餐廳: 温野菜
資訊:

2019-07-11 1999 瀏覽
Had dinner with a friend here and we kinda regretted... The service and ambience of this restaurant is good. We used their ipad for ordering though sometimes it couldn’t work well... I think the beef was really good but five thin slices just didn’t worth $98... Other stuff like veggies and konjac noodles were alright but were also overpriced in my opinion...The Mexican sausage tasted good for me but was a little too spicy for my friend. Overall speaking, I would not recommend this as I don’t thi

The Mexican sausage tasted good for me but was a little too spicy for my friend. Overall speaking, I would not recommend this as I don’t think hotpot is meant to be very fancy (though this meal was technically not fancy)... Anyway we spent almost $300 per person but we’re still not full, so I probably won’t come again...
2019-07-02 1588 瀏覽
溫野菜係採用一人一鍋嘅模式,所以今次有機會一次過試晒溫野菜嘅四個湯底:(左起)鰹魚湯,骨膠原柚子鹽湯,藥膳湯同埋有機豆乳鍋。另外仲有其他4種湯底,每款平均都係$29左右。先講鰹魚湯,好清但味道偏醎,如果配上烏冬食就剛剛好😋至於女生恩物骨膠原柚子鹽湯,一上湯底時可以見到一粒粒嘅骨膠原啫喱,上面鋪上橘黃色嘅柚子絲,湯頭一啲都唔油膩,配上溫野菜嘅新鮮蔬菜,食到蔬菜嘅甜味又品嚐到淡淡柚子清香,將Fresh嘅定義推上另一個新層次!而藥膳湯就包含 12 種材料,包括紅棗、杞子﹑花椒﹑草果、蓮子、金針等等,店員會先問你嘅口味,再幫你將藥材放入湯底(其實好想自己放😂好似好好玩咁)藥膳湯味道比較濃,充滿藥材香味,而且花椒味好重,好容易愈食愈咸,但呢個時候拎嚟烚豬肉就啱啱好啦,同行嘅朋友都話豬肉同花椒味好夾,好好味。最後,有機豆乳鍋絕對係跑出之作,豆乳味非常濃郁,同牛肉、蔬菜都十分之夾,好味到要連湯都飲埋,但係一路食要一路睇火😂因為啲豆乳好易一下滾得好快,一係就完全冇聲氣,要控制住火候。另外,特別欣賞佢個特製隔湯碗,平時打邊爐最怕打到中間啲湯同啲醬汁撈埋一齊浸左大半個碗,搞到放啲食物落去都完全食唔到食物本

各款湯底

先講鰹魚湯,好清但味道偏醎,如果配上烏冬食就剛剛好😋

另外,特別欣賞佢個特製隔湯碗,平時打邊爐最怕打到中間啲湯同啲醬汁撈埋一齊浸左大半個碗,搞到放啲食物落去都完全食唔到食物本身嘅味道,但呢個特製碗就可以先瀝乾食物上嘅湯同醬汁,令到所有嘢比例啱啱好先放入口,享受到食物嘅原有滋味。

提提大家,如果有滙豐咭會有7折,而且個set嘅食材仲會升級𠻹!
各款湯底
  • 豆乳湯底
2019-06-24 1341 瀏覽
平時打邊爐,通常都會去APM但馬屋。但今次同老公去食溫野菜。(事緣係佢未去過)又係啦,避左個食飯人潮。所以我哋5:30就入咗十下十下。湯底我揀咗🐟鰹魚湯底,老公揀咗🐮和牛湯底🐟鰹魚湯底好多鰹魚肉,湯底好濃魚味🐮和牛湯底有一舊牛肉如圖,湯底比較淡冇所謂嘅和牛湯味肉類分別叫左佐賀A5和牛($199)同丹麥皇家豚肉眼(好似$59)點解我會咁記得和牛要$199?😂😂😂原因係199係有4塊。🗣係4塊,4塊。平均1塊要$50,加埋一唔止🤣🤣🤣覺得係貴嘅。🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀不過耐唔耐一次都可接受,但下次應該唔會叫🤪好喇,講返個牛。🐮切到好薄,熟唔使1秒就熟透。肉質係林嘅,但唔算有牛香味。如果用價格去衡量,我又真係唔覺得係值。可能係我唔識欣賞。到個豬🐷嗯,正正常常。可能本着黎自丹麥,冇激素安心食。另外我哋都叫咗芥蘭,雜菜籃🧺,墨魚餅,淮山卷,明太子豬肉滑,面,玉子雜炊。特別嘅先講-老公覺得墨魚餅好味,但我覺得普通-反而我覺得淮山卷,唔錯(中間真係有條淮山仔)-明太子豬肉滑,失望😞(可以唔使試)-玉子雜炊,係最後食完哂所有嘢先上。佢係用本身個湯底加返飯着出嚟。之後加埋紫菜同蔥撈埋一齊食。一句:味道
平時打邊爐,通常都會去APM但馬屋。
但今次同老公去食溫野菜。(事緣係佢未去過)
又係啦,避左個食飯人潮。所以我哋5:30就入咗十下十下。
湯底
我揀咗🐟鰹魚湯底,老公揀咗🐮和牛湯底

