2018-12-02 95 瀏覽
漁牧今日下午到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。這家餐廳位於九龍灣megabox,從地鐵站接駁shutter bus,非常便利,適合上班一族。😘😊最令我印象深刻是餐廳內佈置了很多加上後現代設計,富有時代感,但亦可以保留中國傳統氣派。顏色以紅色為主。各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!餐牌相對其他食店而言,簡單直接,看後令人有舒服的感覺。從各種細微處可以看出店主的心思。服務生亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。這次點了非常出名的椰青雞鍋。1.服務生在我們面前用了兩個捉了椰青,即時起肉,再將半隻雞倒落去,有個沙漏計五分鐘,以後就過嚟將椰青雞湯畀我哋飲。生熟度剛好,入味又嫩滑,新鮮雞味慢慢滲出,不但野味, 而且保留濃厚 肉質鮮味彈牙,趁熱食最好。2. 另外點了,日本岩手縣純情豬😜😘肉香不但濃郁有層次,而且鮮嫩非常,令人欲罷不能﹔更加叫人食慾大振!3. 拍青瓜拌雲耳,總括而言,雲耳非常新鮮有彈性,對血管又健康。它是非常有心思的菜式!無論如何忙碌,這個聖誕必須一試!😊菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,個人
漁牧

各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!
餐牌相對其他食店而言,簡單直接,
看後令人有舒服的感覺。
從各種細微處可以看出店主的心思。
服務生亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。

這次點了非常出名的椰青雞鍋。

2. 另外點了,日本岩手縣純情豬😜😘
肉香不但
濃郁有層次,而且鮮嫩非常,令人欲罷不能﹔更加叫人食慾大振!

3. 拍青瓜拌雲耳,
總括而言,
雲耳非常新鮮有彈性,對血管又健康。
它是非常有心思的菜式!
無論如何忙碌,這個聖誕必須一試!😊

菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,
個人吃到最後實在因為太飽而吃不下,覺得可惜……
食店方面亦挺貼心,見客人想喝飲料,會主動問客人是否需要喝茶或其它凍飲品。

服務員態度非常友善,令到食客賓至如歸。

綜上所述,十分推薦這間用心經營的食店,
我亦會再次光顧!

