2023-12-03 23 瀏覽
潮藝館 📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━這次與朋友一起來到了尖沙咀iSQUARE新開沒多久的潮州餐廳! 沒想到中式餐廳內竟然有bar 確實很 潮 🤣兩個人正苦惱如何吃到多些菜式 便看到了晚市二人套餐~ ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍅 串茄核桃沙律▶︎ 小番茄內部填滿了核桃沙律餡 很是小巧精緻~▶︎ 番茄多汁而沙律清爽不油膩 開胃很適合!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐚 茅台醉鮑魚▶︎ 第二道前菜是酒醉鮑魚 聞起來已經有濃郁酒香▶︎ 鮑魚Q彈 鹵水和酒都已入味 上面搭配了少許青椒醬更是點睛之筆!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥠 普寧布包豆腐▶︎ 普寧豆腐外酥裡嫩 可以搭配鹽水食用▶︎ 豆腐本身沒有鹹味 外殼酥薄內裡很軟綿 能吃到明顯豆香~好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍲 胡椒豬肚湯▶︎ 豬肚湯清澈透明 內有豬肚和酸菜 會一直保溫很貼心~▶︎ 入口就很喜歡 胡椒味

潮藝館
📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
兩個人正苦惱如何吃到多些菜式 便看到了晚市二人套餐~

🍅 串茄核桃沙律
▶︎ 小番茄內部填滿了核桃沙律餡 很是小巧精緻~
▶︎ 番茄多汁而沙律清爽不油膩 開胃很適合!

🐚 茅台醉鮑魚
▶︎ 第二道前菜是酒醉鮑魚 聞起來已經有濃郁酒香

🥠 普寧布包豆腐
▶︎ 普寧豆腐外酥裡嫩 可以搭配鹽水食用

🍲 胡椒豬肚湯
▶︎ 豬肚湯清澈透明 內有豬肚和酸菜 會一直保溫很貼心~
▶︎ 入口就很喜歡 胡椒味與鹹鮮湯底互相映襯 越喝越順口 秋冬來上一碗會很暖🫶🏻
好味指數:●●●●●

🐮 日本椒仔炒嫩牛
▶︎ 炒和牛片搭配三色椒 調味適中而有些黑椒感~
▶︎ 牛肉肥瘦適中 蠻多汁也不難咬!

🐔 碧綠川椒雞
▶︎ 碟子中看到的都是雞肉 分量超足!
▶︎ 雞肉能保持滑嫩 醬香中帶些許微麻 吃起來也不會過於油膩呢

🍚 蜆肉鵝肝炒飯
▶︎ 炒飯肉眼可見中有很多鵝肝和蜆肉 且能保持粒粒分明的口感
▶︎ 吃前沒有想過這個組合 意外的還不錯~
好味指數:●●●◐◯

🫘 綠豆爽清心丸
▶︎ 套餐中的甜品換成了綠豆爽清心丸 還是是第一次吃這個傳統潮汕甜品~
▶︎ 暖暖的粘稠甜湯中有綠豆粒和清心丸 綠豆粒有顆粒感而雙色清心丸蠻有嚼勁的!

2023-12-02 19 瀏覽
阿女今日同我去尖沙咀食飯,佢知道iSQUARE國際廣場有間新開潮藝館,主打新派潮州菜,餐廳裝修時尚,座位寬敞舒適。晚市二人套餐,包括:前菜、湯、主菜、主食、甜品。前菜串茄核桃沙律,蕃茄內裡藏有核桃粒,既鮮甜又有口感。茅台醉鮑魚,鮑魚切一半浸在茅台酒內,鮑魚食落除咗彈牙,還有淡淡的酒香。普寧布包豆腐,口感滑溜,點些白醋令味道提升。湯胡椒豬肚湯,用明火熱住食,湯內有鹹菜同豬肚,食落好爽口,湯有點辣,啖啖都充滿濃郁嘅胡椒香味。主菜日本椒仔炒豬肉,因為一些原因,今晚唔食牛肉,廚師為我哋改炒豬肉,炒得好有鑊氣,豬肉鮮嫩,每片都沾上濃濃的醬汁,十分惹味,日本椒仔亦好爽甜。碧綠川椒雞,嫩滑的雞肉帶有香、濃、麻的川椒味道,伴著還有炸得輕盈薄脆的珍珠葉,非常惹味兼有口感。主食蜆肉鵝肝炒飯,呢個飯都炒得好香口,飯粒粒分明,加上蜆肉和鵝肝,令整個飯都充滿油香味。甜品燕麥一口薯,紫薯上鋪滿燕麥和砂糖,軟滑香甜有口感。

