湯•米 (已結業)

Soup And Rice
2023-12-04 758 瀏覽
湯米最近知道將軍澳有間多年的台灣臭臭火鍋所以去試試點了3個小食及1個火鍋 飲品有滿杯百香果加奶蓋先講講飲品的確有驚喜的味道適中唔會太甜太淡芝士奶蓋有驚喜🤗小食邊面有鹽酥雞扒、台灣腸及鹽酥花枝墨魚丸不得不讚小食😋鹽酥雞香脆 炸墨魚丸彈牙另外再點了酸菜魚火煱及海鮮拼盤🦐酸菜魚酸辣剛好👍🏻唔好太辣食唔到加試煱內有很多配菜🥬🌽🌶️份量十足最緊要配上粉絲吸晒酸菜魚湯精華😍好味好味👍🏻👍🏻
湯米

先講講飲品
的確有驚喜的
味道適中唔會太甜太淡
芝士奶蓋有驚喜🤗

小食邊面有鹽酥雞扒、台灣腸及鹽酥花枝墨魚丸

不得不讚小食😋

份量十足
最緊要配上粉絲
吸晒酸菜魚湯精華😍
好味好味👍🏻👍🏻
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ湯•米店舖位於將軍澳帝景灣商場今次第二次到訪餐廳嘗試點其他未試過的食物香辣牛肉鍋$98火鍋內有牛肉、娃娃菜、雲耳、金針菇鲜冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷、香菜配料非常豐富牛肉鋪在食材上並沒有過熟鍋下面的火亦夠力煮熱辣味夠香不是死辣辣度平衡剛好配牛肉食一流滿杯百香果加奶蓋$39頂層有一層厚厚的咸香芝士味配上百香果非常好飲鹽酥雞扒$44入口酥香炸得剛好鹽酥花枝墨魚丸$41一共有六粒每粒都炸得剛好口感彈牙台灣腸$32有兩整條台灣腸入口酥香整體都非常滿意絕對會有下一次再食湯•米 (ᴛsᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ)📍sʜᴏᴘ 40, 1/ғ, ᴄᴏʀɪɴᴛʜɪᴀ ʙʏ ᴛʜᴇ sᴇᴀ, ᴛsᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

有兩整條台灣腸
入口酥香

整體都非常滿意
絕對會有下一次再食

湯•米 (ᴛsᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ)
2023-11-27 363 瀏覽
踏入秋季,天氣涼涼地,最好就係去食火鍋。今晚同朋友揀咗「湯·米」去食晚餐。一行二人,晚上6點開門即刻入去,唔使等位!但之後唔使一陣,第一輪就坐滿晒食客,真係好誇張。一共有9款鍋物可供選擇。自助配料架,可按自己喜好去「混醬」。1. 藥膳豚肉鍋,跟粉絲。鍋內除左豚肉外,仲有好多蔬菜同菇類,加上蟲草花,紅棗杞子,最啱女士食用同補下身2. 酸菜魚鍋,內有大大件魚腩,仲有好多配菜。入口有少少辣,但食落全身都暖晒,好適合秋冬季節嚟食。3. 肥牛同娃娃菜係額外加的,肥牛份量厚薄適中,同兩款鍋底都好配合。4. 花枝丸好大粒,入口彈牙,粒粒都有花枝肉,好味。5. 芝士茶王8號、爆檸四季春。芝士好厚好多,茶味香濃。另外四季春配檸檬,亦十分解渴,好適合食火鍋時飲用。整體而言,餐廳食品價錢優惠,選擇亦多,同時飲品亦出色,值得一試再試。

