2020-07-08 835 瀏覽
想見識下老鼠點樣識飛?來裡間餐廳就岩啦!火都來埋!食食下天降米奇~奶茶一啖無飲,即走!!高速埋單;收銀淨係識講‘唔好意思’一邊快速咁找錢。抵到爛!50來蚊當跌左,睇清楚一間餐廳素質~永久唔會再幫襯;通知埋親朋好友~原來香港都有野生動物園嘎。🐘🐴🐷🐶🐑🐦
想見識下老鼠點樣識飛?來裡間餐廳就岩啦!
火都來埋!食食下天降米奇~奶茶一啖無飲,即走!!
高速埋單;收銀淨係識講‘唔好意思’一邊快速咁找錢。
🐘🐴🐷🐶🐑🐦
  • 飛天米奇
2020-03-02 1055 瀏覽
一個人行完信和買高達,搵附近餐廳醫下肚仔先,就咁行行下就去到呢間海南雞專門店,都食左好多年,水準依舊。呢到啲雞呢全部都係會去骨嘅,除左雞翼,所以食落啖啖肉真係好爽皮。而佢啲雞皮都好滑,有少少味唔會太鹹。雞肉方面呢,佢斬左雞髀同雞胸,雞髀肉食落好彈口好好食,雞胸老左少少但都接受到,而且都仲有雞味,算係咁。個飯底就好有油香,配雞一流。最緊要有薑蓉,師傳教落雞配薑蓉就最好食,個蓉唔太鹹唔太辣,送飯送雞都好好。個辣醬就不了,我真係唔食得辣,唔評。蘿蔔湯呢,味精湯好好飲(笑),蘿蔔好甜無根夠林,好好食。環境就普通旺角茶仔咁,無乜招呼,無乜裝修,不過一支公有乜所謂呢。
海南雞飯

個辣醬就不了,我真係唔食得辣,唔評。
蘿蔔湯呢,味精湯好好飲(笑),蘿蔔好甜無根夠林,好好食。
  • 蘿蔔湯
2020-02-26 613 瀏覽
呢一間係我返工嘅時候,Lunch time搵到但係令到我帶啲眼鏡因為真係好唔抵食同埋好貴。但係呢一間野都意外地好多人去食,我聽到好多操流利普通話嘅人應該多數都係大陸人幫襯。佢嘅份量真係十分之少,味道都係一般般,海南雞飯唔正宗,佢多咗一Pat蒜蓉就破壞左成個海南雞飯。而我兩啖都食完了,全程5分鐘我就已經將成個飯食完。所以下次一定唔會再幫襯,今次我蠢咗呢間野應該係做開遊客生意,仲諗住佢有少少本地良心,我真係諗得太多了,搞到我仲要去出邊叫多個牛腩麵先至可以飽肚。,所以呢間野我真係唔會再去,亦都強烈建議其他人唔好去最重要係買$60唔包野飲。但係佢都有好嘅地方嘅,就係可以快速咁食完,味道係開胃嘅。但係真係好唔抵食

2019-08-21 997 瀏覽
嚟呢間食店我只會食佢嘅海南雞髀飯因為雞肉好滑好香, 跟小小薑蓉+一小碟綠色小小辣嘅汁簡直係天作之合 令本人每次中午經過油麻地都會心思思鼠🤣😉入去食🐥🍚而丸記不太油膩嘅雞油飯,更勝觀塘碼頭某間出名大飯店, 因大飯店雞油飯過油 ,而丸記轉雞髀只要加六蚊 😸 凍飲加四蚊! 地點又方便 🤗重點係佢哋海南雞飯油朝賣到晚 🤩🥳唔會入到去冇得食但係其他嘅食物就唔太吸引, 而咖哩牛腩就絕對唔好叫😬 一定會後悔, 但都已經吸引我最小每個月去食一次 果然獨沽一味就夠洗🤣🤣·
嚟呢間食店我只會食佢嘅海南雞髀飯
因為雞肉好滑好香, 跟小小薑蓉+一小碟綠色小小辣嘅汁
簡直係天作之合
但都已經吸引我最小每個月去食一次
果然獨沽一味就夠洗🤣🤣·
海南雞髀飯
海南雞髀飯
2019-08-21 616 瀏覽
一家明星粉面店,店內牆上貼了密密麻麻的明星合照,店鋪雖不大,卻總有當地人為美味而來。最為有名的就是清湯牛腩了,出品很不錯,湯底清甜,肥瘦相間的牛腩入口不硬而爽滑,慢慢咀嚼時牛脂香氣緩緩溢出,香濃撩人。
2019-08-15 429 瀏覽
話說講起海南雞飯,女朋友話有一間佢由細食到大,鋪頭名由九記變成丸記,但一樣都係甘好食ga,highly recommend 我去試下。好‼️就睇下你有幾好食🤨D雞又滑又淋,減緊肥ga我,都忍唔住偷食咗幾舊雞皮🙈真係好食至停唔到口👆🏻跟飯送ga雞湯同蘿白雞湯絕對係真材實料,唔係好似其實鋪頭送ga味精湯;D蘿白炆到入哂味,最後忍唔住要encore多一碗🤤甘高性價比ga海南雞飯,真係值得強力推介‼️
招牌海南雞飯

