2016-05-21 1495 瀏覽
每次嚟呢間满粥店我都必揀炸油條腸粉,腸粉外表洁白無瑕,食起黎特別嫩滑软糯,炸油條係金黄色,咬落去外邊好脆里面又好松軟,腸粉同油條拼埋一起再蘸啲清甜醬汁脆香可口,酱汁啲香甜全入味到油條同腸粉裡面味道恰到好處。
2016-03-16 1296 瀏覽
呢個下午茶時間唔知食咩好, 就求其叫左個炸兩腸粉皮厚薄適中,入面都少少脆又軟軟地, 好好味估唔到份量都幾大, 一碟炸兩做下午茶已經夠哂 ($15), 叫多杯豆漿都係$6, 呢個下午茶真係抵
呢個下午茶時間唔知食咩好, 就求其叫左個炸兩
腸粉皮厚薄適中,入面都少少脆又軟軟地, 好好味

估唔到份量都幾大, 一碟炸兩做下午茶已經夠哂
($15), 叫多杯豆漿都係$6, 呢個下午茶真係抵

2016-03-10
2016-03-12 904 瀏覽
最近腸胃麻麻地,決定食清淡些,要清淡又好食,就想起這間滿粥這店會每星期有一日免費派粥給老人家,相當有愛心最後點了皮蛋瘦肉粥($20),炸兩($15)加一杯豆漿($6)瘦肉新鮮,皮蛋好味,粥濃度中,不會稀炸兩粉皮不太厚,不過略為腍了些豆漿也不錯,幾好飲。
最近腸胃麻麻地,決定食清淡些,要清淡又好食,就想起這間滿粥

這店會每星期有一日免費派粥給老人家,相當有愛心
瘦肉新鮮,皮蛋好味,粥濃度中,不會稀

炸兩粉皮不太厚,不過略為腍了些

豆漿也不錯,幾好飲。

2016-02-26
  • 皮蛋瘦肉粥
2015-09-17 1044 瀏覽
今天下午與男友運動完,大家也沒什麼胃口吃太多,娜娜記得有個荃灣朋友推介過這間粥店,便前來一試!店舖乾淨企理,以小店來說座位也算不太逼gip。這裡有多種粥款,男友二話不說選了個生滾鮮牛粥,另加皮蛋($3)。男友說:牛肉新鮮、好好食!哈哈,簡單幾隻字便評論完畢!餐牌上其中有一類是特價粥,而且還有七款可選!娜娜選了個菜乾豬骨粥 ($19),除了菜乾還有少許肉在內,味道也不錯!雖然口裡說著想吃清淡點,但眼見有多種食物選擇,娜娜也就情不自禁再選了兩款「小食」!上圖是XO醬炒米,雖然料不多,但眼見XO醬是有的,對比價錢份量也是OK啦,而且香味撲鼻喔!最後還有一碟蝦米炸兩腸,蝦米香、炸兩也算脆口,也是推介大家要試喔!整體來說,味道好,價錢平,好食!抵食!

生滾鮮牛粥加皮蛋
XO醬炒米
蝦米炸兩腸
整體來說,味道好,價錢平,好食!抵食!
2015-09-16
生滾鮮牛粥加皮蛋
蝦米炸兩腸
2015-07-22 951 瀏覽
有次聽到面書有一側報導 話荃灣有間粥店會每星期有一日會派免費粥俾老人家聽到都好感動因為呢幾年荃灣區好多舖頭(食店)睇見 3 個月就執粒 , 我諗呢幾年租金真係升到好難做生意 ,但係都有店舖 無私奉獻 真係出自愛心幫助人 .去到門口落地玻璃門 就入去啦 今日咁熱都驚食粥熱辣辣架喇好在超大冷氣  咁座底就叫野食啦 , 叫左 菜干豬骨粥 , 碎牛粥 , 指定既 抄米粉 , 油炸鬼 , 叉燒腸 .全部都好好食 -- 菜干豬骨粥 超多料無渣流灘 , 係抄米粉 10 蚊 比較細碟 算啦當幫人賺錢 ,叉燒腸 有 3 條 好味
聽到都好感動
但係都有店舖 無私奉獻 真係出自愛心幫助人 .
去到門口落地玻璃門 就入去啦 今日咁熱都驚食粥熱辣辣架喇
2015-07-04 927 瀏覽
有時候不想吃得太多,又或者是吃得清清地的,都會吃番一碗粥的。今日卻突如期來又想吃番碗粥,可以清清腸胃吧。在荃灣找到這間滿粥,正正好讓在下不用吃得太過膩。當進入餐廳。與傳統的粥店有所不同,至少起碼新穎一點,而且格局有點像茶記的。而當中牆上的黃色招紙,是說明每逄星期三上午刈時半會贈一百碗粥給長者的,說是回饋社會,實是有心,不過不知道會推行多久。從餐牌中得知,這粥店也有招牌粥品,這實是少見的,研究一下,便決定點來一個招牌粥吧。窩蛋鮮牛粥。是在下甚少吃過的的粥,粥上的窩蛋沉在粥底,四周的蛋蛋白已被熱辣辣的粥燙至全熟,至於蛋黃卻依然留著蛋汁,而鮮牛肉卻一塊一塊的在粥裡面。吃起來粥有點綿的,鮮牛肉也是頗嫰的,不靭也不嚡。炸兩是配粥的其中一款食物,腸粉包著油條,滑而香脆,加上各款醬料,使炸兩的味道變得五花入門,實是不錯的配搭。來一杯豆漿,可使吃過粥後降一降溫,可是豆漿只有微微的豆香,多一點豆香就好了。經過這次吃粥經驗,與傳統的粥店實是有點差距,至少有著茶記的睇面吧。

