朋友搞百日宴,原本開心宴會,但結果十分遺憾,因某某短髮女侍應態度十分惡劣,不尊重客人,態度十分輕挑,沒有分寸,還恐嚇小朋友,多次嚇親小朋友,茶樓有此侍應,必破壞宴會氣氛,敬請多多關注。
2018-07-22
2018-06-27 1596 瀏覽
Book左房食晚飯一圍約四千,食物還可以,比平常酒家大份,13人食12人食物都很飽,呢度藉得一讚!不好的地方,之前已給利是給服務員,埋單簽卡..服務員再要求俾小費給她,呢方面有少少搞笑!..,
..,
2018-06-14 1512 瀏覽
難得禮拜日唔使返工,立即做孝子帶屋企人去飲茶。今次揀左係中染大廈8咪半既海港酒家。確實位置就係荃灣地鐵站同愉景新城中間,兩個地方都有天橋連去,好方便。好好彩唔使點等位就有枱,立即睇下有咩食先。經過一輪苦惱,決定叫個餐再加兩個點心。餐叫左咕嚕黑豚肉加欖菜海鮮炒飯,另外加左黑金流沙包同埋原隻大蝦燒賣啲野食好快就到,值得一讚,因為我地都有啲餓咕嚕黑豚肉份量唔算太多,但勝在豚肉夠淋,個準酸酸甜甜亦都好開胃,仲有蜜桃,菠蘿同青紅椒,好快就俾我地KO哂欖菜海鮮炒飯飯粒炒得乾身,味道調得岩岩好,加埋啲蝦肉,相當唔錯!燒賣上面嘅蝦肉非常爽口,一啖食一粒好滿足去到我最期待嘅流沙包!!!一上枱,『下爆左嘅』其中一個已經爆左啲餡出黎。呀姐仲話『爆左先好』 諗到如果我地唔要呢籠,啲點心可能會報廢浪費食物,是但啦 講返個包,賣係吸引嘅,黑加金好有型入面個流沙餡咸蛋黃味道都幾重,如果唔係爆左,我會俾佢85分

啲野食好快就到,值得一讚,因為我地都有啲餓

燒賣上面嘅蝦肉非常爽口,一啖食一粒好滿足

去到我最期待嘅流沙包!!!一上枱,『下爆左嘅』
其中一個已經爆左啲餡出黎。呀姐仲話『爆左先好』
諗到如果我地唔要呢籠,啲點心可能會報廢浪費食物,是但啦

講返個包,賣係吸引嘅,黑加金好有型
入面個流沙餡咸蛋黃味道都幾重,如果唔係爆左,我會俾佢85分

2018-06-10
5 分鐘 (堂食)
2018-06-06 1435 瀏覽
太耐冇约班舊同事聚會、某日係街上撞見到就約埋係荃灣海港酒家食反、12个人啱啱好一枱就叫左個龍蝦、燒鵝全包宴、一路吹水等餸來,第一碟係上湯焗特大波龍、味道超正又大碟、再來沙律芥末明蝦球、蒜蓉粉絲蒸元貝、招牌燒鵝皇、清蒸游水诲星班、全部大大碟、食到个个飽飽咁走人,散場時大家話下次再來食过。"·

、味道超正又大碟、再來沙律芥末明蝦球

、蒜蓉粉絲蒸元貝、

招牌燒鵝皇、

清蒸游水诲星班、

全部大大碟、食到个个飽飽咁走人,散場時大家話下次再來食过。

2018-05-15 1950 瀏覽
今日來到荃灣呢個都算係新的商場,本來打算去ikea食午餐再行街,點知突然想飲茶食點心,就去左7樓呢間海港飲個下午茶。下午茶兩點開始,平日價錢大中小點全部$15,茶芥位位$8。仲有其他特價點心紙。叉燒雞蛋腸,大點。之前起大陸食過蛋腸估唔到香港都有,都蒸得算滑。流沙煎堆仔,呢個新鮮炸起,熱辣辣好好味,外面炸得香脆,入面係蛋黃流沙。鮮竹卷,大點。好耐無食過鮮竹卷,呢個有d唔同我平時食果d,呢款雖然唔係好油,但入面d料比平時食的好像多菜d,所以無甘好味。 鴛鴦燒賣,兩件係豬肉兩件係牛肉,無咩特別。買單$81,中規中矩,應該有下次
,就去左7樓呢間海港飲個下午茶。

