2022-03-06 608 瀏覽
❂素食餐廳-游° ❂今次想介紹一間素食餐廳生日嘅時候我一個食素既朋友揀咗一間素食餐廳慶祝食完之後好想推薦比大家😌但係食肉朋友就唔好帶住平時食肉嘅味道去食呢間餐廳因為始終係素食嘛🙃🙃➶威靈頓牛柳外表黎講真係幾似真嘅威靈頓牛食落個酥皮好酥脆香得來又唔會有一陣牛油 反而比起平時食嘅牛油酥皮冇咁油膩’牛‘個質感其實都幾似真牛肉 好實口感好特別‼️同真正嘅威靈頓牛柳到嘅味道都有六七成相似 有滲透蘑菇味做到有威靈頓牛柳嘅口感但係又冇食完嗰種熱氣感同埋罪惡感🙃❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 8.9/10➶香煎鵝肝配黑醋無花果唔知點解可以做到咁似鵝肝嘅味道🤣佢個鵝肝好綿滑而且味道好複習 冇真嘅鵝肝咁有油膩但係又做到外邊脆裏裡軟滑既口感再配上佢個黑醋甜甜地酸酸地好開胃如果俾我會寧願食呢個來取代真嘅鵝肝 而無花果好清甜💕💕❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 9.1/10➶法式千層酥素既千層酥都可以做到咁好味好難得酥皮非常鬆脆唔乾吉士醬香軟滑溜會慢慢滲透住椰子味我諗應該係用椰奶嚟整所以會有呢陣味好好味就算食晒成個都唔覺得膩❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 9.2/10✨聽朋友講呢間嘢都幾難預約 要預約嘅時候就要揀定食物同餐廳店員講等佢哋可以預先準備我諗如果
❂素食餐廳-游° ❂

我諗應該係用椰奶嚟整所以會有呢陣味
好好味就算食晒成個都唔覺得膩
❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 9.2/10

✨聽朋友講呢間嘢都幾難預約
要預約嘅時候就要揀定食物同餐廳店員講等佢哋可以預先準備我諗如果Walk in嘅話就可能未必有咁多選擇❣️

📍游°
西環石塘咀南里16號地下C號舖
2022-02-05 634 瀏覽
游° Yau Veggie Bistro @yauveggie 📍:西環石塘咀南里16號地下C號舖🚗:香港大學地鐵B2出口 步行2分鐘📞:+852 6899-0989💲:~HKD380/head for dinnerFood quality✔️:葡式焗鴨飯、香煎鵝肝配黑醋無花果、法式千層酥👌🏼:普羅旺斯燉菜、紅酒燴啤梨、威靈頓牛柳❌:韃靼牛肉總結:😋一間專門做高級素菜嘅餐廳🍴價錢定位有啲貴 但以素食餐廳嚟講香港又冇咩太大選擇 所以啱哂食素嘅朋友 但又想慶祝或者食好啲 呢間會係你好選擇😋千層酥非常好食 層皮厚得嚟脆 隔住嘅吉士醬濃又唔太甜 甜品🍮必叫😋葡式焗鴨飯口味較重 而表面又整到變焦 作為飯焦fans 撈埋一齊啖啖食到粒粒飯焦 爽😋鵝肝配黑醋無花果係必叫嘅前菜 鵝肝口感整得好似 但冇咗油脂感 啱哂減肥嘅朋友 本身就正正常常 但配埋無花果真係畫龍點睛 成件事昇華咗另一個lv 🤩😋員工執生能力唔錯 態度都友善 上菜又會作介紹 最重要張枱隔離竟然有usb插頭 真係啱哂我呢啲唔帶尿袋出街嘅人🤔建議各位食肉朋友唔好帶住平時嘅口味食呢餐 因為呢間唔係走仿肉路線 例如beyond meats嗰類 而
📍:西環石塘咀南里16號地下C號舖
🚗:香港大學地鐵B2出口 步行2分鐘
📞:+852 6899-0989
💲:~HKD380/head for dinner

