2017-08-15 309 瀏覽
同Lover食飽飽專程來到觀塘食港記甜品餐牌同隔離鋪的松記有8成相似因我太喜愛食刨冰,專程上openrice尋找刨冰甜品到達鋪時十一點 竟然排隊中朱古力棉棉冰 $31 其實原本個名並不是這個 應該有脆脆的名字餐牌上呢個甜品應該有爆谷係旁邊來到並不是這回事 沒有特別雜果刨冰 $33 刨冰上好多果醬 啖啖果香味底有好多西瓜 兩細片芒果,一塊蜜瓜,紅豆,椰果豆腐花紅豆沙 $23豆腐花冇味 紅豆沙苦澀 落太多陳皮了服務 衛生 味道 賣相 抵食
同Lover食飽飽專程來到觀塘食港記甜品
餐牌同隔離鋪的松記有8成相似
因我太喜愛食刨冰,專程上openrice尋找刨冰甜品
到達鋪時十一點 竟然排隊中

來到並不是這回事 沒有特別

雜果刨冰

雜果刨冰 $33

刨冰上好多果醬 啖啖果香味
底有好多西瓜 兩細片芒果,一塊蜜瓜,紅豆,椰果
豆腐花紅豆沙

豆腐花紅豆沙 $23
豆腐花冇味 紅豆沙苦澀 落太多陳皮了

賣相

雜果刨冰
2017-08-10 229 瀏覽
已經唔記得咗第幾次來啦,每次都要必點佢嘅糖不甩。好煙un,我鍾意佢入邊冇餡花生粒唔會好甜,恰到好處。今次仲叫咗佢嘅燉蛋~都滑既,好有蛋味,不過不失。其實佢嘅傳統糖水都好好食,我自己就好鍾意佢嘅綠豆沙,但冇影到相。

花生粒唔會好甜,恰到好處。

2017-08-08 262 瀏覽
糖水舖開得愈來愈多,證明「糖水」是港人其中一樣至愛食物,這間位於觀塘的糖水舖經營多年,有一定的捧場客,場地不大每每爆場,而且坐不能太耐,自我會有壓力。這晚我們就到這吃糖水,我本人較喜歡傳統糖水,所以點了"芝麻湯圓"。湯圓皮薄芝麻帶香,糖水的薑微辣,薑驅風啱我呢啲老坑,味道不錯,感覺很舒服。家人點的"夏日之戀",解構是雪糕球+珍珠+芒果蓉,消暑解悶之選,味道不過不失,中規中矩。我明白做生意都想時刻坐滿成個場,但在食客心中,如果可以坐得闊少少,食的時候又冇太大的被催壓力的話,整體感覺會更好。

2017-07-24 247 瀏覽
朋友同去講呢間港記嘅湯圓幾值得試,經過觀塘就去試下喇😋因為唔知揀咩味好,就揀左咩都有嘅五寶湯圓($19)。 港記嘅呢碗五寶湯圓有五種唔同嘅味道,分別係奶黃、綠茶、紫米、芝麻同花生😋個人最鍾意奶黃味👅湯圓皮煙韌有咬口,餡料亦夠流心,配合埋暖笠笠嘅薑汁,好味呀~💕可惜略嫌餡料唔夠甜,如果可以再甜啲就好🖒

朋友同去講呢間港記嘅湯圓幾值得試,經過觀塘就去試下喇😋

• 五寶湯圓
2017-04-27 737 瀏覽
來此糖水店已不計其次,終於N年後今日突然想寫下本人對此店的情意結.本人係非常喜歡食糖水,每次食完晚飯後都主動提議去糖水舖食糖水.雖然出面好多醣水舖嘅水準都有水準,但我一經過觀塘.....別無他想.....第一時間就想起"港記糖水",佢哋有傳統嘅糖水同埋流行嘅糖水.傳統糖水首推,合桃糊,完全係手磨嘅,唔同出面係用合桃粉開,價錢比旺角某間標榜手磨糖水店平,同埋其他連鎖店糖水都好少有整得好味的傳統糖水.如果唔想試傳統糖水,亦有好多特別糖水....款式太多,很難用文字介紹,提議大家嚟試吓.另外最緊要係價錢俾連鎖店糖水鋪平,份量俾佢哋多,想食傳統嘅湯水/有水準嘅糖水不妨搭地鐵去觀塘試吓呢間👍👍👍👍
合桃糊

