2023-07-23 212 瀏覽
位於尖東小巷嘅隱世泰菜,坐得舒服,有好多特色cocktail揀但今次冇試到🥲 整體嚟講份量偏細,如果同朋友一齊嚟可以叫多幾樣試吓!.🎐 泰式香煎帶子 $138 (3.5/5)賣相💯!帶子口感嫩滑,煎得香口.🎐 老媽手打蝦餅 $88 (3/5)份量大而且啖啖蝦肉,入面加咗啲爽口嘅食材,但比較油.🎐 雞肉鑊氣炒河 $98 (4.1/5)幾有驚喜嘅炒河!一上菜已經覺得好香,食落河粉咬落唔油而且好彈牙煙靭,同平時食開嘅河粉質感好唔同👍🏻 配上雞肉同蛋絲好惹味,加埋泰式辣醬嘅酸辣令味道更加有層次✨.🎐 即燒豬頸肉 $88 (3.7/5)真係即燒,上菜嘅時候仲熱辣辣🥵 豬頸肉入味,但燒得比較乾身,配酒一流.🎐 可麗露(椰子)$48 (2.8/5)外層香脆,但椰子味較淡,整體上較甜,食落有啲似焦糖奶皇包味🤔
🎐 泰式香煎帶子 $138 (3.5/5)
賣相💯!帶子口感嫩滑,煎得香口
泰式香煎帶子

🎐 老媽手打蝦餅 $88 (3/5)
份量大而且啖啖蝦肉,入面加咗啲爽口嘅食材,但比較油
老媽手打蝦餅

🎐 雞肉鑊氣炒河 $98 (4.1/5)
雞肉鑊氣炒河

🎐 即燒豬頸肉 $88 (3.7/5)
即燒豬頸肉

🎐 可麗露(椰子)$48 (2.8/5)
可麗露
可麗露
2023-07-22 49 瀏覽
餐廳位於尖東的一條小巷比較隱蔽但不難找六點到達時間剛好不太多人可以坐到舒服的窗口位去到七點就開始有人潮了~吃泰國菜必點的飛天炒通菜炸蝦餅、燒豬頸肉在這間餐廳都能找到蝦餅係餐廳自己手打的非常彈滑但肉感不散 很好吃豬頸肉燒得恰好 但又帶點焦香一點油膩感都沒有👍🏻食物份量不算太大 所以我哋可以嘗試多些菜式🤍點了一碟蟹肉炒飯看上去沒有什麼特別但味道十分清香,帶着蟹肉既鮮美有些驚喜🤞🏻但說到驚喜的是餐廳的飲料好多選擇🙀超級推薦香蕉椰子Oreo 奶昔&芒果熱情果沙冰🥭🍧清甜、解膩、新鮮❗️
餐廳位於尖東的一條小巷
比較隱蔽但不難找
六點到達時間剛好
不太多人可以坐到舒服的窗口位
去到七點就開始有人潮了~

吃泰國菜必點的飛天炒通菜
炸蝦餅、燒豬頸肉在這間餐廳都能找到
蝦餅係餐廳自己手打的
非常彈滑但肉感不散 很好吃
豬頸肉燒得恰好 但又帶點焦香
一點油膩感都沒有👍🏻

食物份量不算太大
所以我哋可以嘗試多些菜式🤍
點了一碟蟹肉炒飯
看上去沒有什麼特別
但味道十分清香,帶着蟹肉既鮮美
有些驚喜🤞🏻

但說到驚喜的是餐廳的飲料
好多選擇🙀
超級推薦香蕉椰子Oreo 奶昔&芒果熱情果沙冰🥭🍧
清甜、解膩、新鮮❗️

📍 近尖東夜晚酒吧街嗰邊都有好多唔錯嘅餐廳,今次就食呢間CP值好高嘅泰式餐廳😊🍴泰duck生菜包 $118用鴨肉整嘅餡肉味更加濃郁~有少少辣味,加埋生菜同青瓜包住嚟食就啱啱好。🍴泰式香煎帶子 $138帶子煎香後,再配上青蔥、辣醬同埋脆脆,口感好豐富,而且賣相都好靚,好啱打卡🤳🏻🍴啖啖蟹肉炒飯 $138炒飯炒得啱啱好,唔會太濕,粒粒分明,亦都真係啖啖都食到蟹肉!🍴泰式燒雞 $128份量十足,半隻雞都好大份,而且燒到外脆內軟,每塊雞皮都好香脆,呢個好抵食😆🍴原隻燒鮑魚 $58/隻鮑魚燒得軟熟,配上蒜汁後更加帶出鮑魚鮮味。值得一提係餐廳嘢食較創新,價錢又唔貴,絕對值得一試。

