2023-05-22 37 瀏覽
今日同朋友去左奧海城行街,無意中發掘到一間平靚正既泰國菜,太耐冇去過泰國既我哋,就決定入去試吓,以解相思之苦🫣⭐️泰式炒河,配料有幾款選擇,豬頸肉/牛肉/雞肉/肉碎,辣度仲可以揀微辣/小辣/中辣,大辣🌶️✨我哋揀左微辣豬頸肉🐽豬頸肉份量好多,肉質爽口,配菜方面有粟米芯🌽紅蘿蔔🥕芽菜,而河粉每一條都炒得非常入味,沾滿醬汁🤤⭐️泰式生菜包🥬辣肉碎配上香葉,味道清新得黎,又咸咸辣辣,非常過癮🤩⭐️我哋仲加左3款小食,泰式青木瓜沙律🥗泰式無骨鳳爪,炸蝦餅🍤✨泰式無骨鳳爪,味道酸酸辣辣✨泰式青木瓜沙律,配料仲有蕃茄仔同炸蒜粒,撈埋一齊食味道好清新😋✨炸蝦餅,炸到金黃脆口,口感仲彈彈牙,令人想食完一舊又一舊😝

✨泰式無骨鳳爪,味道酸酸辣辣

2023-05-21 23 瀏覽
今日星期日family day,我哋就一家人去咗奧運站去食午餐。屋企人想食泰國菜,就去咗奧海城呢一個food court入邊,揀將呢間泰國餐廳食,性價比好高😍😍三個人賣單先二百幾蚊,樣樣嘢都好好食!叫咗個海南雞飯,海南雞好新鮮,雞皮爽滑,雞肉嫰滑,例湯亦都好重胡椒味,好惹味😋加配左一個小食係泰式無骨鳳爪,辣得來好惹味!好爽脆!食唔停口!另外叫咗個豬頸肉小食,豬頸肉好入味,煎嘅火候啱啱好,亦都唔會太燶。蒜蓉炒芥蘭,芥蘭好新鮮!好鮮甜!好香嘅蒜蓉味😍😍最後甜品叫咗個芒果糯米飯,配上椰汁,簡直一流😍😍暖笠笠嘅糯米飯加上凍冰冰嘅芒果,口感好有層次,做甜品perfect 😎😎

而家想搵個地方食晚飯又唔限時都唔易,朋友就提議去大角咀嘅大食代Food Court,價錢幾大眾化,而且有好多選擇。我地叫左幾樣一齊share:海南雞飯配油飯 ($65, 8/10): 雞肉嫩滑,配埋豉油,薑蓉同酸辣汁,啱晒唔同口味嘅朋友。油飯質感軟糯,食落帶有香茅香氣。跟餐嘅冬瓜湯都幾清甜,亦有好多冬瓜粒泰式船麵 ($40, 8.5/10): 我地揀左泰式河粉,呢隻河粉較一般粗身,食落口感爽滑帶點煙韌,食落有啲似索滿湯汁嘅粉皮。各樣配料例如豬肉丸 ($6, 7.5/10),豬頸肉 ($8, 8/10)嘅味道亦唔錯我地仲加配幾樣小食:泰式魚餅 ($20, 8/10):質地幾彈牙,又唔會太乾,配上酸酸辣辣嘅醬汁,好開胃炸蝦餅 ($13, 8/10):炸得香脆可口,蝦肉鮮甜,而且唔會太油膩香葉包雞 ($13, 7/10):雞肉食落有多種香料,例如香茅,檸檬葉等嘅香氣,層次豐富,肉質唔算乾,但如果更juicy 會更好上湯時菜 ($13, 7.5/10): 生菜爽嫩無渣

我地仲加配幾樣小食:

