2024-10-15 644 瀏覽
餐廳位於尖沙咀天文台道附近,地舖門面樸實,沿樓梯落到下一層就別有洞天,每枱都附有一部電視機可以隨意轉台,睇波追劇都滿足到,不過最重要嘅係主打嘅椰子雞煲,即刻睇下有幾好食!🌕招牌椰子雞鍋(半隻雞) $248大推‼️招牌椰子雞煲完全不加一滴水,湯水非常清潤香甜,絕對係食過返尋味❗️雞煲嘅湯汁全部來自椰皇同椰青內嘅椰子水,加埋半隻文昌雞同椰子肉、馬蹄等放入鍋內,開火煮至大滾後再熄火焗五分鐘即可食用。雞肉嫩滑多汁,而且帶有甜味,食曬全部雞肉都唔會覺得膩;湯水由兩個椰子一個椰皇煲製而成,味道有幾香甜可想而知,幾時飲都係咁係無得彈,秋冬天飲就更加滋潤!🌖新鮮第一刀(新鮮豬肉片) $178豬肉片完全無豬羶味,薄薄一片只要輕灼幾秒就食得,肉質都幾嫩,而且唔肥膩,如果可以有得揀半份,食多啲其他野就更好。🌖手打四寶丸 $88四寶丸分別由蝦滑、墨魚滑、鯪魚滑、牛滑制成,個人比較推薦前三者,用料實在入口彈牙,牛滑感覺就較為鬆散,偏向似山竹牛肉嘅口感,有喜好嘅可以唔叫拼盤直接叫單品,但如果人少嘅話拼盤都係不錯嘅選擇。🌖手包鮮蝦雲吞4粒 $44雲吞可選八粒或者四粒,size 都幾大,餡料嘅蝦肉份量唔少,不過雲吞皮就較

🌕招牌椰子雞鍋(半隻雞) $248

🌖新鮮第一刀(新鮮豬肉片) $178

🌖手打四寶丸 $88

🌖手包鮮蝦雲吞4粒 $44
雲吞可選八粒或者四粒,size 都幾大,餡料嘅蝦肉份量唔少,不過雲吞皮就較厚,可以厚啲先可以包得住咁多料😂。

🌖皇帝菜 $38
皇帝菜唔會太老,就算菜莖部份都唔會有渣。

2024-10-07
2024-11-14 0 瀏覽
【尖沙咀•滾爺火鍋】@ππππππππππππππππππππππππππππππ大大隻椰青作鍋底火鍋招牌椰子雞鍋(半隻雞)文昌雞(半隻)讚歧烏冬招牌椰子雞鍋(半隻雞)椰子雞鍋以新鮮的椰子為鍋底,湯汁清甜,雞肉鮮嫩多汁。半隻文昌雞在椰子湯中慢煮,充分吸收了椰子的香氣,整體口感滑順,非常適合喜歡清淡口味的食客。搭配香菇、冬瓜等鮮蔬,讓整體滋味更加豐富,入口後讓人心情愉悅。文昌雞(半隻)文昌雞以其肉質鮮嫩著稱,這一半隻的文昌雞經過精心處理,保留了雞肉的原汁原味。雞皮微微焦脆,肉質卻依然保持多汁,搭配特製的醬油或蒜蓉,風味更佳。這道菜不僅色香味俱全,也是一道讓人無法抵擋的美味。讚歧烏冬讚歧烏冬則是一道口感滑順的麵食,麵條彈牙,吸附了濃郁的湯汁。湯底鮮美,通常會加入海鮮或蔬菜,增添層次感。搭配一些香料和調味料,讓整碗麵更加香氣四溢餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 500✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #滾爺火鍋 #web3尖沙咀滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
【尖沙咀•滾爺火鍋】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 500
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #滾爺火鍋 #web3尖沙咀

滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
2024-11-14 0 瀏覽
天氣開始轉涼, 最岩約埋朋友一齊去打邊爐,今次去左位於尖沙咀既滾爺火鍋 , 可能係平日既關係 ,所以唔算多人, 人少少傾下計都唔錯椰子雞鍋好有驚喜,店員拎住兩個椰皇同兩個椰青等配料喺我地面前即場整椰子雞鍋 , 完全無加水!店員教我地用大火煮滾熟啲雞同埋配料,煲滾後熄火焗5分鐘 , 煲蓋一拎起就聞到濃濃既椰子味 , 試左一啖湯底 , 飲落超鮮甜招牌椰子雞鍋(半隻雞) - $248Choice級美國安格斯牛肩胛 - $228新鮮第一刀 (新鮮豬肉片) - $178手打四寶丸 - $88皇帝菜 - $38環境:4/5地方唔算好大,大部分坐位設有梳化坐位服務:4/5QR code 落單,上菜都快
天氣開始轉涼, 最岩約埋朋友一齊去打邊爐,
今次去左位於尖沙咀既滾爺火鍋 , 可能係平日既關係 ,
所以唔算多人, 人少少傾下計都唔錯

店員教我地用大火煮滾熟啲雞同埋配料,煲滾後熄火焗5分鐘 ,
煲蓋一拎起就聞到濃濃既椰子味 ,
試左一啖湯底 , 飲落超鮮甜

招牌椰子雞鍋(半隻雞) - $248

Choice級美國安格斯牛肩胛 - $228

新鮮第一刀 (新鮮豬肉片) - $178

手打四寶丸 - $88

皇帝菜 - $38

環境:4/5
地方唔算好大,大部分坐位設有梳化坐位

服務:4/5
QR code 落單,上菜都快
餐廳環境寬敞,入門口仲有靚靚花牆及草泥馬作為打卡位,而內堂也設有多個卡位,最緊要用餐時唔會有壓迫感😊 1️⃣ 我哋二人叫咗個招牌椰子雞鍋,用料無揸留灘,倒哂兩個大椰青水同椰肉,再落埋出名皮脆肉嫩的文昌雞,加埋用沙漏在水滾後計時,時間恰度適中,打開蓋時椰香撲鼻,令人食指大動。2️⃣ 牛肩胛肥瘦比例剛好,只需淥幾秒時間一轉色時就要撈起入口,肉香肥美,牛味沖天。3️⃣ 新鮮第一刀豬肉片薄薄切出,增加快熟感,肉質扎實,沒有肥肉膩感,但要小心容易過火變柴。4️⃣ 手打四寶丸口感並不是太Q彈,但味道濃厚,似新鮮手打出來。5️⃣ 皇帝菜留待最後淥一淥,吸收哂其他食材的精華,入口郁香同帶點椰香,不失作為打邊爐完美結尾。