🍴泰duck生菜包 $118

🍴泰式香煎帶子 $138

🍴啖啖蟹肉炒飯 $138

🍴泰式燒雞 $128

🍴原隻燒鮑魚 $58/隻
❀ 泰沾麵 #尖沙咀 ❀❗️尖沙咀新開靚靚泰國菜 仲有超大份咖喱炒蟹 ❗️——————————————————尖沙咀最近開咗間靚到好似Cafe咁嘅泰國菜,餐廳以民族風為主題,採用特色牆畫、磚牆,坐得特別舒適☺️食物亦一點都不馬虎,除咗有基本嘅咖喱之外,仲有越來越少見嘅咖喱炒蟹,同埋特色泰式沾麵🤩.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Asura's咖喱炒蟹 $518 (時價) (4/5)☞ Thai rice noodle $18超大的一盤,應該有三至四人份🦀聽聞餐廳係用咗四隻大鴨蛋去炒,所以色澤特別鮮艷、香氣十足。蟹非常大隻,廚師細心地有輕輕扑碎蟹殼,使人更容易拆肉,亦更入味🥰咖喱汁甜甜地用嚟配飯或薄餅一流,另外餐廳仲有沾麵選擇,不過就口感偏腍身,鍾意硬麵嘅就唔推薦。.☞ 雞肉鑊氣炒河 $98 (4/5)好鍾意佢係闊身河粉,特別彈牙啲😚炒到熱辣辣夠晒鑊氣,而且有好多雞肉,仲要一啲都唔係好鞋口,係一道幾惹味嘅炒河。.☞ 青咖喱雞 $158 (4/5)最鍾意椰汁味重又甜嘅青咖喱。配以雞肉、薯仔、甜椒、洋蔥等配料。.☞ 香蕉椰子OREO奶昔 $55 (4/5)有驚喜🤩擔心好甜,點知剛剛好。口感係好似沙冰咁,透心涼。椰
❀ 泰沾麵 #尖沙咀 ❀
❗️尖沙咀新開靚靚泰國菜 仲有超大份咖喱炒蟹 ❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Asura's咖喱炒蟹 $518 (時價) (4/5)
☞ Thai rice noodle $18
超大的一盤,應該有三至四人份🦀
聽聞餐廳係用咗四隻大鴨蛋去炒,所以色澤特別鮮艷、香氣十足。
Asura's咖喱炒蟹

☞ 雞肉鑊氣炒河 $98 (4/5)
好鍾意佢係闊身河粉,特別彈牙啲😚
雞肉鑊氣炒河

☞ 青咖喱雞 $158 (4/5)
最鍾意椰汁味重又甜嘅青咖喱。
配以雞肉、薯仔、甜椒、洋蔥等配料。
青咖喱雞

☞ 香蕉椰子OREO奶昔 $55 (4/5)
有驚喜🤩
擔心好甜,點知剛剛好。
口感係好似沙冰咁,透心涼。
椰奶味香濃再夾雜椰絲,再散發淡淡嘅香蕉,配以Oreo脆脆,口感豐富💕
香蕉椰子OREO奶昔

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
食物唔錯又唔貴,環境靚坐得又舒適,真係間唔錯嘅泰國菜✨✨✨

