餐廳: 潮江春 (上水匯)
資訊:

餐廳: 潮江春 (上水匯)
資訊:

2014-12-31 1531 瀏覽
朋友邀請我去上水食飯慶祝生日,約定在新開幕的潮江春等。餐廳裝修都唔太差都幾華麗、樓底都幾高。朋友想食鹵水豆腐,所以點了一份,可惜鹵水未夠老身所以唔香、幸好豆腐夠滑。鮑魚雞球煲、賣相比起餐牌相有好大分別,幸好鮑魚好有咬口又有魚味,雞肉是新鮮雞所以雞味濃郁,配以蒜子及香葱入饌、味道好好。潮州烏㰖蒸寶石魚、寶石魚肉質肥美、是本地養殖魚之一,含有豐富奧米加脂肪酸、配以烏欖碎、豉油及豆腐、烏㰖有小小酸澀味混和豉油及豆腐一起食用、加重了魚味!青㰖螺頭燉豬𦟌湯,湯清淡冇油,帶有小小豬肉及螺頭鮮味、但自己飲唔到青㰖味道!食了一粒靑欖、味道偏鹹都幾好味。臘味煲仔飯,飯煲得好好味、夠乾身又香口!臘腸、膶腸、臘鴨、臘肉一點也不肥膩又唔鹹。足足食了兩大碗飯才擺休!雖然今晚沒有完全點了很多潮州餸、但沒有想過在上水的潮江春都可以煮出美味的廣東味道!今晚十分滿足!唯獨是有一兩個服務員服務態度差、影響了整體氣氛!

鹵水豆腐

臘味煲仔飯
  • 鮑魚雞煲
  • 烏欖蒸寶石魚
2014-12-29 1066 瀏覽
星期日,最好既節目係一家人去飲下茶,休息下今次我地去左潮江春餐廳環境幾好,坐得都舒服,但服務唔好,叫極都唔加水唔收野我地食左叉燒腸,腸皮夠滑,叉燒又唔會好肥好硬,都幾好味蝦餃都好大粒,而且蝦肉又多咸水角,皮好厚芋角,夠香脆,芋頭味都好香濃珍珠雞入面既料好肥總結,點心一般,服務差
星期日,最好既節目係一家人去飲下茶,休息下
今次我地去左潮江春
餐廳環境幾好,坐得都舒服,但服務唔好,叫極都唔加水唔收野
我地食左叉燒腸,腸皮夠滑,叉燒又唔會好肥好硬,都幾好味
蝦餃都好大粒,而且蝦肉又多
咸水角,皮好厚
芋角,夠香脆,芋頭味都好香濃
珍珠雞入面既料好肥
總結,點心一般,服務差
2014-12-28
2014-10-04 1502 瀏覽
老媽子朋友說: 果間「潮江春」好好食架,得閒去試下啦! 但伏線從此埋下 午市點心選擇不多,都是點了較大路的點心。先來的是菠蘿叉燒包&蒸牛肉腸粉。菠蘿叉燒包賣相不錯,幾特別。但一試便知道又是「好睇唔好食」的東西,首先這個包分為酥皮、包、叉燒(叉燒醬)三個部份,最難得之是食下去便知道這三個部份是完全沒有關連,完全唔夾,沒有任何配合。而且來到的時候已涼掉,的確失望。最後叉燒與叉燒醬佔的比例極少,真的是「慳得就慳」蒸牛肉腸粉質感極差,三條「痴」埋一齊,仲帶有「粉糊」的感覺,失敗中的失敗醬汁蒸鳳爪看起來真的不錯。但又是中伏之作,整個醬汁只有豉油的少許鹹味,沒有甜和辣味,非常清淡啊確是有點驚嚇竟然連鳳爪都可以甘差勁。「山竹牛肉球」一看便知道不及格,這是一個粗糙的球體啊,完全沒有那種嫩滑的感覺。雖然加上喼汁後味道比一般的差了一點點,但真的差本來以為潮江春食潮洲粉果應該幾穩陣,但原來又錯了粉果的外皮有點厚,而且粉粉的,食下去有點「漿」住個口。但味道只是與一般潮洲粉果相若牛栢葉份量不少,但有時真系應該重質不重量。味道相當清淡,個人認為較適合著重健康的人食因為只有少許薑絲的味道failfail
老媽子朋友說: 果間「潮江春」好好食架,得閒去試下啦!
但伏線從此埋下
午市點心選擇不多,都是點了較大路的點心。
菠蘿叉燒包
醬汁鳳爪
確是有點驚嚇
竟然連鳳爪都可以甘差勁。
山竹牛肉球
潮洲粉果
本來以為潮江春食潮洲粉果應該幾穩陣,但原來又錯了
牛栢葉
因為只有少許薑絲的味道failfailfailfailfail
燒賣
糯米雞
燒賣和糯米雞終終正常了一點,燒賣就是普通的燒賣,而糯米雞就是普通的糯米雞,終於有少少野系岩食,好開心
順帶一說,這裡的服務真的不行,不是說待應的態度,而是整體服務水平。已吃完的點心放在枱邊近10分鐘也沒有人理會,要我們主動請待應收起。水壺打開近10分鐘也是同樣沒人理會,也需要主動要求才能加水。除了食物質素外,這應該是需要改善吧。

