2023-07-02 1445 瀏覽
滾餃 @boiledumplingss 📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓K室🚗:觀塘地鐵B2出口 步行5分鐘📞:+852 5175-4880💲:~HKD44-64/head for lunchFood quality✔️:湯餃蒜芯鮮蝦豬肉、京蔥豬肉雙拼、菜脯👌🏼:煎餃黑松露芝士豬肉、蘑菇煙肉芝士豬肉雙拼、豆漿總結:😋觀塘應該係計太子區外最多餃子🥟店嘅區域 話實話都食過唔少間 但呢間真心值得推薦 我個人一向偏向煎餃多過湯餃 但呢間係湯餃出眾過煎餃幾多下 值得排隊一試😋最招牌就係蒜芯鮮蝦豬肉同京蔥豬肉 當中蒜芯再高質啲 佢啲餃子偏清新口味 配料都唔算好常見 但食得出新鮮嘅 湯都唔行 足料濃味 高分嘅湯餃👍🏼😋話明係手工就唔係掛羊頭賣狗肉嘅 現場有兩位姐姐即場瘋狂包 好有誠意😎😋京蔥豬肉其實幾好食 加咗京蔥係清新好多 但淨豬肉有啲單薄 可以再多加調味🙏🏼😋值得一讚係菜脯好好食 爽口脆身 但真係好辣😂🤔️佢啲煎餃係非常家庭式嗰種 但我成日有得食反而唔覺得驚艷 同埋佢煎得唔夠脆 煎餃就肯定配芝士就最夾 但芝士拉絲效果同整體配搭都麻麻 味道平庸啲 但都唔錯嘅☝🏼🤔️以觀塘區餃子店嚟講呢間性價比偏
滾餃 @boiledumplingss
📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓K室
🚗:觀塘地鐵B2出口 步行5分鐘
📞:+852 5175-4880
💲:~HKD44-64/head for lunch

Food quality
✔️:湯餃蒜芯鮮蝦豬肉、京蔥豬肉雙拼、菜脯
👌🏼:煎餃黑松露芝士豬肉、蘑菇煙肉芝士豬肉雙拼、豆漿

總結:

😋值得一讚係菜脯好好食 爽口脆身 但真係好辣😂

🤔️以觀塘區餃子店嚟講呢間性價比偏貴 不過其實都算可接受😎

😨繁忙時間預咗要排隊啦 同埋唔畀預約 只限walk-in 入唔到第一輪要預等半個鐘左右 另外入座限時45分鐘 好彩上枱都好快 所以唔會食得好急😀

😨衛生真係麻麻哋 有啲蚊飛下咁 但唔會痴立立🥲

• 蒜芯鮮蝦豬肉餃
  • 京蔥豬肉餃
  • 菜脯
2023-06-27 73 瀏覽
/🥟滾餃觀塘工廈手工餃雙拼湯餃8隻 $52✨蒜芯鮮蝦豬肉餃 8/10新鮮配搭嘅一款餃子!每粒都有隻大大嘅蝦係入面,加埋蒜芯,成隻爽脆口感。整體偏咸,但係好香,係好食嘅!而餃子皮好滑好滑比起其他店,又唔厚,可以睇到啲餡料(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!✨泡菜豬肉餃 6.5/10呢款相對比較普通,但味道都唔錯嘅,所用嘅泡菜唔會過酸,有少少辣味,食落都開胃~不過啲餃未去到好大粒好飽滿,8粒嚟講可能唔太夠(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)下次會叫10粒應該滿足啲!而湯底都幾好飲,未算好多味精搞到好口渴。偷影埋人啦嗰碟煎餃,睇落都幾脆,又唔會燶咗,叫黑松露芝士應該幾正!但煎餃好油一個人食唔到咁多🥹因為搭枱,影相有啲尷尬🗿影到好醜🤣現場會見到啲姨姨包緊,唔怕佢唔新鮮啦!-餃子嚟講,未去到我top1,但係去到觀塘又想清少少,絕對會再食!味道口感整體都幾好🫰🏻-♡ May 2023◆◆◆◈◇-#yat2sik3_觀塘 #滾餃 #觀塘美食 #觀塘工廈 #hkfoodie#ktfood#hkig#hkcafe#hkfood#hongkongfood#香港餃子#觀塘樓上鋪 #餃子 #豬肉餃
🥟
滾餃
觀塘工廈手工餃

