餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

2015-12-30 640 瀏覽
今日阿媽話唔想煮飯,甘就出街食啦,我又剛剛想食點心,甘就同媽去奧海城嘅添好運點心店食啦,出地鐵十分鐘左右就到了,我地嚟得算早,等左十五分鐘左就得啦。首先上嘅系蘿卜糕,睇個樣好似唔系好得甘,但味道真系唔錯,蘿卜味好重,兩邊煎得剛剛好,食落好香脆,蘿卜又香甜。我比較中意食糯米,軟綿綿。呢個糯米雞都相當唔錯,一上嚟就聞到荷葉嘅清香,入邊D肉又夠入味,糯米混合左荷葉同肉嘅香味,好好食。每次飲茶都會點嘅蝦餃,呢度蝦餃出品都幾好,蝦好新鮮,咬落彈牙,皮又夠簿,下次仲會繼續點,食完仲要打包左一份比個朋友,真系幾好食。
2015-12-04
15 分鐘 (堂食)
2015-12-21 626 瀏覽
前幾日聽同事講話呢間店好好食,霖住今日得閒,CALL咗個朋友約埋一起去看一下。店面裝修風格是我喜歡的風格,店員都很熱情,服務不錯,周到。想點一些飲料喝,但係選擇比較少,招牌鳳爪嘅鳳爪都幾多,味道唔錯,可惜朋友不敢食鳳爪,哈哈,咁我自己食曬喇!叉燒包不算大隻,不過真係好食到爆,忍唔住推薦給大家,反正我又忍唔住點了一份叉燒包。間店嘅蝦餃都值得一試,蝦餃很大隻,餡料好足,蝦肉鮮美,彈牙,味道比較淡,喜歡重口味啲朋友就不要點啦。腸粉都好食,俾一般的腸粉更加爽口滑,價錢都OK,有機會會繼續去食。
2015-12-17
25 分鐘 (堂食)
2015-12-21 554 瀏覽
店面裝修風格是我喜歡的風格,店員都很熱情,服務不錯,周到。
2015-12-17
25 分鐘 (堂食)
2015-11-03 1425 瀏覽
又到一年一度既周年第一次睇戲紀念日,當然睇返套戲先啦,今日真係美好既一日。係澳運站睇完,就係附近食,我地都想樣樣食小小,鐘意試唔同食物,就去左添好運食中式點心啦。我地叫左佢地既招牌菜,鮮蝦腸粉,玻羅叉燒包同埋糯米雞。其實已經黎過幾次, 次次都叫叉燒包,因為佢好味又特別,係其他地方食既叉燒包就唔似呢到咁脆同多汁有料。仲有個好次鮮奶球一樣脆既頂頂皮, 好味。糯米雞,可以話係敗筆之作。雖然糯米夠粘同有咬口,但係唔夠入味,食左出面哥一浸,到裏面就有淡,好似蒸糯米飯這個布拉腸粉都好味,個皮好滑,蝦又大又有彈性,感覺上同天下第一腸差小小啫, 唔錯唔錯。
又到一年一度既周年第一次睇戲紀念日,
當然睇返套戲先啦,今日真係美好既一日。
係澳運站睇完,就係附近食,我地都想樣樣食小小,
鐘意試唔同食物,就去左添好運食中式點心啦。
我地叫左佢地既招牌菜,鮮蝦腸粉,玻羅叉燒包同埋糯米雞。
仲有個好次鮮奶球一樣脆既頂頂皮, 好味。

