2025-01-12 33 瀏覽
好耐之前試過《滿香濃》,佢地台式手工關廟麵同食材都係台灣直送到港,近日仲新推3款獨家秘製冬日藥膳養生台灣湯麵、湯品其中麻油雞湯麵,當中以慢燉形式烹調,令雞肉唔會好鞋口,而且湯底好重麻油、雞油、薑味,飲完成個身都暖曬另外湯品仲有四神湯選擇,入口好濃濃薏仁、蓮子、茯苓,係暖胃助眠好物之一依家於任何一間門市消費後,可免費獲贈精美卡片一張,收集滿四個顏色,除左有一幅具台南文化象徵畫作,仲可兌換當日精選小食

2025-01-10 52 瀏覽
同家人去尖沙咀星光行誠品書店睇下旅遊書籍時,感到有啲肚餓見到間簡約台式特色麵店,就去試下😅薑母鴨麵嘩竟然跟半隻鴨髀,每啖都好滿足,湯底配上薑片,暖胃又驅寒,湯底相信有唔同藥材使整碗麵更美味吸引。四神湯豬排骨、淮山、蓮子 &事實清甜,一會兒整碗湯連湯渣已俾K.O.🤭另外滷水亦十分出色,牛筋、牛腱煮得十分入味及熟腍😋另外湯麵+$2可購買一支冬瓜茶
薑母鴨麵
四神湯
另外滷水亦十分出色,牛筋、牛腱煮得十分入味及熟腍😋
另外湯麵+$2可購買一支冬瓜茶
2025-01-08 57 瀏覽
係誠品購物時,見有間滿香濃,主打台灣麵食同唔同款式嘅正宗地道小食,食材都是由台灣直送,真係唔使去台灣,都可以品嘗都夜市嘅味道。剛加推了藥膳養生湯跟湯麵,啱晒平時少湯水嘅我哋。小食點左牛𦟌牛筋,滷水好入味,牛筋軟淋,牛𦟌有咀嚼感。百頁豆腐,豆腐美味有彈性。麻油雞湯麵 (暖身養顏),雞肉滑嫩,有麻油的香味,湯味香濃,飲完成身都暖晒,啱晒呢個時候食用,幼身的麵條很爽滑。薑母鴨湯麵 (溫中散寒),台灣出名的美食之一,鴨肉熬煮夠晒火喉,肉質緊實,搭配老薑與多種藥材,湯味層次感豐富,有微微辛香,溫潤又不燥,確實啱晒我口味。台式酸辣湯,夠酸辣度剛好。豆乳味噌鰹魚蔬菜湯,夠晒健康。店內還有多款滷水小吃,有豬手、豬元蹄、豬腩、牛肚、豬耳同雞翼、豆腐同枝豆…,實有一款啱心水。限定集印活動及優惠,店主特別設計及推出「集印紀念明信卡片」,食客收集分色印章,創造獨一無二而具台南府城文化象徵特色的明信卡片!

小食點左牛𦟌牛筋,滷水好入味,牛筋軟淋,牛𦟌有咀嚼感。

百頁豆腐,豆腐美味有彈性。

台式酸辣湯,夠酸辣度剛好。
豆乳味噌鰹魚蔬菜湯,夠晒健康。

2025-01-04
由居港台灣人就誠意創辦 - 台式巷弄小食新店《滿香濃》將傳統的 #台南關廟涼麵 及 #滷水小吃帶黎香港. 所有食材都係來自台灣直送, 新鮮供應. 主打台式涼麵麵底係台南特產關廟麵. 由一家傳統老麵廠手工日曬精製, 過程需要約2天時間才能完成, 不含任何防腐劑, 有彈性但又不失純香的獨特口感. 古早味滷水腩肉, 係由20多種香料和調味料熬煮而成, 一定要試.呢排近立冬最需要就係進補, 滿香濃好貼心係12月起新推出3款獨家秘製冬日藥膳養生台灣湯麵及湯品! 配合現代健康理念, 減鹽減油, 真正做到美味+養生兼具👍🏻我哋試咗其中2款, 分別係麻油雞湯麵同四神湯. 麻油雞湯麵有濃郁麻油同老薑味道, 試一啖已經暖從心底來. 加埋彈牙的麵條, 又暖身又養顏又飽肚, 女仔一定要試下! 至於四神湯, 係由精選薏仁 + 蓮子 + 茯苓 + 山藥熬煮而成, 又濃郁又香甜又清爽, 爸爸話飲完好暖胃好舒服, 今晚一定可以瞓得非常之好!

