其實自己一直好少打食評,但泥到d姨姨服務實在太好,太有禮貌首先,啤酒係任飲,實在太化算了,以後d肉類丸精係任食,我覺得已經好正,仲要好容易預約,前不天打黎就有位
其實自己一直好少打食評,
但泥到d姨姨服務實在太好,太有禮貌

• 生猛龍蝦
  • 龍蝦
  • 聖子
  • 馬拉糕
  • 扇貝
  • 生猛大元貝
2019-04-11 857 瀏覽
兩年前食過水準可以,今次再食差到不得了,唔知道係咪因爲平日,果晚得四枱客,待應落單上菜又亂,食物水準十分一般,而最後個粥底可以鹹到一個點,完全食唔落。又貴又唔抵食。不會再光顧.....
2019-03-13
2019-03-13 939 瀏覽
今次食豪啲 食海鮮蒸氣鍋🍲打邊爐最適合一班朋友傾計吹水 坐既時間夠晒長 雖然話就話用餐時間2.5hrs 但個場唔滿都唔會趕人走 慢慢坐到收舖都可以 仲要啤酒汽水都係任飲 真係可以有排坐呀首先粥底方面 選擇了《南瓜排骨粥》 去到最尾才品嚐 粥內包含海鮮啲精華 食落份外鮮甜 即使幾飽都可以食得落碗粥《蒸氣海鮮餐》每人包以下定量食物:一盎《滋潤燉湯》:雖然表面浮油 但飲落去清甜既冬瓜湯 好滋潤半隻《紅燒乳鴿》皮脆肉嫩 輕輕一扯便能齒開半隻《生猛龍蝦》已一開二既龍蝦 好輕易便能起到成舊肉出黎食 啖啖龍蝦肉 口感豐富《貝殼盛盆》每人都可以分到4/5隻貝殻 沒有沙 鮮甜的味道《安格斯牛肉》薄切牛肉 肉質鮮嫩 牛味十足以下係自選4款海鮮中揀:《生猛海蟹》先拆蟹蓋 都有唔少蟹膏 無腥臭味 唔錯 蟹腳都有肉食下 可以輕易就拆出成舊蟹肉😍《新鮮貴妃蚌》大大隻 鮮甜又Juice 好想食多隻添《新鮮蟶子皇》爽口彈牙 唔會韌到咬唔開《生猛鮮鮑魚》手掌心大小 肉質彈牙 口感豐富 唔會似食緊擦子膠😂食完主菜 海鮮套餐後 除左食粥 仲有啲任食既配料俾大家再戰 都係啲丸餃蔬菜 用蒸既方式整 多左種茶樓既味道 感覺更健康