上湯時菜 ($13, 7.5/10): 生菜爽嫩無渣

2023-05-11
2023-05-19 18 瀏覽
喺奧運唔知食乜好,去大食代就啱晒,選擇夠多。今次同屋企人揀咗泰國嘢價錢唔貴 除咗泰式嘅飯、炒粉麵,仲有串燒,湯,同其他小食,選擇都算幾多泰式炒河粉(雞肉)泰式炒河粉,可以選擇自己鍾意嘅肉類:雞肉/ 牛肉/豬頸肉/肉碎呢個河粉幾特別,比較寬闊,而且質地柔軟,睇落接近半透明,煙韌彈牙唔易斷,幾好食🤤雞肉,芽菜,粟米芯,芥蘭等等配菜都幾多,口感唔錯,抵食!有碗胡椒味好重嘅湯,仲有冬瓜,幾好飲嗌咗一個主食,可以加錢換購小食$13 泰式無骨鳳爪,有三隻,同好多香口蔬菜,味道辣辣地,酸酸哋,好開胃因為屋企人要戒澱粉質,話夜晚食得多飯會肥喎🤔🤔 所以就淨係叫咗串燒俾佢食,點知好食到停唔到口!香噴噴,味道香濃,有帶少少甜味,推薦!

泰式炒河粉(雞肉)
雞肉,芽菜,粟米芯,芥蘭等等配菜都幾多,口感唔錯,抵食!

有碗胡椒味好重嘅湯,仲有冬瓜,幾好飲

嗌咗一個主食,可以加錢換購小食

1K
2023-05-19 36 瀏覽
今年飛咗兩轉嘅大胃,就嚟冇錢開飯,其實冇錢食晚餐,都唔一定食頹飯嚟food court其實都唔錯,選擇夠晒international,價錢又冇咁貴,今次食嘅泰國嘢,抵食又好食平時一份豬頸肉飯價值都唔平,呢間價格水平可接觸,仲幾大份,豬頸肉燒得彈牙爽嫩,有兩三款醬可以點嚟試吓白飯加幾蚊變身油飯,勁大份,油香幾足Phad Thai係大胃幾乎次次食泰國嘢必嗌,呢間啲份量大到呢,兩個人食都要努力啲搵唔到青檸調味,原來本身已調味調到酸酸甜甜,非常之開胃,加埋啲花生碎仲正跟餐附送例湯,飲完都幾舒服加錢有小食跟,炸蝦餅好吸引,炸至金黃脆卜卜,裡面好彈牙香葉包雞好特別,拆開係醃咗辣味嘅雞肉,惹味又嫩滑

泰式燒豬頸肉飯

白飯轉油飯

白飯加幾蚊變身油飯,勁大份,油香幾足

泰式炒金邊粉

跟餐附送例湯,飲完都幾舒服

炸蝦餅

加錢有小食跟,炸蝦餅好吸引,炸至金黃脆卜卜,裡面好彈牙

香葉包雞

香葉包雞好特別,拆開係醃咗辣味嘅雞肉,惹味又嫩滑
2023-05-18
5 分鐘 (堂食)
泰式燒豬頸肉飯
白飯轉油飯
泰式炒金邊粉
炸蝦餅
香葉包雞
2023-05-18 34 瀏覽
🇭🇰|泰‧雅📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖———————————————今次帶大家睇下奧運站有咩好食!!又平又好食 試下去Food Court發掘先無錯 今次又天選中左泰菜賣相睇落都唔差 其實幾吸引就黎睇下佢嘅味道如何啦?———————————————🔖泰式燒豬頸肉飯 HKD62🌕🌕🌕🌑🌑豬頸肉好厚身 啲邊燒得好香口最開心佢有啲炸蒜係面調調味之外 再加左啲口感而且肉量都多 足夠配飯食但可惜扣分位主要係啲白飯度太硬了。。。除左有淋到汁嘅位以外都好難弄開啲飯食🔖香葉包雞 (*跟餐加購) HKD13🌕🌕🌕🌕🌑見佢個名咁特別 就嗌左黎試試佢係啲雞肉用班蘭葉包住 然後再拎去炸入面雞肉炸得好軟林 雞肉唔會被炸到好乾而且佢係徵辣 點埋雞醬好好食!但再多一兩舊會開心啲🔖泰式炒金邊粉(雞肉) HKD68🌕🌕🌗🌑🌑雞肉同啲金邊粉比例都唔錯唔會得淨係食到金邊粉 無雞肉但扣分位都係因為啲粉太乾了可能要好好咬多幾啖先吞到金邊粉嘅味道唔算太重 淡左少少但加少少醬配搭嚟食 就比較好啲🔖泰式香辣肉碎生菜包 HKD68🌕🌕🌕🌕🌕生菜 全部大大塊~~~包保生菜夾到好多肉碎大大啖咁食 正!!碎肉炒得好香 少
🇭🇰|泰‧雅
📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖
———————————————
今次帶大家睇下奧運站有咩好食!!
又平又好食 試下去Food Court發掘先
無錯 今次又天選中左泰菜
賣相睇落都唔差 其實幾吸引
就黎睇下佢嘅味道如何啦?
🔖泰式燒豬頸肉飯 HKD62
🌕🌕🌕🌑🌑
豬頸肉好厚身 啲邊燒得好香口
最開心佢有啲炸蒜係面
調調味之外 再加左啲口感
而且肉量都多 足夠配飯食
但可惜扣分位主要係啲白飯度
太硬了。。。除左有淋到汁嘅位以外
都好難弄開啲飯食

