2018-01-05 2510 瀏覽
由於今個月有朋友生日,話約食晚飯啦1行10人度,咁黎海港叫一個餐食啦個餐都幾抵食喎, 星期一至四都只係$1598全包宴,12位用,又已經包埋茶芥加一服務費喎仲要D野食好足料,好好食,鮑魚唔算細隻,但好夠味,仲唔會整得過熟喎特別要推介個龍蝦糯米飯,龍蝦份量唔少,好多肉,糯米飯好夠味,吸收晒龍蝦既鮮味最重要份量夠咁多人食,味道唔差,就算10個人,1人都只係百幾蚊,超抵食~~
由於今個月有朋友生日,話約食晚飯啦
1行10人度,咁黎海港叫一個餐食啦
個餐都幾抵食喎, 星期一至四都只係$1598
全包宴,12位用,又已經包埋茶芥加一服務費喎
仲要D野食好足料,好好食,
鮑魚唔算細隻,但好夠味,仲唔會整得過熟喎
2018-01-03
今次第二次上去,比第一次過分尋晚跟同事到上址食飯,長腳蟹,味道ok,但係經營手法十分有問題,埋去海鮮檔揀蟹,攞左隻蟹放我面前直接話5斤半,我話要磅下,黑面放落磅結果4斤4炒菜,味道一般燒鵝,ok果皮蒸南非飽,味道一般,懷疑廚房換左唔新鮮豉油王煎花竹蝦,味道一般,叫佢磅下又係黑面重頭戲黎喇,清蒸2斤幾西星斑,大家都好期待,結果上枱後發覺唔妥,比原先揀果條細左D,成條魚d肉霉,魚血仲積存喺條魚骨度,同經理理論,佢堅持冇調包冇問題,唔肯取消,結果埋單不歡而散綜合上述經驗,燒鵝,長腳蟹必叫,其他海鮮就唔好叫喇,不老實,以後都唔會再去,本人食咁多年魚,未試過比人換條死魚比我,真係嬲到爆炸,大家去呢間酒樓要小心完.
今次第二次上去,比第一次過分
尋晚跟同事到上址食飯,
炒菜,味道一般
燒鵝,ok
果皮蒸南非飽,味道一般,懷疑廚房換左唔新鮮
豉油王煎花竹蝦,味道一般,叫佢磅下又係黑面
完.
2017-11-28
2017-10-25 2804 瀏覽
好耐無寫食評,不過尋晚餐飯真係要寫,簡直係差到極點,媲美地獄料理家人食飯叫左套餐。首先見到第1道菜大家都要估係D咩,原來係炸軟殻蟹,但唔知點解係配酸醬第2道係有D蝦配白汁伊麫底,我都唔明點解要將麵底配紫洋蔥+迷迭香。個廚師可能以為自己煮緊pasta, 但西餐pasta都唔會加迭迷迭香喇,完全9唔搭8第3道係蔬菜炒海鮮,正常情況應該係用西芹或西蘭花炒,又唔知點解個廚師會碌熟D秋葵就咁加落D海鮮度,成碟都滑嘟嘟最正常就係碟上湯西生菜,不過係人都識煮結論:唔知點解間酒樓可以係星期二晚滿座,員工服務差(可能太多人), 再唔換廚房d人可以好快收皮,食物質素可以參加地獄廚神,仲有唔知點解隔離枱咁勇敢去食一條擬似淡水魚既魚生

最正常就係碟上湯西生菜,不過係人都識煮

2017-10-17 2175 瀏覽
知客服務態度極差,幾次黎中午飲茶都冇乜禮貌,拿不搭桌飛,等都吾洗等,就話冇,一定要搭桌,要搭桌就等食晚飯。先有得搭桌,其實你態度好少少無人會覺得難受,所以真糸扣哂分。食物就都幾好,吾錯。環境都幾靚。
2017-09-04 2716 瀏覽
話說媽媽想試下哩間以前喺英皇既海港,話搬左之後冇試過,一試就知唔會再黎!話說黎到menu 只有海鮮同刺身,要叫先有其他。不過菜色較少。好啦見佢龍蝦特價,叫左四隻試下,加個菜心苗 同珊瑚蚌。菜心苗老到一個點,其實佢唔應該叫菜心苗囉........然後個海膽醬焗龍蝦呢,其實係芝士焗..而且係凍既!姐係焗龍蝦凍食!? 同經理講,佢拎入去番丁... 叮完的確.暖左除左個蚌 其他錯晒!絕對冇下次!早知去彩福食冇咁嬲!
好啦見佢龍蝦特價,叫左四隻試下,加個菜心苗 同珊瑚蚌。
菜心苗老到一個點,其實佢唔應該叫菜心苗囉........

