2009-05-16 50 瀏覽
之前在大廈外圍見到第2間酒樓名, 以為有新食肆, 今日下午同屋企人試下午茶 (可以平啲), 點知去到仍然是它, 心想, 都很久沒來, 又有位不用等, 便在此用餐.去到張抬時才知要搭抬, 個知客事前都無同我講, 算, 見阿伯打包食物, 以為已埋單, 照坐, 點知無耐再有幾籠點心到, 原來阿伯叫咗很多點心打包(order紙上好像寫住特價不包外賣, 取走, 但阿伯只是食一點, 大部份都取走, 咁都得)既然已坐下, 唯有繼續, 先order 4 款點心, 流沙奶皇包, 油雞米線, 咸水角及胡椒豬肚.咸水角 - 賣相不吸引, 表面有點脆, 但皮過軟, 餡料無味.油雞米線 - 碗大米線小, 湯只有豉油味, 油雞是雞胸, 多骨無肉 流沙奶皇包 - 算熱, 完全無流沙, 而且外表及味道像超市某品牌產品 胡椒豬肚 - 最失敗的order, 同樓下"X城"比差天共地, 寧願叫腸粉好過本來想再落order, 食物嚟緊中途侍應竟然問都無問便取走枱上餘下order紙, 再加上食物好唔掂, 無謂再叫, 去飲珍珠奶茶好過. 終於明白點解"客家XX"咁多人幫襯.

去到張抬時才知要搭抬, 個知客事前都無同我講

2009-05-15
(非會員)
2009-05-07 62 瀏覽
因為有朋友話見到荃灣海港燒鵝海鮮酒家門口廣告寫"西澳龍蝦逢一至五$88/斤",以為甘抵, 咪帶埋屋企人去試. 點知搵笨. 8時入座, 到魚池一看, 發現貨不對辦(見相片1-3), 因為$88/斤龍蝦係有, 不過唔係西澳, 係本地. 澳洲龍蝦$10/兩.問酒家點解, 佢地竟然話西澳龍蝦來貨貴左, 無做$88/斤!!!!其實佢地應該換走個廣告.....見佢地本餐牌都已經改左做本地龍蝦$88/斤啦!我估都有好多其他客人會好似我甘, 點菜先知.
以為甘抵, 咪帶埋屋企人去試. 點知搵笨.

我估都有好多其他客人會好似我甘, 點菜先知.
門口廣告-西澳龍蝦$88/斤
餐牌-本地龍蝦$88/斤
餐牌-澳洲龍蝦10兩
2009-04-28
餐牌-澳洲龍蝦10兩
2009-01-07 39 瀏覽
天寒地凍,有什麼可以比得上在家吃火鍋溫暖?吃火鍋最緊要是材料,這次專程在海港買了些美國肥牛回家打邊爐,因為曾經在店內吃過覺得十分美味,見其可供外賣就試試!肥牛的賣相不錯,在鍋裏淥熟後肥的部份很爽,肉味頗濃,沒有渣而富有彈性,當然比在凍肉店買的優勝許多,價錢雖然貴少許,但仍值得!

外賣肥牛
打邊爐最佳配料!
肉質有彈性!
牛味濃!
外賣肥牛
打邊爐最佳配料!
肉質有彈性!
牛味濃!
2008-12-28 4 瀏覽
今 日(28-12-08Sun),家人又約o黎呢o度飲茶.11點到o黎,開始多人.今次除我二嫂外,一行七人,叫o左15樣共16個點心,有:1-8.叉燒腸,蝦餃,排骨飯,叉燒包,兩籠燒賣, 手拉白腸,小籠包,煎蘿蔔糕,頭四樣我冇食,其他都係標準水準,冇問題.9.鴛鴦賽螃蟹餃好香蛋味,食都好好食.10.滷水鴨舌好多花生,但鴨舌好味.11.唔知咩茄子茄子切成方粒,煎同炸o左,但夠乾身,外脆,又幾好味.12.灌湯鮮竹卷淡,唔夠味13.流沙奶黃包依然唔係好流沙,但好過前日少少.14.潮州粉果細隻,但有好多蝦米,一般.15.炸雲吞幾大隻,但酸甜汁味道有少少唔同,唔夠酸甜.今次埋單$353.00,抵食喎.
今次除我二嫂外,一行七人,叫o左15樣共16個點心,有:
頭四樣我冇食,其他都係標準水準,冇問題.
9.鴛鴦賽螃蟹餃
好香蛋味,食都好好食.