食左出面哥一浸,到裏面就有淡,好似蒸糯米飯

2015-11-01
2015-11-02 1088 瀏覽
識呢間店好耐,但遲遲未有時間來食,今日終於抽到時間,老闆酒店出身,用平民價格,飛凡出品,值得一試,蝦餃,即點即做。蝦餃皮晶瑩剔透,蝦肉鮮彈牙爽口,新鮮甜美。很薄,鮮蝦大隻,入口彈牙,相當唔錯價錢都係$10幾-$20幾,非常化算,份量足。最掂檔係叉燒包,真係要試!除左去酒店同呢度,相信係第度都好難食到。酥皮的口感有點像菠蘿包,外脆內軟,熱辣辣的, 叉燒唔同出面食既叉燒,多左份淋身鮮甜味,超好味!直得再來食。
識呢間店好耐,
但遲遲未有時間來食,今日終於抽到時間,
老闆酒店出身,用平民價格,飛凡出品,值得一試,
價錢都係$10幾-$20幾,非常化算,份量足。
2015-10-18
13 分鐘 (堂食)
Walking passed by this restaurant one evening and saw it had a Michelin 1-star sign so went on Sunday to try it.  Arrived at 10:45 and there was already a line.  Waited about 15 minutes and got a table.  Two of us ordered 10 dishes!  Mostly signature ones on the paper menu, one with pictures. Dishes came much quicker than expected.  Chicken rice in lotus leaves was very good.  So was shuimai and radish cake.  Total bill was a bit more than 200.  Good value.On the down side, decoration inside is

On the down side, decoration inside is clean but no where near Michelin standard.  Then came the service, way way below my expectation.  Need to wait long time for waitress to do anything, taking order, adding tea, etc.  table was tiny that all the dishes didn't fit.

In summary, does not meet Michelin standard.
話說我哋叫咗籠鳳爪,漏咗單,食完成餐飯起碼成個鐘都仲未嚟。就同個著恤衫染左頭髮嘅肥女經理講取消左佢啦,佢就話:「咁而家拎出嚟畀你哋」我哋當時已經飽咗,就堅持取消啦....佢竟然大聲夾惡咁話:「你唔要籠鳳爪,咁你哋而家即刻埋單起身走!」首先漏單嘅係佢哋,點解迫個客要唔成就趕人走!當時又唔滿座,而且無落場時間!真係從來無試過飲茶畀人趕!同佢理論完一輪佢先極悔氣咁話幫我哋取消!好似佢先係老細咁!另外入嚟嘅時候,我哋5個大人3個小朋友(其中2個係手抱嬰兒)總共8個人,畀阿姐安排我哋入4張拍埋嘅2人枱(可容納8人)。本身我哋泊左兩架bb車喺舖頭出面,見夠位擺就攞左1架入嚟,點知呢個肥女經理黑晒面走埋嚟問:「你哋幾個呀!?」跟住就一手搬開左其中1張2人枱,最後我哋8個人迫埋咁食!重點係當時跟本唔滿座!由旺角一路幫襯到過嚟大角咀,嗰時細舖忙咁多服務都無咁差!好失望!從未喺openrice 寫過食評,第一次就畀左呢間所謂「米芝蓮1星」喇!其實食物已經無以前咁好食,加埋啲咁嘅服務態度,真係無謂再嚟食,貼錢買難受!
2015-09-17
2015-08-13 2250 瀏覽
今晚一行十六人去左添好運食點心 六點鐘就到啦所以都唔洗點等位 平時之前試過去深水埗去中環分店如果係繁忙時間最少都要等一個鐘所以今日真係好好彩叫左好多點心因為我地太多人,差唔多成張清單都俾我地試哂。港最好食既竟係佢地既招牌叉燒包啦 因為我諗佢地都係值卡新鮮焗所以真係外脆內軟 不過如果你唔係好鍾意食甜野就未必啱你啦,因為我覺得佢偏甜所以糖尿病患者又或是唔係鍾意太甜既人都唔會特別鍾意食另一最愛就係馬拉糕都係啦因為佢即叫即蒸出來熱辣辣,又唔太甜我就比較喜歡!我個人呢就唔食豬膶嘅,但係如果您鍾意食豬膶的話呢個王唔知咩豬膶腸粉就一定要試。好多人叫,我哥哥啊我d親戚全部都好鍾意食,話佢個腸粉夠滑,潤腸味好出。你間嘢點心都係走大眾化的價錢所以都唔算特別貴,但係如果你係想搵d精緻d,環境坐得舒服d,有景睇的餐廳,呢度就一定唔啱你。