雙拼湯餃8隻 $52
✨蒜芯鮮蝦豬肉餃 8/10

✨泡菜豬肉餃 6.5/10

不過啲餃未去到好大粒好飽滿,8粒嚟講可能唔太夠

因為搭枱,影相有啲尷尬🗿影到好醜🤣

現場會見到啲姨姨包緊,唔怕佢唔新鮮啦!
♡ May 2023
◆◆◆◈◇
#yat2sik3_觀塘
#滾餃 #觀塘美食 #觀塘工廈
2023-06-23 120 瀏覽
觀塘駱駝漆3期真係好多食市,今晚放工專登去食餃子,餃子控的我每一間餃子餐廳真係要試吓先得了🤣滾餃的餃子每日新鮮製作,全人手包餃子,仲有自家製辣菜甫。美食推介:💛蒜心鮮蝦豬肉餃拼韮菜豬肉餃:這兩款餃子選了湯煮,蒜心鮮蝦豬肉餃無得輸呀,每隻餃子都有一隻蝦,而且蒜心同豬肉餡都非常夾👍🏻👍🏻韮菜豬肉餃,韮菜味香濃,餡料十足👍🏻絕對是餃子界的No.1👍🏻💛芝士粟米豬肉餃拼京蔥豬肉餃:這兩款餃子選了煎,芝士粟米豬肉餃整個餡料都非常夾,煎餃香脆,京蔥豬肉餃咬一口非常爆汁,京蔥香口,餡料足夠👍🏻好食👍🏻💛另外,每款餃都加配了烏冬,蕃茄湯底清甜,配以餃子一起食,有解油膩嘅感覺👍🏻💛泰式無骨鳳爪:酸酸辣辣的泰式風味鳳爪,非常清新好食😋*食物質素好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

滾餃的餃子每日新鮮製作,全人手包餃子,仲有自家製辣菜甫。

美食推介:

💛泰式無骨鳳爪:酸酸辣辣的泰式風味鳳爪,非常清新好食😋
泰式無骨鳳爪

*食物質素好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-06-08
泰式無骨鳳爪
2023-06-19 92 瀏覽
作為餃控,夠膽講全觀塘最好食嘅餃子一定係滾餃,開頭買過生餃已經一試難忘,開咗觀塘店之後一個月都黎幾次。心水之選係蒜芯鮮蝦豬肉餃,鮮蝦大大粒,見到原隻包咗落去,重點係蒜芯保持到爽脆,索索聲又多汁,非常之香,湯底都唔頹。芝士粟米豬肉煎餃都係次次都叫,粟米夠甜夠水潤,芝士真係有奶香鹹香,煎到脆卜卜冇得輸。最近食經典款韭菜餃都好滿意,個包法都唔同啲,更加有啖啖肉嘅快感,好香口。 嚟到一定會怒點陳醋,自家製菜莆都好惹味,同煎餃襯到絕。雞絲粉皮大大兜好足料,冇諗過手撕雞同粉皮比例近乎一比一,芝麻醬都俾得好足,如果粉皮可以撕得細啲,冇咁大塊就更好喇。