除左個蚌 其他錯晒!絕對冇下次!
早知去彩福食冇咁嬲!

2017-08-26 2045 瀏覽
這間酒樓好多人等位,等了半小時以上才有位,還好有兩排櫈可以坐。幾貼心!仕應推銷芒果糯米糍。軟綿綿細細粒。可惜原來入面冇芒果肉的,是芒果慕絲。幾香的。這個炒青辣椒好大份,切開一小一小件炒,好惹味。仲有d子係度,所以也幾辣的。同埋油了少少!蝦餃一看好透明,以為一定好好味,不過個層皮實在是好濕,好似未熟咁,唔掂,入面也是有蝦也是大隻的,可惜已經破壞了成個蝦餃的味道。也不夠爽口!!鳳眼餃也有幾隻蝦,但那層皮又是好濕的,唔掂叉燒包大個,也是自家製,入面叉燒OK不是好肥,好味的,包也是軟綿綿的,那蒜蓉蒸實在有點特別,泰式甜酸醬,好怪,下面有些粉,浪費左d鮮魷。唔好味呀這個咸魚肉餅飯,飯大粒,粒粒分多,咸魚好迷你,有些薑絲,肉餅超薄身,好刀功,味道也是幾好的。不會過咸。

2017-08-19
午餐
2017-07-15 2451 瀏覽
為了同時慶祝母親節和媽媽生日的大日子, 我們一家六口加上男女朋友一行十日訂了近愉景新城的海港酒家,這間酒家是最近新開的, 所以走來試試, 當天星期五 , 由於臨近母親節所以坐無虛席。我們點了只有平日才供應的超值全包宴(星期一至四$1598, 星期五 $1798) , 有十二道菜。鴻運乳豬全體 -乳豬夠脆但略嫌細隻。鮮蟹肉蝦球燴伊麫- 味道尚可。墨魚餅-好味夠脆。花膠螺頭湯- 味道偏淡, 花膠頗少。蒸龍蠆頭腩-蒸得剛剛好, 很嫩滑。炒龍蠆球-夠火候。招牌燒鵝皇-海港的招牌菜, 很大隻,燒得很香, 最滿意的一道菜。歡樂大蟠桃-分蓮蓉和奶黃, 兩個也好好味。最後個紅米炒飯也因為太飽要整個打包。

我們點了只有平日才供應的超值全包宴(星期一至四
$1598, 星期五 $1798) , 有十二道菜。

鴻運乳豬全體 -乳豬夠脆但略嫌細隻。

鮮蟹肉蝦球燴伊麫- 味道尚可。

墨魚餅-好味夠脆。

花膠螺頭湯- 味道偏淡, 花膠頗少。

蒸龍蠆頭腩-蒸得剛剛好, 很嫩滑。

炒龍蠆球-夠火候。

招牌燒鵝皇-海港的招牌菜, 很大隻,
燒得很香, 最滿意的一道菜。

歡樂大蟠桃-分蓮蓉和奶黃, 兩個也好好味。

最後個紅米炒飯也因為太飽要整個打包。
2017-05-05
  • 招牌燒鵝皇
2017-07-12 1893 瀏覽
海港飲茶好多人,叫左好多點心,麻醬生菜幾特別,開胃菜。竹炭甜薄味道也是特別,甜甜地,不知道竹炭其實是甚麼味道,有d花生碎好香,紫薯丸,甜甜地幾香漏,叉燒包,流沙奶皇包也是幾好,有料到的,也是大小適中,雪山叉燒包好食,好軟身,XO腸粉小小辣惹味,腸粉夠滑,咸菜豬肚普通,素鵝香口,蛋煎糯米雞好食呀,炒尖辣椒,有d辣啊!!蝦球伊麵,都相當清淡的樣子,味道也是比較淡,有韮黃,蝦球也是爽的,仲有菜芯,ok的!甜品焦糖燉蛋,面的焦糖不是太討好,比較粒粒及唔均勻呀,下面的燉蛋也好滑又香的。價格夠抵食,質素好!!