南瓜排骨粥

《新鮮貴妃蚌》大大隻 鮮甜又Juice 好想食多隻添
新鮮貴妃蚌

《新鮮蟶子皇》爽口彈牙 唔會韌到咬唔開

生猛鮮鮑魚

分時段入座有唔同收費 以8:30pm前後為分界 差$90嫁 仲要+$20醬油花生 再加一服務費 今次7點入座 每位$448.8 下次8:30pm後再黎食 感覺更抵
2019-03-02
生猛海蟹
新鮮貴妃蚌
生猛鮮鮑魚
2019-01-25 1220 瀏覽
海鮮質素非常一般, 388掛名任點任食, 限時兩個半鐘, 一碟醬油收20元, 埋單每人450, 有點不值。 除了基本套餐海鮮, 我們一行六人第一次order了幾粒肉丸同蔬菜, 足足等了三十分鐘, 蒸肉丸同蔬菜又用了20多分鐘, 等候期間我們已經立即作第二次order ~馬拉糕同薑汁糕, 又等多20分鐘, 還未開始蒸甜品, 正過糕還有一鍋粥未吃, 一名白衫侍應臭著嘴臉, 催趕我們埋單, 要我們即時交枱。 我們會記住這間酒家,永不幫親。
2019-01-25
2019-01-15 1288 瀏覽
到過潮福很多次 幾個月沒來 發現自助餐牌加價 沒有了乳鴿 牛肉和雞肉也變成定量而非自助。飲料的品種也減少到很少的幾款。物價上漲加價和餐牌變動都可以理解,但海鮮質素較以前打了非常大折扣!蜆:蒸上時沒有按時間,導致過熟,且並不新鮮。龍蝦:size較之前細小一些,但算新鮮紮實。蟶子:變小只不說,非常不新鮮!霉味 腥臭,投訴後要求換了新鮮的給我,店家明明有好貨卻故意不控制出品的標準。鮑魚:正常,但沒有切花刀了。元貝:算正常,粉漿略重。雞肉感覺沒有以前的嫩滑,牛肉蔬菜等算正常,但粟米是肉眼可見佈滿爛粒,無奈。服務:蜆忘記按秒錶導致過熟,菜心按了時間但明顯蒸過頭導致變黃變爛。元貝蒸完發現沒有熟透再回蒸。感覺服務並沒有培訓好,蒸汽海鮮最重要就是時間的掌控,這一點這次很不ok。以及,過往來吃都會很勤力換碟,現在給一個大盆叫客人自己放置骨殼進去為了減少換碟次數?多次要自己要求才得到換碟。散叫自助都吃過幾次以往都很滿意,這次的自助很失望,食物和服務水準下降太多了⋯
蜆:蒸上時沒有按時間,導致過熟,且並不新鮮。
龍蝦:size較之前細小一些,但算新鮮紮實。
鮑魚:正常,但沒有切花刀了。
元貝:算正常,粉漿略重。
2019-01-12 862 瀏覽
2019年起佢哋安格斯牛肉冇得任點,變咗只係每人比幾塊,但係價錢冇變,咁樣三百幾蚊就真係一啲都唔抵食,呢個質素同食物種類,絕對唔使呢個價錢出邊大把地方食到,咁樣轉左餐牌樓下又冇通知,Book位前又冇通知,坐低左先至知道....
2019-01-01 938 瀏覽
3,4年前食過一次,8個人食完每人6百幾埋單,當時覺得真心5抵,到今次同事話無耐之前食過5錯,唯有再試多次,結果出人意表。今次係食任食,先講員工態度非常好,我地其中一人其實係食素既,呀姐見到左之後成日問住佢夠5夠飽,又拎左好多菜尼,而且都要有加插先菜比佢食住先再蒸海鮮,令我地非常感動,其他員工都非常有禮貌而且有互動,感覺非常好再講海鮮的確5錯,新鮮,鮮味,而家加埋個粥底真係攬住個肚走,好彩最尾都有尼到,完全平反左之前既印象
2018-12-05
宵夜
  • 鮑魚
  • 扇貝
  • 南瓜排骨粥底
2018-12-06 1227 瀏覽
點了海鮮餐,包6款海鮮,四款自選,龍蝦開邊最好食,另外包埋燉湯、乳鴿、任食包括肥牛、各手打丸、馬拉糕、薑汁糕、各款蔬菜,蒸鷄等,食完仲有粥底,好豐富,汽水啤酒任飲,竹庶矛根也特別為我們坐熱,好掂心今次比現金仲有花甲送,大大隻。有專人為每款海鮮計時蒸,到時候會鬧鐘響,伙記會為每人送上碟,好掂心,每款海鮮都好新鮮,蒸得剛剛好,雖然蒸但好甜,有蒜容做配料,不用再加調味。其實個餐好飽,可惜叫餐必定叫同等人數,分量多,食埋粥其係飽到上心口。服務好掂心,好周到,好喜歡這間連鎖店!
今次比現金仲有花甲送,大大隻。
服務好掂心,好周到,好喜歡這間連鎖店!
乳鴿
海鮮餐
海鮮餐
2018-11-29 5042 瀏覽
因同學最近升職請食飯,地點當然由出錢嗰個話事啦!故來到了偏離旺角彌敦道約5分鐘路程的商業大廈1樓。最搞笑的是這位同學自己竟然也迷路,反而是其他同學去帶她來呢!此店專吃蒸海鮮,上層蒸嘢食之際,下層的砂鍋煲粥吃,省時又飽肚。選了任飲任食,$338/位(星期日至四),$388/位(星期五、六),以2位起計。8:30pm 後入單又會平些的。先選粥底:南瓜排骨粥,在底部砂鍋放入生米、南瓜粒、排骨,加水後,上層蒸海鮮、蔬菜、其他肉類,下層不斷煑粥,這做法都幾合乎經濟原則。每位燉湯:冬瓜燉響螺,熱辣辣,用作潤一潤囗,味道可以的,內都有少許螺肉。3種是定食:1. 紅燒乳鴿半隻,味道一般。2. 貝殼盛盤是大蜆,鮮甜。3. 龍蝦半隻,都成隻手掌大,龍蝦肉都算厚且彈牙,新鮮度非常高。還有8款海鮮可自選4款一次,同枱必需選相同的4款,選咗:1. 北海道大元貝,蒜香不濃,肉厚剛熟,時間掌握得很好。2. 新鮮蟶子皇,成8吋以上的長度,爽脆3. 生猛海中蝦,是正式海中蝦,無欺場。4. 生猛鮮鮑魚,預先巳去腸臟,蒸熟即可吃,也頗厚肉。一句講晒,新鮮+ 蒸的時間剛剛好,每樣海鮮味道都無話可說了。以上的每人一份外。其實吃
先選粥底:南瓜排骨粥,

