Friends’ recent favourite. Top notch ingredients, execution and service from start to finish. 特式凍馬友魚 To start. Incredibly fat and sweet.潮州軒鹵水拼盤 Foie gras and tofu were silky smooth. Goose intestine very crunchy to the bite. 脆炸普寧豆腐 My new favourite. Delightfully crunchy exterior. Interesting textured silky interior. 手工鮮蟹棗 and 潮陽鮮蝦棗 Both fried to golden perfection潮州紅燒魚翅 Flavourful broth with generous amount of shark fin. 花雕蛋白蒸大紅蟹 Server proudly presented it to us, saying that they do this better t

花雕蛋白蒸大紅蟹 Server proudly presented it to us, saying that they do this better than The Chairman. Potato noodles were used as the base as opposed to the usual rice noodles. Crab was meaty and sweet. Could have added more Shaoxing wine for better fragrance. And I personally prefer rice noodles for better absorption of the crab essence.

豉油炒海南吊片 Cuttlefish was way too chewy and salty for my taste.

青瓜肉碎煮魚鰾 Fish maw done right soaking up the hearty broth.

糖醋兩面黃伊麵 beautifully done.

返沙芋頭 and 清心豆爽 to end. The fried taro were deep fried to perfection. I was full to the brim but I couldn’t resist having two!!

Overall Chaozhou cuisine at its best. Already looking forward to our next visit!!
  • 脆炸普寧豆腐
  • 特式凍馬友魚
  • 糖醋兩面黃伊麵
  • 返沙芋頭
2024-07-10 1433 瀏覽
一間極難book嘅餐廳,每次打嚟都full曬,要提早成個月book,除非坐房,最低消費好似要六千蚊起🙂餐廳服務好好,事先有確認訂位亦都有短訊提示當日新寧道入口扶手電梯暫停,建議老人家喺恩平道方向搭𨋢,但係估唔到某啲侍應係唔識廣東話,要用普通話溝通😂店面唔大,只有約十張枱同埋其他貴賓房,我哋被安排坐喺角落頭嘅圓枱,位置好舒適。坐低奉上嘅功夫茶同食完所有嘢之後奉上嘅功夫茶味道係唔同,前者唔會削胃苦澀,後者好甘香比較解膩。鹵水拼盤 有鵝肉,鵝肝,大腸,腎,豆腐,雞蛋,鵝肝有兩種唔同嘅口感,一種比較硬身有咬口帶甘香,另一種好軟糯好滑。鵝肉份量比較少,有啲到喉唔到肺嘅感覺🥲蠔仔烙餐牌有幾種蠔仔烙,唔同價錢,我哋叫普通果種,食落鮮嫩濕潤,唔會炸到乾爭爭,但食唔出有蠔味。脆炸普寧豆腐附上韭菜鹽水, 新鮮炸起點嚟食外脆內 嫩,上面仲配咗炸海苔點綴,一齊食好好味😋脆炸九肚魚擺盤感覺上同炸普寧豆腐相似,都係有炸海苔點綴,但比較失望係佢將九肚魚開咗邊去炸,應該係為咗起骨方便食客享用,但食落就失咗原條厚身嘅口感🥲涼瓜黃豆腩肉煲涼瓜甘香軟淋,同黃豆係絕配,細個有飲過媽咪煲嘅涼瓜黃豆豬骨湯,有種兒時回憶湧出嚟🙂最

鹵水拼盤

蠔仔烙

脆炸普寧豆腐

脆炸九肚魚

涼瓜黃豆腩肉煲

最後,叫左兩款甜品,分別係反沙芋同侍應姐姐推薦嘅羔燒四寶,有黃糖配芋頭南瓜銀杏山藥,好新奇好味。反沙芋嘅芋頭好香,砂糖入面有少少葱粒,雖然食唔出葱味,但望落去感覺特別清新,溶咗嘅砂糖亦將芋頭包得均勻,係必食推介😍