火鍋配料:椰子、椰青水及文昌雞
火鍋配料:椰子、椰青水及文昌雞
手打四寶丸
美國安格斯牛肩胛
2024-11-07 0 瀏覽
🍁天氣漸漸轉涼,入秋食咩好啊?梗係打邊爐啦。好鍾意椰子味嘅樹熊成日嚷着要食椰子雞煲,熊妹就揀咗間出名嘅椰子雞煲同佢試吓啦!《滾爺火鍋》係旺角上海街已經有一段時間,原來係尖沙咀開左分店,油尖旺區簡直係火鍋密集地!開分店的選址唔錯喎!📌一般嘅火鍋配料都有,海鮮、牛肉、丸餃滑類、蔬菜配料乜都有,仲有炸物小食,打邊爐之餘仲有小食,真係會卡路里爆煲💥!📌除了最出名的椰子雞煲外,還有麻辣雞煲、藥膳花雕醉雞煲、麻辣龍蝦鍋等等,每款都岩口味,不過今日第一次黎棒場,當然試下招牌菜椰子雞煲先!招牌椰子雞煲(半隻雞),$248兩大個印有「滾爺」招牌的椰青加兩個椰皇,望落都好夠份量。店員會先倒入椰青水,再加埋椰子片同馬碲等當湯煲材料,以椰青水做湯底而不額外加任何一點水,滾得愈耐就愈出椰子味,湯底夠哂清甜潤候,岩哂秋天打邊爐!半隻雞,雞脾、雞翼、雞胸位全部有,清甜的椰子水滲入雞肉入面,大火煲滾的雞肉口感嫩滑再帶點清甜味,比起平時打邊爐用的濃味湯底清新好多,無咁油膩,所以連湯都可以飲埋,當飲熱椰青水咁。兩口子可以好快清哂半隻雞,難怪椰子雞煲出名到做招牌菜。手打鮮蝦雲吞(4粒),$44 樹熊鐘意食雲吞,雲吞配清湯打
招牌椰子雞煲(半隻雞),$248
手打鮮蝦雲吞(4粒),$44
樹熊鐘意食雲吞,雲吞配清湯打就最夾喇!
手打鮮蝦雲吞(4粒)
雲吞大大粒超彈牙,豐滿的蝦肉好有咬口,椰青湯煮蝦肉味道原來都幾夾,唔錯!
手包韭菜餃(4粒),$40
打邊爐要食韭菜餃,熊妹就咁食新鮮韭菜唔食,但韭菜餃撈埋啲肉碎調左味,就好好味!
手包韭菜餃(4粒)
煲滾後再加點醬汁調味,比起菜肉餃,多一重重味韭菜味,就係韭菜餃引人入勝之處!
唐三藏田園菇菜拼盤
唐三藏田園菇菜拼盤,$68
熊妹一定要食蔬菜,蔬菜都有好多種類,叫個蔬菜跟菇拼盤就最好不過。蔬菜有油麥菜、娃娃菜、金菇、香菇、雞髀菇同埋粟米,菇同菜都好新鮮,洗得好乾淨,清甜嘅椰子水煲新鮮嘅蔬菜原來會更出蔬菜嘅甜味,用椰子水打邊爐呢個配搭真係好唔錯!
龍口粉絲,$18
樹熊鐘意食粉絲,滑嘟嘟啜入口又唔會好飽,仲索哂啲椰汁清湯味道又幾清甜喎 ,掂!
醬芥(每位),$18
📌門口擺放了玻璃吊椅同花花牆壁,仲有隻草泥馬係側邊🦙,打造左成個港女打卡聖地,打邊爐都可以有得港女打卡,真係不可思議😆。📌門口擺放了玻璃吊椅同花花牆壁,打邊爐都可以有得港女打卡,真係不可思議😆。
招牌椰子雞煲(半隻雞)
📌埋單$500,香港少有的椰子雞煲,食材高質,自家包的水餃雲吞又大大粒,唔洗山長水遠返大陸食喇!留港消費振興經濟💪🏻!
2024-11-04
唐三藏田園菇菜拼盤
2024-11-06 0 瀏覽
今晚經過滾爺火鍋,朋友話想食椰子雞煲,就試下椰子🥥雞,我哋今次叫咗2種蔬菜,娃娃菜同埋火鍋必食嘅皇帝菜。仲要叫最鍾意嘅脆肉鯇。🐟食落去真係有超級椰子🥥味,可以用清甜去影容椰子雞湯。我本人都好鍾意食韭菜餃,但係啲人就唔係咁鍾意,今日嘅朋友都好鍾意食韭菜☺️。食埋我最鍾意食嘅脆肉鯇真是好飽🤭Tonight, we passed by a hot pot place, and my friend mentioned wanting to try coconut chicken pot, so we decided to give it a go. We ordered two types of vegetables: baby bok choy and the must-have emperor vegetables for hot pot. We also got my favorite crispy fish. The dish really had an incredible coconut flavor, perfectly complementing the sweet coconu

