2010-06-11 78 瀏覽
今早呀媽冇買早餐...為有返左公司先落去食早餐海皇粥店的粥不嬲都偏貴d料又唔係好多好少牛肉花生就多dd粥煮得唔係好微炸兩唔錯甜醬 花生醬 芝麻 豉油任加
今早呀媽冇買早餐...
為有返左公司先落去食早餐
炸兩唔錯
甜醬 花生醬 芝麻 豉油任加
2010-06-07
2009-11-26 68 瀏覽
其實都有一段日子無食這個粥,今次再食,顏色鮮豔了好多,好開胃啊!南瓜肉碎粥 +油炸鬼之前來這店都是食這款粥,感覺好健康,南瓜有益擴氧化又高纖。今日食見到好多南瓜茸,南瓜味道好香以前食都會南瓜份量比較少,今次真好彩我再配上脆卜卜的油炸鬼,食完都飽晒

南瓜肉碎粥 +油炸鬼

南瓜味道好香
以前食都會南瓜份量比較少,今次真好彩
我再配上脆卜卜的油炸鬼,食完

都飽晒
2009-11-23
2009-09-04 75 瀏覽
早餐不想又是ABC餐,突然想食中式食物!這間的位置算是最就腳而且抽氣糸统較佳的一間(因為討厭在小店堂食,吃完後要忍受一整天像怨靈付體的油煙味)叫了一客炸兩、咸肉粽,本想叫凍豆漿,但當看見樓面阿姐在執拾面前的檯面,用手直接執拾上手客人吐在檯面的食物殘渣,從檯面掃落櫈上及在未有清潔雙手的情況下,取過一根飲管插入杯荳漿內奉給其它客人!立即改變主意要了一碗皮蛋牛肉粥.炸兩----不明白為何要等十多分鐘?因為温度是凍的!腸粉皮靱、裡面的油炸鬼軟淋淋出晒油!咸肉粽----大致正正常常,只是咸蛋黄很乾很實.皮蛋牛肉粥----皮蛋質素差,味淡、沒有了"蛋黃"的部份,份量少,大慨半隻也不到.用的是免治牛,正常做法是把混和了炸米粉的生免治牛肉,先放了所需份量在碗內,再注入滚燙的白粥,利用粥的温度把牛肉灼熟.但這裡粥本身熱度不夠又如何能把牛肉灼熟呢?結果這碗粥只"用"了五份一碗(只用來把那碟炸兩內的油炸鬼,浸暖一點較易入口.)剩下了一堆粉紅色的生牛肉及幾粒灑在粥面的油溢花生.沒可能有再來機會,因為到現在的這一刻,胃內依然有油溢的氣味在翻騰.
咸肉粽----大致正正常常,只是咸蛋黄很乾很實.

$46 (早餐)
2008-10-03 50 瀏覽
小金魚除了生病之後是不太愛吃粥的。小金魚傷風剛好了一點,口淡淡的又不能吃太濃味的東西,便想起好耐都無食過海皇粥店的炸兩,剛巧屋企附近就有一間,便決定去食個早餐。雖然今日仍是上班日子,但是居然仍有頻多人幫襯,不過我很快就找到位,叫了:炸兩(HKD13.00):以前叫炸兩好似是要等耐D,今次就唔洗,但係我一見碟炸兩已經想講,"嘩,雖然依家乜都貴啫,都唔洗攪成咁吖嘛,呢碟野都成十三蚊喎",點解我會咁講,係因為碟炸兩睇上去份量好似無變到(我估大約係用一條半的油炸鬼整成啦),但係條油炸鬼就細咗同扁咗,一個字形容"削",我記得以前食時D油炸鬼係一個好靚的圓形,又香又脆,但係今次呢碟就係一個0形打橫咗咁,仲係脆脆地,但係食落去已經無咁有咬口,我唔知佢地普通叫個D油炸鬼係咪咁,但係呢碟炸兩真係叫我好失望囉。點知個粥仲衰‧豬紅艇仔粥(HKD18.00):我一向都鐘意食艇仔粥,貪佢料多,而且我都幾鐘意食豬紅(本嚟想叫皮蛋,但係有次試過食佢地將隻皮蛋完隻上,切都唔切下,所以唔敢再叫,費時煩),但係今次呢碗粥真係超難食。粥底糊糊黏黏的(但係又唔係綿個種喎),而唔好話無米香同鮮甜味(連味精個隻假的鮮甜味都欠奉)
小金魚除了生病之後是不太愛吃粥的。

雖然今日仍是上班日子,但是居然仍有頻多人幫襯
,不過我很快就找到位,叫了:

點知個粥仲衰‧
,切都唔切下,所以唔敢再叫,費時煩
),但係今次呢碗粥真係超難食

粥底糊糊黏黏的(但係又唔係綿個種喎),而唔好話無米香同鮮甜味(連味精個隻假的鮮甜味都欠奉),佢係連一D味道都無。
艇仔粥的基本材料大約係有水魷、豬皮、碎牛、少少魚蛋(方形個種)<==全部都係無味道,完全唔知自己食緊D乜落口。仲有加咗豬紅,但係D豬紅淋"PATPAT"咁,毫無味道,只有少少怪味同腥味。

