2016-05-27 403 瀏覽
韓燒,是我至愛。喜歡韓燒即燒即吃,新鮮熱辣,還有新興爐邊蛋,再加韓式前菜,真是多采多姿。說得是至愛,小弟當然試過不少本地韓燒。竭而不捨,今晚再覓新愛,就試試銅鑼灣京都廣場2樓的漢拏山烤肉。漢拏山烤肉佈置簡潔,地方尚算寬敞,環境舒適,座位烤爐都設有個別排煙槽,增加空氣流通。坐下後,看看餐牌,發覺食品選擇款式也多。有午市燒烤套餐、午市限定、各式豬、牛、雞肉類和海鮮,還有湯類和石窩飯,飯卷、年糕和甜品冰沬等。在侍應推介下,點了新上市的韓牛牛胸肉2人套餐( $530)。烤肉有韓牛牛胸肉、厚切黑毛五花腩、護心肉、春川雞、雜錦拼盤和漢拏山芝士年糕。未吃主菜,枱面已放滿韓式前菜,有大豆芽菜、泡菜、茄子、沙律和淹漬蘿蔔等。前菜都製作認真,味道不錯,而且可以免費追加。肉類分三層由鐵框盛上,賣相不錯。第一層是韓牛牛胸肉,第二層是厚切黑毛五花腩、護心肉和春川雞。第三層是雜錦拼盤,有大蝦、香腸、豬大腸、午餐肉和鮮菇。韓牛牛胸肉,脂肪比一般部位多,牛胸肉帶點油花,入口鮮嫩。厚切黑毛五花腩烤起來肉香撲鼻,再用鉸剪剪成薄塊,入口即溶,沒有肥膩感覺。細細片的護心肉非常嫩滑,大件的春川雞則肉厚多汁。雜錦拼盤的大蝦、香腸
前菜泡菜
前菜茄子
前菜大豆芽菜
淹漬蘿蔔
前菜沙律
厚切黑毛五花腩、護心肉和春川雞
厚切黑毛五花腩、護心肉和春川雞
雜錦拼盤,有大蝦、香腸、豬大腸、午餐肉和鮮菇
韓牛牛胸肉
雜錦拼盤的大蝦、香腸、豬大腸、午餐肉和鮮菇味道都不錯。值得一讚是廚師夠細心,原隻大蝦中段去殼,烤熟即放入口,十分方便,蝦又大隻又新鮮,蝦肉彈牙好味。
香腸、豬大腸、午餐肉和鮮菇
大蝦
烤鍋亦備有爐邊泡菜雞蛋和芝士粟米,可以無限添加。
爐邊泡菜雞蛋和芝士粟米
漢拏山芝士年糕原鍋上,熱辣辣,年糕又暖又滑,水準不錯。
漢拏山芝士年糕
漢拏山芝士年糕
2016-05-26 278 瀏覽
同"好朋友"兩個好喜歡一起去吃優質yummy燒肉,近年韓燒質素大增,一般的放題任點泡菜食物,已不能滿足新一代的香港人了,隨著年齡增長,人生見聞的累積,人們對飲食的要求都有所提升,吃,已變成是一種享受,一種生活,食,不再是填飽肚子就可以了。適逢這夜預祝二人相識紀念,那是一定要吃好一點的吧,兩個人好不容易才相遇相識,繼而相知相愛更是很難。相信命運的安排,明白這是千世修來的緣與份。正是因為珍惜人與人之間的邂逅,每天對我來說就都是很特別的,每個日子也值得好好去紀念,那些特別紀念日,在我而言亦只是想找個機會去表達心迹跟愛意,一切盡在不言中,亦是所有感動感激均流露在每刻的共處光陰中。這兒環境很具韓風,韓國味道濃的陳設,播著韓國輕快歌曲處處在此環境下,實在令人心情大開朗,吃就當然吃得更暢快高興,邊吃邊有氣氛啦。前菜份量好多呀,當中以薯仔最美味。而沙律亦好清新,蕃茄大又甜,紅卜卜,他大讚:好juicy呀。加上胡麻醬,yummy yummy!!先是爐邊芝士粟米還有泡菜旦,其中酷愛了這款令人欲罷不能起勢吃的cheese,不計成本的下了許多芝士呀,而且可以refill tim,so prefect, wha

