2017-11-23 1584 瀏覽
雖然冬天的到來讓人自不然想懶惰,但每逢早午晚餐亦無阻我對吃的那份堅持,自問對什麼都是懶惰,唯獨只有吃令我有衝勁,下班後的我帶著疲累跟好友吃晚飯,細心的她做了所有選吃食物決定,讓我舒服的等待著晚餐的來臨餐廳裝修簡約又帶點童話氣氛,讓人有種快樂輕鬆的感覺,點餐是到收銀處先點再等店員送來,我們點了一份二人晚餐和散點食物,過了一會晚餐就陸續送到了是日精選餐湯是南瓜湯和雜菜湯,我選喝了南瓜湯,質感綿滑濃郁且有南瓜蓉,味道不錯,自不然喝完整碗頭盤是煙三文魚凱撒沙律,份量比想像中多,生菜沙律中有麵包脆粒和芝士碎,倒入沙律醬拌匀吃滋味十足,清新爽口主菜卻選了東南亞風味拼盤,拼盤當中有泰式魚餅、越南蔗蝦和金絲蝦卷,每款都炸得恰到好處,魚餅咬起來口感煙韌彈牙,芫茜味亦非常濃郁,蔗蝦跟魚餅口感差不多,蝦味不算太強,金絲蝦卷外層的金絲其實是炸薯,捲著中間蝦肉,炸得香脆且薯味濃,蝦肉彈牙爽嫩,沾泰式甜酸醬吃更加開胃易入口吃完小食拼盤,就到第二主角乾炒黑椒牛肉意粉,一送到枱上已傳來陣陣黑椒香味,色澤亦相當吸引,意粉炒得彈牙有咬口,不會過硬或過軟,吃的時候有微微的黑椒辣味和青黃紅椒香,鹹度份量亦適中,本來我也挺愛吃

吃完小食拼盤,就到第二主角乾炒黑椒牛肉意粉,一送到枱上已傳來陣陣黑椒香味,色澤亦相當吸引,意粉炒得彈牙有咬口,不會過硬或過軟,吃的時候有微微的黑椒辣味和青黃紅椒香,鹹度份量亦適中,本來我也挺愛吃辣,如果黑椒份量再加多一點就更出色,牛肉口感軟熟入味,不錯喔

另外散點新加坡雞飯,雞肉斬件整齊放在油飯旁邊,配了三款醬汁,分別是黑醬油、酸辣醬和薑蓉,雞肉嫩滑又不太油膩,雞肉連皮既肥瘦適中,而且無骨,點醬汁吃加倍滋味,油飯味道略淡,如果油份多一點,味道更濃郁入味肯定整盤吃光

散點小食青檸香茅燒雞全翼,燒得外皮香脆,加點青檸汁味道酸酸的,清新開胃

吃到尾聲怎少了甜品,我們點了黑森林蛋糕一齊分享,碟子上撒了可愛小女孩可可粉的公仔圖案作伴碟裝飾,黑森林蛋糕吃起來不太甜,濃郁的朱古力香,口感有層次,中間夾雜莓醬、朱古力慕絲、朱古力碎和忌廉,像小時候吃的味道,有種懷念的味道。

吃完整個晚餐加甜品之後,餐飲點了熱洋甘菊清新一快,解去飽肚感

整體而言,環境帶著簡約的童話感覺,價格挺合理,味道也不錯,店內還有售賣精品區,有好多不同的創意可愛精品選購,是家有心思的家庭餐廳
2017-11-23 169 瀏覽
放假同家人去黃埔玩,順便再會小朋友最愛的滿屋! 我必叫的鮮茄焗豬扒飯,豬排夠晒厚身又多汁!好多鮮蕃茄的用心製作,好食!炸雞排飯第一次試,雞排炸得好脆好香口,而且量份好多!不會太油膩,值得一試!仲有兩個小食,甜酸菜我比較欣賞!小B飛機餐!小朋友一見到就不得了,搶!有粟米粒好甜,炸雞塊好多汁又不油,忌廉意粉出乎意料地好食,又彈牙,小朋友食光光了!雞肉串燒三大串,肉質ok, 醬汁好味!開心果紅桑子蛋糕 - 好好食!必推!朱古力忌廉 - 幾好飲,唔會太甜!
放假同家人去黃埔玩,順便再會小朋友最愛的滿屋!

