2022-08-05 74 瀏覽
當日因為到明愛醫院複診所以經過荔枝角。發覺了這間充滿港式懷舊風味的茶餐廳。😊港式雜扒餐 (我選黑椒汁燒汁或洋蔥汁)這款午餐分量是我見過最大份的。尤其是他們的牛扒及雞扒,足足有手掌咁大,就算是一個男人吃不下這麼多,份量其實足夠兩人用。再加上泰國絲苗白飯,充滿口感。我覺得加上佢哋嘅黑椒汁簡直係冇得彈。當然亦想試一試佢哋馳名嘅洋蔥汁。另一個驚喜嘅就係佢哋竟然有 中式例湯。例如有蓮藕湯或西洋菜湯。這兩款湯水也是現在夏天的時令佳品。這餐廳凍飲亦選擇多我自己比較喜歡凍奶茶。服務我覺得都perfect, 😊😊而且位置唔錯。

港式雜扒餐 (我選黑椒汁燒汁或洋蔥汁)
當然亦想試一試佢哋馳名嘅洋蔥汁。

另一個驚喜嘅就係佢哋竟然有 中式例湯。
例如有蓮藕湯或西洋菜湯。這兩款湯水也是現在夏天的時令佳品。

這餐廳凍飲亦選擇多我自己比較喜歡凍奶茶。
服務我覺得都perfect, 😊😊而且位置唔錯。
2022-07-20 96 瀏覽
睇戲前去呢間食咗啲野😋雖然係茶餐廳類型嘅嘢食,餐廳嘅裝修就一啲都唔似茶餐廳,卡色設計有心思,同埋裝修嘅顏色好繽紛😍😍餐牌叫左一個焗飯同一個小菜五香椒鹽豬扒($88)有大概7、8舊,份量都幾合理,豬扒唔算好肥,都叫啖啖肉,同埋椒鹽味好香,外皮咬落去都幾香脆,食到好有鑊氣!🤩🤩😛😛明太子白汁芝士海鮮($65)平時芝士焗飯食得多,有明太子嘅焗飯真係第一次見,除咗明太子,都有其他好多唔同嘅海鮮,例如蝦、蟹柳、魷魚等,都幾足料!
睇戲前去呢間食咗啲野😋

餐牌

叫左一個焗飯同一個小菜
五香椒鹽豬扒($88)

明太子白汁芝士海鮮($65)
2022-07-19 2899 瀏覽
⛄️今晚同細細粒朋友😀去荔枝角食飯,上網揾到呢間新開嘅Cafe「潮食地」。👯‍♀️🍴💕❤️地點方便:荔枝角B1出口行一分鐘就到👍🏻🧡環境:餐廳以橙、藍、綠為主色調,比人嘅感覺好有活力,適合打卡📸,地方闊落,坐得舒服👍🏻兩個人點咗兩個主食同兩杯飲品。。。🍝🍚🍹💛食物方面:1️⃣焗鮮茄豬扒意粉🍝🐷$62連飲品有兩大塊豬扒,煎到金黃色,肉質嫩滑,蕃茄新鮮、清甜,鋪上滿滿嘅芝士,意粉煮到軟硬適中,好好味😋2️⃣黑椒蜜汁薯仔牛柳🍯🥔🐮$88連白飯、飲品、例湯牛柳肉質腍滑,炸過嘅薯仔,配上惹味黑椒汁同蜜汁,超好味😋💚是日例湯🍲花生眉豆花生煲雞腳,十分足料,無味精,口感清甜,有家嘅感覺💕🤵🏻🤵🏻‍♂️服務方面:侍應殷勤、親切、友善,上菜同收碟快。👍🏻🍹飲品方面,我叫咗凍檸茶另加$3,朋友仔叫咗杯熱柚子蜜另加$6。呢餐食咗$159。🤓呢餐食得好滿足,CP值高,值得推介,下次想試下佢嘅西餐!😍

❤️地點方便:荔枝角B1出口行一分鐘就到👍🏻

兩個人點咗兩個主食同兩杯飲品。。。🍝🍚🍹

💛食物方面:

1️⃣焗鮮茄豬扒意粉🍝🐷$62連飲品

2️⃣黑椒蜜汁薯仔牛柳🍯🥔🐮$88連白飯、飲品、例湯
牛柳肉質腍滑,炸過嘅薯仔,配上惹味黑椒汁同蜜汁,超好味😋

💚是日例湯🍲

呢餐食得好滿足,CP值高,值得推介,下次想試下佢嘅西餐!😍
2022-07-19
5 分鐘 (堂食)
  • 黑椒蜜汁薯仔牛柳
  • 焗蕃茄豬扒意粉
2022-07-14 94 瀏覽
收工食左間餐廳抵食又好食,環境唔錯,坐cafe多過茶記。裝修好新淨,粉紅色做主打,好光猛,唔錯。仲唔洗加一,算幾抵,有機會一定會再食😛芥末牛柳粒 $88好正,芥末醬好香,唔太甜岩岩好,食落少少刺鼻😇我就係要呢啲,好惹味送飯一流。小菜包白飯、餐湯、飲品。焗咖哩芝士雞扒意粉 $62意粉係即落單即焗,雞扒勁大塊好正,仲有2塊,好抵食✨芝士鋪滿成個意粉🍝,與咖哩混合後勁香口,咖哩唔會太咸所以整體感覺唔太肥。

芥末牛柳粒 $88

焗咖哩芝士雞扒意粉 $62
  • 芥末牛柳粒好正
2022-07-08 92 瀏覽
今日喺荔枝角買完嘢,喺附近搵咗間餐廳求其食,又估唔到質素幾好價錢又唔貴,位置仲喺正長沙灣道好方便。。我哋啱啱過咗下午茶時間,六點幾食晚餐,叫咗一個焗飯餐同埋小菜。「咖哩芝士魚柳焗飯 $62」咖喱味香濃,有別於一般嘅港式咖喱,芝士份量幾多,淡淡都食到芝士,仲有少少拉絲咁,飯底係炒飯底,就算炒得乾身👍🏼「椒鹽豬排$88」小菜 會跟配白飯一碗同例湯,椒鹽豬扒真心值得讚,炸得啱啱好,椒鹽豬扒個精粹就係辣椒蔥蒜,無返咁上下火候都整唔到咁好食👍🏼。。跟餐特飲 +$12,揀咗雪糕紅豆冰 同 龍鳳檸樂。特飲加得抵,平時轉凍飲都要加$3,尤其係個雪糕紅豆冰🤣 士多啤梨雪糕勁好食,仲有紅豆好淋。

2022-07-07 95 瀏覽
經過荔枝角就試下依間chill cafe有幾chill先😂入面都幾闊落,座位佈置幾colourful幾得意,坐得舒服👍食lunch都幾多人,可能因為附近多打工仔。✦ 蔥油豬扒蛋飯 💰62算係招牌菜之一,睇相就知chill足料啦!塊豬扒比例超過半隻碟,岩晒食肉獸😂豬扒煎到金黃色岩岩好,配埋蔥油好香口👍蛋可以跟個人喜好要全熟都得。✦ 鮮茄燴豬扒意粉 💰60茶餐廳必有既食物!都係大大塊豬扒但口感完全唔同,唔中意脆口既人可選擇依個。因為係用燴既方式所以會淋淋地既,如果蕃茄味可以濃少少就好啦!✦ 凍檸茶+凍奶茶 💰3跟餐熱飲唔洗加錢既,就算凍飲都只係加$3就有一大杯,非常貼地!總括而言,chill cafe上餐有效率,而且非常抵食!