先是爐邊芝士粟米還有泡菜旦,其中酷愛了這款令人欲罷不能起勢吃的cheese,不計成本的下了許多芝士呀,而且可以refill tim,so prefect, what a nice dish, 看著芝士多得能拉芝,就是愛芝人仕才會懂的內心深深處的快慰,一般人未必會好興奮,但我就是會呀,呵呵呵呵呵…
大喜吃牛二人組,點了牛胸肉套餐530

韓牛牛胸肉紋理分佈均勻,紅白細緻錯落具光澤,肉質嫩滑,入口鮮甜,肉汁四濺在咀內,先後醉人,兩個傻人吃得滿口幸福,近乎不需交談的境地,善用身體語言的交流便已足夠。

護心肉近來成大愛,切得厚薄恰好,烤不久又可以食了,掩得入味,又不會是放題那種用韓式重掩料所造成的粗糙,肉質美味絕倫。肉味亦如期香濃,是鬆容不迫的滋味,好喜歡,要嫌是嫌套餐肋骨量不夠喉呢。

蝦彈牙有肉,不乏蝦羔,可惜二人不會吃蝦頭,有點浪費。

黑毛五花腩看樣子已好大塊,果然是厚切,"好朋友"他本來就好瘦,對此物有種抗拒感,幸好我們也爭取吃了燒得美觀而又不太肥的部分呀,燒得像燒肉ok呀,記起喜歡吃肥肉的公公,他就一定會心儀。

秋刀魚感到好難燒,一會兒便皮皮痴爐上,有點不爽,夾開待其熟時,誘惑的魚子也有點難成功整條被夾在碟子上享用了,爽口魚子,本來就沒有不可口的可能嘛。

年糕是夜又被兩口子所冷落,狠狠的遺留在碟上,因為澱粉質,也就真的真的沒胃容。

一大碗的豆腐海鮮湯,說實話,若然要喝光,一般人肚子也會飽半,那就什麼都不用吃喇,幸好這帶點微辛,在吃著大量上火烤肉時,能好好刺激一下味蕾,同時喉嚨也沒有那麽干呀!
柚子密棉花糖特飲42
好巨又好可愛既棉花糖,相當有啅頭,好大杯,但喝時好易手痴糖,有點不會handle呀。柚子味相對較清新。
菠蘿棉花糖特飲42
賣相大過味道,菠蘿味不太甜,自拍一下ok的,而且不算貴。耐心等了一會,糖慢慢溶化,較好喝了。

2016-05-23 443 瀏覽
近來發現自己變了一個韓迷,每次約食飯都想到韓國餐廳,就連午饍也不放過,不過今天被我發現了這間抵吃的韓烤店。漢拏山就在銅鑼灣地鐵站附近,店面積頗大,另設有很多卡位,令食客可以有適當的私隱度,我們坐在窗邊,非常舒適。門口位仲有公仔可供客人拍照。未點餐,店員已經預先準備前菜給我們吃,有泡菜、芽菜及酸蘿蔔,泡菜不是很辣,味道不錯,不過酸蘿蔔味道則一般。Set lunch價錢由$58-$72不等,如果選擇燒烤餐就由$88-$128,燒烤餐份量好多,如果時間充裕的話必定要吃燒烤餐。人蔘雞湯 $72(set)來到的時候嚇呆了,$72竟然包這麼多道菜,有泡菜、芽菜、燒茄子、沙律、蒸蛋以及白飯,還未計主菜。不得不讚蒸蛋,入口十分滑溜。上台後店員會為我們切開人蔘雞,可看到人蔘雞內有糯米。人蔘湯味道清甜,有很濃的雞湯味,唯人蔘味道不足,勝在雞肉很多而且啖啖肉。因為點了燒烤餐,店員預先把蛋漿加入爐邊,一邊預先放了泡菜,另一邊可用來放年糕。漢拏山燒烤餐 $128燒烤餐包了雞蛋圈、黑毛豬腩、薄切LA牛骨、牛肋肉、豬皮、年糕、蝦、午餐肉及豬肉腸,份量足以二人分享,還附有白飯及韓式清湯。醬汁可自己添加用來沾肉吃。黑毛
人蔘雞湯
人蔘雞湯 $72(set)
不得不讚蒸蛋,入口十分滑溜。
上台後店員會為我們切開人蔘雞,可看到人蔘雞內有糯米。
漢拏山燒烤餐
醬汁可自己添加用來沾肉吃。
黑毛豬腩的脂肪很香,入口脆脆的。
燒豬皮要小心油會彈到手,豬皮油份在口中溶化感覺好滿足。
薄切LA牛骨及牛肋肉燒完好惹味。
蝦肉只需燒一會兒已經熟透,亦很彈牙。
午餐肉及豬肉腸煎香後亦很好吃。