雞肉串燒三大串,肉質ok, 醬汁好味!

開心果紅桑子蛋糕 - 好好食!必推!

朱古力忌廉 - 幾好飲,唔會太甜!
2017-11-20 1212 瀏覽
食過鑽石山分店,感覺不錯,食物水準正常,價錢相宜。同朋友係黃埔簡簡單單食個lunch,朋友想食海南雞飯,就揀左full house。黃埔店係自助形式,先行入座,揀好食物再出去購買。想讚一讚店舖嘅餐牌設計,簡潔易睇,食物相吸引。有飯腳嘅好處就係可以試多啲小食。炸薯條($28)看似同東南亞野食格格不入,但我地突然口痕想食,亦都好彩有叫到呢個意外驚喜。新鮮炸起嘅薯條熱辣辣,食唔停口。大大份,再點上蛋黃醬,即刻想黎一杯啤酒。東南亞風味拼盤($58),有蔗蝦、魚餅同金絲蝦卷,各三件,都幾抵食。魚餅重香茅味,點上泰式辣醬十分惹味。金絲蝦卷香脆可口,大人小朋友都中意食。蔗蝦相對比下去,蝦肉未夠彈牙,若更新鮮會更好。朋友點嘅海南雞飯($68),比想像中好味,雞肉嫩滑,點上薑蓉、醬汁,再配上黃油飯,又幾惹味。黃油飯略為鬆散,但無損味道。我點左鮮茄焗厚切豬扒飯($72),賣相同某連鎖快餐店十分相似,個人更加喜歡呢個味道。鋪面嘅芝士,同蕃茄醬配搭恰到好處,帶出香味又唔怕飽滯。蕃醬味相對清新,無咁膏狀,撈埋炒飯底食特別惹味。厚切豬扒的確大大塊,味道不俗。呢個價錢係黃埔區食到呢個質素嘅東南亞食品,都幾合理抵食。

炸薯條

東南亞風味拼盤($58),有蔗蝦魚餅金絲蝦卷,各三件,都幾抵食。魚餅重香茅味,點上泰式辣醬十分惹味。金絲蝦卷香脆可口,大人小朋友都中意食。蔗蝦相對比下去,蝦肉未夠彈牙,若更新鮮會更好。

海南雞飯
海南雞飯

鮮茄焗厚切豬扒飯

呢個價錢係黃埔區食到呢個質素嘅東南亞食品,都幾合理抵食。除左連續快餐店,同動輒上數百元嘅高級餐廳,又提供另類中價選擇。餐廳仲有好多小玩意、兒童餐,什至雞蛋仔等,一家大細黎食,小朋友應該都幾開心。

炸薯條
鮮茄焗厚切豬扒飯
2017-11-19 132 瀏覽
平時多數喺油尖旺地區四處覓食,鐘意捐窿捐啦搵一啲比較抵食嘅餐廳,而近期黃埔站一出令到附近嘅餐廳愈來愈多,所以今次就約了朋友一齊去黃埔食好西。今次去呢間餐廳除咗有嘢食之外原來仲擺放咗好多不同精品,點完餐之後去睇吓都唔錯。餐牌方面都有好多不同菜式選擇,特別東南亞嘅菜式選擇都非常之多。東南亞風味拼盤拼盤上枱時都熱辣辣,當中包括有蓆蝦、魚餅、炸蝦,非常豐富。個人都鍾意佢個拼盤,特別魚餅帶有丁點檸檬葉味,食嘅時候更加清新。新加坡雞飯賣相精緻,而且雞嘅份量都幾多,加埋油飯份量都幾夠,而佢個雞肉亦相當嫩滑,加埋薑蓉、甜豉油真係回味無窮。洋甘菊花茶洋甘菊味道濃郁清新,依家天氣凍凍地飲一個熱嘅花茶真係恰到好處。除此之外,佢哋更設有自助區方便客人自己浸水,以及攞不同嘅醬料。