2015-05-24
2015-05-18 698 瀏覽
這粥店的名字不用以食為主題的字,反而用滿足作為店名。除了因為收工想食粥,亦因為被他的店名所吸引。入到去,一如既往叫了我經常食的豬潤粥。粥非常綿,豬膶也不會滾得太熟。食完也不會因為味精而覺得口渴。服務員方面,態度非常友善有禮貌,望見他牆壁上的免費派粥活動海報,我打從心底上敬佩他。加油!及多謝你的非常好吃的粥及腸粉。👍😚
2015-05-17 511 瀏覽
無影到相,夜晚9點食 唔知道係咪太夜 粥太水. 不綿,希望會改善下,價錢合理 ,炸兩ok, 中間既油炸鬼脆身,但外皮腸粉包得唔夠完全,包得哂比較好,對粥失望。粥始終係重點...
對粥失望。粥始終係重點...
5 分鐘 (堂食)
2015-02-19 674 瀏覽
最近轉左份新工,公司位於荃灣這美食天堂,食肆選擇多到眼花撩亂,每日的早午晚三餐都豐富到不得了;聽講每個入職的同事都會中‘不瘦降’,但長此下去,除左‘不瘦’之外,我應該很大機會還會肥大幾個碼。近來每天早上都愛幫襯‘滿粥’這小店,尤其天寒地凍全身發冷之際,將一大碗熱騰騰的粥倒進胃裡,温暖幸福的感覺會由心裡頭慢慢滲至全身,實在令人非常感動。平日返工的早上我通常都非常趕忙,故只能外賣自取煮好的粥,試過‘皮蛋瘦肉粥’,‘南瓜肉碎粥’,‘菜亁豬骨粥’和‘艇仔粥’都相當不錯;難得今日有些餘閒時間,便決定坐進店内好好嘆番碗生滾粥。雖然只是一間小店,但店内座位尚算寬敞,而且窗明几淨十分乾淨企理。參詳餐牌一會後,我決定點粥品套餐,揀選了店員推介的豬潤肉片粥,另加熱奶茶。先來的是熱奶茶,茶味較濃但奶味不足,其苦澀味需要用頗多的糖分去掩蓋,並非我心目中的那杯奶茶;但對於我這個咖啡因重型上癮者來說,這杯奶茶都足夠令我精神一振。一大碗熱騰騰的生滾粥隨後送上,葱粒另放在湯匙上,更能保持葱粒的翠綠爽脆,值得一讚。先試一口粥底,眼見米飯粒粒都已煮成近糊狀,入口更是啖啖的綿滑甘香,絕對是火候十足之作。不過最令人喝采的必然
一大碗熱騰騰的生滾粥隨後送上,葱粒另放在湯匙上,更能保持葱粒的翠綠爽脆,值得一讚。先試一口粥底,眼見米飯粒粒都已煮成近糊狀,入口更是啖啖的綿滑甘香,絕對是火候十足之作。不過最令人喝采的必然是另一主角──豬潤,我都許久沒有食豬潤了,因為很害怕內臟那種,洗得不夠乾淨的臊羶味,幸好這裡的豬潤完全令我的憂慮一掃而空,味道不但豐膄可囗,亦毫無異味,而且灼得剛剛熟,厚厚的一大片質感仍保持著爽脆嫰滑,使人回味無窮
。粥内豬潤的份量也不少,起碼有五六片,一次過滿足哂我多年没嚐過豬潤的心癮。相比之下,另一配料肉片就顯得平平無奇了,味道可以也不算太靱,不知道還有哪一款配料,其美味程度能配得上‘我的最愛’──豬潤呢?
埋單時見到店內貼上一張‘有心人’的名單,贊助小店早上派發粥品給長者;有錢出錢,有力出力,讓這個寒冬增添一份暖暖的心意。
2014-12-08
$33 (早餐)
  • 豬潤粥
2014-10-06 951 瀏覽
小弟第一次同屋企人去食个早餐。行下行下见到间嘢几企里就入去嘞。跟住点咗黄沙润面,窝蛋牛肉粥,炸两,油唎酥等。超正啊。黄沙润唔「杰」,而且又大块,仲好鬼爽口添。窝蛋牛肉粥啲牛肉好蓉,且甜。