晚市二人套餐,包括:前菜、湯、主菜、主食、甜品

前菜

串茄核桃沙律,蕃茄內裡藏有核桃粒,既鮮甜又有口感。

普寧布包豆腐,口感滑溜,點些白醋令味道提升。

主菜

主食

甜品

燕麥一口薯,紫薯上鋪滿燕麥和砂糖,軟滑香甜有口感。
2023-12-02 21 瀏覽
難得移居澳洲嘅表弟返港數天, 把握時間一聚, 帶咗佢去iSquare新開一間潮州菜館食dinner, 呢度仲供應各款酒類飲品, 啱哂佢心水。「潮藝館」環境氣氛對比傳統打冷舖頭大有不同, 呢度裝修幾有氣派, 乾淨企理、舒服得多。入座先送上熱茶、潮式冷盤小食, 包括了麵筋、東菇片等等…我地兩個人人少想食多幾款野, 最後揀咗個---晚市二人餐 HK$988串茄核桃沙律:串茄仔底部塞咗核桃+沙律醬入去, 一咬爆汁, 口感特別。普寧布包豆腐:布包外層微脆, 內層綿滑, 有甜甜嘅豆香。茅台醉鮑魚:鮑魚爽彈, 醃得入味, 香醇茅台令鮮味鮑魚再多點甘香, 更加提鮮。胡椒豬肚湯:用小火輕輕興住上檯, 湯頭胡椒香勁重, 味道愈飲愈辣, 辣得很有後勁, 豬肚吸咗湯汁入味又林, 酸菜爽硬, 不過完全唔酸。日本椒仔炒嫩牛:牛肉好林, 而且冇筋, 日本椒仔爽脆清甜, 跟牛肉一齊食, 有助平衡油膩。碧綠川椒雞:雞肉嫩滑, 炒得香口, 微辣惹味。 蜆肉鵝肝炒飯:飯炒得粒粒分明, 帶點濕潤, 蜆肉超細粒, 有如飯粒般size, 鵝肝令整體味道帶微鹹鮮。套餐甜品--燕麥一口薯:紫薯、金薯各兩件, 軟糯清甜, 表層佈滿燕麥
入座先送上熱茶、潮式冷盤小食, 包括了麵筋、東菇片等等…
串茄核桃沙律:
串茄仔底部塞咗核桃+沙律醬入去, 一咬爆汁, 口感特別。
普寧布包豆腐:
布包外層微脆, 內層綿滑, 有甜甜嘅豆香。
茅台醉鮑魚:
胡椒豬肚湯:
日本椒仔炒嫩牛:
碧綠川椒雞:
雞肉嫩滑, 炒得香口, 微辣惹味。
蜆肉鵝肝炒飯:
套餐甜品--燕麥一口薯:
紫薯、金薯各兩件, 軟糯清甜, 表層佈滿燕麥脆片增多點點甜同埋口感層次。
題外話/補充資料: 茶位: HK$28/位 潮式冷盤小食: HK$38/碟
2023-11-22
2023-12-01 8 瀏覽
衆所周知iSquare食肆林立,但潮菜似乎只此一家,門面不太起眼,反而頗莊觀的Bar枱就很吸睛,一於試試,店內地方不太大,不超過十張枱,但感覺也寬敞,專登揀坐Bar枱食中菜,貪更可與店員溝通,而他也逐個小菜介紹造法和名堂,在等上菜時更帶引我們参觀唯一的VlP房,足12位大大張圓枱,有落地玻璃窗看街景,整晚的美食味道不會太濃,反而印象最深是足料位上的咸菜胡椒朱肚湯,實在大滿足,單尾的甜品是地道潮式清心丸,正是我的心頭好。這小店回頭率應該超高。

