2023-04-28 59 瀏覽
海南雞飯和肉骨茶一直是我至愛的星馬菜💗在尖沙咀海運中心這間「海南少爺」,午市供應抵食高質星馬餐,除了海南雞,還有其他挺多的選擇。這裏裝潢古典有氣派,深木色主調十分優雅舒適🫶🏻靠窗的位置透過落地玻璃還可欣賞美美的海景。我們一行二人點了兩份午餐,感覺口味很正宗喔,而且全部料理都不添加味精。午餐Set還包括了飲品,推薦龍眼冰,十分清甜。🔶招牌海南雞飯配肉骨茶 $120+8一個餐包含了兩款我最喜歡的馬來菜💗海南雞還可以加$8轉雞髀,海南雞雞味濃郁,肉質十分滑嫩,附上三款醬汁,各有風味。肉骨茶十分惹味,滿有藥材甘香,香濃暖胃。🔶馬來蝦麵 $88湯底濃郁充滿蝦的鮮香,配料有蝦丶肉片和流心水煮蛋,還撒上了十分香口的豬油渣來提香。麵底是油麵和米粉,很有馬來風味。🔶茶芥 $8/每位

🔶招牌海南雞飯配肉骨茶 $120+8

🔶馬來蝦麵 $88

🔶茶芥 $8/每位

今日黎到海港城既海南少爺,見到有好少見既黑豉油雞,即刻就決定入去試下!餐廳既位置好闊落,而且座位舒服,無論同情人定一班朋友都好啱黎聚餐。每檯都會有熱既荔枝茶,有獨特既香氣之餘仲可以解油膩添!✨海南雞飯配肉骨茶雞肉皮爽,肉質鮮嫩滑溜,以入口即化,配上秘製既雞油薑蓉和醬汁,超級惹味。而油飯香氣四溢,口感豐富,令人不知不覺咁食哂!而肉骨茶係偏馬來西亞個邊,加入左好多種香料和中藥,而個湯用豬骨煮製,成個湯頭味道更加鮮美。✨古法黑豉油雞飯黑豉油雞上色均勻,有好靚既咖啡色,雞肉十分嫩滑而且夠入味,帶黑豉油獨特嘅鹹香同少少甜味。最正既係豉油雞有雞髀部分,夠哂滑,而且份量都好多!✨滷水鹹豬手豬手皮軟肉嫩,口感豐富,滷汁既味道香濃可口。而滷水鹹豬手旁邊仲有好多滷水花生,煮到稔哂又夠入味。畫龍點睛既地方係仲有甜甜地既咸酸菜,去哂油膩感覺,令人感覺清新。✨鹹蛋黃鮮魷魚鮮魷魚外層既炸漿唔算好厚,但炸到好脆,而入面既鮮魷魚好新鮮爽口。外層掛住既鹹蛋黃醬汁超級香口惹味,令人一啖接住一啖!

✨海南雞飯配肉骨茶

古法黑豉油雞飯
  • 海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶
  • 鹹蛋黃魷魚
2023-04-26 41 瀏覽
餐廳喺海港城裏邊,餐廳裏面有啲位置可以睇到海景,餐廳裝修都幾別緻。馬來西亞肉骨茶個人推介呢個肉骨茶,首先佢份量都幾多,入邊材料好足料,佢係偏向藥材嘅肉骨茶,但係甜甜哋都幾易入口。另外,佢會有一碟配料,有響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸支竹,而肉骨茶入邊亦都可以揀多種肉類 ,今次揀咗排骨同豬腩肉豬肉沙嗲(6 串)沙嗲好香口,豬肉被香料滿滿包圍住,肉質嫩滑,加上惹味嘅沙嗲醬,食到唔停口。海南雞飯拼海鮮喇沙心大心細嘅朋友呢個就啱晒,一次過可以食晒兩個南洋名物,海南雞飯同埋喇沙 ,海南雞飯啲雞都幾滑,而喇沙椰奶味香濃,辣度都幾足夠 ,雖然迷你版本,但係都幾有誠意 。美綠哥斯拉美綠、曲奇碎、燕麥、忌廉

