魷魚等海鮮,再用泰式香料調味炒兜,河粉用濕炒方法更加湯溜,美味的主食芒果糯米飯 : 糯米飯壓成心形好有心思,微熱煙韌既糯米飯加上綠豆粒、椰漿、清甜芒果片,最愛的泰國甜品龍眼冰 : 勁多龍眼肉,味道清甜,有驚喜的特飲椰汁冰 : 椰汁味重,夠曬冰涼,最愛的泰式飲品之一Ours Tips : 如果想預約露天位置座位,記住提早預約
早排係坑口都食過佢既分店,已經好想再去尖沙咀店食多次

就算近排溫度驟降,都值得坐個靚位打卡拍照

食物方面:

龍眼冰 : 勁多龍眼肉,味道清甜,有驚喜的特飲

椰汁冰 : 椰汁味重,夠曬冰涼,最愛的泰式飲品之一

2022-12-12
2022-12-12 111 瀏覽
泰斗位於尖沙咀海防道,係一間樓上既泰國菜餐廳,於鬧市中設有半露天座位,可以眺望到九龍公園既景色,環境同食物都令人恍如置身泰國一樣,忙裏偷閒,好寫意。🐮鹽燒牛舌串 $48肉質軟嫩juicy,沾上秘製醬汁,酸酸甜甜,好滋味👍🏻。🥬🐷生菜包 $138 新鮮清爽既生菜包裏住香濃惹味既肉碎,加上各式香料點綴,辣辣地,口感豐富又刺激味蕾,推介👍🏻。🐔泰式燒雞半隻 $168雞肉嫰滑鎖住肉汁,加入泰國香料醃製,又香又入味。沾上自家製酸辣醬汁,美味倍增。🦐泰式蝦肉炒金邊粉 $128金邊粉賣相幾靚,份量多而且炒得夠乾爽,食落酸酸甜甜,好開胃。蝦肉爽口彈牙。旁邊仲灑左花生碎,多層口感,食落更香口。🥝奇異果沙冰 $68勁大杯😳酸中帶甜,好清新。🥭芒果沙冰 $68芒果味清甜香濃,口感細滑,透心涼。

🐮鹽燒牛舌串 $48
肉質軟嫩juicy,沾上秘製醬汁,酸酸甜甜,好滋味👍🏻。

🥬🐷生菜包 $138

🐔泰式燒雞半隻 $168

🦐泰式蝦肉炒金邊粉 $128

🥝奇異果沙冰 $68
勁大杯😳酸中帶甜,好清新。

🥭芒果沙冰 $68
芒果味清甜香濃,口感細滑,透心涼。

生菜包
生菜包
2022-12-11 77 瀏覽
餐廳望住海防道樹景,超有feel!!❤️咖喱南瓜盅雞配烤薄餅 咖哩甜甜地 椰汁味好濃郁,薄餅好酥脆,一層層酥皮好香,而最後再食埋吸晒咖喱香味既南瓜肉,正!!🧡菠蘿海鮮炒飯 超多海鮮,有魷魚 +大蝦+青口等等等,炒到粒粒金黃色,自己再灑上腰果肉鬆,好滋味💛串燒沙嗲豬 燒得好香,肉質結實又彈牙,加上濃郁調味特別惹味💚芒果糯米飯 芒果超甜超香,糯米飯暖笠笠,口感煙韌,加上椰奶更加sweet sweet💙青檸梳打 清新又夠酸又夠氣💜珍多冰 椰味香濃,珍多好好咬~
餐廳望住海防道樹景,超有feel!!

💙青檸梳打 清新又夠酸又夠氣

💜珍多冰 椰味香濃,珍多好好咬~

同朋友黎尖沙咀搵食,去左尖沙咀海防道食泰國嘢😋餐廳既裝修設計都好有泰國風情,設有露天位置,對住樹木林立既山景食野,真係別有一番風味!☺️我地book 左7pm,嗰時window seat 已經full 晒lu,真係好墟冚!🌟 泰式燒豬頸肉 💰$128食泰國野點少得豬頸肉😝啖啖肉,好爽口!🌟 炸軟殼蟹柚子沙律 💰$138軟殼蟹脆卜卜,蟹肉鮮甜美味😋一大盤柚子混合左堅果原本以為食柚子邊有咁易飽,點知食到一半已經有啲飽了🤣🌟 辣椒膏炒青口 💰$168青口炒得好入味,辣椒味唔重,但都好惹味,啱晒唔太食得辣既朋友仔!😋🌟 青檸七喜 💰$42食住辣野飲七喜都幾爽🤣🌟 椰汁冰 💰42食泰國野梗係要飲返杯椰汁冰喇!好香甜,正☺️無論環境定食物都非常高質既餐廳,想坐露天靚位既朋友仔記得要要book位呀!😆

同朋友黎尖沙咀搵食,去左尖沙咀海防道食泰國嘢😋

🌟 泰式燒豬頸肉 💰$128
食泰國野點少得豬頸肉😝
啖啖肉,好爽口!

