2023-05-27 162 瀏覽
🇭🇰泰沾麵·尖沙咀啲餐廳真係轉得好快 呢間係我碌碌下openrice見到有呢間未食過既餐廳先知原來佢轉左手🤣🤣但係估唔到嘢食幾好食 而且午市係包埋嘢飲 仲有甜品 都幾豐富😎·雞肉鑊氣炒河 l 香葉肉碎飯$78兩款我其實係鍾意佢個炒河多啲 佢呢個超有鑊氣 🔥而且河粉質地好好 好滑身 口感好好 不過佢呢個就細份啲 男仔一定唔夠🫢🫢😂另外個香葉肉碎飯都唔錯 佢係勁惹味 辣辣地咁好送飯🌶️之後佢送既甜品都好搞笑 佢係勁色彩繽紛 好似小朋友食嘅甜品 食落就係好似啲糯米小丸子咁 正正常常🤣🤣·#rbyeat#rby西餐#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
🇭🇰泰沾麵
l 香葉肉碎飯$78
香葉肉碎飯

#rbyeat
#rby西餐
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
甜品
10 分鐘 (堂食)
香葉肉碎飯
2023-05-26 100 瀏覽
今日收工同朋友嚟尖沙咀食泰國菜(泰沾麵),餐廳裝修舒服,職員好禮貌介紹餐牌,今日點咗幾個必食泰國菜。Asura’s 燒大頭蝦 $218大頭蝦好大隻,啖啖肉,鮮嫩多汁,肉質飽滿,食落好鮮味爽口。蝦頭燒得好香,裏面有好香濃的蝦膏,甘香creamy。配上泰式特色醬汁酸酸辣辣好惹味,仲可以為蝦肉提鮮。即燒豬頸肉 $88豬頸肉烤得金黃色,一股香噴噴的香氣,豬頸肉唔會好肥膩。豬頸肉炭燒得入味,每塊豬頸肉大細和厚度都適中。外面燒得香脆,裏面肉質爽脆,配上泰式酸辣汁好夾好惹味。飛天炒通菜 $78每條通菜都好鮮嫩,一點也不會老。加入蒜蓉和辣椒等調味料炒得好有鑊氣,香辣惹味。香蕉椰子OREO奶昔 $55奶昔質感好幼滑,好香蕉味,中間都會有OREO餅碎同椰絲,口感層次好豐富,值得推介。椰青 $55椰青汁非常鮮甜,汁水非常多,食完咁多惹味食物,飲一啖椰青可以一解油膩感,清新味蕾。總結來說,餐廳食品種類配搭創新多元化,非常高質素,食材新鮮,調味開胃惹味,是值得推薦的泰國菜。

Asura’s 燒大頭蝦 $218

即燒豬頸肉 $88

飛天炒通菜 $78

香蕉椰子OREO奶昔 $55

椰青 $55

位於尖沙咀半島中心嘅文青風泰國餐廳,餐廳佈置好有特色,非常多打卡位📷Asura店主希望可以還原泰國風味,大部分食材都係由泰國新鮮運到😳可見店主非常用心✅炸果仁$35可以做餐前小食,果仁炸得好香🥜🌰✅泰Duck生菜包$118平時用豬肉碎,呢款用咗鴨肉,肉碎炒得都幾香♨️仲有啲脆脆增加口感☺️✅雞肉鑊氣炒河粉$98非常有鑊氣🐤河粉係新鮮由泰國運到✈️🇹🇭加入秘製醬汁同軟薄嘅河粉口感,係我食過最好味嘅河粉☺️河粉口感好特別,有小小煙韌嘅感覺,又香又滑溜🤤同朋友要爭食🤣✅啖啖蟹肉炒飯$138炒飯飯粒分明🍚蟹肉量勁多,炒飯黎講都幾高質☺️✅即燒豬頸肉$88豬頸肉燒得好香,幾爽口彈牙🐷仲可以點醬汁用,好惹味🔥✅Canele斑蘭可麗露$48泰國菜竟然有可麗露😳仲要上網見到張相好靚,外層充滿焦糖香氣,內層好似蜂巢咁,香甜可口☺️✅泰式奶茶$38泰奶茶底好香,係由泰國直送🥤同埋好解辣🥵✅龍眼冰$35龍眼冰好滋潤,甜而不膩🐲✅布吉島冰茶$110泰式檸茶+可樂+伏特加+冧酒+琴酒+橙酒,口味清新,好易入口🍹🐻總結泰國菜非常高質☺️cocktail好好飲😍💛好味指數:4.9/5 💜回頭指數:4.9/5📍泰沾麵 (尖沙咀)尖
✅炸果仁$35
可以做餐前小食,果仁炸得好香🥜🌰