一共有9款鍋物可供選擇。

自助配料架,可按自己喜好去「混醬」。

花枝丸

4. 花枝丸好大粒,入口彈牙,粒粒都有花枝肉,好味。

芝士茶王8號、爆檸四季春

2023-11-19
花枝丸
芝士茶王8號、爆檸四季春
2023-11-20 291 瀏覽
招牌臭臭鍋 $98一入門口就聞到臭臭鍋味🤣上次無食,今次食番🤣臭豆腐食落去一啲都唔臭🤣幾好味仲有好多配料 eg. 肥牛,鴨血,薯粉,薯仔等等酸菜魚鍋 $103個魚都係咁大舊,魚肉都幾滑😋要快啲食,煮得耐就會無咁滑~個湯夠酸,唔辣,幾開胃都一樣有好多配料👍🏻滿杯百香果 $36酸酸甜甜,我成日飲🤣消暑解渴滿杯菠蘿 $36原來係菠蘿沙冰🍧😍仲有好多菠蘿肉同纖維~真才實料👍🏻鹽酥臭豆腐 $42上次食完好食,今次又叫!一樣咁正🤤脆卜卜鹽酥金針菇與冬菇 $40個金針菇好似好酥脆嘅薯片咁🤤個冬菇一食爆汁😋估唔到咁好食!記得炸嘢一定要趁熱食!
招牌臭臭鍋 $98
一入門口就聞到臭臭鍋味🤣
上次無食,今次食番🤣
臭豆腐食落去一啲都唔臭🤣幾好味
仲有好多配料 eg. 肥牛,鴨血,薯粉,薯仔等等

酸菜魚鍋 $103
個魚都係咁大舊,魚肉都幾滑😋
要快啲食,煮得耐就會無咁滑~
個湯夠酸,唔辣,幾開胃
都一樣有好多配料👍🏻

滿杯百香果 $36
酸酸甜甜,我成日飲🤣消暑解渴

滿杯菠蘿 $36
原來係菠蘿沙冰🍧😍
仲有好多菠蘿肉同纖維~真才實料👍🏻

鹽酥臭豆腐 $42
上次食完好食,今次又叫!
一樣咁正🤤脆卜卜

鹽酥金針菇與冬菇 $40
個金針菇好似好酥脆嘅薯片咁🤤
個冬菇一食爆汁😋估唔到咁好食!
記得炸嘢一定要趁熱食!
  • 鹽酥金針菇與冬菇
  • 鹽酥臭豆腐
  • 滿杯百香果
  • 滿杯菠蘿
2023-11-13 176 瀏覽
今日黎到將軍澳區食一間叫湯米台式餐廳😋 總共有九種味道,今次我選擇3號(沙茶牛肉鍋)餐牌上有教如何混出完美比例嘅醬汁。呢度有好多台式飲品選擇,款式多到好似台灣嘅茶飲店咁😋沙茶味足夠,牛肉吸咗沙茶醬好好味,其他配料都入曬味😋😋另外又叫咗個招牌臭臭鍋,真係有好濃嘅臭豆腐味😆 仲有牛肉同鴨血,夠晒風味😋叫左兩份小食,鹽酥雞扒同鹽酥墨魚花枝丸😋 鹽酥雞扒肉質嫩滑唔會炸得乾,鹽酥墨魚花枝丸都唔錯。台式肉燥飯味道都有啲似台灣。叫了一份豚肉片,豚肉片好新鮮,厚薄打邊爐岩岩好唔鞋。叫左一杯滿杯菠蘿原來係一杯沙冰😋 味道拍得住茶飲店。
呢度有好多台式飲品選擇,款式多到好似台灣嘅茶飲店咁😋
沙茶味足夠,牛肉吸咗沙茶醬好好味,其他配料都入曬味😋😋
台式肉燥飯味道都有啲似台灣。
叫了一份豚肉片,豚肉片好新鮮,厚薄打邊爐岩岩好唔鞋。
叫左一杯滿杯菠蘿原來係一杯沙冰😋 味道拍得住茶飲店。
2023-11-11
  • 鹽酥雞扒
  • 沙茶牛肉鍋
  • 鹽酥花枝墨魚丸
2023-11-12 105 瀏覽
天氣轉涼想打邊爐,就揀咗屋企附近嘅一人一鍋🍲🔸芝士凍頂烏龍🍹芝士奶蓋咸咸地,配埋烏龍茶好好味。🔸滿杯菠蘿🍍原來係滿滿嘅菠蘿沙冰,一層一層好靚又好refreshing。 🔸招牌臭臭鍋鍋入面好多配料,主菜牛肉、臭豆腐、鴨血、貢丸等等,湯底好惹味,粟米索咗湯底正。🔸沙茶牛肉鍋主菜牛肉、牛丸、滑豆腐等等,配埋特製醬汁好香濃。🔸豚肉片,娃娃菜我哋個鍋都係牛肉,就叫咗個豚肉片,份量幾多,唔鞋👍🏻 娃娃菜好新鮮。🔸台南滷肉飯雖然個鍋已跟粉絲,但見到有滷肉飯都係心思思叫咗,滷肉汁好香,有肉碎冬菇撈飯唔錯。🔸酥炸花枝墨魚丸⚪️外層炸脆咗嘅墨魚丸好彈牙,好食👍🏻🔸鹽酥雞扒份量好足嘅酥脆炸雞扒,好有台灣夜市風味。打邊爐途中好多二至三人,甚至一人嘅客人入座,一人一鍋咁多配料好方便。埋單二百鬆啲一個人,食到捧住個肚走,好過自己買料。地方又近住宅,啱晒附近嘅街坊。
天氣轉涼想打邊爐,就揀咗屋企附近嘅一人一鍋🍲
芝士凍頂烏龍
🔸芝士凍頂烏龍🍹
芝士奶蓋咸咸地,配埋烏龍茶好好味。
🔸滿杯菠蘿🍍
招牌臭臭鍋
🔸招牌臭臭鍋