🔖香葉包雞 (*跟餐加購) HKD13
🌕🌕🌕🌕🌑
見佢個名咁特別 就嗌左黎試試
佢係啲雞肉用班蘭葉包住 然後再拎去炸
入面雞肉炸得好軟林
雞肉唔會被炸到好乾
而且佢係徵辣 點埋雞醬好好食!
但再多一兩舊會開心啲

金邊粉嘅味道唔算太重 淡左少少
但加少少醬配搭嚟食 就比較好啲

🔖泰式香辣肉碎生菜包 HKD68
🌕🌕🌕🌕🌕
生菜 全部大大塊~~~
包保生菜夾到好多肉碎
大大啖咁食 正!!
碎肉炒得好香 少辣嘅程度
連我呢啲唔太食得辣嗁都接受到
📝仲有 Counter嘅哥哥姐姐服務態度都超好
一間舖呢樣嘢都好緊要!
2023-05-17
  • 泰式香辣肉碎生菜包
  • 泰式燒豬頸肉飯
《📍泰‧雅食評 》by@ihungry.hk一講起Food Court,唔少人都會覺得係「頹食😖」!今日小編會顛覆你對Food Court嘅誤解,為你發掘一間地道嘅隱世泰國餐廳🔥!位於奧海城大食代嘅泰‧雅,主打多款超地道超高CP值嘅泰國菜,重點係抵食地道質素又高💟,中意食泰國菜嘅你同妳係絕對唔可以錯過😎!🔸『豬頸肉泰式炒河粉 - $58』泰式炒河粉係泰國菜必叫,點可以唔試😘!泰式炒河非常之有獲氣,醬汁酸酸辣辣,超級惹味又地道!值得一讚係炒河粉唔會炒得太過,口感係食過炒河粉之中最Q彈嘅一次,不過豬頸肉就微微炒得有少少過火,不過依然係超重口味,值得一試🔥!🔸『泰式船麵- $40(淨麵底)』▶️配料加咗豬頸肉及牛肉泰式船麵本身已經加入咗好多豐富配料,包括芽菜、炸蔥、九層塔等,令湯底更加之濃郁,亦都味道更具層次,絕對還原到泰國夜市嘅地道感覺,簡易係好味MAX!而且船麵嘅份量係超!足!料,無論係配料或者麵嘅份量都係好多(小編成日食到一啲份量勁少嘅船麵),絕對係超超超高CP值😍!🔸『泰式香辣肉碎生菜包 - $68』肉碎嘅油脂比例係PERFECT👍,唔會少得太過乾身,香辣超超超惹味,好食到小編加咗啲香
《📍泰‧雅食評 》by@ihungry.hk

🔸『豬頸肉泰式炒河粉 - $58』

🔸『泰式船麵- $40(淨麵底)』
▶️配料加咗豬頸肉及牛肉

🔸『泰式香辣肉碎生菜包 - $68』
肉碎嘅油脂比例係PERFECT👍,唔會少得太過乾身,香辣超超超惹味,好食到小編加咗啲香辣肉碎灼撈飯,真係十碗飯都唔夠啊!生菜亦都非常新鮮,配上超惹味嘅香辣肉碎,絕對係好食到食唔停口啊💓!

