2008-06-20 19 瀏覽
近爸爸節去食... 同一大班朋友...我個fd話..."唔知係咪潮洲菜都係偏咸, 感覺好重味精, 但貴妃雞很好吃, 很嫩滑, 但很貴... $100才有半隻... =_= "我就覺得.... 好普通jei..... 可能平時間中食潮江_, 食到唔覺得有特別啦p.s. 跟住無啦啦因為爸爸節有紅酒送... 叫 Daddy's WIne.... @@"埋單唔係非常貴, 但我地亦都唔係點飽... 之後去左食糖水... LOL
近爸爸節去食... 同一大班朋友...
我個fd話..."唔知係咪潮洲菜都係偏咸, 感覺好重味精,

鵝片
蠔餅
梅羔骨
貴妃雞
梅羔骨
貴妃雞
(非會員)
之前我都有去過潮樓食,講真我都唔會話預左d野好好味同服務周到lo,但係我就覺得d服務水準真係很差...老土d咪係話今時今日咁的服務態度唔得嫁啦example 1是我同朋友去食飯啦,咁d waiter情願吹水都唔理舉哂手的我地,example 2是隔離枱d外國人入來點菜,人地就話要個辣的菜,咁我地後來就見到個場面都幾好笑,就係個外國人話菜色唔係spicy的,咁我地看下就見到應該是樓上嗰位人兄/小姐說的川椒菜(我覺得嗰個應該係炒鷄的), 個幫佢下單的人一聲sorry都冇,又唔肯幫佢地換個菜, 對住客就笑都唔笑,但最令我感到驚訝的是嗰幾個waiter竟然企係附近度笑外國客平心說,食物okay,但係服務真係有待改善啦

平心說,食物okay,但係服務真係有待改善啦
2008-05-25 20 瀏覽
其實本來沒有想過要公開此事,打去佢的顧客熱線自已化解便算,可惜得唔到答覆之餘又多一位朋友中招,所以決定公開此事話俾所有人知佢的服務態度真係"有幾好"~事實發生於母親節前,由於本人全家都係潮州人,所以諗住母親節當晚和家人一起去好多人都話好的潮樓食,於是和2位朋友去了試菜,結果試左個笑話出來~本人和2位朋友入到見到客唔多(晚飯時間)已經覺得間野唔抱咁大的希望,後來,我們點第一個菜(係menu上的,不是另叫)都話冇, 之後我地就點了個,排骨,菜,還有是次令我們哭笑不得的川椒蝦原本都沒有什麼大問題,後來到了個川椒蝦"隆重登場"時,(落菜嗰個都冇話係川椒蝦)我地真係呆左,因為完全唔見到有任何的川椒,或辛辣的感覺, 我地覺得好奇怪,找了其中一位waiter(唔係下單),佢一看了一眼,就說了另一個名出來,我們立即呆哂,佢後來就見到我地的點菜單,佢就話, "這就係川椒蝦", 我地立即呆得勁好多, 心諗"咁都得?!~"之後找番嗰位幫我地下單的經理(黒衫人士),佢就話係川椒蝦, 我地問為何唔係辣時,佢好似取笑我地的態度話"川椒蝦係唔辣嫁啦~", 我地立即呆哂, 川椒蝦都唔係一個辛辣的菜色,咁咩先係呀???