價格夠抵食,質素好!!
2017-07-05
2017-06-05 1458 瀏覽
家人生日,見套餐17xx全包宴就來試試,家中有人如素,故另點两素食。南乳齋賣相奇醜又咸,炒,淮山,淮山很脆不過很油。套餐,用料足。要燉湯,裡面很多小鮑魚。乳豬也好吃。但可否所有食物一齊上。。。。。。。吃不消。
星期六中午,很難有位飲茶,通常要等,這裡還好,分搭枱和不搭枱。三人行去飲茶,雪山叉燒包很熱,包包很軟。鮑魚燒賣才22元,呃like的選項。臨埋單前,竟然看到侍應拿著剛出爐煎堆,又來一客,又大又便宜,性價比算不俗。
雪山叉燒包
2017-03-29 2532 瀏覽
上網個個都話海港最好食係燒鵝,我非常認同!!我自己唔鐘意食肥鵝…而且鵝肉太扎實的燒鵝都唔係my cup of tea….但呢碟肥瘦適中,鵝味濃厚,咬落鬆軟!剛好上燒鵝之後就上埋碟櫻花蝦炒飯,配搭燒鵝一流!!生日飯一定有壽包!!好大個啊!!霸曬我全個碟!!我最開心係有蓮蓉同奶皇比我選擇! 我奶皇當然係我首選!!!食完又要跑返幾多圈先落到隔啊!值得一提,個阿姊全晚係間房度serve你,又主動送西瓜比我地!食蟹唔夠餐具又主動準備,比tips都比得開心D!個set都係$3XXX,無需要阿媽煮餐死…服務態度又好!抵啦!食物:環境:價錢:
剛好上燒鵝之後就上埋碟櫻花蝦炒飯,配搭燒鵝一流!!

食物:

環境:

價錢:
2017-03-28
  • 壽包
  • 燒鵝
2017-03-29 2321 瀏覽
為屋企人慶祝生日,當然要食得開心,座得舒服,最重要係服務態度好! 否則生日都食到一肚氣就絕對唔抵!琴日去左荃灣中染新城嘅海港酒家,因為貪佢夠新…平時飲茶都有保證!叫左一圍(set),味道超乎我意料!成個set重點係呢碟長腳蟹,不但啖啖肉,鮮甜新鮮,一定有3斤重,單係個蟹腳已經大過我個頭,有相為證!酥炸蟹鉗都係呢度不能抗拒的! 因為真係好多蟹肉,炸米粉包住蟹肉,外面酥脆,內裏彈牙!抵讚!成餐飯最美中不足就係個翅,因為上台稍微凍左…而翅量又唔係好多,但味道依然有水準!
長腳蟹
酥炸蟹鉗
2017-03-28
長腳蟹
酥炸蟹鉗
2017-02-27 2255 瀏覽
今日慶祝朋友們考完試,我地去荃灣海港食大餐。其實我哋一直都想食阿拉斯加蟹,所以今次揀隻唔係好大隻,一隻都係$900,每人除翻開百幾蚊。蒸出嚟真係超大隻,好多肉汁,啖啖肉好好食。雖然貴但係值得。除咗蟹之外,我哋仲食咗砂鍋雲吞雞,麻醬豆腐,一斑兩味。整體來講都好好食。本來我叫一斑兩味,但樓面唔記得落單,只係落咗炒斑球,當我地催另一碟餸時,佢就話師傅走咗整不到,我們唯有取消。最大問題係我哋之前已經催了一次,佢哋話會跟進,但最後都係冇左件事,所以服務質素可以有改善。
蒸出嚟真係超大隻,好多肉汁,啖啖肉好好食。雖然貴但係值得。
除咗蟹之外,我哋仲食咗砂鍋雲吞雞,麻醬豆腐,一斑兩味。
2016-12-23 3301 瀏覽
冬至一家人食飯,海港原來搬了去中國染廠,重上了7樓,環境大及靚左,星期日已爆場。乳豬,好似偷食左一半咁,好怪相,味道都香脆,唔會好肥的,好味!蟹肉竹笙海皇大生翅,好足料,好味,好多竹笙,蟹肉,味道都唔太咸,啱啱好!!西蘭花蝦球炒帶子,帶子好好味,爽口鮮甜,正呀!西蘭花都好爽甜好味,蝦球都好多,又彈又爽口!松露帶子花枝盞,賣相好靚,好味,特別,花枝同帶子幾夾,仲有車厘茄沙律,可以感覺健康。上湯焗波士頓龍蝦伊麵底,份量好多,大隻又爽口,好正,伊麵吸晒d龍蝦汁好好味!海港醬燒雞,燒得好靚又夠香脆。正呀清蒸沙巴龍班,清甜夠滑,好好味,最鍾意食魚鮑螺片扣鵝掌,好大碟,鵝掌好大隻,鮑片入味好,底有些生菜,吸晒d汁好味!壽包一打,本身係紅棗糕,加錢改了壽包,原原有奶皇的,冇咸蛋黃的,蓮好香好滑,正'整體感覺都正面,食物,環境,價錢都滿意。
喜慶金豬全體
蟹肉竹笙海皇大生翅
西蘭花蝦球炒帶子
松露帶子花枝盞
上湯焗波士頓龍蝦伊麵底
海港醬燒雞,燒得好靚又夠香脆。正呀
海港醬燒雞
清蒸沙巴龍班,清甜夠滑,好好味,最鍾意食魚
清蒸沙巴龍班
鮑螺片扣鵝掌
壽包
'