2023-11-23
2023-12-01 30 瀏覽
係i square 最近開左間新派潮洲菜+廣東菜嘅方式概念「潮藝館」,餐廳裝潢低調奢華,有別於一般傳統潮州菜館,餐廳還設有吧枱位同各類酒品!一入座餐廳會先奉上小食烤麩雲耳$38另茶位每位$28晚市二人套餐988(2位)前菜有三款串茄合桃沙律:食法比較新穎,把混合咗沙律醬嘅合桃釀入蕃茄中,食到蕃茄嘅清甜同時也食到合桃香脆!茅台醉鮑魚:淡淡嘅茅台酒香味,鮑魚爽口煙靭!普寧布包豆腐:豆腐外層炸得夠乾身,內裏嫩滑!胡椒豬肚湯:鹹菜同豬肚都爽口,相對胡椒味比較重飲落有些辛辣日本椒仔炒嫩牛:彩椒仔脆口爽甜,牛肉好嫩滑!碧綠川燒雞:雞肉嫩滑,有淡淡川椒味,再配上炸過嘅紫蘇葉一起食,好惹味!蜆肉鵝肝炒飯:蜆肉切成細粒,鵝肝外皮煎至焦香,飯炒得夠乾身,每口飯充滿蜆嘅鹹鮮同鵝油香味,滿足!燕麥一口薯:紫薯口感軟滑香甜再結合燕麥砂糖一同食,係一個創新又好美味嘅甜品!
一入座餐廳會先奉上小食烤麩雲耳$38另茶位每位$28

晚市二人套餐988(2位)
前菜有三款
茅台醉鮑魚:淡淡嘅茅台酒香味,鮑魚爽口煙靭!
普寧布包豆腐:豆腐外層炸得夠乾身,內裏嫩滑!
胡椒豬肚湯:鹹菜同豬肚都爽口,相對胡椒味比較重飲落有些辛辣
日本椒仔炒嫩牛:彩椒仔脆口爽甜,牛肉好嫩滑!
2023-12-01 25 瀏覽
睇到網上論壇討論isquare死場諗諗下又真係好耐無去過行下今日放工就去行街兼食飯商場都增加左唔少食店比較少連鎖店都幾有新意有間新開嘅潮式中菜館價錢合理就同男朋友去試試潮式前菜有啲豆卜肉粒金磚豆腐一口一粒外表金黃外皮炸得脆脆但入面就好嫩滑好啱鐘意食香口野嘅我!招牌鹵水拼盤有獅頭鵝肉、鵝腸同豆腐鹵水味香濃入味鵝肉肉質緊實軟滑潮式炒麵線好豐富有好多魷魚鬚、肉絲同大蝦仁麵線比一般炒米炒粉更細滑彈牙好特別又好味呢度除左傳統食潮菜仲有個吧枱愛酒嘅人最啱
睇到網上論壇討論isquare死場

一口一粒
外表金黃
外皮炸得脆脆
但入面就好嫩滑
好啱鐘意食香口野嘅我!

招牌鹵水拼盤
有獅頭鵝肉、鵝腸同豆腐
鹵水味香濃入味
鵝肉肉質緊實軟滑

潮式炒麵線
好豐富
有好多魷魚鬚、肉絲同大蝦仁
麵線比一般炒米炒粉更細滑彈牙
好特別又好味

呢度除左傳統食潮菜
仲有個吧枱
愛酒嘅人最啱
2023-11-18
2023-11-30 25 瀏覽
isquare 新開了一間走中高檔路線的潮州菜館「潮藝館」。店舖走型格摩登風格,燈光偏暗,設有酒吧區,打破一般中菜酒樓格局。職員服務周到注重細節,而菜式亦注重食材質素、味道、賣相和配搭,是一間有質素的新派中菜館。設有二人套餐($988 2位),由前菜、湯、主菜、主食到甜品都有,是一個豐富又美味的佳餚,雞、牛、豬、海鮮、樣樣都有,價錢亦相當合理,值得推薦!前菜🥗串茄核桃沙律 - 串茄🍅内裡加上核桃碎和沙律醬,有創意而味道亦不錯茅台醉鮑魚 - 以矛台泡浸鮑魚🦪,酒香味更濃郁,鮑魚爽口彈牙普寧布包豆腐 - 脆炸豆腐,外脆內軟滑,豆腐充滿豆香,大讚👍🏻湯🍲胡椒豬肚湯 - 一個非常出色的胡椒豬肚湯🍲,胡椒味突出,咸酸菜爽口,湯底香濃,一試難忘🤤主菜🍽️日本椒仔炒嫩牛 - 夠穫氣,味道調教得剛好,味濃而不會過咸,彩椒爽脆清甜,出色👍🏻碧綠川椒雞 - 川椒爆炒雞柳,咊道濃郁而不膩,雞肉🍗非常嫩滑,比炒嫩牛更出色✨主食🍛蜆肉鵝肝炒飯 - 炒飯夠乾身,米飯粒粒分明,加上蜆肉和鵝肝一起炒,香氣撲鼻,齒頰留香甜品🍧燕麥一口薯 - 非常香甜的紫薯,沾上糖霜和燕麥,甜而不膩。