Tonight, we passed by a hot pot place, and my friend mentioned wanting to try coconut chicken pot, so we decided to give it a go. We ordered two types of vegetables: baby bok choy and the must-have emperor vegetables for hot pot. We also got my favorite crispy fish. The dish really had an incredible coconut flavor, perfectly complementing the sweet coconut chicken broth. I personally love eating chive dumplings, but not everyone is a fan. Fortunately, my friends today really enjoyed the chive dumplings! 😊 After finishing my favorite crispy fish, I felt so full! 🤭
2024-11-02 163 瀏覽
呢間火鍋店之前喺油麻地好出名,最近喺尖沙咀都開咗分店,今日有機會去試吓。打邊爐嘅環境都好緊要,呢間餐廳座位好多都係卡位,而且大部份枱都有獨立嘅電視,同朋友一路食,一路傾一路睇電視,非常好食物質素相當有保證,試咗佢個藥膳雞湯煲,藥膳味好濃郁,落咗好多配料,個雞有雞尾,如果份量再多啲就更加好火鍋配料都有好多,試咗佢嘅脆肉鯇魚,厚薄啱啱好,魚肉爽口彈牙。基本上所有火鍋食材都好新鮮好好味。👍🏼👍🏼👍🏼

2024-10-26 126 瀏覽
【香港🇭🇰尖沙咀】✅養顏蕃茄鍋🍅湯底唔單止鮮甜,仲有淡淡嘅蕃茄香氣,飲落去好開胃✅手打墨魚滑🦑同手打蝦滑🦐質感細膩,彈牙有嚼勁,鮮味十足!特別係墨魚滑,帶嚟嘅海鮮鮮甜味道令人難忘✅美國安格斯阪眼🥩肉汁豐富,入口即化!整體食物質素真係高水準,每樣都經過精心烹調,令人回味無窮📌 滾爺火鍋 (金巴利道) (#尖沙咀美食)#尖沙咀 金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港韓燒
【香港🇭🇰尖沙咀】

✅養顏蕃茄鍋🍅
湯底唔單止鮮甜,仲有淡淡嘅蕃茄香氣,飲落去好開胃

✅手打墨魚滑🦑同手打蝦滑🦐

✅美國安格斯阪眼🥩

📌 滾爺火鍋 (金巴利道) (#尖沙咀美食)
#尖沙咀 金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
2024-10-24 152 瀏覽
✨招牌椰子雞鍋($248)有1個椰皇加上2個椰青水,湯底冇另外加水!落埋珍珠馬蹄、椰肉等配料,飲落真係好鮮甜~用大火滾熟雞,熄火再焗5分鐘就可以食超濃濃椰子味,雞肉好新鮮,肉質特別嫩滑雞味濃另外,食椰子雞一定要落青檸豉油~✨美國安格斯板眼 ($188)一盤份量唔少,油花紋路好靚,肉質好嫩,厚薄適中,夠肉味~✨鮮甜手打鯪魚滑($88)比較少有既火鍋料,魚夠鮮唔腥,豆卜索湯汁好味✨手包鮮蝦雲吞($44)皮薄多汁,內裏鮮蝦好彈牙鮮甜
✨招牌椰子雞鍋($248)
用大火滾熟雞,熄火再焗5分鐘就可以食
超濃濃椰子味,雞肉好新鮮,肉質特別嫩滑雞味濃
另外,食椰子雞一定要落青檸豉油~

