2023-12-18 19 瀏覽
潮藝館I square 6樓放假睇完戲睇吓有咩好食。經過見到呢間潮州菜好新潮啲野都幾岩食。坐低睇吓menu 呢個2人套餐好正。決定叫呢個。前菜三款串茄核桃沙律串茄裏頭包咗啲核桃沙律廚師好有心思,食落新鮮有益。茅台醉鮑魚醉鮑魚入味之餘仲好爽口好味。普寧布包豆腐外脆內軟心食落雙重口感。胡椒豬肚湯熱辣辣冬天飲就最合時飲完夠哂溫暖身。仲有好大塊豬肚又爽又滑。日本椒仔炒嫩牛日本椒仔有益健康牛肉鮮嫩好味好稔。碧綠川椒雞夠惹味雞肉好嫩滑。蜆肉鵝肝炒飯炒飯夠乾身食落粒粒蜆肉同鵝肝好味說。燕麥一口薯估唔到呢個組合又幾夾好正。
潮藝館
I square 6樓
放假睇完戲睇吓有咩好食。
經過見到呢間潮州菜好新潮啲野都幾岩食。

坐低睇吓menu 呢個2人套餐好正。
決定叫呢個。

前菜三款
串茄裏頭包咗啲核桃沙律
廚師好有心思,食落新鮮有益。

茅台醉鮑魚
醉鮑魚入味之餘仲好爽口好味。

普寧布包豆腐
外脆內軟心食落雙重口感。

胡椒豬肚湯
熱辣辣冬天飲就最合時飲完夠哂溫暖身。
仲有好大塊豬肚又爽又滑。

日本椒仔炒嫩牛
日本椒仔有益健康牛肉鮮嫩好味好稔。

碧綠川椒雞
夠惹味雞肉好嫩滑。

蜆肉鵝肝炒飯
炒飯夠乾身食落粒粒蜆肉同鵝肝好味說。

燕麥一口薯
估唔到呢個組合又幾夾好正。
2023-12-18 16 瀏覽
朋友呢晚約左食新派潮州菜環境時尚優雅,仲設有吧枱位同包廂更提供各款雞尾酒跟酒潮州經典家常菜蘿蔔入味無渣,春菜索滿湯汁排骨大大舊 唔柴,湯頭尤如家常菜湯食潮州菜,滷水鵝是必不可缺肉質柔軟且鵝味濃,肥瘦適中,秘製潮式滷水汁很有層次感,底下更有入味豆腐,太好吃!普寧布包豆腐 豆腐外脆內軟濃湯蠔仔肉碎泡飯蠔仔滿滿,每一口都充滿蠔的鮮味粥湯濃郁,口感豐富鹹菜胡椒豬肚湯冬天必飲胡椒豬肚湯,飲完成個人暖笠笠豬肚燉到好腍鹹菜同胡椒帶出嘅香氣,胡椒味好出好好飲
朋友呢晚約左食新派潮州菜
環境時尚優雅,仲設有吧枱位同包廂
更提供各款雞尾酒跟酒