之後埋單,我話我要番張點菜單,佢竟然話佢地要keep, 唔俾我地喎, 下, 我地點咩菜的單都唔拿得走?我又唔係拿人地嗰張喎, 更加笑到我地死~

後來我打去問個顧客熱線,佢話要等餐廳經理回,好啦,等足7 日, 佢再打來話, 潮州菜的係唔辛辣嫁喎, 哈,我真係笑左出來, 我問番個顧客熱線個小姐, 話佢個menu一句都冇寫係潮州style, 反而係寫sauteed prawns with sichuan chilli, 隔離副圖仲要係有紅椒的"川椒鶪/牛", 真係有夠搞笑, 佢的意思係咪 川椒蝦就唔辛辣, 其他就會辛辣呀??而個上菜單問題就話餐廳經理冇回答
我同我的朋友都覺得好搞笑, 佢一句話佢係錯的意思都冇,蝦又係咁, 連上菜單又係咁, 今時今日咁的服務態度, 連樓下間菜餐廳都好過佢啦, 上市喎, 真係嘔呀~
大家真係留意下啦, 我拍埋相係個所謂的蝦同menu, proof我的話, 大家快d 傳這件事出去啦, 唔係我地又多一間垃圾扮高檔的餐廳了
所謂的川椒蝦,不知所謂
近鏡大家看清楚係找唔到椒
令人費解的餐牌的圖跟英文
2008-04-08 1 瀏覽
頌揚一年一度的開年茶又係潮樓, 能夠跟大家又過了一年, 實在感恩, 也相當高興. 是次再來, 點心紙有個大變動, 試了不少新點心.皮蛋瘦肉粥$10: 8分, 有火候, 煲得幾綿, 不俗.竹笙貢苗餃$13: 8分, 賣相精緻, 一客三件, 抵食.鳳爪排骨飯$10: 7分, 對於一眾一大早起身未吃早餐的頌揚人來說, 鳳爪排骨飯的確係填肚之作, 不過排骨實在幾肥, 不敢吃得太多.脆皮素菜包$13: 8分, 新的點心, 蒸的素菜包吃得多, 炸的就第一次吃, 炸得熱辣辣, 香口, 但係入面的素菜又能夠減低那份油膩的感覺.日式煎餃子$13: 6分, 其實係貪玩的要了個日式煎餃子, 飲茶吃日式食物, 真係幾玩野, 結果也係想像中的麻麻. 皮太厚, 也太油.桂花蜜麻花$13: 8分, 又一個炸物, 大家不用開聲了! 相當香脆, 也有點蜜味, 幾好.椰汁煎年糕$10: 8分, 過年嘛, 飲茶都要吃年糕應應節. 跟去年一樣都係件大橙色的年糕, 煎得香口, 吃完也不覺太滯.金瑤蘿蔔糕$13: 8分, 終於不是煎炸物了, 這個蒸的蘿蔔糕蘿蔔味幾香, 也沒有那麼膩, 中和一下.奶皇馬拉卷$12: 7分, 這個偏

皮蛋瘦肉粥$10: 8分, 有火候, 煲得幾綿, 不俗.

竹笙貢苗餃$13: 8分, 賣相精緻, 一客三件, 抵食.

奶皇馬拉卷$12: 7分, 這個偏甜了, 奶皇就幾香濃的.

灼水東芥菜$11: 7分, 芥菜係老了點, 不過$11一碟菜, 茶市來講, 好抵了.

生磨合桃露$12: 8分, 雖然係早上, 也想要碗糖水. 合桃係生磨的, 幾濃郁, 杰杰的, 有水準.

潮州糯米卷$17: 7分, 不夠飽的緣故, 要了兩客包. 這個叫做潮州糯米卷, 其實跟平日吃開的分別不太.

蜜汁叉燒包$17: 7分, 包鬆化的, 不過叉燒比較肥.

$27一位, 抵食, 也幾好食, 飲茶這價位真係幾平, 值得推薦的.
2008-03-15 2 瀏覽
首先,祝好友阿沛生日快樂及工作愉快啦!事前由友人訂了九點鐘臺,等了大約五分鐘便可進內坐下,不錯!發現全場爆滿,真厲害。始終,這裡環境較舒適,不像傳統潮汁菜館段殘舊,加上服務現代法,都不難解釋爆場的原因...既然是生日飯,一如盡興的叫足14道菜,反正打冷有6折,小菜有8折!14道菜包括:01. 鹵水鵝片鹵水味不夠,鵝片肉質也普通,不太肥美。02. 鹵水墨魚鹵水味照舊不足夠,而且價錢太貴,不值$70。03. 潮式煎蠔烙之前沒有吃過此潮菜。這蠔烙其實是煎蠔蛋,和蠔餅不同的是這蠔烙是較諗的,但蠔的份量也很多,可惜沒甚麼蠔味蛋味,像是在吃麵粉一樣...04. 潮式椒醬肉此菜式味道不夠,但酸酸甜甜的,口感也爽口,送飯應不俗。05. 韭菜煮豬紅伴隨的湯汁不夠惹味,不夠辣,不過韭菜出奇鮮嫩,豬紅也爽口。06. 汾酒牛展牛展入味,也淋,份量都幾多,值得一試。07. 燒竹笙頂湖盆素是大東瓜加上竹笙及雜菇煮成,東瓜吸了不少味,中規中矩。08. 鹽香炸子雞皮脆但雞肉不算很滑,但優點是不太咸!09. 芋茸香酥鴨比之前食評看到的份量少,細了一個碼!但這道菜夠香口,不過要小心鴨骨!10. 蠔仔肉碎粥一般貨色,蠔仔份
首先,祝好友阿沛生日快樂及工作愉快啦!