東南亞風味拼盤
拼盤上枱時都熱辣辣,當中包括有蓆蝦、魚餅、炸蝦,非常豐富。

洋甘菊花茶

2017-11-17 1040 瀏覽
A姐:考下你,如果我係一封信,咁你係咩?M佬:(又痴咗邊條筋?)我知道啦,你是一封信,我是郵差吖嘛。A姐:好醒目喎!下一題,我係智恩,咁你係邊個?M佬:Um......A姐:唔知呢?係李英宰呀!M佬:乜水?A姐:有無搞錯,浪漫滿屋嘅男女主角呀,宋慧喬同Rain呀!下,我又會知啦!不過放工唔洗諗公司嘢,同A姐講下呢啲無聊嘢,都幾浪漫吖。今晚一於去黃埔滿屋廚房Fullhouse Kitchen食飯,嚟個真•浪漫滿屋。東南亞風味拼盤小食拼盤有越南蔗蝦、泰國辣魚餅同金絲蝦卷,各三件。蔗蝦彈牙; 金絲蝦卷由條條薯仔包住,賣相好吸引,外脆內軟; 魚餅香草味濃。黑松露野菌墨西哥餡餅餡餅炸到十分香脆,裏面包住黑松露野菌,多到就快跌晒出嚟,口感豐富,記住趁熱食。新加坡雞飯雞件去晒骨,唔洗煩,用咗多種香料浸煮,肉質嫩滑,記住點埋秘製醬汁,吊埋啲鮮味。另一亮點就係雞湯油飯,入口甘香軟綿,正。滿屋招牌喇沙一嚟到,就聞到陣陣椰香。第一時間,當然係試下嗰喇沙湯底先,質地厚身,入口香濃,蝦味濃郁,味道層次分明。青口鮮蝦爽口,魚蛋彈牙,最正係豆腐卜同米粉,吸晒啲喇沙湯,真係Perfect match。洛神花茶食完咁多
A姐:考下你,如果我係一封信,咁你係咩?
A姐:好醒目喎!下一題,我係智恩,咁你係邊個?
M佬:Um......
A姐:唔知呢?係李英宰呀!
M佬:乜水?
A姐:有無搞錯,浪漫滿屋嘅男女主角呀,宋慧喬同Rain呀!

洛神花茶
食完咁多嘢,最啱飲杯洛神花茶,幫助消化。

2017-11-16
2017-11-03 150 瀏覽
以前中學嘅時候,成日都會嚟紅磡因為有位好朋友住喺呢度,但開始返工後,就好少再黎紅磡今次咁岩黎搵下佢,就順便食埋晚飯先走餐廳門面有一邊係賣緊精品,但原來另一邊係餐廳有西式、東南亞菜式等選擇,而且兩人晚餐都只係二百蚊左右有齊沙律、主菜、飲品同埋甜品,真係相當化算,所以就唔哂時間再搵其他餐廳煙三文魚凱撒沙律 除左沙律菜、有脆脆多士、蛋、同埋花花煙三文魚沙律菜好新鮮,顏色好睇,仲好爽脆黑松露餐湯質感相對冇咁稠,飲成碗都唔會好濟馬來巴生肉骨茶配飯 食咗咁大碗沙律同飲咗咁大碗湯,其實已經有三成飽 好彩主菜夠吸引,肉骨茶係新加坡名菜,肉骨有四大條 種肉質唔似煲咗好耐嘅肉,反而有少少似炆煮過 ,偏向軟稔,仲有豬軟骨位置而當中肉骨茶嘅精粹就係個湯, 中藥味好足夠, 但唔算太濃,應該人人都接受到而且喺呢一個微涼嘅天氣,飲完個人仲會暖笠笠東南亞風味拼盤越南蔗蝦 泰國辣魚餅  金絲蝦卷越南蔗蝦都係第一次食, 將打好咗嘅蝦肉捲上蔗上蝦肉質感係無蝦餅咁彈牙,但蝦味都突出而碌蔗雖然炸過,但係仲有蔗汁架呢3樣小食中,最喜歡嘅就係金絲蝦卷,全面比炸香咗嘅幼薯包圍,賣相已經好金黃、精細同入面既蝦餅做成2款口感,好特別又香
以前中學嘅時候,成日都會嚟紅磡
因為有位好朋友住喺呢度,但開始返工後,就好少再黎紅磡
今次咁岩黎搵下佢,就順便食埋晚飯先走