潮州經典家常菜
蘿蔔入味無渣,春菜索滿湯汁
排骨大大舊 唔柴,湯頭尤如家常菜湯

食潮州菜,滷水鵝是必不可缺

豆腐外脆內軟

濃湯蠔仔肉碎泡飯

蠔仔滿滿,每一口都充滿蠔的鮮味
粥湯濃郁,口感豐富

鹹菜胡椒豬肚湯
冬天必飲胡椒豬肚湯,飲完成個人暖笠笠
豬肚燉到好腍
鹹菜同胡椒帶出嘅香氣,胡椒味好出好好飲
2023-12-18 23 瀏覽
新開既潮藝館見幾多人幫襯,價錢合理唔貴,所以就同friend黎試試。環境闊落坐得舒服。menu都幾多野食茅台醉鮑魚味道濃郁,鮮香而醇厚,茅台酒的香氣融入鮑魚的鮮甜中,鮑魚肉質鮮嫩彈牙,口感豐富,好難忘!胡椒豬肚湯湯頭清澈透明,帶有濃郁的胡椒香氣,辣味較為溫和。豬肚軟嫩帶有彈性,入口滑爽,口感鮮美。整碗湯品醇厚而溫暖,帶來舒適的口感。日本椒仔炒嫩牛肉鮮嫩多汁,肉質嫩滑口感!椒仔的香氣與牛肉配搭,胃口大增。色香味俱佳,口感豐富。川椒雞辣味搭配雞肉的鮮嫩,帶來一種獨特的香辣口感。雞肉鮮嫩多汁,川椒的香氣刺激味蕾,讓人回味無窮。這道菜色香味俱佳,口感豐富,帶有一絲微辣的刺激感。蜆肉鵝肝炒飯,蜆肉鮮嫩帶有海鮮的鮮甜味道,炒飯米粒鬆軟,與蜆肉和鵝肝的結合讓整道菜色香味俱佳,口感豐富,帶有豐腴的口感。

茅台醉鮑魚味道濃郁,

胡椒豬肚湯湯頭清澈透明,帶有濃郁的胡椒香氣,辣味較為溫和。

胃口大增。色香味俱佳,口感豐富。

2023-12-18 15 瀏覽
新派潮州菜,不論裝修定菜式都精緻有格調,走輕奢華路線。今晚試試二人套餐。先來前菜,有串茄核桃沙律/茅台醉鮑魚/普寧布包豆腐。最鐘意鮑魚,酒味夠洪,同夠爽彈。湯品有胡椒豬肚湯。一路熱住非常好,胡椒味都幾香,豬肚好腍,比平日飲到嘅胡椒豬肚湯為清甜。主菜有日本椒仔炒嫩牛/碧綠川椒雞。一牛一雞作主菜菜式。牛肉炒得好香好嫩滑,日本椒仔清新,可以減低整體油膩感;雞件好入味,帶有椒麻香,微辣,配上口感脆身吧珍珠葉。蜆肉鵝肝炒飯。蜆肉配上鵝肝粒粆飯,實在少見。咸咸香香,飯粒炒得夠乾身。最後甜品係燕麥一口薯。蕃薯外蘸上砂糖同燕麥,甜甜地又有口感。
新派潮州菜,不論裝修定菜式都精緻有格調,走輕奢華路線。

今晚試試二人套餐。

2023-12-07
2023-12-15 33 瀏覽
潮州菜都可以好高檔! 位於TST iSquare既潮藝館就是個例子。呢間新開無幾耐, 收工行過去好方便, 餐廳門面都幾大, 入面裝潢中西合璧亦好有格調, 仲有個bar檯真係好吸睛! 我地叫左個晚市二人套餐, 開胃前菜共有3款, 有爆汁清甜既<串茄核桃沙律>, 彈牙爽口既<茅台醉鮑魚>同埋香脆內軟既<普寧布包豆腐>!豆腐真係要趁熱食!佢個<胡椒豬肚湯>真係好好飲! 又夠惹味! 胡椒辣辣地暖胃冬天飲最好! 而且下面有蠟燭暖住唔洗急住飲曬! 主菜係<碧綠川椒雞>同<日本椒仔炒嫩牛>, D牛肉超嫩滑,三色椒爽口又夠甜! 配搭一流!食埋個<蜆肉鵝肝炒飯>已經好飽, 不過聞到咁香D飯又炒得乾身好味好難唔清佢碟!最後要讚下個甜品<燕麥一口薯> 燕麥,糖包住熱辣辣既紫薯,味道又真係好夾!