✨美國安格斯板眼 ($188)
一盤份量唔少,油花紋路好靚,肉質好嫩,厚薄適中,夠肉味~

✨鮮甜手打鯪魚滑($88)
比較少有既火鍋料,魚夠鮮唔腥,豆卜索湯汁好味

✨手包鮮蝦雲吞($44)
皮薄多汁,內裏鮮蝦好彈牙鮮甜
2024-10-24 136 瀏覽
尖沙咀清潤椰子雞火鍋 ✨招牌椰子雞鍋$248選用新鮮椰子、兩個椰青、海底椰及馬蹄做湯底 加上文昌雞 冇落一滴水 煲滾焗幾分鐘就食得啦😎 我飲咗兩碗湯 非常滋潤清甜 雞件新鮮 好香滑彈牙😋 係靚雞先做到呢個效果 好正👍 ✨唐三藏田園菇菜拼盤$68都有好多款菇同菜 好鮮嫩扺食 🥰 ✨手包韭菜餃$40自家包韭菜餃包得好結實 好多餡料 好味😋 ✨蜂巢豆腐$38呢個湯底 食蜂巢豆腐就最正 朔晒啲湯嘅甜味 份量都幾多😎 ✨讚岐烏冬$28✨無糖可樂$18✨王老吉$18打邊爐一定要食烏冬 飲汽水 咁先至完美 讚岐烏冬 好食又健康 🥰🥰 整體嚟講 地點方便 坐得舒服 好食抵食😉 🎈滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖

尖沙咀清潤椰子雞火鍋

✨讚岐烏冬$28
✨無糖可樂$18
✨王老吉$18

整體嚟講 地點方便 坐得舒服 好食抵食😉

🎈滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
2024-10-23 200 瀏覽
😚呢個星期 秋意非常濃厚🍂 打邊爐最適合 揀咗用真椰子水做湯底嘅💕滾爺為我嘅邊爐季打頭陣👏🏻💁🏻‍♀️半隻招牌椰子雞鍋 $248🤩真係用兩個椰子水+一個椰皇嘅份量 椰片 珍珠馬蹄滾個湯底 再加埋文昌雞 椰水鮮甜滋潤 加埋啖啖肉嘅雞件 絕配👍🏻 珍珠馬蹄口感偏粉 第一次食 覺得幾有趣😚💁🏻‍♀️美國安格斯板眼 $188上枱個下 非常吸晴🤩 利用乾冰上場 而且擺盤吸引 肉質爽口 油脂分佈剛好 唔配醬料 都食到牛嘅香味 不錯😚💁🏻‍♀️萵荀 $38🤣沉浸係清甜嘅椰子湯底裏面 將所有精華都吸收晒 再配合淡淡萵荀清香 味道剛好🙌🏻 唔會太濃太搶👏🏻

💁🏻‍♀️半隻招牌椰子雞鍋 $248

💁🏻‍♀️美國安格斯板眼 $188

💁🏻‍♀️萵荀 $38
  • 美國安格斯板眼
2024-10-23 117 瀏覽
位於尖沙咀金巴利道嘅滾爺係一間火鍋店,見到招牌之後樓梯落下層就到。店員安排咗卡位位置,餐廳空間寬敞。麻辣雞煲半隻 小辣上檯由侍應即席爆炒,所以可以立即係啲雞啱啱熟就食得,夠哂熱辣辣又好味。麻辣兩隻味都算好平衡,拎到位好開胃嘅感覺。雞件又夠滑唔老。配菜又炒得夠多夠香,芹菜就最好食。澳洲純牛筋丸爆肉汁嘅牛筋丸真係好驚喜,建議大家要食得小心啲,一咬落去即刻食到極濃味啲肉汁湯,咬落又夠爽口彈牙真過癮。手包鮮蝦雲吞雲吞皮薄餡靚,豬肉同蝦肉餡料比例適中,所以食落除咗有蝦嘅鮮味亦都食到豬肉嘅味道,煮熟咗皮唔容易爛呢樣嘢打邊爐好緊要。即炸響鈴香脆熟味嘅響鈴食嘢味嘅雞煲打邊爐當然要叫一叫啦!手打墨魚滑墨魚滑份量相當十足,因為一盒已經有兩版墨魚滑,食落味道調味適中,亦都食唔到任何腥味。口感相當彈牙,但一啲都唔韌。

麻辣雞煲半隻 小辣

澳洲純牛筋丸

手包鮮蝦雲吞

即炸響鈴
香脆熟味嘅響鈴食嘢味嘅雞煲打邊爐當然要叫一叫啦!