Food quality
✔️:葡式焗鴨飯、香煎鵝肝配黑醋無花果、法式千層酥
👌🏼:普羅旺斯燉菜、紅酒燴啤梨、威靈頓牛柳
❌:韃靼牛肉

總結:

🤔建議各位食肉朋友唔好帶住平時嘅口味食呢餐 因為呢間唔係走仿肉路線 例如beyond meats嗰類 而係另一種風味 所以會有你明明食緊威靈頓 但完全係其他味嘅感覺 成個感覺新奇又有趣 我幾鐘意🤣

🤔普羅旺斯燉菜係呢度嘅招牌 而且極打卡able 同埋真係幾好食 放係ok係因為我後尾食到幾塊係苦嘅有啲懷疑人生

🤔紅酒燴啤梨同威靈頓牛柳都係正常 較特別係嗰牛柳係重ham味 完全唔知間餐廳點調到呢個味😃

🤔你睇間餐廳表面會以為佢係間畫廊 但行落一層就發現內有乾坤👏🏼

😨中高級餐廳通病啦 份量較少 但價錢較貴 cp值最差就係韃靼牛肉 唔難食 但實在唔特別 口感整得較淋 由於要$268所以唔推薦

😨如果係帶住平時食肉嘅標準嚟食呢間會易失望 口味較淡 而且唔係嗰隻味 但以素菜餐廳嚟計佢又有創新度又幾好食 咁當然唔係話好正嗰種啦 但我個人係滿意嘅🙇🏻
😨呢間嘢都幾難預約 其次係佢會wts menu要你之前落定單 對某啲朋友嚟講有啲煩

• 葡式焗鴨飯
  • 法式千層酥
  • 香煎鵝肝配黑醋無花果
2021-12-14 633 瀏覽
貴價的素食料理黑醋鵝肝多士無花果$168鵝肝只食到油漬味擺盤方面算出色但價值不值焗鴨飯 $268一個很普通的焗飯但依個價錢真係唔值環境方面好清靜影相打卡靚🙈可一不可再
貴價的素食料理

環境方面好清靜
影相打卡靚🙈
可一不可再

2021-11-27 896 瀏覽
某人的生日飯,因為想要多吃素食,所以就選了一間比較特別的~雖然比較遠,但去裱花workshop後再還算順路,時間亦剛好~據說這間餐廳要預早book,還要先菜~看了一下網上推介,點了大熱的威靈頓牛柳跟鵝肝~當天有人包了半邊場party,所以頗嘈…鵝肝配無花果是我個人最喜歡嘅菜式~不過因為我不吃鵝肝,所以沒辦法說是否像真…這個"鵝肝"是慕絲質地,有酸甜的黑醋味,又帶點黑椒味~是一種很神奇的口感,不覺得是素食~葡式焗鴨飯一般~但賣相跟真的葡式焗鴨飯十分相似~面頭的腸片很像真,而且帶點煙燻味,不過驚喜程度不及鵝肝~ 非常多人推介的威靈頓牛柳~不過建議多人吃才點,因為兩個人吃覺得很膩…酥皮烤得香脆,而"牛肉"部份吃得出豆製品的質感~雖然仍帶點豆味,但調味不錯~沒想到純素都可以做出法式千層酥!酥皮非常鬆脆,配上香軟滑溜的custard,實在令人回味無窮~還可以預先要求在碟邊寫上生日快樂~總括而言,價位是比較高,但要用素食做出如此效果,確實是功夫和心思~各樣食物都算吸引,而且味道有驚喜~ 如果身邊有愛素的朋友,一定要來試一下~
某人的生日飯,因為想要多吃素食,所以就選了一間比較特別的~
據說這間餐廳要預早book,還要先菜~
看了一下網上推介,點了大熱的威靈頓牛柳跟鵝肝~
當天有人包了半邊場party,所以頗嘈…