2025-01-06 116 瀏覽
Fafafoodblog為食花太郎 🍴薑母鴨麵62 蚊🦆薑味香濃 超多薑 煲到好軟林 咬落帶d爽 個湯底吸哂薑味 鴨肉好彈牙入味 麵身好爽口 d湯汁俾d麵吸哂 正 🍴麻油雞麵62 蚊🐥麻油味香 雞湯味濃 雞肉好香滑 加埋爽口既麵同d辣椒油夠哂惹味 仲用左紅標米酒純米米酒 所以個湯底食落好暖身🍴四神湯38 蚊 紀子 時實 仲有豬骨 煲到好香豬肉味但又唔肥 湯底好香甜 正🍴經典台式酸辣湯28 蚊🌶️蘿蔔絲木耳絲好足料 湯底濃度適中辣度都一樣唔會蓋過其它甜酸味 🍴香糯軟嫩滷豬元蹄 32 蚊🐖🍴滷牛展28 蚊🐂元蹄同牛展配埋木耳 個滷水汁好香咸 加d醋同辣椒油都好味#薑母鴨 #麻油雞 #四神湯 #湯麵 #台灣菜 #牛展 #牛根 #豬蹄 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#滿香濃尖沙咀梳士巴利道星光行誠品生活 2 樓~~~~~~~~~~~~~~#fafafo
Fafafoodblog為食花太郎

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#滿香濃
尖沙咀梳士巴利道星光行誠品生活 2 樓
~~~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
====================
2025-01-06
2025-01-04 47 瀏覽
呢排飛得太多,真係攰到冇力氣煮飯,今日經過星光行見到呢間台式餐廳有得買外賣,就即刻買咗啲返屋企,wow!方便又好食!要左台灣經典冬季養生料理:薑母鴨面湯麵,真係有成隻鴨腿㗎,湯底亦都好濃味,食得出用咗老姜同埋多款唔同嘅藥材,好有層次感,啱晒我嘅口味,入面嘅薑片亦唔會太辣, 我都食咗幾塊。朋友就鍾意個酸辣湯,酸酸辣辣好開胃!另外一定要飲佢哋好出名嘅四神湯,直頭好飲到連湯渣都食晒!另外佢哋個滷味都好出色,我哋今次叫咗牛腱、牛筋同埋牛肚,全部都好入味,而且好腍身 ,yummy yummy!

#慶祝 凍冰冰嘅天氣 同 #聖誕🎄同Lisboy行完書店有啲攰🥰見到新開咗間暖心嘅湯麵🍜店,即刻坐低食暖笠笠Lunch先🤤呢間Pop-Up Store喺北角同金鐘有分店,話啲食材均自台灣直送,以台式古早方法秘製,聽完都食指大開!🍽️ 麻油雞湯麵 + 牛肚牛筋 + 酸辣湯新推出獨家秘製冬日藥膳養生台灣湯麵及湯品♨️我哋試咗招牌麻油雞湯麵,啲雞滑嫩多汁,融合香醇麻油與老薑的滋味,湯頭濃郁,飲完有一絲絲嘅暖意。而個麵條都好彈牙😋食完暖粒粒好脂肪滋補佳品。而滷水小食我哋就揀咗牛肚牛筋,夠晒入味,啲滷水味好出好有台灣嘅特色,湯品我哋就叫咗個酸辣湯酸酸辣辣好開胃!🍽️ 薑母鴨湯麵 + 滷水豬元蹄 + 四神湯薑母鴨湯麵燉咗好耐,啲鴨肉夠晒柔軟,溫暖驅寒,飲完成個身體暖晒,啲面煙煙韌韌好咬口,小食我哋就叫咗滷水豬圓蹄俾Lisboy😋啖啖肉食得好開心,湯品就叫咗出名嘅四神湯♨️清清地又可以驅寒,仲有好多排骨俾Lisboy食添🤤夠晒飽肚!🍽️ 一人套餐我地3個人叫咗兩餐,Lisba見到有個一人套餐好似又平又多野食揀🥰所以都叫左個唔辣台式涼麵,麵質煙煙韌韌好味道,小食叫咗香Q滷豬手😋真係好入味,仲叫咗杯黑糖冬瓜茶拎走

🍽️ 麻油雞湯麵 + 牛肚牛筋 + 酸辣湯

🍽️ 薑母鴨湯麵 + 滷水豬元蹄 + 四神湯

🍽️ 一人套餐
我地3個人叫咗兩餐,Lisba見到有個一人套餐好似又平又多野食揀🥰所以都叫左個唔辣台式涼麵,麵質煙煙韌韌好味道,小食叫咗香Q滷豬手😋真係好入味,仲叫咗杯黑糖冬瓜茶拎走,真係好有台式風味😋

新店開張,仲買兩張明信片俾Lisboy畫畫🎨依家湯麵+$2可購買一支冬瓜茶🤤抵!