2023-06-16 109 瀏覽
今日黎到觀塘附近做嘢,發掘吓觀塘美食。喺觀塘地鐵站B出口,步行約6分中就到。有特色的設計。店員門很努力地包餃子!睇得出嗰份用心製作。湯餃(雙拼〕10隻 $52+8蒜芯鮮蝦豬肉、韭菜豬肉餃(豬骨湯)+米線值得推介的,蒜心鮮蝦豬肉!鮮蝦非常彈口,亦都非常新鮮,鮮甜美味,皮薄餡靚!韭菜豬肉的韭菜非常多,豐滿了整個口腔。豬骨湯底是自加制 無添加味精的湯,非常清淡。煎餃(雙拼〕10隻 $58+8黑松露芝士豬肉餃、蘑菇煙肉芝士豬肉餃首先要講吓佢個皮煎得非常靚,仲會好煙韌。黑松露芝士,非常香濃,鍾意食黑松露嘅人必點! 蘑菇煙肉芝士亦都不錯 蘑菇餡料很多 菇味好濃烈🤩我不自覺地一口一口哋吃下去。涼拌肉鬆皮蛋豆腐 $38天氣熱吃一口涼拌小菜,滑溜的豆腐,配上自家製的醬汁,以及肉鬆和皮蛋,是很夾的。第一次這樣吃,原來很好吃,是一款特別的菜式🥳自家製的辣菜譜點上醬汁。 🥰飲品點了 紅茶花伝 & 檸檬紅茶。不過不失。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今日黎到觀塘附近做嘢,發掘吓觀塘美食。

喺觀塘地鐵站B出口,步行約6分中就到。

有特色的設計。

店員門很努力地包餃子!睇得出嗰份用心製作。

湯餃(雙拼〕10隻 $52+8

蒜芯鮮蝦豬肉、韭菜豬肉餃(豬骨湯)
+米線

值得推介的,蒜心鮮蝦豬肉!

豬骨湯底是自加制 無添加味精的湯,非常清淡。

煎餃(雙拼〕10隻 $58+8

黑松露芝士豬肉餃、蘑菇煙肉芝士豬肉餃

首先要講吓佢個皮煎得非常靚,仲會好煙韌。

涼拌肉鬆皮蛋豆腐 $38

第一次這樣吃,原來很好吃,是一款特別的菜式🥳

自家製的辣菜譜點上醬汁。 🥰

飲品點了 紅茶花伝 & 檸檬紅茶。不過不失。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-06-16 71 瀏覽
男友係餃子控🥟,今日收工又想食啲快靚正嘅野,諗都唔諗就帶左佢黎食,佢非常滿意,因為餃子嘅款式多又好味,下次會再黎~~🤭🛎️$24 手拍青瓜一上碟就聞到濃厚嘅蒜香味🤪同一般嘅涼拌青瓜好唔同~入口唔會得陣醋味而且青瓜爽口新鮮,抵讚!🛎️$55 雙拼湯餃:香茜豬肉餃拼京蔥豬肉餃 配蕃茄湯芫荽控不能錯過!真係啖啖芫荽,食完真係齒頰留香🤤京蔥豬肉餃超驚喜😳京蔥味好出,好有日本風味😍蕃茄湯絕對唔係罐頭嘅!飲落超甜又香茄味,而且唔口乾,絕對真材實料🥹👍 🛎️$52 雙拼湯餃:泡菜豬肉餃拼蒜心鮮蝦豬肉餃配豬骨湯泡菜豬肉餃會有少少辣🌶️但係係可以接受嘅程度,而且會帶少少酸,感覺幾新奇🤓蒜心鮮蝦豬肉餃值得一試~從來冇諗過餃子會有咁多重嘅口感,蒜心非常爽口,蝦肉新鮮彈牙,所以餃子咬落去嘅口感好爽,超有趣!🤣仲味道一樣好好食😋😋😋豬骨湯飲得出唔係味精,相對茄湯嘅濃郁,佢係比較清淡啲~但依然保留豬骨味🐷成功突出餃子嘅鮮味!🤟🏻🛎️$60 黑松露芝士豬肉煎餃餃皮煎得金黃香脆🥟用料十足,真係成口黑松露味🥰🥰加埋芝士做調味,真係完美既配搭,十分邪惡🤤🤤🛎️$10 豆漿正常發揮👍🏻唔會太甜~🌐環境/服務小店地方唔算非常大,但

🛎️$24 手拍青瓜
一上碟就聞到濃厚嘅蒜香味🤪
同一般嘅涼拌青瓜好唔同~入口唔會得陣醋味
而且青瓜爽口新鮮,抵讚!