整體性價比偏低,屋企人係潮州人都覺得好似去打冷會適合啲,氣氛同味道都會更好😅

人均消費$500

評分:最高為5分

治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉
翻兜指數:🩺🩺

潮州軒
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈1期2樓

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #CWB #銅鑼灣 #潮州菜 #潮州軒
2024-05-30
  • 反沙芋
2024-07-04 1078 瀏覽
前兩天打算到銅鑼灣Brick Lane午飯,點知去到發現已關門,而open rice綱頁仍未有這更新,結果行到利園農圃,但見到門外歺牌不多選擇,便上多一層到陌生的潮州軒試試,結果喜出望外,點心精緻,可每件計(最少兩件),適合人少飯局,價錢略貴,$28位茶,我們2人吃左4點心、1️⃣蠔仔粥,3百幾埋單,不得不提蠔仔粥非常好吃魚湯底味道濃郁👍🏻環境也可以,燈光好、枱與枱之間距離甚寛,有私人空間,唯一是冷氣略凍,我們坐的卡位頗大風所以大家女仕如要到訪,一定要多帶件外套或披風😉

所以大家女仕如要到訪,一定要多帶件外套或披風😉
2024-07-03
  • 蠔仔粥
2024-06-13 1049 瀏覽
Visited a few times, but only decided to do a write up on this occasion. Booking done via WhatsApp, very efficient .Started with a big bowl of braised Shark's fin, enough for two to share. Follow by the steamed Threadfin fish ( 凍馬友魚) served at room temperatureThe chicken was also very good but pricey. The star of the show , though, has to be the steam floral crab in 30+ yrs Huadiao WineExcellent. The handmade fish ball in chinese leaf broth to cap off an enjoyable lunch

Excellent.

• Steam Floral crab in Huadiao wine
2024-05-11 1408 瀏覽
朋友話呢間潮州菜唔錯,有好多名人去食,樓下都有代客泊車,所以今日終於有機會試吓餐廳入到去唔算大,有幾間房,感覺上好多都係熟客。安排咗張圓枱俾我哋,成個環境感覺上都幾舒服。打開餐牌,種類比想像中多。淨係凍魚都有兩種,最後選擇咗原條凍馬友,果然冇選擇錯,馬友油份非常之高,亦都起晒骨,雖然等候嘅時間比較耐,但係真係唔錯好少香港嘅潮州餐廳有得鵝頭,我哋叫咗呢個三年老鵝頭拼鵝片,鵝片非常之入味亦難得地唔鹹,鵝頭皮好有膠質,肉質亦都唔梅。拼盤底部仲有鹵水豆腐,個豆腐好滑好有豆味,亦唔會鹵得好耐。蝦皮爆炒蘿蔔絲 - 第一次聽呢個餸,所以叫咗嚟試吓,炒得好乾身,呢個餸又特別又好食到最後侍應姐姐送咗呢一個清心豆爽甜品俾我哋

到最後侍應姐姐送咗呢一個清心豆爽甜品俾我哋

今天嘅飽食之旅係潮州軒,真係一個有驚喜嘅經歷!要講到標誌性菜式,個芋泥甜得嚟又唔會過於膩口,正宗潮州味,每一啖都食得出師傅嘅心思。佢哋個滷水拼盤真係正,鵝肝鬆軟,滲透曬滷汁嘅精華,令我一下子就愛上。梅子豬手嗰啲肉質軟熟,滋味滿分;而椒鹽九肚魚又鬆化細嫩,即刻攞走我個心。而家講到汙頭南瓜焗飯,好彩我忍唔住去試咗,啲米飯焗得啱啱好,脆卜卜嘅南瓜同埋鮮甜嘅米香,簡直太對味喇!👍真心推介你去試吓,食物新鮮同風味獨特,啱晒搵好嘢食嘅你!🍮🍴
2024-01-01 1709 瀏覽
去到潮州軒,第一啖就係鮮蝦,似乎響我味蕾跳菜花舞咁,叫人一啖又一啖!瀨尿蝦嘅脆口感親,好似夏天嘅第一陣涼風,可惜啲膏唔夠香濃,不過總體算得上頂呱呱👌。跟住,凍馬友魚嚟一份,味道真係鮮過海呀!瑤瑤滑,冰凍過後更加提升晒鮮味。拼盤一出場,各樣嘢食都係噹噹地!特別係鵝肝,算係軟滑得嚟又入味,真係食過就唔好忘㗎。手功鮮蟹棗同埋潮陽鮮蝦棗都係好料,真材實料,蟹棗熱辣辣,食落有勁!🦀但講真,普寧豆醬雞就啱晒啲鍾意傳統味嘅朋友,我就略嫌口感唔夠滑。桂花炒魚翅同生菜落場就算唔掂,比起今晚其他美饌,實在係有啲欠奉。杏仁茶結尾,呢個甜品就真係啱口,甜度啱啱好,完美收尾✨。总括來說,潮州軒嘅食物質素確實上乘,部分菜式絕對係此行亮點,下次食飯計劃,記得要來嚟嘆下!