整體感覺都正面,食物,環境,價錢都滿意。
2016-12-11
清蒸沙巴龍班
鮑螺片扣鵝掌
壽包
2016-12-19 11558 瀏覽
早在11號莫家已一早吃了冬至飯,地點選了中國染廠大廈的海港酒家,新開不久的海港酒家,內裏地方很趟大,但枱亦都擺得十分逼夾。我們一家點了冬至宴,不需三千蚊已經有龍蝦,蟹肉竹笙海皇大生翅及乳豬全體,睇落都好似好豐富咁喎!每席都會奉上橙汁兩渣及紅酒一枝,我哋一家都冇人飲酒,所以將佢換成六罐汽水,另外橙汁亦可以將之轉為紅莓汁。第一道菜係上湯焗波士頓龍蝦,份量有三斤之多而且仲有伊麵底添, 龍蝦肉質都幾爽彈吃得出係新鮮貨色,上湯味道就不過不失啦!但我還是喜歡芝士焗龍蝦多點。接著係喜慶金豬全體🐖, 乳豬略嫌皮燒得不夠香脆,可幸的是豬肉不會過鹹。戒掉魚翅良久的車媽媽將蟹肉竹笙海皇大生翅交予車爸爸殲滅,但係這翅份量都幾足,車爸爸最後吃了三大碗呢!😂西蘭花蝦球炒帶子,帶子和蝦球都鮮甜爽口,加上炒得剛好的西蘭花同埋清甜嘅三色椒呢個菜幾吸引我呀。清蒸沙巴龍躉🐟,呢條龍躉就蒸得過熟了,講到蒸魚好多人真係唔及車婆婆拿手呢!松露帶子花姿盞,初時還以為落錯上檯,因為佢個名叫盞,但係原來係丸來的!😏呢粒海鮮丸炸得幾香口,內裏的帶子同魷魚幾鮮味,不過車爸爸好唔好彩食咗一粒入邊係未熟的😝,但係我哋咁多人都冇事喎!佢真係要買
呢粒海鮮丸炸得幾香口,內裏的帶子同魷魚幾鮮味,不過車爸爸好唔好彩食咗一粒入邊係未熟的😝,但係我哋咁多人都冇事喎!佢真係要買六合彩呀哈哈😅
本來菜單係海港醬燒雞我哋將佢加$280轉為燒鵝一隻,記得數年前海港的燒鵝很出色,不過好可惜時移世易呢隻燒鵝一D都唔吸引我囉!皮不脆肉不夠香好失望!😞
反而鮑螺片扣鵝掌呢一味就甚得我歡心喇💓!鵝掌炆得啱啱好淋滑得嚟具咬口,而且非常之入味,不過芡汁味道有點Over如果唔係就更加完美了。
最後嘅甜品係歡樂紅棗糕,紅棗味頗香濃,不過就略嫌佢比較黏牙!
2016-12-11