🐟鰹魚湯底
好多鰹魚肉,湯底好濃魚味

🐮和牛湯底
有一舊牛肉如圖,湯底比較淡冇所謂嘅和牛湯味

肉類

點解我會咁記得和牛要$199?😂😂😂
原因係199係有4塊。🗣係4塊,4塊。
平均1塊要$50,加埋一唔止🤣🤣🤣

好喇,講返個牛。🐮
切到好薄,熟唔使1秒就熟透。

到個豬🐷
嗯,正正常常。可能本着黎自丹麥,冇激素安心食。

另外我哋都叫咗

特別嘅先講
-老公覺得墨魚餅好味,但我覺得普通
-反而我覺得淮山卷,唔錯(中間真係有條淮山仔)
-明太子豬肉滑,失望😞(可以唔使試)
-玉子雜炊,係最後食完哂所有嘢先上。佢係用本身個湯底加返飯着出嚟。之後加埋紫菜同蔥撈埋一齊食。一句:味道係冇特別不過叫做有得撈下玩下。😂

2個人食咗五百幾蚊。貴🤭
不過呢間鋪頭環境好好(好舒服,可能我地食得早無咩人),佢同牛角係同一間餐廳連接着。不過牛角喺前面,溫野菜喺後面。
環境溫野菜好好多👍🏻👍🏻
最後讚嘅位係👍🏻,食物同蔬菜係好新鮮既。
但係都係果句貴。🤪
2019-06-16
2019-06-18 800 瀏覽
知呢間餐廳好耐了,之前以為食菜為主,同埋價錢較高,所以一直無試,但聽朋友勁讚呢間,仲話lunch食好抵,咁就唔可以聽過就算啦Lunch唔算多人,好快有位,裝修幾浪漫(即係較暗),員工都好有禮貌,會簡單介紹兩種醬汁,點食同點用啲碗,坐得舒服,無限時肉類有豬牛雞,唔想太肥關係就選擇左加20蚊嘅豆乳湯,雞胸肉同梅頭,跟餐仲有雞滑同各種菜菜唔多講,因為唔會有咩問題反而雞胸好surprise ,因為煮得耐都唔會鞋,一樣好juicy同好滑,唔通係來自丹麥有關?圖中菜下層就係肉,唔記得影,每份肉都有名牌,等你知食緊咩梅頭好淋,唔多脂肪,有3大片,雞胸好似有5至6舊食咁多加埋烏冬好飽了,胃口大仲可以飲埋啲豆乳湯

菜唔多講,因為唔會有咩問題
圖中菜下層就係肉,唔記得影,每份肉都有名牌,等你知食緊咩

梅頭好淋,唔多脂肪,有3大片,雞胸好似有5至6舊
食咁多加埋烏冬好飽了,胃口大仲可以飲埋啲豆乳湯
2019-06-17
2019-05-23 879 瀏覽
每年情人節呢啲日子都好煩要去邊度食飯因為要book位又要捱貴野😢今年同男朋友另類啲 選擇一路行街一路睇下有啲咩想食 想簡簡單單食啲一餐飯🥰咁我哋就禁左溫野菜嘅飛等左一個鐘左右就有得入去食啦👏🏻入到去嘅時候都幾surprise 因為第一次去 完全唔知道係一人一個鍋🥳對於我呢啲玻璃肚嘅人來講覺得好乾淨 一定唔會肚痾嘅感覺😜不過再望落去餐牌 原來價錢一啲都唔平😣但當食物嚟到 🤓你食緊嘅時候你就覺得好值得因為佢啲食材真係好新鮮啲牛肉豬肉都好好味 🙆🏻‍♀️佢每一碟餸嘅份量都唔多 不過兩個人食其實真係啱啱好 👍係好矜貴嘅牛啊🤣