🛎️$55 雙拼湯餃:香茜豬肉餃拼京蔥豬肉餃 配蕃茄湯
芫荽控不能錯過!
真係啖啖芫荽,食完真係齒頰留香🤤
京蔥豬肉餃超驚喜😳
京蔥味好出,好有日本風味😍

🛎️$52 雙拼湯餃:泡菜豬肉餃拼蒜心鮮蝦豬肉餃配豬骨湯
蒜心鮮蝦豬肉餃值得一試~
仲味道一樣好好食😋😋😋
成功突出餃子嘅鮮味!🤟🏻

🛎️$60 黑松露芝士豬肉煎餃
餃皮煎得金黃香脆🥟

🛎️$10 豆漿
正常發揮👍🏻唔會太甜~

🌐環境/服務
小店地方唔算非常大,但簡潔嘅裝修風,配上螢光燈標語,環境一樣舒服有格調~啲服務態度都好客氣👍
2023-06-16 76 瀏覽
觀塘真係有好多好食嘅餃子🥟今次就去昨bookmark而久嘅駱駝漆大廈食呢間餃子店❤️🔸黑松露芝士豬肉餃 (雙拼) $64可以揀煎餃或者湯餃,今次揀咗要10隻煎餃🥟黑松露餃子第一啖食已經爆汁真係嚇親😳黑松露味好重同濃,芝士又好多同可以拉絲🧀外皮煎得好脆同唔會好厚但餃子有少少油😉🔸蒜芯鮮蝦豬肉餃 (雙拼) 另一款餃子揀咗呢個🙌🏻首先蒜苗好多,蒜味好重🧄饀料有蝦同豬肉,口感好豐富,配埋少少醋會更加好食🫶🏻皮同樣好脆同數厚但少油~

🔸黑松露芝士豬肉餃 (雙拼) $64

🔸蒜芯鮮蝦豬肉餃 (雙拼)
2023-06-14 42 瀏覽
這間專食手工水餃的滾餃,主要分煎餃及湯餃, 湯餃有7 款,煎餃有10 款。湯餃選了蒜芯鮮蝦豬肉及京葱豬肉餃雙併,餃子粒粒飽滿而皮薄,前者用剁碎的蒜芯作餡料配上爽口鮮蝦,口感豐富,後者則香甜有咬口。湯底選了香甜濃郁的蕃茄湯底,配米粉,很飽肚。煎餃上枱熱辣辣,餃子皮煎至金黃香脆,蘑菇煙肉芝士豬肉餃突然變得很西式,咸咸香香。而泡菜豬肉餃微辣,但又不會搶走豬肉的香味。沾上香醋可減油膩感。另有多款冷盤小食,泰式無骨鳳爪微辣。他們的香辣菜脯,辣味後勁很強。