3種是定食:
1. 紅燒乳鴿半隻,味道一般。

2. 貝殼盛盤是大蜆,鮮甜。

還有8款海鮮可自選4款一次,同枱必需選相同的4款,選咗:
1. 北海道大元貝,蒜香不濃,肉厚剛熟,時間掌握得很好。

2. 新鮮蟶子皇,成8吋以上的長度,爽脆

3. 生猛海中蝦,是正式海中蝦,無欺場。

4. 生猛鮮鮑魚,預先巳去腸臟,蒸熟即可吃,也頗厚肉。

以上的每人一份外。其實吃完每人一份的食物,都有4-5成飽了。
其他的食材:(可以任點任食的)
如安格斯牛肉,肉味濃,不過小心勿過熟。

自製鯪魚球、鮮蝦丸、鮮牛丸、梅菜豬肉丸,只是鯪魚球畧為遜色,其他都很彈牙,又以梅菜豬肉丸較得同學們喜愛。

污糟雞、蝦膠釀瓜環都ok的。有些驚喜是蒸各種蔬菜比滾的還要冧甜的,所以吃了很多菜。

況且覺得蒸的沒那麼油膩,吃多了都唔多滯。
此處有專人幫你蒸每種食材,set定時間,以防過熟。蒸熟夾埋比每位碟上,服務也很不錯。
最後蒸一底馬拉糕,軟熟度唔錯,亦唔會太甜。

唔覺唔覺吃咗差不多2個多小時,到了吃下層的時候了。揭起蒸格,南瓜排骨粥已煲好,
服務員很細心將粥面的油移走,然後將葱,大頭菜碎粒倒入粥內以增加鹹味和香氣。
啲粥粒粒米花,帶南瓜的微甜,濃稠度剛好,全部的食物精華集一粥內,味道真係無得輸。

飲品方面:竹庶茅根水,汽水、啤酒都可自取。

醬料自己去混,選擇都唔少。
當晚比現金付款,有9折優惠,都慳番唔少錢㗎!
最後當然要多謝請客同學的慷慨,讓大家享受美食之餘,,同時歡渡一個愉快的晚上。
2018-09-26 4606 瀏覽
聽左潮福個名好耐,但一直未黎過,今晚一家人齊娃娃不如就食蒸氣海鮮。店內設有魚缸觀賞區,客人除了觀賞之外,還可即時選購生猛海鮮!我們選擇了任飲任食任飲蒸氣海鮮餐,包括粥底三選一、燉湯二選一、自選海鮮四款,刺身拼盤(人頭計),還有其他任食任點的食物,包括和牛粒,丸類,蔬菜類,雜箘類等等⋯⋯呢度服務好好!員工會預先較好鬧鐘計時幫大家蒸,火候控制好準,不用怕蒸得過熟,每一樣海鮮都大大隻好新鮮!原汁原味好健康,味道鮮甜,最後當然食埋個粥,粥底吸收了海鮮精華,充滿鮮味,特別好食!超級滿足啊