餐廳門面有一邊係賣緊精品,但原來另一邊係餐廳
有西式、東南亞菜式等選擇,而且兩人晚餐都只係二百蚊左右

煙三文魚凱撒沙律

除左沙律菜、有脆脆多士、蛋、同埋花花煙三文魚
沙律菜好新鮮,顏色好睇,仲好爽脆

黑松露餐湯質感相對冇咁稠,飲成碗都唔會好濟
馬來巴生肉骨茶配飯
食咗咁大碗沙律同飲咗咁大碗湯,其實已經有三成飽
好彩主菜夠吸引,肉骨茶係新加坡名菜,肉骨有四大條
而且喺呢一個微涼嘅天氣,飲完個人仲會暖笠笠

越南蔗蝦 泰國辣魚餅  金絲蝦卷
越南蔗蝦都係第一次食, 將打好咗嘅蝦肉捲上蔗上
蝦肉質感係無蝦餅咁彈牙,但蝦味都突出
而碌蔗雖然炸過,但係仲有蔗汁架
同入面既蝦餅做成2款口感,好特別又香口

其實呢個餐真係好抵食,除咗飲品仲有埋甜品
係收銀處隔離有個玻璃櫃,display出是日甜點
甜品既賣相同出面賣緊四、五十蚊嘅甜品係完全無分別,都係超級靚
我哋就揀咗香蕉同埋咖啡味道
上盤時更加用可可粉灑出CUTE CUTE既公仔,如果係同情侶一齊食就真係好浪漫
自從地鐵開通咗黃埔站變得交通方便,平時去開都要轉車才去到,而家就梗係方便同埋時間都又快咗,呢區有咁多人住自然就會想到有冇好嘢食,差不多行每一條街都會見有食肆存在真係夠晒方便,隨隨便便都可以食到一餐美食,而且都有不同國家風味選擇,適合各國不同人士口味,今次就同朋友去咗間食星馬菜食肆品嚐一下,當然知道佢呢度有精美糕點同小食吃呢度除咗食之外,仲有其他日用精品擺設飾物買,再來就開始品嚐是日美食,先來係凱撒沙律再加脆香豬排,綠油油羅馬生菜配脆煙肉碎,巴拿馬芝士,烚蛋,脆包粒同凱撒沙律汁,入囗清新開胃,加上豬排外面香脆內裏鬆軟,真係一個唔錯配搭又可以一啖肉一啖菜到另一款係青檸香茅燒雞全翼,未食已聞到一陣香茅味,雞全翼燒至金黃色,食之前一定要唧的青檸汁係面層,食落特別滋味食咗一輪小食到要點番杯特色飲品飲吓先,富士蘋果百爵茶,純天然製作入口原汁原味之餘仲係無加糖,飲得健康到主菜分別點咗新加坡雞飯同滿屋·全日早餐,先食新加坡雞飯,用咗多種香料浸煮雞肉,雞皮光凙滑溜肉質香嫩,點埋醬汁更提升味道,再配雞湯油飯,飯粒吸收咗雞湯嘅精華入口香甜軟綿,輪到全日早餐,有豬肉腸,煙肉香脆,炒滑蛋香嫩,焗豆,烤蕃茄,炒蘑