✅泰Duck生菜包$118

✅雞肉鑊氣炒河粉$98

✅啖啖蟹肉炒飯$138
炒飯飯粒分明🍚蟹肉量勁多,炒飯黎講都幾高質☺️

✅即燒豬頸肉$88
豬頸肉燒得好香,幾爽口彈牙🐷仲可以點醬汁用,好惹味🔥

✅Canele斑蘭可麗露$48

✅泰式奶茶$38
泰奶茶底好香,係由泰國直送🥤同埋好解辣🥵
✅龍眼冰$35
龍眼冰好滋潤,甜而不膩🐲
✅布吉島冰茶$110

🐻總結
泰國菜非常高質☺️cocktail好好飲😍

💛好味指數:4.9/5 💜回頭指數:4.9/5

📍泰沾麵 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
Asura Thai價錢💲: $88/ $78/ $138好味程度😋: 4.5/5!服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4.3/5!-呢排發現左2間好好食的泰國菜,今次講住其中一間先!佢係係好唔起眼的尖東個邊,不過當日都好滿座,如果想食都會建議首先book位!店外可以有小小outdoor位置,入面的牆壁都附有泰國色彩。老闆非常好客,會主動介紹每到菜,推薦客人食咩,又話蝦餅係自己媽咪手打要睇心情先有😂佢係泰國生活多年又係一位空少,所以好talk得,餐廳菜式都好正宗😉-✅炭燒豬頸肉。食過好多島的豬頸肉來講,呢個係算好肥美的,睇圖都見到豬頸肉嫩嫩的紋路😛 脂肪夾雜住肉香,又食到油脂的甘香+炭燒的香味,好味🤪 沾啲魚露酸辣汁,味道層次更豐富。(如果可以厚切小小就更好了)-✅✅啖啖蟹肉炒飯。@fatmuiwanteat推介的真係無介紹錯!好耐無食過咁足蟹肉的炒飯了🥹 重點係飯粒粒粒分明,乾爽夠挺身,係我理想中的炒飯❤️除左蟹肉的鮮味,仲會有雞蛋、蔥花,簡單得來做得好出色!-✅✅飛天炒通菜。呢個飛天通菜鑊氣十足,用上青通菜非常爽脆👍🏻 味道上唔會過分辣,因為麵醬的味
Asura Thai
價錢💲: $88/ $78/ $138
好味程度😋: 4.5/5!
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4.3/5!

✅✅飛天炒通菜。呢個飛天通菜鑊氣十足,用上青通菜非常爽脆👍🏻 味道上唔會過分辣,因為麵醬的味道好突出,甜甜地。加埋蒜香同小小辣椒帶返惹味感出來🤩

呢3樣野都超對口味,驚艷了我同朋友🤭 價錢正常,款式會比出面的可能多小小海鮮款,甜品仲有好想試的可麗露‼️記得問下老闆有咩菜式係menu上無的hidden menu,咁就唔會走寶啦!食過一次已經決定了一定要再來。大推🥳
2023-05-16 1360 瀏覽
今日同屋企人嚟尖東半島中心食泰國菜,呢間餐廳裝修新潮,文青得來帶點工業風~ 仲有特色牆畫打卡位~ 餐牌選擇豐富,特別想食佢嘅招牌咖喱炒蟹,預訂咗就保證有得食啦Asura’s 咖喱炒蟹 $518好大碟,分量豐富,夠晒三至四個人share~ 上碟已經聞到好香嘅咖喱味,加入蟹膏,蟹肉,雞蛋嘅咖喱甘香濃郁,帶有蟹嘅鮮甜味同咖喱嘅香辣,超級惹味,撈飯食一流~附送嘅泰式薄餅好酥脆煙韌,點咖喱汁都好正~隻蟹夠晒大隻,蟹肉鮮甜嫩滑~ 廚師好細心扑開咗蟹鉗,令咖喱醬汁可以滲入蟹肉,整體好入味~ 我哋食到最後連汁都唔放過,成碟清晒~雞肉鑊氣炒河 $98熱辣辣夠晒鑊氣,上碟已經聞到好香~ 河粉炒得好有鑊氣,晶瑩剔透,口感煙韌~ 醬汁撈得好均勻,加入左爆香嘅雞肉同蛋絲好香口好惹味,整體又唔會太油膩~ 鍾意食辣嘅朋友可以沾泰式酸辣醬食,又有另一番風味~香蕉椰子OREO奶昔 $55半沙冰半奶昔口感,質感Creamy幼滑,奶香味濃郁,有淡淡的香蕉味同椰子香氣~ 中間加咗Oreo脆脆同椰絲,口感豐富,甜度岩岩好~ 芒果熱情果沙冰 $55滿滿嘅芒果粒,香滑芒果沙冰加埋熱情果,味道酸酸甜甜,清新開胃~椰子可麗露 $48外