前菜🥗
湯🍲
主菜🍽️
主食🍛
甜品🍧
燕麥一口薯 - 非常香甜的紫薯,沾上糖霜和燕麥,甜而不膩。
2023-11-18
2023-11-30 25 瀏覽
Isquare 又有新餐廳!岩岩睇完戲打算搵野食,就搵下isquare有咩新野食,就發現到呢間潮州菜。裝修幾有奢華氣氛,原本見門口寫住避風塘炒蟹做優惠想食,但入到去發現有2人套餐,可以食多幾款菜式,所以最後揀2人套餐,炒蟹留返下次人多時再食!2人套餐 $988串茄核桃沙律幾有創意既前菜,串茄入面挑空左,放左核桃同沙律醬落去,口感幾fresh。茅台醉鮑魚2隻鮑魚切開一半,質感好軟嫩,茅台酒味非常香濃,帶點香甜,酒精濃度吾高,所以吾會入口好濃烈既酒精味。普寧布包豆腐入口好鬆脆內軟,炸得幾好,個人建議趁熱食!胡椒豬肚湯3件豬肚非常腍,加左酸瓜,湯底好清,完全無油,而且好香濃胡椒味。碧綠川椒雞雞肉好嫩滑,炒得好入味,加左九層塔,增加口感。日本椒仔炒嫩牛牛肉同菜名一樣真系幾嫩,簡單用左日本三色椒作配搭。蜆肉鵝肝炒飯鵝肝吾會太多,但迷你蜆肉就幾多下,食落去吾會太分得出,但炒飯炒得幾好,粒粒分明。燕麥一口薯幾特別既甜品,將紫薯鋪上燕麥同糖,吾會好甜。

2人套餐 $988

串茄核桃沙律

茅台醉鮑魚

普寧布包豆腐
入口好鬆脆內軟,炸得幾好,個人建議趁熱食!

胡椒豬肚湯

碧綠川椒雞
雞肉好嫩滑,炒得好入味,加左九層塔,增加口感。

日本椒仔炒嫩牛
牛肉同菜名一樣真系幾嫩,簡單用左日本三色椒作配搭。

蜆肉鵝肝炒飯

燕麥一口薯
幾特別既甜品,將紫薯鋪上燕麥同糖,吾會好甜。

2023-11-25 119 瀏覽
iSquare開業一個月新派潮州菜環境裝修現代有氣派多人時仲可以book 私隱度高啲嘅包廂.今次同朋友仔食咗佢嘅二人晚餐$988🔸串茄核桃沙律:個樣係串茄,但入口別有洞天,釀咗核桃係裡面,開胃酸甜.🔸普寧炸豆腐:熱辣辣外脆內軟,好香豆味.🔸酒香凍鮑魚:鮑魚鲜嫩口感滑爽,合著酒香,醇香扑鼻.🔸鹹菜胡椒豬肚湯:濃郁胡椒香氣加咸鲜鹹菜同鲜嫩豬肚,好暖胃.🔸 碧綠川椒雞🔸日本椒仔炒嫩牛色彩繽紛,椒仔滲入嫩牛,入口微辣.🔸蜆肉鵝肝炒飯飯粒分明,鮮甜蜆肉同細膩鵝肝相互融合,口感豐富.🔸燕麥一口薯紫薯軟糯,口感煙靭.🔸 Apple Baby🔸 Shirley Temple店內有cocktail bar, 呢2杯野飲係店員問咗我地口味調出黎☺️味道偏果香易入口