2025-01-02 51 瀏覽
今晚突然間好想食台灣嘢,喺尖沙咀行吓誠品之後就見到有呢間台灣小食店,裝修都係簡潔式,呢度可以堂食亦都可以外賣。我要咗個一人餐嘅湯麵,包括麻油雞麵,另外要咗個麵豉湯,之後見到個涼麵都覺得好有興趣,就叫埋個麻醬涼麵,睇睇下見到仲有四神湯都一次過叫埋。呢度嘅百葉豆腐同埋豬元蹄滷味都超級出色。好欣賞呢度嘅麻雀兩面外賣盒係將所有嘅嘢都分開一格格,呢度返屋企將佢哋倒埋一齊一路就即刻食得,勁方便,店員亦都好細心咁樣問我哋會唔會係即刻返屋企度食,如果係可以幫我哋加熱埋啲滷味先,但係我哋都係明知自己係好夜先食晚餐,所以就自己返到屋企先加嘢,其實都好方便!我覺得呢度個百葉豆腐一定要叫,真係好入味,而且係硬豆腐嘅口感,完全係我鍾意嗰隻!

2025-01-01 63 瀏覽
❄️天氣涼左啲😌好想食熱辣辣嘅麵✅🐥麻油雞麵:之前係台北都食過😋好啱依家呢幾日涼番啲嘅天氣❄️麻油雞麵香氣十足✅燉煮嘅鷄肉好軟嫰❤️趁住熱辣辣呷一啖麻油湯😋飲完成個身都即刻暖曬呀😌補補身都唔錯👍🦆薑母鴨麵:第一次食薑母鴨麵🍜湯頭味道唔錯👅加埋鴨肉嘅濃郁香氣🔥鴨肉唔會乾柴💯口感豐富🤩喜歡呢💕🐂牛展牛筋:牛展牛筋份量平均⭕️牛展味道好惹味✅d牛筋超軟熟仲好入味添🉐🐽豬手:豬手煮得好林🐷最鍾意就係食佢嘅皮😍佢仲索晒d嘅醬汁😋好好味🤤大滿足呀🥳🥤凍頂烏龍:凍頂烏龍味道茶味道清香🌸有台灣古早味味道👅🍲味噌湯:超多料又大碗嘅味噌湯超有驚喜😋味道唔會好鹹✅天氣凍凍地❄️飲一碗就啱晒嚕🉐
❄️天氣涼左啲😌好想食熱辣辣嘅麵✅

🥤凍頂烏龍:凍頂烏龍味道茶味道清香🌸有台灣古早味味道👅

2024-12-31 43 瀏覽
今日去左尖沙咀星光行誠品書店行下,見到有間台式特色麵店,有張簡單長枱,我就坐低試下😅麻油雞麵$62(紅標米酒純米米酒)麻油香濃,雞肉嫩滑,湯底味濃,味道十分配合👍🏻進補養身,入口甘香暖胃。暖心冬日湯品$32經典台式酸辣湯,湯料十足,唔係湯咁簡單,可以叫羹🤭好好飲香糯軟嫩滷豬元蹄$32另外,他們小食的滷水亦十分出色,十分入味及熟腍😋底層仲有雲耳

麻油雞麵$62
(紅標米酒純米米酒)

暖心冬日湯品$32
經典台式酸辣湯,湯料十足,唔係湯咁簡單,可以叫羹🤭好好飲

香糯軟嫩滷豬元蹄$32
2024-12-27 89 瀏覽