叫左好多點心因為我地太多人,差唔多成張清單都俾我地試哂。

潮州粉果
虎皮尖椒
义燒包
  • 酥皮焗叉燒包
  • 馬拉糕
早上突然想吃點心,於是到附近的添好運叫外賣回家與家人分享。我們平常星期六、日門口大排長龍亦試過叫添好運外賣,等候時間約20分鐘。今天是星期二早上十一時,心想應不需等太久……點好了點心,取單後便一直在旁等候,大概等了20分鐘後,覺得不太對路,於是向就近的侍應查詢情況,我的說話未完,侍應阿姐便以大聲及高八度的口音說: 『齊晒會叫你啦! 等下先啦! 』但侍應回答完亦沒有幫忙追單。我當時只好相信侍應的專業,因此繼續等候。再過十分鐘,再問侍應阿姐,阿姐答還欠牛肉飯,我見已等了超過三十分鐘,於是前往櫃台說牛肉飯我不要了,要求退款。櫃台職員馬上回答,這要找經理,但櫃台職員沒有請經理前來,到經理來到後牛肉飯亦出現,所以包起牛肉飯後便離開。當我想反映意見給經理時,經理沒有正面回答我問題,只擺出不想聽的表情。 食物方面,不過不失,但再以價錢,環境及服務質素作比較,會否光顧,大家自行判斷。

2015-07-28
32 分鐘 (外賣自取)
不知道大家都是不是去過或在網上或朋友之間介紹而去。我本人由第一間開始就平衡一段時間都會去飲茶及吃點心,今天早上放工,想一心一意去奧海城那間店鋪坐下吃點東西,我今次在openrice不是投訴什麼,而係想覺得今次今日,他們可能已經成為大家心目中吃點心之店鋪之一,而點心當然是沒有問題,而當人的店員的確每本人今次有點覺得他們出現問題,為何他們服務之水準不停下降呢? 是不是他們的人工有所影響,或是每天工作時間太長。問心我本人只係去做一位消費者,去吃東西,而不是受他們的氣,若果是要受氣來吃東西,我好相信大家都不會去這間店鋪。對嗎?真係比他們的態度玩死! 你們喜歡吃就去啦!員工不會理會。
真係比他們的態度玩死! 你們喜歡吃就去啦!
員工不會理會。
題外話/補充資料: 不知道大家都是不是去過或在網上或朋友之間介紹而去。我本人由第一間開始就平衡一段時間都會去飲茶及吃點心,今天早上放工,想一心一意去奧海城那間店鋪坐下吃點東西,我今次在openrice不是投訴什麼,而係想覺得今次今日,他們可能已經成為大家心目中吃點心之店鋪之一,而點心當然是沒有問題,而當人的店員的確每本人今次有點覺得他們出現問題,為何他們服務之水準不停下降呢? 是不是他們的人工有所影響,或是每天工作時間太長。問心我本人只係去做一位消費者,去吃東西,而不是受他們的氣,若果是要受氣來吃東西,我好相信大家都不會去這間店鋪。對嗎? 真係比他們的態度玩死! 你們喜歡吃就去啦! 員工不會理會。
2015-08-06
15 分鐘 (堂食)
2015-07-30 1506 瀏覽
小店誠意創業 -> 受歡迎 -> 不停開分店 ->水準下降依條FORMULA 好岩套用係添好運身上點心退步左好多蘿蔔糕: 凍 好粉 無料鹹水角: 放左好耐 唔止凍 仲有油溢味雪山叉燒包: 係最好既一個點心馬拉糕: 唔再好食 好大陣梳打粉味 太太太重手 好化學重程無人添水佢又唔俾茶壺人好好好口乾因為佢所有野都好好好重味精可唔可以俾返廣華街始創店既味俾我呀?
小店誠意創業 -> 受歡迎 -> 不停開分店 ->水準下降

