2016-04-11 622 瀏覽
魚蛋牛腩粉麵舖周圍都有,但唔係檔檔D牛根都炆得淋同入味,呢檔係其中一檔值得推价嘅舖頭.價錢都唔算貴,算抵食!勁淋.入味又唔散既牛根自家炸魚皮(跟餐十$10),好脆好新鮮!不過服務員D態度就一般,始終都係茶記
,算抵食!
勁淋.入味又唔散既牛根
自家炸魚皮(跟餐十$10),好脆好新鮮!
不過服務員D態度就一般,始終都係茶記
  • 牛根
2016-02-02 717 瀏覽
天寒地凍,囝囝又想打邊爐,二話不說,跑了去大埔買菜,但天氣實在太凍,加上又下起雨,找間餐廳吃點熱食暖身最好。下午4點已經餘下北菇蒸雞飯,配上灼菜都不過$32,算化算了。飯是原盅蒸,肉汁都滲入飯粒之內,所以會偏向水份多,亦不會有粒顆分明的口感。雞件墳滿了盅面,其實盅面好細,只不過是三幾件,不過夠熱,三撥兩扒已經見底。可能由於蔬菜漲價,灼菜份量少了,但都好正常,加點腩汁會更惹味。水準不是太高,但可以接受。

水準不是太高,但可以接受。
2014-10-18 423 瀏覽
這裡的出品有很多, 點了糯米雞, 糯米饀料雖是一般, 但糯米很軟, 不錯。又叫了剩魚蛋, 魚蛋有魚味, 算不錯。後來見餐牌有炸雞翼, 太座與女兒, 想吃, 叫了一客, 有四隻炸雞翼, 皮很脆, 炸得剛剛好, 調味又好, 後再加一客炸雞翼, 20元一碟, 有四只, 雖然只人雞中翼, 亦算很平很抵了.
又叫了剩魚蛋, 魚蛋有魚味, 算不錯。
2014-10-11
2013-11-30 213 瀏覽
今日下午茶去左這間,係第一次幫襯,是旦叫豬扒面丶多士丶凍央喇。凍央先上,夠凍,不會太稀,茶味重過啡味,奶和糖水不會太重手,這點要讚。之後豬扒面都有喇,豬扒已經係碎上,不過冇另上,好在豬扒冇沾粉漿炸所以冇另上也不會浸淋哂。豬扒係煎熱過,肉質不會死實實,夠大塊,味道不太咸,可能有d人會覺得冇咩味,但是我就比較喜歡淡味,我覺得豬扒係可以話好食。公仔面應該是大光面,面煮得剛好冇煮到淋哂,算係好食。湯底係咸咸地的味,所以我落了半茶匙辣椒油,即刻成個面好好食,因為這辣椒油真係夠辣!正!我覺得這𥚃的潮式辣椒油比起冠益更好味。另一樣抵讚係碗面有好多菜心,好多茶餐廳都唔會有,有都可能是1條,這裡有好幾條!最後是牛油多士,熱架,牛油夠多,好!整體以$26+凍飲$2計,係抵,我會再來食。唯一不好就係d侍應鍾意就咁fing/pat碗食物比客,真係幾驚pat得唔好6到我!

最後是牛油多士,熱架,牛油夠多,好!

整體以$26+凍飲$2計,係抵,我會再來食。

2013-11-29
  • 豬扒面
食過幾次,今次坐到內裡較入近廚房位置,一坐下,拿起餐牌,感覺痴立立,好多油,不想再掂...另外辣椒油無左個蓋,感覺有點兒那個朋友叫了盅飯,但那位侍應就一直忘了拿來...等了好久魚蛋粉的湯比較咸,魚蛋入面都幾多碎骨,弄得我不敢再食...魚皮是很厚粉,朋友說很硬,可能食不過這種魚皮如果有潔辟人士可能不太能接受,希望他們可以抺下d餐牌,唔好咁油,另外抺下周圍,因為好像都是痴立立
食過幾次,
今次坐到內裡較入近廚房位置,一坐下,
拿起餐牌,感覺痴立立,好多油,不想再掂...
另外辣椒油無左個蓋,感覺有點兒那個