2018-09-02
2018-09-10 3312 瀏覽
為咗同媽媽慶祝生日,我哋諗咗好耐食咩好,又唔想成日食西餐,中餐叫餸食飯又好似好普通,食海鮮去西貢又太遠,咁不如就試下未食過嘅蒸氣石鍋啦!上openrice搵完一輪,覺得呢間地點又比較方便,價錢又合理,所以拿拿林打去book台啦~之前一直未試過蒸氣石鍋,淨係知道佢好似係放啲嘢食不停蒸,原來唔係淨係蒸嘢食架!佢係個鍋底會有一個粥底!當你係上面整嘢食嘅時候,啲海鮮呀肉呀菜呀啲精華就會滴落去下面個粥度!真係大開眼界!呢間蒸氣石鍋有2款menu比客人選擇,因為大家都唔想諗食咩,咁就揀個任食menu啦!$338一位(星期一至四),醬料$20,個套餐都幾多嘢食有人頭份量嘅刺身拼盤~都有幾款唔同嘅刺身,三文魚腩,北寄貝,希靈魚~整體黎講都ok!然後每位會有一個燉湯,我揀咗冬瓜燉響螺~好肯定係無味精嘅!都幾好飲之後侍應開始整個粥底,我哋揀咗南瓜排骨粥~我見到佢落果啲係珍珠米,由生米煮成熟飯,好期待呀~生米熟飯之後我哋揀嘅海鮮開始陸續上台~我哋揀咗好多貝殼類海鮮,例如聖子~鮑魚~帆立貝~北寄貝~呢個任食根本唔使自己煮!侍應會放個計時器係枱面,每次轉海鮮就會計時~我哋只係負責不停咁食!好爽~食飽咗海鮮之後仲

有人頭份量嘅刺身拼盤~

刺身拼盤

然後每位會有一個燉湯,我揀咗冬瓜燉響螺~好肯定係無味精嘅!
都幾好飲

北寄貝
蟲草花鮑魚
帆立貝粉絲
貝殼拼盤

食飽咗海鮮之後仲有肉類,菇類菜類可以無限添加,不過食完海鮮都好飽了

蔬菜盤和手打丸盤

佢啲丸全部都係手打丸!誠意搭夠~

另外仲有汽水啤酒涼茶任飲,全個任食用餐為2個半小時~時間都好足夠~想食可以嚟一試!
2018-09-06
貝殼拼盤
蔬菜盤和手打丸盤
  • 蒸海鮮
2018-07-31 3214 瀏覽
呢間蒸氣火鍋都算出名,又多分店,一直都無食過,因為興趣不大。今次朋友提議去試下,好啦,我都好就得人既.... 😆😆㨂粥底㨂燉湯同4款海鮮,再加埋指定既貝殼盛宴同龍蝦,之後就已經係任食打邊爐... 蒸氣海鮮即係得6款,完全唔夠喉!首先黎個魚骨湯,個湯好油;再黎乳鴿,ok啦;之後開始蒸海鮮,個貝殼同龍蝦新鮮夠多肉汁,好食跟住就係蒸其他貝類:元貝、鮑魚、貴妃蚌、象拔蚌... 呢幾樣真係差,個粉絲底未浸淋,蒸完仲硬既、啲貝全部唔夠新鮮,我食到有一隻象拔蚌有怪味之後就係其他任食配料了,選擇唔多... 總括今次食飯好失望,諗住去食海鮮餐,但得6款海鮮,仲要閒日都收$338一位,唔抵到極點,真係可一不可再...

貝殼盛宴

鮑魚
元貝

貝殼盛宴
2018-07-14 2007 瀏覽
最近睇報紙, 見到呢度幾個餐好平!而且又啱食,而且志同道合嘅朋友就在這商業大廈工作所以專登同佢去食番次!揀咗個最平既餐!脆皮雞半隻拼加拿大龍蝦跟伊麵脆皮雞足半隻,有少少炸過火感覺!但是仍皮脆雞肉香滑、正!上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底) 麵份量適中好味,蝦肉彈牙好食!埋單兩人合共二百一十多元!經濟吾好又想食豐富啲!留意一下報紙廣告有時都有驚喜!呢間之前都經常光顧!後來搬了公司少來了....論裝潢服務,屬一般酒家質素...不過不失。論食物,亦無甚驚喜!餸菜款式與其他酒樓大同小異。
最近睇報紙, 見到呢度幾個餐好平!
而且又啱食,而且志同道合嘅朋友
就在這商業大廈工作
所以專登同佢去食番次!
揀咗個最平既餐!
脆皮雞半隻拼加拿大龍蝦跟伊麵

脆皮雞足半隻,有少少炸過火感覺!