per la vita dolce! 😘😊

best
十 · 一國慶去了迪士尼樂園,辛勞了大半天,之後去九龍灣MegaBox搵餐廳食晚飯;因為既近屋企、又是在假日比較容易搵位食飯的地方。一眾中式酒樓之中,以「漁牧」門面最吸引,決定今晚在這裏開餐。睇睇餐牌內容,覺得有點似曾相識,原來兩年多前曾經在尖沙咀食過一次。尖沙咀分店最近結業,之後就搬舖來到 MegaBox。裝修風格同尖沙咀舊店比較,明顯有所不同。首先,自創的漁牧文字消失了;其次,放棄了原先年輕活力路線,走回較為大路的新派京川菜館裝修風格,以深紅色為裝修主調。餐牌設計比以前進步了,多了花巧設計,對於每一道重點菜式的推介花了不少心思,每一款都好想試味;奈何只有四個大人三個小朋友,只可以從中精挑細選,實在有點煩惱。上次食北京烤鴨等了一個小時,今次不想再重蹈覆轍,加上要食新菜式,所以揀了漁牧混豬(1/4 隻)($168)。這一味漁牧混豬肯定是餐廳的重點推介,一來用了餐廳名字;二來餐牌的製作上也花了很多心思。「拉」出乳豬,就會翻開另一頁,見到蔥油糯米飯,再拉,又翻開第二頁,見到三款醬汁的介紹。1/4 隻乳豬有八大件。顏色較一般烤乳豬更加深紅,莫非為了配合川菜餐廳的身份,刻意做到大紅袍的顏色?始
1/4 隻乳豬有八大件。顏色較一般烤乳豬更加深紅,莫非為了配合川菜餐廳的身份,刻意做到大紅袍的顏色?始終是「太興集團」旗下,廣東燒味質素當然有一定水準,不過並非「太興燒味」分店所炮製的沙皮乳豬,而是更講技巧的光皮面。做到了光皮乳豬的香口及卜卜脆;乳豬大細又啱啱好,只有薄薄一層皮下脂肪,既可增添油香、又不會滿口肥膏,乳豬肉也很軟腍。單單只講乳豬,的確相當好食。
漁牧混豬(1/4 隻)
為了做到與別不同,除了乳豬之外,另外配搭了蔥油糯米飯三款醬汁:傳統乳豬海鮮醬、淡黃色的青檸芥茉醬及青綠色日式抹茶醬。上菜時見到乳豬下面墊着一層糯米飯,不期然想起另一間烤乳豬名店的成名菜式。「漁牧」則選用了糯米飯,糯米夠綿糯軟滑、也吸收了燒乳豬的油香;不過味道稍淡、亦唔覺有蔥油香味。至於醬汁方面,還是比較喜歡傳統乳豬海鮮醬,其餘兩款特色醬汁有點古古怪怪 ⋯⋯ 西方風味及日式風味原來不太配襯廣東乳豬。
漁牧混豬(1/4 隻)
招牌奇香雞煲(順德原味)($198)用生鐵鑊及氣體爐上菜,再席前倒入湯汁加熱;生鐵鑊導熱性能佳,用來做雞煲係一個理想方法。味道非常普通,與預期有所落差,坊間很多雞煲專門店更加惹味。加上被安排坐在廂房內,侍應忘記入來提醒熄火、又沒有及時加入湯汁,差點煲燶。
招牌奇香雞煲(順德原味)
招牌奇香雞煲(順德原味)
如果喜歡食四川菜或者食辣,可以選擇漁牧沸騰魚,不過望見餐牌上的照片就有點搞不清楚;左邊似是水煮魚,右邊照片則似是酸菜魚,到底是什麼口味?不過,餐廳主力推介卻是自創菜式燒魚;有四款魚種及五種口味可供選擇,又可額外添加各種配料,睇照片似乎相當新穎。
叫了一條燒魚(海鱸)(鮮檸檬蕃茄味)($318)試試,並加配金菇菜($20)竹笙($20)。用火爐烘著的長方形金屬盤上菜,將湯汁、烤魚、配料共冶一爐,烤魚表面又放上一大堆荽茜 ⋯⋯ 整體感覺好像內地小餐館的鄉土菜,隨意將食菜及湯汁煮埋一碟,完全不顅賣相。燒烤過的魚皮即使燴入湯汁浸煮後,仍然保持少少香脆口感;海鱸少骨、肉質結實而爽滑,適合烤魚的烹調方法。不過,湯汁味道就非常普通,有啲似蕃茄煮魚、又有啲似泰式檸檬蒸魚 ⋯⋯ 只是一個被過分吹捧的菜式,可能揀選其他三款以辣為主的湯汁會比較適合這道燒魚菜式。
燒魚(海鱸)(鮮檸檬蕃茄味)
比較起其他菜式,潮州沙茶牛肉炒芥蘭($128)價錢唔算便宜,更失望就係味道完全唔合格。牛肉唔需要放入口中,單憑視覺已經知道肉質粗糙、唔鬆軟。芥蘭又硬又有渣。沙茶醬汁更加係完全唔掂,同樣係只憑賣相已經知道並非正宗潮州沙茶醬;即使只係廣東沙茶口味,同樣非常難食,唔香口、唔辣,只有鹹味。
潮州沙茶牛肉炒芥蘭
潮州沙茶牛肉炒芥蘭
估唔到最喜出望外的竟然是主食老鴨湯上海青肉沫手作麵($60),本來只叫了兩碗,到最後要追加。湯底非常肥膩,材料又只有大白菜粒及一些豬肉碎,賣相實在與普通一間地痞小店的肉碎麵條沒有太大分別 ⋯⋯ 但味道卻又是另外一回事。扁身闊麵彈牙、煙韌,算係相當正宗的北方麵條。最美味就是湯底,雖然肥膩,但充滿鴨肉香甜美味,應該是北京烤鴨片皮後所剩下來的大量鴨殻熬出來的濃湯,實在無法停口。
老鴨湯上海青肉沫手作麵
駌鴦饅頭
「漁牧」除了幾款主打特色菜餚之外,還有其他川、粵口味小菜,甚至乎有少量湯鍋選擇,當然以四川麻辣火鍋為主力推介;總之務求盡量吸納客源。只不過,似乎粵式小炒質素非常一般,甚至乎好難食;主力推介的四款菜式之中,北京烤鴨(上次用餐經驗)及漁牧混豬好味,雞煲及燒魚就令人失望。總結下來,「太興集團」還是應該專注起家的廣東燒味吧!

2018-10-01
10 分鐘 (堂食)
老鴨湯上海青肉沫手作麵
2018-11-30 82 瀏覽
又去左megax box己經搵5到5知食咩好,同網紅C去食漁牧係辣嘅,但有coupon有半價好好抵食我地二人行叫5到好多有人推介魷魚沙律,叫左,好一經般,個胃5多位,5洗叫都得,叫左個酸辣燒魚配菜有豆腐薯粉尼個得條魚好滑個汁配薯粉豆腐好鬼正,有風味越食越辣,好在叫左一jar酸梅汁,尼個一定要叫,減辣程度100分,好神奇,網紅C嗜辣我就5得,但一飲酸梅汁,就如人所說生津解渴,解辣清熱嘅感覺,同出面一般嘅酸梅汁有分別,配辣嘢啱哂,但服务就5掂,點左豬血冇尼單照計,叫佢取消就加左隔離枱支藍妹比我又錯,我就話會check單有d 人5check計多成80蚊,好錯,好大意,
尼個得條魚好滑個汁配薯粉豆腐好鬼正,有風味
2018-11-28 107 瀏覽
点解会去食:2018-11-28 事關有同team 有三個同事生日,再加上有新同事,一餐生日welcome 飯,就咁應運而生左!食物新鲜程度:⭐️⭐️我都唔識分,因為炸野同炒野,唔容易食得出,但一定唔會似係新鮮出爐的感覺食物合适温度:⭐️⭐️覺得唔夠新鮮的最大原因,就係食物溫度怪怪地,好似擺左一陣先出咁,暖暖地!食物惊喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟最大驚喜,真係又驚又喜,個金沙雞翼收78蚊,但竟然同老麥的脆香雞翼比起上黎,輸大一截囉,味道相似,但好乾同埋粉好多。—————————————————服务员态度:都算有礼貌,有笑容,服務迅速—————————————————最重要系。。。我会唔会再去呢?重游指数:⭐️⭐️⭐️性價比低
点解会去食:

食物新鲜程度:⭐️⭐️

食物合适温度:⭐️⭐️

食物惊喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
—————————————————
服务员态度:
都算有礼貌,有笑容,服務迅速
—————————————————
最重要系。。。我会唔会再去呢?
重游指数:⭐️⭐️⭐️
性價比低
2018-11-28
2018-11-14 2771 瀏覽
位於九龍灣megabox13樓的漁牧是主打四川火鍋的川菜館現今的川菜館裝潢也越來越高檔賣點除了地道的美食之外外還不忘注重細節裝修設計和環境的舒適度都照料到十足選了前菜 麻辣牛肚絲 $38辣味不是死嗆的那種 帶一點甜甜的牛肚絲又爽脆的搭配清脆的椰菜蘿蔔絲另外還加點了 鎮江小排骨 $48鎮江小排骨份量還真的是頗多的肉質肥瘦適中鎮江汁 酸甜鹹都有說不出的好吃湯鍋選了 滋補花膠雞鍋 半隻$398新鮮又光溜溜的雞當湯底滾了之後光溜溜的雞就要下水啦Oh My Goodness 肥嘟嘟又飽滿的花膠超大一條的而且!而且!而且!並不只有一條我前前後後撈到了6條我那晚不僅收穫了脂肪還收穫滿滿的膠原蛋白畢竟都20好幾了膠原蛋白都留得差不多(哭)火鍋醬料竹笙 超愛竹笙的我們黑柏葉記得涮得時間要縮短不然就過硬啦蔬菜不能少甜點雙色水晶球黃色的是蛋黃另一個則是紅豆上桌時還是熱騰騰的
位於九龍灣megabox13樓的漁牧

光溜溜的雞就要下水啦

Oh My Goodness
肥嘟嘟又飽滿的花膠
超大一條的
而且!而且!而且!
並不只有一條
我前前後後撈到了6條
我那晚不僅收穫了脂肪
還收穫滿滿的膠原蛋白
畢竟都20好幾了
膠原蛋白都留得差不多(哭)

火鍋醬料

另一個則是紅豆
上桌時還是熱騰騰的
  • 花膠雞鍋
2018-11-13 181 瀏覽
今日同事生日,一行12人去食漁牧,之前食過,覺得片皮鴨都幾好😋,小菜都唔錯👍🏼,套餐仲有飲品添先講片皮鴨上次5個人食半隻($168),今次12人就叫左一隻($298),不過好好笑囉😏😏😏😏食半隻鴨有一小碟青瓜、葱、醬同15片”麼麼”食一隻鴨一樣有咁多嘅青瓜、葱、醬同”麼麼” (係一樣咁多份量嘅配菜同”麼麼”🤨🤨)如果”麼麼”唔夠,可以加$28加多一籠15片如果要加青瓜,䓤同醬嘅話,就加$28蚊一set (如果獨立要某一碟就加$10一樣)一隻鴨都切到廿幾三十片,咁係好明顯唔夠配菜同”麼麼”嘅情況下,我地只好各加一 ($28+$28)咁作為一個精明嘅消費者,計一計,一隻鴨$298加配菜$28同”麼麼”$28,總數$354如果我拆開叫兩個半隻$168,總數都只係$336!?同餐廳員工反映,佢地嘅回覆係一啲公司規定等等嘅說話😢😢😢然後係埋單再反映多次,經理豁免左配菜個到$28蚊,咁總數係$336,都叫舒服返啲午市其他小菜係幾好嘅,好多選擇,上菜都快,口水雞,粟米魚塊都幾好味,係megabox入面算係幾唔錯嘅選擇黎架喇

先講片皮鴨
食半隻鴨有一小碟青瓜、葱、醬同15片”麼麼”
如果”麼麼”唔夠,可以加$28加多一籠15片

如果我拆開叫兩個半隻$168,總數都只係$336!?

一隻片皮鴨加配菜麼麼追加各一
2018-11-13
慶祝紀念
生日
2018-11-09 2402 瀏覽
今晚約了朋友去這家新開店吃晚餐,是朋友介紹我一定要去一試的一流京川風味菜,還沒有進去,.在餐廳門口,經已看到非常搶眼,中國紅色主調的設計,入到門口位置的廚窗掛滿了一隻隻正在風乾的填鴨,而他們的其中一樣招牌菜就正是傳統果木烤製的北京烤鴨,光看廚窗便流口水店內地方寬闊乾淨,中式的亭園佈置非常優雅,裝潢賞心又悅目,看得出設計上花了很大心思。我和朋友2人的大卡座非常舒服,其實坐6人也可以。看到他們還設有十人以上的貴賓包廂,適合大伙朋友們。先要說說餐牌,看到餐牌的設計我和朋友都對餐廳的用心都很驚喜,餐牌好像兒童故事書一樣,有活頁機關用心介紹他們的菜色,先不說食物,餐牌的設計便說明了餐廳的認真程度,其他的餐廳真的要向他們好好學習怎樣做好一個餐牌。今次我們點了前菜川香口水雞($58)和酸辣原隻鮮魷筒($68),主食有老北京烤鴨($170),香辣海蝦 ($138),和清甜椰青雞鍋(半隻) ($238),配了田園菜雜盤($48),紅薯粉($20)和黑毛肚($38),還有蒜茸時蔬 ($68),最後最後還有,紫薯驢打滾($58)。先來的是前菜川香口水雞($58),雖然是前菜但是份量十足,雞肉肉質嫩滑,同外面