2014-05-18 1006 瀏覽
很罕有地,我去食粥。以前的店子,喜歡以乜乜記、物物記作店名。依家,愛玩食字,什麼知粥嚐樂、心粥館、好知粥,諸如此類,而我今晚吃了的,是滿粥。原來是開了近兩個月的新店子,若不是老豆講起,我就唔知。這裡除了粥品,還有飯吃的,不過難得一場來到,我還是吃粥好了。要了肉丸粥,粥底唔錯,反而肉丸的口感可以更好。試了細妹的一件黃沙潤,爽脆沒異味,同樣吃得過。追加一碟炸兩,腸粉皮唔算厚,只是油條稍為腍了。
很罕有地,我去食粥。

追加一碟炸兩,腸粉皮唔算厚,只是油條稍為腍了。
2014-05-16 921 瀏覽
見開了新粥店便來試試,這間店的粥配搭都算多,可加自選餸料,這還是第一次見,不過可給食客自由選配真是要一讚。今晚叫了豬紅艇仔粥及炸兩,粥綿,料夠。炸兩好味,油炸鬼夠脆,腸粉夠薄又滑。整體感覺好味,味道不太重,會再來光顧
2014-05-16
2014-05-03 1159 瀏覽
終於都嫁左了...搬離了風光不在的田灣...這天一家"三"口遠道而哩荃灣...好日唔出哩新界, 一出就落雹...呢咁hea...只好衝入最就近的食店~滿粥...店面很乾淨企理, 除左貴價連鎖店, 好少係粥店坐得咁舒適...再望望餐牌, 價錢比貴價連鎖店平一半...叫了:栗米肉丸粥- 粥底有綿又夠味又唔覺有味精, 平時在家又浸又煲半日都煲唔到這種質感...加左栗米份外清甜!!蝦米腸- 皮薄又夠滑,唔糊口!煎堆- 本身唔"好", 老公叫的, 佢話好味!埋單$50有找...真係平到無朋友...想起前幾天才在貴價連鎖店食碗粥都要$36...是荃灣區消費較便宜嗎?!?
終於都嫁左了...搬離了風光不在的田灣...
這天一家"三"口遠道而哩荃灣...
再望望餐牌, 價錢比貴價連鎖店平一半...
叫了:
蝦米腸- 皮薄又夠滑,唔糊口!
煎堆- 本身唔"好", 老公叫的, 佢話好味!
埋單$50有找...真係平到無朋友...
想起前幾天才在貴價連鎖店食碗粥都要$36...
是荃灣區消費較便宜嗎?!?

2014-03-30
2014-05-02 818 瀏覽
沙咀道新開粥鋪,叫左魚片朱紅粥,粽同炒面。粥舖最緊要個粥底, 食得出有用心做,夠綿。d 魚片同豬紅都新鮮,出品唔錯。個粽好足料, ,豬肉多, 份量大。d炒麵啱啱做好, 唔會太淋, 真係幾好食。好開心附近有新粥鋪, 平時食LUNCH 多一個選擇。埋單45 蚊食到好飽, 質素好,抵食
沙咀道新開粥鋪,叫左魚片朱紅粥,粽同炒面。

粥舖最緊要個粥底, 食得出有用心做,夠綿
。d 魚片同豬紅都新鮮,出品唔錯。

2014-04-29 873 瀏覽
食粥必選, 下次會再嚟我好耐都冇寫食評啦, 因為覺得周圍食嘢都差唔多, 但今次... ...估唔到食粥都可以滿足噚日約咗個朋友食下午茶, 因為佢唔想去餐廳所以試吓新開嘅粥鋪, 本來唔係冬天我對食粥就o麻o麻o地, 但偶然去食吓就冇所謂啦, 坐好之後我哋諗唔到食咩好, 唯有叫個靚仔伙計介紹介紹, 佢真係講咗好多款話係招牌嘅嘢食最後我哋order咗4樣嘢1. 黃沙豬潤粥 - 靚仔話黃沙潤係招牌之一, 而且出面好少食到, 又真係爽得嚟好有豬潤味...正2. 炸襾 - 內胞外軟, 個皮勁滑3. 鹹肉粽 - 粽一向係我'飛弗', 冇諗過仲好食過我亞媽自家制的, 糯米夠煙韌香滑又足餡料4. 牛脷酥 - 需然係普通嘢, 但都幾香脆, 唔錯食得咁滿足都唔過$60, 仲平過麥記下次會試其他推介
食粥必選, 下次會再嚟

最後我哋order咗4樣嘢

...正