2020-05-14 83 瀏覽
以前我最少每隔一兩年都會赴重慶和四川吃香喝辣,可惜在新冠肺炎疫情爆發後估計一段時間內都未能成行,幸好香港作為國際美食之都,不同地方的佳餚都有在香港插旗開店,其中被選為「重慶火鍋五十強」之一的渝味曉宇重慶老火鍋就有在香港開店,所以今晚決定和家長一起到銅鑼灣的分店開餐,順道一解思蜀思渝之情這次叫的湯底是以上等青海牛油爆炒郫縣豆瓣、貴州生薑及山東大蒜等香料,再加入重慶朝天紅辣椒、茂汶大紅袍和青花椒熬煮而成的鎮店「九宮格麻辣大紅鍋」。如果是能吃辣的朋友個人認為點這個會比點鴛鴦鍋來得過癮。🔥因為是三人用餐,所以火鍋配料方面點的都是半份,這樣就可以價格相宜,又能有多一些選擇。鮮活海蟶稻田毛肚/手打蝦滑/迷你燕餃紅糖冰粉用餐🍴環境及餐具門口放置了餐後涮涮口氣的薄荷糖,十分貼心整體而言,個人認為這家火鍋店的用料都很不錯,味道也算正宗,服務人員的態度也友善有禮,如果是火鍋癮起的食客朋友們不妨到此解饞吧

如果是能吃辣的朋友個人認為點這個會比點鴛鴦鍋來得過癮。
九宮格麻辣大紅鍋

鮮活海蟶

稻田毛肚/手打蝦滑/迷你燕餃

用餐🍴環境及餐具

門口放置了餐後涮涮口氣的薄荷糖,十分貼心

2020-05-14
九宮格麻辣大紅鍋
  • 稻田毛肚
  • 鮮黃喉
  • 手打蝦滑
  • 鮮鵝腸
  • 極品鵝腸
2020-05-13 416 瀏覽
今日嚟到呢一間走中高檔路線嘅火鍋店,佢並唔係任飲任食嗰隻,只係重慶黎既過江龍。佢嘅裝修亦都係主打木材簡約路線,同一般嘅火鍋店好唔同。未食火鍋之前會先送上一碗熱辣辣嘅雪耳紅棗糖水,係食熱氣野之前先俾你潤一潤,好窩心。菜單嘅選擇亦都好多,由唔同部位嘅肉類,去到各式各樣嘅蔬菜都一應俱全,無論你係鍾意食肉定食菜都一定滿足到你要求。我哋選擇咗一個普通辣拼蕃茄湯底,唔好以為普通辣好小事,絕對有我哋平時食雞煲中辣既程度!麻辣湯底個面嗰一層油係牛油,所以食落有少少騷味,但係配搭肉類或者唔吸湯既食材就啱啱好啦。介紹吓今晚叫咗比較特別嘅食材:第一樣係麻辣牛肉。佢係喺一塊塊嫩牛肉片上面再加左好大量嘅麻辣醃料,再放埋落個麻辣湯度煮,真係辣上加辣,不過食得辣嘅人就會覺得好爽!另一樣係大刀牛肝,平時食豬膶食得多,好少會食牛肝。其實牛肝同豬潤嘅口感非常相似,不過我覺得牛肝味道比較淡,仲好食過豬膶添!內臟部位亦都係推介放落麻辣湯底度煮。之後就係蔬菜類,今日比較推介嘅係功夫萵筍片,同埋鮮炸豆皮。兩樣都係食口感而且煮好短時間就食得嘅材料,萵筍片同兩個湯底都好夾,因為佢批到好薄,所以口感一流。相反個豆皮就好脆,做到響鈴嗰個

之後就係蔬菜類,今日比較推介嘅係功夫萵筍片,同埋鮮炸豆皮。兩樣都係食口感而且煮好短時間就食得嘅材料,萵筍片同兩個湯底都好夾,因為佢批到好薄,所以口感一流。相反個豆皮就好脆,做到響鈴嗰個效果。

