2021-11-16
有一日喺海港城睇醫生,就去搵嘢食啦。周圍都好多人排隊,跟住行到過去L C X,見到溫野菜唔使排隊住。諗起嗰陣時喺日本食溫野菜,都覺得唔錯,但係已經好多年啦。兩個人會安排一張好大嘅四人枱俾你,呢樣嘢我覺得十分之滿意,坐得真係好舒服。當日有假日lunch set,我揀咗最基本嘅豬肉加雞肉,因為本身唔太食牛肉。啲嘢食好快嚟到,而且原來佢都送蔬菜+送咗兩粒芥辣豚肉丸+少量嘅年糕。覺得種類好多,每樣都有啲,心情唔錯。湯底揀咗堅魚湯底,加$10, 喜歡甜甜地。落咗少少肉後,再飲一啖湯底,清,見到佢個湯底有塊堅魚片喺度,感覺都幾新鮮。有一個位令我10分喜出望外,就係芥辣豚肉丸。我咬一口嗰陣,佢啲肉汁係不停不停咁樣流出來。我睇住佢留咗好耐,D 肉汁都流左一段時間先停。而且芥辣嘅口味有少少嗆鼻不太誇張,呢個觀感刺激亦都係我很喜歡的,又適合喺冬天嘅時候保暖之用。整體我對呢粒丸係十分十分之喜愛。肉片嘅質量我覺得算是比較正常,冇什麼特別的。但係整體坐得好舒服、服務態度亦都幾好、而且嗰粒芥辣豚肉丸十分之有驚喜,所以呢一餐我都食得十分之滿意。
諗起嗰陣時喺日本食溫野菜,都覺得唔錯,但係已經好多年啦。
肉片嘅質量我覺得算是比較正常,冇什麼特別的。