午餐加$6可配飲品,我們揀了:
士多啤梨梳打
杯內有原粒士多啤梨,清甜又好喝。
紅棗茶
紅棗茶
紅棗味很濃,十分滋潤。

午餐包括前菜、沙律、韓式蒸蛋、橫城大米、韓式清湯和主菜,包的東西很多而且不設加一,實在非常抵吃。
午餐
人蔘雞湯
2016-05-20 595 瀏覽
近年韓風不斷盛行,完全沒有停止似的。這股風氣愈來愈強勢,開完一間又一間。只是銅鑼灣一條街,三至四間連鎖韓式食店林立。燒肉、炸雞、醬油蟹、應有盡有,完全被浸沒城市一樣似的。這股風氣我相信一直都會維持著,至少由來星星的你到太陽的後矞已經幾個年頭。韓國深得港心是原因,莫過於有OPPA有場吧!有OPPA的地方總是深得一眾女仕們歡心,加上KPOP輕快的音樂教我如何不盛行呢?在銅鑼灣工作的我,午市時間行經駱克道的京都廣場各色各樣真的難以選擇;樓下細看餐廳立即有阿姐不停遞上傳單。心想又是韓國食物呀,就好像離不開我的視線。而身邊的那一個剛從韓國旅行回港,不停讓著要再食。我就是一個順得人意的女生,橫點又未試過【漢拏山烤肉】去吧。踏進餐廳門前有攝影區:分別濟州島石像及黑毛豬,【PARTY TIME】牆身的相片可見心得年輕人歡心;烤肉後與好友留下倩影是常識吧。漢拏山又令我回想到濟州島的回憶,巍然聳立最具代表性的名山;不僅能看到色彩絢麗的樹木還能欣賞到溪谷右側姿態莊嚴的靈室奇巖。餐廳內亦有不少濟州島的特色:藍天,白雲,紅楓,構成一幅難以忘卻的風景畫!店內的氣氛相當悠閑,午飯時間又是新開張人數不算多。午餐的選擇