嚟呢一間火鍋店食過幾次,暫時未有食到邊一樣野係中伏,所以覺得算高質,每次都係keep住五百幾蚊埋單。
2020-05-13 37 瀏覽
已經唔係第一次幫襯渝味曉宇,佢嘅麻辣湯底都真係食過番尋味。今次黎到嘅係銅鑼灣分店,為樓上鋪,一入到店就會先探熱。餐廳探用自助點餐,佢會有個QRcode比每檯去點餐,隨時加單都好方便。一坐低同樣會送上一碗熱嘅雪耳紅棗糖水,黎個「先甜後辣」之旅。 🔷雙拼鴛鴦鍋 💰38/位🔻湯底係重慶普通辣,但個辣慶一啲都唔普通啊,食食下都要拎走啲辣椒以防更辣,但個重慶辣真係食到好過癮。🔻皮蛋香菜湯底則較為「溫和」,解辣時食下會好岩。湯底亦有皮蛋、香菜同馬蹄可以食,非常正。火鍋配料:🔷鴨血(全份) 💰79食麻辣火鍋當然唔少得要叫鴨血、滑溜溜的,同麻辣湯真係好夾。 🔷鮮活海蟶(半份) 💰39半份都有6隻,每隻啲肉都幾肥美,又鮮又爽。唔可以煮太耐,所以一見佢開殼就食個口感會比較好。🔷鮮魚膘(半份) 💰32魚膘送到上檯都仲係脹卜卜,會有店員幫手剪開,食落又爽口、亦都feel到果種膠原蛋白。🔷鮮黃喉(半份) 💰59🔷稻田毛肚(半份) 💰62🔷桂花蚌(半份) 💰66黃喉同毛肚都係煮一煮就食得,亦都好爽口,每次都必點;而桂花蚌則同樣爽口,但會多左一種鮮味,食落個口感會厚少少。🔷手打蝦滑(半份) 💰46手打蝦滑會係面頭放
🔷雙拼鴛鴦鍋 💰38/位

火鍋配料:

🔷鴨血(全份) 💰79
食麻辣火鍋當然唔少得要叫鴨血、滑溜溜的,同麻辣湯真係好夾。
🔷鮮活海蟶(半份) 💰39

🔷鮮魚膘(半份) 💰32
🔷鮮黃喉(半份) 💰59
🔷稻田毛肚(半份) 💰62
🔷桂花蚌(半份) 💰66
🔷手打蝦滑(半份) 💰46
手打蝦滑會係面頭放左蟹籽,蝦味濃濃的而且彈牙爽口,仲可以自己抵制每粒蝦丸嘅大少。
🔷海帶頭(半份) 💰18
🔷凍豆腐(半份) 💰16
🔷炸芋頭(半份) 💰19
2020-05-12 43 瀏覽
老友食過話渝味宇曉午市免火鍋底 ,餐廳用QR code點菜,真方便快捷我們點左重慶麻辣、山珍菌鍋, 服務員很快遞上冰糖雪耳紅棗糖水,很清甜又滋潤,真不錯。鮮活海蟶$78,十分新鮮、鮮甜、美味,值得推介👍👍👍紐西蘭羊肉片 $106肉質嫩滑,羊肉味香,只是很少羶味。活龍躉片$139,啖啖肉,肉質嫩滑,厚魚皮更美味。鮮蝦雲吞$62,大大粒蝦,脹卜卜,餡料豐富。手打蝦滑$89,很爽口,極美味。紅糖慈粑 $36(半份)外脆內軟,煙煙韌韌的口感,配紅糖漿加黑白芝麻,香甜美味。
我們點左
重慶麻辣、山珍菌鍋, 服務員很快遞上
冰糖雪耳紅棗糖水,很清甜又滋潤,真不錯。
鮮活海蟶$78,
十分新鮮、鮮甜、美味,值得推介👍👍👍
紐西蘭羊肉片 $106
肉質嫩滑,羊肉味香,只是很少羶味。