2023-11-29 1680 瀏覽
.[🇭🇰香港- 銅鑼灣].🔻初訪 - 高級又高質嘅潮州菜! 枱同枱之間夠闊落 坐得幾舒服👍🏻 啱晒同屋企人或者成班人嚟食飯必食:👉🏻 酥皮蟹盒👉🏻 脆炸普寧豆腐👉🏻 潮州紅燒翅👉🏻 沙茶牛頸脊肉炒河.🔻🍽 潮州軒📌 地址: 銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈1期2樓.
2023-10-28 3783 瀏覽
🥰 老友 “意大利長介” 再搞飯局, 相約同門師兄弟 “村井” 同埋 “一清”. 記得早前 美女食家 推薦 “潮州軒”, 機會嚟嘞, 飛雲!🥢 餐廳位於銅鑼灣商業大廈2樓, 新派飯店格局, 走中高檔路線, 座位舒適, 人手充足, 服務到位, 紅白酒杯齊備. 今晚主攻 美女食家 及 OpenRice專家 推介嘅菜式.生醃有膏瀨尿蝦特色凍馬友魚潮州軒滷水拼盤手功鮮蟹棗潮陽鮮蝦棗花雕蒸大紅蟹普寧豆醬雞蛋白杏仁茶🦐 生醃有膏瀨尿蝦, $480. “長介” 建議嘅, 需要預訂, 瀨尿蝦滑捋捋, 配合蒜椒酸汁, 味道出色! 我好似見唔到 “膏” 喎, “村井” 認為 "生膏" 不及 "熟膏".🐟 特色凍馬友魚, 六件, $240. 魚肉甘香, 份量啱啱好, 抵讚!🥰 潮州軒滷水拼盤 (鵝肉, 大腸, 腎, 鵝肝, 滷蛋, 豆腐), $360. 鵝肝, 口感軟綿, 咁香入味, 一流. 鵝肉, 夠腍, 滷水味道出色. 大腸, 夠嗅, 十個讚. 每款四件, 每人一件, 意猶未盡.🦀 手功鮮蟹棗, $200. 真係食到蟹肉, 熱辣辣, 彈牙, 不俗!🦐 潮陽鮮蝦棗, $160. “蝦棗蟹棗” 唔係計劃之內

🥢 餐廳位於銅鑼灣商業大廈2樓, 新派飯店格局, 走中高檔路線, 座位舒適, 人手充足, 服務到位, 紅白酒杯齊備. 今晚主攻 美女食家OpenRice專家 推介嘅菜式.