到主菜分別點咗新加坡雞飯同滿屋·全日早餐,先食新加坡雞飯,用咗多種香料浸煮雞肉,雞皮光凙滑溜肉質香嫩,點埋醬汁更提升味道,再配雞湯油飯,飯粒吸收咗雞湯嘅精華入口香甜軟綿,輪到全日早餐,有豬肉腸,煙肉香脆,炒滑蛋香嫩,焗豆,烤蕃茄,炒蘑菇,多士鬆脆同沙律。雖然菜式簡單但已食到不同種類囗味,食得比較豐富

輪到甜品出埸點咗藍莓芝士餅,芝士餅面已鋪滿香甜藍莓醬,輕輕切開一小件入口已食到超濃郁芝士,係口腔慢慢溶化夠滋味,而另一款抹茶紅豆千層蛋糕,一樣咁好味,內裏鬆軟香滑,抹茶嘅香濃紅豆粒清甜,真係唔錯配搭,除咗蛋糕好味外仲有一様必食就係即叫即做雞蛋仔有多口味選擇之餘,入口外脆內軟超好食

係不知不覺又品嚐一餐美味晚餐

• 新加坡雞飯
  • 凱撒沙律
  • 藍莓芝士餅
  • 雞蛋仔
2017-10-25 157 瀏覽
今天和朋友到紅磡黃埔購物去到時尚坊地舖, 看到一間餐廳叫 “Fullhouse Kitchen”便聯想到東莞之 “滿屋主題餐廳”和龍鳳山莊之 “Fullhouse樂園”是否同一集團, 於是走進去用餐看過究竟。我們點了2人晚餐頭盆: 選了煙三文魚凱撒沙律放了很多我喜歡的細細粒香脆多士很香口呢 !是日餐湯: 磨菇餐湯中加了酸忌廉調製帶有少少酸味。主菜: 選了新加坡雞絲喇沙湯粉, 喇沙味沒有那麼濃感令人開胃。馬來巴生肉骨茶配飯, 肉骨茶配料加了油條及東菇, 沒有很重的藥材味, 平時在香港吃的很少這個配搭有很有創意。甜品: 選了特濃朱古力糕, 朱古力濃郁。 流心紅桑子開心果餅, 咬開會有紅桑子流出。蛋糕碟里噴上的很卡通的公仔人物和Fullhouse樂園里的人物是一樣的可愛。飲品: 石榴青瓜賓治, 很清的青瓜味; 滿屋薄荷朱古力, 加上薄荷及忌廉, 減低了朱古力的甜味。

我們點了2人晚餐
是日餐湯: 磨菇餐湯中加了酸忌廉調製帶有少少酸味。

2017-10-23 143 瀏覽
阿sir 行咇😁,收到call 枱通知📡,係呢到有間超抵食嘅餐廳😍,所以入去填飽肚中嘅空虛!餐廳位置係時尚坊外面,完全唔難搵,而店內就有個位置賣啲木製雕刻製品,而座下後望完餐牌後,要到售票處落單等待,而落單位置就有個蛋糕櫃,今晚可能夜了,所以甜品選擇不多!餐牌選擇多,又有套餐,雖然套餐較抵吃,但今晚想吃個鮮茄焗厚切豬扒飯,而餐前就食得健康點了個凱撒沙律$38加配煙三文魚$15,個沙律分量十個,有生菜、烚蛋,煙肉碎、脆包粒、芝士同埋個沙律汁,其實餐前食素更加健康!另加多份青檸香芧燒雞全翼(2件)$28,全翼加埋呢個價錢,出面一定唔得啦!雞翼燒得香口美味!而個鮮茄焗厚切豬扒飯$72,大大碟,上面鋪滿了鮮茄汁,而個飯就係炒飯底,飯身軟熟,重點係塊厚切豬扒,大大塊放在飯上,切開見到超厚身,啖啖肉,個飯混埋鮮茄汁一齊入口,真係吃得飽!飯後嘆杯冰凍嘅榴槤咖啡$20,榴槤味道香濃,但唔會太甜,追求健康但又想品嘗榴槤嘅另一選擇!最後追加了軟心朱古力雞蛋仔$20,一會兒,香噴噴嘅軟心朱古力雞蛋仔就出現在眼前,重要係個雞蛋仔上有啲好得意啲公仔,雞蛋仔非常香脆,入口時雞蛋仔個心重有濃郁嘅朱古力味!個價錢相比