活龍躉片$139,啖啖肉,肉質嫩滑,厚魚皮更美味。

鮮蝦雲吞$62,大大粒蝦,脹卜卜,餡料豐富。
手打蝦滑$89,很爽口,極美味。
  • 手打蝦滑
  • 紅糖糍粑
  • 鮮蝦雲吞
  • 紐西蘭羊肉卷
  • 鮮龍躉片
2020-05-11 321 瀏覽
借住母親節做藉口,帶媽咪到銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓的渝味曉宇重慶老火鍋大吃一餐。 我本身很喜歡到這間火鍋店, 因為這是一間在國內出名的品牌火鍋,亦是一間非常傳統的重慶火鍋店。 現在還有午市優惠, 火鍋湯底免費。 首先送來一碗冰糖紅棗雪耳糖水, 味道清甜。 然後就叫鴛鴦麻辣鍋~ 皮蛋香菜鍋 & 普通辣大紅鍋, 火鍋配料有鮮活海蟶半份$39、 重慶炸酥肉半份$32、曉宇嫩牛肉半份$42、紐西蘭精品羊肉捲半份$56、大刀牛肝半份$46、曉宇手打三寶丸半份$49、午餐肉半份$22、牛筋丸半份$32、曉宇苕粉一份$52、白蘿蔔半份$16、 炸芋頭$19半份、 皇帝菜半份$18、 油條半份$16、 紅糖糍粑半份$36、 自製羅漢果$18。皮蛋香菜鍋 & 普通辣大紅鍋~ 皮蛋香菜鍋清清地, 清爽不燥熱。普通辣大紅鍋的辣度較為溫和, 適合我又鍾意食辣又食唔得太辣的人。午餐肉~ 邪惡的午餐肉, 每次打邊爐都很喜歡點的。牛筋丸~ 嫩筋,超级有彈性, 口感一流。曉宇苕粉~ 口感柔潤軟滑,是我的最愛。白蘿蔔~ 清甜美味。炸芋頭~ 口感綿實的芋頭, 打邊爐又唔錯喎!皇帝菜~ 爽脆好味。油條~ 放落麻辣湯底
借住母親節做藉口
。 首先送來一碗冰糖紅棗雪耳糖水, 味道清甜

皮蛋香菜鍋 & 普通辣大紅鍋

午餐肉~ 邪惡的午餐肉, 每次打邊爐都很喜歡點的。

牛筋丸~ 嫩筋,超级有彈性, 口感一流。

曉宇苕粉~ 口感柔潤軟滑,是我的最愛。

白蘿蔔~ 清甜美味。

炸芋頭~ 口感綿實的芋頭, 打邊爐又唔錯喎!