咁我哋就禁左溫野菜嘅飛等左一個鐘左右就有得入去食啦👏🏻

係好矜貴嘅牛啊🤣

2019-02-14
情人節
2019-05-04 970 瀏覽
突然很想打邊爐,便想起這間一人一鍋的溫野菜。晚飯時間很多人,排隊等了很久才可以入座。由於太肚餓,便用他們的平板電腦快速地點了很多菜,所以也忘記了拍照。雖然每碟菜也很細碟,但是蔬菜頗新鮮,其他肉類和菜肴也不錯,上菜的速度也很快,可能因為是限時90分鐘的關係吧!
2019-04-12 875 瀏覽
連串兩星期測驗report presentation 忙到覺都冇得訓😭找個喘氣位同家姐扮去日本旅行🧳relax下Cheers 🥂 月桂冠的梅酒比我想像中好入口甜甜微酸好開胃💓Canmake 同 溫野菜 乘聯 推出的定食套餐少女心十足!玫瑰花形的豚肉x牛肋肉併盤五色雜菜❤️ Parma ham salad 🥗 黑松露豬滑配搭香濃雞湯湯底其實幾惹味 份量又足🥰我覺得其實湯底都夠味建議配搭的芝麻醬for 肉類柚子醬油for 蔬菜🥬$398/位 仲有canmake 的化妝禮包性價比算不俗👍🏻而且服務十分周到值得下次再帶媽咪黎享受下💓以下menu
找個喘氣位同家姐扮去日本旅行🧳relax下

以下menu
2081 瀏覽
2019-04-12
2019-04-03 857 瀏覽
小妹如果不用上班,不時都會約在又一邨居住的好朋友下午茶,這次她提議去下午茶時段有七折的高級日式餐廳《温野菜》。約了2時半見面,我提早15分鐘到達餐廳取票。雖然是星期二下午,已經有十多個人在等候。到大約2時45分終於可以入座。餐廳面積出奇地大,環境很舒適,枱與枱之間有小屏風分隔,私隱度不錯。點菜是客人自己用平板電腦點的,食具也美觀精緻,給人高檔的感覺,印象不錯。👍因為想吃牛,本人點了$108的S2定食,朋友就點$98的A定食,我們都加$1O由北海道昆布湯升級轉野菌番茄湯底。每人自己一煱自己煑食,又衛生又好玩,枱上放滿食物,很豐富的感覺。😊A定食如下:~溫野菜盛合~塩辛薯仔(伴魷魚沙律醬)~竹筒免治雞肉半份~白飯或烏冬~兩款肉類 (選了熊本豚梅肉和丹麥鷄胸肉)~飲品選了蘋果蘆薈蜜S2套餐如下:~溫野菜盛合~塩辛薯仔(伴魷魚沙律醬)~竹筒免治雞肉半份~白飯或烏冬~兩款肉類 (選了美國牛胸腹肉和丹麥皇冠豚梅肉)~飲品選了橙汁整體來說,服務不錯,材料新鮮質量高,湯底很美味,份量足夠,很滿意的一頓下午茶午餐,七折後的價格更是超值的。🙌本人一直以來都不太喜歡吃火鍋的,這一餐令我改觀不少,下次一定會再

A定食如下:
~溫野菜盛合
~塩辛薯仔(伴魷魚沙律醬)
~竹筒免治雞肉半份
~白飯或烏冬
~兩款肉類 (選了熊本豚梅肉和丹麥鷄胸肉)
~飲品選了蘋果蘆薈蜜

S2套餐如下:
~溫野菜盛合
~塩辛薯仔(伴魷魚沙律醬)
~竹筒免治雞肉半份
~白飯或烏冬
~兩款肉類 (選了美國牛胸腹肉和丹麥皇冠豚梅肉)
~飲品選了橙汁

本人一直以來都不太喜歡吃火鍋的,這一餐令我改觀不少,下次一定會再來的。😋
溫野菜盛合

野菌番茄湯底

塩辛薯仔(伴魷魚沙律醬)

