2012-10-21 695 瀏覽
今日見做完野返到屋企,口痕嗌左個下午茶外賣嗌左個炸薯條雞脾加杯檸茶,係就係熱氣左啲,不過間唔中食一次都冇所謂啦!!外賣好快就到左,一打開熱辣辣好吸引份量多又大雞脾啲肉好滑唔乾,薯條又好味過麥記....個檸茶檸檬份量岩岩好唔會多唔會少,茶味夠濃!!自己仲加左茄汁一個甘好味既下午茶真係估唔到~
今日見做完野返到屋企,口痕嗌左個下午茶外賣

嗌左個炸薯條雞脾加杯檸茶,
係就係熱氣左啲,不過間唔中食一次都冇所謂啦!!
外賣好快就到左,一打開熱辣辣好吸引

份量多又大

雞脾啲肉好滑唔乾,
薯條又好味過麥記....
個檸茶檸檬份量岩岩好唔會多唔會少,茶味夠濃!!
自己仲加左茄汁
一個甘好味既下午茶真係估唔到~
炸雞脾+薯條
2012-10-19
10 分鐘 (外賣送餐)
炸雞脾+薯條
2012-09-24 269 瀏覽
我本身係九龍灣返工,星期六,日比較多客( sales ),大多數會叫會源發😁1:食物ok,2:速度快!!不過,外賣有陣時會由一位叔叔送,老實講,佢找錢嗰陣左摷摷,右摷摷,拖長D時間,有陣時我客多就會叫佢唔駛找!1、2次就ok啫!日日都唔駛佢找,佢咪好著數?呢樣嘢我再唔滿意😡!以前好鍾意食風沙雞中翼,近期發覺Size細咗好多😵唔抵食!仲有炸豬大腸!$3X 先得幾舊,一樣唔抵得!雖然小食唔抵食!不過飯餐好正~大大盒飯,最適合好胃口嘅人👍
15 分鐘 (外賣送餐)
2012-06-01 126 瀏覽
今日同朋友去左九龍灣行街,諗住行下睇下有咩食點知見到尼間好似幾多人食就入左去^^坐左係到環境乾淨唔差,因為我本身中意食雲吞,所以就嗌左個雲吞麵食而我朋友就嗌左個鴨胸煲仔飯等左冇5分鐘我既雲吞麵到左,雲吞大大粒,好好味啲麵冇鹼水咪,所以尼碗雲吞麵值得推介good!!煲仔飯一打開真係好香啲鴨胸唔乾,飯刀ok*見啲雲吞甘好味就買左打反屋企^^第一次食就有好印象,會再幫襯
今日同朋友去左九龍灣行街,
諗住行下睇下有咩食

點知見到尼間好似幾多人食就入左去^^
坐左係到環境乾淨唔差,
因為我本身中意食雲吞,
所以就嗌左個雲吞麵食

而我朋友就嗌左個鴨胸煲仔飯

等左冇5分鐘我既雲吞麵到左,
雲吞大大粒,好好味

啲麵冇鹼水咪,所以尼碗雲吞麵值得推介good!!
煲仔飯一打開真係好香

啲鴨胸唔乾,飯刀ok*
見啲雲吞甘好味就買左打反屋企^^
第一次食就有好印象,會再幫襯
2012-05-11 167 瀏覽
我其實都有去開里間野食,其實唔係貪佢好食,只係夠近,近一年價錢都加左好多,以前一般兩個人食110蚊到,而家差不多每次都要160-170蚊,尋日放工去食,我地等完位後便入坐,佢按排我地坐一邊卡位,其實好迫,但都冇所謂啦,食完都好快走。但當我地坐底哂叫野之際,有三個客剛到,女店員就同佢地講未有位喎。但之後有另一個男店員叫我地起身俾張枱哩三個客,佢話人地三個人,你地兩個要再等。之後我地掉低一句有冇攪錯就走。因為我地都唔想俾佢影響心情。我地永遠都唔會再幫襯哩間野。真係第一次遇到哩D咁不合理既按排。之後我地去左上海婆婆快樂地吃晩飯了。
2012-05-04
10 分鐘 (堂食)
2012-04-09 153 瀏覽
一次偶然行過宏光樓, 見內裡有好幾間食店, 好奇之下去了看過究竟, 見到一間自稱是蝴蝶腩及豬雜專家的源發, 於是決定試試是否如此了得. 一間小小的店子, 擠滿了食客, 衛生一般而已, 地板也比較滑, 一不小心很容易滑倒. 既然店家自稱是蝴蝶腩及豬雜專家, 當然要點來試試! 另外也點了九菜豬紅豬腸.九菜豬紅豬腸, 小小的一碗, 盛滿了九菜,豬紅和豬腸. 湯的味道很濃郁, 而且偏鹹; 豬紅脆口,一咬即碎, 乃是真正豬紅, 而非有些無良店以雞紅魚目混珠, 充當豬紅; 豬腸也處理得宜, 洗得乾淨又沒有異味, 不過只有寥寥幾件, 有點不夠喉!招牌鮮豬雜, 有豬肚, 心, 粉腸, 膶等等. 粉腸味鮮而且沒有苦味, 豬心爽脆, 豬肚滑而不硬, 豬膶是黃沙膶, 爽口而不硬, 各種材料也處理得宜, 可能正如店家自稱, 它們事前處理做足功夫, 用的也是新鮮的豬內臟, 所以味道鮮美. 首創蝴蝶腩是用炆的方法去煮, 雖然也有近筋膜的腩肉, 但可惜肉偏乾硬, 牛味也很一般, 而且份量偏少, 感覺跟吃普通牛腩差不多, 跟店家所說的如何美味特別, 絕對是另一回事.之後看到其他食評, 才知道這間源發是在牛下發跡的,