個價錢相比附近位置嘅食店便宜,而食物質素亦用料十足,又唔使加一,確實係一個開飯好地方!
2017-10-22 309 瀏覽
自從地鐵開通左之後,黃埔真係多咗好多嘢食,好似我放咗工都會過黃埔食完飯先搭地鐵返屋企。最近就發掘左一間新野,價錢唔貴,嘢食又唔錯,坐得又舒服坐低考慮完食乜嘢之後,要自己行去counter買,店員之後會送上枱。適逢就快Halloween,我哋都叫咗個套餐再散叫小食。第一眼見到就好想試呢個新加坡肉骨茶,藥材味唔太濃,排骨好淋夠晒入味,仲有脆卜卜嘅油炸鬼,配白飯一流。第二個充滿馬來西亞風味嘅就係炸雞排椰漿飯。雞扒炸到皮脆肉嫩,最特別就係個飯有椰香味,食落好開胃東南亞風味拼盤,細細件份量唔會太大,我覺得最好食係蔗蝦除咗嘢食飲品都有東南亞feel,龍眼冰夠滋潤。又唔會太甜仲叫咗個外型好cute, 味道好正嘅蛋撻,食完老公唔記得攞返個膠兜真係唔環保Halloween 餐個甜品確實幾有氣氛,特濃朱古力 tart 勁正, 士多啤梨慕士 yummy就算普通一件青檸蛋糕,賣相擺碟都好靚,下次 tea time 一於再嚟仲有好多特別嘅精品賣,啱晒 shopping 精的我。

最近就發掘左一間新野,價錢唔貴,嘢食又唔錯,坐得又舒服

東南亞風味拼盤,細細件份量唔會太大,我覺得最好食係蔗蝦

除咗嘢食飲品都有東南亞feel,龍眼冰夠滋潤。又唔會太甜

仲有好多特別嘅精品賣,啱晒 shopping 精的我。

2017-10-21 126 瀏覽
朋友說Fullhouse Kitchen在紅磡有分店,今天終於有機會約他們一起來,有東南亞風味菜和甜品吃。如果你喜歡Fullhouse World 卡通人物之產品都可以在這裡挑選。 這裡是看完餐牌後到購買部下單的, 點了娘惹咖哩雞薄餅, 東南亞風味拼盤, 沙爹雞肉, 新加坡雞飯, 滿屋薄荷朱古力, 龍眼冰, 特濃朱古力糕, 流心紅桑子開心果餅, 藍莓芝士餅, 棒子咖啡蛋糕.....嘩好似很多食物, 但價格很大眾化。新加坡雞飯(油飯), 飯不會太油且很香口, 雞肉比較實但吃下去的味道可接受。 肉骨茶的味道不會太濃應該很適合兒童的口味。 餡餅里面包滿了黑松露野菌, 外面脆口, 吃下感覺很滿足。沙爹雞肉, 雞肉帶有少少香茅味, 點上地道沙爹醬, 很有東南亞風味。東南亞風味拼盤香脆可口, 正。 最驚喜是每款蛋糕碟上的都噴了不同的可愛卡通公仔, 清蘋果慕絲蛋糕, 吃下有一種清甜的感覺, 很清新。棒子咖啡蛋糕, 有很香濃的咖啡味是一流。蕉糖燉蛋, 面頭的蕉糖很甜脆, 燉蛋滑到似加了忌廉。