🌟 炸軟殼蟹柚子沙律 💰$138
軟殼蟹脆卜卜,蟹肉鮮甜美味😋
一大盤柚子混合左堅果
原本以為食柚子邊有咁易飽,點知食到一半已經有啲飽了🤣

🌟 辣椒膏炒青口 💰$168

🌟 青檸七喜 💰$42
食住辣野飲七喜都幾爽🤣

🌟 椰汁冰 💰42
食泰國野梗係要飲返杯椰汁冰喇!
好香甜,正☺️

• 泰式燒豬頸肉
2022-12-07 79 瀏覽
值得回訪嘅泰式餐廳,🥰無論係出品,環境,定係服務,💗都令人好滿意。✨脆爆香茅三文魚鲛Crispy Seasonal Salmon Belly with Thai herbs平時已經超鍾意食三文魚頭,😍佢係度全部都係鲛位,🥢所以口感會更加嫩滑,加上佢加入咗香茅,等多種香料,食起身唔會太肥膩,🔥好香嘅感覺,🐟仲有少少脆口。泰式炒椰菜苗Stir-fried Baby Cabbage🥬椰菜苗比較少見,口感好爽脆,🥳加埋傳統嘅泰式醬汁,少少辣度,好吸引。

✨脆爆香茅三文魚鲛

泰式炒椰菜苗
Stir-fried Baby Cabbage

2022-12-04 329 瀏覽
一早已經book左枱,平日8pm黎到都全場滿座,book左枱都仲要等多30分鐘先有位…真係尖沙咀超人氣餐廳😲😲😲😲見到有人walk in 最終都係走左…因為餐廳唔大,所以大家記得要book定位!佢有啲露天既枱,加上環境燈光比較暗,所以都幾好 feel😌好多一大班人係度飲🍻🍺#泰式燒豬頸肉 🐖❣️等得最耐先到既一碟,證明真係慢慢燒~份量足👍🏻食落口仲熱辣辣🤤外面燒過微脆,肉質好軟嫩好易咬,仲有啲肉汁唔會乾爭爭!肥瘦適中,每件切既口度又唔會太薄太厚👍🏻仲有個酸酸地既魚露汁可以點,係fafafoodie 食過暫時最好食既燒豬頸肉🤤🤤大推🤩HKD128#泰式炒河 (豬/牛/雞)🐷🍝❣️平時成日都叫金邊粉,今次叫左豬既炒河🙂炒得乾身唔油👍🏻好有鑊氣好惹味,豬肉質地紮實唔鞋,冇鬆肉粉味👍🏻仲有好多雜菜一齊炒😊好快就可以清晒成碟HKD108#飛天通菜 🥗🌶️🌶️🌶️食泰國野點少得炒通菜,用左新鮮辣椒,雖然叫左小辣,但都真係幾辣🔥鐘意辣既朋友實likeHKD88#青咖哩素蝦 🥣🦐🌶️🌶️🌶️❣️見到佢素菜menu有個青咖哩素蝦幾特別就叫左黎試下~青咖哩有椰香味,青咖哩好香又辣辣地好岩送飯/包🤤素蝦望落好似真蝦!食落就少

#泰式燒豬頸肉 🐖❣️
HKD128

泰式燒豬頸肉

#泰式炒河 (豬/牛/雞)🐷🍝❣️
HKD108

泰式炒河 ( 豬)

#飛天通菜 🥗🌶️🌶️🌶️
HKD88

#青咖哩素蝦 🥣🦐🌶️🌶️🌶️❣️
見到佢素菜menu有個青咖哩素蝦幾特別就叫左黎試下~青咖哩有椰香味,青咖哩好香又辣辣地好岩送飯/包🤤素蝦望落好似真蝦!食落就少少煙韌好好咬,帶少少鮮甜味,幾驚喜😍仲有啲泰國茄子蕃茄同豆角💖朋友仔表示成餐飯最愛呢道菜
HKD128