之後看到其他食評, 才知道這間源發是在牛下發跡的, 是間經營了多年的老店, 但水準卻是江河日下. 我沒有光顧過在牛下年代的源發, 所以不能用出比較, 只能說的是這裡的豬雜的確不俗, 如果要吃豬雜的話, 也會再回來這店幫襯.
5 分鐘 (堂食)
2011-11-18 111 瀏覽
3年都就黎過la~不經不覺,離開左下村好耐la~1-14座都拆晒la~依家得返一大塊空地,牛下美食,真係好令人回味,價錢真係夠晒大眾化.人地賣牛,就賣豬.唔怪得之,蔡瀾都黎食la~哈哈€餐牌封面都係以下村為圖,正家姐最鍾意就係食豬雜河,難怪啦,就算佢搬到粉嶺咁遠,每一次出九龍都一定會去食la~haha我就最like食果皮炆豬肺配銀針粉,真係好好食最後當然唔少得叫埋九菜豬紅la~豬大腸,洗得好干正,好有豬味.由於晚飯時間,去到都仲要等,主推煲仔飯,勁多人叫羅,所以攪到其他野食都上得好慢.臨走問多句,何興記去左邊??(以前成日去食)佢話,依家休息,笑左.休息左2.年幾3年la~仲休息.我諗應該係未搵到舖位.所以再開舖.唔知要再搵返下村美食,要幾耐呢???最掛住係粥舖.
3年都就黎過la~不經不覺,離開左下村好耐la~

1-14座都拆晒la~依家得返一大塊空地,

牛下美食,真係好令人回味,價錢真係夠晒大眾化.

人地賣牛,就賣豬.唔怪得之,蔡瀾都黎食la~哈哈€
餐牌封面都係以下村為圖,正
家姐最鍾意就係食豬雜河,

難怪啦,就算佢搬到粉嶺咁遠,

每一次出九龍都一定會去食la~haha
我就最like食果皮炆豬肺配銀針粉,真係好好食
最後當然唔少得叫埋九菜豬紅la~

豬大腸,洗得好干正,好有豬味.

由於晚飯時間,去到都仲要等,

主推煲仔飯,勁多人叫羅,所以攪到其他野食都上得好慢.

臨走問多句,何興記去左邊??(以前成日去食)

佢話,依家休息,笑左.休息左2.年幾3年la~仲休息.

我諗應該係未搵到舖位.所以再開舖.

唔知要再搵返下村美食,要幾耐呢???

最掛住係粥舖.
2011-11-13
10 分鐘 (堂食)
  • 果皮炆豬肺
2011-05-22 54 瀏覽
由於趕著入影藝睇七點半,和女友去了源發吃碗蝴蝶腩銀針粉醫肚,反正自牛下清拆後都仍未幫襯過。這間位於宏光樓旁的新店,環境比較新淨,卻失去了往日的街坊食店感覺,甫坐下,即叫了兩碗蝴蝶腩銀針粉 ($24),再加碟腐乳通菜 ($7)。蝴蝶腩是源發的招牌,即是連著豬肺的一塊小肉,因狀似蝴蝶而得名,本來近筋膜的腩肉應帶點爽脆的,但這次吃到的卻是另一回事,肉有點乾,入口更是黏牙,花了不少時候去咀嚼,認真麻麻,我覺得灣仔信得過和北角壹碗麵的出品比這裡的還要好吃。幸好銀針粉容易入口,吃罷放低六十蚊立即趕入場,下次...應該沒有下次了!