👆🏻跟飯送ga雞湯同蘿白

甘高性價比ga海南雞飯,真係值得強力推介‼️
2019-08-12
招牌海南雞飯
  • 海南雞飯
2019-08-14 333 瀏覽
記得學生時代經常幫襯丸記(當時應該仲係叫九記) ,今日難得經過 一於就入去回味下啦!!諗都唔諗就叫左最愛嘅海南雞脾飯,真係估唔到過左咁多年再幫襯,D雞都仲係keep到咁滑滑 ,d味一d都無唔同到,加埋泰式醬汁,最啱依家咁熱嘅天氣食!非常開胃跟飯仲有雞湯送,唔好睇佢螢光黃色咁⋯其實都幾好味,又唔油!入面舊蘿蔔深得我心,又甜又無渣。除左海南雞飯,其實蕃茄牛腩飯同豬脾飯都好好食架!可惜一次食唔到咁多野,唯有下次再黎幫襯啦

跟飯送嘅雞湯

2019-08-12
跟飯送嘅雞湯
  • 泰式海南雞飯
  • 蘿蔔湯
2019-08-09 280 瀏覽
2個人來個快食的晚餐,看到泰式海南雞飯只是$50(配老火清雞湯),就來一份試試吧。雞件的份量多,雞肉味都重而不肥膩;油飯不過不失,飯質一般;清雞湯很香,湯中的蘿蔔完全沒有渣;配海南雞的醬汁令整個餐生色不少,有特色又開胃。還要了個廚師秘制咖哩類的秘制咖哩豬扒飯($56),雖說是秘制的咖哩,個人認為一般的正常發揮,反而豬扒要讚一讚,很有厚度,又軟又入味,吃完了一碟飯還會剩2-3塊豬扒,好像吃不完的那麼多,份量十足!
泰式海南雞飯

雞件的份量多,雞肉味都重而不肥膩;油飯不過不失,飯質一般;
泰式海南雞飯

清雞湯很香,湯中的蘿蔔完全沒有渣;
清雞湯

配海南雞的醬汁令整個餐生色不少,有特色又開胃。

還要了個廚師秘制咖哩類的秘制咖哩豬扒飯($56),
秘制咖哩豬扒飯

清雞湯
秘制咖哩豬扒飯
2019-06-30 301 瀏覽
晏d約咗人交收,諗住求其食就入咗丸記食個lunch,2點到時間人客不太多都幾多位侍應叫我坐則邊位,我個人都未坐低就一路企係我則邊到我坐下睇下食乜都唔走 乜我去咗澳牛咩?諗下都得瓜?之後拎個餐牌嚟。。攞我則邊咁我叫個咖哩牛腩飯加可樂好快上枱。。。咖哩唔辣。。。味道可以的! 大概有5舊牛腩一舊薯仔。。。口感可以唔算出包。。。最出色係d員工。。上枱所以嘢都係叼喺我側邊雖然平民嘢姐。。。態度唔洗咁瓜。。。。所以無咩事都唔好食e到啦。。。
侍應叫我坐則邊位,我個人都未坐低就一路企係我則邊
到我坐下睇下食乜都唔走
乜我去咗澳牛咩?諗下都得瓜?
之後拎個餐牌嚟。。攞我則邊
咁我叫個咖哩牛腩飯加可樂

雖然平民嘢姐。。。態度唔洗咁瓜。。。。
所以無咩事都唔好食e到啦。。。
原本是到果欄買生果的,逛了一圈後實在買不下手。回程時經過砵蘭街,瞄到"九記"?行近一看,澳門九記。也好,反正有點餓,吃個下午茶再說。除了清湯牛腩外,還有海南鷄飯同香芧豬扒等泰式食品。心大心細下選了清湯腩河。下午茶送飲品,選了凍咖啡少甜少冰。咖啡一上桌,啡色略淡,奶比例稍高。喝一口,太甜了!不是少甜嗎 甜味過後咖啡香出來了,略帶杏仁味,看來咖啡原本是不錯的,但甜味實在太甜嗆了。清湯腩份量不少,6大件牛腩,配一件白蘿蔔。夾一口河粉,熱氣跟著湧出來,熱辣辣的實在是大愛河粉比較幼身,夠簿,也滑,能掛湯,入口滿口湯底的清甜味,不錯。蘿蔔是甜的,但有點假甜。牛腩半肥瘦,腍得來保留咬口,肉香慢慢滲出來,不特別濃,但配上適中的油脂,令肉味稍稍突出,肉質更滑,不黏牙看看其他食評,原來海南雞比較出色?路經的話,可以再入來一試。回頭率:  3.2/5.0