這裡價錢也不便宜,茶位和酸菜也是$10@,當然點心也比一般連鎖店貴。

2014-09-29
5 分鐘 (堂食)
2014-09-11 1073 瀏覽
美心集團旗下嘅潮江春我係第一次去食 , 佢嘅感覺俾我一個好似好高級但事實只係比較接近高檔嘅酒樓 , 佢嘅裝修好似一間西式嘅cafe (應該話好典雅但又唔係華麗到好似酒店咁)。呢間分店並唔算好大 , 但又唔會細到枱與枱之間好近 , 都算坐得好舒服。紅棗千層糕:夠煙靭而且唔太甜食多唔會話好'濟'糖醋麵:第一次食所以唔知點講好不過幾好食芋蓉包:夠香而且唔太甜芋絲春卷:食落感覺似咖哩咸水角 , 唔算好咸咖啡糕:好香好重咖啡味 , 用筷子'督'住都唔會散哂瑤柱蛋白炒飯:唔太油啲瑤柱好多啲飯粒粒分明會再嚟 , 因為環境同裝修我都好鐘意。

紅棗千層糕:夠煙靭而且唔太甜食多唔會話好'濟'

糖醋麵:第一次食所以唔知點講好不過幾好食

芋蓉包:夠香而且唔太甜

芋絲春卷:食落感覺似咖哩咸水角 , 唔算好咸

咖啡糕:好香好重咖啡味 , 用筷子'督'住都唔會散哂

瑤柱蛋白炒飯:唔太油啲瑤柱好多啲飯粒粒分明

會再嚟 , 因為環境同裝修我都好鐘意。
下午茶
2014-08-19 1299 瀏覽
見間野新開入左去試,之前食佢分店都唔錯,自然對間野有期望,味道其實係唔差,但個人覺得食物唔夠熱,同埋侍應態度好一般,上菜求其D囉,即係放低就算又唔理有冇撞到客人既碗碟,倒瀉醬汁又唔知,不過佢提供西瓜汁比我飲已經將功補過嫁啦! 總括而言啦,係上水唔知食咩入去食下都不失為好選擇既。講下D食物啦佢野食啲汁夠正夠熱又夠多,梅菜扣肉係真係要大大力推薦既!口感真係非筆墨可以形容,完全唔會好似出面個D咁整到好油膩,唔洗搵飯送都食得落。另外佢有D潮州打冷既菜式,佢既風味絕對唔會輸比街邊個D打冷鋪,我會形容佢做"高檔打冷",真係好好食,佢既款式都幾多,下次會去再試下其他菜,而佢既炸小黃魚都係唔提唔得,所謂"小"黃魚條魚其實真係好大條,但個皮炸得好香好正,同時D魚肉又KEEP到好香滑似蒸魚,我一個人可以食2條,飽過食飯。但有一樣野要提,間野話明係"高檔打冷" ,價錢真係中上既,平均一個菜一個小食都講緊$100左右,而且等位都要等幾耐下,不過都算物有所值。
2014-08-15