2019-12-24 1434 瀏覽
先唔講食物味道 首先一黎到俾人嘅感覺已經好不快 店員黑口黑面好似得罪佢咁 語氣態度都好差 問佢野又好無乜耐性 好似講多兩句會隨時俾佢鬧咁 其實唔想撈咪唔好撈囉 我都係想黎食餐飯姐都要受你氣 真係幾好食都好都唔會再想黎食 俾錢買難受
2019-10-01 1275 瀏覽
餐廳已經喺石籬開咗一段時間,由於有傳媒報導過,人氣久久不散,自問住嘅地方唔算係好方便,好佩服大家為咗搵好嘢食捐窿捐罅嘅精神😛之前曾經都試過排隊,但實在要等太耐,家中又有老人家,最後都係半途而廢。遺忘咗一段時間後經過附近,決定同家人入去試下。餐廳食物選擇好多,無論係定食、漬飯、鍋物定烤肉,都一應俱全。雖然身處熟食市場內,旁邊係兩間開咗好耐嘅港式大排檔,乙環境同一般日式飯堂或者居酒屋好唔同,但相宜嘅價錢絕對可以彌補地理位置嘅不足👍🏻我哋叫咗吉列特選豬扒定食($58)、牛油煮蜆($48)同HuwaHuwa靜崗蒸蛋($38),定食包漬物、沙律同味噌湯,吉列豬扒即叫即炸,金黃香脆,而且唔油膩,份量亦足,都幾抵食😋另外必須讚下個蒸蛋,顛覆咗一貫對蒸蛋嘅認識,佢嘅蒸蛋有種食緊疏乎厘嘅感覺,好蓬鬆,帶有好強空氣感,感覺好特別🤩牛油煮蜆亦唔錯,帶有濃濃海水味嘅蜆,加上牛油香,令人食完一啖又一啖😉聽聞店主本身喺一位日本大廚,好感恩佢選擇喺呢到開店,店雖然唔大,但食到嘅係廚師嘅用心♥️
  • HuwaHuwa靜岡蒸蛋
  • 吉列特選豬扒定食
2019-08-01 1230 瀏覽
葵涌區比較少日本餐廳,今日探朋友,朋友想食日本菜,所以醒起依邊有間日本人主理既餐廳,之前都上過蘋果日報,好似幾特別咁,所以就慕名而黎。店鋪係熟食中心入面,入面都有大排檔、印度餐館、日本餐廳,熟食中心姐係代表無冷氣,夏天無冷氣食野,仲要周圍有大排檔既火頭,諗起都滴汗。不過,睇食評見好似有冷氣房,都安心啲,所以就去馬。入去個鋪面唔難揾,但會途經大排檔,要留神,否則人地係你腳側跟倒污水都唔知,我朋友就咁中左招。之後我地去到滿足食堂啦,諗住入冷氣房,店員話今日無人無開到,就叫我地坐出去喇已經心諗中伏。不過朋友好想食日本野,都覺得menu OK就算。Menu有大路日本餐廳會有既野食,幾特別既係佢有日本各地既特色食物提供,亦有A5和牛系列同酒提供。朋友叫左牛肉烏冬,我叫左照燒雞定食,但佢話無,就轉左泡菜豚肉定食。兩個set都有酸蘿蔔同沙律,幾好食。牛肉烏冬($68):肉似係X寶急凍牛肉,少肉味,配以大路係昆布湯讚歧烏冬,好難煮得難食,所以OK!泡菜豚肉定食($68):泡菜極多,但肉過份地少,睇圖就知,都算啦。泡菜既味重酸味,無辣味,同我平時食過既泡菜味出入大,但豬肉無味,似係拎啲泡菜出黎撈下啲豬肉

兩個set都有酸蘿蔔同沙律,幾好食。

泡菜豚肉定食($68):泡菜極多,但肉過份地少,睇圖就知,都算啦。泡菜既味重酸味,無辣味,同我平時食過既泡菜味出入大,但豬肉無味,似係拎啲泡菜出黎撈下啲豬肉碎片就算。我夾左啲肉出黎送飯就算。

總結:食完之後汗流浹背,味道平平什至可以話劣食,價錢貴,不值得為了一般既食物質素而黎捱熱!