鵝肝配無花果是我個人最喜歡嘅菜式~
不過因為我不吃鵝肝,所以沒辦法說是否像真…
這個"鵝肝"是慕絲質地,有酸甜的黑醋味,又帶點黑椒味~
是一種很神奇的口感,不覺得是素食~
鵝肝配無花果

葡式焗鴨飯一般~
但賣相跟真的葡式焗鴨飯十分相似~
面頭的腸片很像真,而且帶點煙燻味,不過驚喜程度不及鵝肝~

葡式焗鴨飯

非常多人推介的威靈頓牛柳~
不過建議多人吃才點,因為兩個人吃覺得很膩…
酥皮烤得香脆,而"牛肉"部份吃得出豆製品的質感~
雖然仍帶點豆味,但調味不錯~
威靈頓牛柳

沒想到純素都可以做出法式千層酥!
還可以預先要求在碟邊寫上生日快樂~
法式千層酥

各樣食物都算吸引,而且味道有驚喜~
如果身邊有愛素的朋友,一定要來試一下~
2021-08-28
生日
鵝肝配無花果
2021-10-19 975 瀏覽
平時都有食下素菜,不過fine dining feel 嘅就真係第一次。所有菜式都要幾日前pre-order, 飲品就可以到時先點。奧利維爾沙律配紅魚子沙律整得唔錯,調味都岩岩好,雖然講紅魚子,不過呢個都真係似素食嘅;伴碟調咗唔同色嘅沙律醬,好靚。威靈頓牛柳上碟個下都真係幾似真牛柳,仲要整到紅紅地好似未煮熟咁😂。食落質感上係幾似牛嘅,不過當然冇牛味啦;反而個酥皮好有驚喜,超好食,唔會覺得好膩。玫瑰蘋果酥整體味道都好好,唯獨我覺得上碟欠缺些少美感。得兩件但用個大碟,好怪。法式千層酥呢個都好好味😋 佢嘅吉士比起平時嘅拿破崙香,唔會比奶味蓋過晒。

奧利維爾沙律配紅魚子

玫瑰蘋果酥

2021-10-09 1058 瀏覽
路過西環,試一試依間出名用心製作既素菜。到訪當日先致電預約,幸好book到枱,店家亦貼心地讓客人先係whatsapp落order,節省等候食物製作既時間。店內裝潢充滿藝術感,除了肚腹得到滿足,視覺同樣得到滿足。精緻的餐具。馬介休球香脆可口。香煎鵝肝配黑醋無花果擺盤好靚,一上桌已經被佢吸引,鵝肝口感細滑。普羅旺斯燉菜醬汁好好味,食得出係自家製,食材亦好新鮮。威靈頓牛今餐重點,果然無令我地失望,外型上真係好似牛肉,酥皮香脆,素牛肉多汁可口。每一樣食品都好好味,全部都係心機菜,準備需時,感受到廚師非常用心烹調。
路過西環,試一試依間出名用心製作既素菜。

店內裝潢充滿藝術感,除了肚腹得到滿足,視覺同樣得到滿足。

精緻的餐具。

香脆可口。

香煎鵝肝配黑醋無花果
擺盤好靚,一上桌已經被佢吸引,鵝肝口感細滑。

普羅旺斯燉菜
醬汁好好味,食得出係自家製,食材亦好新鮮。

威靈頓牛

2021-03-21
2021-09-26 921 瀏覽
一路見網上食評,啲人話呢一間嘅素菜整得好出色,又講到味道好像真,所以同朋友嚟試吓。好可惜,基本上每一個「扮肉」嘅菜式,都係用相同嘅香草同調味調出嚟,所以味道基本上係冇分別~~另外,個威靈頓牛柳其實本身都好期待,好可惜佢撈醃料嘅時候撈得唔均勻,變成舊肉有部份係極咸,當然亦都有部份肉嘅位係OK~最後,成餐得個甜品覺得係OK嘅~~整體來講,佢嘅餸菜擺盆係OK嘅,但服務都係好一般~~其實我哋食完之後係有少少想反映意見俾啲店員知,等佢哋知道有啲咩位可以注意或者考慮留意一下~我見我哋後面嗰台都係成舊威靈頓牛柳食淨一半有多~好可惜,佢哋個樣係冇諗住聽我哋講嘢,咁我哋唯有拜拜~~冇下次👋🏻👋🏻