生醃有膏瀨尿蝦
蛋白杏仁茶
生醃有膏瀨尿蝦
特色凍馬友魚
手功鮮蟹棗
🦐 潮陽鮮蝦棗, $160. “蝦棗蟹棗” 唔係計劃之內, “長介” 亂加, 萬幸冇採雷, 表現過關.
潮陽鮮蝦棗
🦀 花雕蒸大紅蟹, $2,496. 美女食家 強烈推介, 需要提前預訂, 師兄弟們完全不問價錢! 每両$78, 共$32両. 每人兩三件, 啱啱好, 所以真係貴, 哈哈. 蟹肉實淨, 花雕濃郁撲鼻, 又平均滲透大紅蟹, 拍案叫絕! (後記: 預訂 “花雕蛋白蒸蟹”, 但我同 “一清” 都唔覺食到 “蛋白”)
花雕蒸大紅蟹
🐥 普寧豆醬雞, $360. 感覺少似南乳炆雞, 雞唔夠滑, 錯晒, 下次唔揀.
普寧豆醬雞
🤗 桂花炒魚翅, $1,280. 配生菜好食, 但變咗 “生菜包”, 有點浪費炒魚翅嘅烹功. “長介” 追加又冇睇價錢, 我覺得唔抵食攞.
桂花炒魚翅
🍥 蛋白杏仁茶, $48. 杏味平衡, 唔會 “渴撻撻”.
蛋白杏仁茶
🫘 特色餐前小食, $30. 豆腐乾, 半肥瘦豬肉, 出奇地好食.
特色餐前小食
🥂 “長介” 自帶四款酒, 開瓶費每支$200, 冇收足. (1) 清酒襯唔到食物. (2) 法國侏羅區白酒味道似黃酒花雕酒, 只係配合到蒸蟹. (3) 阿根廷白酒 White Bones, 今晚最貴, $800+, 可惜出塲太遲, 半醉了. (4) 紅酒出 Gevrey Chambertin, 香氣優雅, 配食物有點難搞.
🤗 總結: “潮州軒” 食物出品優質, 驚喜菜式包括 滷水鵝肝大腸, 生醃瀨尿蝦, 花雕蒸蟹. 略嫌上菜速度太快, 扣分. 老友 “村井” 食過兩三次, 讚口不絕, 今次冇點佢推介嘅 乾燒翅, 期待下次再訪.
呢度應該係其中之一間喺香港相當有質素嘅潮州菜館各方面都好出色由環境去到服務由食材料去到煮功都冇乜嘢可以挑剔係可以喺個價錢上面反映出嚟始終係大師傅過嚟開真係食材精做,完美示範😂講吓個環境:呢個舖頭喺以前雪園嗰個位所以地方都有一定大中間大廳地方闊落旁邊有貴賓室有幾多間就唔係好清楚睇落應該最少有六間房嗰晚叫咗啲蟹,魚翅,同埋啲潮州菜式蠔仔餅同埋牛肉都好得甜品叫咗潮州出名嘅芋泥簡直係一流總括嚟講全部都做得好出色如果唔係太計較個價格絕對可以再嚟👍
呢度應該係其中之一間
喺香港相當有質素嘅潮州菜館
各方面都好出色
由環境去到服務
由食材料去到煮功
都冇乜嘢可以挑剔
係可以喺個價錢上面反映出嚟
始終係大師傅過嚟開
真係食材精做,完美示範😂
講吓個環境:
呢個舖頭喺以前雪園嗰個位
所以地方都有一定大
中間大廳地方闊落
旁邊有貴賓室
有幾多間就唔係好清楚
睇落應該最少有六間房
嗰晚叫咗啲蟹,魚翅,同埋啲潮州菜式
蠔仔餅同埋牛肉都好得
甜品叫咗潮州出名嘅芋泥
簡直係一流
總括嚟講
全部都做得好出色
如果唔係太計較個價格
絕對可以再嚟👍

2023-10-08 1472 瀏覽
國慶假期,享受了一頓美味的午餐,實屬樂事!走進餐館,裝潢瑰麗雅致,予人高尚的氣派。餐具亦典雅不凡,帶宮廷風。先來數道點心。一啖咬下蝦餃,即時迫出濃濃的蝦味,還有荀的爽脆,非凡的美味!蘿蔔絲春卷十分之脆,中間的蘿蔔絲甚是清甜,兩者是相得益彰的組合!煎韮菜粿底面都煎得恰到好處,餡料充滿韮菜及蝦肉,香口到不得了。蝦棗和蟹棗同樣出色、各有千秋:蝦棗裡混了豬的脂肉,而蟹棗則有馬蹄做襯托,增添層次感。點心以外,兩道菜餚都令人讚不絕口!先是滷水拼盤,包括鵝肝、鵝肉、鵝腎、豆腐以及滷蛋。最引人注目的鵝肝超級軟嫩,完全是入口即化!滷水又好味,鹹淡適中,是一碟超班的滷水拼盤!蠔仔烙雖則是用煎蛋來弄,竟半滴多餘的油也找不到,但蛋居然是焦香的!海量的蠔仔仍然保持濕潤,每一啖都有汁,每一啖都是享受!不論是點心或是菜式都那麼精彩,完全是一次滋味的巡禮!
國慶假期,享受了一頓美味的午餐,實屬樂事!