🔸沙茶牛肉鍋
主菜牛肉、牛丸、滑豆腐等等,配埋特製醬汁好香濃。
豚肉片,娃娃菜
🔸豚肉片,娃娃菜
台南滷肉飯
🔸台南滷肉飯
酥炸花枝墨魚丸、鹽酥雞扒
🔸酥炸花枝墨魚丸⚪️
外層炸脆咗嘅墨魚丸好彈牙,好食👍🏻

🔸鹽酥雞扒
份量好足嘅酥脆炸雞扒,好有台灣夜市風味。

2023-11-11
  • 沙茶牛肉鍋
  • 酥炸花枝墨魚丸
  • 滷肉飯
2023-11-08 51 瀏覽
天氣轉涼 想打個邊爐又突然好想食台灣野!就俾我search 到呢間湯米有台式火鍋仲要一人一鍋!首先講下呢個巴蜀烤魚鍋$103佢有得揀飯或者薯粉仲可以加$12 轉滷肉飯個飯都好香唔算太油!而個鍋辣得都好過癮同埋食到最後個爐都keep 住有火!正呀 暖笠笠咁小食(鹽酥菇$40 & 花枝墨魚丸 $41)鹽酥菇好好味呀!入口即溶 好香!真係必點小食呀!花枝丸都好有咬口 會咬到細細粒墨魚☺️飲品 (芝士綠研$33)清清地 奶蓋好香濃奶味!岩哂我口味!
天氣轉涼 想打個邊爐
又突然好想食台灣野!
就俾我search 到呢間湯米有台式火鍋仲要一人一鍋!

首先講下呢個巴蜀烤魚鍋$103
佢有得揀飯或者薯粉
仲可以加$12 轉滷肉飯
個飯都好香唔算太油!
而個鍋辣得都好過癮
同埋食到最後個爐都keep 住有火!
正呀 暖笠笠咁

小食(鹽酥菇$40 & 花枝墨魚丸 $41)
鹽酥菇好好味呀!入口即溶 好香!
真係必點小食呀!
花枝丸都好有咬口 會咬到細細粒墨魚☺️

飲品 (芝士綠研$33)
清清地 奶蓋好香濃奶味!岩哂我口味!