店內的氣氛相當悠閑,午飯時間又是新開張人數不算多。午餐的選擇都相當多,有8種套餐及午市燒烤餐等。濟州島最有名莫過於黑毛豬,【黑毛豬餐】是必食吧。黑毛豬餐有(雞蛋圈、薄切黑豚肉、梅頭肉、年糕、蝦、午餐肉及雞肉腸。
黑毛豬餐
店員首先將蛋漿在鍋邊,原來可以放入年糕在內;不過雞蛋圈的味道不算太濃有點失望。薄切黑豚肉燒烤時記得要快翻,如果唔係好容易變黑。梅頭肉肉質軟身而且不算油膩,韓國的午餐肉確是我的最愛。雞肉腸肥美又大件,面層有割開的痕跡;記得燒熱才剪開比較好。
黑毛豬餐
另外還點了【雜錦拌飯】,喜歡伴飯一來飽肚,二來充斥傳統韓國風味。套餐有三點前菜、沙律、韓式蒸蛋、清湯等。三點前菜有大豆芽、泡菜及腌茄子,韓式蒸蛋味道適宜。主菜雜錦拌飯,有一隻半熟蛋在打層,放邊有大豆芽、青瓜絲、紅及白蘿白絲及翠瓜絲等,顏色相當鮮豔奪目。將半熟蛋破串中間位置後,內裡的牛肉呈現眼前。不過飯量比較多,而且醬汁太少如果能夠多一點會更好。
雜錦拌飯
午市套餐關係,只需+$6有梳打飲品及+ $20有冰沬,會否太抵吧!不過一分錢,的確一分貨,與我相像有點出入吧!士多啤梨梳打,梳利味道偏重令到士多啤梨味相對遜色。
士多啤梨梳打
而士多啤梨的冰沬一直以為會有鮮美的士多啤梨,點知只有滿佈棉花糖及士多啤梨醬。棉花糖被燒過後,外脆配上冰沬一冷一熱都可以接受。不過如果有鮮美的士多啤梨會更好,更完美。
士多啤梨的冰沬
題外話/補充資料: 午市的確很便宜,但食物質素確實有進步的空間。
雜錦拌飯
士多啤梨的冰沬
2016-05-19 436 瀏覽
柯左我個小baby 出黎之後都未食過韓燒... 蚊滋見哩間評分唔錯就決定去哩間。決定點韓牛牛胸肉套餐 $530! 前菜唔HEA 特別鍾意辣薯仔.~ 前菜已經食到我*仲要任添架~!!! 再有沙律醒醒胃, 一陣食多D~ 蕃茄好fresh fresh 又甜芝士年糕-好creamy,好軟好棉配埋酸酸甜甜既醬汁... 真係無得頂.. ~ 真係好驚已經食飽左自己主菜登登登登剩睇畫面已經好吸引啦!  韓牛牛胸肉起晒花, 切得好薄好通透. 脂肪同肉比例恰好. 肉色鮮紅, 唔似放左好耐既肉, 亦無血水滲出的噁心場面。肉質幼娕 點埋個秘製醬油夾埋蒜辣椒, 包起生菜一齊食 正正正!!  好美味啊!!! 另一個厚切黑毛豬腩肉.. 什麼減肥先放在一邊先! 啖啖肉 油份充滿在口中 爽口又唔UN .~ 亮點三 雜錦拼盆-大蝦! 每隻都好肥美~ 有中指咁長!! 又鮮又爽口又彈牙~ *唔好忘記仲有芝士蛋醬啊! 老晒就唔好味架啦~~~ 叫左個影相特飲~~ 好開心啊!!!~~~ 整體: 食物質素高, 肉類食落都係新鮮既~ 2人餐食到我地飽飽飽! 服務員好細心, 知道我帶埋BB黎揀個細風位我坐~~  *吸風系統好好, 我地同
決定點韓牛牛胸肉套餐 $530!
前菜唔HEA 特別鍾意辣薯仔.~ 前菜已經食到我
*仲要任添架~!!!

主菜登登登登
另一個

亮點三 雜錦拼盆-大蝦!
每隻都好肥美~ 有中指咁長!! 又鮮又爽口又彈牙~
*唔好忘記仲有芝士蛋醬啊! 老晒就唔好味架啦~~~
柚子蜜棉花糖特飲
叫左個影相特飲~~ 好開心啊!!!~~~

整體: 食物質素高, 肉類食落都係新鮮既~ 2人餐食到我地飽飽飽! 服務員好細心, 知道我帶埋BB黎揀個細風位我坐~~  *吸風系統好好, 我地同BB 都無油煙味!  下次想再食熱氣野我一定會再黎架!!!
  • 韓牛牛胸肉
  • 厚切黑毛豬腩肉
2016-05-18 199 瀏覽
今日又即興走嚟銅鑼灣食韓定食啦!唔駛等位真的好!!時間關係,所以唔可能揀燒烤餐,令有選擇困難症嘅我能夠快D決定食咩!8選1決定要4號仔"大醬湯"。lunch set 包括有3前菜,1沙律,1蒸蛋,1飯,1主菜,如果主菜唔係湯類,仲會好貼心咁配番個清湯比你。眼見同事嘅7號同8號都出晒場,但我個4號遲遲未出現,D口水真係流出嚟咁滯呀!所以偷食同事一件白切肉,豬腩肉煮熟後再煎香表面,肥瘦均混,香口美味。等咗大約15分鐘,我嘅熱辣辣大醬終於出現啦!前菜-茄子清甜軟腍,芽菜爽口,泡菜爽胞唔太辣。蒸蛋雖然唔係好滑,但味道不錯。大醬湯嘅雞蛋係比你自己打落去嘅,想打散還是原隻半熟蛋就悉隨尊便啦!大醬湯咸淡適中,帶有少少辣味。湯料有硬豆腐,翠肉瓜,洋蔥,蘿白,牛肋肉碎,味道清甜香口。白飯面灑有點點紫菜同芝麻,配埋大醬湯食更加惹味。
今日又即興走嚟銅鑼灣食韓定食啦!唔駛等位真的好!!