下午茶兩點開始,平日價錢大中小點全部$15
,茶芥位位$8。

仲有其他特價點心紙。

鴛鴦燒賣,兩件係豬肉兩件係牛肉,無咩特別。

買單$81,中規中矩,應該有下次
2018-05-12 1000 瀏覽
昨晚一家大細12人試荃灣海港,選擇一個中價的套餐,質素比預期好,因為多數節日食酒樓嘅套餐都係一般或差。 第一道菜 -上湯焗龍蝦伊麵底,食咁多次套餐,第一次食到隻龍蝦多肉,大家都滿意👍另有乳豬全體🐖,都幾脆皮有d多肉的翡翠蝦球炒帶子,多蝦多帶子伴西芹👍竹笙海皇翅,多料唔錯👍法國鵝肝花之丸,食嗰時先知內有鵝肝醬,幾好味,但炸得乾身咁少少茄香淮山浸油麥菜,呢款好特別,第一次食咁嘅菜式,蕃茄湯底伴以新鮮脆口淮山+油麥菜,覺得特別和好味👍👍蒸魚🐟 & 炸子雞🐔,同一般差不多,中評最尾上蟠桃壽包,好大個仲有兩款味道……蓮蓉 & 最愛嘅奶皇餡料各6個。 整晚菜式都唔會太咸,適合老人家&小孩不得不讚嘅係員工嘅服務態度,遇兩位都好有禮貌,現今酒樓真係好少見👍👍👍
另有乳豬全體🐖,都幾脆皮有d多肉的
翡翠蝦球炒帶子,多蝦多帶子伴西芹👍
竹笙海皇翅,多料唔錯👍
蒸魚🐟 & 炸子雞🐔,同一般差不多,中評
2018-05-11
5 分鐘 (堂食)
母親節
2018-05-08 940 瀏覽
上星期日我哋一家人喺荃灣中染行完大型嘅傢俱連鎖店,就去飲茶,呢間 經常都人山人海,可能係新裝修,之前都冇機會去試,今日都算好彩,雖然係星期日都唔算等得太耐。 我們點了一些點心及燒味飯,另外點了一個燒鵝拼叉燒鍋米。呢個燒鵝拼叉燒,賣相真係一流,配上大大窩嘅米線,好抵食。叉燒半肥瘦 ,入口很柔軟。仲成隻燒鵝髀,燒鵝外皮燒得燶燶,很夠味,亦不算太肥,分量真係好大,價錢 $118, 超抵食。蒜蓉蒸鮮魷,鮮魷很厚,好有咬口,蒜蓉好入味。山竹牛肉球,好有牛肉味, 唔似得一些酒樓嘅山竹牛肉,牛肉分量可能得好少。另外切雞飯,星期日都係收$32,四位連同茶錢加一服務都唔駛三百蚊, 而且食物都幾夠水準。
上星期日我哋一家人喺荃灣中染行完大型嘅傢俱連鎖店,就去飲茶,呢間 [海港] 經常都人山人海,可能係新裝修,之前都冇機會去試,今日都算好彩,雖然係星期日都唔算等得太耐。 我們點了一些點心及燒味飯,另外點了一個燒鵝拼叉燒鍋米。