成餐早餐我只能用個"差"字嚟形容
,尤其係碗粥(無味精 = 無味道
),以前食過都無咁差,唔知點解今次會攪成咁,近年佢地多咗好多D新種類的食物吸引顧客(好似蒸飯~魚蛋~燒賣~奶茶同其他飲品OR健康的蔬菜類粥),仲有好健康地唔用味精(我估啦~因為我見佢地話係"有營食肆"喎,再加上我個碗無味粥~真係無味精)。食物種類多咗,反而令食物質素變得咁差,價錢卻不斷地增加(HKD31.00食個早餐,都幾貴,早知食麥當當,至少唔會難食先),我唔知係咪今次我唔好彩,但係短期內都唔會再試啦。

$31 (早餐)
2007-07-20 28 瀏覽
遲到了...還有十五分鐘時間食早餐, 趕到身水身汗, 食唔到粥, 唯有叫杯凍豆漿, 味道都幾濃郁, 有豆味, 炸兩- 應該係即叫即做, 可惜油炸鬼唔脆, 失望!
同朋友去完黃埔就落返旺角,跟朋友上上落落d樓上書店攪到肚仔又餓。跟朋友去完油麻地處理一d0野之後,臨返屋企前我提議去海皇食少少0野。炸兩$12(即叫即做脆卜卜)炒麵$10(一般,唔夠大碟)現在的海皇都有提供大量開水畀d客飲用,其實係好事0黎^^今餐我已經飲左幾杯啦(哈)

炸兩$12(即叫即做脆卜卜)
炒麵$10(一般,唔夠大碟)

2007-02-16 9 瀏覽
食粥呢到真係幾正,食左個牛肉粥,炸兩,豆漿都係Ok之作.不過宜家埋單23蚊.正野.
2006-07-13 14 瀏覽
星期天出了旺角,想來想去都唔知同女朋友食乜做晚餐好,結果by elimination,我們在彌敦道街頭猜了包剪揼解決,結果到了海皇! 女朋友最鍾意食這間的炸兩,記得佢係即叫即包,件油炸鬼好脆,但由於我叫的那碗生滾豬肝肉丸粥已跟半條油炸鬼,最終改叫了碟牛腩+ 汁+ 腸粉。生滾豬肝肉丸粥,超級味精粥底,味精重度得人驚,在有蒸蘿蔔糕、腸粉、油炸鬼之下,吃剩大半碗凈味精粥! 牛腩汁+ 腸粉都算好味,油炸鬼仲算幾脆,反而女朋友個白粥最穩當! 值得一讚是創新的豆漿紅豆冰,女朋友不愛椰汁,這杯豆漿紅豆冰最能滿足佢的要求! 簡簡單單食餐簡餐,ok 啦!
2006-05-22 28 瀏覽
早幾日到旺角等人,無乜好做,就找間食店坐坐。叫了一個下午茶餐,食物包括有皮蛋瘦肉粥和蒸蘿蔔糕。皮蛋瘦肉粥- 好稀又無味,和白開水分別唔大,皮蛋瘦肉又少又唔好食。蒸蘿蔔糕- 一pat pat,完全沒有蘿蔔味,和一舊粉團沒有分別,實在太難食,食了部份便放棄了。很久以前食過都沒有這樣差,今次真係嚇一跳。和食垃圾真係沒有什麼分別!>.<
早幾日到旺角等人,無乜好做,就找間食店坐坐。
叫了一個下午茶餐,食物包括有皮蛋瘦肉粥和蒸蘿蔔糕。

2005-11-22 23 瀏覽
好耐都冇去連鎖店,呢日我地去左海皇粥食野。我地叫左個豬肉丸鯪魚球粥、及第粥同鹹煎餅配巴黎牛油汁。個鹹煎餅好韌呀,咬到牙崩,個汁就冇乜特別。兩碗粥個粥底雖然冇乜味精,但係就好淡,冇乜味,d豬肉丸好明顯唔係整,係買既。呢間野食完都冇下次。
2005-10-17 16 瀏覽
晚上外賣米粉,服務ok,不過沒什麼特別,不過不失啦~
晚上外賣米粉,服務ok,不過沒什麼特別,不過不失啦~
2004-12-06 17 瀏覽
星期六晚去海皇食飯,見到有個牌推介盅飯套餐,$27,有飯有菜有豆漿,於是要左一個。點知個飯得好少,都唔知有無平日去酒樓食既一碗白飯既份量!餸 又唔多,仲要條蠟腸係極唔好食個喎!感覺上十分之唔抵囉!睇個牌唔似咁細盅嘛!其實本來想食粟米雞絲粥架!我以前食過,覺得好好味,但係唔知點解無左,唔知係間間分店唔同,定係已經全線無左呢?講開又講,臨近聖誕,呢度d 阿姐戴晒聖誕帽,好似好搞笑!

講開又講,臨近聖誕,呢度d 阿姐戴晒聖誕帽,好似好搞笑!