12月限定新推出3款冬日藥膳養生台灣湯麵及湯品, 滋補養生又暖胃, 冬天必食❄️!主打台南關廟涼麵同滷水小食, 例如有:滷豬手、滷牛筋牛展、滷豆腐、滷豬耳等等, 全部食材由台灣直送✈️, 仲用咗古早秘方製作, 享受地道台南古早風味🇹🇼 🍜麻油雞湯麵 選用紅標米酒純米米酒, 慢燉雞肉滑嫩多汁🍗, 融合香醇麻油與老薑嘅滋味🫚, 湯頭溫潤而濃郁, 一口喝下去感到好暖身, 係冬日進補嘅首選!🍜薑母鴨湯麵 推介👍🏻 以精選鴨肉搭配老薑與多種藥材熬煮而成, 湯頭濃而不膩, 搭配薑片🫚, 帶有微微薑嘅辛香, 驅寒又暖胃, 層次豐富!鴨肉肉質緊實, 收收咗湯汁嘅味道; 關廟麵口感Q彈有韌度, 好掛湯, 食到最後一啖, 麵條仍保持有彈性, 係美味嘅台灣經典冬季養生料理🥣四神湯以薏仁、蓮子、茯苓與山藥熬煮而成, 好足料!湯底濃郁清甜, 有健脾養胃及助眠嘅功效 另推介滷牛筋牛展, 炆得入味, 香濃醇厚而不膩

🍜麻油雞湯麵

🍜薑母鴨湯麵

🥣四神湯

另推介滷牛筋牛展, 炆得入味, 香濃醇厚而不膩
2024-12-25
2024-12-26 131 瀏覽
🥩唔使飛去台灣 都食到台灣正宗嘅口味!呢間《滿香濃》係以台南關廟涼麵&滷水小吃為主打🫶🏼都係由台灣直接入口 加熱,就可以食得啦 🍜麻油雞湯麵,真係暖身養顏之選!慢燉雞肉,滑嫩多汁,融合香醇麻油&老薑既滋味,湯頭溫潤而濃郁再搭配彈牙既麵條,實在係冬季既恩物🍜🍲薑母鴨湯麵 估唔到有咁多老薑 唔算好辣,可以一次過食幾塊🙌🏼🙌🏼湯底同多種藥材煲埋一齊 好濃郁帶有微微辛香,溫潤而不燥,不經不覺就飲晒😅🤣另外啲鴨肉肉質緊實另外仲有四神湯有薏仁、蓮子、茯苓、山藥,湯底濃郁香甜🫶🏼同埋豆乳味噌鰹魚蔬菜湯好順滑🤍 另外我仲嗌咗兩支嘢飲🍷分別係黑糖冬瓜茶同埋檸檬雪冬瓜!同埋叫咗唔同嘅小食 : 牛肚牛筋、牛展牛筋、豬手、豬耳💝絕對係加送嘅好選擇!
🥩唔使飛去台灣 都食到台灣正宗嘅口味!
加熱,就可以食得啦

🍜麻油雞湯麵,真係暖身養顏之選!
再搭配彈牙既麵條,實在係冬季既恩物🍜

湯底同多種藥材煲埋一齊 好濃郁
帶有微微辛香,溫潤而不燥,不經不覺就飲晒😅🤣
另外啲鴨肉肉質緊實

另外仲有四神湯有薏仁、蓮子、茯苓、山藥,湯底濃郁香甜🫶🏼

同埋豆乳味噌鰹魚蔬菜湯好順滑🤍

另外我仲嗌咗兩支嘢飲🍷
分別係黑糖冬瓜茶同埋檸檬雪冬瓜!