2017-10-17 120 瀏覽
HAPPY FRIDAY 去黃埔玩, 見到呢到都有滿屋分店就入去食飯, 裝修比較簡約, 而且係半自助式的, 其實幾舒服!DINNER SET & 散叫食物都價錢相宜, 岩晒我! 牛肝菌燒汁焗牛肉飯 $68: 份量好多! 有超多的牛肝菌, 濃濃的牛肝菌味道, 好香啊! 牛肉又嫩滑, 你有誠意之作!我個人比較鐘意軟身的飯, 呢個飯比較偏有口感的, 比較適合家人~鮮茄焗厚切豬排飯 $72: 是非一 般的豬排飯! 呢個有成1.5CM厚度的豬排好嫩滑, 沒有多餘的筋位!寬度有圖可睇~多到食唔晒!茄汁調味適中!! 抵食!東南亞風味拼盤 $58: 共有三款小食, 每款三件。泰式魚餅都估佢唔到幾辣, 味道好濃, 又彈牙。金絲蝦卷外脆內脆, 因為蝦都好新鮮爽脆! 越南蔗蝦的蝦好甜, 點泰式酸辣醬好惹味!意大利芝士餅 $28: 呢個裝飾已勝過一切, 賣相吸引, 內在也好味! 咖啡味好濃, 芝士餅不會太甜!粟子蛋糕$28 : 靚到我都哇左聲~粟子蓉白滑, 好食!
DINNER SET & 散叫食物都價錢相宜, 岩晒我!

粟子蛋糕$28 : 靚到我都哇左聲~粟子蓉白滑, 好食!
2017-10-13
2017-10-08 159 瀏覽
同Fd行完街,見到呢間 Fullhouse Kitchen 好似吾錯,就入去食Dinner。凱撒沙律加脆香雞扒,沙律新鮮,有D果乾,脆脆,陪上沙律汁同半熟雞蛋,惹味得黎,好有口感。雞扒特別好食,十分香口,外脆內軟,肉汁鮮甜。又吾算貴,好值得大家一試。東南亞風味拼盤,入面有泰式魚餅,越南蔗蝦同金絲蝦卷,我最中意係金絲蝦卷,被一絲絲炸過既薯仔包住,好有層次感,如果有小朋友,一定好中意食。沙爹雞肉(6串)不得不講佢D花生沙爹醬真係好惹味,甜甜辣辣,可能加左花生,食落特別香,配上燒雞肉,真係一流。招牌喇沙,入面有豆腐卜,魚蛋,魚角,青口,半熟雞蛋。湯汁鮮味濃濃,而且仲一D都吾辣,整體偏甜,吾食得辣既朋友仔可以試下,幾有特式。越式蕃茄燴牛尾配飯,味道濃郁,有香濃既牛味,同蕃茄,紅蘿蔔真係好夾,送飯一流,有好多汁。黎到呢度梗係試下佢特飲,今次我地叫左護膚天使,有菠蘿,雪梨,檸檬,酸酸甜甜好開胃,而且係香港新鮮製造,好值得支持。