青咖喱雞
香蕉椰子OREO奶昔
呢間隱藏喺小巷嘅泰國菜,除咗裝修精緻、食物性價比高,原來泰國風味亦十分濃厚!餐廳店主喺泰國生活咗十幾年,所以對泰國食材十分了解,店主更親自設計菜式、挑選食材,大部份嘅食材更加係由泰國新鮮直送,還原泰國風味。✍🏻 /泰式香煎帶子▪價錢:HK$138▪️美味指數:♥♥♥♥♡呢款菜式擺盤好精緻啊!共有4粒帶子,煎到啱啱好,配埋泰式醬汁、小青檸薄片、辣椒、脆片,口感味道豐富。✍🏻 /老媽手打蝦餅▪價錢:HK$88▪️美味指數:♥♥♥♥♥雖然蝦餅唔係炸到脆卜卜果隻,但咬落去熱辣辣,而且手打出嚟嘅蝦餅爽口彈牙!✍🏻 /飛天炒通菜▪價錢:HK$78▪️美味指數:♥♥♥♥♡上網睇食評時,見啲人講到好辣咁~但最後都決定唔改變佢嘅辣度,食落去其實我覺得辣度剛好呢🌶️✨✍🏻 /雞肉鑊氣炒河▪價錢:HK$98▪️美味指數:♥♥♥♥♥見到個名有「鑊氣」就想試吓泰式風味嘅炒河係點。一上菜,啲河粉痴埋一舊咁,賣相就當然冇港式嘅干炒牛河咁靚啦~但炒河口感原來好得意,有啲似布拉腸,煙韌軟滑,配埋個特製辣椒醬👍🏻✨✍🏻 /即燒豬頸肉▪價錢:HK$88▪️美味指數:♥♥♥♥♡即燒真係唔同啲,香氣撲鼻,食泰菜必點項目🐷✨✍🏻 /可麗露:

✍🏻 /泰式香煎帶子

▪價錢:HK$98

✍🏻 /即燒豬頸肉
▪價錢:HK$88
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
即燒真係唔同啲,香氣撲鼻,食泰菜必點項目🐷✨

✍🏻 /可麗露:斑蘭味
▪價錢:HK$48
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
同朋友都係第一次食可麗露,一致覺得好好味!外層香甜焦脆,內層鬆軟濕潤,斑蘭味更添清新,仲有椰子味揀㗎❤️✨

✍🏻 /鮮椰青
▪價錢:HK$55
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
本來見呢度啲菜式價錢都算比較平,但椰青又偏貴。最後終於明白點解會咁⋯因為鮮椰青真係好清甜,而且仲好大個!平時我會食埋啲椰子肉先滿足,呢個我飲完椰水已經飽到食唔到啲椰肉🧉✨
2023-07-02 84 瀏覽
平時經常路過尖東,沒想到居然臥虎藏龍,收藏了一間很不錯的泰國餐廳,很有民族風情,很適合打卡。🔅Asura’s咖喱炒蟹(時價)超大一盤,超香,我還聽到隔離枱也在說炒蟹很香😏,饞死別人了。與其他炒蟹有點不同,店家用了4隻大鴨蛋去炒😚,色香味十足。咖哩超香超惹味,很適合配飯或薄餅。可惜我們當日選了沾麵🥹,沾麵質感似麵線,配咖喱炒蟹不太合適,還是飯或薄餅會更好。🔅老媽手打蝦餅($8️⃣8️⃣)菜如其名,店主媽媽每天去街巿買新鮮蝦,然後親手打的🤣,難怪叫老媽手打蝦餅。蝦餅很彈牙,外層沾了蛋液去炸,所以和平時吃的有少許不同,感覺上沒有那麼油膩。🔅青木瓜沙律($7️⃣8️⃣)很開胃的沙律,少許辣,青木瓜味道很清新很爽口,加上了花生粒,很好吃😆,如果份量再多點更好。

🔅Asura’s咖喱炒蟹(時價)

🔅老媽手打蝦餅($8️⃣8️⃣)

🔅青木瓜沙律($7️⃣8️⃣)
2023-06-29 1245 瀏覽
🇭🇰泰沾麵·呢個我之前同同事lunch time黎過 覺得佢啲野幾有鑊氣 幾好味 所以就夜晚再黎食啦😍😍今次嗌既其他野食我啲都覺得好好味🤤·泰式香煎帶子$138 l 即燒豬頸肉$88 l 泰Duck生菜包$118今次我哋嗌嘅呢三個小食我自己都覺得好好食 佢個帶子擺盤勁靚 個帶子好嫩 配埋佢上邊嗰個辣醬同埋個脆脆 口感好好🤤之後佢個豬頸肉分量都超多 而且燒到好好 仲係好嫩 完全唔會乾 之後佢呢個個辣汁係酸酸甜甜咁樣既 我自己幾鍾意🐷最後個生菜包又係好惹味 而且佢啲生菜勁新鮮 所以包住口感好好 而且我好欣賞佢每款個辣汁調味都係唔同嘅 食落唔會好單一🥬😌😌·雞肉鑊氣炒河$98 l 大蝦炒金邊粉$118 l 煎太陽蛋$15之後因為上次食過佢個雞肉鑊氣炒河覺得好好食 所以今次我地又再嗌啦😈😈不過原來佢晚市散嗌個份量都唔多 所以我哋之後就再另外嗌多咗個炒金邊粉 反而呢一個就超大份🤣佢呢個調味都好好 不過我就覺得佢稍為濕咗少少 如果再炒得乾身啲應該會再好食啲😎·#rbyeat#rby東南亞菜#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
🇭🇰泰沾麵