Asura’s 咖喱炒蟹 $518

雞肉鑊氣炒河 $98

香蕉椰子OREO奶昔 $55
香蕉椰子OREO奶昔

芒果熱情果沙冰 $55
芒果熱情果沙冰

椰子可麗露 $48
外層焗得好香脆,有焦糖香味,內裏蛋糕質感軟熟濕潤,有淡淡的椰子香味,法式甜品中帶泰式風味,香甜可口,為呢一餐畫上圓滿嘅句號~
椰子可麗露

整體食物質素高質,菜式充滿正宗泰式風味又帶點創意~ 環境舒適有特色~ 服務員態度積極細心,上菜速度快,又會喺適當嘅時間換碟添水~
香蕉椰子OREO奶昔
芒果熱情果沙冰
椰子可麗露
呢到嘅老闆勁熱情,會為食客主動介紹菜式 聽佢講喺泰國住咗10年再回流返香港想係保留泰國風味嘅原則下將菜式升級🇹🇭雖然店舖喺半島酒店嘅小巷內 不過勁受歡迎,全場爆滿😳想試嘅𝒃𝒐𝒐𝒌位會穩陣啲 今次食完味道好食,唯一係大頭蝦我哋唔係咁鍾意🙈 .📍泰式香煎帶子($138) 𝑻𝒉𝒂𝒊-𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆 𝒑𝒂𝒏 𝒔𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝒔𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑 帶子有4粒,刺身口感,配上個甜甜酸酸嘅醬汁非常好食😍.📍老媽手打蝦餅($88) 𝑴𝒖𝒎’𝒔 𝒉𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅 𝒔𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑 𝒄𝒂𝒌𝒆 蝦餅熱辣辣,外邊微脆中間鬆軟🦐點埋旁邊嘅泰式甜辣醬,好食😋📍大蝦炒金邊粉($118) 𝑨𝒖𝒕𝒉𝒆𝒏𝒕𝒊𝒄 𝒑𝒂𝒅 𝒕𝒉𝒂𝒊 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒕𝒊𝒈𝒆𝒓 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔 金邊粉超幼細,食落口感好好 炒得唔油膩又夠鑊氣,味道香濃😋 加咗大量花生、菜脯、蝦米、豆乾同芽菜仔做配料 味道同口感都好豐富🫶🏻 唯一係金邊粉碎左啲,不過完全唔影響個味道🙌🏻 .📍𝑨𝒔𝒖𝒓𝒂’𝒔 燒大頭蝦($218) 𝑨𝒔𝒖𝒓𝒂'𝒔 𝒈𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒓𝒊𝒗𝒆𝒓 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏 大頭蝦長過手板✋🏻,好大隻仲爆曬膏,賣相好吸引😍 食落彈牙,但蝦肉好淡口,冇鮮甜味🦐 點

呢到嘅老闆勁熱情,會為食客主動介紹菜式
聽佢講喺泰國住咗10年再回流返香港
想係保留泰國風味嘅原則下將菜式升級🇹🇭
雖然店舖喺半島酒店嘅小巷內
不過勁受歡迎,全場爆滿😳想試嘅𝒃𝒐𝒐𝒌位會穩陣啲
今次食完味道好食,唯一係大頭蝦我哋唔係咁鍾意🙈
📍泰式香煎帶子($138)
𝑻𝒉𝒂𝒊-𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆 𝒑𝒂𝒏 𝒔𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝒔𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑
帶子有4粒,刺身口感,配上個甜甜酸酸嘅醬汁非常好食😍