友人在德福擺酒結婚,八時入席,九時有得食在所難免,於是先到附近打下底。路過見到源發,回想起當日在牛頭角下邨嘅光環,決定重溫舊夢。源發以蝴蝶腩聞名,蝴蝶腩其實係連接豬肺嘅一舊小肉,因為形狀似蝴蝶而命名。平時食嘅靚蝴蝶腩連筋帶肉,筋位定必爽脆,肉部份比腩肉更腍,非常好食。但今次經驗卻係相反,腩位咬落好乾亦無肉味,筋位唔爽亦無味,而雙拚嘅豬肺片,味道乏善可陳,口感更加係毫無咬口可言,而且豬肺果種獨感嘅質感亦盪然無存,而且湯底味精甚多,食罷喉嚨極唔舒服,整體失望至極....點解依家嘅源發變成咁?莫非係我時運低?
水準比以前舊店差左好多....

點解依家嘅源發變成咁?莫非係我時運低?

2011-02-12 40 瀏覽
繼牛下關閉之後,好多店舖都無繼續經營,但其實有一間早已開了分店,二店合而為一,這間就是以賣蝴蝶腩及豬雜起家的源發。雖然這間已經經營了多年,可是食物水準卻沒有因有固定的地點而有所回升,絕對可以話係水準大跌。首先係蝴蝶腩,以前係非常美味,肉汁甜美,嫩滑爽口,現在則不能比較,因一比之下,發現普通得很。另一招牌菜豬雜,幸好得以保存味道,沒有太大的退步。原因可能是事前處理功夫依然到家,烹調時沒有用太多汁料去煮,只以上湯灼熟,並且依舊用新鮮的豬內臟,所以沒有走樣。粉腸有粉之餘,仲鮮甜不苦。豬心爽脆有咬口,豬肚爽滑而不靱。不過最可惜的是豬肺,以前是非食不可,現在是可以不食。而豬手就令我十分苦惱,明知水晶豬手是沒有甚麼味道的,可是偏偏想食,點知真的上了當,完全沒有味道之餘,亦比較硬。由於水準下降的關係,現在都唯有試食其他的食物,例如煲仔飯、蠔餅等等,還記得上年這個時份,到源發食煲仔飯時,覺得整得非常之好,整個飯充滿飯香,而且飯焦亦都十分甘香,可是今年再嚐時,整煲飯沒有飯香之餘,還濕淋淋,完全不能起飯焦,排骨好似連醃味都慳番咁,無咩味道,腊腸好似發育不健全那樣,十分短少,煲飯已經比平常細煲,估唔到現在連

水晶豬手
由於水準下降的關係,現在都唯有試食其他的食物,例如煲仔飯、蠔餅等等,還記得上年這個時份,到源發食煲仔飯時,覺得整得非常之好,整個飯充滿飯香,而且飯焦亦都十分甘香,可是今年再嚐時,整煲飯沒有飯香之餘,還濕淋淋,完全不能起飯焦,排骨好似連醃味都慳番咁,無咩味道,腊腸好似發育不健全那樣,十分短少,煲飯已經比平常細煲,估唔到現在連味道都退步,唉!
煲仔飯
反而蠔餅算是給了我驚喜,味道稱職之餘,還份量十足,蠔仔數量多,而且十分鬆化,是一個十分標準的煎蠔餅,總算在豬雜外,還有一樣食物令我滿意。
蠔餅
呢到另一個賣點是辣椒油,自家炒製,辣度有番咁上下,而且蒜味豐富,值得買一樽回家慢慢品嚐。

雖然對這間有不少失望之處,不過豬雜實在令我又愛又恨,膽固醇高又不健康,但偏偏好食的食物就是不健康的食物,而佢地所煮既豬雜又真的十分美味,所以我都唔會俾黑面佢地,保留番一個綠面。希望下次幫襯時,所有食物水準都所回升啦。