另有多款冷盤小食,泰式無骨鳳爪微辣。

他們的香辣菜脯,辣味後勁很強。

2023-06-13
2023-06-14 1345 瀏覽
觀塘前工厦又有新嘢食,位於駱駝漆大廈9樓嘅《滾餃》總會有一款啱你心水。啱啱過咗午膳高峰時間,店內仍坐滿八九成食客,剛剛下午茶時段,可以慢慢食慢慢歎。呢度請咗幾位姨姨專人包餃子,佢哋嘅手工製作衛生可靠。辣味菜脯勁爽口,食落香口又夠辣,配上海麵/湯麵特別惹味。蒜芯鮮蝦豬肉(湯)~上海麵,豬骨湯,蒜心爽口,鮮蝦彈牙。香茜豬肉餃(湯)~上海麵,豬骨湯,芫茜味道唔算好重,冇食開芫茜嘅都可以一試,芫茜係一個好有益嘅蔬菜。涼拌肉鬆皮蛋豆腐~落足料嘅一個小吃,皮蛋夠香,豆腐夠滑,加埋肉鬆及醬汁特別醒胃。煎餃雙拼(十隻)~韭菜豬肉餃拼黑松露芝士豬肉餃~即叫即煎非常香口,韭菜餃係必叫嘅煎餃,正!黑松露芝士fusion餃也做得出色。檸檬紅茶+蜜桃茶~ 食完仲可以慢慢行下呢度嘅商店,今日同朋友都大有收穫,shop咗好多心頭好。
呢度請咗幾位姨姨專人包餃子,佢哋嘅手工製作衛生可靠。
辣味菜脯勁爽口,食落香口又夠辣,配上海麵/湯麵特別惹味。
蒜芯鮮蝦豬肉(湯)~
上海麵,豬骨湯,蒜心爽口,鮮蝦彈牙。
香茜豬肉餃(湯)~
涼拌肉鬆皮蛋豆腐~
煎餃雙拼(十隻)~
韭菜豬肉餃拼黑松露芝士豬肉餃~
檸檬紅茶+蜜桃茶~
2023-06-12
下午茶
好食過屋企嘅味道😂足料而且餡料配搭夾得好👍!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥟 雙拼湯餃 8隻 HK$52🍄香菇栗米餃🌽・味道:栗米甜到我以為佢落咗其他料😋,香菇真係好香,豬肉碎正常發揮。滾餃嘅餃size比平時size大所以貴少少都OK的。・口感:餃皮薄,咬落好實淨,唔會咬落好似急凍餃子咁有空氣感😂蒜芯鮮蝦餃🦐・味道:一食落去最明顯就係第一下就係蒜芯味,但幾impress食完唔會好頸渴,同埋未feel到自己個口好臭😂,天然啲嘅蒜芯,唔會重鹹👍。隻蝦好新鮮欸,冇俾蒜芯搶晒啲味~・口感:隻蝦非常超級勁彈口,動L式彈牙!雖然昅極都昅唔到蒜芯係咩樣,但好爽口!湯底🥣:・個豬骨湯以為會好鹹,出乎意料地好清,但又唔係hea底雞粉湯,唔會飲到口渴已經好加分,不過個人覺得可以濃/重味多少少~・反而個蕃茄湯好有家的味道,食到榨成碎粒嘅蕃茄粒,清甜好飲。雖然冇甜記個蕃茄薯仔湯咁正,但唔係主打湯底嚟講個味好OK啊,下次會加$3試真啲~*****菜脯好L好食,少辣但夠晒麻🌶️,原來有得encore下次要返兜食多碟先😚!*****・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論
好食過屋企嘅味道😂足料而且餡料配搭夾得好👍!

🥟 雙拼湯餃 8隻 HK$52

🍄香菇栗米餃🌽
香菇栗米餃

蒜芯鮮蝦餃🦐
蒜芯鮮蝦餃

湯底🥣:

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:湯餃好食呀,煎餃應該更香口更正,下次try try佢!

2023-06-06
5 分鐘 (堂食)
香菇栗米餃
蒜芯鮮蝦餃
約咗朋友去觀塘廣場果邊買嘢,順道帶咗我去一間新開嘅餃子店~喺駱駝漆大廈,出名多特色食肆。小店簡單裝修並帶點工業風~全店餃子都係人手包製,席間仲見到包製過程,保證新鮮。餃子口味有傳統亦有創新~有自家製辣菜譜,好特別有少少煙熏味,爽口脆身👍🏻香茜豬肉餃~(湯)下午餐$40豬骨湯底,清甜美味。芫荽豬肉餡料味道芳香,調味啱啱好唔會過重,豬肉和芫荽比例啱啱好。餃子皮薄滑溜,亦不會太腍令餡料爆開。整體唔錯,有自家製嘅風味。上海麵幼滑爽囗!👍🏻樽裝果茶及豆漿,配餃子唔錯蒜芯鮮蝦豬肉併韭菜豬肉煎餃(雙併10 隻 $66)煎嘅做法同樣好吃。外皮夠脆非常香口,肉餡仲keep到夠juicy 。「蒜芯鮮蝦豬肉」有原隻鮮蝦爽口彈牙,蒜芯爽脆清甜,味道好夾。韭菜豬肉同嘅美味,韭菜比例較多,吃到爽嫩的韭菜豬肉餡非常滿足!店家同樣提供各款小食、冷盤泰式無骨酸辣鳳爪炎夏天氣最啱食嘅冷盤,辣勁十足,而且好夠份量。皮蛋肉鬆豆腐小食嚟講真係好大碟。肉鬆配豆腐相當美味。皮蛋好香有溏心。除了堂食亦可以外賣生餃子返屋企品嚐,夠晒原汁原味。