蒜蓉蒸鮮魷,鮮魷很厚,好有咬口,蒜蓉好入味。

母親節就嚟到,又為我地為食一家帶黎一個機會食好嘢嘅機會嘞! 預早慶祝嘅第一擊: 荃灣海港酒樓食晚飯 我哋揀咗一個壽宴嘅menu, 抵食、又豐富 : 乳豬~ 又熱又脆燒鵝~ 注意: 真係鵝,唔係鴨 , 鵝肉嫩滑、味道好 蝦餅: 冇錯,係蝦餅,泰國野果種, 點泰式甜酸醬,我最鍾意食 清蒸鮑魚仔: 肉有啲難離殼, 我哋出動bb鉸剪剪肉黎 響螺雞腳湯 : 好濃郁,好飲 好大條魚: 啲肉好'鞋',唔係太好食 翠玉瓜煮蜆 : 由於大家已經食到好飽, 對碟蜆冇咁興奮了 今晚另外一個高潮,就係pat pat 飽! pat pat 飽有兩種口味 : 奶黃餡同埋蓮蓉餡,各有fans。呢度嘅pat pat 飽係大size果鍾,食完好滿足今晚氣氛好好, 大家都好開心, 特別係媽咪,見到媽咪開心我就開心
母親節就嚟到
,又為我地為食一家帶黎一個機會食好嘢嘅機會嘞!

預早慶祝嘅第一擊: 荃灣海港酒樓食晚飯

我哋揀咗一個壽宴嘅menu, 抵食、又豐富 :
乳豬~ 又熱又脆

燒鵝~ 注意: 真係鵝,唔係鴨 , 鵝肉嫩滑、味道好

清蒸鮑魚仔: 肉有啲難離殼, 我哋出動bb鉸剪剪肉黎

響螺雞腳湯 : 好濃郁,好飲

好大條魚: 啲肉好'鞋',唔係太好食
翠玉瓜煮蜆 : 由於大家已經食到好飽, 對碟蜆冇咁興奮了
今晚另外一個高潮,就係pat pat 飽!

2018-04-22 818 瀏覽
因為想去IKEA行下. 附近得佢一間茶樓又有免費泊車. 所以早上930去. 唔使點等. 不過都好快好多人. 環境普通. 招呼麻麻. 茶/食具dirty. 茶一飲就知唔掂. 大家可以去試下. 點心一般多. 質素一般. 想講點左飽汁鳳爪. 一般做得比較好的茶樓. 飽汁食到飽汁未. 鳳爪亦好完整. 尼間野. 飽汁試完間直頭想換左去.  夾上手. 全部鳳爪竟然好似係水中幾日咁. 全部甩皮甩骨. 夾起真係完全無想食既衝動. 食落完完全全諗到容解左咁.再叫左個皮蛋廋肉粥. 成碗粥係一pat野來.  豬肉係一條條. 一食就知係豬肉出晒味撕反開出黎個D. 粥好似放左好耐咁. 整體黎講. 對比荃灣附近酒樓. 食物同服務佢都算係中下