皇帝菜~ 爽脆好味。

油條~ 放落麻辣湯底, 真係好正。

冰糖紅棗雪耳糖水

自製羅漢果~ 清甜可口, 打邊爐可以滋潤返。
自製羅漢果

鮮活海蟶~ 店員介紹我的, 鮮味又爽口, 季節限定, 推介給大家。

鮮活海蟶半份

曉宇嫩牛肉~ 打邊爐除了肥牛之外,嫩牛肉都好正,入囗非常嫩滑。

曉宇嫩牛肉半份

大刀牛肝~牛肝是用秘製醬料醃製再配鵪鶉蛋, 口感爽嫩。

大刀牛肝半份

紐西蘭精品羊肉捲~ 羊肉肥瘦適中, 放落麻辣湯底至正!
紐西蘭精品羊肉捲半份

重慶炸酥肉~ 酥香好味, 值得一試。
重慶炸酥肉半份

曉宇手打三寶丸半份~ 口感彈牙新鮮, 三款最喜歡墨魚丸。
曉宇手打三寶丸半份

紅糖糍粑~ 外脆內軟綿,煙煙韌韌的口感。

紅糖糍粑半份

渝味曉宇是間正宗的重慶麻辣火鍋店,味道傳統,店員又主動推介食物,抵讚。

2020-05-11
重慶炸酥肉半份
曉宇手打三寶丸半份
紅糖糍粑半份
  • 皮蛋香菜鍋&普通辣大紅鍋
呢段時間真係太耐冇出去打邊爐啦😟依家見個情況好轉左,就去左打邊爐🔥🔥🔥呢間樓市火鍋店主要食重慶火鍋🍲,環境同服務都唔錯,一開頭嘅時候會送冰糖燉雪耳糖水🌟-湯底:雙拼鴛鴦鍋叫左山珍菌湯底同大骨滋補湯底,兩個都裡面都好多料,特別係個菌湯,裡面有好多種菌菇類,正👍🏻-美國安格斯優質肥牛$100/半份雪花望落幾靚幾均勻,食落肉質幾好,有牛味唔會話好雪味-麻辣牛肉 $40/半份牛肉上面有辣椒花椒粒個d香料,味道真係幾辣🤣bb辣人士慎選,食落幾嫩👍🏻-牛骨髓 $55/半份呢個牛骨髓好特別,有啲似啫喱狀,食落好滑溜😂-脆鯇魚腩 $40/半份推介👍🏻🔥魚肉新鮮而且食落真係卜卜脆而且大大舊,真心高質-極品鵝腸 $45/半份每次邊爐都必點🌟d鵝腸都好新鮮好靚,淥兩淥就食得,食落夠爽口❣️-稻田毛肚 $55/半份毛肚即係牛百葉,呢個毛肚唔會好似市面上個d咁白,即係證明冇落漂白水漂過👍🏻更加健康之餘,亦都更新鮮-海帶頭 $20/半份呢個海帶頭比一般平時食開個d更加厚🤪,咬落更加有口感,煙韌得黎又脆脆地,而且聽講營養價值更加高tim!
湯底:雙拼鴛鴦鍋
美國安格斯優質肥牛$100/半份
雪花望落幾靚幾均勻,食落肉質幾好,有牛味唔會話好雪味
麻辣牛肉 $40/半份
牛骨髓 $55/半份
呢個牛骨髓好特別,有啲似啫喱狀,食落好滑溜😂
脆鯇魚腩 $40/半份
推介👍🏻🔥魚肉新鮮而且食落真係卜卜脆而且大大舊,真心高質
極品鵝腸 $45/半份
稻田毛肚 $55/半份
海帶頭 $20/半份
2020-05-07 53 瀏覽
在銅記眾多食肆,呢到真係坐得好舒服的餐廳之一,好大的卡位,坐四個人都好闊落。一坐下就先有一碗免費既冰糖雪耳紅棗糖水,先潤一下。呢到好先進,用QR CODE入系統,可自行下單點菜。非常方便,而且部份有圖片可以睇到,點完仲會有埋價錢呢~天氣太熱,要食一個香菜湯底清下熱,另一邊的大骨滋補湯。九菜豬肉水餃$62,大大隻,好足料呢~味道也好。特色迷你燕餃$62,是細細隻的肉餃,味道比較咸DD,但小小的入口幾特別。鮮腐竹$36、功夫萵筍片$42、烏冬半份$22 ,萵筍片好FRESH好好食~!驚喜呢個係現炸豆皮$59,大大塊,浸湯1分鐘多D就食得~好好食~黑豚腩肉超正~$82,好滑而且切得好薄,浸一浸就食得~整體呢到食物質素真係好高,的確令人想再來食多次