📍老媽手打蝦餅($88)
蝦餅熱辣辣,外邊微脆中間鬆軟🦐
點埋旁邊嘅泰式甜辣醬,好食😋

📍大蝦炒金邊粉($118)
金邊粉超幼細,食落口感好好
炒得唔油膩又夠鑊氣,味道香濃😋
唯一係金邊粉碎左啲,不過完全唔影響個味道🙌🏻

📍𝑨𝒔𝒖𝒓𝒂’𝒔 燒大頭蝦($218)
𝑨𝒔𝒖𝒓𝒂'𝒔 𝒈𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒓𝒊𝒗𝒆𝒓 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏
大頭蝦長過手板✋🏻,好大隻仲爆曬膏,賣相好吸引😍
食落彈牙,但蝦肉好淡口,冇鮮甜味🦐
點埋旁邊嘅泰式醬汁會好食好多

📍可麗露(椰子,斑蘭)($48)
𝑪𝒂𝒏𝒆𝒍𝒆 (𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕, 𝑷𝒂𝒏𝒅𝒂𝒏)
可麗露有2個味,揀咗椰子
外層焦脆,中間濕潤綿滑
做得唔錯,唯一只係食唔到椰子味🥥

餐廳其實近尖東多少少~因為係半島中心小巷中間 所以的確幾隱世🤣餐廳設計偏文青風 同埋好open 有室內、外位置💺 Staff好似都有泰國人🇹🇭平日7點到都爆場 所以都幾高人氣🔥係尖沙咀黎講中等價位 食身質素唔錯~📍老媽手打蝦餅 ($88)蝦餅少貴🥺 呢個價錢得3件但呢到賣點係手打🙌🏻 所以口感好好食落去唔會好似出面咁實 比較爽口彈牙💓外表炸得好香好脆又好薄所以整體係出色 略為少咸但可接受👌🏻📍啖啖蟹肉炒飯 ($138)呢個炒飯都大份 3-4個share絕對無問題‼️有葱花、蛋、同海量蟹肉一齊炒食落去飯粒真係粒粒分明😍 調味剛剛好仲可以加青檸帶酸 更開胃😗配埋d小食個炒飯真係可以一碗接一碗🍚📍黃咖喱雞 ($158)黃咖喱同青咖喱小編都糾結左好耐咖喱有薯仔🥔三色椒🫑洋蔥🧅雞🐓薯仔真係入哂味 勁正🥳雞件就少失望 唔夠滑嫩啊啊啊🥺整體上唔係好辣 小朋友都食到叫咖喱點都要加薄餅 ($38) 2大塊煎到少燶地又夠熱點咖喱 真係prefect match 🤩📍燒豬頸肉 ($88)黎到個豬頸肉色水好靚😍 切好哂一片片一片薄切食到有少少炭燒味~食落唔會好油 肉質都唔會柴🤟🏻食食下份量都多 可以當小食sha
餐廳其實近尖東多少少~
因為係半島中心小巷中間 所以的確幾隱世🤣
餐廳設計偏文青風 同埋好open
有室內、外位置💺 Staff好似都有泰國人🇹🇭
平日7點到都爆場 所以都幾高人氣🔥
係尖沙咀黎講中等價位 食身質素唔錯~

📍老媽手打蝦餅 ($88)
蝦餅少貴🥺 呢個價錢得3件
但呢到賣點係手打🙌🏻 所以口感好好
食落去唔會好似出面咁實 比較爽口彈牙💓
外表炸得好香好脆又好薄
所以整體係出色 略為少咸但可接受👌🏻

📍啖啖蟹肉炒飯 ($138)
呢個炒飯都大份 3-4個share絕對無問題‼️
有葱花、蛋、同海量蟹肉一齊炒
食落去飯粒真係粒粒分明😍 調味剛剛好
仲可以加青檸帶酸 更開胃😗
配埋d小食個炒飯真係可以一碗接一碗🍚

📍黃咖喱雞 ($158)
黃咖喱同青咖喱小編都糾結左好耐
咖喱有薯仔🥔三色椒🫑洋蔥🧅雞🐓
薯仔真係入哂味 勁正🥳
雞件就少失望 唔夠滑嫩啊啊啊🥺
整體上唔係好辣 小朋友都食到
叫咖喱點都要加薄餅 ($38) 2大塊
煎到少燶地又夠熱點咖喱 真係prefect match 🤩