小店簡單裝修並帶點工業風~

全店餃子都係人手包製,席間仲見到包製過程,保證新鮮。

餃子口味有傳統亦有創新~
有自家製辣菜譜,好特別有少少煙熏味,爽口脆身👍🏻
香茜豬肉餃~(湯)
香茜豬肉餃~(湯)下午餐$40

上海麵幼滑爽囗!👍🏻
樽裝果茶及豆漿,配餃子唔錯

蒜芯鮮蝦豬肉併韭菜豬肉煎餃

蒜芯鮮蝦豬肉併韭菜豬肉煎餃(雙併10 隻 $66)

蒜芯鮮蝦豬肉」有原隻鮮蝦爽口彈牙,蒜芯爽脆清甜,味道好夾。

店家同樣提供各款小食、冷盤
泰式無骨酸辣鳳爪
炎夏天氣最啱食嘅冷盤,辣勁十足,而且好夠份量。
皮蛋肉鬆豆腐
小食嚟講真係好大碟。肉鬆配豆腐相當美味。皮蛋好香有溏心。

除了堂食亦可以外賣生餃子返屋企品嚐,夠晒原汁原味。
下午茶
香茜豬肉餃~(湯)
蒜芯鮮蝦豬肉併韭菜豬肉煎餃
皮蛋肉鬆豆腐
呢間觀塘手工餃已經係我第N次嚟佢哋係每日新鮮包餃的睇到啲餃子皮非常透薄,食落好滑口我分別叫左湯餃+煎餃‼️湯餃嘅豬骨湯好清甜,飲完都唔會有口喝感,證明無味精⭐️「京蔥豬肉餃」一咬係會爆汁好juicy,而且豬肉比例好好,唔會太肉感‼️⭐️「三色素餃」我個人好鍾意食素餃餡料一料多數都會有木耳、椰菜等,味道特別清甜又爽口⭐️「蒜芯鮮蝦豬肉餃」以我經驗呢款餃一定要煎先最perfect‼️煎嘅話蒜芯味道更香更突出❤️仲有原隻蝦,口感係爽彈的,非常高質。
呢間觀塘手工餃已經係我第N次嚟

佢哋係每日新鮮包餃的

睇到啲餃子皮非常透薄,食落好滑口

我分別叫左湯餃+煎餃‼️
湯餃嘅豬骨湯好清甜,飲完都唔會有口喝感,證明無味精

⭐️「京蔥豬肉餃」
一咬係會爆汁
好juicy,
而且豬肉比例好好,唔會太肉感‼️

⭐️「三色素餃」
我個人好鍾意食素餃

餡料一料多數都會有木耳、椰菜等,
味道特別清甜又爽口

⭐️「蒜芯鮮蝦豬肉餃」
以我經驗
呢款餃一定要煎先最perfect‼️
煎嘅話蒜芯味道更香更突出❤️
仲有原隻蝦,口感係爽彈的,非常高質。
2023-06-02
午餐
2023-05-27 231 瀏覽
小人較懶,通常係開open rice 睇人地寫既食評,不過呢次誤打誤撞去到「滾餃」,實在太驚喜! 明知自己文筆唔好,都想出個post 讚賞下🙌🏻先講「餃」,湯餃皮薄!👍🏻煎餃爆汁!👍🏻肉鬆皮蛋豆腐清涼,醬汁亦好味,大熱天時,食落去,喉嚨好舒服☺️餃子類別有新意,正常既韮菜、粟米之外,仲有黑松露、芝士煙肉、京蔥豬肉等(sorry 唔記得左款餃既全名)😄 好味! 鋪頭乾淨、店員們又nice(順道再讚埋個菜甫都好食),仲有播既歌都揀得好,有近期開演唱會既小明聽🥹P.S. 文筆麻麻之外,影相技術都有進步空間,請見諒🙇🏻‍♀️🙏🏻