竹筒免治雞肉半份

美國牛胸腹肉

丹麥皇冠豚梅肉

烏冬

橙汁

2019-03-26
溫野菜盛合
野菌番茄湯底
塩辛薯仔(伴魷魚沙律醬)
竹筒免治雞肉半份
美國牛胸腹肉
丹麥皇冠豚梅肉
烏冬
  • S2午市定食
2019-03-16 636 瀏覽
成日都見到溫野菜呢個餐廳,佢同埋牛涮鍋牛角係同一個集團經營嘅,所以就成日都心思思想去試吓。不過睇返食評好似有啲貴,不過一次半次都OK嘅😁😁咁睇返個餐牌啦,佢就有唔同嘅肉類同埋原產地所選擇,咁主要見到牛肉嘅價錢係偏貴因為都係由美國日本呢啲地方送到,咁我哋就因為budget所以選擇咗比較抵食嘅雞肉同埋豬肉😃😃另外都有叫咗啲餃子同埋菜,仲有拉麵添。我哋選擇咗清清地嘅蕃茄湯,好快就有職員去招呼我哋,比起其他火鍋店嘅服務好好多,可能係因為價錢關係。我哋認為佢哋嘅肉類質素比一般壽司譜,尤其是係放題嗰啲好好多,食落去好有肉汁,亦都非常鮮嫩,令人想一食再食。此外佢啲蔬菜亦都比一般鋪頭新鮮,物有所值😄😄而且,個環境都比較清靜,可以同朋友舒舒服服咁傾計。

而且,個環境都比較清靜,可以同朋友舒舒服服咁傾計。
2019-03-14 436 瀏覽
和朋友約了逛街,說是一起去吃日本火鍋,沒想到很失望,貴的好吃再貴也會值得,可這家的牛肉好看不好吃 入口很一般 沒有牛肉的味道,大失所望,兩個人套餐近一千大元,但不知吃了點什麼,以後不會再去..
2019-02-09 963 瀏覽
溫野菜其實已經唔係第一次食啦~今次應該係第4次,之前幾次都係喺尖沙咀店,第一次食有驚喜,真心覺得好好食呀~直到第3次去食嘅時候就覺得質素差左,所以都好一陣子冇去幫襯,所以今次再俾機會自己去食下,睇下感覺有冇變返好先(笑)今次我地叫嘅東西都係和牛、澳牛、同埋豚肉等等,最好食係佐賀A5黑毛和牛,入口即溶,唔係講笑,份量少㗎,貴呀。仲有鹿兒島黑毛和牛牛肩肉,一樣冇得輸,而家打緊食評都想再食呀!英國安格斯牛肋肉比較有咬口,肥美度比和牛少,但勝在唔太肥膩,可食多幾件。美國上級牛肋肉油花少啲,咬口比較豐富,所以又係多食以件都唔會膩中。澳洲M9和牛牛肩肉,油花不輸日本和牛㗎,我自己覺得冇A5咁漏,牛味濃,不錯。丹麥豚腩肉冇熊本豚咁肥,但都係好味嘅,但比我揀都係熊本豚好味啲(笑)熊本豚肉真係不得了,肥度適中,豚味香濃,講真肉&脂肪分佈最好50/50,呢盤岩岩好呀!今次覺得溫野菜好似質素好返左啲,但都不及第一次去時驚艷,但都係好好味嘅,靚肉肉點樣整都係好食嘅,係咪 (笑)

2019-01-15 832 瀏覽
香港人最愛就係打邊爐,無論春夏秋冬咩天氣都好岩一齊食。有幸得朋友邀請黎依到食日式邊爐同慶祝生日。七點半左右到左已經有唔小人等緊位,好彩朋友有會員可以好快拎到位。依到係一人一鍋,有好多種唔同湯底選擇,我今次就試個藥善湯底,估唔到有驚喜,店員會拎個九宮格過黎,再幫手放材料落火鍋裏,夠哂氣派。依到叫得溫野菜,當然係以蔬菜類為主,而肉類種類唔算多,但都做得好岀色。依到整體環境同服務都唔錯,不過價錢略為貴左啲,如果食物份量可以多小小就好