📍燒豬頸肉 ($88)
黎到個豬頸肉色水好靚😍 切好哂一片片
一片薄切食到有少少炭燒味~
食落唔會好油 肉質都唔會柴🤟🏻
食食下份量都多 可以當小食share👭

📍飛天炒通菜 ($78)
食泰國菜🇹🇭一定要食炒通菜!!!
呢到仲可以揀少辣🌶️小編接受到~
好夠穫氣 所以相對有少少油
通菜都好爽口 正常發揮😈

————————————————————
味道😋:7/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:7/10
2023-05-10 101 瀏覽
朋友想食泰國嘢,上網搵搵下搵到間新嘢,睇相好似幾靚,咁所以決定訂枱試試人氣好旺,坐滿晒。侍應都係講泰文,好似好正宗。我地叫咗:青芒果大蝦沙律,泰duck生菜包,雞肉鑊氣炒河,同埋兩杯招牌梳打。每碟都唔算大碟,似喺泰國食到嗰啲size(所以泰國人咁瘦)。青芒果大蝦沙律唔算太辣。青芒果比較淋,熟過平時食開嗰d,相應地會比較甜。沙律整體酸酸甜甜,開胃雞肉鑊氣炒河(前)同樣都係細細碟,河粉比平時食到既煙靭,同平時食嗰啲有啲唔同。用好闊嗰啲河粉加雞肉同雞蛋炒。特別地配上酸薑同埋辣汁。河粉同辣汁好夾,子薑解油膩感。泰duck生菜包(後)鴨肉好乾身,唔油。生菜嘅份量都幾多🥬🥬嘢飲方面,叫咗招牌梳打。有驚喜嘅味道,甜甜酸酸鹹鹹辣辣,味蕾有衝擊感,呢杯野我真心推介。我係愛酒之人仲叫老闆加shot vodka🥴呢間小店既食物水準,招呼,同裝修都唔錯。價錢都合理,會再嚟試埋其他野食

人氣好旺,坐滿晒。侍應都係講泰文,好似好正宗。
我地叫咗:

青芒果大蝦沙律

招牌Asura梳打

青芒果大蝦沙律
招牌Asura梳打
  • 雞肉鑊氣炒河
2023-05-09 69 瀏覽
前幾日同媽咪去呢間泰國餐廳食嘢~呢間泰國餐廳主打新式泰菜🤣裝修走工業風~好啱打卡🤣🤩一開始諗住人唔多,點知食到一半無啦啦好好生意🤣🤣老媽手打蝦餅:手打蝦餅熱辣辣又夠厚身 ,蝦肉彈牙!配上泰式酸辣醬汁好開胃泰式香煎帶子 :呢個菜式好精緻!帶子煎得啱啱好~醬汁同調味料混合得好正🤣好有泰式風味啖啖蟹肉炒飯:蟹肉都好多,啲飯吵到一粒粒❤️都唔錯~大蝦金邊粉:整體都唔錯,不過個人略嫌甜左少少🙈加上檸檬汁,多咗酸味之後就中和左甜味啱啱好~芒果糯米飯:份量好多🤣糯米飯配上香甜芒果肉,正呀🤣❤️飲品:-香蕉椰子Oreo奶昔-芒果🥭熱情果冰沙

啖啖蟹肉炒飯:蟹肉都好多,啲飯吵到一粒粒❤️都唔錯~

芒果糯米飯:份量好多🤣糯米飯配上香甜芒果肉,正呀🤣❤️

飲品:
-香蕉椰子Oreo奶昔
-芒果🥭熱情果冰沙
一間意外地質素有驚喜嘅泰式小店,會想再翻啅!餐廳菜式貴精不貴多,唔算多選擇,一張紙寫曬,但樣樣都好有水準,品嚐到真正嘅泰國味!建議親身嚟試下,你會感受到小店滿滿嘅誠意🫶🏻• 泰式香煎帶子 $128自家製醬汁以泰國香料同辣椒膏製成,味道酸酸辣辣,配上鮮嫩彈滑嘅帶子,好有特色!• 泰式燒雞 $108/half呢個幾抵食,半隻雞都好大份!雞肉醃得入味,燒得香口乾身,係比較正宗嘅泰國風味,配上泰式酸辣醬同甜辣醬😌• 雞肉鑊氣炒河 $98雞肉炒河是必叫的!如其名炒得好有鑊氣,而且一啲都唔油膩啊!選用咗泰國直送嘅河粉比起平時嘅大塊同闊身,望落都晶瑩剔透啲,質感軟糯煙韌,調味平均裹上每一條河粉,惹味得嚟隱隱約約食到胡椒香,真係好好食,推介😋• 招牌船河 $128湯底濃厚鮮甜,感覺足料無味精,係城中數一數二高質船河!配料有數塊厚厚嘅肉片同豬肉丸~• 飛天炒通菜 $78看似簡單嘅飛天通菜都唔可以睇少,同炒河一樣咁有鑊氣,我最鍾意佢夠辣,刺激過癮🔥• Lao zaab $95以冬陰公為靈感調配而成嘅Cocktail,入口先品嚐到微微嘅鹹味,之後係青檸嘅Fresh,最後喺喉嚨感受到一股辣勁,味道幾有層次感,
一間意外地質素有驚喜嘅泰式小店,會想再翻啅!