馬來西亞肉骨茶

豬肉沙嗲(6 串)

海南雞飯拼海鮮喇沙

美綠哥斯拉
美綠、曲奇碎、燕麥、忌廉
下午由中海城行到去夜晚,去到海運大廈、海洋中心果邊,咁一堆戰利品,拎到好攰,又餓又重,咁見到有間海南餐廳好似門面幾好,就入去坐低,食下飯,休息下。人唔算蛋,等咗15分鐘就有得入座。店舖空間仲算寬鬆,我一個人坐咗係4人枱度。叫咗兩樣嘢食醫醫肚。招牌海南雞飯 $128雞肉尚算滑,但係無乜雞味,一般質素,油飯都算香,但好普通,其實同快餐店嘅海南雞飯差唔蛋。馬來西亞肉骨茶 $178上枱嘅時候俾佢嚇一嚇,一路煲一路好似食緊火鍋咁,落啲豆卜、油條、魚皮啲香口嘢。噱頭十足,但一啲藥材味都無,係甘甘甜甜咁,比起馬拉吉隆坡當地食嘅肉骨茶差天共地。總括來說,一般質素。不要求食物高質素可以去嘗試。坐得舒服嘅,但快餐店食物。

人唔算蛋,等咗15分鐘就有得入座。

招牌海南雞飯 $128

馬來西亞肉骨茶 $178
馬來西亞肉骨茶

總括來說,一般質素。

不要求食物高質素可以去嘗試。
坐得舒服嘅,但快餐店食物。
2023-02-20
15 分鐘 (堂食)
2023-04-24 42 瀏覽
成日掛住海南少爺既椰香海鮮喇沙,今日嚟開尖沙咀就食啦!Yeah~ 樓底高光猛,早嚟到或者有定位更加可以坐海景窗位。飲個荔枝茶甜茶香,呵呵!惹味軟殼蟹洋蔥配新加坡黑胡椒汁,食落好似黑椒豬扒!軟殼蟹大大件肉軟軟脆多多汁,新加坡黑胡椒汁食落甜中再辣,好有星馬風味。味道唔會咸就好加分😏椰香海鮮喇沙參巴醬、海蝦、豆卜、魚片同埋流心蛋,超正!每次必點!之前試過lunch一人一碗就係專食依個!海蝦正左係原隻🦐彈牙仔!香濃椰奶湯底~ 麵底都多夠飽!海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶油飯/白飯呢由得大家揀~我就梗係要油飯啦,夠香熱油😆 海南雞飯嘅標配!海南雞下面嘅青瓜點蒜蓉醬,好似東北醬菜😆 雞肉轉雞胸或者雞髀都要加$8,我哋無加靠運抽中食咩部位就咩部位。馬來西亞肉骨茶藥味十足比星款藥材味多,有齊冬菇、杞子、枝足、排骨。

惹味軟殼蟹
洋蔥配新加坡黑胡椒汁,食落好似黑椒豬扒!

椰香海鮮喇沙
參巴醬、海蝦、豆卜、魚片同埋流心蛋,超正!

每次必點!之前試過lunch一人一碗就係專食依個!

海蝦正左係原隻🦐彈牙仔!香濃椰奶湯底~ 麵底都多夠飽!

海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶
油飯/白飯呢由得大家揀~

我就梗係要油飯啦,夠香熱油😆 海南雞飯嘅標配!