#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
泰Duck生菜包
2023-06-25 92 瀏覽
在繁忙的城市裡,品味一道正宗的泰國菜是件格外愉悅的事。這家泰國菜餐廳,以其獨特的風味和濃厚的泰式風格,吸引了無數食客前來品嚐。今天,我們將一起品味以下四道特色菜品,感受泰國風情與味蕾的交織即燒豬頸肉極為豐滿多汁,嫩滑的豬頸肉經過炭火燒烤,表皮呈現金黃色,充滿誘人的香氣。豬肉經過特制的泰式醃料醃製,味道鮮美,帶有一絲微辣。咬一口,豬肉的多汁口感讓人欲罷不能,與泰式醃料的微辣味道完美結合,讓人回味無窮泰式燒雞燒雞色澤金黃,皮脆肉嫩,擁有濃郁的香草香氣。雞肉經過精心的泰式醃料腌制,味道濃郁,肉質鮮嫩。燒烤過程中,雞皮逐漸變得酥脆,讓人忍不住一口接一口。獨特的香辣醬料,更是為這道菜品增色不少,讓人停不下筷子雞肉鑊氣炒河是一道極具特色的泰式炒河粉。寬條的河粉口感綿滑,加入雞肉、豆芽、青蔥等食材翻炒,炒勻的醬料令人垂涎。雞肉經過特制的泰式醃料腌制,入味十足,與河粉的口感相得益彰。在火候掌握得宜的翻炒過程中,鑊氣瞬間為這道菜品注入靈魂,使其滋味更加豐富。芒果糯米飯在品嚐過豐滿的泰式餐點後,一道清甜可口的甜品是不可缺少的。芒果糯米飯是一道極具泰國特色的甜品,口感細膩,甜而不膩。新鮮的芒果切片搭配糯米飯

泰式燒雞

芒果糯米飯

在品嚐過豐滿的泰式餐點後,一道清甜可口的甜品是不可缺少的。芒果糯米飯是一道極具泰國特色的甜品,口感細膩,甜而不膩。新鮮的芒果切片搭配糯米飯,再淋上香甜的椰漿,讓人陶醉在這道甜品的味道之中。每一口都散發著濃濃的南國風情,給人一種無法抗拒的幸福感
✒懶人先睇總結-❀食物:無邊樣會覺得好伏,盲點都好高質😋❀服務:正常❀環境:好熱鬧!有outdoo同indoor位置,不過座位唔算鬆動~❀價錢:2人埋單 $740✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇-位置唔算顯眼,但估唔到咁多人😂 Weekday Night都full house仲keep住有人入,真係要book定位先。味道來講超啱我呢個重口味人士既口味,盲點都覺得好好食🫶。唔叫大份海鮮既話價錢唔貴,一定有回頭啊~-🎈泰式香煎帶子 ($138)一份4粒,面頭有辣醬同少少脆脆🌶️ 帶子煎得剛剛好!-🎈辣椒膏炒大蝦 ($298)超級推薦😻 一隻碗咁大都只係剛剛好擺到4隻,可想而知一隻都真係好大!我最中意係個醬汁,香辣既味道中仲帶有少少甜味😋 送飯食真係一流🍚-🎈飛天炒通菜 ($78)每次食泰國菜一定會叫通菜,呢到既通菜同樣出色。除左辣椒醬之外仲有醬油既香味👍-🎈可麗露 - 斑蘭 ($48)都係超級推薦既甜品!係泰國fushion既甜品🫶 表層有焦香既味道,煙煙韌韌,而中間既斑蘭餡就好鬆軟😋-🎈芒果熱情果冰沙 ($55)食辣野飲冰沙就最夾,不過第一啖會覺得味道