• 泰式香煎帶子 $128

• 泰式燒雞 $108/half

• 雞肉鑊氣炒河 $98

• 招牌船河 $128

• 飛天炒通菜 $78

• Lao zaab $95
以冬陰公為靈感調配而成嘅Cocktail,入口先品嚐到微微嘅鹹味,之後係青檸嘅Fresh,最後喺喉嚨感受到一股辣勁,味道幾有層次感,絕對可以一戰✨

• 泰式奶茶 $38
具獨特嘅泰式茶葉香氣,甜度適中🥰

• 西瓜沙冰 $48
清涼解渴嘅西瓜沙冰,夏天消暑一流🧡
2023-05-06 176 瀏覽
泰沾麵主打新派泰菜,型格的工業風格調,牆上的特色壁畫,和民族風地磚等,環境寧靜明亮。坐在玻璃窗吧枱旁,靜看繁華的街道,舒適放鬆,期待著地道的泰式大餐,令人大快朵頤。Asura's 燒大頭蝦 218燒大蝦份量巨型,炭燒下,品嚐到熱辣香口的感覺。大蝦表面焦香,雪白柔嫩的蝦肉,鋪上金黃的蝦膏,惹人垂涎。入口肉質爽彈,傳來陣陣鮮香,能一口氣細味蝦肉及濃稠蝦膏,惹味吸引,令人食指大動。老媽手打蝦餅88手打蝦餅新鮮香炸,質感脹卜卜,酥脆厚身,啖啖吃到粒粒蝦肉,沾上泰式酸辣醬汁,惹味得一口接一口。飛天炒通菜78通菜炒至柔軟細膩,鑊氣十足,散發出濃郁面醬香及蒜香,加上辣椒絲提鮮,微辣風味,越吃越過癮。燒原隻鮑魚 58 pc原隻鮑魚紮實、圓潤,入口帶嚼勁,味道細膩,鮮味柔滑,炭燒下散發鮑魚的純樸鮮香。芒果糯米飯78煙韌糯米飯,舖上鮮甜芒果肉,及奶白的椰漿,口感甜美冰涼。熟透芒果肉,多汁蜜甜,糯米飯口感綿密,洋溢椰味幽香,把芒果沾上椰漿,令人甜絲絲。龍眼冰 35杯中充滿龍眼肉,呷一口傳來陣陣甜香,香甜冰爽,滋潤喉嚨,帶桂圓香氣,十分清爽解渴。

Asura's 燒大頭蝦 218

老媽手打蝦餅88

飛天炒通菜78

燒原隻鮑魚 58 pc

芒果糯米飯78
龍眼冰 35
唔好眼大大睇錯咗,他們是在半島中心地下,唔係半島酒店地下(我第一眼就睇錯咗🙈🙈好彩同行人士提醒咗我)而且他們的入口不在商場入面,我哋都兜咗一個大圈先去到唔好睇佢個Menu以為好少嘢食,其實有隱藏Menu,需要問職員先知今日有咩隱藏Menu雞肉鑊氣炒河 Stir-fried chicken flat noodle $98推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟佢炒得好香好惹味,而且每一條河粉都吸晒啲醬汁,食落有少少煙靭,唔會太過淋身,而且我平時唔係好鍾意食芥蘭,但係佢咁樣炒埋一齊再配上旁邊的辣醬,我不自覺就食咗好多芥蘭,不過唔係好食辣嘅朋友記得唔好點太多,因為真係有啲辣🥵泰式香煎帶子 Thai-style pan-seared scallops $128 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟雖然128先得4粒係有啲心痛錢包,但是食完又覺得貴有貴嘅道理,首先佢用嘅係可以刺身級嘅帶子,食落好落牙爽口;雖然原本帶子的味道偏淡身,但配上佢哋餐廳特別調製嘅泰式辣醬一齊就更加惹味魚露豬頸肉 Deep-fried pork neck $88推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟其中一個隱藏Menu,超級好食!強力建議老闆放佢入Menu,要令每一個嚟餐廳