最後,成餐得個甜品覺得係OK嘅~~

2021-08-20 1636 瀏覽
🌱大推威靈頓牛同香煎鵝肝!!! 🍴哩間游,可以話係素食界神級餐廳😍一直想來好耐,今次趁住情人節終於去咗!仲有情人節特定餐牌添💛 果然無令我哋失望呀,食物超高水準,環境都好靚!🥰 素友肉友都一定會中意!情人節去非常抵, 一個set 勁多野食, 都係$800 一位。餐廳佈置仲好浪漫tim! 最最推介食的係香煎鵝肝!外脆內軟,口感獨特!同焦糖蘋果味道勁夾! 威靈頓牛扒亦非常好吃!好似真的牛!! 配埋出面香脆既牛油同埋個汁, 非常好味!甜品的話,純素玫瑰蘋果酥真係好正! 一層一層, 好有口感! 中意蘋果酥的朋友唔好錯過!唔多講啦,大家自己去食啦😍📝整體評價:.😋味道: 10/ 10 無得輸🍃環境: 9/ 10裝修好靚,好浪漫👫💰價錢: 人均 $500-1000👍 抵去: 8/10好貴,但值得一去!
🌱大推威靈頓牛同香煎鵝肝!!! 🍴

威靈頓牛排

純素玫瑰蘋果酥

唔多講啦,大家自己去食啦😍

📝整體評價:
😋味道: 10/ 10 無得輸
🍃環境: 9/ 10
裝修好靚,好浪漫👫
💰價錢: 人均 $500-1000
👍 抵去: 8/10
好貴,但值得一去!
加冕雞
Salad Olivier
日式吉列牛三文治
  • 香煎鵝肝
2021-07-28 1350 瀏覽
最鐘意同朋友周圍試素食餐廳,英國菜單為主題嘅餐廳比較少,所以特意book枱試菜。去到環境唔錯,我哋一早order定菜式,一坐低就等食,同朋友開懷暢談。去食好西,建議一早book定,因為好多菜式需要提早預訂,烹煮需時。頭盤高仿鵝肝,酸酸甜甜嘅醬汁好醒胃。咖哩雞煲,重香料,重口味,一邊食一邊想要白飯仿雞肉像真度高。威靈頓牛扒比較無甘似,但外觀好靚,味道不錯都可一試整體氣氛,環境,食物質素高檔,偶約佳人嘅好地方。食物味道偏濃,香料完全蓋過食料原味,不過菜扮肉就會有呢個問題,減輕返香料嘅分量,應該可以食得舒服啲。唯一缺點係厠所係樓上,要上上落落幾次。

