2020-05-27
我知道幾年前係上水既Cafe Je T'amie正正係添飲咖啡館前身。當時都想去,不過上水舊店實在太受歡迎,但店面非常細,所以直至到關門大吉都未曾去過。疫情影響,令到假日既活動大減,又唔想去人多既地方,於是就試下呢間位於舊粉嶺裁判法院既咖啡館。是日係補祝我一位朋友既生日。兩個女仔都食唔到多野,黎咖啡館就岩哂。係到提提大家:由於疫情關係,餐廳要預先預約,唔接受walk-in。,並且分左三個時段。而我地就訂左午餐時段。呢到環境幾舒服,餐廳門外有唔少盆栽,係餐廳自己種既。如果合眼緣,係可以買走佢的。價錢都幾合理。帶毛孩既可以坐係出面食。餐廳裡面因為全部都係玻璃牆身,所以會比較嘈雜,我同朋友兩個講野都要講得大聲先聽到大家講咩。呢輪我地兩個都食得熱氣,所以嗌比較健康既食物。我地嗌左個沙律同意粉。沙律好豐富,兩個人食岩岩好!菜好新鮮,烤腰豆都好香原先我地諗住58蚊一碟意粉(跟蘋果梳打或咖啡一杯)應該會細碟,諗住如果唔夠食再嗌,點知份量都ok!係正常既一人份量。味道唔錯,唔似罐頭現成醬汁我地兩個女仔share食都岩岩好。食到中途,有店員拎左兩杯細細杯,涼陣陣既紅豆沙,話老闆多謝我地黎食,請我地飲的。
田園沙律,燒南瓜,法邊豆,烤腰果,青蘋果
沙律好豐富,兩個人食岩岩好!菜好新鮮,烤腰豆都好香
蕃茄肉醬長通粉
食到中途,有店員拎左兩杯細細杯,涼陣陣既紅豆沙,話老闆多謝我地黎食,請我地飲的。非常足料,佢唔係真係平時好杰個種紅豆水,相對稀,而味道都無咁,比較健康
意猶未盡,再加上本意係補祝生日,就嗌左件cake食。
柚子卷蛋
嘩,一見到柚子卷蛋,同友人既少女心即刻大爆發!咁靚既!即刻要相機食先柚子卷蛋味道清新,配埋花瓣一齊食,會更加好食
係食個用餐過程,都有位女士店員好關心我地,睇下我地對食物既評價不過唯一有件小事,原本跟意粉杯蘋果梳打消失左,到埋單個時先發覺係喎,食得太開心,都唔記得杯野無出現過!同店員講返,都好快沖返左杯梳打比我。
食物都服務都不錯,會再來試下食其他食物的。
呢度除左有盆栽賣之外,仲有d生果啊,小食,醬料買。大家去食既時候不妨順便睇下