14道菜包括:
01. 鹵水鵝片
鹵水味不夠,鵝片肉質也普通,不太肥美。
02. 鹵水墨魚
鹵水味照舊不足夠,而且價錢太貴,不值$70。
03. 潮式煎蠔烙
04. 潮式椒醬肉
此菜式味道不夠,但酸酸甜甜的,口感也爽口,送飯應不俗。
05. 韭菜煮豬紅
伴隨的湯汁不夠惹味,不夠辣,不過韭菜出奇鮮嫩,豬紅也爽口。
06. 汾酒牛展
牛展入味,也淋,份量都幾多,值得一試。
07. 燒竹笙頂湖盆素
是大東瓜加上竹笙及雜菇煮成,東瓜吸了不少味,中規中矩。
08. 鹽香炸子雞
皮脆但雞肉不算很滑,但優點是不太咸!
09. 芋茸香酥鴨
10. 蠔仔肉碎粥
一般貨色,蠔仔份量都算足夠,但湯底味道沒甚麼層次。
11. 野菌扒豆腐
普通茶樓貨色,不值得叫。
12. 沙嗲窩筍牛肉煲
用的不是肥牛,是手切牛肉,水準一般,不值得叫。
13. 火腿絲津白
偏多油,但津白易入口,夠諗。不想吃炒菜的另一選擇,起碼感覺較清。
14. 糯米釀大腸
炸得幾脆口,但大腸皮很薄,不過糯米餡幾好吃,可惜是份量很少,得8件。

總括來說,上菜有效率,也沒有漏單情況出現,值得一讚。有Encore餘地。

不過,始終較喜歡傳統裝修的打冷小店,總覺得較有風味,畢竟,吃不慣太商業化的味道。
2008-03-14 19 瀏覽
very bad service. took more than 45 mins to get all our food. Asked for the bill at least 5 times and finally paid. will not go again no matter what!
2008-03-01 4 瀏覽
(1/3/08)與老公兩年無見既朋友聚舊,十二點半朋友已取位,稻香集團某些沒加一,茶芥,如果唔係都有排等。蘿蔔絲煎魚餅(暖的,無蘿蔔絲,不過用餃子皮夾住煎,係幾好食)、生煎包(皮唔脆,有肉汁,唔錯)、鮑魚菇雞粒酥(餡少,酥太多)、鳳爪、生竹牛肉、竹笙貢餃(皮太厚,餡無特別,唔好食)、鮮蝦陳村粉(蒜蓉蝦配陳村粉都幾有創意)、奶黃流沙包(唔會太流質,無乜咸蛋黃,ok既)、灼菜芯、蠔仔肉碎粥($70鍋,)湯水較多,同潮江春的比,差一大距離。p.s.渣打咭88折。
p.s.渣打咭88折。
2008-02-28 9 瀏覽
早堂完了之後, 大家行一大段路過來飲茶. 當然又係吃那些特價點心.地瓜花枝球$13: 6分, 見彩色點心紙上的賣相係幾靚的, 但係上臺時係明顯炸得過了火, 吃完係好熱氣, 咦, 點算, 跟住點開聲?菠蘿菠蘿酥$13: 9分, 之前吃過係幾得的, 但是日的賣相係差了, 甩頭甩骨的, 不過外皮仍然係鬆脆的, 熱辣辣, 入面的菠蘿肉帶點甜, 係一個介乎於甜鹹點中間的點心. $13三件, 連叫兩碟也給大家轉眼清掉. 香麻叉燒酥$13: 8分, 又要了個傳統的叉燒酥, 正好作個對比. 皮一樣的鬆脆,但叉燒肉不太靚, 而始終菠蘿菠蘿酥的新鮮感係比較大的.脆皮雲吞帶子$13: 8分, 又一碟炸物, 真係炸到大家不用唱歌. 脆脆的雲吞皮加上小小的帶子, 不俗的香口野.潮安芋泥粿$13: 8分, 又要了這個黑黑的點心, 芋泥香又帶點甜.蟹肉素翅餃$13: 8分, 賣相精緻, 素翅加上蟹肉, 口感也幾好.玉子鳳尾蝦$10: 8分, 鳳尾蝦幾香口的, 底下的玉子也夠滑, 分開來食仲簡單. 水東芥菜$11: 8分, $11一碟菜, 也夠新鮮, 沒有甚麼好挑剔了.桂花紅豆糕$13: 8分, 有聽過請飲紅豆湯奪長

桂花紅豆糕$13: 8分, 有聽過請飲紅豆湯奪長子名份的經文嗎? 是日有請食紅豆糕讓班長名份, 搞到大家也不敢吃. 其實這裡的桂花紅豆糕, 下面係不太甜的紅豆, 上面係清新的桂花, 個配搭係幾淡淡然的. 無吃的你走寶了!