芒果大西米

彩虹明珠
2017-04-19
合桃糊
芒果大西米
彩虹明珠
2017-03-20 489 瀏覽
大部份糖水款式來來去去都如是,大家你抄我我抄你。有日我心血來潮到官塘行街,臨走前到附近糖水店光顧。入到去人山人海,睇下佢menu有咩獨等之處。原來大部配搭同某品牌糖水店差不多一樣,個名就改少少la。價格都係走平民路缐。最後我叫彩虹明珠(26元),生果我覺得好新鮮清甜,相反某品牌開太多連鎖店每況愈下。佢上到芒果下之涼粉做得不錯,不過我期望佢可以創出招牌,不要活在別人影子下。因為價格公道,我有打包屋企比媽媽。
價格都係走平民路缐。
因為價格公道,我有打包屋企比媽媽。
2017-03-06 489 瀏覽
小小店舖屹立係車來車往的康寧道上多年,不顯眼,但有榭自然香。不經意知道此家既皇牌-生磨黑芝麻餡湯圓後,當然要黎返碗薑湯芝麻湯圓啦。哇~~湯圓好好味鳴生磨既芝麻齒夾留香,外皮係糯而不糊,睇圖都知有水準,口感一流薑湯不夠薑,不怕買返一盒返屋企要幾薑有幾薑
後,當然要黎返碗薑湯芝麻湯圓啦。哇~~湯圓好好味鳴
薑湯不夠薑,不怕
買返一盒返屋企要幾薑有幾薑
雜果涼粉
2017-03-03
$18 (宵夜)
2017-03-05 274 瀏覽
香港地甜品店愈開愈多,但兼買中式糖水的卻不成正比。有些中式糖水自己煮不是問題,不過往往要煮一窩,更要食上兩三天,便會打消念頭。今日好想食紅豆沙,記得此店有賣,馬上去滿足一下自己的欲望。面前的紅豆沙,只能用真材實料來形容。最貼切的就是“豆有豆味”,真的有煲到起沙,亦保留了部分紅豆增加口感,豆香,陳皮香氣加上百合,實在要馬上給一個讚!跟外面那些出現面層水汪汪,或加入生粉水的,$18是值得的。
2017-01-22 624 瀏覽
話說觀塘有間好出名嘅糖水舖,一直都想試吓,難得今晚食完飯又唔係好肚餓,又可以食少少嘢,就嚟咗呢度啦。7點鐘食飯時間去到已經好多人,要坐喺門口等,喺門口睇到有張評論,話佢好過太子嗰間米之蓮。湯有好濃薑味,湯圓皮薄,芝麻好香,一啲都唔苦。食完暖笠笠,仲想食多碗😋。佢貼咗篇報導出嚟,話佢好過佐敦嗰間,我都覺得係嘅。
話說觀塘有間好出名嘅糖水
,一直都想試吓,難得今晚食完飯又唔係好肚餓
,又可以食少少嘢,就嚟咗呢度啦。

佢貼咗篇報導出嚟,話佢好過佐敦嗰間,我都覺得係嘅
2017-01-04 632 瀏覽
天氣涼,除了有一煲熱辣辣的煲仔飯之外,還有一碗暖身的薑茶芝蔴湯丸相陪....位於康寧道斜路大街中的"港記",側聞她的湯丸可以跟我心目中認為最好的"福元"相提並論。既然有那般的本事,那就當然要會它一會....五大粒芝蔴湯丸浮游在呈微淺褐色的薑糖水中。習慣上先喝水...ummm....果然夠薑。但甜度方面可以再加重一些,那就更好....接下來輪到主角出場。咬第一口時,感到米皮甚厚甚黏但不太黐牙。個人是不太喜歡太厚皮的湯丸,所以對這粒湯丸也不存在著太大的好感....芝蔴餡不特別甜,質感方面有些起沙;流沙的效果亦有出現....但論整體而言,仍是和現時福元的水準比起來差了一截....更遑論是跟顛峰時期的"湯丸皇"可以互比了....