✒懶人先睇總結
❀食物:無邊樣會覺得好伏,盲點都好高質😋
❀服務:正常

❀價錢:2人埋單 $740

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈泰式香煎帶子 ($138)

一份4粒,面頭有辣醬同少少脆脆🌶️ 帶子煎得剛剛好!
🎈辣椒膏炒大蝦 ($298)

🎈飛天炒通菜 ($78)

🎈可麗露 - 斑蘭 ($48)

🎈芒果熱情果冰沙 ($55)

食辣野飲冰沙就最夾,不過第一啖會覺得味道偏酸少少。
🎈泰式檸茶 ($38)

味道無出面咁甜,對我來講都係剛剛好👍
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
2023-06-22 86 瀏覽
📍泰沾麵🦐大蝦炒金邊粉 $118金邊粉炒得好有鑊氣,味道香濃,唔講以為自己係泰國當地到食緊🤤另外,碟金邊粉加入大量嘅配料一齊炒,所以食到勁香同埋勁入味,有花生🥜、芽菜、蝦米、豆乾等等,連埋金邊粉一齊食,口感特別豐富😎🍤老媽手打蝦餅 $88一共有三件,蝦餅size算大~佢最大嘅賣點係手打嘅,食落的確幾彈牙,仲食到蝦粒添!但略嫌佢炸得唔夠香脆,質地淋咗少少🤏好彩嘅係炸粉幾薄,唔係厚粉😆🦀啖啖蟹肉炒飯 $138真係每啖都食到蟹肉!最欣賞係佢炒得好有鑊氣,食到停唔到口~分量夠三至四個人食🥳配料都唔少㗎,有蔥、蛋連同大量嘅蟹肉一齊炒🤓🍴泰式香煎帶子 $138坦白講呢碟都真係有啲貴😳一共有四粒帶子,味道幾鮮甜!但個醬汁真係超好味🤩相信個醬汁係特製嘅,用唔同嘅泰式香料整成,食落有少少微辣嘅感覺😗個醬係其他地方冇食過嘅味道,幾特別🥳🥬泰Duck生菜包 $118配料係鴨肉碎!肉味更濃郁~爆香到好乾身,食落非常香口😋連埋生菜包嚟食,好match! 但唔可以睇小既係佢既味道的而且確有啲辣🥵唔食得辣既朋友仔可能要叫番杯嘢飲解下辣🍨雪糕配糯米飯 (✨follow+ share story送甜品)冇諗過送嘅甜品都
📍泰沾麵

