2016-07-25 3164 瀏覽
之前聽講過呢度食串燒omakase既,一早打左俾老闆話想食象拔蚌同喜之次,其餘都可以佢發板,仲可以自己帶酒添!老闆好nice,會同客人傾計但又唔會煩住晒. 頭盤有三文魚腩沙律同最期待既象拔蚌刺身!刺身係剛剛由日本運到既!鮮甜且帶海水味!真係feel到去左日本碼頭即食咁!之後食左d大路野例如牛舌,雞翼,雞肉棒同其他,牛舌薄左d,我比較鐘意厚既,另外兩款都唔錯. 之後仲有迷你版喜之次,第一次食!都幾好食但係諗唔明點解平時大條既要$800咁貴,都係叫試過下就算... 最後埋單都幾貴不過食左咁多好野都係值既!
象拔蚌
雞肉棒
燒牛肉
  • 象拔蚌刺身
2016-05-04 3006 瀏覽
我第一次到呢間食店。食物好好食,但我掛住同店主隻貓玩無好好影食物相。雖然沒有餐牌,但只要事先同店主whatsapp 溝通好,你就食到自己嘅心頭好。好感動係我突然想飲梅酒,舖頭無,店主走左出舖十分鐘左右同支梅酒返左黎。食鳥冬時突然想配温泉蛋,佢又整到出黎。佢仲比我播自己KK BOX啲歌,非常enjoy 的一晚。只得店主一個人及他的貓。但我感到店主嘅熱誠同努力。這樣的小店值得支持支持。
2016-05-03
2016-04-23 2184 瀏覽
黎過呢間餐廳好多次 決定寫返篇食評!以前呢間餐廳完全冇餐牌,一入到去老闆會問你想飲咩食咩,第一次乜都唔知有咩揀,老闆就會問你食唔食牛呀 魚呀等等, 感覺幾好,更加期待既係將會放起檯上面既會係咩。而家有餐牌喇!可以揀唔同串燒,shabushabu 等等,但都可以跟以前一樣,由老闆發版!分享下最近呢次食既野先。。。Overall 真係好好味 亦好舒服 老闆既pocket 入面有好多唔同既菜式,每次黎都好正 又有唔同。細細間店 有d似日本既小店感覺。 下個weekend又book 左檯了
黎過呢間餐廳好多次 決定寫返篇食評!

分享下最近呢次食既野先。。。

牛舌串燒
金菇牛肉卷串燒
茄子串燒、日本蕃薯串燒
Special  dish..
牛舌串燒
金菇牛肉卷串燒
茄子串燒、日本蕃薯串燒
Special  dish..
其實無諗過寫食評,所以初時無影什麼相!但食完覺得呢間小店好有心,好抵讚!所以就寫啦~其實想來食好耐,今天終於有時間試一試!一入到店老闆就好貼心地問我們想飲什麼,“果汁啱唔啱?”我們有兩個人都說好丫!另一個友人因感冒想飲熱飲,老闆整了青檸加熱水,加少少salt,友人說好好飲!👍我們點了shabu shabu!但其實我們不知有什麼食的,老闆幫我們揸主意!原來是海鮮!有三隻大蝦,帶子,生蠔,蜆,牛肉等!但因為我們都不食牛肉,老闆好好地幫我們換了白鱔!重有好滑的烏冬!味道調得十分好!但不夠飽!於是我們再點了燒豬肉!初時以為係串燒咁!點知係喜出望外!!如圖!最後我們甜品我們點了雪糕!但後來才知雪巴重正!還好!我們的椰子雪糕也不俗!!雖然最後埋單三個人要900元!好肉痛,不過咁優質服務和食物!都係物有所值!
其實想來食好耐,今天終於有時間試一試!
燒豬肉(燒豬脾,不太清楚😂😂)
椰子雪糕!!連殼!!
生招牌“泳兒”
2015-12-05
燒豬肉(燒豬脾,不太清楚😂😂)
椰子雪糕!!連殼!!
早前留意到西營盤有間食串燒的餐廳澄居串燒料理 便提議朋友一試一開門, 老闆就"喂~~~~黎左呀" , 當刻反應: 我識你嗎? 哈哈!!! 店內地方不大, 可坐十多人, 老闆極為親切, 好像識了很久的老朋友一樣, 第一時間就問我們飲什麼之後老闆問我們想食什麼 (他一直在做另一張枱的單子, 同時又一邊招呼我們), 就當然問他拿餐牌啦, 進知原來他沒有餐牌的老闆會介紹今天有什麼新鮮, 亦可以直接告訴他想食什麼, 甚至可以跟他說BUDGET多少, 由他拿主意! 我就跟朋友一同上網看看有什麼食, 老闆見到, 又叫我們上上餐廳的FACEBOOK看多一點其實有好多的食物都想試, 可惜老闆入貨不多, 下次真的要預訂呢!! 還未點完菜, 老闆已經燒好了粟米和芝士烤蘑菇了粟米:粟米超甜, 最特別不是甜, 而是重重的牛油味和鹽粒, 不會只有甜味, 鹽味反且將粟米咪帶得更突出芝士烤蘑菇: 蘑菇烤得非常的好, 蘑菇的汁鎖在裡面沒有流出, 上面的芝士亦燒得很好, 黏黏的躺在蘑菇上, 當一咬下去, 蘑菇裡的汁就開始溢出來, 正煲仔飯:煲仔飯做法無異, 但用料不錯, 有蜆和螺肉, 男友叫老闆放多一點(開放式廚房),
早前留意到西營盤有間食串燒的餐廳
澄居串燒料理
 便提議朋友一試

