2016-09-13 789 瀏覽
可能我很喜歡泰菜的關係,所以每一次去食泰菜的時候期望都會比較高一點,問題可能出係我度吧!我叫了泰式滷豬脾飯,一望點解還有多條豬毛留在啲豬皮上唉……試下啲豬肉好硬完全沒有豬脾的嫩滑,個泰式冬蔭功河係完全沒有冬蔭的酸辣醒胃的味道唔講都唔知自己食緊冬蔭功,個海南雞更奇怪竟然係白飯,啲雞肉也冇味真的所有胃口也倒了原來這間開了不久,希望以後會改進一下吧🙄
泰式滷豬脾飯
泰式冬蔭功河
海南雞飯
我叫了泰式滷豬脾飯,一望
點解還有多條豬毛留在啲豬皮上
唉……試下啲豬肉好硬完全沒有豬脾的嫩滑
,個海南雞更奇怪竟然係白飯,啲雞肉也冇味
真的所有胃口也倒了

原來這間開了不久,希望以後會改進一下吧🙄
2016-09-06 392 瀏覽
突然想食泰國野, 所以就上左open rice睇睇, 本身想食d多好評而又"老字好"既, 諗諗下不如試新野~之後睇到呢間新開, 所以就試下睇下有無咩特別可能星期一而且又係新開, 一入到去餐廳完全無客可以自己揀坐邊就邊~~朋友到步後, 就點菜, 揀左4個, 其中一個吾記得影相1- 馬拉盞炒通菜, 本身好想食椰菜苗, 不過睇哂成個menu都無椰菜苗, 所有唯有揀通菜啦~  少少辣味, 菜亦都算新鮮2- 炸蝦餅, 一個order有4件, 每件有青瓜卷住, 4個菜之中呢個最為普通係好大件熱辣辣炸起一定吾會差得去邊, 但個蝦餅比較多粉, 吾係好食得出有咩蝦味3- 明爐魚,  好大條, 味道酸酸甜甜咁都ok, 有蔥, 香茅, 草茹同粉絲上面, 而且附有一碗湯可以自己加落去價錢$148相對貴左小小, 雖然味道吾係差, 但未值呢個價4- 泰式豬手, 其實未聽過, 朋友話想試所以就叫左, 無骨既, 起哂肉出尼, 有小小似鹵水汁咁既顏色, 有個泰式酸辣汁可以點尼食~ 豬手下面仲有芥蘭伴碟

之後睇到呢間新開, 所以就試下睇下有無咩特別

可能星期一而且又係新開, 一入到去餐廳完全無客

可以自己揀坐邊就邊~~

朋友到步後, 就點菜, 揀左4個, 其中一個吾記得影相

少少辣味, 菜亦都算新鮮

價錢$148相對貴左小小, 雖然味道吾係差, 但未值呢個價

馬拉盞炒通菜
泰式炸蝦餅
明爐魚
2016-09-05
馬拉盞炒通菜
2016-08-28 362 瀏覽
昨午和老公去完旺角朗豪三星換超市禮券後,行經砵蘭街一間門面用綠草裝飾之泰風泰國餐廳!進入後感覺內部環境都幾舒適!座位唔多約3拾幾4拾個!老公叫咗鹵豬膝飯(肉質淋滑甜味適中),我自己就叫咗青咖哩雞飯(微辣椰味清香),另午餐特價加配米網春卷(酥脆爽口),炸蝦餅(蝦肉彈牙),椰汁西米盏2件(清甜軟滑), 及另加2杯青檸疏打,埋單都是$15X,基本食物水準幾高及價錢合理!抵讚……
青咖哩雞、鹵豬膝、網春卷、炸蝦餅
青咖哩雞、鹵豬膝、網春卷、炸蝦餅
2016-08-27 228 瀏覽
再次嚟泰風食我嘅晚餐,環境同氣氛都好泰國令到我非常之愛泰國嘅我都好喜歡呢度嘅環境!佢哋嘅食物真心比得上係泰國食嘅味道👍👍👍今次我點咗馬拉盞炒通菜(本身係點芥蘭但冇哂),雜錦拼盤,乾炒牛河😅😅😅(講出嚟我都笑咗好似係茶記叫咁樣😅但炒河中出現芥蘭)我覺得今次係個炒芥蘭比較爭少少可能因為我嚟到嘅時候已經係十點幾將近last order啩,但整體都係好味😋👍👍👍👍good good good同埋個哥哥仔係非常靚仔成個韓國人咁
2016-08-27
2016-08-06 287 瀏覽
經朋友介紹之下,走入呢間新餐廳試下,位置可能因為係後街,所以比較難發現了吧。一入門口有一道黑色的牆,用上粉筆畫了一幅畫上去,有別一般的泰國餐廳🇹🇭。老闆介紹我地食佢地出名的生菜包,同豬手。生菜包嘅肉碎炒得鬆身但亦帶有肉汁,有少碎的辛辣,叫人食得好惹味。食到一半,但生菜就食哂啦,唔梗要,可以向老闆添加的。食泰式豬手🐷最怕就係佢好膩同有一團肥膏。望落的豬手非常有光澤佈滿濃濃的醬汁,一咬肉炆得好林,而且唔會好肥,而且佢附上泰式酸辣汁,可以蘸去一陣肥膩感。份外細心。女孩子又點可以唔食菜呢?叫了一道飛天通菜🌶🌶。點解叫飛天通菜?老闆話因為比較辣,所以叫飛天,相信係辣到飛天的關係吧!好采我快都食得辣,所以我覺得Ok可以接受。😁

老闆介紹我地食佢地出名的生菜包,同豬手。

食泰式豬手🐷最怕就係佢好膩同有一團肥膏。

泰式豬手
飛天通菜
生菜包
泰式豬手
飛天通菜
生菜包
2016-07-24 246 瀏覽
今日本身諗住去食西餐 點知無位 隔離開左間新泰菜就行入去試下 入到去都覺得幾有情調 叫左個馬拉盞通菜 味道適中 唔會太咸 咖哩羊膝呢個就真係有d驚喜 估唔到羊膝同咖哩可以咁夾 炒金邊粉就不過不失 普通野 算有d鑊氣 呢間野都可以再番食 下次想叫個炒蝦試下