吃完一大堆炸物, 係時候繼續練歌了.
2008-02-23 11 瀏覽
昨晚跟舊同學來了這裏食飯,由於是星期五及新年的關係,我們訂了8點,但也等了差不多一個鐘才可以入座,真的很多很多人,入座後知道原來用渣打咭有88折,知道點解會有咁多人.我們八個人叫了一窩蠔仔粥,卥水拼盤,甜酸麵,梅羔骨,豆苗,蠔餅,另再叫了一窩干貝粥,甜品叫了水晶飽.蠔仔粥及蠔餅很好味,蠔仔粥的蠔也很大的,很鮮甜,蠔餅就不會有油膩的感覺,甜酸麵就一般,可能我不太吃醋,其它也很好味.我們不停的在聊天,至11:30左右才埋單,因我是2月份生日還有壽飽送,每人一個小的.價錢真的很抵食,不用計茶錢,扣了88折後只是521完,每人平均也是65完.

年初四的早上滿了一家大小吃飯的顧客,二人用膳不用等就能入席。新春期間全部點心正價,加上受歡迎的都售罄,無可選擇下點了擔擔麵--醬油未太濃,好咸啊啦芋卷--芋頭春卷,沒啥特別銀絲卷--較為喜歡的清淡包種其他的實在選擇不下,環境也很吵,怱怱吃完便離去了。
新春期間全部點心正價,加上受歡迎的都售罄,無可選擇下點了
擔擔麵--醬油未太濃,好咸
啊啦芋卷--芋頭春卷,沒啥特別
銀絲卷--較為喜歡的清淡包種

其他的實在選擇不下,環境也很吵,怱怱吃完便離去了。
*放大假第三日*每年放農曆年大假也包括幾日閒日,由於一年得這幾天我是最free,所以我十分珍惜,亦會安排自己在這幾天去吃吃吃。早餐盡量安排飲早茶,難得難得嘛~^^。今天的本來想去上樓,怎料她沒提供早市,就轉去隔離的潮樓。估不到這天的這個時候的這裡是人頭湧湧,幸好不用等位。早市有很多優惠點提供,但早茶價錢比優惠點的更吸引,於是要了蝦餃(蝦是大大隻,整粒餃充滿汁,好味)﹑雞扎(除了腐皮﹑雞件<出了很多油>及魚肚<好硬又有渣>外,還有難得一見的南瓜件<蒸到好林,入哂味>)。本來叫了水晶包做甜品,我向經理落單,經理就叫知客落。等了半小時也沒有,心知不妙,捉了一個侍應問,查詢後她人回覆''跟本沒有落單'',不夠半分鐘又過來向我說''原來那點心去錯檯,你要不要﹖'',心有不憤,埋單去也‧服務人手嚴重短缺﹗你在他們面前舉行哂手他們可以照行照過,懶得show你。晚市的服務也不大討好,估不到這個時段的竟然可以差一大截呢﹗
*放大假第三日*

今晚諗著四圍酒樓都好爆...家人又各有節目...我就同bf 食開年飯...早早打去mk 潮樓訂台..我8點去到....見到個場真係7成都唔滿...直到食完9點幾...一直都唔滿....真係奇, 呢d日子都咁靜可能客唔多招乎都唔錯...但個菜牌就得好少菜式, 而且主力賀年菜同貴價鮑翅龍蝦.叫左個b set , 一煲菜膽雞湯翅(翅都很多,3-4位都夠吃) + 潮州滷拼318.00加左個菜牌唔見有既糖醋麵60.00 + 飯10.00合共388.00最好味估唔到係糖醋麵, 因為個師傅真係好少煎得咁靚, 乾身而且2邊都脆, 好多出面d食店求其賤or 煎1面就囉出黎賣...可能今晚真係太空閒, 所以煎得特別好.P.S. -- 9 點後...打冷6折, 小菜8折.
今晚諗著四圍酒樓都好爆...
家人又各有節目...
我就同bf 食開年飯...
早早打去mk 潮樓訂台..

我8點去到....見到個場真係7成都唔滿...

可能客唔多招乎都唔錯...

合共388.00

別好.