10.滷水鴨舌
好多花生,但鴨舌好味.

11.唔知咩茄子
茄子切成方粒,煎同炸o左,但夠乾身,外脆,又幾好味.

12.灌湯鮮竹卷
淡,唔夠味

13.流沙奶黃包
依然唔係好流沙,但好過前日少少.

14.潮州粉果
細隻,但有好多蝦米,一般.
15.炸雲吞
幾大隻,但酸甜汁味道有少少唔同,唔夠酸甜.
今次埋單$353.00,抵食喎.
  • 滷水鴨舌
  • 鴛鴦賽螃蟹餃
2008-12-27 8 瀏覽
尋日(26-12-2008Fri)係Boxing day同媽媽出殯o既日子,爸爸同我相約大哥大嫂一早o黎飲茶後出發.我同爸爸7點鐘到達,先剔點心同交點心紙,就邊等佢o地.我o地應該係7:10am交點心紙,到7:25am至有點心.啊,呢o度係即叫即蒸,冇問題.擺低冇耐,佢o地就o黎到.咁我o地開餐喇.我同爸爸share o左一個排骨飯,唔係大盅o既,因為原來公眾假期同星期六10:00am前飲茶,大,中,小點都一律只收$13.50o既小點價錢.掛骨夠腍,肥瘦均勻,但飯就硬o左啲.小籠包,一籠四個,裡面都幾多汁,熱辣辣,唔錯.鮮蝦豆苗餃,食唔出豆苗味o既?算罷啦.千層蘿蔔酥,好熱,外面仍脆,唔錯o既.流沙奶黃包,好耐冇食喇.都唔流沙o既,而且唔熱lu,奶黃唔太甜,OK啦.牛肉球,唔太大粒,標準水準.叉燒腸同咸菜豬肚我都冇食,爸爸勁彈咸菜豬肚冇味.重有一樣我唔記得係咩o黎.之後大嫂加單,要o左:排骨飯,今次就大哥大嫂share食.XO醬蘿蔔糕,幾大碟,我覺得辣,佢o地就o岩食.燒賣,都係標準水準啦.外賣白腸粉同叉燒包,再加返兩粒燒賣同蘿蔔糕拎畀媽媽’食’.服務:一上到o黎個個都好好口咁同你講早

小籠包,一籠四個,裡面都幾多汁,熱辣辣,唔錯.

鮮蝦豆苗餃,食唔出豆苗味o既?算罷啦.

千層蘿蔔酥,好熱,外面仍脆,唔錯o既.

牛肉球,唔太大粒,標準水準.

叉燒腸同咸菜豬肚我都冇食,爸爸勁彈咸菜豬肚冇味.

重有一樣我唔記得係咩o黎.之後大嫂加單,要o左:

排骨飯,今次就大哥大嫂share食.

XO醬蘿蔔糕,幾大碟,我覺得辣,佢o地就o岩食.

燒賣,都係標準水準啦.

外賣白腸粉同叉燒包,再加返兩粒燒賣同蘿蔔糕拎畀媽媽’食’.

服務:
一上到o黎個個都好好口咁同你講早晨,落order時都係即時同你confir落幾多樣,又密密斟水同收o野.

但當我大嫂加單後,我o地都預o左等3個字,但因都幾趕時間,於是問一問個女侍應,佢唔應我就check電腦,我爸同佢講未得就唔要.佢check完邊行邊同我o地講(但冇望住我o地):3個字啫,整o緊啦,就行o左去廚房.我話,嘩!啲態度好差喎.
之後啲點心到o黎.

o衣o家至明白,點解一啲人覺得服務態度冇問題,一啲人覺得好唔得.其他員工努力經營良好服務,就被其中一個破壞,我諗都唔會點再o黎.