PS. 八點入鋪時一個客人都沒有,其實一早應該覺得中伏閃人!
2019-07-13 1272 瀏覽
儘管有點遠,但和宜合道附近一帶的餐廳選擇較多,偶爾寧願吃得匆忙都想去看看 平時會去泰菜及粉麵店,試過多行兩步到熟食市場,但因為晚了點,大部分檔口已落場 結果一年多下來,總共只吃到兩次友人大力推薦的日本菜食店——滿足食堂 搜尋過資料,原來此店是由日本人主理,而師傅本為白木屋總廚,其後決定自立門戶 店舖雖小,但供應菜式多多,各式丼飯及小食不在話下,冬季更有日式火鍋 飯類套餐和單品定價相約,餐附麵豉湯及漬物,沒有興趣的話直接單點就好 位處於熟食市場內,店內環境沒大問題,負責人亦甚親切,價位不算平民,但可以一試 香甜滑蛋系列可謂Comfort Food,初來報到,聽友人提議,選定滑蛋雞扒飯 $62 雞扒炸得橙亮無泛油,炸皮層頗薄身,仍留一分脆感,雞肉沒有雪味腥味,未會過乾 滑蛋部分就中規中矩,富蛋香,甜甜的調味亦很討喜,然而,明顯地說不上是滑溜 其後再訪,嚐到滑蛋澳洲和牛飯 $72,牛肉片煮得微韌了,勝在肉味濃香突出,又不油膩 滑蛋依舊,但拌有充分熟透,吃著清甜的洋蔥,看在味道的份上,質感的事就放過它了 席間,友人點了店家的名物Huwa Huwa靜岡蒸蛋 $42,軟綿綿

席間,友人點了店家的名物Huwa Huwa靜岡蒸蛋 $42,軟綿綿的,讓人聯想到梳乎厘
本以為整鍋都是細緻蛋泡,不過原來下層盛著熱辣辣的木魚昆布湯,盡是家常風味
2019-05-01 949 瀏覽
住左係石籬十幾年真係好少係熟食市場食,成日都去隔離食pizza多,難得大家都放假就食下,最好食係明太子玉子燒同鯖魚,吉列豬扒定食麻麻,好油,純粹食食物,著重環境就唔建議啦,一般街市,仲有個靜崗蒸蛋仲未上....
2019-05-01
  • 燒鯖魚
2018-11-19 1074 瀏覽
><之前見到有媒體介紹就mark低咗距離地鐵站 都有段路程而家天氣涼涼地 喺熟食中心唔會話食到成身汗滑蛋豬扒飯($62)前菜 芝麻醬西蘭花 偏硬 可以再煮耐d醃青瓜 麵豉湯個定食份量就如圖中所見到 好大份洋蔥滿佈蛋漿中 就咁當餸食飯都得咁樣煮完嘅豬扒雖然唔脆但粉漿同肉冇支離破碎 仲可以一件件咁食到底後嘅白飯已經吸哂d汁><><><><><><><><><><><><><><><満足食堂葵涌和宜合道24號和宜合道熟食市場C6號舖
之前見到有媒體介紹就mark低咗
距離地鐵站 都有段路程
而家天氣涼涼地 喺熟食中心唔會話食到成身汗
滑蛋豬扒飯
滑蛋豬扒飯($62)
前菜 芝麻醬西蘭花 偏硬 可以再煮耐d