推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

其中一個隱藏Menu,超級好食!強力建議老闆放佢入Menu,要令每一個嚟餐廳嘅人都試吓!雖然佢外表炸到有少少似豬油渣,但係你食落就知外層炸到好酥脆,但內裡都唔會好乾身,而且加上魚露嘅味道又好特別,令人食到停唔到口(不過唔鍾意食魚露或者腐乳這些味道的人可能會接受不到這個味道)

招牌泰式沾麵 Thai dipped noodle $108
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

老闆一開始就已經講明,如果唔係好食得辣嘅就唔好叫依個,因為真係好辣(大約三哥三小辣左右)同埋佢有兩種咖喱可以選擇,分別係紅咖喱和青咖喱(紅咖喱會再辣少少)我哋今次就叫咗個紅咖喱,然後入面會有魚蛋和豬紅;平時食咖喱都唔會有豬紅,估唔到豬紅配咖喱,其實都幾好食,魚蛋應該係佢哋自己親手整(因為食到有魚骨🙊)不過配咖哩就真係一絕

沾麵質感我就一般,雖然分成四份方便食用,但我覺得太過淋身,個人不太喜歡

芒果熱情果沙冰 Mango passion fruit slushies $55
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

飲落酸酸甜甜好開胃,而且睇住佢用新鮮芒果整,飲多咗都唔會覺得太甜,整體感覺好清爽,好適合食完辣嘢之後飲一啖清一清味蕾

龍眼冰 Longan $35 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

我本人就一般般龍眼冰(基本上都唔會飲)但係同行人士又幾鍾意飲,佢話依杯都唔錯,食辣野配埋一齊食都唔錯,而且仲可以潤喉😂😂

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒
一段時間冇食泰國,諗住搞搞新意思,試下不一樣嘅泰國菜🥳 依家年頭開業,位於比較隱蔽少少嘅位置,一入門口望左手邊會見到由藝術家 kristopherh設計嘅壁畫,配搭帶點工業風嘅磚牆以及民族風地磚,非常IGable✨😎 就連佢哋嘅菜式都夠哂睇頭,由泰廚主理,係地道泰國菜裏面加入創新元素,例如鴨肉生菜包! 以及出面比較少見嘅泰式沾麵都食到🥢 絕對係充滿驚喜感嘅小店-泰Duck生菜包 ($118)雞肉豬肉都食過,鴨肉真係第一次試🤤 食落更有咬口之餘,鴨肉味香濃,配上地道嘅泰國香料味,酸酸辣辣,非常惹味!🦆🌶*泰式香煎帶子 ($128)擺盤好似食泰菜fine dining 咁😍 帶子好嫩口,兩面微微煎香至金黃色,加埋自家調配嘅泰式甜辣汁,開胃之餘唔會遮蓋帶子原來嘅鮮味!*老媽手打蝦餅 ($88)私心大推!由老闆媽媽親自整作,絕對唔係來貨咁簡單!!! 食得出比出面嘅蝦餅嘅蝦肉份量更多,每啖都充滿蝦嘅鮮味❤️ 而且整體質感係偏空氣感軟綿綿個隻,唔會過份油膩!可以話係香港食過數一數二好食的😎*燒大頭蝦 ($198)有成一個半手掌大嘅大頭蝦真係唔係邊度都食到✋🏻🦐 前面爆哂膏,食落夠哂鮮!蝦肉嘅位置結實

泰Duck生菜包 ($118)

泰式香煎帶子 ($128)

老媽手打蝦餅 ($88)

燒大頭蝦 ($198)
有成一個半手掌大嘅大頭蝦真係唔係邊度都食到✋🏻🦐 前面爆哂膏,食落夠哂鮮!蝦肉嘅位置結實新鮮,啖啖肉夠哂滿足!記住要點埋附上一旁嘅泰式海鮮醬,咁先夠泰式風味💕

大蝦炒金邊粉 ($118)
炒得夠乾身,幾有鑊氣🔥金邊粉係煙煙韌韌個款,調味適中,唔會太重口味!加埋兩隻大蝦,泰國必食美食之一!

招牌泰式沾麵- 青咖喱雞 ($108)
當日去到嘅隱藏Item✨ 亦係香港比較少見嘅菜式~ 青咖喱醬好香椰奶&香料味,而且辣得幾過癮🥳 除左有雞肉,仲有魚丸以及豬紅~ 用麵條,配上芽菜以及酸菜,再沾上湯汁一齊食,係傳統泰式滋味!