等咗大約15分鐘,我嘅熱辣辣大醬終於出現啦!
2016-05-18 157 瀏覽
之前都嚟過DINNER... 不過今次係LUNCH...四個人無訂位都可以直入...LUNCH SET有燒同唔燒之分...上班族得咁少時間LUNCH當然係唔可以燒肉喇...唔燒肉既SET都有8個咁多可以選擇...我就揀咗大醬湯...WOW... 好豐盛既午餐...除咗主菜大醬湯... 仲有三碟配菜/韓式蒸蛋/白飯樣樣都絕不吝嗇呀... 蒸蛋都好大一碗... 仲要唔係薄薄一層...而係有返咁上下厚度家喎...蒸蛋唔可以話係好滑... 但係一啲都唔老...用嚟下飯一流...三碟配菜都唔輸蝕...並唔係求其比少少你... 泡菜同大豆芽都滿滿一兜呀...味道都絕不欺場... 淨係食晒啲配菜都好滿足...以於主菜大醬湯...溫度夠熱... 用料都好豐富...有牛肉碎/洋蔥/瓜/蛋/豆腐....味道甜甜哋辣辣哋咁好開胃...用嚟送個白飯真係最好不過...
之前都嚟過DINNER... 不過今次係LUNCH...
四個人無訂位都可以直入...
LUNCH SET有燒同唔燒之分...
上班族得咁少時間LUNCH當然係唔可以燒肉喇...
唔燒肉既SET都有8個咁多可以選擇...
我就揀咗大醬湯...
WOW... 好豐盛既午餐...
除咗主菜大醬湯... 仲有三碟配菜/韓式蒸蛋/白飯
樣樣都絕不吝嗇呀...
蒸蛋都好大一碗... 仲要唔係薄薄一層...
而係有返咁上下厚度家喎...
蒸蛋唔可以話係好滑... 但係一啲都唔老...
用嚟下飯一流...
三碟配菜都唔輸蝕...
並唔係求其比少少你... 泡菜同大豆芽都滿滿一兜呀...
味道都絕不欺場... 淨係食晒啲配菜都好滿足...
以於主菜大醬湯...
溫度夠熱... 用料都好豐富...
有牛肉碎/洋蔥/瓜/蛋/豆腐....
味道甜甜哋辣辣哋咁好開胃...
用嚟送個白飯真係最好不過...