🤪iHungry肚餓指數:8/10分
2023-05-17 48 瀏覽
去奧海城行街睇戲之餘🙋🏻‍♀️想食平靚正好西就要黎呢個food court😋泰國野黎講呢間都算幾唔錯又夠飽肚👍🏻價錢又親民🤑🐓海南雞飯 配油飯 $65雞皮薄得黎色澤黃,皮下仲帶啫喱,雞肉肉質嫰滑,配埋泰式醬汁食非常好味 頗有水準,另外隨餐仲配油飯同冬瓜湯,油飯夠香 夾埋雞一齊食一流,湯就微微辣略帶胡椒味都幾開胃🍲泰國船麵 ($6配料4款)$64個底撰左河粉,配料撰左四款,分別有牛肉丸、雞絲、唐生菜、扎肉,全部配料份量都好足,河粉泰國直送,大大條,口感獨特,有d似涼皮,但更加煙韌好咬口,食到唔停口,湯底經典正宗,味濃而不咸🍖 泰式冬蔭功雞肉串燒(半打)$68串燒微焦香口,食落淡淡冬蔭公味,唔算好濃亦唔會太鹹,整體都幾唔錯幾惹味,兩個人食過下口癮都係唔錯既選擇

🐓海南雞飯 配油飯 $65

🍲泰國船麵 ($6配料4款)$64

🍖 泰式冬蔭功雞肉串燒(半打)$68
泰式冬蔭功雞肉串燒
泰式冬蔭功雞肉串燒
2023-05-16 30 瀏覽
📍泰‧雅大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖行開奧運,聽人講奧海城有個好大嘅foodcourt就去食下。Foodcourt有好多唔同菜式選擇,有日、韓、上海等,我哋就揀咗呢間泰國菜。聽其他食客講個場平時好多人,好彩我哋去嗰日輕鬆搵位~1️⃣燒豬頸肉泰國船麵 $48|呢個最推薦!個河粉比起一般河粉粗好多,似陳村粉。幾煙靭,唔會一夾就斷,都有啲咬口。雖然望落去好似份量唔係好多,但其實都好夠飽。豬頸肉真係好正好爽口,而且食落去唔會成口油。唔錯!2️⃣海南雞飯 $65|油飯有雞油味、香茅味,幾香~份量都好多,朋友笑稱分量夠地盤工人食飽。個泰式辣醬幾好食,酸酸辣辣,幾清新~3️⃣套餐升級 — 泰式豬頸肉沙律(小) $13|豬頸肉都係好好食!沙律會有其他嘅蔬菜,佢呢個辣汁好似比起海南雞飯個泰式辣醬辣啲。第一啖係冇乜感覺嘅,但後勁強烈。4️⃣香芒椰汁糯米飯 $68|啲芒果熟得啱啱好,又甜又酸、腍腍哋~糯米飯好有椰香!如果再行過奧海城都會再食多次燒豬頸肉泰國湯河!個口感幾特別~
📍泰‧雅
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

2023-05-15 26 瀏覽
餐廳位於大食代ғᴏᴏᴅ ʀᴇᴘᴜʙʟɪᴄ裏面, 環境比一般的ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ精緻有特式, 坐位寬躺舒適我們點了泰式蒜香雞扒飯雞扒外皮薄不油、乾爽酥脆的雞皮、雞肉柔嫩多汁, 再鋪上蒜粒、蒜香味濃, 再配上太陽蛋及青瓜, 風味十足✨泰式炒河粉🌶️配料可以選擇雞肉/牛肉/豬頸肉/肉碎辣度可選小、中、大辣選了牛肉及大辣, 牛肉份量多夠嫩滑, 寬粉很爽滑、每一片寬粉都很入味, 配菜還有粟米芯、芽菜、紅蘿蔔絲、芥蘭, 非常豐富, 酸甜帶辛辣的味道, 十分惹味😜香芒椰汁糯米飯🥭芒果肉細緻無渣、清甜多汁, 椰香飄飄、糯米飯軟糯香甜非常煙韌即叫即製作, 食物新鮮熱辣, 親民又夠地道、ᴄᴘ值高,、整體不錯

我們點了
泰式蒜香雞扒飯

泰式炒河粉🌶️
配料可以選擇雞肉/牛肉/豬頸肉/肉碎
辣度可選小、中、大辣

香芒椰汁糯米飯🥭

• 泰式蒜香雞扒飯
  • 香芒椰汁糯米飯
最近在奧海城發掘了一家名為「泰雅」的泰國菜餐廳,美食水準真的是一流啊!👌我們點了一道泰式豬頸肉炒河粉($68),選擇了中辣口味。這道菜真的是太美味了,辣度十足,回味無窮,讓人愛不釋手!😍豬頸肉質鮮美,口感滑嫩,讓人吃了後回味無窮。而且價格實惠,性價比超高!💰另外,我們還點了半隻海南雞($118),肉質柔嫩多汁,口感非常好。配上美味的海南雞飯和醬汁,真的是讓人垂涎欲滴!🤤總的來說,如果你是泰國菜的愛好者,一定要去「泰雅」一遊!尤其是他們的泰式豬頸肉炒河粉,真的是超正宗,愛辣的人更不要錯過中辣口味!👍