満足食堂
葵涌和宜合道24號和宜合道熟食市場C6號舖
滑蛋豬扒飯
2018-11-19 755 瀏覽
其實之前已食過一次,都ok唔錯因為星期六唔想煮飯,所以就再嚟吃今次我叫嘅係吉烈池魚定食,見其他地方好似好少見吉列池魚,所以就想試下首先佢個定食有湯、沙律、前菜同主食一望落去就覺得都唔錯,炸得幾靚👍🏼沙律同湯就普普通通,前菜望落得4粒就有啲寒酸😅或者切成8粒會好睇啲,不過食落有啲咸到個主角啦,因為係即炸,上到枱都好熱,食落口無話油淋淋👍🏼 加上佢擺左係個網架上面,夠通風,所以好夠脆👍🏼👍🏼 仲要起左骨,食落淡淡肉!😁另外佢配左個醬,食落似麥樂雞啲醬,但個人覺得同個魚就唔係幾襯😳但總括而言,呢set定食都算ok,都幾有heart 嘅,吉烈嘅水準都幾好,當我唔想煮飯嘅時候都會選擇再去😂😂😂
其實之前已食過一次,都ok唔錯
因為星期六唔想煮飯,所以就再嚟吃
首先佢個定食有湯、沙律、前菜同主食

一望落去就覺得都唔錯,炸得幾靚👍🏼

2018-11-17
2018-01-18 1547 瀏覽
專登山長水又遠黎呢間日本小食堂🌞人生中第一次葵興出閘,行左一條好長好長又好斜既路,終於到左冇冷氣既目的地😥上網睇呢個靜岡蒸蛋係推介,所以都叫左一個一上枱。哇,咁大既仲驚食唔曬,點知原來上層係蛋下層係湯蛋係泡泡state,唔係liquid又唔係solid,覺得有d奇怪所以又搵google大神睇下正宗既係咪咁😂睇openrice食評既相見到人地真係有蛋...但我呢個淨係得泡泡😐😐有少少失望
專登山長水又遠黎呢間日本小食堂🌞

上網睇呢個靜岡蒸蛋係推介,所以都叫左一個
一上枱。哇,咁大既仲驚食唔曬,點知原來上層係蛋下層係湯

2017-12-07 1277 瀏覽
之前睇到有篇介紹話呢間okay 同個師傅係日本人 所以專訪 點知中中地伏😂佢呢間餐廳位於熟食中心 所以好特別食物有好多款式 啲圖都好吸引所以叫咗個滑蛋雞肉飯同明太子茶漬飯Um....其實茶漬飯幾好食 但個滑蛋飯唔太得首先啲飯唔係日本米同煮得一般 其實我好少會講米 但真係有少少失望雞幾好食嘅 但滑蛋味一般所以對呢個飯都有啲失望最重要係 性價比真係一般係熟食中心食我會以為平少少但價格同出面食都差唔多 而且份量好少又唔太似正宗日本野食所以少失望
佢呢間餐廳位於熟食中心 所以好特別

但價格同出面食都差唔多 而且份量好少
又唔太似正宗日本野食
所以少失望
2017-09-03 2199 瀏覽
有時候,我找尋初次試食的餐廳,第一個挑選準則就是,餐廳在開飯網其他的食評和評價。我會參考該餐廳在開飯網評語是否偏向正面,來考慮該餐廳是否值得幫襯。另一方面,我還會考慮該餐廳的位置,是否真的適合街外客人光顧。不過餐廳位置這因素,很容易在我內心世界出現偏差,就像今次我為了幫襯葵興「和宜合道」的日式飯堂「滿足食堂」,該飯堂的位置就令我對它印象大打折扣。在我網歷大病過後的記憶內,已經對「和宜合道」的印象已經大不如前,忘記了「和宜合道」位置,原來是距離葵興港鐵站這麽遙遠,而且離開葵興港鐵站,竟然要步行如此長距離的路程,才能來到山高皇帝遠的「和宜合道」,我來到時不期然感到「中伏」。當我千里迢迢來到,「滿足食堂」所處的熟食中心內,看見「滿足食堂」隱居於平民熟食中心,還要廚房跟堂食餐檯相距甚遠的時候,我不期然感到有點不安,這間食堂我今次可能揀錯了。因為這間「滿足食堂」,它的目標客源大有可能是,在「和宜合道」附近居住的老街坊熟客,反而像我這種住在葵興以外的「不速之客」,反而打擾了他們本來悠閒的節奏,亦可能殺「滿足食堂」日籍廚師一個措手不及。例如我來到「滿足食堂」,本來很想試試他們的「鐵板照燒雞扒」定食套