重程無人添水
佢又唔俾茶壺人
好好好口乾
因為佢所有野都好好好重味精

可唔可以俾返廣華街始創店既味俾我呀?
2015-07-25 1799 瀏覽
「添好運」算係香港點心界近年相當知名嘅一間,更獲「米芝蓮」評為一星級食肆,可惜咁多年都未曾去過,今次襯得閒終於約埋朋友一齊去較新嘅奧海城分店試下到底乜料子!雖然之前日日經過旺角分店,不過因為鋪頭太細每次都放棄去食,今次細鋪搬大鋪去咗奧海城終於的起心肝去試。奧海城裝修又新又靚,相比之前舊鋪真係華麗十倍,除咗檯凳新束束,而且檯同檯之間都有一定距離,坐得幾舒服。睇起嚟嘅冠冕堂皇下,仍舊保持著平民風格,就係一眾待應都Keep著大眾食堂時期嘅服務心──「唔會點理你」,你有你舉手,我有我同同事繼續嬉笑怒罵。基本上舉手10次,大概有人理嘅次數只有4次。酥皮焗叉燒包 $19先嚟個鋪頭推介嘅「酥皮焗叉燒包」,同平時食嘅麵包皮包嘅叉燒包口感好唔同,因為用麵包皮雖然會令包皮吸收到叉燒香味,但蒸太耐亦會令叉燒味道流失。反而用酥皮焗就可以保持叉燒肉汁鮮嫩。而且鬆化酥皮配上肉感叉燒,一啖兩種口感Mix埋真係正!鳳爪排骨飯 $27飲茶必食之一嘅鳳爪排骨飯,只用不鏽鋼而非瓦盅屬意料中事,因為即叫即蒸關係,所以飯身相對較硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落飯到,只感受到些少油香。不過要讚下隻鳳爪,因為唔係長時間蒸著,

酥皮焗叉燒包
酥皮焗叉燒包 $19

鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯 $27

飲茶必食之一嘅鳳爪排骨飯,只用不鏽鋼而非瓦盅屬意料中事,因為即叫即蒸關係,所以飯身相對較硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落飯到,只感受到些少油香。不過要讚下隻鳳爪,因為唔係長時間蒸著,除個個樣「靚仔」之外,骨肉分明唔似出面檔會一Pat屎咁,味道仲幾好!
古法糯米雞
古法糯米雞 $28

另一鋪頭推介之一,份量幾大隻,而且入面餡料幾多,就算係一個大男人食都絕對會滿足。加上雞件、花生等等都算幾新鮮,唔似其他鋪頭咁會覺得「霉」。
韭王鮮蝦腸
韭王鮮蝦腸 $26

今餐最失望嘅一樣點心,首先,說好的韭王呢?我一啲都見唔到,亦食唔到。其次腸粉皮滑度只屬一般,而且都一啲都唔算薄。米香?Sorry, I can't taste it. 最後蝦份量偏少,一條只有3隻,而且雖然唔「霉」,但絕對唔係最佳鮮度。
香滑馬拉糕
香滑馬拉糕 $15

雖然我平時唔太鐘意蒸包、糕點,但都覺得意外好食,幾有蛋香但又唔會太過,仲香滑唔嚡口,撳落去仲有回彈力!
鮮蝦燒賣皇
鮮蝦燒賣皇 $26

幾好食但同腸粉一樣,蝦嘅鮮量未令我滿足。不過蝦量方面遠勝腸粉,至少我啖啖蝦。值得一讚嘅係面頭上嘅杞子,雖然蒸完一定唔「靚仔」,但少許清新感令成隻燒賣平衡感唔錯!
賽螃蟹春卷
賽螃蟹春卷 $24