🍴泰式香煎帶子 $138

泰Duck  生菜包

🥬泰Duck生菜包 $118

雪糕配糯米飯

冇諗過送嘅甜品都可以咁高質!雪糕係泰式奶茶味,好少係香港見有呢種味道食🤣而底部係糯米飯,所以同friend一齊share食就啱啱好,如果唔係就太飽啦😋

⭐️好味指數:8/10

📍泰沾麵 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖

#尖沙咀 #泰沾麵 #thai #金邊粉 #生菜包 #蝦餅 #炸蝦餅
啖啖蟹肉炒飯
泰Duck  生菜包
雪糕配糯米飯
  • 泰Duck生菜包
2023-06-18 68 瀏覽
係尖東既小巷入面有間型格既泰國餐廳,店面裝修有花心思,老闆亦都係個有style同有理念既人,用心製造食物而且有要求。店鋪人流即使平日也滿場,可見人氣相當滿滿。-咖哩炒蟹|$518食材新鮮,蟹膏蟹肉都好飽滿,味道鮮甜,咖哩汁好香蛋香味,配埋薄餅食係絕配。而辣度方面唔係咁辣,食唔唔到辣既朋友仔都一定食到。-燒大頭蝦|$218燒鮑魚|$58/1隻大頭蝦肉質彈牙,沾埋醬汁真係好好食!-泰式煮帶子|$138擺盤上菜已經100分,味道好味不在話下,旁邊有配檸檬汁,感覺較fresh,酸酸辣辣的。-飛天炒通菜|$78哩碟菜真係好惹味,份量都好多,因為都用左好多辣椒所以好辣,建議點菜前叫小辣‼️-可麗露斑斕|$48甜品必必必必食👍🏼原本想試椰子味,好可惜賣晒。但斑斕同樣好香好味。-香蕉椰子Oreo奶昔|$55香蕉同椰子味都有,唔會好甜,食左咁多野都仲可以飲得晒,必試飲品。-芒果熱情果沙冰|$55飲落唔會有好多碎冰,好香熱情果味,真材實料。
咖哩炒蟹|$518
燒大頭蝦|$218
燒鮑魚|$58/1隻
大頭蝦肉質彈牙,沾埋醬汁真係好好食!
泰式煮帶子|$138
飛天炒通菜|$78
可麗露斑斕|$48
香蕉椰子Oreo奶昔|$55
芒果熱情果沙冰|$55
飲落唔會有好多碎冰,好香熱情果味,真材實料。
2023-06-16 73 瀏覽
去開尖東嗰頭,無意中發現咗呢間新開嘅泰式餐廳🥳裝修得幾靚,而且坐得都幾舒服😝聽老闆講佢喺泰國定居過一定時間,所以啲泰菜都幾正宗😋而且服務態度都非常之好😆.🦐 青木瓜大蝦沙律 $118老闆重點推介嘅其中一款菜式🫵食落味道非常之清新,而且大蝦好新鮮😍做前菜真係好開胃😝健康人士必點🥹.🥬泰duck生菜包 $118小編一向都係鍾意鴨肉碎多過豬肉碎,因為真係瘦好多,唔使怕肥🥰雖然比較乾身,但依然非常香口🤭生菜包永遠都係小編心目中泰菜嘅number one,冇叫到等於冇食到泰國菜🤣.💰人均消費:~$250.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3/5💰價錢: 4/5
🦐 青木瓜大蝦沙律 $118
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 4/5
2023-06-16 75 瀏覽
泰國菜是香港人最愛吃的菜式之一,這一家泰菜是位於尖東附近,老闆是從小已經在泰國長大也深愛泰菜,所以決定回港開餐廳,每道菜式都是他精心設計,由選料細至醬汁調配都是獨家秘制,所以吃得出是有在花心思地經營Asura’s 咖哩炒蟹💕 (market price)原隻肉蟹不經油炸保留了蟹肉的鮮味,泰式咖喱的特別之處就是會加入蛋的完素,而店家在這方面都有在花功夫,利用了鴨蛋會令蛋味更重更香,如果想吃的記住早一點預訂,很快就售罄燒大頭蝦 💕$218大頭蝦的SIZE非常之大,而且蝦頭是滿滿的蝦膏,燒烤的方式烹調令蝦味有焦香的味道,蝦肉爽口彈牙可見大頭蝦本身就非常新鮮燒原隻鮑魚 $58/pcs鮑魚有刷過醬汁再燒煮,搭配的醬汁酸酸辣辣非常開胃,老闆當天都有提及醬汁也是自家調配的,所以酸甜辣度都是剛剛好!泰式香煎帶子 $138是前菜之一的泰式帶子,帶子微微煎香配上泰式醬汁,醬汁是偏酸辣蠻開胃的,但要小心吃到辣椒籽🤣飛天通菜 $78吃泰菜是必叫的一款菜色,味道濃郁偏辣,如果不太能吃辣的記住下單時備注小辣班蘭可麗露 $48甜品必叫這個!可麗露外脆內軟有兩款味道班蘭椰子味可選,不能想像泰菜都能把法式甜品做得這麼好

Asura’s 咖哩炒蟹💕 (market price)
咖喱炒蟹

燒大頭蝦 💕$218

燒原隻鮑魚 $58/pcs

泰式香煎帶子 $138

飛天通菜 $78

班蘭可麗露 $48
甜品必叫這個!可麗露外脆內軟有兩款味道班蘭椰子味可選,不能想像泰菜都能把法式甜品做得這麼好!