2023-11-29
  • 日本椒仔炒嫩牛
  • 串茄核桃沙律
  • 燕麥一口薯
2023-12-14 34 瀏覽
尖沙咀食肆林立,多國菜式任君選擇,今日同朋友走咗呢間中式餐館,有著不-樣的感受。串茄核桃沙律蕃茄仔好新鮮,再加上清新沙律菜,好適合做前菜矛台醉鲍魚淡淡酒香,加上凍鲍魚,味道不俗胡椒豬肚湯呢碗湯夠哂辣,好濃既胡椒味,加上豬肚味,濃味之選日本椒仔炒牛肉日本椒配牛肉,加上濃濃豉油味,正川椒雞鍾意食辣既人絕對唔可以錯過呢個川椒雞,啱哂鍾意四川口味嘅人,又香又辣蠔仔鵝肝炒飯濃濃既蠔仔味加上濃濃既鵝肝味,味道配搭非常之特別,我比較喜歡重口味,啱哂我燕麥紫薯外脆內軟,味道不錯

串茄核桃沙律
蕃茄仔好新鮮,再加上清新沙律菜,好適合做前菜
矛台醉鲍魚
淡淡酒香,加上凍鲍魚,味道不俗
胡椒豬肚湯
呢碗湯夠哂辣,好濃既胡椒味,加上豬肚味,濃味之選
日本椒仔炒牛肉
日本椒配牛肉,加上濃濃豉油味,正
川椒雞
蠔仔鵝肝炒飯
燕麥紫薯
外脆內軟,味道不錯
#foodstepsinhk_尖沙咀識我嘅朋友都知 我本身係一個唔太鍾意食中菜嘅人但呢間新式嘅潮式菜真係有驚喜佢有二人餐/四人餐/六人餐或者單點選擇我哋今次就試二人餐➸前菜:串茄核桃沙律、茅台醉鮑魚、✨普寧布包豆腐幾特別 啲蕃茄仔入邊包住啲合桃沙律 幾清新鮑魚好爽口其中一款最鍾意嘅菜就係豆腐不過好似整得比一般豆腐creamy 點埋鹽仲好食➸ ✨湯:胡椒豬肚湯呢個好好飲因為佢下面有火 所以唔使一次過飲晒啲湯都仲會係咁熱裏面有唔少豬肚同埋鹹菜 胡椒味好夠➸主菜:日本椒仔炒嫩牛、碧綠川椒雞兩款小炒都好夠鑊氣 啲椒唔會好有草腥味➸主食:蜆肉鵝肝炒飯鵝肝令到成個飯更加濕潤 啲飯粒粒分明➸甜品:清心丸本身係燕麥一口薯 不過呢款都唔錯👍🏻白色丸比粉紅色丸更加煙靭 甜度好舒服
#foodstepsinhk_尖沙咀
識我嘅朋友都知 我本身係一個唔太鍾意食中菜嘅人
但呢間新式嘅潮式菜真係有驚喜
佢有二人餐/四人餐/六人餐或者單點選擇
我哋今次就試二人餐