先來的是前菜川香口水雞($58),雖然是前菜但是份量十足,雞肉肉質嫩滑,同外面餐廳的口水雞有所不同的是,它帶有微酸和微甜有香橙的味道,作為前菜十分開胃很有驚喜。

之後的前菜還點了酸辣原隻鮮魷筒($68),有趣的是這前菜味道吃起來便讓我想起泰式沙律的酸辣味,大大件的鮮魷魚加上青瓜絲,紅椒和酸辣汁,前菜冷盤的好選擇,極之開胃。

到了令人期待的老北京烤鴨($170),即烤的北京烤鴨就是門口剛見到令人口水直流的肥美烤鴨,現在就放在我們的面前,烤鴨肉是鴨腿的部份,荷葉皮的厚度適中,他們還特意用蒸氣放餅皮的籠子下給加熱保溫,鴨的肉汁和脂肪加上荷葉餅京蔥青瓜和甜麵醬,真的很享受,我是喜歡吃肥肉的所以對我來說烤鴨味道一流,味道醇厚,肥而不膩,份量也很多很足夠,另外服務員也很細心的說明食法,和提醒要先食完烤鴨,烤鴨就是夠熱食才好味

之後是朋友想要吃的清甜椰青雞鍋(半隻)($238),一來的是他們的出場,一支蒸餾水,2個椰青,鍋中有竹笙,馬蹄,一碟新鮮雞肉,我一看這是什麼玩意。之後便是店長表演時間,先放入蒸餾水,打開2個椰青並放入椰青水,慢慢的把椰青肉用匙取出,全部放入鍋中加熱,什麼味精都沒有,嘩!。我們之前吃過的椰子雞鍋都是廚房弄好搬出來的,吃了什麼他們加了什麼味精其實也隻能猜,這次可說是最天然無添加的體驗。説到味道,隻要一口湯便說明了這道菜的精華所在,味道甘香豐腴,椰香味滲透在鮮雞中,入口鮮美嫩滑,真是天上人間。火鍋配料的話可按個人口味,我建議試試他們的田園菜雜盤($48)和黑毛肚($3l

再來的是香辣海蝦($138),賣相一流,份量很多,三人份量,味道相類似於麻辣香鍋,有海蝦,土豆,蓮藕,木耳等,配上干辣椒,花椒,蔥姜蒜等等。配料豐富,五顏六色混搭一起,口味多樣,辣而不燥,十分滋味,如配白飯一定會更正。

最後便是甜點,到這一步我們都經已很飽了,但看到這個賣相如似賞心悅目的甜點,我們還是點了這道紫薯驢打滾($58),驢打滾其實是北京的傳統甜點,糯米皮加上紅豆餡外面沾上豆粉。這次換上了紫薯餡,外皮晶瑩剔透,甜度更適中,口感煙韌,加上可愛的蝸牛造型,還有士多啤梨。真是不一般的傳統點心。

總括來說,漁牧服務質素非常好,店長細心介紹和解釋,餐廳室內設計精美佈置非常優雅,地方乾淨舒適,菜色傳統卻造法新穎的京川菜館,期待下次再試他們的烤魚和另一招牌漁牧混豬。
  • 老北京烤鴨
  • 清甜椰青雞鍋
平時都幾鍾意黎megabox,人冇咁多行街都輕鬆啲舒服啲。行完街順便食埋晚餐先返屋企,今次揀咗間川菜餐廳由於平時都好少食川菜,感覺又要試新嘢咯餐廳地方都唔細,亦有好多間獨立嘅房,啱曬親戚朋友聚餐!我哋兩個人當然冇得坐房啦,不過出面既枱同座位都好闊落,好有個人嘅空間。餐牌非常多食物種類選擇,除咗有好多川菜之外,亦都有火鍋,甜品,飲品等等..店員推薦我哋飲呢杯mocktail--熱帶花林由荔枝,鳳梨,接骨木花沖調而成..好特別哦,感覺好新鮮好清甜!有兩粒大大嘅荔枝,仲有好多鳳梨粒另外餐廳仲轉咗用比較環保嘅紙飲管潻椰青大大個,椰汁差唔多滿到瀉添點咗兩款前菜,第一款係青瓜拌海蜇呢款係店員推介嘅...食過之後唔只店員推介呀,我都極力推介個汁好好味!唔鹹唔淡,撈埋海蜇同埋青瓜一齊食非常入味!好難得食到咁好味嘅前菜鎮江小排骨 酸酸甜甜好開胃,份量都唔少㗎!今日揀咗打邊爐,湯鍋要左滋補醉雞鍋湯入面有好多藥膳嘅材料,但藥膳嘅味道唔算好濃。醉雞好鮮嫩,放落個鍋道煮五分鐘就食得喇打邊爐又點少得肥牛呢!!呢碟肥牛冇得頂!!每片薄薄的,口感幼嫩又甘香!必食之選!!其他火鍋配料就叫咗鮮腐竹同埋竹笙...竹笙$20
由於平時都好少食川菜,感覺又要試新嘢咯

餐廳地方都唔細,亦有好多間獨立嘅房,啱曬親戚朋友聚餐!