例如我來到「滿足食堂」,本來很想試試他們的「鐵板照燒雞扒」定食套餐,怎料點餐後不久,店員不久後立刻傳來不幸的消息,「鐵板照燒雞扒」定食賣光了。

無奈的我惟有在「滿足食堂」,餐牌剩下還是雞肉料理的食物之中作出抉擇。很不幸地,「滿足食堂」剩下可以給我選擇的雞肉飯料理,大多都是炸雞扒、炸雞件等比較油膩熱氣的食物。

剩下選擇不多的我,眼看「和宜合道」熟食中心附近的食店不多,如果我貿貿然拂袖而去,我可能整晚都沒有「餐廳」可以用膳。結果我苦苦思索,最後只能在剩下的菜式中,選擇「滑蛋雞扒飯」。

我之所以選擇「滑蛋雞扒飯」,當初我以為「滑蛋雞扒飯」既然差不多等於日本和食的「親子丼」,裡面的雞肉按理應該是「非油炸」的嫩雞肉吧,但是結果還是令我一再失望。

而且,「滿足食堂」製作我的「滑蛋雞扒飯」,時間比我預計的來得比較長,足足花上了二十分鐘時間,「滿足食堂」師傅製作「滑蛋雞扒飯」的速度慢了很多,但是「滑蛋雞扒飯」出來的效果,跟我期望的有點點的落差。

無疑「滿足食堂」「滑蛋雞扒飯」的飯碗和份量都很大,但是「滑蛋雞扒飯」夠大碗,就不等於「滑蛋雞扒飯」的味道和質素,都與「滑蛋雞扒飯」的份量形成正比。
滑蛋雞扒飯

雖然「滿足食堂」的「滑蛋雞扒飯」套餐,將會是我當晚的晚飯,但是這樣不等於,求其造碗「滑蛋雞扒」大碗飯,就可以輕易打發我走的。

旁觀者看着我的「滿足食堂」食評,或許看不出他們「滑蛋雞扒飯」出了什麼問題,但是當時我還未正式試食「滑蛋雞扒飯」,單看「滑蛋雞扒飯」的外表,已經發現「滑蛋雞扒飯」造型,和雞扒都已經有點「甩皮甩骨」。

「滑蛋雞扒飯」的雞扒用油炸方式固然是有問題,而且炸雞扒鋪上飯面時,炸雞扒已經放涼,兼且已經散開,落得「支離破碎」的「遺憾結局」。淋在「滑蛋雞扒飯」上的醬油,早已經完全滲透落到飯碗的碗底。

結果我吃第一口的「滑蛋雞扒飯」,米飯不單止放涼了,而且米飯都已經沒有了醬汁的濃味感覺,「滿足食堂」整碗「滑蛋雞扒飯」,已經落得「飯還飯,汁還汁」,滑蛋飯卻乾巴巴,沒有醬汁濃味的困境。

根據我以往吃過的「親子丼」的經驗,「親子丼」製成品味道的關鍵,在於「親子丼」完成上檯時,滑蛋和飯要處於剛剛煮熱的狀態,剛剛煮熱的滑蛋,要和雞肉和白飯完全粘著在一起,雞肉與雞肉依附在一起,才是真真正正的日式「親子丼」。

在失望的強烈對比之下,「滑蛋雞扒飯」跟餐的前菜,醬油醃漬的椰菜和青瓜,醃製的味道反而比主菜的「滑蛋雞扒飯」來得有醬油濃味,更易入口。

用醬油醃漬後的椰菜,濃味醬油醃漬的椰菜反而顯得更入味,椰菜的味道更重醬油濃味,更易入口。醃漬青瓜口感比我想像中更爽脆,醬油醃得更入味。

不知道「滿足食堂」日籍師傅也擔心,「滑蛋雞扒飯」醬油味道不似預期,所以還在上檯時,刻意附上了一樽調味用的「七味粉」。

但是在日本的綜藝節目內,「七味粉」的出現,往往可能象徵着,飯菜的味道不似預期,或者食用者的胃口不太好,對飯菜失去興趣,所以才會使用上「七味粉」,「力挽狂瀾」企圖讓食客重拾食慾,才出動「七味粉」這下策。