iSquare開業一個月新派潮州菜
環境裝修現代有氣派
多人時仲可以book 私隱度高啲嘅包廂
今次同朋友仔食咗佢嘅二人晚餐$988
🔸普寧炸豆腐:熱辣辣外脆內軟,好香豆味
🔸酒香凍鮑魚:鮑魚鲜嫩口感滑爽,合著酒香,醇香扑鼻
🔸鹹菜胡椒豬肚湯:濃郁胡椒香氣加咸鲜鹹菜同鲜嫩豬肚,好暖胃
🔸 碧綠川椒雞
🔸日本椒仔炒嫩牛
色彩繽紛,椒仔滲入嫩牛,入口微辣
🔸蜆肉鵝肝炒飯
飯粒分明,鮮甜蜆肉同細膩鵝肝相互融合,口感豐富
🔸燕麥一口薯
紫薯軟糯,口感煙靭
🔸 Apple Baby
🔸 Shirley Temple
2023-11-24 75 瀏覽
近排iSQUARE新開咗間主打潮州菜既中餐廳,菜式創新又有特色😍 裝修充滿格調,更設有吧枱及包廂房,啱晒同家人朋友聚會食飯😚✨ 晚市二人套餐 ($988/2位)❀ 串茄核桃沙律 🍅串茄酸甜爽脆,入面釀有核桃沙律,核桃粒令口感更豐富,好特別呀😍❀ 茅台醉鮑魚 🥠醉鮑魚質感好彈牙,鮮香入味✨ 茅台酒味香醇,亦唔會好濃,配搭鮑魚食好夾👍🏻❀ 普寧布包豆腐 🥢炸得外脆內嫩,熱辣辣食好香口☺️ 蘸上帶點鹹味既醬汁食更滋味~❀ 胡椒豬肚湯 🥣湯水用料十足,入面有好多軟嫩既豬肚及鹹酸菜😊 味道鹹香又帶胡椒辣味,暖胃一流❀ 日本椒仔炒嫩牛 🐮牛肉炒得好香,肉味濃郁juicy,旁邊以三色椒作裝飾,清爽又惹味❀ 碧綠川椒雞 🐥雞肉質感好嫩滑,而且整得好入味🥰 鐘意食辣仲可以蘸上川椒醬,令味道增添香辣口感❀ 蜆肉鵝肝炒飯 🍚飯粒炒得粒粒分明,入面有唔少蜆肉,份量十足!加埋外層蒸至焦香既鵝肝粒,油香好豐富呢😚❀ 燕麥一口薯 🍠甜品既熱辣辣既一口紫薯✨ 紫薯微甜軟綿,表面沾滿燕麥脆脆,鬆脆又香口

✨ 晚市二人套餐 ($988/2位)

❀ 串茄核桃沙律 🍅

❀ 碧綠川椒雞 🐥

❀ 蜆肉鵝肝炒飯 🍚

❀ 燕麥一口薯 🍠
2023-11-23 28 瀏覽
嘿,今晚嘅二人套餐真係令我心花怒放!前菜嘅選擇真係太時髦啦。串茄核桃沙律帶嚟前衛嘅口感,茄子同核桃嘅組合出奇地新鮮同有層次感。至於茅台醉鮑魚,哇,絕對係高級食材嘅絕配!茅台醉香同鮑魚嘅豐富口感一齊,真係饗宴舌尖嘅奢侈享受。普寧布包豆腐就帶嚟一啲清新嘅口感,豆腐嘅軟滑同布包嘅酥脆一齊,真係一場令人驚艷嘅味覺派對。接下嚟係湯品,胡椒豬肚湯。呢個湯真係喚醒味蕾嘅神奇之物!豬肚嘅滋味同胡椒嘅辣勁融合一齊,瞬間帶嚟火辣又舒暢嘅口感。主菜方面,日本椒仔炒嫩牛絕對係我心目中嘅超級巨星!嫩牛肉嘅滑嫩同日本椒仔嘅辣勁結合,帶嚟一種驚艷嘅口味饗宴。碧綠川椒雞展現咗川菜獨特嘅魅力,雞肉嘅滑嫩同川椒嘅辣味相得益彰,令人垂涎欲滴。至於主食,蜆肉鵝肝炒飯絕對係留係我心頭嘅深刻印象。鵝肝嘅豐潤同蜆肉嘅鮮甜完美融合喺炒飯度,每一口都散發出誘人嘅香氣,真係令人欲罷不能。最後,甜品嘅燕麥一口薯作為完美嘅結束,帶嚟一絲清爽嘅感覺。燕麥嘅酥脆同薯嘅柔軟一齊,帶嚟非常舒服嘅口感,完美收尾呢場美食之旅。總括嚟講,呢個二人套餐真係令我印象深刻。每一道菜都展現咗獨特嘅風味同創意,令人讚嘆不已。無論係前菜嘅時尚感,湯品嘅火辣同舒暢,定
嘿,今晚嘅二人套餐真係令我心花怒放!