✦ 蔥油豬扒蛋飯 💰62

✦ 鮮茄燴豬扒意粉 💰60

✦ 凍檸茶+凍奶茶 💰3
1 分鐘 (堂食)
午餐
2022-07-05 96 瀏覽
黎開荔枝角呢邊,晚餐想試下新意思😆,就搵咗呢間潮食地。餐廳好近荔枝角地鐵站,B出口行幾分鐘就到👍🏻一入門口,環境就有驚喜👻,唔似係港式茶餐廳果種復古風裝修,反而係比較新潮嘅café裝修,顏色配搭好sharp醒,幾啱打卡📷菜式方面秉持香港茶記特色,中式、港式、西式都任君選擇,我地今次就揀咗Chill正滑蛋蝦仁飯同埋常餐嘅瑞士汁雞髀撈公仔麵🤓⭐Chill正滑蛋蝦仁飯⭐呢個真係唔係講笑,食完之後一直念念不忘🤣。賣相已經冇得輸,滿滿嘅滑蛋加埋超大隻蝦仁,滑蛋上面仲有櫻花蝦同蔥花添,令到整體味道勁加分😋。一啖飯加滑蛋加蔥花再加豉油,雖然只係好簡單嘅配搭,但係就帶俾人好滿足嘅感覺😍。我會因為呢個飯而再encore呢間餐廳😂😂⭐常餐-瑞士汁雞髀撈公仔麵⭐呢個就係不過不失嘅組合,雞髀好大隻,上菜果下有嚇親🤪,有成半個碟咁大,食完隻雞髀都差唔多飽😂。同埋不得不提佢常餐嘅多士竟然係丹麥多士!唔係普通茶餐廳果啲普通方包多士,呢下加咗好多分。驚喜位仲未完,呢度還有唔係咁多地方見到有嘅黑牛😍😍以前細個去茶餐廳最中意叫嘅嘢飲,飲一啖就feel到啲童年回憶返曬黎~最後埋單先$133,性價比係今時今日嘅香港黎講都算好

⭐Chill正滑蛋蝦仁飯⭐

⭐常餐-瑞士汁雞髀撈公仔麵⭐

最後埋單先$133,性價比係今時今日嘅香港黎講都算好高,仲要食物同環境都唔錯,經過附近嘅都好值得黎試一試~
很久沒有回來荔枝角區工作了,在繁忙的午膳時間,當然要找個較舒適又抵食的餐廳用膳。所以向朋友推介了,我久不久就來幫襯的潮食地。裝修新淨又有格調,環境衛生,價錢合理。明太子白汁芝士海鮮焗意粉 $62調味得很到位相當滋味,驚喜的一意粉並沒有像一般茶餐廳的焗意粉過腍發脹,海鮮不過不失,以這個價錢海鮮就是正常的雪藏海鮮啦。煙三文魚凱撒沙律 $60 非常驚喜有coffee shop的水準,但價錢是茶餐廳價錢,十分親民,煙三文魚還卷成玫瑰花形,份量也頗多。紅柚梳打一般茶餐廳很少真的會用梳打水,通常都是以七喜代替,這杯當然不是一般啦,是原罐梳打水上,讓客人自己倒進杯,每次來一點的飲品。鴛鴦紅豆冰 一杯飲品滿足三個願望,不會過甜。