我再咬一口炸雞扒,已經發現炸雞扒已經完全於涼,雞扒還出現皮肉分離解體,炸雞扒口感不再鬆脆,炸雞扒處於這個不好的狀態。

我再扒多幾口飯,更發現「滑蛋雞扒飯」放涼速度,已經快得超出我的預期。本來「滑蛋雞扒飯」端出來時,「滑蛋雞扒飯」狀況已經是差強人意,隨着我食用「滑蛋雞扒飯」的時間流逝,「滑蛋雞扒飯」更是放涼得快要難以入口。

我勉強吃完這餐「滑蛋雞扒飯」,喝完手上的汽水,向食店店員付款埋單,給了足足六十七元的昂貴價錢後,悵然失望地離開熟食中心。看來「滿足食堂」的食物,還是只有附近的居民,才知道哪樣最好,才懂得怎樣才算最好食。

而我這個「不速之客」,來錯不應該光顧的葵興「滿足食堂」,吃錯令我失望的「滑蛋雞扒飯」,得不到「滿足」的結果,再失望地徒步返回港鐵站。這次我真的自討苦吃,吃錯不應該食的飯,還要給一個失望的負評,跟開飯網一面倒的好評截然不同,我這次拆了別人的「金漆招牌」了。
2017-08-19
20 分鐘 (堂食)
2017-08-25 1294 瀏覽
細個時愛吃的我,很喜歡看一套名叫「伙頭智多星」的卡通片,中學生主角味吉陽一那充滿創意的廚藝、其非常市井的「日之出食堂」,以及「味皇」對食物的評語,均給我留下不可磨滅的印象。想不到最近在香港,給我找到差不多感覺的日式食堂,講的便是位於一熟食市場內的「滿足食堂」。還記得「伙頭智多星」第一集,味皇也是捨一間豪華西餐廳而去,反而在外表平凡的「日之出食堂」停下來,入去叫平民化的特厚炸豬扒丼,嘗到了人間美味。而「滿足食堂」同樣給我大隱隱於市的感覺,外表雖然屬無人留意的街市店鋪,但實力不凡。據聞這裏的老闆兼大廚是日本人,所以食物有真正的日式食堂風味。先叫一個鐵板澳洲和牛珍寶漢堡扒定食,不俗!首先份量不少,漢堡扒雖非爆汁,但亦不會乾硬,而且肉內加入大量洋蔥,配埋燒汁,好有日式家庭風味。此外,雖是熟食街市,但食物的擺設也不會太求其,紅蘿蔔也有雕成心型呢,而且定食的泡菜、飯及味噌湯也OK。唯一要扣點分是鐵板唔夠熱,少了一些食鐵板食品的「啫啫聲」。跟著所叫的靜岡蒸蛋便精彩了。跟我們印象中的蒸蛋或茶碗蒸不同,這味外型像梳芙厘的靜岡蒸蛋,其實像高湯上放了浮上來的、像泡沫般的梳芙厘,口感上不似吃蛋,但泡沫卻充滿蛋

鐵板澳洲和牛珍寶漢堡扒定食

跟著所叫的靜岡蒸蛋便精彩了。跟我們印象中的蒸蛋或茶碗蒸不同,這味外型像梳芙厘的靜岡蒸蛋,其實像高湯上放了浮上來的、像泡沫般的梳芙厘,口感上不似吃蛋,但泡沫卻充滿蛋味,而湯上則有兩、三種菇菌,外型有趣,味道清新,吃蛋奶素的朋友應會喜歡也。