手打墨魚滑
📍藥膳花雕醉雞鍋(半隻雞)$248 🐥藥膳花雕醉雞鍋嘅湯底真係好香,半隻雞肉質鮮嫩,配合藥膳調味,味道超級豐富怕,鮮甜又濃郁。📍手包韭菜餃(4粒)$40 🥟手包韭菜餃外皮薄薄,內餡由新鮮韭菜同豬肉做,香氣四溢。每一口咬下去,嗰種鮮味真係好正,食到好滿足!📍紐西蘭羊肉片 $138 🥩紐西蘭羊肉片嘅質量都唔錯,肉質滑嫩,入火鍋一煮就好美味。搭配藥膳湯底,羊肉嘅鮮香同湯底嘅深厚味道真係好搭!📍西洋菜 $28🥬蔬菜新鮮,西洋菜既香氣為整個火鍋增添咗一絲清新。滾爺火鍋位於尖沙嘴金巴利道,係主打零味精養生湯底嘅火鍋店,真係好有特色!除咗今次試咗嘅藥膳醉雞湯底,佢哋嘅原隻椰皇椰青雞湯湯底都十分值得一試!如果你鍾意養生火鍋,呢度絕對唔可以錯過!
📍藥膳花雕醉雞鍋(半隻雞)$248 🐥

📍手包韭菜餃(4粒)$40 🥟

📍紐西蘭羊肉片 $138 🥩

📍西洋菜 $28🥬
蔬菜新鮮,西洋菜既香氣為整個火鍋增添咗一絲清新。

2024-10-17 148 瀏覽
打邊爐嘅舖頭 嗌咗個滋味清湯原來已經有菜,豆腐馬蹄 唔係一般嘅清湯加埋啲醬料,蒜蓉炸蒜 辣椒醬 豉油就算嗌清湯都好夾叫左個紐西蘭羊肉片 賣相好靚,好吸引啲羊有羊肉味 烚幾烚就食得手包韭菜餃夠晒大粒 入邊有豐富嘅韭菜 幾入味鯪魚滑釀豆卜幾有口感 鯪魚肉滑有口感彈牙唐生菜夠新鮮 而且份量都幾多龍口粉絲一陣已經食得 配合埋啲醬料 我又覺得幾好最後嗌多個小食鬼馬雙星 百花釀油條又幾好味喎 脆卜卜嘅油炸鬼入邊有蝦餃上邊就有蟹籽 味道好正
打邊爐嘅舖頭 嗌咗個滋味清湯
原來已經有菜,豆腐馬蹄
唔係一般嘅清湯

加埋啲醬料,蒜蓉炸蒜 辣椒醬 豉油
就算嗌清湯都好夾

叫左個紐西蘭羊肉片 賣相好靚,好吸引
啲羊有羊肉味 烚幾烚就食得

最後嗌多個小食鬼馬雙星 百花釀油條
又幾好味喎 脆卜卜嘅油炸鬼入邊有蝦餃
上邊就有蟹籽 味道好正

2024-10-06 337 瀏覽
今次試咗呢間滾爺,上網睇到佢個椰子火鍋好正,特登叫咗嚟試。 上菜嘅時候已經嚇親冇諗過咁足料竟然可以有兩個椰皇同兩個椰青,之後店員就將佢哋啲水倒晒落個火鍋度配埋個文昌雞。湯底滾咗之後等5分鐘就可以食到好滑嘅椰子雞。嗰店員教我哋飲咗個湯底先,個湯底勁清甜,而且個雞都好滑,可以推薦俾大家。唯一唔好就係價錢偏貴啲牛肉基本上都賣成三百幾$400一碟,如果想食得飽,我諗兩個人可能都要千幾$2000落樓。不過食物質素算對得上價錢,所以如果想食好嘢又夠budget嘅你就可以試吓。