夏天熱辣辣又想食到港式大排檔風味?跟我去位於尖沙咀嘅呢間新穎嘅室內大排檔——🌟港久新街🌟就啱曬啦,除咗介喺係室內有冷氣嘆之餘,仲充滿香港風味,成個裝修佈置都好有大排檔風格,仲有個餐牌都好靚好特別,我幾欣賞佢餐牌上果啲螢光顏色🤩食物選擇都好多好豐富,總會有一款啱你口味._.🐟|懷舊雞蛋焗魚腸|🐟懷舊嘢嘅雞蛋焗魚腸,喺出面好少見,魚腸佈滿雞蛋裏面,好足料,鋪滿左唔少芫荽,鍾意食芫荽嘅人一定會食得好開心🌟·🦆|脆皮沙田燒乳鴿|🦆燒得好香脆,配埋喼汁同胡椒鹽點,幾特別,乳鴿唔係BB鴿,所以都算多肉·💛|香麻海蜇|💛凍盤嘅海蜇大大碟好食,而且好夠味,每條海蜇都好爽口又唔會太鹹,我覺得有香濃嘅胡椒味,令我覺得好惹味💕·🐦|豉椒炒鵝腸|🐦每條鵝腸都沾滿左豉椒嘅深啡色,好入味,豉椒味好香,一碟鵝腸份量都幾多下·🤍|錫紙焗花蛤|🤍一上枱已經好香嘅蒜蓉辣椒味,花蛤數量多,鮮甜,最緊要係大部份都冇沙架~·🦪|燒生蠔|🦪燒生蠔做緊優惠🌟$10一隻好抵食,仲要大大粒生蠔,好飽滿,上面嘅蒜蓉亦好多,好惹味!注意返生蠔優惠每人只可點兩隻🤫._.
._.
🤍|錫紙焗花蛤|🤍
🦪|燒生蠔|🦪
._.
2023-07-14 87 瀏覽
夏天如果想食大排檔,我有時都會揀室內,雖然冇室外咁有風味,但有冷氣真係爽好多!🔅老壇酸菜魚($2️⃣2️⃣8️⃣)真係估唔到會有酸菜魚,仲要味道唔會差過平時食開既川菜館!佢用咗新鮮既黑魚片,入面仲有木耳、紅薯粉、豆芽等等配菜。食落去酸味好夠,雖然叫咗唔辣,但一樣好惹味,完全冇魚腥味。🔅蒜蓉燒雜菌($4️⃣8️⃣)呢個冇諗過有少少辣,不過食落去會更惹味,同埋佢勁多蒜,超中意。幾款菇菌加埋一齊真係好鮮,勁快食晒。🔅魚香茄子炆米粉($8️⃣8️⃣)其實我覺得佢更加似炒米粉,炒得好夠鑊氣,份量多到呢,我覺得可以3,4個人share,咁就可以試多啲嘢。🔅花雕醉雞($8️⃣8️⃣)呢個酒味好濃,肉都幾多下,雪得夠凍,如果中意酒味濃既朋友,呢個應該幾啱。

🔅老壇酸菜魚($2️⃣2️⃣8️⃣)

🔅蒜蓉燒雜菌($4️⃣8️⃣)

🔅魚香茄子炆米粉($8️⃣8️⃣)

🔅花雕醉雞($8️⃣8️⃣)
2023-07-13 68 瀏覽
🇭🇰✨尖沙咀新式玩味大牌檔🥢想食啲好「地」嘅嘢,但又想坐得舒服有冷氣嘆?咁呢間啱哂你啦! 😆全新港式大排檔主題餐廳「港久新街」進駐尖沙咀,距離尖沙咀地鐵站B1出口只有1分鐘步行距離,超方便❗️餐廳佔地全層 5000 呎,空間寬敞,坐得舒服唔迫夾👍🏻菜式選擇豐富,包括小炒、潮州打冷、滷水、串燒等,基本上諗到或者少見嘅都有😻① 秘製菠蘿黑醋骨 🍍🐷 $108🔹酸酸甜甜,帶微微黑醋嘅餘韻② 沙嗲金菇肥牛粉絲煲 🐮 $128🔹一上嚟嘅時候仲滾緊!主要有肥牛、粉絲、金針菇及薯仔粒,好惹味嘅一道餸😋③ 潮式蠔仔餅 $98🔹即叫即炸,一定要趁熱食。炸得好鬆脆,蠔仔細粒飽滿④ 瑤柱蛋白炒飯 $88🔹炒得夠乾爽,蛋白嫩滑⑤ 豬大腸串燒 $28🔹豬大腸外焦內嫩,腸內嘅脂肪處理得算乾淨,亦都冇騷味,加埋芥末一齊食可以中和豬大腸本身嘅肥膩感📍 港久新街 尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓
🇭🇰
✨尖沙咀新式玩味大牌檔🥢