$242.00
$61 (早餐)
2008-11-20 12 瀏覽
天氣都涼咗唔少,今年冬天第一次去打邊爐梗係揀呢間,食過無數次,小菜、酒席、打邊爐都試勻晒,最正始終係打邊爐,仲有佢嗰甜品椰皇燉蛋白。噚晚去到唔知係唔係真係因為凍呢,成個門口都逼滿人,佢平日九點後都會有特價火鍋,而且好多配料都係十零蚊碟,所以不嬲都係多人,不過噚晚就覺得特別多人,經濟唔好但係佢平所以生意就逆市多咗?無計喇,一心打邊爐惟有等吓,未試過要等足四十五分鐘,終於有得食喇!我哋最鍾意佢由得啲客自己「混醬」,有沙嗲、麻辣、炸蒜、生蒜、紅椒、蔥花、連腐乳都有,不過唔知點解唔擺埋豉油!混完後我哋就等食嘞: 脆皮燒鵝皇:實在太肚餓啦,要咗一個例牌頂住肚先,估唔到都幾好味喎!我哋分到個下庄,大大嚿肉汁都幾豐腴,皮亦燒得好脆好香,有驚喜! 澳門豬骨鍋:因為想試吓同澳門食過嘅差幾遠所以就叫嘞!果然同澳門完全唔同,雖然都係有蘿蔔、粟米同豬骨,但係材料就明顯少好多,不過佢只係賣廿蚊,而且啲豬骨真係幾好味,所以我都覺得抵嘅!佢仲有幾個十蚊湯底好似好熱門嘅皮蛋芫茜都係唔錯嘅選擇! 潮州炸魚皮:佢啲魚片夠脆又夠大塊,未淥我哋都會就咁食,當然淥過半稔仲正啦! 大良魚腐:呢個用嚟索湯幾好味,不過要唔好咁早落,

大良魚腐:呢個用嚟索湯幾好味,不過要唔好咁早落,個鍋要淥嘢食淥都咁上下先有味嘅!

貢丸:好食
肉質彈,入面嘅纖維好粗,食落好有質感!

蝦丸拼墨丸:都整得幾彈,不過蝦丸味道唔係咁得,墨丸味道就一般!

金錢牛展:之前未食過牛展打邊爐所以試吓,冇乜牛肉味兼好散,下次都係叫番肥牛或者滑牛!

日本空運生蠔:上枱時入晒雪,真係急凍空運?不過食落唔錯,唔腥仲幾鮮,
不過就好細隻!

西洋菜:新鮮爽脆冇根,正!

酸梅湯:唔想飲汽水嘅另一選擇,酸酸哋亦夠濃都唔錯丫!

好多人講呢度啲服務唔係咁得我哋都係咁話,因為我哋攞飛等位問要等幾多張枱時,個知客已經冇我哋咁好氣咁答:十幾張囉!今日好多人爆晒架!食緊時想要多一碟豉油叫咗應咗都係唔會攞比你,要叫多次,不過佢啲嘢食真係得嘅,但係只限於打邊爐!佢嘅小菜味道都唔錯嘅,點解唔食小菜同埋大時大節唔嚟食一圍嗰啲酒席?因為要侍應招呼嘅程度比打邊爐多,所以有時都會幾勞氣!都係齋嚟打邊爐穩陣!

太飽嘞,今次食唔到佢嗰好正又好抵嘅椰皇燉蛋白添!