海南雞下面嘅青瓜點蒜蓉醬,好似東北醬菜😆

• 椰香海鮮喇沙
2023-04-24 38 瀏覽
之前沒有堂食,試過外賣星馬餐廳《海南少爺》返屋企食,已經覺得佢啲海南雞好高質。喺海港城行街,餐廳門口寫住有88折,就入去食個晚飯~✰海南雞飯拼海鮮喇沙 $138樣樣都想試吓,呢個拼盤有兩樣我最想試。海南雞肉份外軟滑,雞皮爽薄,呈淺黃色的油飯香氣十足且不會覺得肥膩。迷你版喇沙,湯汁香濃,蝦爽口彈牙~✰菠蘿蜜山渣糖醋肉排 $158今次唔係罐頭菠蘿,係用大樹菠蘿,估唔到係夾咁入味。肉排肥瘦適中,山楂糖醋汁非常濃郁~✰星洲蠔餅 $118有驚喜,外邊煎到好脆口,咬開看到白滑的蠔粒,蠔餅熱燙燙,香口中帶層次感~✰新加坡番薯喳喳 $68有西米、蕃薯、芋丸等,口感豐富,味道香甜濃厚~

✰海南雞飯拼海鮮喇沙 $138

✰菠蘿蜜山渣糖醋肉排 $158

✰星洲蠔餅 $118

✰新加坡番薯喳喳 $68
有西米、蕃薯、芋丸等,口感豐富,味道香甜濃厚~

2023-04-23 31 瀏覽
🎪 海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀海港城海運大廈地下G16號舖海南少爺😎星馬菜之選,菜式擺碟有特色,店內有落地玻璃,望住維港用餐,可以歎住茶,好好享受🥰🌟 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $106蘿蔔糕切成一粒粒容易入口,煎完外脆內軟,咬到一條條實在既蘿蔔絲,配料有芽菜、蛋,用星洲醬油和參巴醬黎炒,夠晒惹味😀🌟海南椰子雞湯 $128椰子🥥雞湯非常鮮甜,望上去清澈透明,喝起來很滑順,配埋杞子紅棗提鮮,有個火爐熱住,飲完暖笠笠好舒服☺️ 椰子肉爽口清甜雞肉嫩滑份量多,每人飲到兩碗架🥰🌟馬來蝦麵 $118傳統馬拉湯麵🍜麵底有油麵和米粉,一次過試晒兩款質地,湯底夠濃郁,配料有三隻大蝦🦐流心蛋、芽菜和炸豬皮,夠晒豐富🫶🏻🌟 惹味軟殼蟹 $248用薄麵衣包住整隻軟殼蟹,炸到恰到好處,入口外脆內嫩,醬汁濕潤,芡汁用上黑椒和洋蔥絲,好惹味🦀
🎪 海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀海港城海運大廈地下G16號舖

🌟 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $106

🌟海南椰子雞湯 $128

🌟馬來蝦麵 $118

🌟 惹味軟殼蟹 $248
2023-04-21 32 瀏覽
陪朋友係海港城買完野順便一齊食晚飯~同佢黎咗呢間望落有啲高級又有啲格調既星馬菜🤓叫咗幾樣嘢share~👅海南椰子雞湯超足料,味道清甜唔油膩😋有個煲仔滾住保溫,唔會搞到變凍咗冇咁好飲👍👅椰香海鮮喇沙食新加坡嘢必點喇沙🫢海鮮種類好豐富👍蝦都有三大隻😯湯底香口帶濃郁椰汁味,唔會太辣,愈食愈想食落去🤐👅沙茶牛肉芥蘭牛肉份量都頗多😲 肉質好嫩滑💯芥蘭爽脆無澀味~👅印度酥餅配咖喱汁酥餅熱辣辣有層次👍個咖喱汁好重香料味,唔會太辣,非常好食😋整體好滿意,唔怪得平日夜晚都要排隊入座😙
陪朋友係海港城買完野順便一齊食晚飯~
同佢黎咗呢間望落有啲高級又有啲格調既星馬菜🤓
叫咗幾樣嘢share~