2023-11-04
10 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥金針菇與冬菇
天氣涼咗咁多💨,第一時間就好想食臭臭鍋😋!今次再嚟 人氣爆燈嘅正宗台式臭臭鍋「湯·米,」,仍然保持食物水準😍❗️🤣見到新加咗多小食,樣樣都想食呀~ 於是我😌 辛苦晒另一伴嘅肚腩啦🙌🏻(雖然有啲後悔叫得太多,但真係好滿足呀🥹🥹)小食類(都唔算好小食🤣,因為份量好多)1️⃣ 涼拌小青瓜 $32🤣小青瓜一上枱 我驚訝咗一下,因為好大份🤣,驚臭臭鍋食得太滯嘅話 推介涼拌小青瓜,醬汁酸酸 好開胃又解滯‼️我哋清晒成碟🥰。2️⃣ 鹽酥雞扒 $44 大大塊雞扒,炸得香脆,又唔會太咸,而且仲好細心咁切好細細件👍🏻。3️⃣ 酥炸花枝墨魚丸 $41熱辣辣脆炸花枝丸😋,味道濃度適中,我本身對花枝丸無太大喜愛,但呢個會再返點😋。4️⃣ 柚子蜜雞翼$34濃濃柚子蜜同雞翼都係絕配😙,雞翼好大隻,炸得岩岩好,柚子蜜都算多,一啲都唔孤寒😌,所以呢個係好好食😋。5️⃣ 臭豆腐$30白色嘅臭豆腐😍,味道唔算大,原來一上枱無乜臭豆腐味驚有啲失望,但食落口,發現臭豆腐咬咬下先會滲出嚟,因為白色臭豆腐係凍食,我仲掉咗幾粒落臭臭鍋到🤣,熱食都得👍🏻,好味~主食類6️⃣ 沙茶牛肉鍋$977️⃣ 藥膳豚肉鍋$96兩款臭臭鍋可以飯/粉絲(免費改),小胃王可以唔洗加錢

小食類(都唔算好小食🤣,因為份量好多)

1️⃣ 涼拌小青瓜 $32

臭豆腐

主食類

6️⃣ 沙茶牛肉鍋$97
7️⃣ 藥膳豚肉鍋$96

兩款臭臭鍋可以飯/粉絲(免費改),小胃王可以唔洗加錢買多一碗都絕對夠食🤍。兩個鍋嘅材料都多😋,有牛肉/豚肉、娃娃菜、丸、冬菇、雲耳、金針菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹‼️另外,藥膳鍋仲有埋紅棗,枸杞,除咗岩晒養生嘅女仔🥰,男仔都岩架😆。

飲品類

8️⃣ 芝士四季春$35
9️⃣ 滿杯百香果$36

食臭臭鍋點可以唔叫嘢飲呢~想清清地又唔想太普通❓推介芝士四季春🥰,厚厚芝士加上清茶唔會太滯😍。想嚟啲生果,清香嘅百香果都好正🤓❗️

芝士四季春,滿杯百香果
2023-10-26
5 分鐘 (堂食)
涼拌小青瓜 $
酥炸花枝墨魚丸
柚子蜜雞翼$
臭豆腐
芝士四季春,滿杯百香果
2023-11-05 45 瀏覽
好想打邊爐,又想試多啲款式,友人提議食湯.米,有一人邊爐,又有台式小食同茶飲,岩晒!湯.米位處帝景灣商場,都幾清幽,不過入到去,都差唔多坐滿,陸續有人入,有一定人氣,相信出品有一定質素😋😋😋今日都試左唔少菜品,開心分享吓🌟🌟招牌臭臭鍋 小辣 升級為滷肉飯 $110臭臭鍋內有好多配料,任君選擇。特別推介可以升級滷肉飯,米飯軟熟,滷汁夠味,加上鍋內配料,一定滿足到味蕾🤩🌟炸魚皮 $28/碟🌟海鮮拼盤 $42/碟除左一鍋落單,仲可以散叫食物,幾正。炸魚皮份量十足,海鮮拼盤亦有數款海鮮,如果有興趣,可以試吓!🌟柚子蜜雞翼 $34/3隻雞翼香脆,上檯時熱辣辣,入口多汁,特別有係出面好少試到的柚子蜜作配,少少甜,唔錯!🌟芝士四季春 $35芝士奶蓋俾到驚喜,係我鍾意果種帶有少少鹹的芝士,配一口清茶,好解渴,又唔係甜到膩,大推!備註:餐廳堂食收加一

今日都試左唔少菜品,開心分享吓🌟

🌟招牌臭臭鍋 小辣 升級為滷肉飯 $110

🌟炸魚皮 $28/碟
🌟海鮮拼盤 $42/碟

🌟柚子蜜雞翼 $34/3隻

🌟芝士四季春 $35
芝士奶蓋俾到驚喜,係我鍾意果種帶有少少鹹
的芝士,配一口清茶,好解渴,又唔係甜到膩,大推!