① 秘製菠蘿黑醋骨 🍍🐷 $108
🔹酸酸甜甜,帶微微黑醋嘅餘韻

② 沙嗲金菇肥牛粉絲煲 🐮 $128

③ 潮式蠔仔餅 $98
🔹即叫即炸,一定要趁熱食。炸得好鬆脆,蠔仔細粒飽滿

④ 瑤柱蛋白炒飯 $88
🔹炒得夠乾爽,蛋白嫩滑

⑤ 豬大腸串燒 $28

📍 港久新街
2023-07-12 98 瀏覽
朋友帶我去尖咀食樓上美食, 她介紹這間, 不論份量, 種類都算高質,但我都試下先(5⭐️) 石鍋A5和牛粒 (5⭐️)利用石鍋盛上, 加入腰果, 青紅椒、薯水等配料。 加入秘制汁而成的和牛粒。 真系好滋味同juice . 好欣賞當中的薯仔粒, 既入味又夠林😘😘。 蝦仁炒蛋套餐(5⭐️)以套餐出, 配有時菜, 菜飯或米線, 還跟餐飲。 真系好鍋心❤️, 口味清淡而香滑。滑蛋煮定岩岩好。 一d都唔老, 正😋鹵水三拼(5⭐️)同樣都有套餐可以選擇, 而選擇了:紅腸、墨魚及豬頸肉。 選擇其實真系比較多同特別🤤。 紅腸爽口、 墨魚彈牙😍, 豬頸肉好滑又入味😘欖菜肉鬆四季豆(5⭐️)田季豆好冧, 而且唔老😊, 份量夠大之余, 味道仲好出色🥰。 欖菜咬落爽口, 用來送飯好正😍

石鍋A5和牛粒 (5⭐️)
石鍋A5和牛粒

蝦仁炒蛋套餐(5⭐️)
蝦仁炒蛋套餐

鹵水三拼(5⭐️)
鹵水三拼

欖菜肉鬆四季豆(5⭐️)
欖菜肉鬆四季豆

熱奶茶
石鍋A5和牛粒
欖菜肉鬆四季豆
熱奶茶
2023-07-11 64 瀏覽
最近見好多飲食平台都有介紹呢間新餐廳新派港式大排檔風格 好似幾吸引咁 仲有10蚊隻燒蠔優惠 放工就同朋友去試試嘩 一嚟到真係好多人幫襯好熱鬧呀燒生蠔每人可以用優惠價叫兩隻好多蒜茸好香口 生蠔都幾飽滿多汁雞蛋焗魚腸呢個懷舊菜唔係好多地方有得食 真係值得一試雞蛋焗到脆面 魚腸魚肝份量都幾多 夠甘香豉椒炒鵝腸夠鑊氣炒得好惹味 鵝腸夠晒爽口 一啲都唔肥港式菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸得脆口 應該係用豬頸肉所以肉質幾爽醬汁酸酸甜甜 仲係用鮮菠蘿 加分!螞蟻上樹可以自己揀辣度 但少辣對我嚟講都幾辣炒得乾爽唔會好油 比平時食開嘅多左芽菜所以幾爽口燒菠蘿燒過嘅菠蘿好甜好甜 當甜品食啱晒
最近見好多飲食平台都有介紹呢間新餐廳

豉椒炒鵝腸
夠鑊氣炒得好惹味 鵝腸夠晒爽口 一啲都唔肥

港式菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉炸得脆口 應該係用豬頸肉所以肉質幾爽
醬汁酸酸甜甜 仲係用鮮菠蘿 加分!