👅海南椰子雞湯
超足料,味道清甜唔油膩😋
有個煲仔滾住保溫,唔會搞到變凍咗冇咁好飲👍

👅椰香海鮮喇沙
食新加坡嘢必點喇沙🫢
海鮮種類好豐富👍
蝦都有三大隻😯
湯底香口帶濃郁椰汁味,唔會太辣,愈食愈想食落去🤐

👅沙茶牛肉芥蘭

牛肉份量都頗多😲 肉質好嫩滑💯
芥蘭爽脆無澀味~

👅印度酥餅配咖喱汁

酥餅熱辣辣有層次👍
個咖喱汁好重香料味,唔會太辣,非常好食😋

整體好滿意,唔怪得平日夜晚都要排隊入座😙
2023-04-20
5 分鐘 (堂食)
2023-04-20 32 瀏覽
海南少爺 (尖沙咀)夜晚唔想煮飯 去買外賣番屋企加餸🥰滷水拼盤 $178有花生、豆腐、雞腳等 夠曬豐富滷肉汁鹹鹹甜甜 味道好平衡南乳豬頸肉 $158豬頸肉調味恰到好處 唔會過重味肉質彈牙 有肉汁 醬汁十分惹味糖醋肉排 $158肉排滷得好入味 甜甜酸酸咁十分解油膩 好岩夏天食😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖##eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig

海南少爺 (尖沙咀)

夜晚唔想煮飯 去買外賣番屋企加餸🥰

滷水拼盤 $178
有花生、豆腐、雞腳等 夠曬豐富
滷肉汁鹹鹹甜甜 味道好平衡

——————————————————
店舖資料

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

2023-04-18 32 瀏覽
二訪海港城近海旁嘅星馬菜餐廳,環境幾好,有啲座位仲係對住個海,幾chill幾爽之前食過外賣,但外賣始終不及堂食咁好,熱辣辣又新鮮啲🥬馬拉盞通菜💰$98星馬嘅炒菜特別惹味,微微辣,好多汁好食🉐🥢海南雞飯拼海鮮喇沙💰$138雞肉好滑,咁啱有雞髀位仲滑,油飯香,仲要有個細海鮮喇沙,啱我食好惹味,米線夠腍🉐🥢印度酥餅配咖喱汁💰$62咖哩汁唔辣,配蔥油薄餅好食,襯熱食會較酥脆🥄海南椰子雞湯💰$128十分香濃嘅雞湯味,椰子清甜,湯好好飲!雞件同椰子都可以食,不過煲湯椰子係較硬身,我就冇食啦,但雞件就都仲幾滑又夠味🉐💰$486🚩海南少爺 (尖沙咀) @hainanshaoye 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