整體黎講. 對比荃灣附近酒樓. 食物同服務佢都算係中下
2018-04-22
10 分鐘 (堂食)
$80 (早餐)
2018-03-30 1494 瀏覽
2018.3.28之前食過海港,感覺味道方面不錯!最近見到它有個圍餐好扺食,平日一圍$1598包加一茶介,每人$160左右就可以埋單!而且豐富又抵食同好味!咁岩有同事離職!所以選最後左係度食farewell 飯!晚飯時段都好full下!個脆皮杏香百花球 好香脆,而個鮮竹魚腐我個人認為好好味。脆皮醬油雞皮脆肉嫩,個花膠湯足料超正超甜!最後上個個壽包又大又漂亮,分蓮蓉同奶黃兩種口味。好味但美中不足係無蛋黃。
2018.3.28
壽包
2018-03-28
壽包
2018-03-12 1270 瀏覽
話說前一個星期六老爸來過這裡飲過中午茶,覺得嘢食、地方都唔錯,決定於佢生日前一日擺三圍午宴邀請親戚做生日。周日,超多人。好彩有預位,訂了三圍超值全包宴$1998,非常抵食: -鴻運乳豬全體上湯焗蝦球伊麵濃湯花膠煲螺頭杏香百花球原隻鮑魚燴花菇西蘭花炒龍躉球清蒸龍躉頭腩脆皮醬燒雞歡樂大蟠桃啤酒二支 (可轉汽水),橙汁二渣【鴻運乳豬全體】雖然係BB豬,但係皮下脂肪都好多,味道一般般。【上湯焗蝦球伊麵】湯底幾鮮味,蝦球數量好多,每人可以分到兩隻。至於伊麵份量就唔多夠。【濃湯花膠煲螺頭】花膠螺頭預咗係普通貨色,但係個湯都煲得夠火喉,都幾好飲。一大煲,可以分到15碗。【杏香百花球】一碟18粒,好意頭。杏仁碎香脆,蝦肉球彃牙,中間的沙律菜加咗芝麻醬,小朋友至愛,爭住食。【原隻鮑魚燴花菇】老爸至愛呢味,因為佢鍾意食鮑魚。鮑魚、花菇都好大隻,肉又厚。【西蘭花炒龍躉球】份量都足,龍躉肉起球香煎,坐在我隔籬的姨媽讚好食。【清蒸龍躉頭腩】件件都大件、肉多,蒸得啱啱好。有金菇墊底,爽爽地,又嗦咗啲豉油魚汁,都好味。【脆皮醬燒雞】皮薄,皮脆,肉多,唔肥,不過無咩雞味。【歡樂大蟠桃】壓軸出場係大壽包,一籠12個。好

周日,超多人。

西蘭花炒龍躉球
清蒸龍躉頭腩
脆皮醬燒雞
歡樂大蟠桃
啤酒二支 (可轉汽水),橙汁二渣

【鴻運乳豬全體】
雖然係BB豬,但係皮下脂肪都好多,味道一般般。

【上湯焗蝦球伊麵】

【濃湯花膠煲螺頭】

【杏香百花球】

【原隻鮑魚燴花菇】

【西蘭花炒龍躉球】
份量都足,龍躉肉起球香煎,坐在我隔籬的姨媽讚好食。

【清蒸龍躉頭腩】
件件都大件、肉多,蒸得啱啱好。

有金菇墊底,爽爽地,又嗦咗啲豉油魚汁,都好味。

【脆皮醬燒雞】
皮薄,皮脆,肉多,唔肥,不過無咩雞味。

【歡樂大蟠桃】
壓軸出場係大壽包,一籠12個。

好大個,有兩款餡,黃色底紙係奶黃,白色底紙係蓮蓉。

主角壽星公捧著籠壽包,極開心! 老爸,祝你生日快樂! 身體健康!
2018-03-11
午餐
2018-03-09 644 瀏覽
老爸興起話出來,順便約我哋去飲茶,問邊度方便? 佢住在天水圍,年紀又唔細,我就建議去中國染廠大廈樓上的連所酒家,因為由天水圍坐一程巴士就可以直達大廈門口。老爸無異議,還早過我們到達酒家搵到位。酒家很大,佔了一層樓的地方,估計可以擺到50圍酒席以上。水滾茶靚! 叫了鐵觀音和普洱。點心種類多,是一般連所酒家必會提供的。老爸一向節儉,只容我們點些簡單點心和一個炒飯。【蘿蔔千絲酥 (大)】一碟三件,酥皮炸得香脆鬆化,餡料是醃了的蘿蔔絲,鹹鹹地,都幾好味的。【香茜牛肉腸 (中)】以前流行一碟三條腸粉,現在流行一碟放五件。腸粉皮薄,牛肉都多,無呃稱。【金紗銀蘿腸 (精)】是一個 fusion 腸粉,即是炸両加蘿蔔絲酥,故此,金紗即是指炸成金黃色的油炸鬼,銀蘿即是指蘿蔔絲。個人覺得口感有點怪,寧願分開吃炸両和蘿蔔絲酥。不過,老爸就好欣賞。明白! 百貨賣百客。【湯浸鮮竹卷 (小)】一籠三件。老爸說淡味。當然啦,如要吃濃味的,是要吃蠔油鮮竹卷。可惜,現在很少酒樓會有提供,此間亦不例外。【蠔汁叉燒包 (小)】餡唔多,皮唔厚,正常質素。【鮮竹牛肉球 (小)】一碟三粒,都算大粒,裡面有馬碲粒,爽爽地,好食。【