餐牌非常多食物種類選擇,除咗有好多川菜之外,亦都有火鍋甜品,飲品等等..

店員推薦我哋飲呢杯mocktail--熱帶花林
由荔枝,鳳梨,接骨木花沖調而成..
另外餐廳仲轉咗用比較環保嘅紙飲管潻

椰青大大個,椰汁差唔多滿到瀉添

點咗兩款前菜,第一款係青瓜拌海蜇
呢款係店員推介嘅...食過之後唔只店員推介呀,我都極力推介

鎮江小排骨
酸酸甜甜好開胃,份量都唔少㗎!

今日揀咗打邊爐,湯鍋要左滋補醉雞鍋

打邊爐又點少得肥牛呢!!
呢碟肥牛冇得頂!!每片薄薄的,口感幼嫩又甘香!必食之選!!

其他火鍋配料就叫咗鮮腐竹同埋竹笙...
竹笙$20好抵喎!! 本來以為得好少,但又唔係喎!有好多下,所以超抵食

最後食埋個甜品,雙色馬拉盞..
上碟賣相好靚丫!!味道分別係黑糖同埋綠茶,平時唔好綠茶嘅我反而覺得綠茶馬拉盞味道更好,更突出!
中式甜品裏面加咗日式嘅元素,呢個crossover非常搭配

第時嚟megabox食飯又多個選擇喇,可以試埋佢其他嘅川菜
  • 青瓜拌海蜇
  • 美國肥牛
  • 熱帶花林
香港人呀,很多都是能吃能渴的,可是要讓要求高的香港人專誠去一個地方找食,確實很難。我想呀,餐廳的食物當然要達到一定水準,價格最好是公道,環境也雅致是必要的好幾環。可是要讓客人印象深刻的話,服務生的態度對我來說是很重要的一環。今次去漁牧對我來說,實實在在是一個很好多餐飲體驗。亮麗醒目的紅色木製門口、一根根紅通通的竹桿子和美艷的花飾,目光不自覺就給這充分中國古典風的裝潢給吸引了。「漁牧」這2個字很簡單的點了題,魚、牧養的動物,比如雞、羊、牛等等,就是這餐廳拿手的菜種。進入店內,一瓶瓶的好酒安然整齊的陳列在閃著悠和燈光的酒櫃之中。如果不是隔天還要在上班的話,真的想和朋友摸摸酒杯,放下生活的壓力,好好的沐浴在酒氣之中。店內好像立著一座座的小涼亭似的,從前古人呀,就是在這景緻的地方乘乘涼,對一下詩,作一下畫,品品酒的。我喜歡這種意境,也喜歡這裡每桌與每桌之間的私隱度。吃正餐前,朋友提議先食點前菜,於是就點了 香甜爽口菜($35) 和 青瓜拌海蜇($48)。在外面食飯有時候很怕餐廳沒有好好的處理食材,特別是內臟和蔬菜,內臟很怕有腥臭味,蔬菜很怕沒洗乾淨有蟲有農藥之類的。爽口菜其實就是椰菜,店家用的

香甜爽口菜

在外面食飯有時候很怕餐廳沒有好好的處理食材,特別是內臟和蔬菜,內臟很怕有腥臭味,蔬菜很怕沒洗乾淨有蟲有農藥之類的。爽口菜其實就是椰菜,店家用的菜確實新鮮,也洗得乾淨,讓人食起來十分安心,而且菜和芝麻醬冰的充夠,吃起來很是爽,很涼快!
青瓜拌海蜇

青瓜拌海蜇,也是冰的充分,沒有半暖半涼的感覺,雖然說是前菜,可是份量我覺得給得蠻多的,海蜇彈牙可口,青瓜清清爽爽,拌上醋、醬油,和輕許的芝麻和辣椒調味,調味剛好,也很入味,做得不錯。
滋補醉雞鍋(半隻)

滋補醉雞鍋(半隻)($198),這藥膳鍋非常足料,紅棗、准山、杞子、黨參、北芪等藥材在鍋內飄盪,店員體貼的幫我們把新鮮本地雞下鍋,還放下沙漏,著我們先等5分鐘才開蓋食雞件,那時就是雞剛熟最滑的時間了!其實我們也沒有動手啦,5分鐘左右店員就已經自己再來招呼我們,還真親切!雞其實非常滑嫩,5分鐘內就已經吸收了湯的味道,帶點點的藥材味,非常好食。湯頭也非常棒,帶一點點甘甜,輕帶一點點藥味,順口,渴沒多久就覺得身子開始有點暖暖的,非常養身。
美國肥牛

我們還點了美國肥牛($148),肥牛色澤鮮紅、雪花也多,肥瘦對我來說剛好,牛味很足。
萵筍
田園雜菜盤

萵筍($22)和田園雜菜盤($48)的食才新鮮,剛好和中和食雞食牛後的油膩感。
紅薯粉

紅薯粉($20)是種很能吸湯的粉麵,吸了湯頭的甘甜,和其他食材的精華後,紅薯粉非常的美味!
雙色馬拉盞

最後我們還點了雙色馬拉盞($58),擺盤非常可愛,帶一點點的童趣,每個馬拉盞都頂著一粒小時候常食的小餅乾,小朋友看到一定非常喜歡。馬拉盞一款口味是焦糖、一款口味是綠茶,馬拉盞的口感鬆軟,而且不太甜,如果你喜歡甜的話,店家也已提供了煉乳給客人沾著食。