2016-05-13 269 瀏覽
月頭出糧,當然要買份禮物送俾媽媽作為母親節禮物,以慰勞媽媽。最後,買完我又係要捱窮一個月☹️突然想食韓燒,叫左媽媽請,去左京都廣場既漢拏山烤肉,餐廳環境不錯,枱與枱有足夠空間,整體都幾舒服。服務態度很好,店員得有禮貌,上菜速度快,大概5分鐘就上菜。而且賣相味道不錯。午餐叫左個泡菜豬肉定食同埋人參雞湯。首先前菜講起,泡菜,芽菜同茄子食完可以再添,而且唔會整到好碎。蒸蛋十分滑溜,就算係硬身蒸蛋亦唔會變得好"鞋"。海帶湯中亦有很多海帶,材料十足。而主菜泡菜豬肉很野味,份額十分多,不會太辣,就算平日不太食辣的人也可以一試。味道比較濃,就咁食有啲咸,但送飯食就剛剛好。餐飲士多啤梨梳打亦十分清新,酸甜醒胃又解喝。而總結所有食物嘅份量都十分多,食完十分十分飽。
2016-05-09
2016-05-05 1239 瀏覽
餐廳在銅鑼灣地鐵站C出口附近,十分方便就腳。喜歡韓國文化的我,對韓式的傳統美食也情有獨鍾,最鐘意食料理!最近又去銅鑼灣,去了一間常常到訪的商場尋食,選了一間食物份量超大的韓國餐廳,重點是抵食兼不加一,吃完午餐後,我倆晚飯都食不下。原先被餐單吸引而放慢腳步,後來見到有個大盤裝住不同的韓國料理真的被燒了,決定去一試!店子角落見到有濟州島的黑毛豬在場招待食客,這隻黑豬充滿天然純樸風味。甫進餐廳,門外的店員便熱情地歡迎我倆,向我們介紹Lunch 的special menu,原來剛剛新推出了餐單!不得不讚menu 做得幾精美,可看盡濟洲島的美景,完美呈現極緻的一刻。播放著的韓文歌似乎都幾貼近潮流尖端,都是我的飛佛!但重點環說的是這一頓超豐富的午餐,又不計加一!包括前菜、沙律、韓式蒸蛋、橫城大米、韓式清湯和主菜等等。午市套餐中最為吸睛度的應該是--人蔘雞湯,大大隻,必點必食,不食就走寶!無睇錯,跟餐還有蒸蛋、沙律、茄子辣泡菜、芽菜和一大碗飯,這個餐應該是兩個人份量吧?人蔘湯味道與餐前的辣泡菜和茄子比較剛好有點清淡,算是健康有益的一頓飯。店子以往沒有買燒鯖魚,今次新增這個選擇實在是大喜訊。還有雜錦拌
餐廳在銅鑼灣地鐵站C出口附近,十分方便就腳。
店子以往沒有買燒鯖魚,今次新增這個選擇實在是大喜訊。還有雜錦拌飯、白切肉蛋包飯、漢拏山辣豬肉飯和大醬湯等等。
--韓式炒粉絲 $65
以牛為主的炒粉絲伴碟有蔬菜和蔥,份量剛好,炒絲炒得濕濕地,入口不會乾身,味道剛好!
加配飲品
同行友人就超喜歡這個士多啤梨梳打 +$6,她說很多韓式食店的更好飲,飲完不會有太多氣搶住個喉嚨,反而有甜甜的士多啤梨香氣在口腔中迴轉。
我這杯全勝濟州柚子蜜棉花糖特飲 +$12不單純是賣相大獲好評,飲落有陣陣的柚子香和潤喉感,不會太甜,飲落好舒服。
2016-04-25 564 瀏覽
餐廳和一般韓國餐廳有少少分別。店子裝修主要銅色做主色,一直播放輕鬆韓歌,舒服而且充滿時代感!午餐有好多選擇,今日點了我喜愛的人蔘雞湯!每個套餐都用一個木盤放上,賣相簡單而有誠意,充滿濟州風味。午餐包括前菜、韓式蒸蛋、沙律,人蔘雞湯及白飯。韓式砂鍋蒸蛋因為料理過程上的差異,口感上跟日式蒸蛋跟日式蒸蛋很不一樣,用砂鍋蒸的韓式蒸蛋沒有跟食蒸蛋那麼滑,味道偏淡味,但由於其他食物比較濃味,所以幾好食!湯品中除了一隻雞還有糯米、栗子、紅棗、大蒜等,是營養豐富!雞肉經燉煮過過後,肉質依然鮮嫩,不會乾乾的!檸檬梳打味道似梳打配柚子醬多過檸檬味,個人喜歡柚子味多於檸檬,一邊食韓國料理一邊飲柚子梳打更有風味!菠蘿梳打同檸檬梳打賣相一樣,只是味道是菠蘿味!這店的食物質素同環境和服務水準,而合理的午餐價錢(不另收加一!),我一定再光顧!
午餐有好多選擇,今日點了我喜愛的人蔘雞湯!

韓式蒸蛋
人蔘雞
檸檬梳打
檸檬梳打
菠蘿梳打
菠蘿梳打
同檸檬梳打賣相一樣,只是味道是菠蘿味!

2016-04-25
人蔘雞
2016-04-18 626 瀏覽
試左BOOK 2次但個個星期都滿座, 早幾日BOOK根本無可能BOOK到, 今次決定早2星期就BOOK, 第1次去食物質素OK, 芝士狂一定岩, 不論韓燒 同 芝士溶岩盤, 都令我呢個芝士迷大滿足
韓燒雜棉拼盤
芝士飯
紅豆冰
題外話/補充資料: 甜品好味但我覺得唔洗加練奶, 加左就會太甜了
2016-02-01
芝士飯
3K
2016-04-18 605 瀏覽
慶祝友人生日去了食韓燒。地方寬敞、坐得舒適; 抽煙系统不錯、沒有太大油煙。前菜陸陸續續上枱、有涼拌芽菜、泡菜、醃製酸蘿蔔、茄子和原個蕃茄沙律。隨了沙律外、其餘前菜可無限供應。前菜中我最喜歡醃製酸蘿蔔、酸酸咪咪好開胃、多吃幾塊又可減低肉類飽滯感。黑毛豬腩肉、又厚又大條豬腩肉、心想肥死了!!店員前來幫忙、將又厚又大的豬腩肉剪開、一排一排整整齊齊非常熟手。油份迫出、燒得香口、那油脂部位入口即溶、沒半點油膩感覺。牛肋骨、肉質軟腍、調味略為淡了、味道欠奉。雖然食物水準中等、但論價錢論環境都算不錯了。
慶祝友人生日去了食韓燒。