頭盤高仿鵝肝,酸酸甜甜嘅醬汁好醒胃。

咖哩雞煲,重香料,重口味,一邊食一邊想要白飯
仿雞肉像真度高。

威靈頓牛扒比較無甘似,但外觀好靚,味道不錯都可一試

整體氣氛,環境,食物質素高檔,偶約佳人嘅好地方。

唯一缺點係厠所係樓上,要上上落落幾次。
2021-07-23 1029 瀏覽
今次pre-order 4款前菜分別係韃靼牛肉、香煎鵝肝配焦糖蘋果&黑醋無花果及馬介休球;主菜3款分別係威靈頓牛、葡式焗鴨飯及普羅旺斯燉菜。⁣⁣⁣上次已經品嚐過鵝肝和威靈頓牛的美味,今次最令人驚艷的絕對是韃靼牛肉!⁣⁣韃靼牛肉的質感跟真正的生牛肉非常相似,味道十分滿意。⁣⁣馬介休球味道正正常常,不過不失。⁣⁣葡式焗鴨飯有飯焦香,味道不會偏咸。⁣⁣當你品嘗完前面幾款菜式後,來一個普羅旺斯燉菜清新一下味蕾。⁣⁣整體美食體驗非常完滿⁣⁣⁣由於用餐當日天氣炎熱,餐廳內冷氣有不足,店員有主動告知冷氣出現問題,店內亦都提供冷風機及風扇解決此問題,如果可以主動提供透心涼的冷水飲用,就更為完美。⁣⁣⁣此餐廳菜式非常用心,將各國特色經典菜式以素食呈現,令人覺得素食並非只有炒瓜炒菜。⁣⁣⁣有如此巧思及手藝的餐廳,必定要多多支持!

韃靼牛肉的質感跟真正的生牛肉非常相似,味道十分滿意。⁣

馬介休球味道正正常常,不過不失。⁣

葡式焗鴨飯有飯焦香,味道不會偏咸。⁣

整體美食體驗非常完滿

有如此巧思及手藝的餐廳,必定要多多支持!
2021-07-01
2021-07-02 1231 瀏覽
Overall, disappointing. 其實店內冷氣壞咗、明白的、不明白的地方是完全沒有預先說明甚至到步一刻也沒有先講聲唔好意思。每次員工走近、我們表示環境太熱、員工好像也隱瞞冷氣其實就是壞了。再講、因為環境太熱、又有鮮風口的關係、有很多蚊蟲飛入來、十分纏繞、最失望的就是其中一位老闆留言回覆説明素食者不可殺牲⋯⋯講真、其實大家都知驅蚊的方法有很多種、餐廳的留言只令我跟當晚幾個朋友覺得更加無言。總括來說、無論是體驗、食物質素、服務態度、都留了很差的印象、十分失望。食物方面,其中較為出色的是鵝肝的前菜及主菜的威靈頓牛柳。這兩道菜的賣相跟味道都跟預期差不多。 至於其他菜式,我和幾位朋友都覺得味道較為淡口,其實如果材料都是素菜、加多少許調味就可以帶出更多層次的味道

2021-06-29 857 瀏覽
Team lunch揀左游係因為同事中有人食素,因為要pre order,所以晨早就研究個餐牌,樣樣都吸引,因為我地人多,所以幾乎試晒所有main同dessert😂雖然係素食,但選料到調味都做到同肉食無分別。最impress前菜有馬介休球,鵝肝醬配冰雪葡萄,steak tartare, main course有瑪沙漫唔咖喱雞,葡式焗鴨飯,甜品有黑朱古力慕絲,紅酒燴啤梨,但唔recommend木糠布甸,太重椰油味,我地每個人試完都唔係咁接受到。聽講大廚30歲左右,超有才華!已經約左朋友再去!
2021-06-04 1361 瀏覽
某次偶然的機會,一位朋友問我有沒有興趣去食素食,我個人是相當尊敬素食主義,無奈一見到香噴噴的肉便會按捺不住,實在是慚愧。為了探索素食的可能性,於是我爽快地答應了他。今次來到的店鋪位於地庫,加上門面的藝術感實在是濃厚,假如不是朋友帶路,又或是沒留意到門外的的餐牌,或者會難以想像這裡是一家素食餐廳。入座後,店裡的空間感是挺不錯的,檯與檯分隔了充足的距離,算是保障了每檯食客的私隱度,談話聲量若是正常水平的話,基本上不能聽到鄰桌是不會聽到我們在談什麼。四周的佈置與地面入口一脈相承,是滿滿的藝術感,一件又一件藝術品被安排在店內不同的角落,包括畫作、裝置藝術之類的,還有桌上的餐點。前餐來了,首先是普羅旺斯燉菜冷盤。由於我才疏學淺,對這道菜的印象完全是來自迪士尼彼斯的動畫電影《五星級大鼠》,親身嚐過後才發現與想象中有所出入,本以為每片蔬菜在味道上會是更加融和,可能這是冷盤的關係,所以味道難免有點疏離,取而代之是讓人為之一振的清新。接著是鵝肝醬配白蘇維翁冰雪葡萄。如圖所見,鵝肝醬的份量非常多,而作為載體的多士有只四片,份量的差距是壓倒性的,假如把醬分成四份再塗上多士的話,多士就會變得有點多餘。所以邏輯