潮式鮮荀蝦餃
蘿蔔絲炸春卷
煎韮菜粿

手工鮮蟹棗 & 潮陽鮮蝦棗

潮州蠔仔烙

不論是點心或是菜式都那麼精彩,完全是一次滋味的巡禮!
潮式鮮荀蝦餃
蘿蔔絲炸春卷
煎韮菜粿
手工鮮蟹棗 & 潮陽鮮蝦棗
潮州蠔仔烙
  • 手工鮮蟹棗&潮陽鮮蝦棗
  • 手工鮮蟹棗&潮陽鮮蝦棗
2023-07-18 2585 瀏覽
據說是香港潮州菜的天花板一直都好想來試終於可以和朋友一起來吃位置就在銅鑼灣利園附近在銅鑼灣地鐵站C出口行5分鐘就會到達裏面的環境非常舒適,座椅寬闊首先來到會有功夫茶奉上 服務非常到位 態度又好滷水拼盤非常好食😋還有獅蚶好新鮮濃湯大芥菜心一人一個非常衛生👍🏻最後還有甜品 我就揀咗蛋白杏仁茶滋補養顏😙😙
據說是香港潮州菜的天花板
一直都好想來試
終於可以和朋友一起來吃
位置就在銅鑼灣利園附近
在銅鑼灣地鐵站C出口行5分鐘就會到達
裏面的環境非常舒適,座椅寬闊
首先來到會有功夫茶奉上
服務非常到位 態度又好
滷水拼盤非常好食😋
還有獅蚶好新鮮
濃湯大芥菜心一人一個非常衛生👍🏻
最後還有甜品 我就揀咗蛋白杏仁茶
滋補養顏😙😙
2023-07-02 1994 瀏覽
之前想來試吓,但一直都訂吾到枱,今次終於有機會。入店第一感覺:環境好舒適,裝潢高雅。叫咗滷水拼盤,鵝肝😋。紅燒魚翅,😋(-試終情)😘,濃香,啖啖翅,大滿足。吾使問阿貴,足料,夠火侯。蟹皇翅👍川椒龍蝦球,龍蝦拆肉川椒醬,乾蔥炒,絕!配!伴珍珠菜葉。普寧炸豆腐,外脆內滑。糖醋煎麵(潮州pizza)喜歡打卡的我,用餐期間電話無電⚡️,焦急的我,東張西望之時,服務員過嚟,跟住就羅咗個充電寶俾我,太好啦!尼度位於銅鑼灣,旺中帶靜,新寧道,太平大廈,2樓,潮州軒。
叫咗滷水拼盤,鵝肝😋。
川椒龍蝦球,龍蝦拆肉川椒醬,乾蔥炒,絕!配!伴珍珠菜葉。
普寧炸豆腐,外脆內滑。
糖醋煎麵(潮州pizza)
尼度位於銅鑼灣,旺中帶靜,新寧道,太平大廈,2樓,潮州軒。
2023-06-26
  • 鹵水鵝肉,鵝肝,紅燒魚翅,
  • 川椒龍蝦球,糖醋煎麵,
作為上海人,我也特別鍾情這間潮州菜,是我吃過這麼多間潮州餐廳裡性價比較高的。食物與服務也很高質,特別是魚翅和海參,我的朋友都讚不絕口!環境很舒適,一點都不擁擠。還有一位同是上海人的經理,介紹菜色特別詳細,十分熱情親切
2023-06-28
2023-03-11 3951 瀏覽
金湯石榴雞(位)$100賣相精緻,石榴雞是用蛋白皮包裹住雞、豬、荀粒,浸於金湯中,味道鮮甜。潮陽鮮蝦棗(4件) $160手工鮮蟹棗(4件)$200普普通通,不是很有蝦蟹的鮮味,比較淡口。配有甜醬和桔油,醬料味道不錯。潮州蠔仔烙 $188蠔仔鮮甜,好味梅羔脆鳍 $268香脆可口,酸酸甜甜,唯欠缺梅羔的香味。五年老鵝頭(半條)$900大失所望,首先賣相欠佳,又沒有去骨。肉質偏硬,唔夠滑,是隻硬頸鵝。滷水汁味道單調,偏咸,八角味超濃,欠缺鵝的甜味、甘草的甘香以及南薑的香味。索價九百大元實在不太值得。方魚炒芥蘭 $138芥蘭好苦。雖然餐廳已經摘剩芥蘭最幼嫩的部份,但芥蘭本身好苦。唔好味。返沙芋頭(6件)$120掛糖太多太厚,但芋頭是夠香和夠粉的。特式餐前小食(碟)椒醬肉粒 $30幾好味。中國茗茶(位)$20環境不錯,服務態度良好,會一道一道上菜,不用吃得很趕急。
金湯石榴雞(位)$100
金湯石榴雞

潮陽鮮蝦棗(4件) $160
手工鮮蟹棗(4件)$200

潮州蠔仔烙 $188
蠔仔鮮甜,好味

梅羔脆鳍 $268
香脆可口,酸酸甜甜,唯欠缺梅羔的香味。

五年老鵝頭(半條)$900

方魚炒芥蘭 $138

返沙芋頭(6件)$120
掛糖太多太厚,但芋頭是夠香和夠粉的。

特式餐前小食(碟)椒醬肉粒 $30
幾好味。
椒醬肉粒

中國茗茶(位)$20

環境不錯,服務態度良好,會一道一道上菜,不用吃得很趕急。