酒家很大,佔了一層樓的地方,估計可以擺到50圍酒席以上。

水滾茶靚! 叫了鐵觀音和普洱。

【蘿蔔千絲酥 (大)】

【香茜牛肉腸 (中)】

【金紗銀蘿腸 (精)】

【湯浸鮮竹卷 (小)】

【蠔汁叉燒包 (小)】
餡唔多,皮唔厚,正常質素。

【鮮竹牛肉球 (小)】
一碟三粒,都算大粒,裡面有馬碲粒,爽爽地,好食。

【瑤柱蛋白炒飯】
份量OK,炒得乾身,唔油膩。料就唔算多,清啖啲囉。

老爸話這裡夠大,坐得舒服,價錢唔貴。決定嚟梗個星期百中午,擺三圍生日宴,請親戚食飯。
2018-03-03
午餐
2018-02-21 6321 瀏覽
中染新城,重新出發,樓上酒樓,熱鬧非常。初到海港,服務友善,新春上班,敬業樂業。乳豬件上,皮脆香口,肉多嫩滑。龍蝦伊底,龍蝦不少,殼大難開,麵亦見多,份量稱皇。翡翠花姿,幾色東西,鑊氣欠奉,與別菜色,稍為遜色,較為普通。百花蟹鉗:此類蟹鉗,近年罕見,童年回憶,湧至心頭;杏仁外皮,碎塊包圍,內裏蟹肉,豐滿大件;剛炸熱燙,熱吃不膩。底下墊菜,伴沙拉醬,健康搭配,隨吃也可。海皇生翅,夠熱多料,生粉開水,味道尙可,中規中矩。生猛龍躉,虛有其名,惟質嫩,不會過老。發財好市,取其意頭,內容豐富,盡放大盤;一試鵝掌,多肉鬆軟。醬皮燒雞,很快便來,外皮薄薄,豉油味淡,不算太鹹,肉質鮮嫩。炒糯米飯,苦候多時,終於端來,鑊氣欠奉,幸好夠熱,用料充足。美點雙輝,軟林無味,餡料欠奉,內容鬆散,徒添慨嘆。新春佳節,座無虛席;上菜迅速,舉杯慶祝;大快朵頤,杯盤狼藉。