連我平時唔食春卷嘅都要大讚一下,外面炸到金黃香脆,仲要唔油膩,入面嘅賽螃蟹仲係保持香軟白滑,真心推薦!
煎臘味蘿蔔榚
煎臘味蘿蔔榚 $15

用上塊狀嘅蘿蔔,唔會太粉、太油,而且食得到蘿蔔嘅香甜味,算係中上水準。
陳皮牛肉球
陳皮牛肉球 $17

大粒、鮮嫩,最可惜嘅係「陳皮」,用咗唔靚嘅陳皮搞到有苦味,而且幾重,牛味幾乎完全被蓋過。
鮮蝦菜苖餃
鮮蝦菜苖餃 $25

用上菜心苖味道鮮嫩,其實本身幾住家Feel,不過相對蝦肉,其實口感味道更似豬肉......另外食食下有幾強烈嘅胡椒辣味,奇怪感超絕UP!!!
雖然好多人都話待應服務差乜乜乜,的確親身感受係「無乜服務」,但相對大酒樓$1x茶介,添好運收$3的確係好平。而且食物水準亦算高,又幾好坐(P.S.呢餐我坐咗4個鐘係到玩手機),整體嚟講算係無得輸。
2015-07-21
賽螃蟹春卷
煎臘味蘿蔔榚
1K
2015-07-21 1255 瀏覽
又是每月一餐的時候,4人今次食添好運,記得N年前去過旺角的總店食,當時因為米芝蓮而慕名而來,而加已經開了不少分店。星期五的晚上好多人,等了半小時先有位。鮮蝦燒賣皇,$26,好大粒燒賣,味道正常水準。晶瑩鮮蝦餃,$26,不俗呀。香滑馬拉糕,$15,甜味有點怪,味道麻麻地。酥皮叉燒包,$19,招牌之一,外層香甜,少許鬆化,入面好多叉燒餡,幾好味呀。煎釀虎皮尖椒,$20,好似煎釀三寶其中之一,少許辣的。黃沙豬潤腸,$20,好少地方有豬潤腸,入面好多豬潤,都不俗呀。賽螃蟹春卷,$24,好香脆,但餡料不多。鮑汁鳳爪,$28,鳳爪比較林,味道較淡,都係豉汁好食點呀。排骨飯,$27,味道正常水準。整體水準普通。
星期五的晚上好多人,等了半小時先有位。
鮮蝦燒賣皇,$26,好大粒燒賣,味道正常水準。
晶瑩鮮蝦餃,$26,不俗呀。
香滑馬拉糕,$15,甜味有點怪,味道麻麻地。
煎釀虎皮尖椒,$20,好似煎釀三寶其中之一,少許辣的。
賽螃蟹春卷,$24,好香脆,但餡料不多。
鮑汁鳳爪,$28,鳳爪比較林,味道較淡,都係豉汁好食點呀。
排骨飯,$27,味道正常水準。

整體水準普通。

20 分鐘 (堂食)
奧海城分店帶位極冇禮貌,態度惡劣,向裏面員工找經理愛理不理,不能想像一間店沒有經理處理問題!在冇王管下,服務差過大陸!完全沒有員工培訓!!受一肚子氣,有位都已經吾想食,3人只叫4樣嘢,1)脆皮焗义燒有豬燥味!2)鳳爪排骨飯沒味,3)蝦餃啲蝦漂到好白!4)馬拉糕鬆散。食物非常普通,完全不值得等咁耐加受氣。吾明可以米芝蓮,可能外國成世未食過點心!客人來吃飯像丐食!以後都不會再光顧。
2015-07-15
60 分鐘 (堂食)
午餐
2015-07-05 1024 瀏覽
成日都好多人話呢間點心好食!今晚見唔駛排隊就去試下!呢個叉燒包果然名不虛傳!超級好食!皮超鬆化!豬潤腸粉都幾好食😋幾滑鮑汁鳳爪-我個人比較鐘意鼓汁蒸多d!不個食落都好膠,張住左個口甘!平時食開牛肉,蝦餃,燒買就無咩特別啦
成日都好多人話呢間點心好食!今晚見唔駛排隊就去試下!

呢個叉燒包果然名不虛傳!超級好食!皮超鬆化!

豬潤腸粉都幾好食😋幾滑

平時食開牛肉,蝦餃,燒買就無咩特別啦
2015-07-03
  • 酥皮焗叉燒包