之前食過外賣,但外賣始終不及堂食咁好,熱辣辣又新鮮啲

🥬馬拉盞通菜💰$98
星馬嘅炒菜特別惹味,微微辣,好多汁好食🉐

🥢海南雞飯拼海鮮喇沙💰$138

🥢印度酥餅配咖喱汁💰$62
咖哩汁唔辣,配蔥油薄餅好食,襯熱食會較酥脆

🥄海南椰子雞湯💰$128

💰$486
🚩海南少爺 (尖沙咀) @hainanshaoye
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
-身邊都好多朋友中意食星馬菜呢間一直喺社交平台出現率好高嘅餐廳今日終於有機會去試仲有得坐窗邊海景位,太chill啦🥰/▫️招牌海南雞飯(+$8轉雞胸)$136▫️必試嘅一款主食💛雞肉冇骨啖啖肉😋轉左雞胸,雞肉都一樣咁嫩滑有齊三色醬料,夠晒正宗有齊飯、菜、湯,夠晒飽肚!/▫️椰香海鮮喇沙$128▫️私心推介嘅一款主食❤️喇沙湯底非常濃郁!配合椰汁更加充滿東南亞風味加上秘製辣醬,辣得來又唔會嗆鼻味道真係一試難忘🫶🏻麵底採用大馬正宗做法,米粉+油麵索晒啲湯汁好惹味🤤一啖食齊粗幼兩款麵,口感更加豐富/▫️檳城脆蝦角$96▫️其中一款香口小食之選😋新鮮炸起熱辣辣🔥外皮鬆脆,包住滿滿蝦肉配合泰式辣醬,酸酸甜甜夠晒開胃👍🏻/▫️香脆蜜糖單骨雞翼(6件)$82▫️身為雞翼控嘅你一定要試🐔開頭以為六隻會唔夠食,但原來一隻都幾大隻!外皮炸到脆卜卜,肉質夠嫩滑Juicy再配合泰式辣醬好惹味係另一款非常香口嘅小食🤤/▫️椰汁紅豆冰$28▫️椰汁夠晒香滑濃郁,配上大大粒紅豆🫘為食物解除油膩感之餘更加充滿東南亞風味🥰/▫️夠薑香茅梳打$28▫️一般餐廳比較少見嘅一款飲品杯內有三大片薑,薑味超香濃再加上香茅味,飲落夠fresh夠清新🌱
身邊都好多朋友中意食星馬菜
呢間一直喺社交平台出現率好高嘅餐廳
今日終於有機會去試
仲有得坐窗邊海景位,太chill啦🥰
▫️招牌海南雞飯(+$8轉雞胸)$136▫️
必試嘅一款主食💛
雞肉冇骨啖啖肉😋
轉左雞胸,雞肉都一樣咁嫩滑
有齊三色醬料,夠晒正宗
有齊飯、菜、湯,夠晒飽肚!
▫️椰香海鮮喇沙$128▫️
私心推介嘅一款主食❤️
喇沙湯底非常濃郁!
配合椰汁更加充滿東南亞風味
加上秘製辣醬,辣得來又唔會嗆鼻
味道真係一試難忘🫶🏻
麵底採用大馬正宗做法,米粉+油麵
索晒啲湯汁好惹味🤤
一啖食齊粗幼兩款麵,口感更加豐富
▫️檳城脆蝦角$96▫️
其中一款香口小食之選😋
新鮮炸起熱辣辣🔥
外皮鬆脆,包住滿滿蝦肉
配合泰式辣醬,酸酸甜甜夠晒開胃👍🏻
▫️香脆蜜糖單骨雞翼(6件)$82▫️
身為雞翼控嘅你一定要試🐔
開頭以為六隻會唔夠食,但原來一隻都幾大隻!
外皮炸到脆卜卜,肉質夠嫩滑Juicy
再配合泰式辣醬好惹味
係另一款非常香口嘅小食🤤
▫️椰汁紅豆冰$28▫️
椰汁夠晒香滑濃郁,配上大大粒紅豆🫘
為食物解除油膩感之餘
更加充滿東南亞風味🥰
▫️夠薑香茅梳打$28▫️
一般餐廳比較少見嘅一款飲品
杯內有三大片薑,薑味超香濃
再加上香茅味,飲落夠fresh夠清新🌱
檳城脆蝦角
香脆蜜糖單骨雞翼(6件)
今日同朋友喺海港城行街,同埋睇夜景,跟住行行吓有啲肚餓,見到有間餐廳好唔錯,叫海南少爺,嗰度有各式各樣星加坡同馬來西亞菜式,門口見到好多人排隊,更加令我哋好想入去。一入到去,見到有一個套餐好好,海南雞飯拼海鮮喇沙,又可以食到喇沙,又可以食到招牌嘅海南雞飯,海南雞飯有油飯,啲雞肉啖啖肉,仲可以配埋佢哋嘅黑豉油,味道勁正,另外海鮮喇沙湯底好香夜香味,材料勁豐富,有蝦、豆卜、魷魚、蝦,當中我覺得最正係豆卜,因為吸晒所有喇沙嘅香味跟住叫咗沙嗲,沙嗲脆口得來嫩滑,加埋沙嗲醬嘅花生香味,好正