一坐下就先有一碗免費既冰糖雪耳紅棗糖水,先潤一下。

天氣太熱,要食一個香菜湯底清下熱,另一邊的大骨滋補湯。
九菜豬肉水餃
九菜豬肉水餃$62,大大隻,好足料呢~味道也好。

現炸豆皮
黑豚腩肉
黑豚腩肉超正~$82,好滑而且切得好薄,浸一浸就食得~
整體呢到食物質素真係好高,的確令人想再來食多次
2020-05-06
九菜豬肉水餃
現炸豆皮
2020-05-07 78 瀏覽
雖然天氣漸漸熱番,但是打邊爐呢家野,真係一年四季都係咁O岩既~同埋每次都可以食到好多唔如款式既野,都係令人沉迷火鍋的原因。今次朋友帶路,第一次來到呢家在渣甸街的重慶麻辣火鍋店。因為有朋友唔太好麻辣,所以就叫左大骨滋補鍋及皮蛋香菜鍋。個鍋好大個,太極形狀好有氣勢呢~湯底每位$38,另$20茶水及醬油收費。紐西蘭精品羊肉卷$106全份,呢到既好處係可以點半份,就算人少少來都可以食多幾款。黑豚腩肉$82曉宇嫩牛肉$82呢三款肉都好新鮮,高質食材~!!!!曉宇十大必點之一:鮮鵝腸$118,超爽呀另一款必點就係鮮黃喉$108,原來係PIG THROAT,豬喉嚨,1分鐘就食得,好爽又滑︿第一次食好味~!田園菜籃$82,有四款菜,仲有皇帝菜~好好食因為又香又嫩。仲有呢個鮮炸豆皮$59,又係呢到既特別產品。
今次朋友帶路,第一次來到呢家在渣甸街的重慶麻辣火鍋店。

湯底每位$38,另$20茶水及醬油收費。
紐西蘭精品羊肉卷

黑豚腩肉$82
曉宇嫩牛肉

曉宇嫩牛肉$82

呢三款肉都好新鮮,高質食材~!!!!
鮮鵝腸

曉宇十大必點之一:鮮鵝腸$118,超爽呀
鮮黃喉

1分鐘就食得,好爽又滑︿第一次食好味~!

田園菜籃

田園菜籃$82,有四款菜,仲有皇帝菜~好好食因為又香又嫩。

仲有呢個鮮炸豆皮$59,又係呢到既特別產品。
2020-05-06
紐西蘭精品羊肉卷
曉宇嫩牛肉
鮮鵝腸
鮮黃喉
田園菜籃
2020-05-05 23 瀏覽
🔎渝味曉宇重慶老火鍋📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓最近天氣反覆,攪到個人無晒胃口,突然間好想食正宗嘅川味火鍋,醒一醒神,刺激一下味覺!疫情嚴重,餐廳亦有做足防疫措施,食得好安心又放心,而且環境舒適,座位闊落。 我地揀咗個鴛鴦鍋底,一邊麻辣,一邊唔辣。 配料方面都好多選擇,而且可以選擇半份,啱晒我哋兩個人!而我每次打邊爐都一定叫哩「3寶」!美國安格斯肥牛$216 色澤鮮紅,油花較均勻,肉質鮮嫩而不油膩,口感相當唔錯錯紐西蘭羊肉片 $56(半份)肉質嫩滑,淡淡既羊羶味,用來打邊爐簡直一流黑豚腩肉 $42 (半份)被形容為「豬肉界的神戶牛柳」,性價比高,熟透後無過份縮水,口感嫩滑,豬味濃郁另外亦都叫咗鴨血、墨魚滑、娃娃菜、魚腩、粟米、鵝腸,每樣配料都好吸湯汁,大滿足!
🔎渝味曉宇重慶老火鍋
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓

美國安格斯肥牛$216
色澤鮮紅,油花較均勻,肉質鮮嫩而不油膩,口感相當唔錯錯

紐西蘭羊肉片 $56(半份)
肉質嫩滑,淡淡既羊羶味,用來打邊爐簡直一流

黑豚腩肉 $42 (半份)