朋友叫了盅飯,但那位侍應就一直忘了拿來...等了好久
魚蛋粉的湯比較咸,魚蛋入面都幾多碎骨,弄得我不敢再食...
魚皮是很厚粉,朋友說很硬,可能食不過這種魚皮

2013-11-15
2012-11-25 174 瀏覽
一直都好鐘意食小店嘅蒸飯,奈可屋企附近已經被連鎖集團浸佔男朋友帶我來到廣福里,呢頭有好多好嘢食人來人往,每間小店門口疊著一層層蒸籠,飄出暖笠笠白煙雖然聽講新明發比較出名,但係地頭蟲力薦下,加上唔想等位,決定試下海達食蒸飯,梗係要食鳳爪排骨飯鳳爪入味,排骨半肥瘦,一小片辣椒起了提味作用飯粒不會過濕,仍然粒粒分明,淋上特製豉油令人停不了口
一直都好鐘意食小店嘅蒸飯,奈可屋企附近已經被連鎖集團浸佔
男朋友帶我來到廣福里,呢頭有好多好嘢食
人來人往,每間小店門口疊著一層層蒸籠,飄出暖笠笠白煙

食蒸飯,梗係要食鳳爪排骨飯
鳳爪入味,排骨半肥瘦,一小片辣椒起了提味作用
飯粒不會過濕,仍然粒粒分明,淋上特製豉油令人停不了口
2012-11-18
2012-05-28 163 瀏覽
之前一晚老公個朋友生日, 飲多兩杯, 第二日冇咩精神又冇咩胃口, 所以決定簡簡單單食碗粉先去打波.我叫咗紫菜河同油菜, 但侍應姐姐話只得生菜, 星期日四點幾咋喎, 咁早賣晒其他菜? 定係冇入貨先? 算數, 生菜照殺, 老公就叫咗魚旦河同凍檸茶. 河粉一到, 嘩! 好大堆頭呀, 紫菜比一般出面食起碼多兩倍, 河粉又多, 試試啖湯先, 普通味精湯囉! 不過好在夠熱, 紫菜有沙真係唔得啦! 河粉厚身又唔滑, 食到一半都差唔多吸晒啲湯, 所以呢碗河粉未能達到本人要求囉!老公嗰碗魚旦河都大堆頭架, 有魚旦、魚片同炸魚皮, 老公話啲魚旦一般, 河粉評價同我差不多, 辣油夠辣但唔夠香, 所以佢都只覺得呢間啲質素麻麻地.總括而言, 呢度o既河粉係價錢平又飽肚, 但對於有要求o既人就唔係首選啦!食飽飽去練完波先比賽, 雖然最後都係落敗收場, 但總算攞到經驗呀! 真係好謝老公一直支持我架! 希望明年我哋都可以打得好啲啦!

辣油
魚旦河多蔥
紫菜河多蔥

2012-05-27
2011-12-12 160 瀏覽
放工之後一肚氣,最好莫過於去食番餐 XP仲回味緊噚晚碗雲吞麵,於是乎今晚決定再嚟多碗雲吞麵…廣福里嘅海達呢間亦係點心+麵嘅茶餐廳,門口有點心同盅頭飯外賣,平時亦見經常滿座,但環境就一般。諗都唔洗諗就即刻order碗雲吞麵,等等吓,決定嗌多碟燒賣,試一試啲點心先。先嚟碟燒賣,都幾大粒,但差唔多全部都係豬肉,入面有少少碎蝦。但味道唔錯,大大啖食好有口感。$12碟算係好抵。之後到碗麵喇,亦係加咗腩汁。呢度嘅腩汁顏色淡啲,但味道一樣咁好食,麵亦彈牙;雲吞有5粒,但唔係全部鮮蝦,入面混入咗少少肥豬肉碎,所以咬落有少少散,但味道就唔錯。亦係食完會有滿足感嗰種。至於辣椒油呢,屬於辣得嚟帶香口嗰隻,ok啦。埋單加埋都只係$32,就已經可以release到少少嘅火,都算抵^^