普羅旺斯燉菜冷盤

鵝肝醬配白蘇維翁冰雪葡萄

接著是鵝肝醬配白蘇維翁冰雪葡萄。如圖所見,鵝肝醬的份量非常多,而作為載體的多士有只四片,份量的差距是壓倒性的,假如把醬分成四份再塗上多士的話,多士就會變得有點多餘。所以邏輯上的吃法是把適量的醬還有葡萄放上多士上,細味品嚐,會發現細密綿滑的鵝肝醬味道實在讓人驚異的複雜,配上葡萄的清甜,還有多士的香脆,多種味道、口感和風味在舌頭上相互碰撞、交融,實在有趣。然而餘下的鵝肝醬怎辦好?個人建議直接吃就好了,始終這不是真正的鵝肝醬,不會有過份油膩的情況,吃著吃著感覺更像堅果、蘑菇搭配上不同香草的慕絲。
香煎鵝肝配黑醋無花果

下一道是香煎鵝肝配黑醋無花果。我們一枱四人,一碟的份量如圖所見只有一份,首先我個人的感覺每人來一份。吃完的感想是每個至少來個兩份才對。鵝肝煎得香脆,內容有點像是之前的鵝肝醬,但焦香的外皮加上酸甜的黑醋還有無花果的果香,由於鵝肝本身沒太多油份,所以在這個組合之下,多士的存在就變得有點可有可無。
韃靼牛肉

然後是韃靼牛肉。吃法很簡單,就是把上面的蛋黃與下面的生牛肉攪拌在一起,配上墨西哥脆片食肉,實在沒想到居然會在這道菜吃到生肉本身帶有的腥味,加上混在裡面的不同配料,味道豐富而複雜,只要只要細味品嚐,就能吃出內裡的細緻柔和的調味。是眾多前菜當中最讓我驚艷的一款。
葡式焗鴨飯

主菜的部份來了,先來是葡式焗鴨飯,聽待應說這道菜的特點在於兩層飯焦,即表與底兩層皆有飯焦,結果來說的確是這樣的,加上其中豐富的油份,引出一種如同臘味煲仔飯的風味。
威靈頓牛柳
第二主菜,威靈頓牛柳。賣相上有個缺點,就是那個像血水的醬汁,讓整道菜添上了一種血腥的感覺,好像萬聖節特備菜式的樣子。但味道上是沒什麼問題的,血紅的醬汁非常美味,剛好為味道不太濃郁的威靈頓牛柳增添上不少鮮味。
遊堡
最後的主菜名為遊堡,看名字是像店裡的招牌菜。由洋蔥、漢堡扒、紅洋蔥、蘑菇、芝士還有之前的鵝肝醬所組成。
焦糖燉蛋
甜品有法式焦糖燉蛋,焦糖的表面烤得又香又脆,燉蛋本身甜度不高,與焦糖配合得剛剛好,唯一不足之處便是太過流質,有點不像燉蛋,但整體來說是好吃的。
玫瑰蘋果酥
最後,這一餐以這道玫瑰蘋果酥作結,除了賣相非常精緻之外,口感也並非油膩的酥皮,而是一種比較乾爽的餅皮,包裹著天然香甜的蘋果,不帶有一點飽滯感,作為甜品非常理想。

素食午餐就此完滿結束。現在作少許簡單的感想,整個用餐過程裡,我產生了一個想法,就是不把店裡素菜與平常的肉食作比較。只要不把兩者作比較,每道素菜都是獨當一面的美食,一但比較的話便會總覺得缺少了什麼的,這種想法會讓素菜與肉體存在一段愈來愈遠的距離。