這是個特別的日子, 而特別的日子揀打邊爐是極少數的一次, 由於是HSBC 的快閃優惠套餐(半價) 才會是376一位這麼高勝價比, 雖然店是一開二做兩種截然不同的料理, 另一半店是以火攻的燒肉店, 但整間店的鮮風系統做得幾好完全沒有產生煙霧效果, 我們兩個人被安排的枱是足夠放二人套餐的標準闊落枱面, 一人用一個電爐同港式完全兩碼事, 而柯打大部份是套餐形式,包括菜跟肉, 我們選的兩種湯底是鰹魚湯$29 & 北海道昆布湯$19 兩種都是最基本的日式湯底,而基本就係"平"囉, 不過個人認為在過程中不斷加入各種菜和肉類, 味道是循序漸進式一層一層加深, 概念上跟港式完全不一樣,  而且沒有什麼霸道的沾醬, 純粹的菜味同肉味, 亦即是說店家對自己的菜/ 肉沒有相當的信心的話這會是一種冒險, 套餐選了:鹿兒島黑毛和牛,海鮮晚市定$1,003(原價) 包括鹽辛薯仔伴魷魚沙律醬)/ 生菜沙律/ 五品野菜盛合/ 黑毛和牛肩脊肉/ 葛絲/ 黑松露免治雞肉/ 烏冬 X 2鹽辛薯仔伴魷魚沙律醬 - 淡味的烚新薯仔肉配點幸辣魷魚沙律醬,味道調和得剛剛好, 生菜沙律亦是簡單地幾片生菜片上放上一堆紫菜, 五品野菜盛

套餐選了:

鹽辛薯仔伴魷魚沙律醬 - 淡味的烚新薯仔肉配點幸辣魷魚沙律醬,味道調和得剛剛好, 生菜沙律亦是簡單地幾片生菜片上放上一堆紫菜, 五品野菜盛合裡較為特別的是粉紅色的大根片,

兩盒和牛片也不少, 油脂豐腴平均, 一焯即食, 另外兩盒係豬柳, 兩種肉肉味豐厚,

另外再叫了: 木棉豆腐$22 /自家製福袋年糕$32 / 野箘雜炊$35 x 2這個是比較多工夫的,因為要員工加高湯/米飯入內再煮一下, 最後以飯作結亦是比較合理的流程,

雖然入場時有話用餐時間好似係兩小時,但始終如果不是有客人排隊的話他們也不會下逐客令嘅,
左邊是雜菜藍,右邊係薯仔沙律
生菜沙律
2018-10-09
用餐優惠
信用卡優惠
  • 雜箘湯飯
2018-12-29 834 瀏覽
今晚和朋友去試,性價比太低,份畫量超少,味道好一般,價錢也不便宜!1 湯底淡而無味2 牛肉冇牛味3 菜一客得幾條4唯一松露餃子比較好少少5飲品比較正常完全吃唔飽,但又不想再加食物,轉去第二間再食過!總结是「冇下次」!一定不會推介給朋友!
1 湯底淡而無味
2 牛肉冇牛味
3 菜一客得幾條
4唯一松露餃子比較好少少
5飲品比較正常
完全吃唔飽,但又不想再加食物,轉去第二間再食過!
總结是「冇下次」!一定不會推介給朋友!
2018-12-22 2681 瀏覽
今日同個朋友去左又一城食飯, 一早就想試温野菜, 日本周圍都係既温野菜,但永遠唔會係日本食, 香港開左咁耐, 今日終於食到啦。之前hsbc 做緊優惠, 但就黎聖誕, 乜野折都冇。早一日打去訂枱 full 左要 walk in , 拎飛等左40分鐘, 如唔唔係朋友未到, 一定唔會等。兩個女仔去食, 叫左一個398 一人晚市定食。 本身包一個鍋, 再加多個鍋,咁就可以每人一個鍋。上菜比較慢, 叫左幾個字都未有, 又限時食1.5小時, 仲要會提你得返30分鐘。我叫左個豆乳鍋, 朋友叫左個和牛鍋, 豆乳口味偏淡, 和牛個湯底都幾清。呢度本menu 第一次食都好難明, 仲要自己用tablet 點, 放便係方便既, 但係都問左店員好幾次先搞得掂,仲要我地其實食過牛角好多次, 都唔明。 不過啲店員都好nice , 我問佢地一人餐夠唔夠兩個人食, 佢地都話兩個人叫兩個一餐會太多, 叫我地叫個一人餐再加。一人餐的而且確一人食有點多, 有4款肉, 自選5款菜, 每款肉大約4-6片/舊, 味道都幾好。菜就得幾條, 每款煮完得兩啖。 但係都幾好味。我地再追加左生蠔, 南瓜,旺菜,生蠔幾濃味, 南瓜普通啦。埋單

之前hsbc 做緊優惠, 但就黎聖誕, 乜野折都冇。

菜就得幾條, 每款煮完得兩啖。 但係都幾好味。

我地再追加左生蠔, 南瓜,旺菜,生蠔幾濃味, 南瓜普通啦。

埋單 600幾。