靜岡蒸蛋

看菜單,這裏有酒供應,也有不少居酒屋食品供應,已決定下次要和朋友在晚上來大吃大喝一番。

順帶一提,雖然這店位於舊式的熟食中心,但也有一鋪位有冷氣供應,夏天來也沒大問題。當然,若你是食環境之人,你還是不適合此店的。
鐵板澳洲和牛珍寶漢堡扒定食
靜岡蒸蛋
2017-06-10 4507 瀏覽
很久之前看過報章介紹熟食市場裡的這間餐廳。來自日本的師傅在沒有冷氣的熟食市場,滿頭大汗地為食客製作食物。男友知道我想試,買了個明太子茶漬飯外賣。雖然湯已被飯吸光,飯變得脹卜卜的,但不算太腍,盡是湯清清的味,加上明太子的微辣,十分好吃。天氣悶熱,從葵興地鐵站行過來,行到一身汗,再坐在只有風扇吹下吹下的熟食市場,難怪只有幾枱食客,跟男友上次形容六時開始營業便全場滿座大相逕庭。微辣木魚花豆腐賣相不太吸引,入口卻驚為天人。大量大魚,脆脆的,吸滿微辣的調味,相當惹味。味道都幾重,跟帶清清黃豆香的豆腐配搭一流。再加些蔥花,添點清新。明太獅子狗天婦羅這個炸粉不是天婦羅,跟普通港式炸物無異,不過炸得很脆很香又可口。幾彈的獅子狗包著不少明太子,吃下去卻沒有期待的明太子的辣。HuwaHuwa靜岡蒸蛋特地前來,就是為了這個蒸蛋。男友說上次來的時候,幾乎枱枱都點了蒸蛋,看起來很大份,一個人吃不完,而且不能外賣。終於見到真身了。蛋蒸得很鬆,好像梳乎厘的中間,見到一個個幼細的氣泡。入口即溶,輕飄飄的,化成淡淡蛋味的泡泡。近湯的下層較熟,稍為實一點點,但依然很鬆,蛋香更出。雖然一大煲看似很多,其實泡泡般的蛋不是很飽

微辣木魚花豆腐
微辣木魚花豆腐
明太獅子狗天婦羅
明太獅子狗天婦羅
HuwaHuwa靜岡蒸蛋
HuwaHuwa靜岡蒸蛋
入口即溶,輕飄飄的,化成淡淡蛋味的泡泡。近湯的下層較熟,稍為實一點點,但依然很鬆,蛋香更出。雖然一大煲看似很多,其實泡泡般的蛋不是很飽,下面是內有菇的清湯,清清的,跟蛋很夾,整道菜清淡而美味。大熱天時喝熱湯,越飲越熱,忍不住要停下來,降一降溫。看著男友面上的汗不停流,都幾佩服他可以若無其事地繼續吃。
火炙三文魚飛魚子飯
定食有芝麻醬西蘭花、漬物和麵豉湯,不過不失。喝完湯,清涼的西蘭花有降溫之效。
火炙三文魚飛魚子飯
麵豉湯有不少紫菜和豆腐。
三文魚雖然多得鋪滿整碗飯,但切得很薄,火炙至完全熟透,偏乾,油香不夠。偏淡味,反而火炙味最香。蛋絲微甜,伴飯不錯。一心以為是壽司飯,竟然是熱的紫菜飯。飯吸了湯汁,上了少少色,味道清香,混了爽硬的紫菜,口感有層次。即使吃得很熱,還是很喜歡這個飯。
滑蛋雞扒飯
蛋偏淺色,未至於老,但已全熟。洋蔥夠多,煮得夠甜。吉列雞扒都可以,淋了汁亦尚有點脆,雞扒不厚,嫩滑。飯很濕,偏腍,幸而汁的味道很討人歡心,微微的甜,把洋蔥的甜都熬出來。要是蛋可以少少生,混著點蛋汁,會更合心。還是喜歡丼丼屋出品。
滑蛋雞扒飯
吃了這麼多,超大份量的兩碗飯,埋單不到$260,十分抵食,是價廉物美的極致體現。吃的我們熱,煮的師傅必定更熱。流汗至似洗完臉的男友,出了一身汗,邊吃邊消耗。謝謝這兩個為我流了汗的男人。
2017-06-03
  • 微辣木魚花豆腐
  • HuwaHuwa靜岡蒸蛋
2017-05-30 1478 瀏覽
小時候住在石離,家人有時都會到和宜合道熟食中心食晚飯,印象中,熟食中心內的全是中式嘅大牌檔,沒想到居然開了一間日式餐廳,仲要係日本人主理,看完報導已經好想試,星期日朋友約食LUNCH ,又想試日本菜,於是就建議了這間。星期日嘅熟食中心,有好多食市都休息,所以人流都好少,大約11:00去到,不用等位,地方不算大,簡單的枱椅,牆上貼滿日本動漫海報,動漫迷去到一定十分喜歡。我們分別叫了滑蛋澳洲和牛烏冬($72)及鐡板照燒雞扒($62),仲有薯仔沙律、酸蔬菜同麵豉湯滑蛋澳洲和牛烏冬比想像中大碗,碗面鋪滿左滑蛋同埋牛肉,滑蛋同牛肉都好滑,亦非常入味,反而烏冬就只係一般嘅貨色,沒有好大嘅驚喜鐵板照燒雞扒,鐵板上,有雞扒、西蘭花同埋薯角,有薯角真係好吸引可惜炸得過火了,雞扒大大塊,都算入味同嫩滑,西蘭花就只係簡簡單單用水烚熟薯仔沙律就正在常常,沒有特別酸菜就有青瓜同埋蘿蔔,我就覺得太過酸同埋唔夠爽脆!麵豉湯內有很多豆沙,仲好滑,好好飲你間餐廳吸引之處就係位於熟食中心同埋日本人打理,食物我就唔覺得有咩特別只係簡簡單單嘅一間日本餐廳,行開不妨一試!