打邊爐!
燒鵝,澳門豬骨鍋,叫到一枱都係!
貢丸好得,生蠔樣唔得但味道又得!
酸梅湯夠濃有誠意!
燒鵝,澳門豬骨鍋,叫到一枱都係!
貢丸好得,生蠔樣唔得但味道又得!
酸梅湯夠濃有誠意!
  • 打邊爐,燒鵝
2008-11-09 6 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 十 八 個 笑 **尋晚(8-11-2008Sat)我同男友又去醫院睇媽媽,爸爸,大哥同大嫂都在,探完諗食飯問題,五個一齊定分三個同兩個分開食呢?男友話跟我家人返荃灣食,啊,咁好啦.我突然記起呢間,於是提議,大嫂都話呢間OK啊,好,就呢間啦.o黎到,等o左一陣就有張8人枱,真係好.我o地叫o左個$428.00 o既良朋知己(4人)餐同$58.00o既別不同果醋骨.由於見好似冇乜菜,加上要等泊好車再返o黎o既大哥,於是叫o左兩個冷盤-蒜茸拍青瓜同白雲鳳爪.前菜先到,蒜茸拍青瓜,啲蒜茸辣o既,爸爸話因豉油係辣椒豉油,而蒜茸吸晒啲豉油,所以辣,青瓜都凍凍o地,微酸,好味.而白雲鳳爪都係咁啦,冇咩問題.大哥到o黎喇,可以起菜,有:1.脆皮燒鵝皇(例)例都唔少喎,不過我覺得唔係出自同一隻,有啲皮脆有啲唔係,但都味道o岩o岩好,唔錯.2.另叫o既別不同果醋骨唔係好多,味道唔識形容,我自己就覺得麻麻,係因為我唔鍾意隻味,唔關酒家事o既.3.漁香海鮮豆腐煲呢個好惹味,有好多爸爸至愛o既鮮魷,重有帶子,蝦仁,豆卜滑滑,蝦仁又大隻又爽,鮮魷又腍,不過呢個菜凍o左就覺得好鹹.4.
** 此 食 肆 的 第 十 八 個 笑 **
o黎到,等o左一陣就有張8人枱,真係好.
而白雲鳳爪都係咁啦,冇咩問題.
大哥到o黎喇,可以起菜,有:
1.脆皮燒鵝皇(例)
2.另叫o既別不同果醋骨
3.漁香海鮮豆腐煲
,不過呢個菜凍o左就覺得好鹹.

4. 花膠四寶更(羹)
有邊四寶?有冬菇絲,花膠同少量肉絲,就冇o勒,呢個好熱,味道亦係不過不失,不過都可以分到10碗,唔錯.
5. 鮑片時蔬
是日蔬菜係生菜,鮑片都唔算少,抵食.

6. 清蒸青斑仔
呢條大條過上次o係鴻星食o個條,而同樣蒸到o岩o岩,好滑.
鮮果拼盤
只得一樣生果,就係西瓜.不過伴以酸梅粉,我o地真係未試過加酸梅粉食,於是試吓,我覺得都係加鹽好食啲.不過西瓜才身好甜,可惜係唔夠凍.
最後我同大嫂見甜品都幾平,不過我o地知道一定食唔到5個甜品,於是只叫兩個同樣$10.00o既,一個係菠蘿桂花糕,一個芒果布甸,爸爸話唔使預佢,於是由我o地四個分.
菠蘿桂花糕,係有菠蘿粒o係裡面,桂花好香,不過唔太甜,兩樣o野出奇地夾,個個都讚.

芒果布甸亦都係好好味.
我o地叫o左3個白飯,埋單應該要$700.00.
而題目’冇癮’,係因為個waitress開頭sell我o地鯉魚兩味時,被我大嫂拒絕後,sell龍蝦時又被我爸爸話即係只食骨,令佢好冇癮咁走o左去.
2008-11-04 1 瀏覽
同妹蛋做完gym好肚餓,最好就係打個平邊爐順德魚煱--好多大大舊魚肉,湯底鮮味,正.............雜菌藍--秀真菇,杏鮑菇,茶樹菇,份量夠味道好3拼--貴花蚌,珊瑚蚌,帶子,味道ok水餃雲吞--味道好,份量多招牌菜咩豆腐(唔記得個名)好油,唔好食蔥花,醬料自己可以任取
同妹蛋做完gym好肚餓,最好就係打個平邊爐