還未點完菜, 老闆已經燒好了粟米和芝士烤蘑菇了
粟米:

粟米, 芝士烤蘑菇
芝士烤蘑菇:
芝士烤蘑菇
煲仔飯:
煲仔飯做法無異, 但用料不錯, 有蜆和螺肉, 男友叫老闆放多一點(開放式廚房), 老闆就把所有蜆倒進去! 飯本身不算香, 但勝在蜆和螺的汁都流入了飯裡面, 令飯多了一陣的鮮味
燒茄子:

燒得不夠香, 可以因為調味有點不足, 但茄子燒頗軟, 口感跟大陸的好像, 不過可以濃味一點
慢煮鮑魚, 牛肉:
其實老闆一邊煮時一邊介紹, 有個煲是用來慢煮的, 溫度維持在50-60度左右, 之後會拿出來, 用蓋蓋著, 再泵些熱氣入去, 上菜後再焗一分鐘打開就可以食
慢煮鮑魚:

鮑魚為南非鮑, 非常大隻厚身, 食落爽口彈牙, 另有鮑魚汁蘸, 食落鮑魚味道會突出一點
慢煮牛肉:

不要看到外面黑黑的, 其實內裡非常的嫩紅!
入口牛肉味超重超香, 有芥辣提供, 不過我覺得唔蘸芥辣反而更好味
慢煮牛肉
黑松露帶子刺身:
黑松露味道不錯, 不會有太嗆的石油氣味, 帶子超級的新鮮和鮮甜, 黑松露和帶子兩款的配合下, 好像互相中和對方一樣!
黑松露帶子刺身
拖羅刺身:

拖羅樣子不錯, 帶淺粉紅色, 魚身好香, 入口有陣陣的油香, 說到會入口溶化當然沒有, 不過亦可一試!
拖羅刺身
漢堡, 鵝肝麵包:
漢堡, 鵝肝麵包
漢堡:
賣相不錯, 老闆建議我們一層一層食
漢堡是一層麵包, 上面有些菜, 再上面是蘑菇, 牛肉, 蕃茄
牛肉和蘑菇都做得非常之香和JUICY, 我就大口大口的咬落去, 真的好想食多個呢
漢堡
鵝肝麵包:

其實我們點鵝肝時沒想過怎樣食, 而我對鵝肝興奮不大, 怕膩, 不過朋友都想食鵝肝就點了
沒想到鵝肝會配麵包上, 食起來一點都不膩, 但鵝肝的香味就沾滿了麵包, 幾特別
鵝肝麵包
毛蟹:

對於老闆會怎樣煮其實毫無頭緒, 上菜時的確不嘩一聲, 不覺地, 老闆已經將整隻蟹的所有肉都弄出來撕碎撈起來, 味道清甜, 口味不錯, 食法幾特別
雪皅:

我並非甜品愛好者, 不過這個雪皅不錯, 因為不甜, 反而酸酸的
雪皅
整體食物質素幾不錯, 重點是食得非常的舒服, 老闆一人打理, 事事親力親為, 亦時時不忘跟你談天說地! 食得非常的開心, 真的要再來過!!!