芒果糯米飯 ($78)
甜品一定唔少得芒果糯米飯🥭 正常發揮,芒果幾甜,最重要係糯米飯夠煙韌,椰汁夠香!秒速KO冇難道

蝶豆花香茅梳打 ($42)
招牌Asura梳打 ($48)
兩款飲品都係非常清爽解膩,而且加挺左啲泰式元素!比較特別嘅一定係加左辣椒嘅Asura梳打,除左帶點微辣嘅衝擊感,仲帶薑&香茅嘅清香🌿
2023-04-11 171 瀏覽
今日下晝去咗尖沙咀呢一邊行街,最後就揀咗呢一間泰國餐廳食飯,等位過程都好方便,大概都係等咗15分鐘就有位,餐廳裝修簡約,坐落都幾舒服 座位唔會有太迫嘅感覺今日比較推介嘅,係呢一個泰式大蝦炒金邊粉,金邊粉配以不同嘅配菜,食落非常有口感,調味上亦都唔會炒得太辣,符合到香港人嘅口味 炒金邊粉亦都非常有鑊氣,份量亦都非常大 最後要讚吓佢嘅大蝦,足足有三大隻!每一隻都非常爽口彈牙,配埋金邊粉食,絕對一流! 總括用餐愉快,店員態度亦都非常唔錯
座位唔會有太迫嘅感覺

炒金邊粉亦都非常有鑊氣,份量亦都非常大
總括用餐愉快,店員態度亦都非常唔錯
泰國民族風🦞咖哩滲盡肉蟹精華🥘新派泰式沾麵!-雖然店名叫泰沾麵,但仲有唔少精緻泰菜,呢到嘅煙韌鑊氣炒河,更加係田中食過最好食,之前都忍唔住Post咗上story。小店位於尖沙咀,但位置超隱蔽,店面由老闆親身主理,一口流利泰文,幾乎每枱都會親自招呼介紹,真係地道人情味小店。-🦐老媽手打蝦餅 ($88)係佢地IG見到真係由媽媽手打,限量未必每日有,加入足料真蝦肉打成,直接生炸,食到粒粒爽彈鮮蝦肉,特別鮮甜。🥘雞肉鑊氣炒河 ($98)絕對係田中食過最好食嘅炒河,河粉特地由泰國訂過黎,晶瑩剔透,口感煙韌,而且堅有鑊氣,連蛋絲都炒得香口微脆。🍜招牌泰式沾麵 ($108)估唔到泰菜都有沾麵,湯底定期會轉,今次係特製紅/青咖哩,紅咖哩加入魚蓉煮起,濃厚惹味,沾完再撈酸菜芽菜更正。-🦀Asura's 咖哩炒蟹 (~$488)1️⃣招牌必叫,每日限量新鮮大肉蟹,肉質特別鮮嫩Juicy,份量亦夠2-4人Share。2️⃣重點係個咖哩,鴨蛋蛋香極濃厚,滲入鮮甜肉蟹精華,甘香得似蟹膏,完全係白飯神偷。🦞Asura's 燒大頭蝦 (價錢按Size唔同)好似龍蝦咁霸氣嘅大頭蝦,Size少有地大隻,蝦頭大件爆膏,新鮮燒香特
泰國民族風🦞咖哩滲盡肉蟹精華🥘新派泰式沾麵!

🦐老媽手打蝦餅 ($88)

🥘雞肉鑊氣炒河 ($98)

🍜招牌泰式沾麵 ($108)

🦀Asura's 咖哩炒蟹 (~$488)

🦞Asura's 燒大頭蝦 (價錢按Size唔同)
好似龍蝦咁霸氣嘅大頭蝦,Size少有地大隻,蝦頭大件爆膏,新鮮燒香特別Juicy。

🥭青芒果炸蝦沙律 ($118)
🦪泰式香煎帶子 ($128)
擺盤精緻如法國菜,但就用上幾款泰國香料,大大粒鮮甜帶子,惹味又層次豐富。

🧉Canele 可麗露 - 斑蘭/椰子 ($48)
少有泰式口味,外層超級香脆,內層軟熟,之前田中都Post過上Story,有網友試完都話超正。

🍹招牌Asura梳打 ($48)
🍨香蕉椰子Oreo奶昔 ($55)
同樣注入泰式新派元素,前者微辣帶香料香,爽快解渴,後者三款材料打起,椰香超濃厚。

Asura 泰沾麵 @asura_thai
🗺️尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