備註:餐廳堂食收加一
2023-10-30 42 瀏覽
自從搬入將軍澳之後,開始去發掘下有啲咩好食,有一日去咗附近私人屋苑探朋友,朋友話屋企咁啱壞咗煮食爐,咁佢就話落去樓下食打邊爐,咁就跟佢去食啦,佢就帶咗我去咗帝景灣附設嘅商場食嘢.就試吓呢一間湯米,佢主打嘅係台式臭臭煲.睇咗個餐牌之後我就選擇咗藥膳豚肉鍋,唔夠5分鐘,餐廳嘅侍應就已經起到菜,咁當然係要趁熱食啦,佢裏面非常足料,有好多塊豚肉,裏面仲有薯粉,仲有啲蔬菜同埋粟米,另外佢本身都跟咗白飯俾你嘅,而我自己呢亦都另外加咗鹽酥雞扒同埋柚子雞翼,作為前菜都非常之開胃,而佢嘅餐飲我就揀咗滿杯百香果,佢都非常之大杯同好飲.而店舖亦都冇限時,亦都見到好多其他客人,佢哋三五知己,每人叫一款火鍋,咁就可以大家分享自己嘅,又可以食到人哋嗰一款,咁嘅方法都唔錯😂,不過晚餐嘅時候比較多人,需要早啲度舖頭,如果唔係就要喺出邊排隊,等候下一輪先可以食到.

柚子蜜雞翼
2023-10-26
柚子蜜雞翼
2023-10-28 48 瀏覽
今晚去左食〈招牌臭臭鍋〉🍲,入面配料非常多,有臭豆腐、肥牛、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜、雲耳、金針菇、冬菇、粟米、炸薯仔、炸枝竹同鳴門卷。淨係食配料都已經好夠,個鍋仲跟飯或者粉絲,夠哂滿足!因為同朋友share一個鍋,所以都額外嗌左d火鍋配料,估唔到係加配既份量竟然係咁多,而且只係10幾蚊到30幾蚊!!〈酥炸花枝墨魚丸〉🍢〈台灣夜市小香腸〉🌭呢度既小食都好吸引,墨魚丸大大粒,外脆內軟;台灣腸就同台灣食到既味道一樣,夠哂風味!〈芝士茶王8號〉🧉〈滿杯菠蘿〉🍍前者茶味好出,芝士奶蓋鹹香味濃;後者係用新鮮菠蘿打成既沙冰,仲額外加左芝士奶蓋,又估唔到咁夾,推介!

〈酥炸花枝墨魚丸〉🍢〈台灣夜市小香腸〉🌭

〈芝士茶王8號〉🧉〈滿杯菠蘿〉🍍
湯米 Soup And Rice位於將軍澳帝景灣商場一樓,餐廳主打台式火鍋,有招牌菜的臭臭鍋,沙茶牛肉鍋和巴蜀烤魚鍋多款選擇,可選擇辣度,每個火煱的材料份量都不小,還有台式小食和飲品,小店裝修簡約,設有卡坐疏化,坐位舒適寬敞,服務員招呼到位。沙茶牛肉鍋 湯底係香濃嘅沙茶,鍋內有好肥美的牛肉,,炸枝竹,雲耳,豆腐,牛丸薯仔和鮮菜多不勝數,牛肉和沙茶非常夾,食落好有滿足感。酸菜魚鍋 酸魚鍋少辣,鍋內有栗米,芽菜,芫茜,薯仔,炸枝竹,豆腐和鮮菇鮮菜,每条粉絲幼滑沾滿酸菜魚味,越食越開胃。海鮮拼盤 海鮮拼盤有青口,海螺和鮮蝦,海鲜夠新鮮,食落鮮甜彈牙。鹽酥花枝墨魚丸炸到金黃色色嘅墨魚丸,入口鮮美彈牙,好香口。滿杯百香果大大杯的滿杯百香果還有檸檬,酸酸甜甜非常醒胃。滿杯菠蘿用新鮮菠蘿製作嘅沙冰菠蘿,食完火鍋飲菠蘿沙冰非常清爽。