總括嚟講,呢個二人套餐真係令我印象深刻。每一道菜都展現咗獨特嘅風味同創意,令人讚嘆不已。無論係前菜嘅時尚感,湯品嘅火辣同舒暢,定係主菜同主食嘅口感驚喜,都令人感受到嘢食嘅魅力。最後嘅甜品作為完美嘅結束,令人回味無窮。我好推薦呢個二人套餐,你同伴侶一齊享受呢場美味之旅啦!

潮藝館 (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
2023-11-23 1366 瀏覽
見到 iSquare 開咗新餐廳,裝修都唔錯,特登lunch time 過嚟試吓Lunch hour 除咗可以叫 A la Carte 之外,仲有少少碟頭飯同午市二人餐,第一次嚟食,店員推薦午市二人餐之後好快就上咗前菜 - 烤麩,第一次食暖嘅烤麩,幾特別午市二人餐包括左:五顏六色嘅蝦餃燒賣流心南瓜🎃點心,食落似煎堆魚子醬凍魚拼蝦棗 - 個凍魚唔錯,值得再 encore,蝦棗炸得好鬆脆因為個拼盤實在太好食嘅關係,又再特登叫咗一份凍烏頭,好適合我呢啲懶人,啖啖肉沙嗲和牛煎腸粉 - 食落唔油膩,值得一讚之後食完好似意猶未盡,店員推介佢哋餐廳嘅獅頭鵝,喺香港唔係好多地方可以食到獅頭鵝,所以即刻order咗一份獅頭鵝頭頸,因為要解凍嘅關係,所以都需要等一段時間,不過唔緊要,慢慢食傾吓偈等咗大約半個鐘左右,獅頭鵝頭頸終於搞掂,第一次喺香港食,估唔到有驚喜,個皮好似食緊花膠一樣,下次決定叫多啲人嚟,可以食埋獅頭鵝鵝片順帶一提,餐廳仲有一間可以坐到16人嘅房間,仲可以唱K

之後好快就上咗前菜 - 烤麩,第一次食暖嘅烤麩,幾特別

午市二人餐包括左:

五顏六色嘅蝦餃燒賣

流心南瓜🎃點心,食落似煎堆

沙嗲和牛煎腸粉 - 食落唔油膩,值得一讚

獅頭鵝頭頸

順帶一提,餐廳仲有一間可以坐到16人嘅房間,仲可以唱K

2023-11-19
午餐
獅頭鵝頭頸
2023-11-21 185 瀏覽
餐廳說是潮州菜,但氣氛氛圍更像一家西餐酒吧,一進去昏暗黑白格調環境,再看到一個專業酒吧枱,佈滿了不同類型酒品。餐廳: 潮藝館地址: 尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖晚市二人套餐$988,3道前菜、1個湯、2道主菜、1道主食、1款甜品,剛好滿足!前菜串茄核桃沙律、茅台醉鮑魚、普寧布包豆腐蕃茄有驚喜,新鮮帶甜,內裡裹着核桃粒,非常開胃及特別;普寧豆腐外脆內嫩,沾著潮州白醋也很爽;用茅台烹調的鮑魚,口感爽利。湯胡椒豬肚湯胡椒味非常濃郁,非常適合呢個天氣飲用!主菜日本椒仔炒嫩牛、碧綠川椒雞利用三色椒同茶葉烹調肉類的造法, 食起嚟都相當balance!主食蜆肉鵝肝炒飯有鑊氣又見到金黃色嘅鵝肝相當吸引。甜品燕麥一口薯白色燕麥裹住一口紫薯,甜甜香脆口感相當特別。

餐廳: 潮藝館

前菜

串茄核桃沙律、

茅台醉鮑魚、

普寧布包豆腐

胡椒豬肚湯
胡椒味非常濃郁,非常適合呢個天氣飲用!