放工之後一肚氣,最好莫過於去食番餐 XP
大大粒嘅燒賣
之後到碗麵喇,亦係加咗腩汁。
美味雲吞麵
亦係食完會有滿足感嗰種。
至於辣椒油呢,屬於辣得嚟帶香口嗰隻,ok啦。
2011-12-06
大大粒嘅燒賣
美味雲吞麵
  • 粉麵+點心
2011-09-13 110 瀏覽
廣福里呢一個範圍.美食眾多.只計排骨飯.同魚旦也有幾間..呢一間海達主打賣的係魚蛋粉麵.不過到下午2點後就有少量點心同盅頭飯..主打賣盅頭飯的店也會有粉麵..環境只是普通茶記.迫迫的.服務也不過不失,價錢26元已包飲品也相當合理.凍檸茶:茶味足夠.相當濃郁.而檸的量也不少..魚旦河:河粉幼滑.湯底清而甜..魚旦同魚片滑身.但魚味不算濃.最好食竟然不是魚旦.是魚皮.浸湯後也相當脆身.令人喜出望外
最正反而係魚皮
凍檸茶:茶味足夠.相當濃郁.而檸的量也不少..
  • 魚皮
2011-08-07 103 瀏覽
七月二十五日 (星期一)由細到大住在大埔區大埔區雖然較偏遠,不過交通還是挺方便的,最重要是美食多的是呢常常吸引不少食友專情慕名而來要數大埔區出名的食肆,計有群姐,三小姐,陳漢記,蔡潤記魚蛋粉大家都必然想起蔡潤記,學利等今日想介紹一家較平民的魚蛋粉小店給各位海達是媽媽常吃的粉麵店最初是在熟食街市開業,當時已經很多人幫襯星期六日還要等位不久搬遷到廣福里,除了魚蛋粉外,還有盅頭飯選擇多,價錢便宜,自然吸引到不少顧客幫襯今晚帶了老公仔來試試上次他吃過學利已經一讚不知道今次的會否有更好印象?!片頭算是大埔吃過最美味的炸起來金黃色,而且爽口彈牙加上魚鮮味十足,在口中有回香 魚蛋亦是另一推介,非常彈牙,老公仔讚不絕口!牛腩雖然不是這裡的招牌菜,但味道其實也不錯儘管肉質較韌,但咬落有嚼勁,而且牛味豐富這裡的雲吞非以蝦為主,是半蝦半豬肉味道中規中距很鮮很嫩,腐乳味又香濃一個餐包括菜,粉麵和飲品都是三十元吃個菜還更健康呢吃清湯腩,煲仔飯吃得悶悶的,可以選擇過來試試片頭魚蛋!
七月二十五日 (星期一)

由細到大住在大埔區

常常吸引不少食友專情慕名而來
要數大埔區出名的食肆,計有群姐,三小姐,陳漢記,蔡潤記
魚蛋粉大家都必然想起蔡潤記,學利等

今日想介紹一家較平民的魚蛋粉小店給各位
海達是媽媽常吃的粉麵店
最初是在熟食街市開業,當時已經很多人幫襯
星期六日還要等位
不久搬遷到廣福里,除了魚蛋粉外,還有盅頭飯
選擇多,價錢便宜,自然吸引到不少顧客幫襯