我們2個人食了很多好食的很滿足!坐得舒服,服務員人也好笑,價錢也划算,下次再和朋友來的話,要試一下烤魚、雞煲,相信也是不錯的選擇。
黑糖竹蔗水1
2018-10-30
香甜爽口菜
青瓜拌海蜇
滋補醉雞鍋(半隻)
美國肥牛
萵筍
紅薯粉
雙色馬拉盞
黑糖竹蔗水1
2018-11-03 634 瀏覽
香港新開的川菜館越來越多,裝潢也越來越高檔,現今人們除了想吃地道的美食外,還注重細節,裝修設計及環境的舒適度。醬油皮蛋皮蛋呈半透明,蛋白質地彈牙軟滑,蛋黃半流心滿滿蛋黃香。入口味道咸香帶微辣,開胃前菜。青瓜伴海蜇青瓜青脆爽甜,咬下醬汁入味,海蜇爽口有韌性,味道香辣帶麻油香。自助醬油盆清甜椰青雞鍋店家把兩個椰青水及椰青肉及一支蒸餾水、竹笙及馬蹄倒入鍋中,待滾後把雞倒入鍋里,再以漏斗倒秒,倒秒完畢即出鍋。湯底清甜鮮香,帶有鮮雞味,在吃雞前已喝上兩碗。雞肉肉質彈牙,雞味香濃,鮮味十足。手打墨魚滑口感嫩滑,用料豐富大方,原汁原味呈現出該食材的美味。美國肥牛肉肉色澤鮮紅,肉質有彈性,煮後咬下爽口彈牙,肉香而不腥。清江魚片魚片晶瑩剔透帶嫩紅,入口柔軟,鮮甜無骨。田園雜菜盤菜心、油麥菜、大白等,蔬菜新鮮脆嫩,鮮而翠綠。 泰國椰青清甜椰青水,椰肉超薄滑,咬下香甜清爽解渴消暑。整體而言,環境舒適,每個卡位也有私人空間,服務態度熱情,價錢比較便宜,食物質素不錯。

醬油皮蛋

青瓜伴海蜇

自助醬油盆

清甜椰青雞鍋

手打墨魚滑

口感嫩滑,用料豐富大方,原汁原味呈現出該食材的美味。

美國肥牛肉

肉色澤鮮紅,肉質有彈性,煮後咬下爽口彈牙,肉香而不腥。

清江魚片

魚片晶瑩剔透帶嫩紅,入口柔軟,鮮甜無骨。

田園雜菜盤
菜心、油麥菜、大白等,蔬菜新鮮脆嫩,鮮而翠綠。

泰國椰青
清甜椰青水,椰肉超薄滑,咬下香甜清爽解渴消暑。

• 清甜椰青雞鍋
  • 醬油皮蛋
2018-11-02 149 瀏覽
由於住港島區,一直都比較少機會黎九龍灣,成日聽人講九龍灣好多美食,今次仲唔到我試下。呢間漁牧裝潢好特別,成間店舖主要圍繞住紅色,都幾有中國風既味道。🔍醬油皮蛋 $35由於朋友想食皮蛋 所以點了。一直對皮蛋都有點抗拒 但估唔到被佢既香味吸引住就試左一啖。果然從此對皮蛋改觀 因為呢個醬油皮蛋完全無皮蛋既腥味 佢既做法仲要有小小似糖心 蛋白部分彈如啫喱 蛋黃則呈半流質漿狀 十分美味 會令人想食唔停既感覺。🔍鎮江小排骨 $48雖然話就話前菜 但呢個鎮江小排骨份量真係頗為多。肉質食落肥瘦適中,最緊要真係配埋佢個鎮江汁 好惹味。🔍梅子冰 $29梅子冰一杯既份量都應該夠兩個人飲 酸酸甜甜 飯前既開胃之選👍🏼🔍黑糖竹庶冰 $29黑糖珍珠奶茶就飲得多 黑糖竹庶冰都係第一次聽 估唔到呢個配搭都幾特別幾新鮮 另有一番風味 打邊爐既話又可以清熱解毒 值得推介。🔍滋補雞鍋(半隻) $198遠處已經嗅到好香既藥材味 原來係加左紅棗杞子 唔怪得咁滋補 平時對藥材湯底唔太大興趣 但今次食完第一啖竟然食過番尋味 雖然話半隻雞 但睇落去似一隻雞既分量 雞既肉質鮮嫩 食得出係新鮮雞。至於配料我地點了美國肥牛,原隻魷魚筒,

🔍醬油皮蛋 $35

🔍鎮江小排骨 $48

🔍梅子冰 $29

🔍黑糖竹庶冰 $29

🔍滋補雞鍋(半隻) $198
遠處已經嗅到好香既藥材味 原來係加左紅棗杞子 唔怪得咁滋補 平時對藥材湯底唔太大興趣 但今次食完第一啖竟然食過番尋味 雖然話半隻雞 但睇落去似一隻雞既分量 雞既肉質鮮嫩 食得出係新鮮雞。至於配料我地點了美國肥牛,原隻魷魚筒,蔬菜盆及芝士腸。最值得一讚既係魷魚筒,佢真係原隻黎架,要自己剪開 而且一拎到黎仲見到佢個身仲郁下郁下,至於食左落口 又幾鮮甜同爽口 正呀!個美國肥牛又幾驚喜,雖然睇落去好似肥肉多左小小,但估唔到食左又唔會有種肥既感覺 入口即溶。蔬菜盆就無乜太過特別 但好就好在入面有幾款唔同既蔬菜 例如:菜心 生菜 白菜仔等等 都幾適合無菜不歡既朋友。