雜菌藍--秀真菇,杏鮑菇,茶樹菇,份量夠味道好

3拼--貴花蚌,珊瑚蚌,帶子,味道ok

水餃雲吞--味道好,份量多

招牌菜咩豆腐(唔記得個名)好油,唔好食

蔥花,醬料自己可以任取

• 普遍食物都有水準
2008-09-21 16 瀏覽
最近在家吃的多,卻少出外吃飯,難得老弟放假,想吃燒鵝,除深井外附近最吃得過應該是海港了,打了個電話訂位後,六點半準時入座。老媽首要要求是坐得舒服,這裡夠光猛,近窗位置看得到街景,老人家也滿意。又看看餐牌,撇開九點後火鍋部份不計,菜式選擇不少,看連埋相的餐牌,都是些酒家菜賣相不俗,隨便點了滷水掌翼(廿八元)、海港燒鵝皇(一百一十/半隻)、咕嚕蝦球、琥珀荷塘花枝(五十八)。鵝店,自然連埋滷水掌翼賣,特價時段自然要配啤酒;掌多於翼,以此價錢計,又不能說欺場,滷得入味亦不失嫩腍口感,鵝皮應有的黏滑感都有了,喜歡吃鵝翼吞下皮、嚼肉再啜開骨,薄薄滷水香很美味,老媽亦甚好此道,將掌蹼吃個本點不剩,吃骨這習慣,是由小跟母親偷學回來呢。海港燒鵝皇,聽說每晚出兩輪,是日叫了半隻,屬於脆皮鵝家族,掛皮吊燒,出爐時間問題,皮變得腍了,加上叫侍應淋下的鵝汁,皮索汁後要吃得夠快,如跟時間競賽,否則皮愈來愈腍,亦愈來愈油。肉嫩滑濕潤,鵝味不會叫人一試難忘,但以冰鮮鵝標準,肉質不比深井幾間老字號差,當然「量產式」經營下,做到出爐皮脆效果有點難,個人而言喜歡肉的質素多於皮要夠脆,這碟鵝皇,做得認真收費亦很合理,值得一試

海港燒鵝皇,聽說每晚出兩輪,是日叫了半隻,屬於脆皮鵝家族,掛皮吊燒,出爐時間問題,皮變得腍了,加上叫侍應淋下的鵝汁,皮索汁後要吃得夠快,如跟時間競賽,否則皮愈來愈腍,亦愈來愈油。肉嫩滑濕潤,鵝味不會叫人一試難忘,但以冰鮮鵝標準,肉質不比深井幾間老字號差,當然「量產式」經營下,做到出爐皮脆效果有點難,個人而言喜歡肉的質素多於皮要夠脆,這碟鵝皇,做得認真收費亦很合理,值得一試。

老媽喜歡的咕嚕蝦球,甜酸之物甚得她心,炸粉出奇的薄,很難得,蝦夠爽,雖化學過,老人家不介意,做小的自然要連稱好吃!(白醋味太嗆,汁下了味精之話自然不能說出口)

琥珀荷塘花枝,也要吃點素菜,藕片浸鹽水後炒,很清爽,白合、青豆及西芹口感同樣出色,難以師傅竟花了心機在炒菜上,確是出色的,母親吃得極為滿意,其實若非為市場口味,師傅單以功夫是絕對不須加味精的,奈何現實如事,做知提早吩咐走芡汁。