中染新城,重新出發,樓上酒樓,熱鬧非常。

初到海港,服務友善,新春上班,敬業樂業。

乳豬件上,皮脆香口,肉多嫩滑。

龍蝦伊底,龍蝦不少
,殼大難開,麵亦見多,份量稱皇。

翡翠花姿,幾色東西,鑊氣欠奉,與別菜色,稍為遜色
,較為普通。

百花蟹鉗:此類蟹鉗,近年罕見
,童年回憶,湧至心頭;杏仁外皮,碎塊包圍
,內裏蟹肉,豐滿大件;剛炸熱燙,熱吃不膩
。底下墊菜,伴沙拉醬,健康搭配,隨吃也可。

海皇生翅,夠熱多料,生粉開水,味道尙可,中規中矩。

生猛龍躉,虛有其名,惟質嫩,不會過老。

發財好市,取其意頭,內容豐富,盡放大盤;一試鵝掌,多肉鬆軟

美點雙輝,軟林無味,餡料欠奉,內容鬆散,徒添慨嘆。

2018-02-13 1383 瀏覽
一年容易又團年!眨眨眼又就到新年,外家在上星期日到了海港酒家吃團年飯,食物質素須一般但勝在夠近便,兩老不須舟車勞頓吃頓晚餐,免卻煩惱點個全包宴來吃!先上檯是金豬全體,乳豬皮夠脆夠香口,肥膏不多質素不俗! 乳豬未吃完又來了上湯焗蝦球伊麵,蝦球大隻爽口但沒甚鮮味一般般,反而伊麵炆得入味不過鹹份量亦足。 上菜速度快得驚人轉眼第三道菜發財好市全家寶亦上檯,弄得整個轉盤滿滿,意頭十足但嘴巴就不太享受了!此菜中有鴨掌、冬菇、海参、金蠔成品豐富,鴨掌未夠火喉,但海参金蠔味道跟質感也算不錯! 湯羹是大大鍋的竹笙海皇大生翅,份量很足黑洞車爸爸連我那份共4碗通通幹掉! 接下來有翡翠螺片炒帶子,螺片炒帶子鮮味不足獻汁挺重,最正還是西芹爽脆可口。 不消一小時連新春脆皮醬燒雞也到來,皮沒多脆而且挺重口味呢! 清蒸海星斑算是不俗的一道菜!星斑沒有過老肉質紮實新鮮,當然不可要求養魚有勁甜味及魚香,沒腥味已是不錯了!而且豉油調配得很香口令這魚升格不少! 最後上檯的竟是陳皮蒸大連鮑魚,鮑魚肥大肉厚肉質煙韌,陳皮味挺香這點有些意料不及,須則大連鮑魚鮮甜味不高,但在不錯的陳皮映照下算不俗。 甜品是鴻運年年棗蓉糕,棗香味算出

不消一小時連新春脆皮醬燒雞也到來,皮沒多脆而且挺重口味呢!

甜品是鴻運年年棗蓉糕,棗香味算出亦沒酸味總算到家,但質地較黏身會有點痴牙!最後還有原隻新奇士橙一打,大家也飽各自取回家享用!

這夜晚餐真的光速吃完不算享受,但能夠一家人共聚團年還是快樂的!隨著狗年的來臨祝我們這一家各人,身體健康、工作順心、事事如意、福星高照!!
2018-02-11
團年飯
2018-02-06 1337 瀏覽
媽媽生日,訂左一席晚飯,好多人呀!!套餐包括~鴻運乳豬全體,大隻的,唔似其它酒樓的好似沒有了一些的. 脆皮外層,好香口,不是好肥的豬肉。濃湯花膠煲螺頭,好大窩,濃濃的顏色,好香又足料。花膠也是大件的,爽口,濃好濃味,正!!螺頭都好好味的,冇腥味呀!檸檬炸蝦餅,炸到金黃色。彈牙又爽口,有粒粒蝦肉,有口感。好味。另外,有沙律係中間,沙律菜好爽甜!脆皮醬燒雞,香脆外皮,雞肉好滑陳皮蒸大連鮑魚,好香果皮味。鮑魚好有咬口,正呀!!欖豉蒸沙巴龍躉斑,魚肉也是好多,啖晱肉。十分新鮮。唔腥架!!波士頓龍蝦糯米飯,好大籠呀!!龍蝦肉爽又彈牙。下面係糯米飯,就像不太夾。。同太濕了金瑤扒豆苗,金菇多了些,瑤柱少了些,豆苗也好甜的。歡樂大蟠桃,兩種的,奶皇同蓮蓉。好大個。奶皇夠晒香,蓮蓉冇蛋皇的。好滑的。
媽媽生日,訂左一席晚飯,好多人呀!!
套餐包括~

濃湯花膠煲螺頭,好大窩,濃濃的顏色,好香又足料。

脆皮醬燒雞,香脆外皮,雞肉好滑

陳皮蒸大連鮑魚,好香果皮味。鮑魚好有咬口,正呀!!

波士頓龍蝦糯米飯,好大籠呀!!
龍蝦肉爽又彈牙。下面係糯米飯,就像不太夾。。同太濕了

金瑤扒豆苗,金菇多了些,瑤柱少了些,豆苗也好甜的。

2017-12-29
生日