海鮮拼盤
海鮮拼盤有青口,海螺和鮮蝦,海鲜夠新鮮,食落鮮甜彈牙。

鹽酥花枝墨魚丸
炸到金黃色色嘅墨魚丸,入口鮮美彈牙,好香口。

滿杯百香果
大大杯的滿杯百香果還有檸檬,酸酸甜甜非常醒胃。

滿杯菠蘿
用新鮮菠蘿製作嘅沙冰菠蘿,食完火鍋飲菠蘿沙冰非常清爽。

唔係朋友介紹都真係唔知原來將軍澳有我好鍾意食嘅台式臭臭鍋和臭豆腐成間舖都係主打食一人小火鍋總共有9款鍋物 台式/川式/泰式/韓式口味都有 非常豐富嘅選項鍋嘅配料都一樣豐富就好似我嘅臭臭鍋咁 除咗臭豆腐 仲有牛肉、鴨血、台式貢丸、多款菇類和蔬菜每個套餐都可以跟飯或粉絲除咗臭臭鍋 仲點咗都係台式招牌嘅沙茶牛肉鍋 佢地嘅鍋物份量都超多 啱哂我呢啲大食怪店家仲有提供沙茶醬、豆瓣醬、蒜蓉、醬油等調味料自行混醬 令食物味道更加豐富單點除咗牛肉、豚肉 仲有多款海鮮但去食台式野當然就要台到底係酥炸臭豆腐和鹽酥菇之間掙扎咁好耐而選擇咗臭豆腐真係好似台灣食到嘅味道最後當然要飲番杯台式飲品芝芝類/果茶類/珍奶類都有 夠哂台灣味 份量大杯 夠哂食住熱鍋配住黎飲

唔係朋友介紹都真係唔知
原來將軍澳有我好鍾意食嘅台式臭臭鍋和臭豆腐
成間舖都係主打食一人小火鍋

鍋嘅配料都一樣豐富
每個套餐都可以跟飯或粉絲

單點除咗牛肉、豚肉 仲有多款海鮮
但去食台式野當然就要台到底
係酥炸臭豆腐和鹽酥菇之間掙扎咁好耐而選擇咗臭豆腐
真係好似台灣食到嘅味道

最後當然要飲番杯台式飲品
芝芝類/果茶類/珍奶類都有
夠哂台灣味 份量大杯 夠哂食住熱鍋配住黎飲
2023-10-13 53 瀏覽
又到秋天打邊爐嘅季節 一人鍋絕對係不二之選 平靚正😎怕太飽又樣樣都想食 呢間真係唔錯👍🏻.📌日式味增鍋 $96有: 豚肉, 炸枝竹, 豆腐, 紅薯粉, 芽菜, 娃娃菜, 粟米, 香腸, 蟹柳, 豬皮, 餃子, 雞髀菇, 黃豆, 木耳, 鳴門卷, 冬菇, 萵筍, 土豆片, 雞蛋 各有一兩件豚肉好多片 雖然唔夠嫩滑 但肉味濃香🐷湯底唔係平時嘅味噌味 鹹鹹地 但食完唔會口渴 清淡得嚟 不失味道 唔錯👅蔬菜, 粟米都好鮮甜 同湯底好夾🥬🌽.📌香辣牛肉鍋 $98有: 牛肉, 腸仔, 雞髀菇, 牛丸, 豬皮, 紅薯粉, 豆腐, 娃娃菜, 冬菇, 炸枝竹, 土豆片, 粟米, 鳴門卷, 萵筍, 木耳, 金菇, 午餐肉 各有一兩件湯底叫左少辣都好辣 不過呢隻辣好好食 香辣冇麻味🌶️牛肉都幾多 呢個價錢算幾好🐮紅薯粉好煙韌 粉絲(免費白飯轉)索晒湯 夠入味🍜蔬菜建議一開始食左先 浸得越耐越辣🥵豬皮浸耐左都好爽 又惹味🩸土豆片好粉 午餐肉好淋身 兩個都好好食🥔.📌花枝墨魚丸 +$32咬開真係有花枝 好爽口 加埋彈牙墨魚 唔錯🦑.📌鹽酥金針菇與冬菇 $40金針菇炸到好酥脆 乾身冇水份 粉漿夠薄 再灑啲鹽酥粉 勁
調味醬料