吃得滿意一頓飯,比較起樓下鳳城,這裡雖然是連鎖式經營,但做功及味道就更認真,為鵝而來總不會失望,三人約四百左右埋單,滿意的家庭小聚。

滷水掌翼,下酒必備!
燒鵝肉
咕嚕蝦球
出色的炒雜蔬!
滷水掌翼,下酒必備!
出色的炒雜蔬!
  • 燒鵝
  • 滷水掌翼
琴日7點鍾左右,一行12人去海港燒鵝海鮮酒家食飯,事關各位朋友比面,請我E一個壽星女食飯,但世估唔到一圍不約2千蚊左右0既餸咁唔好食1. 五福大拼盆----------都幾好味.但無咩特別2. 醬皇蝦仁雪花蚌----醬皇原來是XO醬...e一個就唔錯喇,,夠(獲)氣,食到XO醬之如又食到蝦仁及雪花蚌味3.千絲香芒蟹柳卷-----表面是用粉絲或面線包住腐皮,腐皮包住蝦膠,蝦膠包住沙津醬芒果及蟹柳...味道太覆集,食唔出芒果味,只係食度沙津醬味,腐太厚咬唔度....4.玉環瑤柱脯..............無咩特別5.竹笙海皇燴魚翅......足料但,味道一般6.艇皇碎蒸大青班(-條).....e一個簡直唔得呀..用D濃味0既醬去掩飾條魚係冰鮮魚7.魚湯鮮菌營養蔬-------都唔係鮮菌..,但勝在夠清8.海港燒鵝皇(一隻)-------嘩e個係佢地公司主打的菜式,但一D都唔得...上台時(文)到好香,,應該唔錯,但好失望呀..D皮唔(趣)0既..隻鵝好硬呀...9.健康田園炒飯...........無咩特別,普通炒飯10.美點或大蟠桃.....我緊係選擇大蟠桃..因為生日喎....全晚為

1. 五福大拼盆----------都幾好味.但無咩特別

4.玉環瑤柱脯..............無咩特別
5.竹笙海皇燴魚翅......足料但,味道一般
7.魚湯鮮菌營養蔬-------都唔係鮮菌..,但勝在夠清

9.健康田園炒飯...........無咩特別,普通炒飯

10.美點或大蟠桃.....我緊係選擇大蟠桃..因為生日喎....全晚為一好保持水準0既食物,,都係得e個囉...個蟠桃,真係好鬼大架,一上台個個都大叫,,嘩好大個呀...^_^

11.環球鮮果盆.........有鬼環球咩..咪得西瓜囉....不過海港好得意架..佢地上生果時,會上多一樽話梅粉

12.椒鹽軟蟹-------e個係唔套餐包0既..係我地0令外叫的....但都好唔0店..食到乘口油

$202.5 (晚餐)
2008-05-18 3 瀏覽
14/5/2008又再換下地點飲茶先,平時去開樓下果間。以點心質素來說,各有千秋。這裏的粥品比較好,粥底比較綿。而這裏的腸粉也做得不錯,做得幾滑。不過其他點心就普普通通,唔算太出色。價錢同下面果間差唔多,但係似乎這裏的特價點心比較少。
14/5/2008

又再換下地點飲茶先,平時去開樓下果間。

不過其他點心就普普通通,唔算太出色。

價錢同下面果間差唔多,但係似乎這裏的特價點心比較少。
$35 (早餐)
(非會員)
2008-05-14 7 瀏覽
本人於五月十日到荃灣英皇娛樂廣場之”海港燒鵝海鮮酒家”慶祝母親節, 並選擇9:30PM後之宵夜火鍋, 因為試過旺角二間分店之水準也不錯, 所以今次選擇荃灣之分店。其實之前也試過一次服務欠佳經驗, 但本著可能只是某些員工問題,所以再次光顧。本人及家人一行六人於9:30PM入座及點選火鍋進膳,論食物質素,真的不錯,可是大約11:30PM,我們點了一個奶皇壽飽,而服務員”家琪”更禮貌地表示壽飽即點即蒸,故需時大約十五分鐘。大概二十分鐘後,壽飽還未到,我們便著服務員”阿恩”代為催促,不一會所得答案竟然是”無落到單喎,幫你取消啦!” 本人即無名火起。第一,一句歉意說話都無。第二,無單也可即時補單吧! 第三,無徵求客人同意便說取消,那是什麼服務態度呀? ”阿恩”再解釋原來十一點後,廚房便收爐,所以沒有蒸品提供。那麼為何”家琪”沒有解釋給我們知道,如果我們沒有催促,豈不是不知要等到何時? ”阿恩”續說﹕”家琪”是新人,所以不知曉! 當時,雖然不滿,但不想掃興,所以沒有再投訴便結帳,而”阿恩”亦答應幫我們取消柯打。怎知結帳後,一查單怒火即燒,帳單上清楚列明奶皇大壽飽20元。如果沒有查單,事情便不了了之