2015-11-01
漢堡, 鵝肝麵包
漢堡
鵝肝麵包
雪皅
成年冇幫襯,店子親切沒變!其實吃的還有很多,花螺和汁煮大根就是這裡的招牌小吃。三文魚腩也零捨肥美,油潤程度是難以用筷子夾起。由於我們特別 request,店主專登訂了時令的 Gillardeau n White Pearl,新鮮度只要試試裙邊就知。這夜沒有白酒,house sake 和黑壁亦足以讓人醉了。鹽焗鵪鶉蛋,size 比起街邊燴蕃薯檔的更大。薑汁蘆筍完全冇渣,做得又香又 juicy。厚燒白鱔油份豐富已無可匹敵,新鮮的食材只需鹽和黑胡椒調味就很足夠。未上鏡的還有皮脆肉滑鹽燒雞翼,滲透著陣陣牛油味的燒粟米。尾聲是日本空運的菠蘿雪芭,賣相可愛,酸酸甜甜清新得很,可以 balance 返之前的飽肚感,雪芭內有幼細的菠蘿果肉,口感極佳。這次跟店主的知己「泳兒」拍了些寫真,她姿態優美地整餐晚飯陪伴在側,甚得各位歡心!已多時沒 update 開飯記錄的我,再次為店主寫幾隻字,除了欣賞他熱誠為顧客的態度外,就是那份不屈不撓的精神,那怕只是一枱客,只要可以專心一意提供服務就是了,聽他一席話,不得不要寫個「服」字。
成年冇幫襯,店子親切沒變!

2014-05-29
  • 烤牛油粟米
  • 菠蘿雪芭
  • 花螺
2014-05-08 1535 瀏覽
天陰陰未夠兩點落街搵食,本來一心諗住走去東邊街新開張嘅森沃睇下咩價錢有咩野食,點知坐滿咁滯門口又冇餐牌。之後就掉轉頭走去小上海碰碰運氣,無獨有偶,同森沃一樣咁爆。正想落多條街買飯團當做晏之際,經過之前好幾次都想試下嘅澄居,皆因同區專做堂食嘅日本菜唔多,不過經開唔係烏燈黑火就係冇咩人幫襯咁,今日一於試下佢。坐低左,一腳踢嘅老細就開冷氣播住歌咁介紹下有咩野抵食,落完order我就睇住都市閒情等食嘞。叫左啲乜?兩張相睇曬,下次夜晚黎試多啲串燒先有得話好唔好食。總結: 好歌,好貓  (隻貓初頭成尊佛咁我留意唔到,之後老細就收返佢入籠),好氣氛。相片說明由手機上傳之後係網頁版Openrice提交唔到更改, 菜式名憑記憶,未必跟餐牌一樣另外我鐘意佢用扁筷子 別註:第一次寫食評,唔知點解,可能戚起條筋掛。