📌日式味增鍋 $96

📌香辣牛肉鍋 $98
香辣牛肉鍋

📌花枝墨魚丸 +$32
咬開真係有花枝 好爽口 加埋彈牙墨魚 唔錯🦑
花枝墨魚丸

📌鹽酥金針菇與冬菇 $40
金針菇炸到好酥脆 乾身冇水份 粉漿夠薄 再灑啲鹽酥粉 勁香口🧂冬菇比較厚肉 口感係鮮明嘅對比 兩款都好好食🍄還原台灣嘅味道呀🇹🇼
鹽酥金針菇與冬菇

📌涼拌小青瓜 $32
青瓜爽脆清甜 用左生蒜, 芝麻, 蔥花, 香醋 應該仲有啲糖調味 清新開胃小食🥒
涼拌小青瓜

📌珍珠鮮奶 $30
唔想飲奶茶瞓唔着 可以試下呢杯💤原本以為係普通嘅牛奶加珍珠 但出奇地幾好味🤤有奶香 珍珠煙韌有咬口 啖啖黑糖香甜味🧋
珍珠鮮奶

📌芝士四季春 $35
奶蓋鹹甜有芝士味 質地濃厚冇得輸🧀四季春茶底花香味好出 帶點澀味 但甘醇順口🌸
芝士四季春
涼拌小青瓜
珍珠鮮奶
芝士四季春
2023-10-10 39 瀏覽
將軍澳開咗好多新餐廳,連接住市中心都有大大小小不同嘅商場。今日行過一個屋苑商場,見到有台灣臭臭鍋-湯米,就決定今晚就喺度食。餐廳以小店形式經營,唔算好大,但感覺乾淨企理。菜式主要以一人火鍋為主,還有些少小食和台式飲品。招牌臭臭鍋$98湯底唔算辣,對於只係食得少少辣嘅人來講都接受到。材料好豐盛,裏面有臭豆腐、牛肉片鴨血,滷大腸,蛙娃菜,雲耳,金針菇,鲜冬菇,粟米,薯仔,炸枝竹等等。揀選一個鍋可以配飯或者粉絲,我就揀咗粉絲,粉絲吸收晒湯底精華,好惹味。日式味增鍋$96材料同臭臭鍋差唔多,不過轉左豚肉片。豚肉都有好多片,我一個人都食唔晒。感覺呢個係偏向港式的味增鍋,偏向鹹味,不像日式的甜味。呢個就加咗$12要滷肉飯,滷肉碎腍甜美味,加上少少湯汁,好正。酥炸花枝墨魚丸$41炸得好香口,炸粉夠薄幾好食,但一碟六粒唔夠食,呢個價錢比多幾粒就更好。麻辣雞翼三隻$34炸得同樣酥脆,辣味香濃,我將雞翼浸落湯底度減輕膩感,又增添肉汁,好味。宇治鮮奶抹茶加仙草芋香珍珠奶茶加仙草芋香味道香濃,仙草滑溜,好大杯!

招牌臭臭鍋$98

湯底唔算辣,對於只係食得少少辣嘅人來講都接受到。
材料好豐盛,裏面有臭豆腐、牛肉片

日式味增鍋$96

材料同臭臭鍋差唔多,不過轉左豚肉片。

酥炸花枝墨魚丸$41

麻辣雞翼三隻$34

宇治鮮奶抹茶加仙草

芋香珍珠奶茶加仙草
芋香味道香濃,仙草滑溜,好大杯!

• 鹽酥花枝墨魚丸