怎知結帳後,一查單怒火即燒,帳單上清楚列明奶皇大壽飽20元。如果沒有查單,事情便不了了之? 本人即時向當值經理”袁玉蘭” 投訴,原來經理還厲害!!!
首先,她說﹕『唔好意思,有件咁嘅事? 我依家幫你取消!』我不滿她未有先了解事情便算的態度,所以繼續與她理論,然後她說﹕『其實個同事有同我講話取消,
不過我唔記得咗啫,唔好意思! 我哋嘅同事有錯,我身為經理都要負責。』我反問即是點呀? 她竟說﹕『我都道咗歉啦! 咁你重想點呀?』嘩! 我心想”身為經理可以說這種話嗎? ” 其實我只想她先了解整件事才給我們答案,並不是草草了事。更奇怪的是她續說﹕『我都未知邊個同事咁點講比你知點做呀?』我反問﹕『你既然未知咁你身為經理點解唔查完先同我哋講呀?』此句一出,她又出奇地說出那個同事出錯,最後還說﹕『唔好講喇!』便轉身走了! 此時連鄰坐食客也看不過眼說﹕『佢都唔係最串嗰個,另外一個重串!』從他們口中不難想像這家酒樓的服務態度,真是差!差!差!. ……

本人亦不會再光顧此酒家,作為一家集團酒家應該提供有水準的食物及服務質素與客人,可是荃灣此家分店的服務態度簡直令其集團聲譽受損! 就算食品有多美味,價錢有多吸引,但前線員工的趕客態度由三月第一次光顧到現在仍未有改善,而其他客人也有相同遭遇,可想而知這家分店是那麼有”好客”之道。

$100-120 (宵夜)
  • 火鍋抵食
2008-03-03 1 瀏覽
今日sun 家庭樂同爸媽三個人去飲茶~很耐無上黎...我地3點幾去到仲有人等緊位....包括我地,3個人同一pair 年青情侶...個姿客問我地介唔介意搭位~我地呢d family 食餐飯梗係無咩所謂la~最後問個pair 情侶,人地後生細路想拍下拖飲茶,話唔搭枱...我覺得都預左....點知個姿客居然話: 你地唔搭枱就要比4個人茶錢...個pair 後生情侶聽到後梗係氣沖沖走人la...在場其他人都覺得好無奈...其實平時話唔搭枱都大有人在....而且都唔會話因為唔搭枱而要收多客人茶錢又唔係快餐店,茶餐廳....酒樓唔搭枱係客人應有的權利!!!有比茶芥加一服務費雖然事不關己,但咁帶有恐嚇ge 服務態度...無疑令我對海港失去好感...相比以前的服務真係差d...同佢地要standardization的宗旨真係....仲有我個杯碟下面居然無洗淨...有d 乾左痴係度的紙巾lor....
今日sun 家庭樂同爸媽三個人去飲茶~很耐無上黎...

我地3點幾去到仲有人等緊位....

包括我地,3個人同一pair 年青情侶...

點知個姿客居然話:
你地唔搭枱就要比4個人茶錢...
個pair 後生情侶聽到後梗係氣沖沖走人la...
在場其他人都覺得好無奈...

其實平時話唔搭枱都大有人在....
而且都唔會話因為唔搭枱而要收多客人茶錢

又唔係快餐店,茶餐廳....
酒樓唔搭枱係客人應有的權利!!!
有比茶芥加一服務費

雖然事不關己,但咁帶有恐嚇ge 服務態度...
無疑令我對海港失去好感...