$18 (其他)
2016-11-04 777 瀏覽
心大心細。好友豬點了一個名叫"流星之戀"$35元。其實就是大粒西米底。加叫貨椰條。啫喱條。芒果汁椰汁。很難不好食,不過略甜了。可減少糖水。“金多寶“$24元。本人好奇名字而叫的。原來是喳咋底。加了粟米粒及花生。加了椰汁涼粉及芒果汁。也不錯。中西合璧♡餐牌感覺舊式點。中色甜品齊全。西色用生果搭配比較多。沒有焗的甜品。例心太軟。拿破崙等。勝在價錢大眾化。 首尾呼應。再來一個“夏日之戀“用西米做底,自選兩球雪糕口味(朱古力,曲奇,芒果,雲尼拿,)例牌再搭配芒汁椰汁。喜愛這種老店的感覺。
心大心細。好友豬點了一個名叫
"流星之戀"$35元。
“金多寶“$24元。本人好奇名字而叫的。
原來是喳咋底。加了粟米粒及花生。
加了椰汁涼粉及芒果汁。也不錯。中西合璧♡
餐牌感覺舊式點。中色甜品齊全。
西色用生果搭配比較多。沒有焗的甜品。例心太軟。拿破崙等。
勝在價錢大眾化。
首尾呼應。再來一個“夏日之戀“
喜愛這種老店
的感覺。
2016-11-03
2016-10-28 470 瀏覽
又到左女人第二個胃出動既時候👯👯係觀塘工廈食完西餐之後,突然心血來潮想食下中式糖水🙈🙉🙊於是就諗起觀塘有間糖水小店,有中式又有西式,當然即刻gogogo 啦😏但最後去到我地係沒食到中式既🙊因為係觀塘地鐵站行左十分鐘過到黎淨係想食啲冰冰涼涼既野😂我地叫左個鮮果涼粉同夏日之戀share食😋😋水果好豐富,又西瓜又蜜瓜又芒果又哈蜜瓜又奇異果....cp值超高!!👍🏼呢款其實就係自選兩球雪糕,再配大西米加生果!芝麻味雪糕大推!😋😋😋今時今日20幾蚊碗糖水真係買少見少,希望大家都可以多多支持良心小店🙆🏻
又到左女人第二個胃出動既時候👯👯
係觀塘工廈食完西餐之後,突然心血來潮想食下中式糖水🙈🙉🙊

但最後去到我地係沒食到中式既🙊
因為係觀塘地鐵站行左十分鐘過到黎淨係想食啲冰冰涼涼既野😂

我地叫左個鮮果涼粉同夏日之戀share食😋😋
鮮雜果涼粉
夏日之戀
呢款其實就係自選兩球雪糕,再配大西米加生果!
芝麻味雪糕大推!😋😋😋

2016-10-26
$27 (宵夜)
鮮雜果涼粉
2016-10-10 428 瀏覽
因為無位去左佢上面果間嗒嗒糖到食,點知壞既唔敢食,所以我黎左港式到買腐竹雞蛋糖水,舖頭細就細左啲,但服務態度好,糖水都好味,通常出面啲腐竹蛋係落好多薏仁,但佢唔係有機會會再去食。
有機會會再去食。
外賣自取
2016-06-17 1111 瀏覽
吃過晚飯,怎樣能少得一碗糖水?沒有它,怎能滿足?南北杏雪耳燉木瓜一碗滿滿的雪耳燉木瓜,有滑溜的雪耳,清甜的木瓜份量有三、四件,配上不太甜的糖水,就是傳統的中式糖水。不錯不失唷!
吃過晚飯,怎樣能少得一碗糖水?沒有它,怎能滿足?
南北杏雪耳燉木瓜
南北杏雪耳燉木瓜
不錯不失唷!
2016-06-14
2016-06-01 712 瀏覽
晚上食糖水,路經此店,叫左芝麻糊豆腐花,唔算係太特別既組合,芝麻糊份量剛剛覆蓋豆腐花大概2cm左右,芝麻糊比例算好,唔會太稀,中等,唔會太甜而豆腐花,唔算太滑但以價錢同食飯後糖水黎講差不多。不過店員服務都幾好。
芝麻糊份量剛剛覆蓋豆腐花大概2cm左右,
芝麻糊比例算好,唔會太稀,中等,唔會太甜