➸前菜:串茄核桃沙律、茅台醉鮑魚、✨普寧布包豆腐

幾特別 啲蕃茄仔入邊包住啲合桃沙律 幾清新
鮑魚好爽口
其中一款最鍾意嘅菜就係豆腐

不過好似整得比一般豆腐creamy 點埋鹽仲好食

➸ ✨湯:胡椒豬肚湯

呢個好好飲
因為佢下面有火 所以唔使一次過飲晒啲湯都仲會係咁熱
裏面有唔少豬肚同埋鹹菜 胡椒味好夠

➸主菜:日本椒仔炒嫩牛、碧綠川椒雞

兩款小炒都好夠鑊氣 啲椒唔會好有草腥味

➸主食:蜆肉鵝肝炒飯

鵝肝令到成個飯更加濕潤 啲飯粒粒分明

甜品:清心丸

本身係燕麥一口薯 不過呢款都唔錯👍🏻
白色丸比粉紅色丸更加煙靭 甜度好舒服
10 分鐘 (堂食)
2023-12-12 19 瀏覽
餐廳除左平時食開既潮州菜之外,仲有唔同既餐酒可以選擇,可以邊食潮州菜,邊飲洋酒,配塔好新穎🍅串茄核桃沙律新鮮清甜既蕃茄釀入左脆口既合桃,好新穎既姐合🍶茅台醉鮑魚鮑魚肉質非常爽口,入口有微微既茅台香味,比平時食到既醉鮑魚更🫛普寧布包豆腐外皮炸到脆卜卜既豆腐,入面非常嫩滑,因為即叫即炸,所以食既時候要小心焫咀🥣胡椒豬肚湯相信就算未飲過都應該聽過,但呢度既胡椒豬肚湯比平時飲到既更清,入口有微微胡椒香味,唔會死鹹🐮日本椒仔炒嫩牛牛肉好淋身,吸收埋醬汁既味道同日本椒仔既香味,非常好送飯🐔碧綠川椒雞嫩滑既雞片吸收左川椒既味道,而且火候掌握得非常好,將雞片炒到微微焦香,味道一流🦢蜆肉鵝肝炒飯呢個配塔好新穎,飯炒得夠乾身,配塔埋鵝肝既油香同蜆仔既鹹香,愈食愈想食🍠燕麥一口薯有d似麥皮蝦既做法,但蝦就改左做紫蕃薯,蕃薯本身都夠淋同好甜,配埋特製既燕麥碎更加惹味

🍅串茄核桃沙律
新鮮清甜既蕃茄釀入左脆口既合桃,好新穎既姐合

🍶茅台醉鮑魚

🫛普寧布包豆腐

🥣胡椒豬肚湯

🐮日本椒仔炒嫩牛
牛肉好淋身,吸收埋醬汁既味道同日本椒仔既香味,非常好送飯

🐔碧綠川椒雞

🦢蜆肉鵝肝炒飯

🍠燕麥一口薯

宜家好多潮州菜館都行高級新派路線,呢間位於尖沙咀商場內,門面見到好大又有氣派,餐廳環境雅致,仲設有吧檯位置,而且都好舒適前菜小食三款,串茄核桃沙律好香甜而茅台醉鮑魚浸到好有酒香,鮑魚爽口彈牙,另外普寧布包豆腐炸到金黃色好香口嫩滑湯品係胡椒豬肚湯,仲用加熱器皿一齊上夠哂熱辣辣,個湯好鹹香又重胡椒味,豬肚仲煲到好腍身到主菜兩款日本椒仔炒嫩牛及碧綠川椒雞,前者炒到好惹味,牛肉夠嫩滑又入味,仲有4色椒伴底後者川椒雞同樣走惹味路線,朋友都大讚好味蜆肉鵝肝炒飯炒到飯粒分明,雖然有鵝肝但食落唔會好油膩,仲有份鵝肝香味,蜆肉增加鮮味及口感最後燕麥一口薯夠哂滿足,個薯蒸煮到好軟綿,沾上燕麥碎又配搭得好好
前菜小食三款,串茄核桃沙律好香甜
後者川椒雞同樣走惹味路線,朋友都大讚好味
2023-12-12 36 瀏覽
位於尖沙咀iSquare,主打新派潮州菜,裝修亦充滿格調,中西合璧。當日非常滿座,我地就坐喺吧枱位置品嚐潮州菜式,感覺有趣。前菜✨串茄核桃沙律 - 好清新;✨茅台醉鮑魚 - 最喜歡醉鮑魚,爽口彈牙,而且酒味夠香濃;✨普寧布包豆腐 - 豆腐外脆內軟,蘸上白醋好好味。✨胡椒豬肚湯胡椒味好香但唔會好辣,豬肚好腍而且唔腥。用蠟燭一路保持湯嘅溫度,飲完好暖胃好舒服。✨日本椒仔炒嫩牛牛肉片的確好嫩滑,加上紅黃綠椒,惹味非常,而且顏色都幾鮮艷。✨碧綠川椒雞雞件好入味好嫩滑,但有少少串燒川椒麻香,配上脆香珍珠葉,不錯。✨蜆肉鵝肝炒飯呢個配搭好新穎,飯粒分明,帶有少少咸香。✨燕麥一口薯預先燴熱嘅蕃薯外層蘸上砂糖同燕麥,整體味道唔會太甜,反而幾鍾意呢個口感。