P.S. -- 9 點後...打冷6折, 小菜8折.
2008-01-28
去到潮樓, 先知一月一日起,已經轉左新的套餐一個六人餐$899包括有潮州滷水拚盤, 好食, 滷水味夠虎蝦伊麵, 六隻虎蝦大大隻, 都新鮮彈牙蒸斑頭腩, 夠滑, 但份量少左D炒斑球, 都OK, 但都係細細碟脆皮雞, 真係好脆皮, 好似食薯片翅, 唔記得係乜翅, 但真係有小鮑翅, 每人約有一兩仲有兩款小菜唔記得左係乜野平均每人要$150, 但合理囉招呼方面, 侍應非常有禮貌, 有問必答但真係唔夠人手無論係點菜, 加菜, 加水, 都要等好耐先有人埋來
去到潮樓, 先知一月一日起,已經轉左新的套餐

一個六人餐$899
包括有
潮州滷水拚盤, 好食, 滷水味夠
虎蝦伊麵, 六隻虎蝦大大隻, 都新鮮彈牙
蒸斑頭腩, 夠滑, 但份量少左D
炒斑球, 都OK, 但都係細細碟
脆皮雞, 真係好脆皮, 好似食薯片
翅, 唔記得係乜翅, 但真係有小鮑翅, 每人約有一兩
仲有兩款小菜唔記得左係乜野

平均每人要$150, 但合理囉

招呼方面, 侍應非常有禮貌, 有問必答
但真係唔夠人手
無論係點菜, 加菜, 加水, 都要等好耐先有人埋來

2008-01-28 5 瀏覽
(1-25) 男友生日,揾埋2個食飯...本身係打電話去"上樓"book位的,但o個個接線搞錯,幫我訂錯o左去"潮樓"(p.s:上樓&潮樓係同一層用同一批姿客,雖然Tel no.唔同..打去訂位時記得講清楚,唔係就會好似我咁~)野食都幾好味~但本人覺得略為貴o左d.地方又迫o左d,待應又差o左dd咁啦~我o地點o左(1)梅羔骨$70,只得8塊仔...4人食,每人只分得2件~非常珍貴.(2)芋茸香酥鴨,約$65,好味,平均每人分得2.5件.(3)京蔥+洋蔥炒駝鳥肉,味道ok,但多油o左d~(4)莧芥鷄粒豆腐煲,好少莧芥,莧芥又細粒...(p.s:佢張order單打"咸魚鷄粒豆腐煲",發現後-同個待應講緊時咁啱個煲就o黎到~佢就話:啱o架啦~放落去畀佢o地啦!(我o地話:我o地唔係要咸魚喎?!)放落去啦!!係尼個o架啦!(我o地:我o地唔食咸魚o架!!!攞走佢好喎~)係呢個o架嘞~"張單係咁寫o架"....經過一輪角力,我o地終於知道事實係:單會打"咸魚鷄粒豆腐煲",但o黎o既真係"莧芥鷄粒豆腐煲",但"莧芥"真係超細粒,要好留心先揾到幾粒...=_="and我o地覺得個待應態度好有問題.
(2)芋茸香酥鴨,約$65,好味,平均每人分得2.5件.
(3)京蔥+洋蔥炒駝鳥肉,味道ok,但多油o左d~
(4)莧芥鷄粒豆腐煲,好少莧芥,莧芥又細粒...(p.s:佢張order單打"咸魚鷄粒豆腐煲",發現後-同個待應講緊時咁啱個煲就o黎到~佢就話[同個傳菜講]:啱o架啦~放落去畀佢o地啦!(我o地話:我o地唔係要咸魚喎?!)放落去啦!!係尼個o架啦!(我o地:我o地唔食咸魚o架!!!攞走佢好喎~)係呢個o架嘞~"張單係咁寫o架"....經過一輪角力,我o地終於知道事實係:單會打"咸魚鷄粒豆腐煲",但o黎o既真係"莧芥鷄粒豆腐煲",但"莧芥"真係超細粒,要好留心先揾到幾粒...=_="and我o地覺得個待應態度好有問題.
(5)白飯/粥,$10一碗
但就無茶芥加一o個d費用.
2008-01-23 5 瀏覽
想食炸雲吞,就想起去飲茶。到達時一點多,已有人排隊等下午茶。原本我倆都打算食下午茶,之後發覺午市特價的點心也比下午茶貴不了多少,不想等就入座了。灼芥菜($11)︰份量不算少,菜亦算新鮮,也能為身體平衡一下,不錯。脆皮雲吞帶子($13)︰size很大,不過餡少,而且也不覺有帶子。不過我愛吃雲吞主要是因為皮脆,這裏就滿足到我了。可是油份也很多,有點恐怖。竹笙貢苗餃($13)︰這個很有驚喜。皮煙煙韌韌,餡有兩隻蝦和少量竹笙,蝦的口感還很爽,真讚﹗蝦陳村粉($12)︰很久都沒有食過陳村粉了,這裡做得也不差呀。全日免茶免加一,點心味道也蠻好的,下次再試試隔壁的上樓。

全日免茶免加一,點心味道也蠻好的,下次再試試隔壁的上樓。