跟住叫咗沙嗲,沙嗲脆口得來嫩滑,加埋沙嗲醬嘅花生香味,好正
2023-03-03
15 分鐘 (堂食)
2023-04-12 37 瀏覽
近排太忙都無咩時間煲湯今日午餐就去左海南少爺食我最愛的肉骨茶海南少爺的馬來西亞肉骨茶配白飯套餐充滿藥材味的肉骨茶一啖飯一啖湯飲完全身都暖立立唔好以為肉骨茶唔夠飽其實佢入面有好多大豬骨啖啖肉加埋碗飯我差D食唔晒另外我地都點左沙嗲串燒有豬有雞肉嫩惹味非常好吃網上資料:肉骨茶有溫中和胃、健脾活血、散寒袪濕、對抗疾病的作用。肉骨茶的主要材料當歸能補血止痛;杞子能明目、抗青光眼;南棗能潤燥止咳、滋腎補肝;黨參能潤肺生津;川穹能袪風止痛;陳皮能化痰。現代人多處於冷氣環境工作,容易出現氣血不足、身體虛弱的問題,可以透過飲用肉骨茶補身。所以各位OL不妨多多喝肉骨茶來滋補一下哦網上也有食譜教煮看我之後有時間也要研究一下海南少爺
近排太忙都無咩時間煲湯

有豬有雞
肉嫩惹味
非常好吃
網上資料:
肉骨茶有溫中和胃、健脾活血、散寒袪濕、
對抗疾病的作用。
肉骨茶的主要材料當歸能補血止痛;
杞子能明目、抗青光眼;
南棗能潤燥止咳、滋腎補肝;
黨參能潤肺生津;川穹能袪風止痛;
陳皮能化痰。
現代人多處於冷氣環境工作,
容易出現氣血不足、身體虛弱的問題,可以透過飲用肉骨茶補身。
所以各位OL不妨多多喝肉骨茶來滋補一下哦
網上也有食譜教煮
看我之後有時間也要研究一下
海南少爺
  • 馬來西亞肉骨茶
2023-04-10 43 瀏覽
由於今日要探班,所以去海港城順道買外賣去朋友公司一齊食一份半打雞肉沙爹串燒,雞肉串燒唔沾醬吃已經好入味,再沾上附送的沙爹醬,味道更高一層,醬內有花生粒,好惹味。就算外賣都有青瓜粒,立即好清新海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶呢個套餐好抵,兩樣都是我想吃的,餐廳用上紙盒裝著海南雞飯,夠環保,油飯同雞似份量多,唔會太乾身,雞肉大約有8-9件,仲要碗上幾條菜肉骨茶,充滿藥香味,真係藥材去煲,入口好香濃,配料都非常足,腐竹,杞子,豆卜 ,仲有一字排肉,全部都係吸味入味馬來蝦麵,湯濃好濃郁,麵底是油麵加米粉,兩種麵夾埋一起很爽口,有3隻大蝦及肉片,蝦身的蝦殼已經除去,非常細心,配上一點炸蒜片,很香口最後是黑蘿蔔糕,下單時,店員主動地問需不需要走辣,非常貼心,黑蘿蔔糕配上芽菜十分有咬口,味道不會太濃太辣,很惹味
由於今日要探班,所以去海港城順道買外賣去朋友公司一齊食

海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶

馬來蝦麵,湯濃好濃郁

外賣自取
午餐
2023-04-07 63 瀏覽
今晚去了尖沙咀海運中心,這裡附年開了很多食肆。我們入了間食海南雞出名的餐廳。裝修很有特色,牆上放了很多仿製用品和書本的裝飾,非常典雅。而最邊的座椅更可看到維港的海景,晚上夜景非常亮麗。我們點了:-海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶肉骨茶非常甘甜,有排骨和肉骨茶的湯料,非常豐富。而海南雞十分嫩滑,1碗雞油飯。點埋薑蓉和醬油,非常惹味。-鹵水拼盤拼盤有鹵水雞腳,鴨蛋,花生,豆腐和豬手,很香濃入味。-星洲蠔餅蠔仔大大粒,蛋餅唔太乾,內裏juicy。-凍豆漿不太甜,豆味濃郁。
今晚去了尖沙咀海運中心,這裡附年開了很多食肆。

我們點了:
-海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶
-鹵水拼盤
拼盤有鹵水雞腳,鴨蛋,花生,豆腐和豬手,很香濃入味。
-星洲蠔餅
蠔仔大大粒,蛋餅唔太乾,內裏juicy。
-凍豆漿
不太甜,豆味濃郁。
2023-04-06