今晚帶了老公仔來試試
上次他吃過學利已經一讚不知道今次的會否有更好印象?!
片頭魚蛋米
片頭算是大埔吃過最美味的
炸起來金黃色,而且爽口彈牙
加上魚鮮味十足,在口中有回香
魚蛋亦是另一推介,非常彈牙,老公仔讚不絕口!
牛腩雲吞河
牛腩雖然不是這裡的招牌菜,但味道其實也不錯
儘管肉質較韌,但咬落有嚼勁,而且牛味豐富
這裡的雲吞非以蝦為主,是半蝦半豬肉
味道中規中距
腐乳通菜
很鮮很嫩,腐乳味又香濃
一個餐包括菜,粉麵和飲品都是三十元
吃個菜還更健康呢

吃清湯腩,煲仔飯吃得悶悶的,可以選擇過來試試片頭魚蛋!
2011-07-25
片頭魚蛋米
腐乳通菜
2011-08-07 74 瀏覽
星期日, 同太太班師回朝的回去大埔外母家. 來到, 正好食下午茶時間. 要食野, 當然來大埔墟啦. 因為選擇夠多嘛. 不過天時熱, 慢慢找的心情是沒有的, 一行入廣福里, 一看見呢間有野啱食. 就快快的作決定, 入黎吃一番.始終是星期日, 大埔的食肆好多都座無虛席. 小小的粉麵茶餐廳, 也需要要等位. 不過, 兩個人, 容易搭, 所以沒那些一家四口來的人等得耐. 係鋪內企兩企, 就有姐仔帶位.太太要食三文治, 不評, 而我就叫了一個粉麵茶餐. 知道這一間是粉麵店主打是魚蛋, 於是我就貪心地點下魚蛋, 金錢肚麵. 作為一間魚蛋粉麵店, 小小的大埔可以說是競爭非常之大. 要生存, 一點都不夠馬虎, 而且有一些老字號, 因為出名, 即使已大不如前, 也是個個星期日都大排長龍. 所要一定要好好才行.這魚夕蛋, 彈力只是一般, 雖然一樣的香口, 但不比街市的幾檔來得好食. 湯底夠清, 加上一片魚皮, 總算於不足的地方有美. 另外金錢肚就可以叫做出色. 醃得入味, 而且炆得十分之腍. 帶有少少胡椒香. 而麵條爽口也是美的地方. 只是呢一個未係我係大埔食過最好的魚強粉. 食魚蛋粉麵, 都係街市既好

這魚夕蛋, 彈力只是一般, 雖然一樣的香口, 但不比街市的幾檔來得好食. 湯底夠清, 加上一片魚皮, 總算於不足的地方有美. 另外金錢肚就可以叫做出色. 醃得入味, 而且炆得十分之腍. 帶有少少胡椒香. 而麵條爽口也是美的地方. 只是呢一個未係我係大埔食過最好的魚強粉. 食魚蛋粉麵, 都係街市既好食.
2 分鐘 (堂食)
2011-04-22 60 瀏覽
好想食牛肚麵,見到海達唔算多人就即刻入去~我叫咗牛肚粗(走青)粗麵好爽口,冇乜鹼水味,牛肚好好食~ 仲有幾條芥蘭~ 19蚊幾抵食~友人叫咗魚旦河WA,碗河粉有兩粒魚旦、兩片魚片、仲有一塊炸魚皮,19蚊咁足料?! 小插曲...食食吓...清潔姨姨拎住一籃洗好GE筷子出黎...每經過一張枱...就請食客幫佢將一束新筷子放入枱上的筷子筒...但係...你又點知食客隻手乾唔乾淨呢...??
好想食牛肚麵,見到海達唔算多人就即刻入去~

我叫咗
牛肚粗(走青)