之後就掉轉頭走去小上海碰碰運氣,無獨有偶,同森沃一樣咁爆。

另外我鐘意佢用扁筷子
燒鴨胸湯烏冬
別註:第一次寫食評,唔知點解,可能戚起條筋掛。
2014-05-08
燒鴨胸湯烏冬
2012-09-29 1300 瀏覽
星期一到朋友推介的心水日本料理店子為她賀生日, 店子門面不十分起眼, 感覺簡樸, 牆上滿是貓貓的生活照。除店主以外, 還有另一位長期打"躉"的知客, 她叫"詠兒", 是店主心愛的蘇格蘭短毛貓寵物, 閒時到處招呼食客, 很乖巧這裡開業只3-4個月, 由到市場選料, 落單, 料理製作, 招呼客人, 收銀, 甚至店內佈置… 都是店主全權負責。年終無休, 由午市營業到宵夜, 實在盡心盡力, 為的只是想客人吃到價錢合理, 口味正宗的日本料理。何謂正宗?! 店主是專誠跟日本師傅學藝, 那份對食物用心製作的追求, 誠意可加。為求進步, 也很open接納食客的意見, 從交流之中發掘新靈感。當晚order的食物其實都很多, 數一數先… 有汁煮大根, 辣汁煮花螺, 芝士大啡菇, 燒多春魚, 白鱔, 廣島蠔, 油甘魚鮫, 帶子… 還有我自家製的鬆弛熊彩繪生日卷蛋 (順帶一提, 為保持新鮮和神秘感, 我特意前一天把卷蛋送到店子, 店主很合作, 而且保持得好好, 讚!!)到正題, 講返食物…先是汁煮大根, 很日式的製作, 蘿蔔本身很夠甜和多汁, 而且汁的調味相當好, 沒有過咸, 煮得入味, 感覺清新開胃 ☆☆☆

到正題, 講返食物…
先是汁煮大根, 很日式的製作, 蘿蔔本身很夠甜和多汁, 而且汁的調味相當好, 沒有過咸, 煮得入味, 感覺清新開胃 ☆☆☆☆☆
辣汁煮花螺, 跟大排檔的不一樣, 保持日式風味, 花螺是店主親自挑選, 啖啖肉。靈魂係個汁, 好惹味, 絕對可以用來撈飯, 千萬不要錯過 ☆☆☆☆☆
鹽燒白鱔片, 也是店主親自挑選, 真的超新鮮, 每片肥美肉厚, 外層帶點焦脆。由於燒的過程是不斷反呀反… 所以焦脆效果平均。咬落去… oh, 鱔的油份十分豐富, 那份滋味由嘴角溢出
為了吃到食物的鮮味和原味, 店主主張只用鹽和黑椒作調味, 雖然每張餐桌都提供七味粉, 我卻覺得用不著 ☆☆☆☆☆
燒廣島蠔, 隻隻脹卜卜, 熱辣辣, 沒有燒得乾身的狀況, 一個字 "Juicy"!小心咬下時被蠔汁燙親嘴嘴喔 ☆☆☆☆☆
鹽燒油甘魚鮫, 大大份, 外脆內滑, 魚汁豐富, 是友人點名的摯愛菜式。或許, 這個真的要七味粉幫忙了, 因為魚鮫實在很厚肉, 正 ☆☆☆☆☆

還有芝士大啡菇, 愛菇簇必定喜歡。多春魚也燒得香脆, 不會乾身, 聽落雖是普通, 吃下就知每條魚是用心燒的。燒帶子每隻外面都包著一片紫菜, 第一次嚐試, 很得意。

如要改善, 我想是大啡菇可嘗試配襯不同的芝士, 燒帶子可在面層掃上醬料一起燒, 這是我的個人喜好, 應該會很惹味吧![
喂喂!生日點可以冇蛋糕, 我一早想好了, 可愛的鬆弛熊, 鬆軟的蛋糕, 香滑的鮮打忌廉, 甜美的芒果片, 100分的心意製作, 真的很yummy, 和店主分享了一件, 他也讚不絕口喔~
鬆弛熊彩繪生日卷蛋橫切面, 為生日晚飯畫上完美句號 ☆☆☆☆☆
題外話/補充資料: 提供容納12人的包場 party ♬ 午餐由廿几蚊起, 好抵食 ♪♪
2012-09-24
慶祝紀念
生日
  • 辣汁煮花螺
  • 鹽燒白鱔片
  • 燒廣島蠔
  • 鹽燒油甘魚鮫
2012-09-11 984 瀏覽
從來沒有寫過食評,破例一寫只因我倆也被這用心的小店感動。店子位置比較偏僻,座位就只有十二個,店員、大廚跟老闆就只有這麼一個人,清理桌面,點菜及上菜等動作少不免要稍作等待。難得的是一眾食客也毫無怨言,還會囑咐老闆慢慢來,完全感受到濃厚的人情味。食物種類不多,只有三十來種,本身也不存太大期望,誰知點了的數碟食物都充滿驚喜,我倆高興之餘也不忘立刻追加。蓮藕蘿蔔豆腐,不知為何沒有豆腐,無論如何,也是很好吃的一味菜芝士菇,好吃!豬肉波波,店主不太會解釋的一味菜,我們吃過後也不太能解釋,反正就是很特別,也挺好吃芝士餃子,唯一比較失望的一碟,燒得有點焦,影響了味道黑椒牛肉粒飯,很好吃,很有驚喜,差點便想再點一碟西冷牛排 encore炸雞翼,很好吃,也很容易吃總括來說是這是很滿足的一餐,感謝老闆的用心,也感謝把我帶來西環這人情味小區的那位。
從來沒有寫過食評,破例一寫只因我倆也被這用心的小店感動。