先講「餃」,
湯餃皮薄!👍🏻
煎餃爆汁!👍🏻
肉鬆皮蛋豆腐清涼,醬汁亦好味,
大熱天時,食落去,喉嚨好舒服☺️

2023-05-27
  • 黑松露芝士豬肉餃
  • 涼拌肉鬆皮蛋豆腐
  • 京蔥豬肉餃
2023-05-27 153 瀏覽
位置:📍滾餃 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓K室📍食後感:睇完米籽介紹話呢間觀塘餃子好食,今日黎試我覺得普普通通,餃子偏重口味,食多幾粒就會膩。性價比又低,唔洗專登去觀塘試。味道:京蔥豬肉湯餃($58)京蔥份量多,咬落爽口有甜味,不過食完十隻都唔夠飽肚。蒜芯鮮蝦豬肉煎餃($68)外皮煎得好香脆,金黃色,,鮮蝦有手指尾咁大隻,不過入面配料調味偏重,食多幾粒就覺得好口渴。蒜芯有小小蒜香味,咬落都爽口。香菇粟米豬肉湯餃($56)肉感較重,同出面食到既粟米餃差唔多味,冇咩特別。豆漿($10)冇咩豆味,飲落好淡。總結:餃子調味偏重,價錢定位又高,性價比極低,唔好抱住好大期望黎試😅好味指數:5/10(不過不失)
位置:📍滾餃 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓K室📍

味道:
京蔥豬肉湯餃($58)
京蔥份量多,咬落爽口有甜味,不過食完十隻都唔夠飽肚。

蒜芯鮮蝦豬肉煎餃($68)

香菇粟米豬肉湯餃($56)
肉感較重,同出面食到既粟米餃差唔多味,冇咩特別。

豆漿($10)
冇咩豆味,飲落好淡。

好味指數:5/10(不過不失)
2023-04-26 810 瀏覽
觀塘都幾多水餃舖頭,繼上次喺駱駝漆食過一間喺6樓,今次又去到另外一間喺9樓嘅舖頭。6:00去到都已經有幾台客人,好多人流喎。平均一隻餃子$7,尚算中高價錢,所以都比較高要求。香菇粟米豬肉餃 3.5/5餃子皮都幾煙煙韌韌,都有一定嘅厚度,唔會太薄,因為佢入邊都幾足料,粟米都有幾粒,味道鮮甜,豬肉嘅味道唔算好出,但以豐富嚟講都幾好😋😋。泡菜豬肉餃 4/5個人都好欣賞辣辣哋嘅餃子,泡菜唔會過分酸,保持一定嘅辣香味,味道幾好。湯底飲落去都幾鮮甜,唔會好鹹好濃,唔會好口乾🤭🤭。蒜心鮮蝦豬肉餃 4/5蒜蓉嘅獨特味道,加上爽脆鮮蝦豬肉,配合得幾好,但係餃子皮比較硬,好似煮得未夠熟咁,定係本身就係咁樣?😂😂地點:位於駱駝漆大廈三期嘅9樓,喺地下要等好耐lift先上到去,但聽講應該可以行吓工業大廈嘅商舖。環境:幾有格調嘅裝修設計,有啲霓虹燈嘅招牌🔅,但係都feel到有啲烏蠅仔。價錢:平均一隻餃子$7,依個價錢對住食物算係合格以上,尚算可以🤔。服務:可以手機自助落單,店員倔強嘅態度同語氣可以有少少改善,啱啱食完放低筷子就即刻收碗🫠,只收現金,或者PayMe。

香菇粟米豬肉餃 3.5/5

泡菜豬肉餃 4/5