友人叫咗
魚旦河

2011-04-17
1 分鐘 (堂食)
2011-04-21 63 瀏覽
還記得我在15/3到台北旅行,離開動物園,我便前往到西門了. 在往西門站途中,我突然收到一個電話,電話裏的便是,”郭小姐你好,我是亞洲電視打電話來,你之前玩節目遊戲,你答中及被抽中了,你將會得到足金金兔. 嘩,超開心呀. 本來還要我這個星期內要領獎,但由於我不在香港,所以給我延遲到下星期一,即是今天. 我還記得,這一個足金金兔是價值7000多元.到了大埔亞洲電視領取足金金兔後,我便獨個兒在大埔廣福道行行,真的很少有機會在平日的日子獨個兒在街上行行. 下午的時份有點想吃東西,加上難得的來到大埔,而我的bugget就是約$20可以吃到公仔麵,所以便隨心所欲地揀了一間普通的茶餐廳- 海達魚蛋粉麵 眼見身邊的食客都是order魚蛋粉麵 ,餐廳名也是海達魚蛋粉麵 ,相信魚蛋粉麵也比較出名的.但自己真的很想吃雞翼及公仔麵,加上下午茶又有這一個雞翼公仔麵+多士套餐,便選擇了這一個tea set.當職員把這一碟雞翼公仔麵拿過來,這一刻的我真的後悔了沒有選擇魚蛋粉,因真的覺得公仔麵很像發漲一般,加上湯淡而無味,真的覺得這一碗公仔麵像無湯底+煮了很久的公仔麵. 我還覺得自己親手煮的公仔麵還比它好食. 只是

當職員把這一碟雞翼公仔麵拿過來,這一刻的我真的後悔了沒有選擇魚蛋粉,因真的覺得公仔麵很像發漲一般,加上湯淡而無味,真的覺得這一碗公仔麵像無湯底+煮了很久的公仔麵. 我還覺得自己親手煮的公仔麵還比它好食. 只是普通欠兩隻雞翼及兩條菜.

講真,這一碗公仔麵雖然水準的確麻麻地,但不得不讚他的服務態度. 因今天order的熱朱古力,真的很熱,我吃完這一碗公仔麵也無法可以飲下去,一來太熱了,二來我又趕時間約會朋友,如果吃完公仔麵便離開,便對這杯熱朱古力太殘忍及浪費了. 所以我很有禮貌地要求職員給我幾口冰,他知道這事件後,馬上道歉及提供幾口冰給我. 幸好沒有額外收我$2加冰費. 最少起碼,茶餐廳也有明白事理的職員.
雞翼公仔麵+多士套餐
2011-02-21
2010-12-31 67 瀏覽
沿著廣福里走,滿是食肆,但當中差不多超過一半是光顧過.在等囝囝放學期間,不想四處跑,見店方主打魚蛋,就來一碗魚蛋粉好了.奇怪地,一如街市上的粉麵檔,總是喜歡多加一片炸魚皮給客人.呷口湯,夠鮮甜,對辦,魚蛋咬開一睇,充滿小孔,魚味充盈,又是對辦,炸魚皮是錦上添花的貨色,河粉反而有點粗糙,要找整體滿意的真是有點難度.不過連油菜亦只是廿幾蚊,化算.
沿著廣福里走,滿是食肆,但當中差不多超過一半是光顧過.
奇怪地,一如街市上的粉麵檔,總是喜歡多加一片炸魚皮給客人.
不過連油菜亦只是廿幾蚊,化算.
2010-05-20
1 分鐘 (堂食)
魚旦河粉,:佢d魚旦幾好味,幾新鮮,加個油菜都係$30有找唔錯唔錯仲幾大碗下點心 :無乜特別不過食完出門口見到D野使我扣左佢好多分佢地D點心唔係由店面拎出黎賣,係由佢地口門用手推車經後行推到門口黎賣見到就有DD返胃............整體黎講河粉個D真係可以一食再食,不過點心就...........................
點心 :無乜特別不過食完出門口見到D野使我扣左佢好多分
見到就有DD返胃............

2010-12-01
5 分鐘 (堂食)
  • 魚旦河粉