螞蟻上樹
可以自己揀辣度 但少辣對我嚟講都幾辣
炒得乾爽唔會好油 比平時食開嘅多左芽菜所以幾爽口

燒菠蘿
燒過嘅菠蘿好甜好甜 當甜品食啱晒
2023-07-05 186 瀏覽
夏天時間想食大排檔就最麻煩,一係就熱到一路食一路流汗無胃口,一係就落雨唔放便。但係最近發現尖沙咀開咗間新式裝修嘅大排檔,仲要喺正港鐵站隔籬,咁就真係想試下啦! 入到門口先要講下嘅係裝修,有啲似美式快餐店嘅setting,同好光猛。然後就係落單方法好特別,叫侍應或者我麻麻地鍾意嘅QR code落單都當然可以,但係最特別嘅係佢真係有以前大排檔咁嘅叫法,唔同種類嘅食物分開咗幾個檔口仔,可以自己揀啱邊份邊隻邊串直接叫師傅燒,尤其係叫燒蠔燒元貝嗰啲,排好晒可以慢慢揀,見到就肚餓。講下食咗乜先,串燒叫咗牛舌芯、燒生蠔同蒜香燒元貝。全部都燒得好靚,生蠔就算係優惠價都算大隻,我最鍾意就係牛舌芯,燒得啱啱好,唔會變咗牛肉乾。之後就係川香鴨舌,叫咗小辣,睇樣好似好多辣椒碎,不過唔算辣,但係好香,同醃得唔錯。滷水選擇呢度係諗到嘅都好似有咁,我哋最後揀咗肥鵝腸配墨魚,呢度嘅滷水算係唔太重味嗰隻,未必人人都覺得最啱,但係值得一讚係食材處理得好好。下次可能會試下滷水鵝。無叫滷水鵝就係因為叫咗脆皮鹹豬手,其實都幾大份,又脆扑扑,又係送酒最啱。最後就係薑蔥魚雲煲,一打開蓋,連拎嚟嘅侍應姐姐都話:「嘩,好香呀」,又係

最後就係薑蔥魚雲煲,一打開蓋,連拎嚟嘅侍應姐姐都話:「嘩,好香呀」,又係足料之作,不過可以太猛火嘅關係,啲魚雲嘅軟組織都溶咗唔少,有啲就好似少咗肉,但係個餸好入味好香口。如果鍾意吮魚骨嘅朋友應該會覺得好正👍🏻

因為啱啱開張嘅關係,埋單仲送咗啲懷舊刮刮卡,有優惠券同啤酒之類送。有得食有得好,呢晚好滿足!

2K
2023-06-29 281 瀏覽
#玩味中式大排檔太興廣場早排開咗呢間新派大排檔 一站式排檔格局 一個餐牌 包攬滷水/潮州打冷/港式小菜 連串燒放題都有-🦪燒生蠔 $10/隻全日優惠‼️ 每人限叫兩隻 每隻都係珍寳size🥹 肥美飽滿 香葱粒蒜蓉將蠔鮮提升-🐟油浸泰國筍殼魚 $188泰式烹調冇中式煮法咁肥膩 原條筍殼魚開邊 吸乾水份再炸到金黃色 賣相唔靚 但係魚肉厚而嫩滑 油淋淋口感改為蘸甜豉油食 另一種滋味-🧆菠蘿黑醋骨 $108Fusion版糖醋骨 用黑醋代替鎮江醋 酸度減低 豬肉鮮味更明顯 配白飯都唔錯-🌶️手撕包菜 $88辣版炒椰菜 比我想像中辣好多同埋濕身好多 -📍港久新街尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓
#玩味中式大排檔

🌶️手撕包菜 $88

辣版炒椰菜 比我想像中辣好多同埋濕身好多
📍港久新街
2023-06-29 227 瀏覽
外賣飯餐-梅菜蒸脘魚配菜飯非常細心,用包溫袋存放,不怕放久了或下雨天!飯餸有住家味道,不太鹹太油膩,份量也適中,也具備蔬菜,合適香港女士口味!如果外賣膠盒能夠改用紙盒便更加環保!
外賣飯餐-梅菜蒸脘魚配菜飯
如果外賣膠盒能夠改用紙盒便更加環保!
2023-06-29
外賣自取
2023-06-29 167 瀏覽
今晚同好友去左位於尖沙咀6 月新開嘅港久新街食晚飯😍,呢度環境好寬敞,而且好有特色,懷舊大排襠嘅佈置,又不失時尚感❤️,連筷子🥢都好別緻🥰👍✔️潮式滷水拼盤 ($218)作為潮州人嘅我,點都要叫返碟鹵水拼盤,大大碟,有滷大腸、滷豆腐、滷蛋、鵝掌、鵝片,豐富又好食😋✔️楊州炒飯 ($88)飯粒炒得分明乾身,夠穫氣🔥,蝦球大大嚿又彈牙,呢碟楊州炒飯拍得住我爸爸牌炒飯呀😆😆😆👍✔️避風塘白飯魚 ($58)一向都好鍾意食避風塘系列的食品,白飯魚外層嘅薄依酥脆,撈埋炸蒜辣椒粒一齊炒,非常惹味🔥🔥🔥✔️蝦醬通菜炒鮮魷($128)蝦醬通菜經典配搭,炒埋鮮魷,香上加香🥰,整碟菜濃淡啱啱好,送飯一流👍👍✔️雞中翼(兩隻)($28)呢串燒雞中翼,外脆內嫰,肉質juicy,好想食多兩隻呀😋😋😋✔️烤生蠔🦪($28 / 隻)見到已經流口水,蒜香🧄撲鼻,呢款烤生蠔🦪🦪真係好好味,而且優惠價,每隻$10咋,不過每枱只限叫兩隻☺️✔️雪碧、可樂(各$12)玻璃樽特別有氣好飲,仲發現雪碧個樽好特別😍😍😍

