餐廳: 海王漁港
資訊:

2013-12-24 880 瀏覽
過去幾年都有幫襯過海港集團,原因係以將軍澳區嚟講可以話係較好既酒樓。但係近幾次食我覺得質素上係一直下降中。唔可以話好差,但相比起從前仍然差好遠。沙巴龍躉沙巴龍躉以前喺呢間酒樓食過其實唔錯,魚最重要蒸得僅僅熟。但係今次食,上枱時魚係未熟,waitress 拎番入去蒸,蒸多次都係未熟...魚蒸既時間真係要計得好準確,否則就浪費左條靚魚。乳豬乳豬燒得外皮幾脆,豬肉亦唔鞋口,但可惜既係豬既臊味太重,影響左成隻豬既味道。蒜蓉蒸蟶子蒜蓉蒸蟶子,算係全晚較令人滿意既菜式。蟶子無沙,幾大隻,亦幾爽滑,唔錯!希望既係,呢間食店質素會回升番d啦!

沙巴龍躉
沙巴龍躉

乳豬
乳豬

蒜蓉蒸蟶子

希望既係,呢間食店質素會回升番d啦!
2013-11-04 674 瀏覽
唸住嘆茶,卻換來一肚氣。本來此酒樓已經食物一般,再加一個懶惰的女侍應,就以後都不會再光顧。乳鴿肉質"鞋"口,腸粉皮唔滑,炒蘿蔔糕唔熱。叫女侍應落單,無人應,要自己去櫃枱找人落單。不如去快餐店好過。
乳鴿肉質"鞋"口,腸粉皮唔滑,炒蘿蔔糕唔熱。

2013-11-04
2013-03-31 613 瀏覽
假期既第二日,約了父母及舅母表妹一起飲茶,由於前晚試過這裡的火鍋覺得唔錯,所以決定試埋點心。我諗係假日既關係,我地等左一小時才入座,點心選擇唔少,除左大路蝦餃外,還有一些新款點心,例如冬蟲夏草蒸千層腐皮﹑金紗米網腸﹑燒汁釀冬菇等,另外也有幾款特色小吃,如麻辣五寶﹑脆皮咖哩牛腩拼法包等。我們一行7人點了18款點心,如下:1. 蝦餃王- 一般2. 蝦籽燒賣- 一般3. 蠔皇叉燒包- 一般4. 熱辣辣叉燒餐包- 一般5. 鮑汁鳳爪- 一般6. 燒豬頸肉-叉燒做法,豬頸肉口感...但我會比較喜歡泰式做法多一點!7. 上湯鮮竹卷- 一般8. 四寶滑雞紮- 雞肉不會太肥,火腿及蟹柳好味!9. 野菌浸芥蘭-菜有點腍得滯。10. 燒鵝例牌- 一貫的好味!好厚肉,HK$78,抵!11. 北菇滑雞煲仔飯-濕左啲12. 金錢肚13. 黑椒牛柳粒- 有少少牛味,沒有過份用梳打粉醃,保留肉質口感,不錯!14. 金紗米網腸- 初時以為同鹹蛋黃有關,原來只是包著炸蝦膠,都好味!15. 韮王蝦腸- 正常16. 麻辣五寶- 有豬皮﹑豬腸﹑豬紅﹑豬肚﹑豆卜,少辣,味道一般。17. 燒汁釀冬菇- 魚肉幾好味,燒汁雖然較杰身

我們一行7人點了18款點心,如下:
1. 蝦餃王- 一般
2. 蝦籽燒賣- 一般
3. 蠔皇叉燒包- 一般
4. 熱辣辣叉燒餐包- 一般
5. 鮑汁鳳爪- 一般
7. 上湯鮮竹卷- 一般
8. 四寶滑雞紮- 雞肉不會太肥,火腿及蟹柳好味!
9. 野菌浸芥蘭-菜有點腍得滯。
10. 燒鵝例牌- 一貫的好味!好厚肉,HK$78,抵!
11. 北菇滑雞煲仔飯-濕左啲
12. 金錢肚
15. 韮王蝦腸- 正常
17. 燒汁釀冬菇- 魚肉幾好味,燒汁雖然較杰身,但都幾夾。
18. 冬蟲夏草蒸千層腐皮- 好特別,感覺好名貴好補咁!味道唔錯!
題外話/補充資料: 綜觀嚟講,喺寶琳呢區算係比較好味既點心,值得再嚟幫襯,等我試埋小菜再同大家分享!!!
2013-03-30
60 分鐘 (堂食)
  • 金紗米網腸,招牌燒鵝
2013-03-28 487 瀏覽
今個星期不停加班,週四又同朋友晚飯,所以今晚陪老公吃餐好,以補償前兩晚沒好好陪佢啦!老公話想打邊邊,所以就嚟左呢間新開一排既海王漁港。同屬海港集團,餐牌一樣精美,價錢亦好接近,但都唔算太貴既,肉類餸菜約HK$58-68起,海鮮類大概HK$88起,龍蝦孖寶特價HK$368 (跟半隻脆皮雞)... 下次一定嚟試!講番火鍋,九點後有宵夜特價,火鍋配料HK$18起,最抵係美國肥牛,HK$22一碟但質素非常高,色澤靚又有肉味,不會過肥,絕不欺場,有相為證架!羊肉片也很不錯,肉質好之餘不會太大味(即所謂太"騷")。螺片好鮮甜,HK$32一份,份量也不少,食極都食唔完咁。貪得意點左HK$18一客4粒既小籠包,都係火鍋料,賣相好靚,但唔好味!好怪,唔啱我地!仲點左一客鹿兒島豚肉,這個讓我深深體會到乜野係"圖片只作參考",個碟超大,豚肉卷起得嗰少少,佢換隻細碟可能感覺會好啲囉,至於味道,冇乜特別,HK$58一份有點唔值呀!最後講番個湯底,九點特價有個1蚊麻辣雞煲,即先吃辣雞件再加湯或水打邊邊呢,咁抵梗係要叫啦!賣相唔錯既,但唔夠辣之餘啲雞真係冇味,始終唔係鮮雞嘛,收你1蚊仲想點,不過好彩大部份火鍋料有誠

最後講番個湯底,九點特價有個1蚊麻辣雞煲,即先吃辣雞件再加湯或水打邊邊呢,咁抵梗係要叫啦!賣相唔錯既,但唔夠辣之餘啲雞真係冇味,始終唔係鮮雞嘛,收你1蚊仲想點,不過好彩大部份火鍋料有誠意,冇乜所謂啦!

服務唔錯,店員都好有禮貌。場地都幾四正,我諗都可以擺酒既...如果佢地有呢個服務...

總括嚟講相當唔錯,期待下次幫襯佢既小菜!
2013-03-27
  • 美國肥牛,螺片,羊肉片