明太子白汁芝士海鮮焗意粉 $62
海鮮不過不失,以這個價錢海鮮就是正常的雪藏海鮮啦。

煙三文魚凱撒沙律 $60
,份量也頗多。

紅柚梳打

鴛鴦紅豆冰
一杯飲品滿足三個願望,不會過甜。

2022-07-03 84 瀏覽
2022復活節 long weekend day two,天晴。COVID--19 第5波疫情稍有緩和,適合出去走走。但,看電影新聞,大嶼山和長洲都擠滿遊人,程度達陸沉級別!還是奉政府籲,減少到人多的地方,今天唯一活動,就是到家附近的 Chill Cafe吃午餐,點了以下的:#叉燒併鹹雞飯:上菜時,店員小姐姐跣手,叉燒併鹹雞飯在我身後打了個空翻落地,補上1份是雞翼 (打翻的那份是雞胸肉),一直認為雞翼不能餸飯,叉燒放涼了,有凝固的肥膏,不推薦。#炸雞肶飯配粟米汁:炸雞肶夠熱,卜卜脆,好吃!#生炒牛肉飯配椒鹽豬扒:好大1份,不只能吃飽,是吃撐。#葱油厚切豬扒煎蛋飯:厚切豬扒 juicy,本餐最好吃的。#冬瓜排骨湯:排骨有點肥。#南瓜忌廉湯:點了2份,太甜,不喜歡。#凍檸檬茶:點了2杯,茶味夠濃,配檸檬,好喝!#熱檸檬茶:也好喝!#熱阿華田:媽媽說味道一般。
COVID--19 第5波疫情稍有緩和,適合出去走走。
#炸雞肶飯配粟米汁:炸雞肶夠熱,卜卜脆,好吃!
#生炒牛肉飯配椒鹽豬扒:好大1份,不只能吃飽,是吃撐。
#葱油厚切豬扒煎蛋飯:厚切豬扒 juicy,本餐最好吃的。
#冬瓜排骨湯:排骨有點肥。
#南瓜忌廉湯:點了2份,太甜,不喜歡。
#凍檸檬茶:點了2杯,茶味夠濃,配檸檬,好喝!
#熱檸檬茶:也好喝!
#熱阿華田:媽媽說味道一般。
2022-04-16
週末朋友約我一齊去購物,地區竟然係荔枝角,未開始買嘢之前要先醫肚,朋友就帶咗我嚟呢度,話可以快靚正食一餐然後先去 shopping 😆- $68嘅「至潮客家鹹香雞🐓配白飯🍚 Salty Chicken in Hakka Style,轉雞髀 Change to Chicken Leg 加 $10」:雞髀醃鹹咗味道更加集中,雞肉🐓肉質爽滑,沾埋薑蓉一齊食更加惹味 😋- $65嘅「脆炸肉絲炒麵 Stir Fried Rice Noodle with Deep Fried Shredded Pork」:麵條有少少脆,加埋豬肉絲,簡單幾好食又有懷舊風味😆- 跟餐 加 $12 要咗「雪糕🍦紅豆🫘冰🧊:都有幾多紅豆🫘,加埋雲呢拿雪糕🍦,食得好開心😆- 跟餐包熱飲,要咗「熱奶茶☕️」:幾滑😆

- 跟餐包熱飲,要咗「熱奶茶☕️」:幾滑😆
2022-06-27 79 瀏覽
夏日炎炎,想找一間舒服的茶餐廳,睇完戲,經過荔枝角,看見這間新開的茶餐廳,餐廳內舒適光猛,環境整潔,決定入去。餐牌上有很多選擇,因為已經是晚上,我們希望食兩個小菜。西蘭花炒鮮魷$98即叫即整,大大碟,兩個人份量,非常夠食。冰鎮咕嚕肉$118這個夏天極之適合品嚐的小菜,冰鎮咕嚕肉,下邊有滿滿的冰塊,上面有非常脆口的咕嚕肉。最後我們點了紅豆冰和凍阿華田,品嚐了這餐真的舒服晒。Chill cafe 潮食地荔枝角長沙灣道780號羅氏商業大廈地下

餐牌上有很多選擇,因為已經是晚上,我們希望食兩個小菜。

西蘭花炒鮮魷$98

即叫即整,大大碟,兩個人份量,非常夠食。

冰鎮咕嚕肉$118

最後我們點了紅豆冰和凍阿華田,品嚐了這餐真的舒服晒。

Chill cafe 潮食地
荔枝角長沙灣道780號羅氏商業大廈地下
2022-06-27 68 瀏覽
星期日的傍晚,在D2 place體力勞動地工作了一天,放工絕對需要一個舒適的地方吃點東西,差差電。放工總想極速逃離工作的地方,而且D2 place 的食店選擇不多,除了譚仔之外,其他食店價錢亦不算大眾化。走遠了兩個街口,在光昌街見到這間食店原來是間裝修精緻的茶餐廳。除了卡位之外,中間的位置也有足夠的私隱度和空間感除了一般的茶餐廳食物外,還有相當多款式的沙律可供選擇,價錢亦相當合理。Chill級沙律三重奏這個沙律三重奏甚有誠意及驚喜。有三款不同的沙律:鴨胸配沙律菜(黑醋汁)、三文魚配鮮果沙律及雞蛋配南瓜紫薯藜麥沙律(泰式甜酸醬),一次過滿足了三個願望呢墨西哥肉醬焗茄子另一個較特別的食物,半隻茄子加了肉醬和芝士焗,肉醬汁挺惹味,如果番茄味再重一點點應該會更美味明太子白汁芝士海鮮焗飯明太子是另一位茶餐廳「稀客」,而且份量絕不吝嗇海鮮配料有青口、蟹柳、蝦、魚柳,舖滿了整個炒飯,再加上白汁和芝士蓋著。朋友喜歡吃白汁,我自己則不算太喜歡,但也覺得這個白汁挺好吃,夠味之餘不會很油膩,和朋友大口大口地吃光整個焗飯。夏天來到,天氣熱總令人沒胃口,女生們亦要開始減肥瘦身,沙律便成為他們的午餐,以前總覺得沙