當然,模仿肉食是素食必經的階段,然而,創造出超越肉食的獨特體驗,才是素食的未來。
鵝肝醬配白蘇維翁冰雪葡萄
2021-05-26 2113 瀏覽
沒有電話訂位, 要花2天時間whatsapp訂座及confirm食物, 感覺有些花時間及麻煩, 對於心急訂位, 又唔知想訂那天有沒有位, 又唔知如何約朋友, 就比較麻煩。。。(所以如要訂位, 就最好預5~6天時間前訂, whatsapp confirm 位要2天, 預訂食物要3天前)事前訂左2頭盤, 3主食, 2甜品 for 4人1) 馬介休球。像薯肉球,感覺沒有特別2) 鵝肝蘋果(轉純素)鵝肝苦澀, 雖然質感如鵝肝, 但好苦, 唔喜歡此菜餚3) 牧羊人批原來是焗著蓉什菜批, 有點失望, 原來素食主要都是用大量薯蓉, 唔係唔好食, 只是普通, 沒有驚喜, 不值。4) 葡式焗鴨飯焗飯面脆口, 夠香, 此飯好食。但價錢略貴5) 威靈顿牛柳 《餐廳必食推介 》外型夠吸引, 焗皮香脆, 內裏牛柳做到似, 紅色紅菜頭汁如血, 顏色配搭好。6)法式千層酥酥餅脆口, 奶油有椰子香味, 讚7) 火焰雪人火燒一堆奶油cream, $128 for睇表演, 甜品一般, 好不值。本人飯後感1)訂位麻煩2) 門口位沒執拾, 荒廢感3)服務員工少4)冷氣唔夠, 熱5) 上菜超耐6)食物味道沒有那麽好食7)價錢頗

事前訂左2頭盤, 3主食, 2甜品 for 4人
1) 馬介休球。

像薯肉球,感覺沒有特別

2) 鵝肝蘋果
(轉純素)
鵝肝苦澀, 雖然質感如鵝肝, 但好苦, 唔喜歡此菜餚

3) 牧羊人批

4) 葡式焗鴨飯

焗飯面脆口, 夠香, 此飯好食。
但價錢略貴

5) 威靈顿牛柳 《餐廳必食推介 》

6)法式千層酥

酥餅脆口, 奶油有椰子香味, 讚

7) 火焰雪人

4)冷氣唔夠, 熱
5) 上菜超耐
6)食物味道沒有那麽好食
7)價錢頗貴, 有些不值

如想多多推介素食,多些人茹素, 尊重生命, 環保, 那食物價錢太貴了。(本人都是茹素者)

• 威靈頓牛柳
  • 葡式焗鴨飯
I thought one bad restaurant experience in a day is bad enough, really didn't know I had the worst restaurant experience ever in my life this evening.I got to know about this western vegetarian restaurant from an article on Apple Daily, and couldn't wait to try the food there.  I even made the reservation some time in April for my belated 60th birthday dinner tonight.  I also whatsapp the restaurant our choices for appetizers, main courses and desserts when I made the reservation.  Never expecte

Never expected such rude and unprofessional attitude from the waiter, the "supervisor" and the chef/owner.  Would you believe the chef/owner even shouted at me two times, saying "you think you can do anything with money!".

Needless to say, I left the place without dinner.

Just in case anyone still wants to try this place despite of what I wrote, make sure you have enough cash as it doesn't have credit card facility.  Also bring your own drinks, not just anything alcoholic but also sparking water.  They don't have a liquor license, yet the restaurant never told me that we have to bring our own wine.

When I commented to the "supervisor" and the chef/owner that why they didn't inform us to bring our own drinks, they both said, "Why would we tell you if you didn't ask!"  Need me to say more?

Take a look of the Drink List I included.  That is really all that they have in addition to tap water.
2021-05-22
生日
  • Don't even bother to go for such bad attitude from the service people and the chef/owner