也好,反正有點餓,吃個下午茶再說。

凍咖啡少甜少凍

清湯牛腩河

清湯腩份量不少,6大件牛腩,配一件白蘿蔔。

河粉/蘿蔔

夾一口河粉,熱氣跟著湧出來,熱辣辣的實在是大愛

蘿蔔是甜的,但有點假甜。

清湯牛腩

回頭率:  3.2/5.0
2019-06-19
2019-05-25 355 瀏覽
我好鐘意食海南雞飯,成日都周圍搵食,呢間就係同事介紹的。雖然呢間鋪頭主要係食清湯腩,但我睇過評語都麻麻地,所以就只係叫左兩碟海南雞飯。清雞湯充滿住蘿蔔的甜味,清清地幾好飲。雞的份量都幾多,已經去哂骨,雞皮都算爽,食落唔肥膩。飯底就無特別,普通油飯。個綠綠地色的醬汁係整個飯的精髓,好快比我點哂,下次要多醬先得。當晚見到的客人大部分都係點海南雞飯,睇黎真係幾受歡迎。雖然呢間的海南雞飯未算係食過最好味,但整體上都算唔錯,可以再食。

2019-05-12
2019-05-16 313 瀏覽
本身朋友推介呢間舖頭嘅海南雞飯,但見到店名覺得搞笑,因為呢間舖名叫九記清湯腩王,主打應該係牛腩,但見到唔少食評都話啲牛腩好一般,又太肥,反而海南雞飯比較受歡迎,咁我都唔冒險,叫左個海南雞飯算數。食物上得好快,唔使5分鐘就有野上,先黎碗熱湯,熱辣辣,有雞味,轉頭就上飯,個海南雞飯份量都ok適中,雞唔算鞋,又唔算嫰滑,個黃油飯都幾香,我覺得最好食係個醬,好好味,整體黎講都可以話中上啦,下次會黎試下佢啲牛腩😬

食物上得好快,唔使5分鐘就有野上,先黎碗熱湯,熱辣辣
,整體黎講都可以話中上啦,下次會黎試下佢啲牛腩😬

2019-05-12
2019-05-12 238 瀏覽
油麻地地鐵站出口附近一帶,印像中都有不少食店經過呢間 "丸記", 見佢門口貼曬相片,好似好多人幫襯,應該味道都唔錯,所以我哋就去試下啦!先講環境,舊裝修,環境污糟!食物: 我叫了一碗雲吞魚蛋麵,雲吞裹面嘅蝦沒有生氣,不夠新鮮, 魚片頭並非潮州魚蛋魚片頭,總之食落冇味!服務員手指甲起曬黑邊,真係睇見就冇曬胃口!

先講環境,舊裝修,環境污糟!

服務員手指甲起曬黑邊,真係睇見就冇曬胃口!

2019-02-15 500 瀏覽
這裏是我經常會嚟食海南雞飯的地方, 我感到這裡做的海南雞飯, 配上特製的汁, 十分好食, 平時我食很少飯的, 但每次在這裏我都會加飯, 而且全部食清的, 我感覺 他做的海南雞 比翠華做的更好食, 因為他做得很滑, 連胸肉也感到不錯, 我差不多一個月都會去食一次的, 試過很多間海南雞飯,大部分 都比不上他的味道, 而我丈夫總喜歡在這裏吃清湯腩 撈麵或者河粉的, 而我 因為皮膚敏感 , 不能食牛 ,所以就無福消受了。 不過這裏座位就是快餐形式的,不而坐得太耐,一食完就要走了, 最差還是廁所, 地很濕很滑很細的, 入去真要小心小心喎。
2019-02-11 396 瀏覽
清汤腩很硬很肥,咖喱牛腩如川菜一般辣。论性价比还不如翠华!十几次到港,第一次遇到要吐槽的餐厅!萝卜很老,里面有很硬的丝,但是单点萝卜的汤很鲜。卫生一般,茶水上面还飘着油花,就是杯子没洗干净!老板要好好擦擦地板,走在上面溜冰一样的感觉啦,生怕自己飞出去。煮面的厨师边做饭边吸烟,都怕烟灰掉进锅里,清醒自己没有食面!还有,要诚信!有人误作九记牛腩,问老板,也不否认,只是指一下自己的牌子不说话!餐巾纸是卫生间用的卷纸!