地方寬敞、坐得舒適; 抽煙系统不錯、沒有太大油煙。

前菜
黑毛豬腩肉、又厚又大條豬腩肉、心想肥死了!!
油份迫出、燒得香口、那油脂部位入口即溶、沒半點油膩感覺。
黑毛豬腩肉
牛肋骨、肉質軟腍、調味略為淡了、味道欠奉。
牛肋骨
雖然食物水準中等、但論價錢論環境都算不錯了。
2016-04-16
2016-03-30 670 瀏覽
又食漢拏山,今次同朋友去左銅鑼灣分店,可能係星期四,7點幾上到去,唔使等就有位。就甘睇,銅鑼灣分店係大d,多d枱,枱又大d,坐得舒服d。一黎到佢會比呢一set野你:沙律 - 好食,菜新鮮,又多芝麻醬芝士粟米 - 芝士甜甜地,多多都食得落 泡菜蛋 - 蛋好好食前菜有泡菜、豆芽同茄子 (茄子係其他燒肉店無既,鹽鹽地,唔太辣,好開胃)好似除左沙律唔可以refill之外, 其他野可以無限refill朋友話呢到有套餐,好抵食,所以一定要食套餐。 我地今次想試韓牛,就揀左4人韓牛餐。 韓牛餐有:2塊韓牛 (韓牛其實一般牛味唔太重,比較清新,淺淺牛味,難得就係唔使飛去韓國都食到韓牛,又唔貴)2塊五花腩 (五花腩一定要燒得夠乾身先好食,好多人都覺得個皮好肥唔食,但燒乾左既皮先係食五花腩既重點,好好食)護心肉 (細細塊,醃到好入味,厚身有口感)豬定牛助骨 (肉係少d,但好夠味)芝士蠔 (其實個人覺得個蠔出得太多水,令芝士無曬味,但蠔自己本新已經好大隻同好鮮)蝦 (彈牙新鮮)秋刀魚 (好難燒,一定要燒到好乾身先好食)年糕 (唔太識燒,好乾)最後,有個辣海鮮湯,個豆腐好滑。 呢到有提供啤酒同特
一黎到佢會比呢一set野你:

沙律 - 好食,菜新鮮,又多芝麻醬

芝士粟米 - 芝士甜甜地,多多都食得落

泡菜蛋 - 蛋好好食

韓牛套餐
韓牛餐有:

護心肉 (細細塊,醃到好入味,厚身有口感)

豬定牛助骨 (肉係少d,但好夠味)

蝦 (彈牙新鮮)

秋刀魚 (好難燒,一定要燒到好乾身先好食)

年糕 (唔太識燒,好乾)

最後,有個辣海鮮湯,個豆腐好滑。
辣海鮮豆腐湯
呢到有提供啤酒同特色飲品。Hite生啤都只係40幾蚊,好抵。其他樽裝啤酒都抵飲,只係20幾蚊。

最後,呢個餐加20蚊就可以食韓式泡冰。
紅豆泡冰
食完甘多肉,食d冰可以解下個油膩感。加上煉奶既甜,越食越好食。(煉奶唔好一次過倒曬上去,下面d冰會無咩味)