原來是間裝修精緻的茶餐廳。

除了卡位之外,中間的位置也有足夠的私隱度和空間感

墨西哥肉醬焗茄子

墨西哥肉醬焗茄子

明太子白汁芝士海鮮焗飯

明太子是另一位茶餐廳「稀客」,而且份量絕不吝嗇
明太子白汁芝士海鮮焗飯

夏天來到,天氣熱總令人沒胃口,女生們亦要開始減肥瘦身,沙律便成為他們的午餐,以前總覺得沙律是又貴又不飽肚的東西,要以沙律當午餐是件慘事,但這裡的沙律完全令我改觀,已經在計劃,下次再到D2 place工作吃哪一款沙律了
2022-06-19 77 瀏覽
之前都食過一次呢間茶餐廳覺得唔錯,今次去到見到餐廳經理推薦佢哋嘅焗嘢,所以買兩個焗飯返屋企。值得一讚係佢哋嘅炒飯底夠晒乾身,仲有唔少蛋花。呢個算係少見比較好食嘅炒飯底。同埋焗飯經過半個鐘嘅車程都仲好好味,完全經得起時間考驗😂😂😂。🍴鮮茄豬扒飯$62茄汁酸甜開胃,豬扒肉質軟嫩,一啲都唔嚡口,而且份量都幾多😄😄。🍴咖喱芝士牛肋條$66咖喱味道濃郁,加埋芝士味道更加豐富,仲有少少焦香。牛肋條預先煮得好腍。

🍴鮮茄豬扒飯$62

🍴咖喱芝士牛肋條$66
外賣自取
2022-06-14 80 瀏覽
第二次光顧!回頭客當然要食啲未試過😉今次dinner 人均$ 70+,冇叫過「伏」✌🏻暫時safe。鹹香雞(半)$170👍🏻很下飯,肉質嫩,皮脂比例少,不過,的 確 很 鹹🤪不知不覺會食多咗飯。蔥花叉燒炒蛋飯 $58👍🏻蛋沒有令人失望,滑lu lu ,叉燒肉質還好,兩款都寫住店家推薦,糾結咗一陣,但蝦仁🍤應該比叉燒更容易煮得好味。客家炆豬肉 $64👌🏻豆卜最索腐乳汁,味道調較剛剛好,不會太濃太淡,豬肉過得去,連厚肥肉部分都吃掉不剩。

鹹香雞(半)$170👍🏻

蔥花叉燒炒蛋飯 $58👍🏻

客家炆豬肉 $64👌🏻
2022-05-27
2022-06-12 81 瀏覽
星期日放假去荔枝角D2行下街,離遠見好多人買外賣同等位,就去排埋一份!一入到去發現裝修用色真係好潮而且座位闊落,私隱度極高蔥油厚切豬扒煎蛋飯 $62一上枱比塊豬排嚇親,有半隻碟咁大塊,果然名不虛傳,而且真係好厚切好有咬口,豬排煎得剛剛好,唔太硬但又剛剛好熟,蔥油撈埋隻蛋加入飯一齊食焗忌廉粟米魚柳意粉 $62即叫即焗,但又唔會等得太耐,魚柳十分嫩滑,咬落好鬆軟,入面仲保留好多肉汁,唔會過乾跟餐加$12轉特飲雪糕紅豆冰,上面有一大球雲呢拿雪糕,下面有大量紅豆,而且紅豆仲係粒粒都咁大粒,好有咬口朱古力雪山,香濃既朱古力奶上面加上忌廉,好 邪惡但好好飲,仲有支朱古力餅乾條食
而且座位闊落,私隱度極高

蔥油厚切豬扒煎蛋飯 $62

焗忌廉粟米魚柳意粉 $62