🔍雙色水晶丸 $48
話明係水晶丸 緊係晶瑩剔透 每一粒睇落去都好大粒。 呢個水晶丸有兩款口味 黃色既係奶黃味 而啡色個粒就係紅豆味。一食落去 溫度微暖 應該係岩岩蒸出黎 兩款口味都係甜度適中 入面既餡料十足 皮薄餡多 配埋伴碟上既士多啤梨 係一個不錯的飯後甜品

總括來說 呢間漁牧所有食品質素都幾高 而且食物種類繁多 睇落去都有好多主打菜 值得一試 所以話漁牧都應該算是川菜的代表作。

🍽7.5/10
🔍漁牧
九龍灣宏照道38號企業廣場5期megabox 13樓5號舖
2018-11-01 183 瀏覽
假日去了mega box逛逛,因為人流比較少,逛得較舒服,晚上選擇在漁牧用餐。餐具有鴨仔好可愛,而漁牧是四川菜,主打食烤鴨、雞煲、燒魚等。生津梅子冰 $29: 酸酸地好開胃,味道有點似酸梅湯菠蘿粒特調 $29: 有菠蘿果肉幾清新,又不太甜點了前菜麻辣牛肚絲 $38、青瓜海蜇 $48牛肚絲如果麻辣味多點更好,反而青瓜海蜇比較辣得惹味,青瓜爽口、海蜇夠多夠彈牙。天氣轉冷就想食椰子雞煲 $318先倒一支細蒸餾水在鍋中,內有有竹笙、馬蹄再倒2個椰青水及加上椰青肉,椰青味十足水滾後再放雞之後等5mins就可以起動!時間剛好,先呷一口湯,是清甜的椰子雞湯,好滋潤,雞肉仍是嫩滑,用上新鮮雞。椰子肉也軟腍可口。美國肥牛肉 $148鮮紅色澤好吸引,半肥瘦,牛肉味濃,有肉汁帶點嚼勁。蓮藕片 $20、萵荀 $22、鴨血$28蓮藕片部分切得如紙般,好爽口萵荀幾清甜鴨血不算太嫩滑紫薯驢打滾是好可愛的蝸牛造型,煙韌的糯米皮包著豐富的紫薯餡,不會太甜。整體味道不錯,下次想試下烤鴨、燒魚~

生津梅子冰 $29: 酸酸地好開胃,味道有點似酸梅湯
菠蘿粒特調 $29: 有菠蘿果肉幾清新,又不太甜
梅子冰  $29、菠蘿粒特調  $29

點了前菜麻辣牛肚絲 $38、青瓜海蜇 $48
青瓜海蜇 $48

天氣轉冷就想食椰子雞煲 $318
先倒一支細蒸餾水在鍋中,內有有竹笙、馬蹄
椰青雞鍋 $318

再倒2個椰青水及加上椰青肉,椰青味十足

水滾後再放雞

之後等5mins就可以起動!

美國肥牛肉 $148
鮮紅色澤好吸引,半肥瘦,牛肉味濃,有肉汁帶點嚼勁。

蓮藕片 $20、萵荀 $22、鴨血$28
蓮藕片部分切得如紙般,好爽口
萵荀幾清甜
鴨血不算太嫩滑

紫薯驢打滾

整體味道不錯,下次想試下烤鴨、燒魚~
梅子冰  $29、菠蘿粒特調  $29
青瓜海蜇 $48
椰青雞鍋 $318
2018-11-01 161 瀏覽
今日又出動,夜收工當然要找一家方便的餐廳開飯啦!這間是新開的,主要以中式菜為主,近門口位置有個廚窗,掛滿一隻一隻很光滑的鴨,感覺很得意,不知道是不是在風乾中呢。店內感覺很舒服,寬敝又乾淨,裝修亦富中國色彩。今晚點了幾道菜都好特色,味道都很不錯。“青瓜拌海蜇” 先食個冷盤,味道都可以,只是份量不多,個汁清清地略帶點辣,青瓜入味,海蜇夠彈牙。“回味酸辣烤魚” 有很多款味道及魚類可以選擇,今晚食鱸魚,魚的味道及肉質不錯,湯底有點像泰式爐魚的湯底,酸酸甜甜,還加配了蓮藕片、午餐肉、蟹柳、土豆片、紅薯粉…等等,全部都是我喜歡的,這樣吃好像比火鍋沒有那麼上火。“老北京烤鴨” 即烤,所以要等待,食完烤魚送來,時間剛剛好。片皮入口很香口鬆化,有種豬肉鬆的氣味留在口裡,鴨肉也很鮮嫩,很好吃。