香蕉OREO奶昔|芒果熱情果沙冰 $55
飲品方面店家一點也沒有在馬虎,芒果熱情果沙冰是用原個熱情果打爛,而店家都堅持不用果糖,所以兩杯飲品都能喝到新鮮水果的味道👍🏻

這麼有心思的餐廳要吃記得早點預訂啦!因為平日都幾乎滿座❤️
燒大頭蝦
咖喱炒蟹
燒大頭蝦
2023-06-08 1154 瀏覽
位於半島中心的泰沾麵 ᴀsᴜʀᴀ 藏身於小巷之中 從外面望進去很像咖啡店以文青風為主 有特色牆畫 民族風地磚等元素招牌餐點就是店名 -- 泰式沾麵還有一系列地道的泰式菜式最近餐牌也更新了 選擇多了不少𓋪 泰 ᴅᴜᴄᴋ 生菜包以惹味香辣的鴨肉碎 配上新鮮生菜份量很多 把生菜包完了還有很多肉碎是辣度比較高的一款小食𓋪 黃咖喱雞 ( 加配泰式沾麵 ) 除了滑嫩的雞塊 還有薯仔 甜椒 洋蔥等配料咖喱味道偏甜  不吃辣的人兒亦可放心挑戰醬汁滿滿一盤 很適合配飯 麵 薄餅來這邊當然要嘗嘗沾麵 加配的一碟有四撮放到咖喱中輕輕攪拌下已十分掛汁了份量很適合我們想小嚐一口的小鳥胃𓋪 香脆豬腩肉炒芥蘭很久沒有吃過爽脆鮮甜的炒芥蘭炒得很有鑊氣 配上鹹香的脆皮豬腩肉帶點泰式的惹味𓋪 芒果糯米飯芒果熟得剛好 每口都是香甜多汁的果肉煙韌軟糯的糯米飯跟椰漿份量也拿捏得很好飯後跟朋友分享就很完美    𓎺 鮮椰青𓎺 龍眼冰新鮮清甜的椰青是解膩之選還會附上匙羹讓客人盡情刮走椰肉 莫名解壓有點小可惜餐牌中沒有找到我最愛的冬蔭公但看到甜品有特別的可麗露 有點驚喜不過這次吃得太飽 留待下次再來嚐嚐
位於半島中心的泰沾麵 ᴀsᴜʀᴀ
𓋪 泰 ᴅᴜᴄᴋ 生菜包
以惹味香辣的鴨肉碎 配上新鮮生菜
份量很多 把生菜包完了還有很多肉碎
是辣度比較高的一款小食
𓋪 黃咖喱雞 ( 加配泰式沾麵 )
除了滑嫩的雞塊 還有薯仔 甜椒 洋蔥等配料

但看到甜品有特別的可麗露 有點驚喜
不過這次吃得太飽 留待下次再來嚐嚐
2023-05-31
2023-06-01 115 瀏覽
尖沙咀嘅🌟泰沾麵ASURA🌟,係一家🇹🇭泰式嘅餐廳酒吧!晚市Keep住滿座,極具人氣👍🏻!🍜一滴不留招牌船麵 $118濃香嘅湯底,配搭🥩牛肉片、油渣、🧆肉丸等材料,味道相當可口😋,連湯底都清得一乾二淨,一滴不留😍!🥬泰Duck生菜包 $118以🪿鴨肉碎製作嘅生菜包,口感同埋香氣♨️比豬肉更上一層樓,確實係好duck🤪!🐖即燒豬頸肉 $88集甘香惹味於一身,🔥即燒果然係唔同啲,特別好食😘!🍛黃咖喱雞 $158+煎太陽蛋 $15 薄餅 $38少少辣嘅🍛黃咖喱雞,用嚟點🍳太陽蛋同埋🌮薄餅食,唔錯!🥤粉紅奶昔 $48🍹粉紅梳打 $42顏色夠晒搶眼💖,櫻桃味🍒嘅奶昔,仲有西瓜味🍉嘅梳打,所有飲品都可加酒轉成🍹cocktail,夠晒體貼!

🍜一滴不留招牌船麵 $118

🥬泰Duck生菜包 $118

🐖即燒豬頸肉 $88

集甘香惹味於一身,🔥即燒果然係唔同啲,特別好食😘!

🍛黃咖喱雞 $158

+煎太陽蛋 $15
薄餅 $38

少少辣嘅🍛黃咖喱雞,用嚟點🍳太陽蛋同埋🌮薄餅食,唔錯!

🥤粉紅奶昔 $48

🍹粉紅梳打 $42