我們點了一道泰式豬頸肉炒河粉($68),

另外,我們還點了半隻海南雞($118),

2023-04-13
✅ Located at Olympian city. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering modern thai food.✅ Their tea set is a great deal✅ Food portion is huge ✅ Really tasty food. Everything we had was surprisingly good. Great value. Nice Thai food with authentic taste as in Thailand ✅ All fresh ingredients ✅ Nice interior design✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for

✅ Food portion is huge

✅ All fresh ingredients
✅ Nice interior design
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to eat in Thai food
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance
2023-05-08 46 瀏覽
2點幾同朋友有啲餓,去左Foodcourt食🤣2個人Share 一個主食同小吃,諗著飽下肚算,但估唔到又幾好味😍我地就叫左泰式蒜香雞扒飯 $50 個雞好Juicy 同大件,$50 性價比真係好高🤣 配埋例湯,飯加埋鼓油,撈埋啲蒜,無得輸另外,+$13 叫個泰式青木瓜沙律,唔係講笑,啲辣粉堅辣,青木瓜爽爽地🤣 夏天食一流最後,叫多左個泰式沙嗲雞肉串 (半打) $68。佢另配個酸辣醬,同M記嗰啲唔同,呢隻個香料味層次高啲🤣 而且雞肉串餣得好香

我地就叫左泰式蒜香雞扒飯 $50

最近去了奧海城的food court,發現了一家叫做「泰雅」的泰國菜餐廳,真的是太超值了!我點了青咖喱牛肉飯,只需要$58,份量又大又足,而且牛肉十分嫩滑,配上濃郁的青咖喱汁,真的是太好吃了!我的朋友則點了泰式蒜香雞扒飯,僅僅$50就有一塊大雞扒,十分滿足!而且她還加了蝦餅,只需另加$20,就有4塊酥脆可口的蝦餅,超級划算!除了價格實惠,這家泰國菜餐廳的味道也很道地,絕對不是那些假冒的泰國菜!店家使用的材料新鮮,調味也十分恰到好處,特別是那個青咖喱汁,完全是讓人一口接一口,停不下來!總之,如果你想在奧海城找到一家便宜又好吃的泰國菜餐廳,「泰雅」絕對是你的不二選擇!
我點了青咖喱牛肉飯,只需要$58,份量又大又足,
而且牛肉十分嫩滑,配上濃郁的青咖喱汁,真的是太好吃了!

2023-05-02
午餐
2023-04-29 54 瀏覽
泰‧雅 (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖【芒果糯米飯】芒果糯米飯呈現出淡黃色,外觀十分精美,芒果切成小塊放在糯米飯上,看起來讓人垂涎欲滴。芒果糯米飯散發出濃郁的芒果香氣,讓人食指大動。軟糯有嚼勁,芒果的甜味和糯米飯的黏滑口感完美結合。【蝦餅】蝦餅外皮呈金黃色,看起來十分酥脆,內裡則是粉紅色的蝦肉,色彩鮮豔。蝦餅炸得酥脆,將蝦肉的鮮味和油香完美釋放出來,口感酥脆,蝦肉鮮美可口。【泰國船麵扎肉】泰國河粉透明,搭配上色澤鮮艷的扎肉,看起來十分誘人。泰國船麵上淋上了濃郁的醬汁,散發著香辣的味道,扎肉也帶著烤焦的香氣。泰國船麵入口有著QQ的口感,搭配上香辣的醬汁和扎肉的炭烤味道,是一道口感豐富、味道獨特的美食。【海南雞飯 黃油飯】海南雞黃油飯搭配上青瓜的裝飾,色彩繽紛,很清新。海南雞黃油飯都帶著淡淡的米香氣,搭配上鮮嫩的雞肉和清爽的青瓜,讓人食指大動。黃油飯口感綿密,帶有濃郁的奶香。
泰‧雅 (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

【芒果糯米飯】