前菜
✨串茄核桃沙律 - 好清新;
✨茅台醉鮑魚 - 最喜歡醉鮑魚,爽口彈牙,而且酒味夠香濃;
✨普寧布包豆腐 - 豆腐外脆內軟,蘸上白醋好好味。

✨胡椒豬肚湯

✨日本椒仔炒嫩牛

✨碧綠川椒雞

✨蜆肉鵝肝炒飯
呢個配搭好新穎,飯粒分明,帶有少少咸香。

✨燕麥一口薯

2023-12-07
2023-12-11 42 瀏覽
Chilled Bitter Cucumber: The chilled bitter cucumber is a refreshing delight, with a crisp texture and a subtle bitterness that perfectly complements its cool temperature. It's a palate-cleansing appetizer that sets the stage for a delightful dining experience.Sweet and Sour Pork: A classic favorite, the sweet and sour pork boasts a perfect harmony of flavors. The crispy exterior of the pork contrasts beautifully with the tangy-sweet sauce, creating a symphony of taste and texture that is sure t

Sweet and Sour Pork: A classic favorite, the sweet and sour pork boasts a perfect harmony of flavors. The crispy exterior of the pork contrasts beautifully with the tangy-sweet sauce, creating a symphony of taste and texture that is sure to please the palate.

2023-12-10 34 瀏覽
有時食飯你認為我真係為食,但其實只係想相見同更新對方近況,而簡到一間坐得舒服傾到計先最重要❗️今次簡左呢間位於尖沙咀嘅潮州菜,環境都算優雅,仲有個吧枱位簡直係中西合璧晚市二人套餐 $988(2位) 前菜串茄核桃沙律 好特別,平日沙律可能係將所有嘢拌勻但佢呢個竟然將核核沙律釀咗係車厘茄入面,食落去出奇地冇唯和感茅台醉鮑魚 雖然用茅台但係味道唔會話好難入口,而且鮑魚食落爽口彈牙普寧布包豆腐 大愛普寧豆腐,潮州菜必食,基本上好難唔好食嘅一道菜,但又令我想繼續食胡椒豬肚湯 一打開超香嘅胡椒味,飲落去都好濃郁嘅胡椒味,唔係得個樣,飲完好暖胃👍日本椒仔炒嫩牛 炒得好夠火喉,而且牛唔會過火,嫩口,加碗靚仔就岩曬碧綠川椒雞 唔食牛既人叫呢個都係不錯嘅選擇,佢嘅調味好香,又係送飯食一流蜆肉鵝肝炒飯呢個配搭真係完全係Perfect match,原因係因為呢兩樣都係我嘅至愛,即刻可以食多兩碗飯😂 甜品 燕麥薯估佢唔到嘅味道,本來我對啲燕麥嘅健康食品冇咩興趣,點知佢嘅燕麥係我食完去嘅紫薯之後仲會想繼續食佢嘅燕麥,甜甜地難入口好好食👍👍

晚市二人套餐 $988(2位)