雖然食完韓燒次次都會好臭,但食親都好開心。尤其係呢間性價比甘高。朋友話之前食鮑魚餐,都好抵同好食。下次可再試。呢間真係可以一而再,再而三。
韓牛套餐
辣海鮮豆腐湯
紅豆泡冰
  • 韓牛
2016-03-21 1278 瀏覽
"聲it豬卡坎me da" 朋友仔為我慶生... 揀左食韓國燒烤...小菜, 生菜, 粟米芝士, 泡菜蛋都係免費refill...  齋refill都食到飽呀... 哈哈...我哋無叫套餐... 單點左幾樣嘢再加甜品...韓式牛肋骨 有醃過... 個汁好味甜甜哋... 肉質鬆化唔韌... 一客既份量都夠4個人食...厚切濟洲黑毛豬肉 睇落好似好肥... 但係燒完之後口感一流... 肥瘦適中肉味夠八爪魚 估佢唔到係原隻上... 仲要夠大隻好爽口... 醃料好味有少少辣... 但絕對惹味...芝士年糕無咩大驚喜... 除左年糕仲加左魚餅... 唔係好辣都算易入口...士多啤梨棉花冰賣相好... 但係唔係我杯茶... 因為我麻麻哋啲士多啤梨醬...傳統紅豆冰不過不失... 如果啲冰多啲就會更好喇... 其他地方食過好多都係大碗啲既 驚喜位 訂位嗰陣話有人生日... 餐廳就送彩虹蛋糕同埋海帶湯...拎個蛋糕黎嗰陣仲會播韓文生日歌添呀... 個蛋糕絕對唔係HEA作... 好味啲cream唔同平時食開既忌廉蛋糕... 甜啲杰啲既... 雖然係咁.. 但係食完都唔會覺得溜喎  餐廰
"聲it豬卡坎me da"

朋友仔為我慶生... 揀左食韓國燒烤...

齋refill都食到飽呀... 哈哈...
我哋無叫套餐... 單點左幾樣嘢再加甜品...

韓式牛肋骨

士多啤梨棉花冰
傳統紅豆冰
傳統紅豆冰
驚喜位

訂位嗰陣話有人生日... 餐廳就送彩虹蛋糕同埋海帶湯...
拎個蛋糕黎嗰陣仲會播韓文生日歌添呀...

個蛋糕絕對唔係HEA作... 好味
啲cream唔同平時食開既忌廉蛋糕... 甜啲杰啲既...
雖然係咁.. 但係食完都唔會覺得溜喎

彩虹蛋糕
餐廰員工仲幫我哋影左張合照... 即場晒返比我哋... 仲連埋張生日咭添呀!!
題外話/補充資料: 小菜, 生菜, 粟米芝士, 泡菜蛋都係免費refill... 但係絕對唔吝嗇... 成晚問我哋有無嘢要refill... 讚好!
2016-03-11
慶祝紀念
生日
  • 韓式牛肋骨
  • 厚切濟洲黑毛豬肉
  • 八爪魚
2016-03-18 1013 瀏覽
韓瘋~~真係瘋狂咁中咗毒, 一星期梗有日要食韓國嘢, 今次已經係第3次嚟漢拏山烤肉啦, 每次都無令我失望, 淨係個無限refill嘅前菜已令我咀巴停不了, 個酸蘿蔔好醒胃, 食得肉多再食件酸蘿蔔, 當堂感覺又有空間可以再食過 豬五花每次都必食, 燒到皮脆卜卜, 好香口, 肉味濃郁. 成塊煲墊咁樣嘅豬皮出場啦, 好彩係侍應幫我哋燒, D油好似煙花詠香江咁爆爆爆... 侍應哥哥教我哋自己燒時可以放生菜響豬皮上面, 咁就唔怕彈得咁勁啦. D豬皮唔好燒得太乾, 會好硬, 熟咗就已經食得, 煙煙韌韌有DD漿住咁, 配埋芝麻好香口, 又可減低油膩感. 仲有邪惡嘅圍邊栗米芝士同泡菜蛋亦令到我哋失控, 不斷食, 不斷refill, 加到都有D唔好意思 (記得第一次嚟呢度時, 如果要refill圍邊係要比$60, 但後來兩次都唔駛加價都可以任食, 呢個改變值得讚揚). 牛肉就無咩特別, 所以都係豬皮五花隊勝出! 炒芝士年糕係一個挑戰, 因為真係幾漏吓, 同埋D汁又係差D浸死年糕咁滯! 壓軸好戲, 次次都必食, 就係傳統紅豆冰沫啦, 紅豆,黃豆粉, ,煉奶,豆奶冰內藏 M
豬五花每次都必食, 燒到皮脆卜卜, 好香口, 肉味濃郁.

牛肉就無咩特別, 所以都係豬皮五花隊勝出!
壓軸好戲, 次次都必食, 就係傳統紅豆冰沫啦, 紅豆,黃豆粉, ,煉奶,豆奶冰內藏 Monchi 好好味, 如果可以再多D黃豆粉就更好啦, 真係飽到反肚都要叫呢個甜品食!

2016-03-01
  • 厚切黑毛五花腩