主菜

日本椒仔炒嫩牛、

碧綠川椒雞

主食

蜆肉鵝肝炒飯
有鑊氣又見到金黃色嘅鵝肝相當吸引。

甜品

燕麥一口薯
白色燕麥裹住一口紫薯,甜甜香脆口感相當特別。
2023-11-21 976 瀏覽
餐廳係新開 主打潮州菜今次懶得揀 叫左個2人晚市套餐套餐食物好豐盛 食完已經好飽✨晚市二人套餐 $988✨🔸串茄核桃沙律口感好爽脆!沙律原來釀左落茄子入面,完全估佢唔到呀,味道好清新!🔸茅合醉鮑魚鮑魚肉質鮮甜帶嚼勁,醉茅滲入鮑魚肉裡,增添獨特嘅香氣。🔸普寧布包豆腐豆腐質感綿密,入口即化,包裹住豆腐嘅普寧布,帶嚟一層脆脆嘅口感,增添咗食物嘅層次感。🔸胡椒豬肚湯豬肚嫩滑有嚼勁,配上濃郁嘅胡椒湯底,帶嚟一陣辣辣嘅刺激感。呢碗湯絕對係一道令人暖心又開胃嘅湯品!🔸日本椒仔炒嫩牛牛肉非常嫩滑,椒仔為呢道菜增添咗香氣。🔸碧綠川椒雞雞肉滑嫩入味,每一口都帶有椒香同雞肉嘅鮮味。川椒增添咗微辣嘅口感!🔸蜆肉鵝肝炒飯蜆肉細細粒,但份量好多,幾乎每啖都食到!鵝肝油脂香濃,完全完美融合咗飯內,而米飯炒得粒粒分明。🔸燕麥一口薯呢款甜品特別而有創意,有d似反芋沙,燕麥一口薯,口感鬆脆又香甜!燕麥帶有微微嘅麥香,紫薯就好香甜。
餐廳係新開 主打潮州菜
今次懶得揀 叫左個2人晚市套餐
套餐食物好豐盛 食完已經好飽

✨晚市二人套餐 $988✨

🔸串茄核桃沙律

🔸茅合醉鮑魚
鮑魚肉質鮮甜帶嚼勁,醉茅滲入鮑魚肉裡,增添獨特嘅香氣。

🔸普寧布包豆腐

🔸胡椒豬肚湯

🔸日本椒仔炒嫩牛
牛肉非常嫩滑,椒仔為呢道菜增添咗香氣。

🔸碧綠川椒雞

🔸蜆肉鵝肝炒飯

🔸燕麥一口薯
2023-11-15
2023-11-21 123 瀏覽
上網search到呢間新開潮州菜館,走高檔路線,仲有個mini bar枱,價錢相對較貴,但勝在環境舒服。上菜速度比想像中快。叫咗個2人套餐,$988,菜式睇落似簡單材料,但食落啲味道又幾好👍🏻串茄核桃沙律,好精緻嘅4小粒串茄,蕃茄入面有啲核桃。普寧布包豆腐,炸過既滑豆腐。胡椒豬肚湯個豬肚好淋,湯都幾濃味,有啲啲咸。個碗湯用個火爐仔熱住可以慢慢飲。碧綠川椒雞,雞肉好淋,調味幾好,有醬油味但唔會覺得只有咸味。日本椒仔炒牛肉,牛肉都淋,用colorful嘅三色椒做襯托。蜆肉鵝肝炒飯,呢個炒飯出奇地好食,本身唔好鵝肝,怕會好腥,但呢個飯食落去無腥味,炒飯炒到一粒粒。燕麥一口薯,入面係紫薯,外面有燕麥同糖包住,熱辣辣嘅甜品,天氣涼涼地幾岩食。

串茄核桃沙律,好精緻嘅4小粒串茄,蕃茄入面有啲核桃。

普寧布包豆腐,炸過既滑豆腐。