前菜

串茄核桃沙律
好特別,平日沙律可能係將所有嘢拌勻

茅台醉鮑魚
雖然用茅台但係味道唔會話好難入口,而且鮑魚食落爽口彈牙

日本椒仔炒嫩牛
炒得好夠火喉,而且牛唔會過火,嫩口,加碗靚仔就岩曬

甜品
燕麥薯
2023-12-09 49 瀏覽
位於尖沙咀I square 這間新派中菜要分享一下,環境走時尚暗黑風格,菜式亦很特別,今次一於試試。串茄核桃沙律組合很新穎,一粒平平無奇的蕃茄🍅入面藏著粒粒香脆的合桃,口感內脆外軟矛台醉鮑魚用矛台炮製過的醉鮑魚,未入口已聞到微微酒香食慾已被挑起,鮑魚口感彈牙爽口,值得推薦👍🏾普寧炸豆腐豆腐外層炸至微脆,而内層豆腐口感嫩滑,再蘸上潮洲白醋,令本身已不平庸的炸豆腐更加出色。胡椒豬肚湯湯底充滿濃濃的胡椒香氣,先嚐一啖豬肚湯,入口暖胃,很舒服,豬肚爽口,吸引了湯底精華,每啖都是享受。主菜日本椒仔炒嫩牛牛肉質感柔軟,同時吸收了醬汁的味道🐄而日本七彩椒仔賣相十分養眼,亦可中和牛粒的油膩感。碧綠川椒雞雞肉非常嫩滑,川椒味道浸透了雞肉,火候控制得非常好,略帶微微焦香,味道一流。蜆肉鵝肝炒飯值得推薦這個炒飯,配塔好新穎,飯炒粒粒分明,很乾身。再配上鵝肝、油及蜆仔的咸香,會有想添飯的衝動。燕麥一口薯口感軟腍,不會太甜,份量剛剛好

矛台醉鮑魚

普寧炸豆腐

主菜

燕麥一口薯

口感軟腍,不會太甜,份量剛剛好
2023-12-09 36 瀏覽
新派潮洲菜一入餐廳有個bar枱同有張大枱起碼坐到十個人,空間好闊落,好適合朋友聚會。叫左個4人餐,個份量五人食都應該夠,好抵食😆前菜潮藝四小品份量都唔少!串茄核桃沙律、酒香凍鮑魚 、潮式炸粿肉同金磚豆腐,食完都飽咗三成🤣翡翠蟹肉羹,菠菜碎做底配蟹肉絲,仲配有粒肉餃仔。招牌滷水拼盤,有獅頭鵝、鵝腸同豆腐,滷得好入味😋好鍾意鵝腸咁爽口油絲縱炒蝦球🦐以為係唔鍾意食嗰啲三色豆,但食落似係豆芽,唔會粉粉既感覺👍🏻蝦新鮮彈牙!碧綠川椒雞🐔川椒汁好香好惹味好掛雞肉,雞肉本身鮮嫩,配埋紫菜多一重口感更豐富。鮮蟲草花濃湯菜苗🥬淨係見到湯底個色就知有幾足料,好濃郁,配埋鮮嫩嘅菜,清碟無難度😋潮式炒麵線🥢麵線爽身唔會一pat pat,配咗芽菜韭菜洋蔥食落多咗層次。甜品特色西瓜凍🍉一拎出嚟嘩左聲🤣因為真係好似西瓜,初頭以為係雪葩嘅口感,不過食落係啫喱+糕既口感。
新派潮洲菜

叫左個4人餐,個份量五人食都應該夠,好抵食😆

翡翠蟹肉羹,菠菜碎做底配蟹肉絲,仲配有粒肉餃仔。

2023-12-09 30 瀏覽
尖沙咀isquare位置好,而且還未被遊客霸佔,約了好朋友下午飯聚。我們二人點了個二人餐,不用諗。當中的流心南瓜很漂亮,南瓜外型,是很精緻的點心,味道也好。而傳統的蝦餃燒賣也屬進階版,有顏色的蝦餃,變身成為新派點心。沙嗲和牛煎腸粉,也是一個較為新穎的配搭,平時食XO醬炒腸粉食得多,想不到這個配搭也不錯,應該這也算是fusion吧!一粒小蕃茄內也內有乾坤,真是花盡心機。甜品叫燕麥紫薯,看似平常食的雷沙湯丸,但也是一個新派的變種。整體來說,是一個開心和舒適的用餐環境,店員有禮,是一間不錯的餐廳。
我們二人點了個二人餐,不用諗。

當中的流心南瓜很漂亮,南瓜外型,是很精緻的點心,味道也好。

一粒小蕃茄內也內有乾坤,真是花盡心機。

2023-12-02
午餐