青咖哩素蝦

#椰汁紅豆冰 🥤
甜度岩岩好唔會過甜,紅豆係有咬口既唔係好淋個種~配辣野食可以解下辣👍🏻佢仲有好多飲品選擇 cocktails/mocktails/啤酒/沙冰~
HKD42

椰汁紅豆冰

加一服務費
泰斗
#fafafoodie_尖沙咀

泰式燒豬頸肉
泰式炒河 ( 豬)
青咖哩素蝦
椰汁紅豆冰
  • 泰式炒河(豬)
位置尖沙咀海防道正中心地帶既泰式餐廳餐廳有露天位置,比較昏暗既環境✨少少涼意好舒適,但如果真係冬天的話會比較凍❄️餐牌食物同飲品選擇非常多,如果有選擇困難的話會比較難決定😂食物味道上都算係幾正宗,而且份量都幾大😌以尖沙咀食晚飯比較,食物價錢上完全唔貴,但飲品價錢就尚算還好串燒沙嗲雞(兩串)$38雞肉串好夠大串,味道上唔錯,沾一沾沙嗲醬成個串燒風味出晒黎而且雞肉都好嫩滑唔柴口,微微燒烤微焦香既味道令到雞肉再香好多鹽燒牛舌芯(兩串)$48牛舌芯好誇張,因為舌芯原本就好厚肉,食落時非常滿舌芯雖則厚身但完全唔難咬,原味食同加沙嗲醬食既味道唔同原味食既時侯,可以愈食愈有牛舌既特別香味出黎,個感覺會比較油膩但最食到原味但加上沙嗲醬就反而會再多一份味道,各有各好食原盅椰青大頭蝦冬陰功 $128 二人份原盅既椰青連埋椰子水同椰肉煮既冬陰功,特別香仲要用上唔少既大頭蝦,大頭蝦既蝦膏擠晒出黎入個湯到,非常濃郁湯入面唔少蝦之外仲有大量既椰肉,邊飲邊食到椰肉既味道非常精甜濃郁而且椰香爆棚當然天氣凍凍地既時侯,飲返兩碗成個人即時暖晒飛天通菜 $88好香既蠔油鮮露同蒜頭辣椒香,大大碟既通菜出晒煙放上檯已經聞到好香既
位置尖沙咀海防道正中心地帶既泰式餐廳
餐廳有露天位置,比較昏暗既環境✨
少少涼意好舒適,但如果真係冬天的話會比較凍❄️

餐牌食物同飲品選擇非常多,如果有選擇困難的話會比較難決定😂
食物味道上都算係幾正宗,而且份量都幾大😌

串燒沙嗲雞(兩串)

串燒沙嗲雞(兩串)$38
雞肉串好夠大串,味道上唔錯,沾一沾沙嗲醬成個串燒風味出晒黎
鹽燒牛舌芯(兩串)
鹽燒牛舌芯(兩串)$48
牛舌芯好誇張,因為舌芯原本就好厚肉,食落時非常滿
舌芯雖則厚身但完全唔難咬,原味食同加沙嗲醬食既味道唔同
但加上沙嗲醬就反而會再多一份味道,各有各好食
原盅椰青大頭蝦冬陰功 $128 二人份
原盅既椰青連埋椰子水同椰肉煮既冬陰功,特別香
當然天氣凍凍地既時侯,飲返兩碗成個人即時暖晒
飛天通菜 $88
好香既蠔油鮮露同蒜頭辣椒香,大大碟既通菜出晒煙放上檯已經聞到好香既蒜香味
入口好夠味道,而且辣椒辣度感覺黎得好快,成個炒菜好有鍋氣好香
菠蘿海鮮炒飯 $168
個炒飯好細心,有將肉鬆同腰果分開用個豌仔上,咁樣就可以自己去調配個份量
炒飯足足半個菠蘿既份量,黃薑既香味配上菠蘿既酸再加埋提子乾既甜味
成個炒飯好有層次,味道上好有滿足感

椰汁冰 $42
珍多冰 $42
兩杯飲品都調配得唔錯,不過不失,椰漿既味道好香好順滑,飲入口夠晒濃味夠晒邪惡,好唔錯!
2022-11-30
10 分鐘 (堂食)
串燒沙嗲雞(兩串)
鹽燒牛舌芯(兩串)