✔️潮式滷水拼盤 ($218)

✔️楊州炒飯 ($88)

✔️避風塘白飯魚 ($58)

✔️蝦醬通菜炒鮮魷($128)

✔️雞中翼(兩隻)($28)

✔️烤生蠔🦪($28 / 隻)

✔️雪碧、可樂(各$12)
玻璃樽特別有氣好飲,仲發現雪碧個樽好特別😍😍😍
2023-06-28 84 瀏覽
能夠喺環境舒服,冷氣夠大嘅地方食鑊氣小炒,絕對係一大樂事😙講緊嘅係尖沙咀新開嘅港久新街。位置喺金馬倫道,地鐵站過去唔使5分鐘, 方便👍🏻食品選擇好多,小炒/滷水/炒粉麵飯,應有盡有🥢<滷水鵝片>鵝片唔肥 正😄我鐘意食瘦鵝 滷水味夠濃郁又不會過鹹 師傅刀功應該相當唔錯 厚薄均一🔪望落細細碟 但份量都幾多 鵝片下面仲有兩塊大嘅滷水豆腐 入晒味<懷舊椒鹽炸鮮魷>惹味之選 鮮魷處理得好好 口感好爽😋外層都炸到脆卜卜 大量炸蒜同辣椒粒 送飯一流<沙嗲金菇肥牛粉絲煲>好大一煲😆沙嗲味調得好香 夠濃稠 肥牛都軟嫩 其實金菇肥牛都係重點 索晒沙嗲汁 食唔停口今次兩個人 食唔到好多嘢 下次一定要同大班朋友一齊嚟👨‍👨‍👦‍👦見到佢哋有個串燒放題 21:00-23:30仼食串燒 仲有好多選擇添
食品選擇好多,小炒/滷水/炒粉麵飯,應有盡有🥢
<滷水鵝片>
<懷舊椒鹽炸鮮魷>
<沙嗲金菇肥牛粉絲煲>

2023-06-26 71 瀏覽
今次同朋友黎到尖沙咀食飯,見到依間新開既新式大排檔好似吾錯就試下,環境舒適寛落,菜式主打以炒小菜、潮式打冷滷水同埋燒烤,食物方面叫左豉蒜蒸大鱔、魚香肉碎茄子煲配白飯、滷水鵝掌翼拼滷水鵝件同燒生蠔,燒生蠔做緊優惠$10一隻價錢好吸引食落都幾新鮮而且夠大隻滷水雙拼亦好入味,豉蒜蒸大鱔味道一d都吾腥,食出魚鮮味魚香肉碎茄子煲食落鹹香惹味配飯之選,飲品叫竹蔗茅根水同科羅娜,竹蔗茅根水清甜解渴,啤酒配小菜一流,整體方面價錢合理,食倒有鑊氣既小炒真係吾錯,下次會再回訪
食落都幾新鮮而且夠大隻
滷水雙拼亦好入味,豉蒜蒸大鱔味道一d都吾腥,食出魚鮮味

2023-06-25 109 瀏覽
呢間大牌檔係新開顛覆左對大牌檔嘅睇法店員好後生🤣環境好乾淨以桃紅色為主調好pink pink💗有長枱 圓枱 卡位座位好多👍.🌟豉蒜蒸大鱔 $168鱔肉鱔爽 夠滑魚油味香濃🥰豆豉好多 如果蒜頭多啲就夠晒香🤩.🌟啫啫豬膶雞煲 $138豬膶有5大塊好爽彈 口感好好👍雞件滑嫩啖啖肉加左紅蔥頭炒更香🧅.🌟沙茶芥蘭炒A5和牛$138芥蘭炒到好青翠咬落爽脆如果份量多啲就更好😍加左菠蘿粒炒🍍沙茶醬好惹味中和下沙茶嘅鹹味味道更有層次和牛片好軟腍😋份量亦好足.📍 港久新街 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓
呢間大牌檔係新開