2020-05-04 48 瀏覽
“渝味”我食過很多次,但都是幫襯晚市, 原來lunch都有一個一人套餐,午市一人套餐98元,可以自由配搭鍋底,主料,主食和飲品,價錢非常實惠。葱,蒜,醋,豉油和麻油等調味料一應俱備。一坐低店員即附上熱冰糖雪耳紅棗糖水,少糖而清潤,好舒服。和同事每人各自揀左洛神花茶和羅漢果茶,洛神花茶甜甜酸酸,非常開胃,而羅漢果茶甜中帶甘,亦非常潤喉。鍋底方面我揀左蕃茄湯底,先飲一啖蕃茄湯先,酸甜度適中,好開胃,湯底仲加左好多蕃茄和金菇,很不錯!除了主食和主料我揀左紐西蘭精品羊肉卷和曉宇苕粉外,每份餐都有海蝦2隻,牛丸墨魚丸,蟹柳、粟米、腐皮、午餐肉、金菇、紹菜、油麥菜和木耳,有菜有肉有海鮮,用料新鮮,正!同事揀左皮蛋香菜湯底,有大量芫荽和皮蛋,好清好香。除了主食和主料佢揀左黑豚腩肉和出前一丁,其他配料和我一樣。另外再order了曉宇手打三寶丸半份$49~墨魚丸,牛丸和蝦丸各一粒,因為是手打的關係,所以三粒丸都十分彈牙,好好味。海蝦新鮮爽甜,肉質彈牙,正!羊肉卷雖然薄薄的,但軟嫩肉鮮,羊味香濃。黑豚腩肉有少少肥,但肉質爽脆,肉味鮮甜。木耳又厚身又大隻,口感爽脆,好美味。曉宇苕粉滑嫩煙韌又彈牙,索滿蕃茄湯

葱,蒜,醋,豉油和麻油等調味料一應俱備。

一坐低店員即附上熱冰糖雪耳紅棗糖水,少糖而清潤,好舒服。

同事揀左皮蛋香菜湯底,有大量芫荽和皮蛋,好清好香。

除了主食和主料佢揀左黑豚腩肉和出前一丁,其他配料和我一樣。

海蝦新鮮爽甜,肉質彈牙,正!

羊肉卷雖然薄薄的,但軟嫩肉鮮,羊味香濃。

黑豚腩肉有少少肥,但肉質爽脆,肉味鮮甜。

木耳又厚身又大隻,口感爽脆,好美味。

曉宇苕粉滑嫩煙韌又彈牙,索滿蕃茄湯汁很滋味。
2020-04-20
午餐
2020-05-03 23 瀏覽
之前同朋友都食過呢間,覺得幾好食,份量又可以叫半份,適合我地2兩個人。我地叫左麻辣湯同蕃茄湯底,兩個都好惹味。蜂巢豆腐呢個打邊爐係必點的,豆腐吸收哂湯底,我中意蕃茄湯豆腐好鮮甜。美國安格斯肥牛肉味香濃,油脂豐富分怖平均,肉質爽口。油炸鬼第一次打邊爐叫,外脆內軟,無油益味。手打墨魚滑爽口彈牙不愧為手打,香濃墨魚味。萵筍條我好中意食萵筍,之前食過功片萵筍片,今次就萵筍條,好有咬口,好爽口。紅糖糍粑食完火鍋甜品係要叫,外脆內軟,煙煙韌韌,加上糖漿十分好食。