薯仔沙律就正在常常,沒有特別

酸菜就有青瓜同埋蘿蔔,我就覺得太過酸同埋唔夠爽脆!

麵豉湯內有很多豆沙,仲好滑,好好飲

2017-05-21
2017-04-10 1313 瀏覽
之前facebook有一輪成日見到關於滿足食堂嘅post, 勁想試!! 但試過兩次去到已經full晒,截客了今次去之前 打電話問店員有冇位,好采有姐!兩個人叫左四樣野食傳說連福山雅治都大讚嘅靜岡蒸蛋好特別呀! 第一次食! 有點梳乎厘嘅口感,蒸蛋下面係湯黎嘅,幾鮮味! 我飲晒..哈哈泡飯係日本傳統食物,但唔合我胃口,有點淡木魚豆腐本來驚佢無味! 但d醬油又唔錯喎!! 加埋木魚好有層次呀燒肉都幾好! 有得自己燒,有牛味!地方有點逼,但食物不錯呀!!
今次去之前 打電話問店員有冇位,好采有姐!
兩個人叫左四樣野食
傳說連福山雅治都大讚嘅靜岡蒸蛋
泡飯係日本傳統食物,但唔合我胃口,有點淡
木魚豆腐
本來驚佢無味! 但d醬油又唔錯喎!! 加埋木魚好有層次呀
燒肉都幾好! 有得自己燒,有牛味!
地方有點逼,但食物不錯呀!!
2017-03-27 1321 瀏覽
屋企樓下又搵到間正野!我ORDER左一個鰻魚定食~ 另一個係火灸三文魚飛魚子飯!!!鰻魚定食係勁肥美既鰻魚!!! 原條鰻魚上~ 再加上佢係厚厚既~賣相都已經超級吸引呀! 食落鰻魚汁撈飯一流!  好快我就KO左條鰻魚!非常滿足既一餐晚飯! 另外叫既火灸三文魚飛魚子飯!!!明明係蟹子黎架喎.....哈哈!不過哩個飯都唔錯呀!份量又勁多!睇到佢啲蟹子係多到不得了!飯又炒過! 非常有質素!!!!估唔到平民地方都可以食到有質素既日本菜! LIKE呀!
屋企樓下又搵到間正野!

非常滿足既一餐晚飯!
另外叫既火灸三文魚飛魚子飯!!!
明明係蟹子黎架喎.....哈哈!

不過哩個飯都唔錯呀!

份量又勁多!睇到佢啲蟹子係多到不得了!

飯又炒過! 非常有質素!!!!

估唔到平民地方都可以食到有質素既日本菜!
LIKE呀!
2017-03-13