中和下沙茶嘅鹹味
味道更有層次
和牛片好軟腍😋
份量亦好足

📍 港久新街 (尖沙咀)
2023-06-24 1866 瀏覽
同朋友喺尖沙咀搵食,見到有間餐廳叫”港久新街”,幾有趣,即刻諗起同音字”港九新界”,見到個Menu係主打香港嘢食,大排檔風味、潮州打冷、燒烤、冷盤熱食等等等等,真係花多眼亂,咁多選擇總有一款啱心水。再加上新張期內仲要全日全單八五折,好吸引😆梗係要試一試佢。入去啲裝修都偏向新格搶眼,但有保留嚟啲懷舊香港大排檔元素,座位闊落,加上不限時,絕對係同朋友食飯吹水,啤一啤既好選擇。我同朋友叫咗幾款香港人都必食過的菜式:沙嗲金菇肥牛粉絲煲一黎個煲份量好大,而且肥牛好似吾使錢甘差唔多佔咗一半份量🤣👍🏻潮式鹹菜豬肚湯底胡椒香味重,濃而不油,朋友直程當湯黎,重點豬肚軟嫩彈牙,好味😋金銀蛋莧菜同樣都係勁大盤,調味亦都唔錯,絕對性價比高!滷水鵝片金錢肚雙拼 鵝肉肉質鮮嫩,金錢肚就爽滑可口,兩款口感各異滿足晒我同朋友不同的口味。本身滷水單食都好夠味,但加埋白醋同辣椒油就更上一個層次😌呢個係成餐入邊,我同朋友最喜歡嘅,不愧為係佢哋嘅招牌菜!

我同朋友叫咗幾款香港人都必食過的菜式:
沙嗲金菇肥牛粉絲煲

潮式鹹菜豬肚

金銀蛋莧菜
同樣都係勁大盤,調味亦都唔錯,絕對性價比高!

滷水鵝片金錢肚雙拼
2023-06-19
2023-06-24 179 瀏覽
尖沙咀呢排同同事食過呢間小炒好掂👍🏼👍🏼呢排新開有85折好鬼抵食! 😍小菜有鑊氣有大碟,重點坐得好舒服👍🏼。🥢避風塘白飯魚 $58小食價錢,但份量都唔少!炸粉薄身,白飯魚好入味!酥脆可口。。🥢潮式滷水拼盤 $218超大碟既滷水拼盤,有豬腸、鵝片、鵝肉、鵝頸、鵝翼、豆腐、腩肉😍足料又醃得入味!超推介!。🥢金銀蛋浸莧菜 $78莧菜用料挺嫩,好香鹹香金銀蛋,用料豐富。。啤酒汽水價錢正常,百威 $38,呢度仲輪!支裝可樂 $12/支 ,欣賞😍😍。尖沙咀難得坐得幾好又唔太逼人👍🏼

🥢避風塘白飯魚 $58
小食價錢,但份量都唔少!炸粉薄身,白飯魚好入味!酥脆可口。

🥢潮式滷水拼盤 $218

🥢金銀蛋浸莧菜 $78
莧菜用料挺嫩,好香鹹香金銀蛋,用料豐富。

尖沙咀難得坐得幾好又唔太逼人👍🏼
2023-06-23 212 瀏覽
以為又係一貫主打住懷舊旗號既餐廳,未上去前已幻想到餐廳大概裝修模樣,點知去到顛覆左我想像! 懷舊特色融合型格設計,好中意餐廳既用色風格,cyber又好有趣。除左qr code落單,仲可以親身走埋去攤檔即時落單,所有細節都好靚好有心思。講到野食,砵酒焗魚腸絕對切合懷舊主題,而家已經唔係好多地方有得食。表面焗到金黃焦香,一吉入去有酥脆感覺,蛋又厚又鬆軟,魚腸處理得好,乾淨無腥味,魚臟加埋蛋香一流👍🏻金銀蛋白菜仔白菜仔🥬新鮮爽脆,調味剛好湯頭清甜,平衡番另外兩個重口味小菜。油浸泰國荀殼魚又係考功夫既菜式,魚皮炸到脆卜卜,魚肉保持到嫩口,入口無油膩感。一定要配佢地特調既香蔥醬油,加入埋薑絲,perfect match👍🏻今日唔飲酒只叫左竹蔗茅根同凍檸茶,但哩度其實好適合啤啤佢,因為除左小菜,哩度仲有串燒供應,下次encore試下!新張期間仲有85折優惠,抵✔

金銀蛋白菜仔

油浸泰國荀殼魚