芝士菇,好吃!
芝士餃子,唯一比較失望的一碟,燒得有點焦,影響了味道
炸雞翼,很好吃,也很容易吃

2012-09-09
慶祝紀念
紀念日
2012-07-25 729 瀏覽
由於之前係openrice未搵到呢間餐廳, 依家一次過寫返自己食過又覺得好好味既食物介紹比大家!第一次去純粹路過, 入到去第一個感覺好溫暖, 餐廳貼滿店主既寵物, 有貓有狗, 擺設亦幾特別, 好有台灣小餐廳既感覺。係時候介紹食物!由於食過好多次(依家已經成為飯堂!除左因為食物好味, 最重要係店主好nice, 會記得每位客人既喜好!呢個係汁煮大根(凍食), 入口好清甜, 夏天必食! 銀雪魚西京燒, 銀雪魚本身好甜, 加上店主燒得表面十分脆口, 入面軟林林, 好好味!!燒廣島蠔及油甘魚鮫, 蠔算大隻, 加上店主自製酸汁, 好開口! 油甘魚鮫好肥美!燒茄子, 相比其他食物較普通, 勝在唔會燒得太乾身親子飯, 唔好睇佢外表一般!佢係我食過最好味既親子飯!!材料簡單但真係好好味!必食!!!最後要補充, 店主真係好親切, 每次都會問客人意見, 環境亦十分舒服!而且可以包場, 價錢算超值!!

汁煮大根(凍食)
呢個係汁煮大根(凍食), 入口好清甜, 夏天必食!
銀雪魚西京燒
燒廣島蠔及油甘魚鮫
燒茄子
燒茄子, 相比其他食物較普通, 勝在唔會燒得太乾身
親子飯

2012-07-24
10 分鐘 (堂食)
汁煮大根(凍食)
銀雪魚西京燒
燒廣島蠔及油甘魚鮫
親子飯
  • 油甘魚鮫
2012-07-20 617 瀏覽
西營盤有好多呢啲細細間食肆, 呢間澄居就係其中一間. 座位數目不多, 大約只有12個位, 我地一行七人已佔去舖頭大部份位置. 小小舖子只有一位員工, 小二, 廚師, 收數都係佢. 我地估老闆都係佢. 地方不大, 但係有一個掛牆大電視. 綠茶(注意: 是熱的!) 以桌上的白酒瓶盛載. 陳設簡單, 一些細節別具心思. 例如渠蓋杯墊. 可能因為都係街坊生意, 所以我地去到唔洗等位, 老闆服務態度殷勤, 不過由於得一張細細餐牌, 我地都係問老闆有咩推介, 就食咩. 其他後來入黎既食客都係靠老闆推介或者睇下其他人食咩就食咩. 我地叫左金菇牛肉卷飯, 親子丼, 同地獄雞扒拉麵. 餐飲大家都飲罐裝檸茶, 加$5蚊. 午餐平均價錢都係三十幾蚊. 佢會有烏冬同拉麵供應.由於得一個人, 所以都係要煮完一樣到一樣, 不過都唔算等好耐, 而且味道不錯. 如果人少少, 可以考慮幫襯.
西營盤有好多呢啲細細間食肆, 呢間澄居就係其中一間.

渠蓋杯墊

如果人少少, 可以考慮幫襯.

金菇牛肉卷飯
2012-07-20