我地叫左麻辣湯同蕃茄湯底,兩個都好惹味。

蜂巢豆腐

美國安格斯肥牛
肉味香濃,油脂豐富分怖平均,肉質爽口。

油炸鬼
第一次打邊爐叫,外脆內軟,無油益味。

手打墨魚滑
爽口彈牙不愧為手打,香濃墨魚味。

萵筍條

紅糖糍粑
食完火鍋甜品係要叫,外脆內軟,煙煙韌韌,加上糖漿十分好食。
2020-05-02 74 瀏覽
今日嚟咗舌尖上的中國都推薦嘅渝味曉宇打邊爐😛一入到去坐低 店員就會俾碗雪耳紅棗糖水我哋先 仲有條圍裙 好貼心~因為同行友人唔食得辣我哋就叫咗蕃茄加菌湯嘅鴛鴦鍋依家做緊優惠 午市鍋底唔洗錢好抵!!菌湯入面有勁多菇 蕃茄湯入面都有啲金菇叫依兩個湯底可以唔洗再叫菇 哈哈因為我哋得兩個人嚟食嘢食可以叫半份就可以試多啲嘢👍🏻👍🏻因為我好鐘意食海鮮💕所以叫咗期間限定嘅海蟶,蝦,桶蠔同龍躉片海蟶嘅擺盤好得意😙淥一淥就開殻食得依到嘅海鮮都十分新鮮海蟶鮮甜肥美 有海水味 推薦推薦有無人打邊爐都好鐘意食蝦我基本上次次打邊爐都會叫!蝦一樣係極度新鮮肉質鮮甜彈牙 完全唔會惺 桶蠔一嚟到我嚇親!!手掌咁大隻 漲卜卜😧太大隻啦真係我要淥耐啲先食食落去大大啖肉 好有蠔味蠔控一定一定要叫!!龍躉片去骨肉厚 肉質嫩滑輕輕一灼已經食到魚嘅鮮甜味肉類又點少得打邊爐必叫嘅肥牛同丸仔呢我哋叫咗貴價啲嘅安格斯肥牛🐄睇吓佢嘅雪花係幾咁完美我好驚有啲火鍋店嘅肥牛係肥膏多過肉依到完全無依個問題 肥瘦相間淥一淥就熟食落好有牛味 同時有油脂味手打三寶丸分別係墨魚丸,蝦丸同牛丸佢哋都打到好彈牙 大大粒必叫!!打邊爐都要健康啲叫啲蔬菜嘅😀我叫
今日嚟咗舌尖上的中國都推薦嘅渝味曉宇打邊爐😛

蕃茄魚頭鴛鴦鍋/山珍菌湯鴛鴦鍋

因為我哋得兩個人嚟食
嘢食可以叫半份就可以試多啲嘢👍🏻👍🏻
因為我好鐘意食海鮮💕
所以叫咗期間限定嘅海蟶,蝦,桶蠔同龍躉片

海蟶嘅擺盤好得意😙
淥一淥就開殻食得
依到嘅海鮮都十分新鮮
海蟶鮮甜肥美 有海水味 推薦推薦
海蟶

有無人打邊爐都好鐘意食蝦
我基本上次次打邊爐都會叫!
蝦一樣係極度新鮮
肉質鮮甜彈牙 完全唔會惺
串鮮蝦(半份)

桶蠔一嚟到我嚇親!!
手掌咁大隻 漲卜卜😧
太大隻啦真係我要淥耐啲先食
食落去大大啖肉 好有蠔味
蠔控一定一定要叫!!

龍躉片去骨肉厚 肉質嫩滑

依到完全無依個問題 肥瘦相間
淥一淥就熟
食落好有牛味 同時有油脂味

美國安格斯優質肥牛(半份)

手打三寶丸分別係墨魚丸,蝦丸同牛丸
佢哋都打到好彈牙 大大粒
必叫!!

手打三寶丸(半份)

鮮蝦雲吞(半份)

打邊爐都要健康啲叫啲蔬菜嘅😀
我叫咗娃娃菜,生菜同豆皮
菜照舊新鮮好食
豆皮係現炸嘅 好味👍🏻
現炸豆皮(份)/娃娃菜(半份)/唐生菜(半份)

總括而言 依到嘅火鍋料都十分新鮮高質

海蟶
串鮮蝦(半份)
龍躉片
手打三寶丸(半份)
鮮蝦雲吞(半份)
現炸豆皮(份)/娃娃菜(半份)/唐生菜(半份)
醬料
  • 美國桶肥蠔
  • 手打三寶丸
  • 美國安格斯優質肥牛
2020-05-02 34 瀏覽
好耐冇打邊爐,今日選的是之前吃過幾次覺得品質跟環境都很好的渝味曉宇今次是第一次吃銅鑼灣店的渝味曉宇,因應目前市場環境,餐廳推出午市有一人火鍋的選擇。一坐下侍應就送上開胃甜品,很暖胃今天不食辣,選擇大骨滋補湯跟山珍箘湯配料選擇很多,以下介紹幾個特別出色的羊肉片肉質軟嫩鮮美,讓人一口接著一口,忍不住追加一盤蟶子期間限定食材,超肥美吃起來很鮮甜,值得一試曉宇嫰牛肉牛肉有先裹了層粉,吃起來相當Q彈有咬勁現在仲可以用手機下單和加單,非常方便整體而言,食物品質跟環境都很不錯,是坐得舒服的打邊爐好去處,推薦給大家