相比以前的服務真係差d...
同佢地要standardization的宗旨真係....

2008-02-11 5 瀏覽
這間午市常和同事來飲茶,味道不差,價錢雖不便宜但也可接受。有一晚九點後同朋友來試特價火煱,價錢便宜,$38一個蔬菜欄,大大個,抵食!其他價錢也合理,火煱料新鮮。現在每次想打邊爐,和老公兩個人就會去青衣新星,因人少少任食就可食多d 款。和一班朋友就會去呢間啦!!另外這間侍應招呼也很好啊!
這間午市常和同事來飲茶,味道不差,價錢雖不便宜但也可接受。
另外這間侍應招呼也很好啊!
2008-01-27 7 瀏覽
** 此食肆的第十四個笑**今日(27-1-2008 Sun)要落荃灣整o野,於是提議媽到英皇娛樂廣場,經過鳳城攞飛,要等一陣,於是上多一層o黎呢間,即刻有位,不過係搭枱o既,算啦,反正未試過呢間,而且除o左明星外間間價錢應該差唔多.我o地叫o左早市特價點心:1.潮州粉果味道同其他酒樓食開o既有啲唔同,裡面有少少辣椒,但唔係好辣.2.灌湯飽呢個最後試,料就只有豬肉同冬菇,係普通啲,都OK.正價點心:3.牛肉球size略為細個,但味道算濃4.流汁奶黃飽唔係寫流沙,可能知道係整唔到流沙唔想欺騙客人o掛.呢個都幾對版o既,OK.5.煎蝦米腸粉蝦米幾多,煎到有少少脆但冇燶,好好.6.蘿蔔絲酥好多蘿蔔絲o係裡面,但冇咩蘿蔔味,係咪蘿蔔唔靚呢?個酥皮都OK o既.所有食物都好夠熱.環境:雖然係同另外四個客人share一張枱,但大家互相遷就,所以都唔覺張枱太細.(好彩遇到好o既客人)服務:呢o度係填點心紙,侍應收到後,會即刻同客人對係咪點o左咁多個點心,怕漏落嘛,唔錯.侍應同傳菜都好好禮貌.由於點心都係即叫即整,有個傳菜一下子拎四籠食物o黎到,我移開啲o野,佢放o黎時差啲整跌我對筷子,佢都即講句唔好
** 此食肆的第十四個笑**

我o地叫o左早市特價點心:
1.潮州粉果
2.灌湯飽
呢個最後試,料就只有豬肉同冬菇,係普通啲,都OK.
正價點心:
3.牛肉球
size略為細個,但味道算濃
4.流汁奶黃飽
5.煎蝦米腸粉
蝦米幾多,煎到有少少脆但冇燶,好好.
6.蘿蔔絲酥

所有食物都好夠熱.

環境:

服務:

侍應同傳菜都好好禮貌.由於點心都係即叫即整,有個傳菜一下子拎四籠食物o黎到,我移開啲o野,佢放o黎時差啲整跌我對筷子,佢都即講句唔好意思.

侍應亦然,當媽媽食潮州粉果時,發現冇辣椒油而問侍應攞,佢o地即使係好忙都唔會唔記得,而且重好快手拎o黎.
佢o地行唔到入去執埋邊o既o野,而係我面前彎身去執,我當然會讓一讓,然後佢都會講句唔好意思,阻阻你.

當食完晒o野,會問客人係咪食完,而執晒所有o野剩返茶杯o係o度,我明白佢o地只係想執乾淨張枱,而非趕客(因o個時都已經11:40am左右喇)同枱o既客人就同侍應講可以收晒佢o架喇,佢o地都走o架喇,而侍應都答啊,慢慢飲.真係幾好呢.

密密斟水同收o野,亦會主動問埋邊o既客人駛唔駛加水.

價錢: 小點$12.50, 中點$14.50, 大點$16.50.埋單o岩o岩$100.00

既然上年7月7日o係稻香食都畀個笑,呢o度都可以畀個笑o既.