但是仍皮脆雞肉香滑、正!
上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)
麵份量適中好味,蝦肉彈牙好食!
埋單兩人合共二百一十多元!
經濟吾好又想食豐富啲!
留意一下報紙廣告有時都有驚喜!
呢間之前都經常光顧!
後來搬了公司少來了....
論裝潢服務,屬一般酒家質素...
不過不失。論食物,亦無甚驚喜!
餸菜款式與其他酒樓大同小異。
2018-05-07 1842 瀏覽
星期六,和朋友二人到潮福食蒸氣石鍋,訂座時指明要卡位,用餐為2.5小時。1. 冬瓜響螺湯: 比較鹹,只喝了幾啖。2. 定食123 ( 刺身拼盆,貝殼盛盆,生猛龍蝦): 不過不失。3. 自選海鮮 (北海道大元貝,新鮮蟶子皇,生劏龍躉皇,生猛貴妃蚌): 每枱限選4款,全部都新鮮好吃,龍躉每人兩塊都好大塊!4. 任點任食(姬崧茸蒸雞,爽脆豬頸肉,手切和牛肉,手切和牛粒,手打梅菜豬肉丸,自家制鯪魚球,馬拉糕,荷葉糯米飯,秋茄子,甜蘿蔔,甜粟米,勝瓜件): 職員幫我們分兩次蒸,我們有問她牛肉和其他食物一齊蒸會否不夾火喉,她說沒問題,結果和牛肉同和牛粒全部都熟得滯,不好吃了,除了豬頸肉不錯和梅菜豬肉丸好好食之外,其餘全部普通。5. 瑤柱鮮淮山粥: 沒有想像中鮮甜,不過粥水過有質感,不錯。整題來說,以自選海鮮最有睇頭。
1. 冬瓜響螺湯: 比較鹹,只喝了幾啖。
冬瓜燉響螺湯

刺身拼盆

北海道大元貝

生劏龍躉件

生猛貴妃蚌

各式任點任食

瑤柱鮮淮山粥

整題來說,以自選海鮮最有睇頭。
2018-05-05
北海道大元貝
生劏龍躉件
生猛貴妃蚌
瑤柱鮮淮山粥
  • 自選海鮮
2018-05-05 1122 瀏覽
蒸氣火鍋都流行了一段時間🍲外邊吃價錢一般都為高,今次發現了這家,看似普通酒家,但原來是蒸氣火鍋專門店☺️食物質素有水準。性價比高,地點就腳👣平時吃火鍋感覺比較熱氣,但蒸氣鍋採用無水無火,感覺比較良好招呼好好,有職員幫忙計時。所以當吃的時候都吾會過火⭐️鮑魚鮑魚勁新鮮,上枱時重識郁架,配上蟲草花一齊蒸好鮮味。肉質彈牙,吃的時候發現已經清除了內臟😉⭐️龍蝦龍蝦大大隻,差不多手掌般大小🖐️啖啖肉,配上蒜蓉香噴噴。⭐️扇貝粉絲蒸扇貝,肉質厚重,鮮甜無比⭐️石斑魚就算清蒸都已經好足夠⭐️海貝拼盤🐚完全無沙,抵讚,還帶有海水鮮甜味。-吃完蒸氣火鍋之後,粥底已經煲至軟綿綿,海鮮的鮮味都落入粥內。粥底愈煮愈鮮甜。
食物質素有水準。性價比高,地點就腳👣
平時吃火鍋感覺比較熱氣,但蒸氣鍋採用無水無火,感覺比較良好

招呼好好,有職員幫忙計時。所以當吃的時候都吾會過火
⭐️鮑魚
😉
⭐️龍蝦
龍蝦大大隻,差不多手掌般大小🖐️啖啖肉,配上蒜蓉香噴噴。

⭐️扇貝
粉絲蒸扇貝,肉質厚重,鮮甜無比

⭐️石斑魚
就算清蒸都已經好足夠

⭐️海貝拼盤🐚

完全無沙,抵讚,還帶有海水鮮甜味。