一坐下侍應就送上開胃甜品,很暖胃

今天不食辣,選擇大骨滋補湯跟山珍箘湯

配料選擇很多,以下介紹幾個特別出色的

羊肉片
肉質軟嫩鮮美,讓人一口接著一口,忍不住追加一盤
蟶子
期間限定食材,超肥美吃起來很鮮甜,值得一試

曉宇嫰牛肉
牛肉有先裹了層粉,吃起來相當Q彈有咬勁

現在仲可以用手機下單和加單,非常方便

可能因為仲係學生既關係,以前多數係一大班朋友約去任食既邊爐店,性價比上可能高啲,又可以食得飽到上天花板咁走。 但唔知幾時,人大左開始發現開始追求質素多於質量,一分錢一分貨,任食火鍋既料好多時候真係強差人意🙃 所以同男朋友開始追求啲環境舒服,乾淨又高質既火鍋店,而依間一啲都無令我地失望。店內大部分都係卡位,坐落好舒服完全無迫親既感覺,而且比較private傾起計都方便啲。一黎店員就上左碗雪耳糖水,凍冰冰食落勁醒胃!我地點左個麻辣蕃茄鴛鴦鍋。比我想像中無咁辣,好小辣既我地覺得夠香又夠麻,剛剛好唔會遮蓋到食材既本身味道。而蕃茄湯就係我既最愛,雖然依到既湯底未係我食過中最出色最特別既,但勝在夠味,用黎煮烏冬食亦一流!餐廳亦幾細心,可以比我地叫半份半份,咁樣就可以食多幾樣食材。我地叫既主要都要肉類,的而且確一分錢 一分貨,食材質素比任食店高得多,當中印象最深刻既係黑豚腩肉,有我喺日本鹿兒島食既7成水準!而雖然係半份,但啱啱好夠2個人食。 另外佢既美國優質肥牛粒亦不負所望有咬口又夠香肥!最後我地叫左個紅糖慈粑,果然無令我失望,炸得外脆內軟一咬落去紅糖同糍米香就一湧而上!女仔既至愛😳

一黎店員就上左碗雪耳糖水,凍冰冰食落勁醒胃!

2020-05-02 17 瀏覽
疫情底下,實在係悶在家,難得可以外出,就想食個火鍋,真係太太太耐冇食了😃好掛住火鍋嘅味道!餐廳位置好闊落,坐得好舒服餐前甜品,點菜嘅時候,店員姐姐先奉上雪耳糖水清潤喉兩個人食晒!鮮活海蟶(半份)蟶子非常新鮮,上枱嘅時候,仲係郁緊嘅,而淥熟之後,都好乾淨同埋清甜彈牙,推薦!右邊係紐西蘭精品羊肉卷,食落好香又唔會酥曉宇嫩牛肉——我幾鐘意哩個牛肉,淥熟耐D都唔怕好老稻田毛肚、鴨血——麻辣火鍋必點嘅!手打墨魚滑——幾清甜同彈牙迷你燕餃——細細粒好可愛,味道都ok鮮蝦雲吞——應該係自家掣嘅雲吞,幾爽口,好食
餐廳位置好闊落,坐得好舒服
餐前甜品,點菜嘅時候,店員姐姐先奉上雪耳糖水清潤喉
兩個人食晒!
鮮活海蟶(半份)
右邊係紐西蘭精品羊肉卷,食落好香又唔會酥
曉宇嫩牛肉——我幾鐘意哩個牛肉,淥熟耐D都唔怕好老
稻田毛肚、鴨血——麻辣火鍋必點嘅!
手打墨魚滑——幾清甜同彈牙
迷你燕餃——細細粒好可愛,味道都ok
鮮蝦雲吞——應該係自家掣嘅雲吞,幾爽口,好食

2020-04-25
  • 稻田毛肚
  • 鴨血
  • 手打墨魚滑
  • 鮮黃喉
  • 稻田毛肚(半份)