2024-12-26 134 瀏覽
滿香濃近日在尖沙咀開設了Pop-up Store,專注於台灣關廟涼麵和滷水小吃,所有食材均由台灣直送,確保新鮮供應。此外,隨著冬天的臨近,滿香濃從12月開始推出了獨家秘製的冬日藥膳養生台灣湯麵和湯品!我特別喜歡他們的薑母鴨湯麵,這道菜傳承了台灣冬季的經典養生料理。薑母鴨湯麵以精選鴨肉慢煨而成,搭配老薑和多種藥材,湯頭層次豐富,微辣香氣撲鼻,帶有溫潤的口感。鴨肉質地緊實,經過湯汁的滋潤後更加濃郁可口。此外,再加兩蚊就可以購買一杯冬瓜茶,在寒冷的冬日裡,輕鬆補充元氣,溫暖全身!店內還有多款人氣滷水小吃,包括牛肚、牛筋、牛腱和牛筋,還有我最喜歡的雞翼。最近店鋪還推出了集印紀念明信卡片的活動,除了精美外,集齊印章還可以換取美食和畫作。

2024-12-20 105 瀏覽
琴日喺尖沙咀誠品買聖誕節禮物,見到誠品2樓開咗一間《滿香濃》,行到肚餓不妨嚟試吓呢間!性價比好高,就算喺樓上返Office放飯黎都唔錯👍🏻環境乾淨衛生!除咗主打外賣,尖沙咀分店設置堂食方便我喺呢度行街過嚟食嘢坐吓啊😝美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵麻油雞湯麵 (暖身養顏)hkd62慢燉雞肉,滑嫩多汁,融合香醇麻油與老薑的滋味,湯頭溫潤而濃郁,讓人一口喝下便感到從心底升起的暖意。搭配彈牙的麵條,是冬季不可錯過的滋補佳品。吃上一碗,既能暖身,又能養顏,是女性冬日進補的首選。🩵蒜香麻醬涼麵(微辣)hkd$28好香蒜蓉麻醬~麵質啱啱好,唔會太硬太腍,好似我哋平時食開嘅冷麵!超開胃🤤🩵經典台式酸辣湯 hkd32小小微辣,唔食辣都可以接受到,湯裏便有好多食材,成碗碗仔翅咁呀!🩵 經典鲜嫩滷牛筋牛展 hkd38牛展同牛筋炆到好腍!好入味!呢個必點啊~😋🩵懷舊滋味滷雞翼 hkd$28雞翼咬落去好易脫骨啖啖肉😋滷水味好入味😍🩵豆乳味噌鰹魚蔬菜湯hkd24豆乳味噌嘅豆腐,好特別有煙靭口感,好足料啊成碗湯!🔥🔥推廣活動優惠🔥🔥於任何一間《滿香濃》消費後可免費獲贈精美卡片一張,於每間店內分別集蓋兩個單色圖層印章,收集滿四個顏
美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛展同牛筋炆到好腍!好入味!呢個必點啊~😋
🩵懷舊滋味滷雞翼 hkd$28
雞翼咬落去好易脫骨啖啖肉😋滷水味好入味😍
🩵豆乳味噌鰹魚蔬菜湯hkd24
豆乳味噌嘅豆腐,好特別有煙靭口感,好足料啊成碗湯!

🔥🔥推廣活動優惠🔥🔥
於任何一間《滿香濃》消費後可免費獲贈精美卡片一張,於每間店內分別集蓋兩個單色圖層印章,收集滿四個顏色,顧客將完成一幅具台南文化象徵的畫作,非常值得收藏,更可兌換當日精選小食!!

《滿香濃》 @moonxn.tw
📍尖沙咀分店:香港尖沙咀梳士巴利道3號星光行2/F
📍金鐘分店:香港金鐘夏愨道18號海富中心二樓69號舖
📍北角分店: 香港北角炮台山宏安道2-12號宏輝大廈地下5號舖
營業時間:星期一至日11:00am - 8:30pm