沙爹雞肉

越式蕃茄燴牛尾配飯

護膚天使
2017-10-07
沙爹雞肉
越式蕃茄燴牛尾配飯
護膚天使
2017-09-23 545 瀏覽
今晚約咗朋友喺黃埔嘉禾睇戲,睇完戲梗係要搵地方食飯啦。黃埔出名多嘢食但邊間好食就真係唔知。行吓行吓發現呢間餐廳好得意,唔知以為係賣精品的店舖,仔細一看原來仲有月餅賣添,見到啲座位好似幾舒服就決定入去試試我地6:30黎到唔算多人,餐廳內光猛最適合約三五知己食野傾喝。店舖主打東南亞美食,但都有西式小食雪櫃內有多款甜品蛋糕及健康果汁,可以跟餐點的沙律有雞蛋同埋麵包糠原本有煙肉粒,但朋友就對煙肉有敏感所以點菜前叫佢唔好落,幾好喎清清地,沙律醬呢味菜算係全餐飯最美味嘅一餐有炸魚餅、蔗蝦同金絲蝦卷炸得好靚,食落夠juicy,尤其金絲蝦卷好考功夫喎好大碗呀最重要係足料兩個人食一定夠。內有鮮蝦、青口、豆腐卜、魚蛋、魚片頭,不過湯底濃味D就perfect有驚喜喎,食落有口感,煙煙韌韌不過就辣左D,如果餐牌有隻紅辣椒仔顯示為辣的話就更加好十分推介一見到就知係用新鮮油炸,黎到嘅時候仲好熱辣辣,好香脆仲叫左兩款醬-黃色是甜介辣,白色是蛋黃醬兩款都好掂,超左: 青瓜青檸梳打 右: 石榴青瓜賓治兩款飲品都好出色,唔會太甜真係有青瓜味喎總結: 比較適合想輕食嘅朋友,三五知己叫杯飲品小食都係唔錯嘅選擇
雪櫃內有多款甜品蛋糕及健康果汁,可以跟餐點的
沙律
呢味菜算係全餐飯最美味嘅一餐
有炸魚餅、蔗蝦同金絲蝦卷
炸得好靚,食落夠juicy,尤其金絲蝦卷好考功夫喎
好大碗呀
最重要係足料
檳城鑊仔炒貴叼
有驚喜喎,食落有口感,煙煙韌韌
不過就辣左D,如果餐牌有隻紅辣椒仔顯示為辣的話就更加好
薯條
十分推介
一見到就知係用新鮮油炸,黎到嘅時候仲好熱辣辣,好香脆
仲叫左兩款醬-黃色是甜介辣,白色是蛋黃醬
兩款都好掂,超
左: 青瓜青檸梳打 右: 石榴青瓜賓治
兩款飲品都好出色,唔會太甜真係有青瓜味喎

2017-09-22
沙律
檳城鑊仔炒貴叼
薯條
紅磡黃埔區一帶真係越黎越多野食..昨天就來到這間fullhouse kitchen之前在尖沙咀就見過了,一直想試又沒試於是今天決定嘗嘗看門面明亮,乾淨而且感覺舒服,但其他的.. 可謂一文不值首先是服務,我坐下去,是完全沒人serve我的。而當時只有我一枱客人,員工見我未揀好仍然自顧自己的忘我聊天,聊天不是重點,重點是聲浪,聊得超級大聲的,好像無視我存在一樣。而且當我問及餐牌內那個醬料是什麼味道的時候,員工也不知道。而她當場就在我面前大嗌到收銀服務台的男生,是大嗌。感覺有點破壞了餐廳的那個舒適的氣氛。服務也就算了,畢竟也沒收取加一服務費,不能期望過好。但食物真的是很真心的失望76元這這個價錢在紅磡區算是合理,但性價比是偏低的..先來的是意粉,算是整個餐中最正常的一碟。意粉硬度適中,忌廉磨菇汁也濃郁。吃下去是不錯吃的,算是絕佳。接著到的是簿荷朱古力,我只喝到糖水般的飲料,沒薄荷味可言,連朱古力味也欠奉。喝了朱古力後才到的磨菇湯,全場失望之最,湯是冷的,完全沒有熱,連溫暖都談不上。水跟磨菇是分離的:( 一啖之後我已放棄最後出場的是加了3元換購的蒜蓉包,味道正常合理,而且如收銀姐姐說是剛出爐的
紅磡黃埔區一帶真係越黎越多野食..
昨天就來到這間fullhouse kitchen
之前在尖沙咀就見過了,一直想試又沒試
於是今天決定嘗嘗看
門面明亮,乾淨而且感覺舒服,
但其他的.. 可謂一文不值

首先是服務,
我坐下去,是完全沒人serve我的。
而當時只有我一枱客人,員工見我未揀好

76元這這個價錢在紅磡區算是合理,但性價比是偏低的..
最後出場的是加了3元換購的蒜蓉包,味道正常合理,而且如收銀姐姐說是剛出爐的,因為是熱的,感覺不錯,但很可惜的是.. 那個包燒焦的地方不少,吃下口有點焦焦的味道,影響了口感

總括來說,無 下 次 !!