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1695

水晶豬手
蠔餅
  • 豬雜
2011-01-31 24 瀏覽
原本諗住去德福行下但先搵野食無心插柳就入左去le間野原來專食豬ge我地3個人叫左豬什麵,南乳豬手麵,蝴蝶腩河,韭菜豬紅豬腸全部都係新鮮ge豬什麵有豬肝,豬心,粉腸,整ge時間剛剛好.......唔會太熟好有豬味而豬紅唔係而家食到ge豬紅,唔係溝雞血,咬落去好滑唔會有渣仲之就"正"
原本諗住去德福行下
但先搵野食
無心插柳就入左去le間野
原來專食豬ge
我地3個人
叫左豬什麵,南乳豬手麵,蝴蝶腩河,韭菜豬紅豬腸
全部都係新鮮ge
好有豬味
而豬紅唔係而家食到ge豬紅,唔係溝雞血,咬落去好滑唔會有渣
仲之就"正"
2011-01-29
  • 豬什麵
2010-08-28 31 瀏覽
已經唔知第幾次o黎lee度, 總知每次o黎開九龍灣都會記得lee度睇下有冇機會再食每次都必order蝴蝶腩配銀針粉, 首先銀針粉唔係每度地方都食到架, 所以好珍貴 可能細細個成日食粉, 所以依家鍾意左"粉" 而且再配埋lee度d蝴蝶腩真係絕配, 佢d汁好濃好入味, 而且腩d份量都好多, 仲只係$20咋....抵食!!! 不過今次d腩就硬左少少, 要扣少少分, 不過overall都係頂呱呱, 對我而言下次再幫親的話想試下蝴蝶腩配肺片啊~~~ 應該都幾好味o既 + $6仲可以配油菜, 添~~~ 抵啊~~~

可能細細個成日食粉, 所以依家鍾意左"粉"

下次再幫親的話想試下蝴蝶腩配肺片啊~~~ 應該都幾好味o既
+ $6仲可以配油菜, 添~~~ 抵啊~~~
MENU
主角:蝴蝶腩配銀針粉 =)
配角:通菜
2010-08-27
MENU
主角:蝴蝶腩配銀針粉 =)
配角:通菜
2010-08-04 19 瀏覽
果日,放完工咁岩見到源發就去食, 食左個蝴蝶腩河 肉質爽滑 味道好特別而仲食左個薑蔥豬雜煲仔飯"都幾好味 咁岩果日咁岩落雨又冇帶 成身濕哂 一入到舖頭d 待應好好服務咁比紙巾我真係估佢地唔到
而仲食左個薑蔥豬雜煲仔飯"都幾好味
2010-07-27
1 分鐘 (堂食)
  • 薑蔥豬雜煲仔飯
2010-07-01 21 瀏覽
夜了找吃,想起此店的老鋪都多人一嚐,便來試試,因人也不多,叫了河粉豬爽肉河:肉味不夠,爽得一般有點淡,河粉尚可白豬手河:味也很淡,又不爽,而且很淡不入味,在餐單上仲是推介,有點失望

豬爽肉河:肉味不夠,爽得一般有點淡,河粉尚可

白豬手河
豬爽肉河
2010-01-16 4 瀏覽
午餐正自搵邊到外賣,咁岩撞到工友路過,於是一齊去食個lunch﹗來了呢頭既源發,睇一睇食評,乜呢間野0的評價那麼差﹗由於工友住呢頭,佢話成日夜晚都來呢間開餐,貪佢一向人不多,食物亦有質素。睇一睇牆上的廣告招徠,源發出名的是蝴蝶腩,仲有蔡瀾報章品題,話咩就算佢搬到去深圳都要食﹗蝴蝶腩我就唔多識欣賞,簡單地叫了個雲吞麵紫菜底,而工友就要左個薑汁豬潤麵﹗豬潤麵佢話加左薑汁很是暖胃,睇佢個豬潤湯亦很化很綿,賣相當然不及深水步那間排長龍的多料滿溢,不過工友也很滿意﹗我的雲吞麵也不差,雲吞一客有四粒,賣相飽滿,入面蝦肉夠爽,肥瘦豬肉比例適宜香口,蔥粒亦有提鮮作用,唔錯﹔麵底就無咩好品題,只是普通貨﹗感覺不錯的一餐,10度下的天氣吃完暖洋洋的,步出門口精神爽利,舒服﹗

來了呢頭既源發,睇一睇食評,乜呢間野0的評價那麼差﹗

雲吞麵
雲吞麵
2009-11-25 45 瀏覽
呢間野係呢期好鍾意去既地方 ... 因為好鍾意食佢D 豬什面 覺得都幾特別 同埋+ 腩汁同佢既辣椒油好味好多另一方面 .. 男友就鍾意食佢既特餐 ..豬頸肉咖哩汁出前一丁.... 仲有例湯同埋菜/ 飲品豬頸肉燒得幾入味... 咖哩汁又勁濃 .. 好好味呀都係$28 ..真係好抵食... SO 成日黎食
呢間野係呢期好鍾意去既地方 ...
因為好鍾意食佢D
豬什面
覺得都幾特別 同埋+ 腩汁同佢既辣椒油好味好多

另一方面 .. 男友就鍾意食佢既特餐 ..
豬頸肉咖哩汁出前一丁.... 仲有例湯同埋菜/ 飲品
豬頸肉燒得幾入味... 咖哩汁又勁濃 .. 好好味呀
都係$28 ..
真係好抵食...
SO 成日黎食