2018-10-30
2018-10-31 583 瀏覽
今晚與友人相約於mega box 開業不久嘅漁牧。一出lift 就見到鮮紅嘅門面吸引我眼球,入到去一旁仲有一個幾有格調嘅酒櫃。仲有一排排嘅鴨未燒甘掛係度,一睇呢個鴨架就知呢度有北京填鴨供應。舖面好大、座位都幾多,兩人坐嘅卡位相當闊落。 Menu嘅款式都算應有盡有,有填鴨、整隻嘅乳豬、近期大熱嘅烤魚同雞煲。秋風起,我地都屬意點個雞煲。除左我地選擇嘅養顏花膠雞煲外,仲有一個前所未見嘅榴槤雞煲😱火鍋配料都幾多選項、唔算貴,另外我地仲點左兩款前菜。香辣牛鍵 $40 牛鍵花椒麻味好香,滷得好入味。加上青瓜仔墊底吸晒汁,挺開胃前菜。黃金雞翼 $78好香嘅咸蛋味微微帶胡椒嘅辣去減低膩感。整成單骨方便食。養顏花膠雞煲 $378侍應哥哥呈上個鍋之後會開如計時5分鐘,之後就會幫我地落晒d 雞件。再計時5分鐘就食得喇。藥膳煲嘅藥材真係好足料~原隻花膠筒有4隻甘多。雞件本身都已經用花雕浸住,一路聞到超濃烈嘅藥膳香氣。手打墨魚滑$ 88 整成心型幾別緻。廣島蠔 $88/8隻 幾鮮味,淥完唔會太縮水。美國肥牛肉 $148 油脂分佈好靚,牛味濃、肉質算滑。呢個價錢唔算太貴。沙溝桃 $65打邊爐我都係第一次可以飲到C
今晚與友人相約於mega box 開業不久嘅漁牧。

舖面好大、座位都幾多,兩人坐嘅卡位相當闊落。

秋風起,我地都屬意點個雞煲
除左我地選擇嘅養顏花膠雞煲外,仲有一個前所未見嘅榴槤雞煲😱

火鍋配料都幾多選項、唔算貴,另外我地仲點左兩款前菜。

香辣牛鍵 $40
牛鍵花椒麻味好香,滷得好入味。
加上青瓜仔墊底吸晒汁,挺開胃前菜。

黃金雞翼 $78

好香嘅咸蛋味微微帶胡椒嘅辣去減低膩感。
整成單骨方便食。

養顏花膠雞煲 $378

藥膳煲嘅藥材真係好足料~原隻花膠筒有4隻甘多。

雞件本身都已經用花雕浸住,一路聞到超濃烈嘅藥膳香氣。

手打墨魚滑$ 88 整成心型幾別緻。

廣島蠔 $88/8隻
幾鮮味,淥完唔會太縮水。

美國肥牛肉 $148
油脂分佈好靚,牛味濃、肉質算滑。
呢個價錢唔算太貴。

沙溝桃 $65
打邊爐我都係第一次可以飲到Cocktail ,中間有個用vodka 整成嘅冰球加上蜜桃汁、芒果汁同微量嘅青檸汁,仲有好多芒果果肉。

熱帶花林 $58
友人唔飲酒,就叫杯mocktail 試下。
飲落陣陣接骨木花香氣、配上荔枝同鳳梨,味道好夾好清新。

雙色水晶球 $48/6

上碟時熱辣辣、出晒煙甘。
外皮唔算好薄,但驚喜部分在於內餡。

奶黃口味混入左咸蛋黃,多左份咸香,幾特別。

豆沙口味加入左陳皮,香氣超濃,真係第一次食到。
2018-10-29
  • 養顏花膠雞煲
  • 黃金雞翼
  • 香辣牛鍵
  • 雙色水晶球
2018-10-30 133 瀏覽
今日收咗工有個朋友約咗我食飯,突然諗起漁牧响尖沙咀搬咗去九龍灣,近我公司,不如就今晚去食啦! 我聽過有幾個朋友話,自從搬咗黎九龍灣之後,質素差左,冇以前尖沙咀食。咁今晚我就即管一試佢先!門口裝修都幾靚呀,比起响之前尖沙咀舖,我覺得高級咗好得意,門口掛咗好多烤鴨🦆室內裝修都好靚天氣涼涼地,所以我哋今日食個醉雞湯鍋,加兩個前菜,兩個女仔好難食到咁多野!鎮江骨&單骨雞翼,份量少少地,岩哂湯到咗,材料好足,真才實料,我哋叫咗半份,$198呢個價錢真係唔貴!服務員將雞擺落湯入邊,當漏斗流完,即係代表過咗5分鐘,咁就食得啦👏🏻我哋都叫咗啲配菜,有美國牛肉,生菜,蓮藕片, 手打墨魚滑全部都好新鮮,水準無變過,同以前尖沙咀一樣今晚餐飯好滿足,好快將會有下一次嘅蒞臨!

門口裝修都幾靚呀,比起响之前尖沙咀舖,我覺得高級咗

好得意,門口掛咗好多烤鴨🦆

室內裝修都好靚

鎮江骨&單骨雞翼,份量少少地,岩哂

我哋都叫咗啲配菜,有美國牛肉,生菜,蓮藕片, 手打墨魚滑

全部都好新鮮,水準無變過,同以前尖沙咀一樣

今晚餐飯好滿足,好快將會有下一次嘅蒞臨!
2018-10-29
  • 醉雞湯鍋